Zobacz pełną wersję : Karty paliwowe dla jednoosobowej działalności - ktoś ma i może polecić?

grapkulec
15-01-2015, 12:29
Hejka,

Jestem sobie swoim własnym prezesem i chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów korzysta z ofert typu mikroflota orlena lub podobnych. Chodzi o sytuację z jednym samochodem do użytku firmowo - prywatnego i normalne tankowanie kilka razy w miesiącu. 99% będę jeździł po Wawie lub Krakowie, sporadycznie gdzieś za granicę lub inne części Polski.

Z tego co poczytałem to właśnie mikroflota orlenowska by mi pasowała, ale może inne sieci mają lepsze rozmieszczenie stacji albo bonusy? Ktoś zna z autopsji, może podrzucić jakąś opinię z życia wziętą? Szczerze mówiąc to głównie mi chodzi o jedną zbiorczą fakturę żeby mój księgowy nie utonął w świstkach :)

boruch13
15-01-2015, 21:43
Kilka tankowań w miesiącu to kilka faktur. W czym ma utonąć księgowy?

ms2
15-01-2015, 21:53
Zainteresuj się Routex. Nie jesteś uwiązany do Orlenu, masz BP i statoil i zagranica (kwestia umowy). Sprawę kieruj do BP - dział kart paliwowych. Statoil to już wydmuszka w tym momencie.
Zaletą BP (Routex) jest możliwość równolegle zbierania pkt. w programie payback oraz możesz dostać limit (uzależnione od twojej zdolności kredytowej). Kartę możesz mieć imienną, lub na nr. rejestracyjny samochodu.
Łatwo można zarządzać kartami pracowników (np. limity, powiadomienia o tankowaniu w dni świąteczne, zakupy w sklepie tak/nie/limit itd.).
Używam tego z 5 samochodami i póki co się sprawdza.

grapkulec
16-01-2015, 07:01
Statoil to już wydmuszka w tym momencie.

Co przez to rozumiesz? Chodzi o to że nie oferują nic ciekawego poza samą kartą czy coś?

A czy za samą kartę i bycie w tym systemie/programie się płaci? Jakoś nigdzie nie widziałem takiego info więc zakładam, że nie ale być może źle patrzyłem.

Kilka tankowań w miesiącu to kilka faktur. W czym ma utonąć księgowy?

Nie chodzi tylko o ilość faktur, ale też o ich przechowywanie. Przy zakupie paliwa dostajesz śfistek z kasy, który potrafi stracić czytelność bardzo szybko. A jak ci wygenerują jednego czy dwa pdfy czy tam inny format w miesiącu to masz to na forever i możesz wydrukować i pokazywać skarbówce zawsze czytelne i świeżutkie.

boruch13
17-01-2015, 07:19
A jak te PDF-y zaniesiesz księgowemu?
Osobiście nie spotkałem księgowego który na podstawie pliku w kompie księguje faktury.
Papier to papier mówi mój...
p.s.
Co do karty, jak w Polsce to karta na Orlenie Ci wystarczy. Jak zagranica, to BP i Routex. Tu i tu zbiorcza faktura lub dwie na miesiąc. Oczywiście warunki zależą od wielkości firmy/tankowań jak pisał kolega wyżej.

ms2
19-01-2015, 22:40
Cytat:
Napisał ms2
Statoil to już wydmuszka w tym momencie.
Co przez to rozumiesz? Chodzi o to że nie oferują nic ciekawego poza samą kartą czy coś?

Miałem na myśli że sprawy kart prowadzi tak naprawdę w tym przypadku (Routex) tylko BP. Statoil jest w tym układzie, ale jako pozostałości z wcześniejszej współpracy tych koncernów. Na marginesie, Statoil jest na sprzedaż, można kupić sobie sieć stacji, nie wiem czy tylko na Polskę, czy dalej?

kapode
22-01-2015, 11:39
A jak te PDF-y zaniesiesz księgowemu?
Osobiście nie spotkałem księgowego który na podstawie pliku w kompie księguje faktury.
Papier to papier mówi mój...
p.s.
Co do karty, jak w Polsce to karta na Orlenie Ci wystarczy. Jak zagranica, to BP i Routex. Tu i tu zbiorcza faktura lub dwie na miesiąc. Oczywiście warunki zależą od wielkości firmy/tankowań jak pisał kolega wyżej.

Od 2007 roku każdy ma obowiązek księgować wydruki z komputera.

boruch13
23-01-2015, 18:04
Cóż z tego że ma...
Masz też obowiązek jechać 50km/h w zabudowanym, obowiązek rozmowy przez zestaw w samochodzie itd....

kapode
25-01-2015, 10:10
No to zbieraj faktury papierowe, jeździj 50, i wyłączaj telefon w samochodzie.

Próbują Ci ludzie na forum pomóc, doradzić, a Ty jeszcze dorzucasz głupie argumenty :)
Podpisz sobie umowe z shellem, będziesz miał fv 2x na miesiąc.

boruch13
25-01-2015, 17:51
Od 2007 roku każdy ma obowiązek księgować wydruki z komputera.

Czyli jednak papier...

grapkulec
26-01-2015, 07:54
OK panowie, dzięki za udział w wątku. Zarejestruję się na orlenie bo i tak Polska to będzie 99% moich tankowań a i mondek wydaje się dobrze jeździć na ichniej vervie (z drugiej strony dopiero dwa tankowania były więc ciężko mówić o racjonalnej próbce badawczej).

A propos pdf vs papier to generalnie sprawa wygląda tak, że jak sprzedawca wystawia papier to się księguje papier a jak wystawia pdfa to się księguje pdfa. Ani księgowy ani fiskus z tym nie robią żadnych problemów. Ale to już offtopic więc dajmy sobie spokój.

kapode
26-01-2015, 18:29
Jak chcesz tankować wszędzie to zainteresuj się uta lub dkv.