Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] ciśnienie czy podciśnienie pod pokrywą zaworów
Zwracam się do Kolegów, czy spotkali się z takim zjawiskiem.
Silnik benzynowy 2,3 , po zdjęciu korka wlewu oleju przykładając rękę na pracującym silniku(ręka w rękawicy) , panujące podciśnienie mało co nie wciągnie ręki do środka.
Nigdy nie spotkałem sie z takim zjawiskiem, zawsze odwrotnie, dmucha jak z komina.
Co może być nie tak ? a może tak powinno być ?
nigdy sie z tym nie spotkalem zeby zasysalo . cos z glowica musi byc.
Rafał A.(antek) 17-01-2015, 00:32 odma na pokrywie jest do dolotu?
Nie widziałem tego , nie wiem jak tam jest, ale jest to silnik benzyna 2,3 Duratec-HE , 160 PS Ford S-Max Galaxy 2008 r pr, problem z braniem oleju.
Prosiłem Forumowicza aby posprawdzał niektórerzeczy, i własnie napisał,odma czysta, z rurki bagnetu nie dmucha, a przez otwór korka oleju, ciągnie jak odkurzacz, zasysa powietrze z zewnątrz do środka.
Chciałbym to za pomocą Kolegów rozwiazać, bo cokilka głów to nie jedna.
jak bierze olej to moze uszczelniacze zaworowe i przy suwie ssania jakos tamtędy zaciaga powietrze z olejem z pod pokrywy klawiatury ?
radek9103 17-01-2015, 14:15 Nie wiem czy to dobry trop, ale może regulacja zaworów hydroszklanki czy jakoś tak? Albo odpowietrzenie skrzyni korbowej nie działa prawidłowo.
Patrzę właśnie na pojemność silnika, znajomyc w Mazdzie 6 z silnikiem 2.3 miał taki problem że podczas pracy silnika nie można było wyciągnąć korka.
Otrzymałem wiadomość że wymiana wszystkich uszczelek i uszczelniaczy oraz pompy oleju pomogła. Robione też coś z regulacją zaworów.
Radek, Twoją podpowiedż może być ok, ale wymiana wszystkich uszczelek, to chyba była lekka przesada, lub niemożliwa. Muszę się zastanowić, które uszczelki mogą mieć wpływ na to zjawisko, napewno nie pompa olejowa, skłaniam się ku odmie, coś jest nieprawidłowo albo zmontowane, albo uszkodzone.
Co do korka, to tu jest to samo, nie dość że ciężko go zdjąć, to jeszcze próbuje wciągnąć go do środka.
radek9103 17-01-2015, 15:36 Źle sformułowałem, wszystkie tzn uszczelka głowicy i uszczelniacze zaworów. Coś też mówił o jakimś separatorze, pewnie oleju, mówił że sporo syfu było.
Separator, to może być dobry trop.
radek9103 17-01-2015, 15:47 Kolega sam nie robił tylko amator mechanik z wykształcenia piekarz :D Mazdę ma od nowości,twierdzi że raz miał kiepski olej zalany.
Bump: Ile ten właściciel robi kilometrów miesięcznie i na jakich odcinkach?
Endriu1.8 17-01-2015, 23:44 Można spróbować osłuchać statoskopem, albo kijem. Przy odrobinie szczęścia poznacz, które zawory klepią inaczej.
Najlepiej zrzucić pokrywę i sprawdzić.
|
|