Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Komunikat: "konieczność wymiany oleju silnikowego"
luki0123 06-11-2012, 20:11 Witam serdecznie użytkowników,
Szukałem, ale nie znalazłem na forum.
Przemieszczam się ostatnio focusem mk3 (chyba 110 KM + DPF/FAP), wymieniłem olej ale teraz pora skasować inspekcję olejową. Czy jest jakaś magiczna procedura odpowiedniego naciskania włąściwych przycisków, aby tą inspekcję skasować???? Czy czeka mnie wizyta w serwisie na kasowanie????
Dzięki za podpowiedzi...
Pozdrawiam
Wystarczy wpisać Twoją frazę do naszej szukajki i spróbować wg. przepisu... http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=156087
Działa w wielu modelach (FF2/C-max/Kuga, Mondeo MK3, Mondeo MK4...). Oczywiście dotyczy włączenia zapłonu bez uruchamiania silnika!!!
luki0123 07-11-2012, 07:22 Tedi_k, dzięki za odpowiedź, mam mondka mk3 i tam tak kasowałem ale nie przyszło mi do głowy procedury powtórzyć w focusie... Chyba nie zaszkodzi spróbować.
Dzięki i pozdrawiam
Witam, inspekcja skasowana... :). Dzięki za poradę i pozdrawiam...
Luki to może podzieliłbyś się czy się udało, ja czekam z napięciem :)
Przecież napisał, że procedura działa i inspekcja skasowana...:568:
stilo_kielce 08-11-2012, 20:28 Taka jak powyżej. U mnie zadziałała
Nie wiem gdzie on to napisał ale najważniejsze ze działa
Tedi_k, dzięki za odpowiedź, mam mondka mk3 i tam tak kasowałem ale nie przyszło mi do głowy procedury powtórzyć w focusie... Chyba nie zaszkodzi spróbować.
Dzięki i pozdrawiam
A tu :lol:
Trochę to bez sensu dyskusja o rozumieniu języka polskiego, ale według mnie jeżeli ktoś pisze w czasie przyszłym, że coś zrobi tzn, że jeszcze tego nie zrobił a pisząc "nie zaszkodzi powtórzyć" czyli kiedyś w przyszłości. Może ja to źle zrozumiałem najważniejsze, sposób działa, i na tym się skupmy
A czy to nie jest stwierdzenie że inspekcja skasowana?
Jak dla mnie jest to jednoznaczne.
Nie mam zamiaru Ci niczego wytykać, pewnie umkneło cos i tyle
Dobra ok nie doczytałem editu
Około 4 tysiące kilometrów temu wymieniałem olej silnikowy - dziś pojawił mi się na komputerze komunikat: "konieczność wymiany oleju silnikowego". Czy ktoś z Was orientuje się o co może chodzić?
Pitol321 21-01-2015, 17:18 To zależy od ustawionej w komputerze ostatniej wymiany oleju.
Jeśli te 4tyś km temu nikt nie zaznaczył wymiany, to komputer odliczył, to co mu od poprzedniej zostało i wyświetla teraz komunikat.
Miałem identycznie, byłem w drodze do Polski gdzie w ASO chciałem wymieniać olej - kilka dni po przyjeździe.
Traf chciał, że zanim do ASO przyjechałem zaczął wyświetlać własnie ten komunikat...
Udało mi się go wykasować. Na forum jest instrukcja jak się go pozbyć: kasowanie inspekcji olejowej (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=156087).
slawek-kali 21-01-2015, 17:18 Inspekcja olejowa zostala skasowana? Jesli nie to Znalezione u nas na forum, cytuje:
"To prawda wlasnie ostatnio tak sobie kasowalem inspekcje oleju:
1. Wlaczam zaplon (kontrolki swieca)
2. Gaz i hamulec do dechy i trzymam tak az pojawi sie komunikat o wyzerowaniu inspekcji olejowej
3. Zwalniam pedaly gazu i hamulca i wylaczam zaplon"
Ps. Jaki olej zostal zalany? Masz problemy z DPF?
Olej zgodnie z zaleceniami Forda - Castrol (dokładnego oznaczenia już nie pamiętam).
Co do DPFu i problemów - nic mi nie wiadomo o problemach z nim. Jak się one przejawiają?
hub19836 21-01-2015, 18:21 Witam,
są dwie opcje: albo wersja Pitola, albo regeneracja DPF została kilkakrotnie przerwana więc algorytm wyliczył wymianę.
Pozdrawiam
Próbowałem kilka razy zgodnie z Waszymi wskazówkami: przekręcony kluczyk... gaz i hamulec do dechy (czyli gaz do spodu hamulec ledwo ledwo) - bez rezultatu :(
piotrekone12 25-01-2015, 09:25 1. Wciśnij gaz i hamulec
2. Potem przekręcasz zapłon
Kasowanie inspekcji olejowej - u mnie działa (zresztą chyba u większości...)
1. Wciśnij gaz i hamulec
Elo. Potwierdzam działa. Też po zakupie auta w którym wymieniono wcześniej olej (papiery, rachunki mam) wyświetlił mi się ten komunikat. Ktoś kto wymieniał nie skasował czy ustawił inspekcji. Próbuj zgodnie z instrukcją a na pewno Ci się uda. Pozdro...
Przemek 1980 19-04-2015, 12:13 Witam
Mam pytanie czy wyskakuje jakiś komunikat o inspekcji?.
Pytam bo kupiłem dwa lata temu używanego focusa mk3 1.6 tdci 115km i przejechałem 22 tyś km i żadnego komunikatu. Nie wiem może ktoś to wyłączył. Wiem że interwał tych samochodów to 20 tyś km.
Pitol321 19-04-2015, 12:47 W Focusach MK3 wyskakuje taka informacja.
U mnie wyskoczyła jakiś miesiąc po zakupie i kasowałem ją dokładnie tak jak opisano w tym temacie, a wymiana oleju i tak była już umówiona za kilka dni.
Co do interwału w jakim pojawia się komunikat, to ludzie podają różne dane.
Jedni piszą, że to rok/20tyś km inni, że dwa lata/30tyś, a jeszcze inni, że komputer sam oblicza w jakiś sposób stopień zużycia oleju i jak trzeba to wyświetli komunikat.
Dobrze przyjęte jest, aby wymieniać olej w okresie co rok lub 15tyś km w silnikach TDCi. Jak już wymieniasz to wpis w książce lub karteczka pod maską przypomni Ci kiedy kolejna wymiana. A brakiem samego komunikatu bym się nie przejmował.
slawek-kali 19-04-2015, 12:56 Nie wiem jak w fokach, ale moj mondek wypluwa info o wymianie w oparciu o wypalenia DPF.
Bylo juz 19kkm, a ostatnio 12kkm chyba...
Misieksmig 19-04-2015, 13:03 U mnie nie zauważyłem jakiś informacji na temat "wymaganego przeglądu". Także chyba nie każdy focus posiada taką "przypominajkę".
Wymieniałem wczoraj olej...
żadnych komunikatów nie miałem, choć delikatnie przekroczyłem moment wymiany
A jak ktoś odpala przez przycisk power to jak ma włączyć zapłon?
A jak ktoś odpala przez przycisk power to jak ma włączyć zapłon?
A to jak odpalasz codziennie nie włączasz zapłonu tylko od razu odpalasz silnik? no to współczuję... przecież to jest diesel.... wystarczy zdjąć nogę ze sprzęgła i nacisnąć przycisk..
poza tym żeby skasować inspekcję musisz wcisnąć gaz i hamulec, a nie sprzęgło
sprawdzone
Oczywiście że nie włączam najpierw samego zapłonu. Jeżeli temperatura tego wymaga to nawet po wciśnięciu od razu sprzęgła i zapłonu automat sam czeka z rozruchem kilka sekund.
Oczywiście że nie włączam najpierw samego zapłonu. Jeżeli temperatura tego wymaga to nawet po wciśnięciu od razu sprzęgła i zapłonu automat sam czeka z rozruchem kilka sekund.
Tak samo robię, jak jest dosyć zimno np. tak jak teraz to kilka sekund automat czeka z odpaleniem. Chyba, że należy robić inaczej.
P.S Jak wykasowałem inspekcję i trzymałem wciśnięte dłużej hamulec i gaz to wyskoczył komunikat grzanie silnika czy coś w tym rodzaju. Ktoś wie po co to?
velPaulus 13-04-2016, 23:21 Napisał piotrekone12 Zobacz post
1. Wciśnij gaz i hamulec
Elo. Potwierdzam działa. Też po zakupie auta w którym wymieniono wcześniej olej (papiery, rachunki mam) wyświetlił mi się ten komunikat. Ktoś kto wymieniał nie skasował czy ustawił inspekcji. Próbuj zgodnie z instrukcją a na pewno Ci się uda. Pozdro...
Działa, przy czym zauważyłem drobny szczegół - u mnie wyświetlił się dopiero komunikat o zakończeniu resetowania inspekcji. Trzeba więc trzymać oba pedały wciśnięte do skutku.
spenser696969 14-04-2016, 07:14 Witam,
...regeneracja DPF została kilkakrotnie przerwana więc algorytm wyliczył wymianę.
nawet nie wiedziałem że jest taka opcja przyspieszonej wymiany oleju.
Potwierdzam, działa. Dziś to robiłem. Najpierw wcisnąłem pedały gazu i hamulca, i trzymając włączyłem zapłon. Po kilkunastu sekundach pojawił się komunikat po angielsku, że zresetowano. I spokój :)
Czy każdy MK3 to posiada?
Dziwi mnie że po wielu, wielu, wielu kilometrach wciąż mi się taki komunikat nie wyświetla.
Gaius1984 22-09-2016, 19:46 Czy każdy MK3 to posiada?
Dziwi mnie że po wielu, wielu, wielu kilometrach wciąż mi się taki komunikat nie wyświetla.
Mam to samo w 1,6 EB nigdy nie widziałem takiego komunikatu :D
pjetrucha 22-09-2016, 20:10 A sami robocie sobie przeglądy? Może mechanicy Wam to resetuja?
No u mnie nikt tego na pewno nie robił a autko zrobiło z 26 tys km pod moją opieką. Stąd zdziwienie że trzeba komunikat kasować
Gregstar28 22-02-2017, 20:53 Też mi pojawił się taki komunikat. Kupiłem auto serwisowane w ASO, ostatnia wymiana oleju w książce serwisowej 60540km, teraz mam 80540km. Ale wymieniłem olej miesiąc temu i mechanik widocznie nie skasował, bo komunikat pojawił się dokładnie po 20000. Czy jak sam to wykasuje to za 20000 km znowu on się pojawi? Czy da się samemu ustawić przebieg do wymiany oleju? np. 15000 km?
Próbowałem potwierdzić wymianę oleju według waszych instrukcji, wciskając pedał hamulca i prztspieszenia, ale niestety żaden komunikat się nie pojawił. Czy w focusach z silnikami ecoboost wersja titanium trzeba to robić? Komunikatu o konieczności wymiany oleju nigdy nie miałem, ale może serwis to kasował.
Wciskajac pedal gazu i hamulca kasuje sie pojawiajacy wczesniej komunikat o koniecznosci wymiany oleju jak sam napisales tego komunikatu nie miales wiec nie masz co kasowac.Rowniez posiadam wersje Titanium i nie pojawia mi sie ten komunikat.
jak sam napisales tego komunikatu nie miales wiec nie masz co kasowac
czemu, ja zawsze po wymianie oleju sobie kasuję a wcale mi nie krzyczy, że już mam do wymiany (wymieniam co 10kkm)
Wciskajac pedal gazu i hamulca kasuje sie pojawiajacy wczesniej komunikat o koniecznosci wymiany oleju jak sam napisales tego komunikatu nie miales wiec nie masz co kasowac.Rowniez posiadam wersje Titanium i nie pojawia mi sie ten komunikat.
Widziałem na na youtube jak resetują. Pewnie, aby uniknąć tego komunikatu, można tę procedurę zrobić po wymianie oleju. Chyba tak to powinno działać. Nie czekać na info o konieczności wymiany oleju. Może nasze wersje tego nie mają.
pjetrucha 14-03-2017, 14:17 Zakładam że procedura resetuje licznik i odliczanie 20k km rozpoczyna się od nowa...
Działa, przy czym zauważyłem drobny szczegół - u mnie wyświetlił się dopiero komunikat o zakończeniu resetowania inspekcji. Trzeba więc trzymać oba pedały wciśnięte do skutku.
Dokładnie komunikat o kasowaniu wyskakuje od razu (progres), trzeba dalej trzymać wciśnięte pedały, aż ukończy. Wyskoczy komunikat complete.
Zapłon start-stop
A ja mam inny problem. Przejechałem ponad 20tys km od ostatniej wymiany i komunikat się nie pojawił jeszcze. Samochód FF MK3 2.0Tdci z 2013r
badger79 14-08-2017, 15:16 U mnie nie działa to kasowanie komunikatu, próbowałem z 10 razy. Jest inny alternatywny sposób kasowania?
Masterjam 14-08-2017, 18:17 Ale ta opcja w każdym działa, mam ten sam silnik i rocznik i wszystko działa. MOże za krótko trzymasz wciśnięte pedały
badger79 14-08-2017, 20:19 @ Masterjam - miałeś rację - trzymałem pedały wciśnięte ale do momentu gdy gasł komunikat o inspekcji oleju i wtedy puszczałem, wystarczyło 3 sekundy więcej cierpliwości i komunikat wykasowany. Czyli mam normalnego forda a nie z Aliexpress ;)
Masterjam 15-08-2017, 14:39 :one:
Gregstar28 15-08-2017, 19:42 Witam,
są dwie opcje: albo wersja Pitola, albo regeneracja DPF została kilkakrotnie przerwana więc algorytm wyliczył wymianę.
Pozdrawiam
Czyli nie muszę kontrolować poziomu oleju? gdy go przybędzie za dużo komputer mnie poinformuje że konieczna jest wymiana?
FiestaCiechanow 27-12-2017, 13:28 U mnie pojawił się ostatnio taki komunikat...
Narazie nie kasowałem - bańka oleju, wkład filtra, płukanka już kupione :)
Olej będę prawdopodobnie sam wymieniać.
I tutaj moje pytanie: jakim programem ustawię nową wymianę w sterowniku swojego Forda ? Mam kabel diagnostyczny na OBD2 (VAG KKL).
Proszę o porady. (Mam Foczkę 1.6tdci 109 km 2010 rok)
Polly1888 17-04-2018, 12:25 WITAM
próbowałem wcisnąć hamulec i gaz ale pedał hamulca jest ,,twardy" nie da rady go wcisnąć o co kaman
Witam
Czy inspekcje można skasować tylko gdy pojawi się komunikat, czy można samemu wywołać kasowanie inspekcji po wymianie oleju gdy na zegarach komunikat się nie pojawił ?
Wymieniłem olej i filtry ( nigdy nie miałem komunikatu o konieczności wymiany oleju) i chciałem sam wywołać skasowanie inspekcji wyżej opisanymi sposobami ale bez efektów.
(Mam focusa MK3 titanium 1,6 benzyna 125 KM duży kolorowy display w zegarach, odpalanie przyciskiem ale bez start-stop)
Mozesz kasować po wymianie oleju , nawet jeśli nie świeci. Komp zresetuje wartosci.
Szymon_Zy 03-06-2018, 20:34 Czy tu jest czujnik lepkości? Przez 2.5 roku nigdy nie widziałem tego komunikatu, a na 100% w warsztacie nie kasowałem. Raz dałem Motula, a teraz daję Formulę F. W VW na longlife było 30kkm lub wskazanie z czujnika.
WITAM
próbowałem wcisnąć hamulec i gaz ale pedał hamulca jest ,,twardy" nie da rady go wcisnąć o co kaman
To normalne :) Widać młody człowiek jesteś i nie pamiętasz samochodów bez wspomagania, gdzie hamowanie było dobrym treningiem mięśni nóg.
Pedał hamulca stawia duży opór, bo pchasz płyn w dwuobwodowym układzie, bez pomocy pompy wspomagania, która zadziała dopiero po uruchomieniu silnika. Gaz idzie, jak w masło, bo niczego nie tłoczy. Już nawet linki nie ma, bo dali tu pedał z elektronicznym czujnikiem jego położenia.
A jak czytam to, że ludzie czekają na ten komunikat, zamiast wymienić raz w roku, czy po tych 15-20 tysiącach, to smutno się robi... Informacja dobra rzecz, o ile komputer zlicza różne parametry i np. sam zalci wcześniejszą wymianę przy jeździe typowo miejskiej, w korkach, na krótkich dystansach, z używaniem start-stop itp. Jak by chciał po 5 tysiącach wymiany, to może mieć rację :)
A sposób na usunięcie komunikatu - zacny :) Nie mam już Mk3 z firmy, więc nie sprawdzę u siebie, choć nie miałem nigdy tego komunikatu przed oczami.
doriskaa7 04-02-2019, 16:17 Witam, mam pewien problem. Olej w moim fordzie został wymieniony, a komunikat niby usunięty ale przy ponownym odpaleniu auta dalej wyskakuje. Byłam u kilku mechaników w swoim mieście i żaden nie potrafi tego usunąć. Może wy się orientujecie w czym może być problem? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam 😉
miniupiniu 04-02-2019, 16:29 Poszukaj w necie na yt jest kombinacja ruchów by to wyłączyć.
doriskaa7 04-02-2019, 16:30 Wiem robiłam tak, pokazuje ze komunikat usunięty a przy ponownym odpaleniu nadal wyskakuje
gregor75 04-02-2019, 16:51 wyskakuje komunikat "reset oleju kompletny" ?
doriskaa7 04-02-2019, 16:52 Tak
gkowalczyk 04-02-2019, 19:01 10s w google
https://www.youtube.com/watch?v=xqY4d4J6h9M
doriskaa7 04-02-2019, 19:48 Wiem jak to się robi bo kasowalam go już pare razy, ale po ponownym uruchomieniu silnika dalej to wyskakuje.
mariusz15312 06-08-2020, 15:57 Po jakim czasie jest komunikat o wymianie oleju i jak go zmienić w focus mk3
W celu wymiany oleju należy usunąć stary olej i wlać do silnika nowy.
Jak to zrobisz, zależy od Ciebie (możesz górą, możesz dołem).
Po jakim czasie jest komunikat o wymianie oleju i jak go zmienić w focus mk3
Komunikat nie jest "po czasie" lecz po przebytych kilometrach. Komunikatu nie zmienisz.
slawek-kali 06-08-2020, 19:27 Wiem jak to się robi bo kasowalam go już pare razy, ale po ponownym uruchomieniu silnika dalej to wyskakuje.
czyli nie umiesz ... albo nie wymieniasz :D
mariusz15312 07-08-2020, 08:19 Trzeba czytać ze zrozumieniem!!! Mi nie chodziło o to jak wykasować komunikat o wymianie oleju bo to wiem tylko po ilu kilometrach się on spowrotem pojawi od wymiany oleju i wykasowania go
gregor75 07-08-2020, 14:18 standardowo po 20 kkm
O, to może mi się dzisiaj wyświetli, bo mam 19990 :) Chociaż olej już 2x zmieniałem.
A jak to zrobić z automatyczną skrzynią biegów? Po wciśnięciu hamulca i zapłonu silnik się uruchomi.
Hej,
W "automacie" najpierw wcisnąłem zapłon, potem dopiero hamulec i gaz, do momentu skasowania inspekcji. ;-)
Działa ;-))
Pozdrowienia!
Mratajczak 28-01-2021, 20:55 Nie można usunąć komunikat. Inspekcji wymiany oleju
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
mariusz15312 08-02-2021, 18:11 Witam. Po jakim czasie po wymianie oleju i skasowaniu komunikatu o wymianie pojawi się on ponownie w Ford Focus mk3 1.6 tdci i czy da się to jakoś ustawić. Pozdrawiam
20000km lub 365 dni - w zależności co nastąpi pierwsze. Tylko kasujesz, nic się nie ustawia.
gregor75 08-02-2021, 20:15 Nie ustawia się tego. Powinien pojawić się po 20 kkm .
AdoKrycha007 17-06-2021, 19:01 U mnie niestety nie działa ta procedura. Wymieniłem sobie olej po 10 tys i 10 msc od ostatniej wymiany i chciałem sobie teraz zresetować inspekcję, by mi za chwile nie wyskoczył ten komunikat. Na wyłączonym zapłonie (MK3 jak w stopce) wersja z kluczykiem i niekolorowym - niebieskie cyferki tylko - wyświetlaczem między zegarami) wcisnąłem do oporu pedał gazu i hamulca, a potem przekręciłem zapłon bez włączania silnika do momentu zaświecenia się ikonek dalej trzymając pedały weciśnięte. Czekałem z minutę i nic się nie działo... Ile trzeba czekać ?
Zdobilem 3 wymiany oleju z kasowaniam inspekcji zakonczonej sukcesem ok
niestety za kazdym razem przypomnienie o wymianie pojawialo sie losowo i nie znalazlem zwiazku z 20tkm i rok
Ford chyba ma inne kryteria o ktorych nie wiemy
AdoKrycha007 17-06-2021, 19:59 mi się nic nie pojawia. po prostu chcę inspekcję zresetować po wymianie oleju, bo wiem, że ASO mi to robiło na gwarancji, zresztą odbierając auto mówili mi, że inspekcję zresetowali.
ale u mnie nie działa to, czy ktoś wie jak to zrobić w moim modelu ? tedi_k
krzys1968 17-06-2021, 20:22 Ile trzeba czekać ?
Az zniknie napis
AdoKrycha007 17-06-2021, 20:52 Az zniknie napis
Ale mi się nie wyświetla nic - ani o starcie procedury, ani o zakończeniu kasowania. Nie ma żadnej reakcji na wyświetlaczu.
Ale musisz to wykonywać w czasie wyświetlania komunikatu o konieczności zmiany oleju.
Edit:chyba
https://youtu.be/xqY4d4J6h9M
AdoKrycha007 17-06-2021, 21:06 Tylko jak mi wyskoczy że mam zmienić?
Trochę to by absurd był, skoro nigdy mi nie wyskakiwał od nowości, a na gwarancji ASO po przeglądach mi mówiło że zresetowało. A nigdy nie trzymałem ich długich interwałów bo wymieniam co 10 tys a nie co 20 i nie co rok a co ok 10 msc. Ta procedura jest po to by komputer zresetował interwał od dnia wymiany oleju przebieg na zero.
Mam dokładnie ten sam wyświetlacz co na tym filmie i robię dokładnie tak jak gość na filmie. Facetowi od razu się rysunek części kierownicy tam pojawia po zaświeceniu, a ja nie mam żadnej reakcji…
Jeszcze głupie pytanie, ale masz zamknięte drzwi?
AdoKrycha007 18-06-2021, 07:56 tak, zamknięte wszystkie drzwi i zaciągnięty ręczny. próbowałem też bez zaciągniętego ręcznego. też zero reakcji.
w komentarzach pod filmem też są wpisy innych, że nie działa. także to musi od czegoś zależeć...
Na wyłączonym zapłonie (...) wcisnąłem do oporu pedał gazu i hamulca, a potem przekręciłem zapłon bez włączania silnika (...)
Zrób odwrotnie. Wpierw zapłon, potem pedały.
Nie mam już Mk3 (był leasing), więc nie sprawdzę. W mk2 fl działa.
Nie wiem, od czego zależy to, czy działa z wciśnięciem pedałów przed, czy po uruchomieniu zapłonu, ale zwykle jedna z dwóch metod działa a ta z zapłonem przed pedałami we flocie, z którą miałem do czynienia poprzednio, była bardziej uniwersalna. Działała w różnych modelach, rocznikach i zarówno z manualem, jak i z automatem.
AdoKrycha007 18-06-2021, 17:33 Zrób odwrotnie. Wpierw zapłon, potem pedały.
Zrobione. Też nie działa :( Nie ma żadnych komunikatów ani tego rysunku fragmentu kierownicy. Może w mojej wersji to zadziała dopiero jak mi komp wywali komunikat, że olej trzeba wymienić, albo nie mam tej opcji..
gregor75 18-06-2021, 20:36 Wydaje mi się , że kasowanie inspekcji za pomocą pedałów to tylko w dieslu .
...nie działa. także to musi od czegoś zależeć...
Zależy od rodzaju silnika.
AdoKrycha007 18-06-2021, 22:12 Zależy od rodzaju silnika.
Duratec 1,6 105 km Ti-VCT
Pewnie w tym tego nie ma? :(
AdoKrycha007 21-06-2021, 08:50 bump
help :(
Misieksmig 21-06-2021, 09:35 W moim 1.0 125 km z 2012 r. też nic się nie wyświetla.
AdoKrycha007 22-06-2021, 07:53 komentarze pod filmami na YT, a jest ich sporo, również zagraniczne, twierdzą, że jednak sporej grupie ludzi to nie działa. może tedi_k pomoże, czy w naszej sytuacji silnikowej poradzi tylko podpięcie pod kompa ?
Waterspoon 22-06-2021, 08:05 Moim zdaniem musi być prostszy sposób kasowania inspekcji olejowej niż tylko przez kompa. W wielu autach jest ścieżka przez kluczyk + jakiś przycisk, to niemożliwe aby po każdej wymianie oleju jeździć na kasowanie komunikatu do ASO.
AdoKrycha007 22-06-2021, 08:43 próbowałem kilka wariantów z wciśniętymi pedałami, a potem zapłon; najpierw zapłon a potem pedały; najpierw jeden pedał, potem drugi, potem zapłon i na odwrót. nie działa. trzymam minutę i nic się nie dzieje, a na filmach ludziom - tym, którym działa - wskakuje po 3 sekundach.
Waterspoon 22-06-2021, 08:49 A gdzie się ustawia i jak interwały po których się pokazuje komunikat, może tą drogą trzeba iść ? Jakieś wejście do podmenu.
AdoKrycha
Jest jeszcze opcja z taką kolejnością: 1. zapłon 2. 3x naciśnięcie hamulca (ostatni raz już chyba trzymasz a jak nie to trzymasz za 4tym razem) 3. gaz w podłogę.
Możliwe, że punkt 2 i 3 trzeba zamienić kolejnościowo, dawno to oglądałem.
Wyśmiałem pomysł jak zobaczyłem na filmie, bo u mnie zadziałało klasycznie jak wszystkim. Może jednak ten dziwaczny sposób zadziała u Ciebie :)
AdoKrycha007 24-06-2021, 14:01 nie działa :)
chyba nikt nie pomoże :(
zostaje podpięcie do kompa, albo te sposoby zadziałają, ale tylko wtedy, gdy mi komunikat się wyświetli o potrzebie wymiany, czyli pewnie po 20 tys km. na razie przejechałem 9 tys od wymiany rok temu, od tygodnia olej mam już nowy.
Misieksmig 24-06-2021, 15:36 A Ty nie masz interwału 20 tys. lub rok?
AdoKrycha007 24-06-2021, 16:52 mam. rok minął. w zasadzie już rok i miesiąc. ale przebieg zrobiłem tylko 9 tys km. olej zmieniłem tydzień temu na nowy.
Misieksmig 24-06-2021, 17:38 No to musisz się pogodzić z tym, że takiej informacji Twój Focus nie pokaże bo jej nie obsługuje. A jak jej nie obsługuje to i zresetować nie masz co. Ot i cała filozofia. Jeśli coś takiego u siebie byś miał to wyświetlało by się po uzyskaniu określonego przebiegu lub czasu. Czas Ci minął i informacji nie miałeś.
AdoKrycha007 24-06-2021, 17:54 MK3 z 2014 roku nie ma przypomnienia o wymianie oleju ? Golasy z początku produkcji mają.
Zapewne ma, ale zapali się przy 20 tys od wymiany, czyli gdzieś za rok od dziś. Bo jakby interwał był czasowy, to minęło już 13 msc.
Misieksmig 24-06-2021, 18:19 Zapala się gdy minie czas lub przebieg. W moim MK 3 (wprawdzie przed lift) titanium 1.0 też tego nie miałem. Poprostu Ford zaoszczędził. Zresztą było już na forum o tym. Z tego co kojarzę to silniki diesel to miały a benzyny nie.
Ironhide 10-01-2023, 11:31 Witam Forumowiczów!
Po ostatniej wymianie oleju w moim Focucie i próbie wykasowania komunikatu (wg instrukcji: zapłon ON, hamulec i gaz wciśnięty do informacji o resecie inspekcji), komunikat nadal się pojawia.
Jakiekolwiek kolejne próby wykasowania komunikatu były również nieudane.
Proszę o poradę jak pozbyć się uciążliwego komunikatu.
Zgóry dziękuję
Marcin
AdoKrycha007 10-01-2023, 11:46 podpiąć pod kompa. nic więcej nie zrobisz.
to jest mit, że ta kombinacja działa w każdym MK3.
działa tylko przy niektórych silnikach i wersji wyposażenia.
przerabiałem to samo niestety u siebie w pół-golasie 1,6 Duratec.
Co to znaczy w niektórych silnikach? Mam ten sam co autor pytania, wyposażenie trendowate i kombinacja działa.
AdoKrycha007 11-01-2023, 08:04 tego nie wie nikt, bo u jednych działa, u drugich nie. na YT jest pełno filmów z tym i pod każdym połowa komentarzy, że działa, druga połowa, że nie.
generalnie działa najczęściej w polifcie, oraz w wersjach z kolorowym wyświetlaczem.
Najpierw wciska się gaz i hamulec do oporu i trzyma, a następnie włącza zapłon i czeka. U mnie i w kilku znanych mi Focusach to działa, nawet w ST z Kanady.
AdoKrycha007 11-01-2023, 08:54 a u mnie nie i o wielu innych osób też nie :)
wejdź na komentarze na YT i zobacz.
Luz, nie twierdze że tak nie jest, zwróciłem tylko uwagę na poprawną kombinację tej procedury. Pozdrawiam :)
Focus 2012 115KM. Pod koniec stycznia wymieniałem olej na Valvoline 5W30. Żona zrobiła raptem 8000 km. i po włączeniu silnika pojawia się monit o konieczności wymiany oleju. Poziom oleju prawidłowy. Teraz mamy połowę sierpnia, więc minęło trochę więcej niż pół roku. Czy mam jeździć i się nie przejmować aż zrobię 15 000, czy może jest jakaś inna przyczyna? Może tę kontrolkę można wykasować?
cinek15c 15-08-2024, 15:58 Hasło klucz "kasowanie inspekcji olejowej"
np. tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218425)
konieczko5 15-08-2024, 17:48 ...
Można również co 9000km, co 11000km.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
konieczko5 16-08-2024, 13:00 ...
konieczko5 16-08-2024, 15:28 ...
konieczko5 16-08-2024, 17:01 ...
AdoKrycha007 19-08-2024, 09:16 wszystko zależy od silnika i wersji wyposażenia auta.
u mnie w 1,6 Ti-VCT 105 KM Trend przedlift nie ma w ogóle komunikatu.
przejechałem już z 60 tys i wiele wymian i komputer nie krzyczy nic, a nic nie zmieniam, nie podpinam kompa, nie robię żadnych kombinacji pedałami itp.
|
|