Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Średnie spalanie 2.2TDCI i ciężki rozruch silnika
Witam Szanownych użytkowników Fordów. Niedawno odebrałem swojego Forda Mondeo 2.2TDCI 200KM z salonu w Niemczech (autko używane przejechane 100.000km). Samochód kupiony w salonie w Niemczech i oddany do niego z powrotem (firma która go kupiła upadła) i teraz jest w moim posiadaniu. Samochód oczywiście z pełną książką serwisową, zrobiony duży przegląd i przed odbiorem zrobili mu jeszcze wymianę oleju, filtrów i ogólny przegląd. Mam pytanie do posiadaczy takiego samochodu z takim silnikiem, jakie macie średnie spalanie, mi podczas postoju (manualna skrzynia biegów i jak jest ciepły) wskazuje 0,7-0,9. Zaczął mnie niestety jeden objaw martwić, a mianowicie wczoraj byliśmy na zakupach ok.2h i po odpaleniu autko zaczęło dziwnie pracować (ssanie ?) spalanie na poziomie 1,4 na jałowym myślałem że DPF może się przypchał i zaczął się wypalać (co później się sprawdziło), ale dziś ta sama sytuacja jak już ujechałem 20m wszystko wróciło do normy zero problemu.. Miałem wcześniej MKIV 1.8TDCI nowe i po 10.000 były wymieniane wszystkie wtryski czyżby i tym razem czarna klątwa zawisła nad mą głową....
Witaj,
mam takie Modndeo od prawie roku. Spalanie chwilowe podczas postoju na ciepłym silniku zawsze 0,3-0,4. Oczywiście jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby to już więcej, a dodatkowo przedniej to kolejny wzrost. Wypalania DPFu mimo chęci nie umiem uchwycić, poza tym, że wtedy przy sciągnięciu nogi z gazu wskazuje nie 0,0 tylko np. 0,7.
Tzn. co mam w temacie poprawić?
A u mnie w MK4 2,2 ale 175 KM spalanie na ciepłym na postoju 0,6-0,8 róznie to bywa, więc wydaje mi się ze wszystko ok u Ciebie ze spalaniem
mondeo70235 22-01-2015, 22:24 Witaj umnie spalania 0,6 0,7 na wolnych obrotach 1,4 pokazuje mi gdy zaczyna się wypalanie DPF włączyło ci się wypalanie i najlepiej jak na kompie będziesz miał spalanie chwilowe i jeśli pokaże ci więcej czyli około 1,4 to wypala DPF TO NAJLEPIEJ UTRZYMUJ GO NA NISKIM BIEGU OKOŁO 2,5TYS OBROTÓW zacznie śmierdzieć i dymić przejedz kawałek by go wypalić silnik wtedy dziwnie chodzi i przy dodaniu gazu lekko szarpie pierwszy raz też byłem wystraszony pozdrawiam
Kolego mondeo70235 właśnie tak miałem i tak postąpiłem aż z rur poleciał dym po chwili się wszystko uspokoiło. Czy możesz mi napisać jak sprawuje Ci się samochód, tutaj w Niemczech powiedzieli mi że nie mają z tymi silnikami problemów
koniecznyh 23-01-2015, 16:54 a ile pali wam mondeo tdci 2,2 ze 200km silnikiem?
pytam bo sam chce taki kupic
slawek-kali 23-01-2015, 17:08 Witaj,
mam takie Modndeo od prawie roku. Spalanie chwilowe podczas postoju na ciepłym silniku zawsze 0,3-0,4. Oczywiście jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby to już więcej, a dodatkowo przedniej to kolejny wzrost. Wypalania DPFu mimo chęci nie umiem uchwycić, poza tym, że wtedy przy sciągnięciu nogi z gazu wskazuje nie 0,0 tylko np. 0,7.
Ja mam 2.0Tdci i ponizej 0,5-0,6L/h jeszcze nie pokazal..g:galy
spalanie na postoju pewnie jest wyższe zaraz po odpaleniu żeby podładować akumulator zwłaszcza teraz w zimie- grzane szyby, dodatkowa grzałka powietrza, grzane fotele...
Zaczął mnie niestety jeden objaw martwić, a mianowicie wczoraj byliśmy na zakupach ok.2h i po odpaleniu autko zaczęło dziwnie pracować (ssanie ?) spalanie na poziomie 1,4 na jałowym myślałem że DPF może się przypchał i zaczął się wypalać (co później się sprawdziło)
Po dwu godzinnych zakupach, wątpię by się włączyło wypalanie dpfa zaraz po odpaleniu silnika- za niska temperatura silnika.
a ile pali wam mondeo tdci 2,2 ze 200km silnikiem?
pytam bo sam chce taki kupic
pytanie w jakim celu kupujesz auto? jak do oszczędności to kup z mniejszym silnikiem, jak dla przyjemności to może być.
Ja mam 2.2 175@211 i średnie spalanie 8-9 litrów.
195kuker 24-01-2015, 00:19 Pytanie w jakim celu kupujesz auto? jak do oszczędności to kup z mniejszym silnikiem, jak dla przyjemności to może być.
Ja mam 2.2 175@211 i średnie spalanie 8-9 litrów.
Tak samo jak można zapytać: jak dla przyjemności kupić 2.2TDCI, a nie 2.5T
Ja na ten moment szukam sposobu jak tym oszczędnie jeździć, ponad 9litrów w 2.2 dieslu masakra. Dodam że mój C8 2.0HDI 16v 110km zremapowany na 170koni nigdy nie łykał więcej niż 8,5l, a bywał butowany często, jego waga oscylowała w okolicach 1900kg
piotrek2511 24-01-2015, 13:07 Witam Szanownych użytkowników Fordów. Niedawno odebrałem swojego Forda Mondeo 2.2TDCI 200KM z salonu w Niemczech (autko używane przejechane 100.000km). Samochód kupiony w salonie w Niemczech i oddany do niego z powrotem (firma która go kupiła upadła) i teraz jest w moim posiadaniu. Samochód oczywiście z pełną książką serwisową, zrobiony duży przegląd i przed odbiorem zrobili mu jeszcze wymianę oleju, filtrów i ogólny przegląd. Mam pytanie do posiadaczy takiego samochodu z takim silnikiem, jakie macie średnie spalanie, mi podczas postoju (manualna skrzynia biegów i jak jest ciepły) wskazuje 0,7-0,9. Zaczął mnie niestety jeden objaw martwić, a mianowicie wczoraj byliśmy na zakupach ok.2h i po odpaleniu autko zaczęło dziwnie pracować (ssanie ?) spalanie na poziomie 1,4 na jałowym myślałem że DPF może się przypchał i zaczął się wypalać (co później się sprawdziło), ale dziś ta sama sytuacja jak już ujechałem 20m wszystko wróciło do normy zero problemu.. Miałem wcześniej MKIV 1.8TDCI nowe i po 10.000 były wymieniane wszystkie wtryski czyżby i tym razem czarna klątwa zawisła nad mą głową....
Hej,
Jest normalny objaw, także nie masz się czym przejmować :)
Wypalanie filtra DPF po pewnym czasie będziesz wyczuwał poprzez zmiany w odgłosie silnika i delikatnych "szarpnięciach" (szkoda że nie ma czujnika wypalania ) :)
A ja mam pytanie z innej beczki. Jak gaszę silnik to aż zadrży całe auto, czy też tak macie? jeśli nie, to może powiecie co to może byc?
A co do spalania to po 700km ( miasto, trasa,autostrada (momentami >200 km/h) ) na kompie pokazało 6,9L , nie wiem o ile moze oszukiwać, a narazie nie uśmiecha mi się zalewać tę 70 litrową studnie do pełna:), z drugie strony niech sobie i spali te 8-9 L ale jaka frajda z jazdy...
slawek-kali 24-01-2015, 16:00 A ja mam pytanie z innej beczki. Jak gaszę silnik to aż zadrży całe auto, czy też tak macie? jeśli nie, to może powiecie co to może byc?
.
Kończące się kolo dwumasowe ?!
Z tego co wyczytałem na forum i z doświadczenia z grupą VW AUDI kończy Ci się sprzęgło, ale to dziwne bo tutaj u mnie mówią że w 2.2 sprzęgła wymieniali po 200.000 chyba że już masz tyle...
piotrek2511 24-01-2015, 20:35 No cóż trudno jednoznacznie stwierdzić jakąkolwiek usterkę po twoim opisie, a zwłaszcza koło dwu mas którego zużycie objawia się jeszcze na kilka-kilkanaście inny sposobów:
http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-porady/kola-dwumasowe/objawy-zuzycia-kola-dwumasowego/
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/klopotliwe-dwie-masy/5p61l
Zresztą odczucie typu drgania jest mocno subiektywne :)
U mnie przy gaszeniu również występują "dragania", ale to naturalne w przypadku diesla.
Jeśli chodzi o spalanie to całkiem w normie :)
195kuker 24-01-2015, 20:43 Jak nie stuka wyrazie przy gaszeniu to może jeszcze nie jest tak źle, najpierw by trzeba sprawdzić dokładnie wszystkie poduszki skrzyni i silnika, zwrócić uwagę czy poduszka od strony paska nie osiadła.
To nie są stuki, to bardziej uczucie jakby całym silnikiem "zatrzęsło" nic nie puka i nie stuka, zatrzęsie 2-3 razy i cisza (tzn auto zgasło)
auto ma w tej chwili 290 kkm przejechane,
pojade niedługo do mojego mechanika bo egr mi się przycina(może to jest przyczyna tego drżenia) i przy okazji sprawdzi mi poduszki
195kuker 08-02-2015, 11:38 Wracając do tematu spalania to ja jednak musze się wybrać na diagnostykę...
Teraz w temperaturach około 0-10°C w warunkach miejskich na ktròtkich trasach bez korkòw mam spalanie 14l/100km staram się jeździć umiarkowanie ale nie zamulam silnika.
Ogolnie mnie zastanawia dość duża ròżnica spalania 2.0 a 2.2
Więc opowiem co się u mnie stało. Napisałem że miałem nierówną pracę silnika przy odpaleniu samochodu. Pojechałem do salonu i opowiedziałem panom co się dzieje. I tu moje zdziwienie (miałem doświadczenie z polskimi salonami i ich obsługą klienta, więc opiszę jak to się odbywa tutaj w Niemczech). Panowie spytali czy mogę auto zostawić oni będą to sprawdzać ponieważ mają trochę pracy a ja nie byłem umówiony poprosili mnie o pozostawienie samochodu w salonie. Pan od razu zaproponował samochód zastępczy (Forda EcoSporta) zatankowany do pełna, powiedział że jeśli mi się skończy paliwo mam od nich kartę paliwową Shella limit kilometrów bez limitu etc. Powiedzieli mi że jak tylko coś będą wiedzieć dadzą mi znać. Na następny dzień telefon że komputer nie wykrył żadnych usterek, ale będą dalej próbować(nie było zimno więc nie zaobserwowali objawów). Po dwóch dniach okazało się że doszli do tego że świece żarowe jeśli dobrze ich zrozumiałem były uszkodzone i po odpaleniu auta pracowało przez chwilę nie równo i czekają na nowe jak auto będzie gotowe oddzwonią. Po paru dniach oczekiwania (dni wolne) zadzwonili samochód do odbioru. Przyjechałem samochód wyczyszczony wysprzątany jakieś gratisy powrzucane do samochodu, przeprosiny że tak długo musiałem na samochód czekać (co mi nie przeszkadzało posiadałem nowego Forda do przetestowania). Więc nasz serwis Forda w Polsce musi się jeszcze wielu rzeczy nauczyć o podejściu do klienta (nie kupiłem u nich nowego Forda a używanego) za wymianę świeć jak i same świece nie płaciłem ani centa wszystko pokrył serwis, samochód zastępczy to nie problem obsługa na 10+.
slawek-kali 14-02-2015, 18:43 Ty tak nie reklamuj, bo zaczna wszyscy w DE kupowac i nie bedzie co sprowadzac :D
Nie ma co reklamować :) Chodzi o podejście do nas jako klientów, ale z tego co widzę sam chyba już doświadczyłeś tego że tutaj klient jest trochę inaczej traktowany niż w polszy
slawek-kali 14-02-2015, 18:58 Zeby nie bylo takie pieknie napisze, ze nie w kazdym ASO ;)
Ja ze swojego jestem zadowolony, następny zakup może w tym roku to będzie wspomniany EcoSport i już zapowiedzieli że mogę auto wziąść na 2 tygodnie na testy a później sobie ten egzemplarz od nich w fajnej cenie odkupić i tak się chyba stanie
U mnie zauważyłem ciekawe objawy, przy jeździe spokojnej i jednostajnej pokazuje spalanie chwilowe np 5,5L i czasami przy tej samej prędkości nagle jest w stanie pokazać np 15 L tylko przez chwilę tak pokazuje. Nie wiem czy też tak macie i czy to normalne??
U mnie (2.2 TDCi 200KM automat) po mieście wychodzi ok 9-10 l/100.
Na postoju z wciśniętym hamulcem 1,2 l/h a na luzie 0,7 l/h.
|
|