Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jaki interfejs ELM - dla Forscan i ELMConfig
michalyyy 13-04-2019, 22:07 Przez kabel można podłączyć
V3 STN1170
Do telefonu.Forscan lite działa pięknie
Do podglądu super.A czy ktoś używa STN2120 na BT? Czym on się różni?
Sent by Samsung
bankarobert 14-04-2019, 19:07 Dziś miałem okazję sprawdzić stn1170 usb z forscan lite na androidzie. Błędy kasuje, wyświetla parametry pracy silnika. Minus jest taki że jest mały ekran i dla osób które by chciały monitorować pracę silnika podczas jazdy to słabe rozwiązanie- chyba że na większym tablecie.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
michalyyy 18-04-2019, 21:48 TakPrzyszedł dzisiaj. Mam takie cudo. Jakieś sugestie?
Z góry dziękuję
103265103266
Sent by Samsung
Jakieś sugestie?Tak. Downgrade firmware z 4.4.0 do 3.3.1: https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/
Było o tym pisane wiele razy.
januszmr 24-04-2019, 14:18 Pytanko,
do zmiany mapy w Ford Kuga z 140KM na 163KM wystarczy interfejs Viaken ELM327 v3, czy co powinienem kupić?
Proszę o pomoc.
Potrzebny jest np Fordowski ids
januszmr 24-04-2019, 15:41 Potrzebny jest np Fordowski ids
coś z tego? czy jeszcze coś innego?
https://allegro.pl/oferta/interfejs-ford-command-vcm-ids-mazda-jaguar-win10-6865384190
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-ford-vcm-ids-land-rover-6798648653
coś z tego? czy jeszcze coś innego? IDS to coś takiego
https://allegro.pl/oferta/zestaw-programowanie-online-vcm-ids-ii-ford-mazda-7710948819
https://allegro.pl/oferta/ids-vcm-ford-mazda-jaguar-landrover-serwisowka-8013867667
Potrzebny jest np Fordowski ids
Nie przesadzaj, wystarczy ucds.
Jest tez sygnal z jednego zrodla ze nawet Forscan to ogarnął, ale brak weryfikacji tego info.
Pytanko,
do zmiany mapy w Ford Kuga z 140KM na 163KM wystarczy interfejs Viaken ELM327 v3, czy co powinienem kupić?
W cenie porządnego kabelka, spokojnie ktoś to Ci ogarnie. Fakt kabelek przyda się do innych zabaw. Napisz gdzie mieszkasz, a znajdzie się magik najbliższy.
januszmr 24-04-2019, 17:15 Nie przesadzaj, wystarczy ucds.
Jest tez sygnal z jednego zrodla ze nawet Forscan to ogarnął, ale brak weryfikacji tego info.
Właśnie czytałem o tej opcji z Forscan'em i dzisiaj testowałem na najtańszym ELM327 z przełącznikiem, ale przy próbie wejścia w PCM wywala mi błąd i ogólnie brakuje dostępu do modułów RCM, IPC, BCMii. Strzelam, że to wina taniego interfejsu. Myślę czy nie kupić Viakena v3, bo gościu z tego "źródła" twierdzi, że na dobrym ELM327 da się to zrobić.
W cenie porządnego kabelka, spokojnie ktoś to Ci ogarnie. Fakt kabelek przyda się do innych zabaw. Napisz gdzie mieszkasz, a znajdzie się magik najbliższy.
Na razie wypróbuję wszystkie możliwe opcje, bo chciałbym się samemu pobawić :D
Grzebanie w PCM przez elm327 z niskimi prędkościami to proszenie się o lawetę.
Cześć,
Mam ELM327 Viaken v3 BT. Zastanawiam się czy można go bezpiecznie zostawiać w gnieździe diagnostycznym bez ryzyka rozładowania akumulatora?
To jeszcze pytanie odnośnie bezpieczeństwa. Czy taki adapter przechodzi w uśpienie czy cały czas jest możliwość podłączenia się do niego przez BT i ew. otworzenie i uruchomienie auta przez ELM327?
Pytam bo jestem świeżo po próbie kradzieży samochodu z wykorzystaniem "przedłużacza" sygnału z kluczyka. Rano zastalem otworzony samochód, a sąsiad nagrał w nocy dwóch panów - jeden szarpiący klamkę od samochodu drugi chodzący z kawałkiem drutu wzdłuż okolicznych domów...
Jak masz uprzedzenia to zrób fizyczny przełącznik na przewodzie zasilającym gniazdo OBD.
Z tego co kojarzę to obdlink idzie spać, a do tego ma jakieś zabezpieczenie wbudowane. No ale to raczej drogi interfejs.
podłączenia się do niego przez BT i ew. otworzenie i uruchomienie auta przez ELM327?
nie ma opcji odpalenia auta przez BT/ELM. Jak juz to odpalą Ci go na walizkę ale nie będzie miało znaczenia czy BT masz wpięty czy nie.
Danielo_82 24-05-2019, 11:04 Pytam bo jestem świeżo po próbie kradzieży samochodu z wykorzystaniem "przedłużacza" sygnału z kluczyka. Rano zastalem otworzony samochód, ..
Poza tym auto powinno zaryglować się automatycznie po 30 sek jeśli nikt nie otworzył fizycznie drzwi w tym czasie.
Poza tym auto powinno zaryglować się automatycznie po 30 sek jeśli nikt nie otworzył fizycznie drzwi w tym czasie.Panowie złodzieje byli wewnątrz auta. Zapomniałem dopisać że mam dodatkowe odcięcie zapłonu.
Danielo_82 24-05-2019, 11:20 Nie ma opcji otwarcia drzwi przez OBD. Poza tym elmconfig czy forscan działają tylko "po zapłonie".
michalyyy 24-05-2019, 11:55 Tak. Downgrade firmware z 4.4.0 do 3.3.1: https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/
Było o tym pisane wiele razy.Ok. Ostatecznie odeslalem. Jednak jak zrobić downgrade przez BT?
Sent by Samsung
Jak nie ma opcji w programie to nie da się.
Nie zdziwiłbym się że nie ma, aktualizować soft w czymkolwiek przez BT to proszenie się o kłopoty, na miejscu producenta nie dałbym takiej opcji.
Jednak jak zrobić downgrade przez BT?
Normalnie. Przez komputer z BT. Interfejs bierze zasilanie z gniazda OBD. Ja tak robiłem downgrade już 2 interfejsów (Viaken i CCY).
Nie zdziwiłbym się że nie ma, aktualizować soft w czymkolwiek przez BT to proszenie się o kłopoty, na miejscu producenta nie dałbym takiej opcji.
To jest odpowiednio zabezpieczone. Najpierw jest wysyłana paczka z softem do interfejsu, tam sprawdzana i dopiero flashowana z pamięci interfejsu a nie w locie po radiu. Jedyna możliwość uszkodzenia interfejsu to odłączenie go od gniazda OBD co odcina zasilanie interfejsu tak samo jak wypięcie kabla z gniazda USB w przewodowym interfejsie.
Nie ma opcji otwarcia drzwi przez OBD. Poza tym elmconfig czy forscan działają tylko "po zapłonie".Kolega chyba nie doczytał. Dzwi w samochodzie zostały otworzone ma tzw. "walizkę". Złodzieje nie uruchomili auta tylko dzięki dodatkowemu odcięciu zapłonu.
Danielo_82 24-05-2019, 20:40 To jeszcze pytanie odnośnie bezpieczeństwa. Czy taki adapter przechodzi w uśpienie czy cały czas jest możliwość podłączenia się do niego przez BT i ew. otworzenie i uruchomienie auta przez ELM327?...
Przecież sam pytałeś.. Więc odpowiedziałem, że nie ma możliwości otwarcia auta przez gniazdo OBD. Czego nie rozumiesz?
Czego nie rozumiesz?
Dziękuję za pomoc. Wszystko jasne.
Panowie jaki kupić interfejs bt żeby na telefonie można było monitorować parametry silnika i zerknąć na parametry dpf? Doradźcie coś bo ja zielony w tym temacie, a po przeczytaniu paru stron w temacie dalej nic nie wiem. Prosiłbym o jakieś linki co zakupić żeby było łatwe w podłączeniu i obsłudze.
Koledzy viakena stn1170 czy stn2120, roznica w cenie 20zl wiec jakby jej nie bylo.
W stn1170 trzeba obniżać soft (do 2012r.), żeby działał we wszystkich programach poprawnie.
Do stn2120 jest tylko jedna wersja softu dostępna (z 2018r.), jak nie zadziała to pozamiatane.
Jeszcze rok temu stn2120 był o 200zł droższy, a reklamowali go że taki ach, och, szybszy, chyba jednak się przeliczyli.
OK, mam stn1170, obniżać soft od razu? Czy jeśli coś nie bangla? Jak już obniżać to skąd dobry soft wziąć? Viaken nie ma firmwareow na swojej stronie raczej...
Jak już obniżać to skąd dobry soft wziąć? Viaken nie ma firmwareow na swojej stronie raczej...
https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/
Zapoznaj się może najpierw z kilkoma ostatnimi stronami tego wątku...
Ten link był już podawany tutaj wielokrotnie.
dziękuje, faktycznie było, musiałem przegapić.
Witam. Od niedawna posiadam ELMConfig i uruchomiłam grzane siedzenia oraz automatyczne zamykanie drzwi podczas jazdy. Chciałam się dowiedzieć czy posiada ktoś przetłumaczony ten program lub mógłby przetłumaczyć funkcje jego ? g:) Osobie która ma pierwszy raz styczność z takim programem jest troszkę ciężko działać oraz nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe po angielsku, a tłumacz google całkowicie wymięka. Pozdrawiam
AdrianS1 16-09-2019, 11:42 Cześć wszystkim !
Wiem wiem było to już czytałem ale nadal nie wiem, który z tych dwóch :)
Oba produkty są takie same?
Podłączenie do telefonu przez te adaptery to jedyna różnica?
Który produkt kupić?
https://allegro.pl/oferta/stn2120-el...b-c-7826338645
https://allegro.pl/oferta/stn2120-el...ski-7551607522
Żadnego. :) STN1170 a nie 2120. ;)
AdrianS1 16-09-2019, 17:27 Żadnego. :) STN1170 a nie 2120. ;)
Dzięki za tak szybką odpowiedź :)
Wersje STN1170 też są z adapterami i bez nich.
Jest jakaś apka na androida która z jest z tym kompatybilna?
aaaa i jeszcze 1 czy 2 ? :D
1. https://allegro.pl/oferta/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551505668
2. https://allegro.pl/oferta/stn1170-elm327-v3-mscan-ford-usb-otg-micro-usb-c-7826176335
Na Adroida jest znakomity FORScan. To już zależy czy chcesz adapter. ;) 10zł różnicy to niedużo.
Jak już dotrze do Ciebie STN1170 to zrób downgrade firmware jak pisano wcześniej. Wtedy będzie wszystko ładnie i stabilnie pracować.
Ze wszystkich aplikacji dostępnych w Google Play, które przetestowałem, tylko ForScan potrafił łączyć się przez USB. Reszta aplikacji potrafi rozmawiać tylko po Bluetooth i WiFi. Nie wszystkie telefony mają OTG, to też trzeba mieć na uwadze.
AdrianS1 16-09-2019, 18:24 Jak już dotrze do Ciebie STN1170 to zrób downgrade firmware jak pisano wcześniej. Wtedy będzie wszystko ładnie i stabilnie pracować.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :D
Piasek80 16-09-2019, 18:41 Pod FORscan`a na androidzie co tam dobrze się sprawdza coby mogło sobie w schowku leżeć ?
Ja używam takie coś:
https://ccy.pl/pl/sklep/interfejs-obd2-stn1170-wifi-ccy-detail
Działa super.
@up, mam CCY ale na BT. Idealnie pasuje do popielniczki przedniej. ;) Wcześniej miałem Viakena na WiFi pod iPhona ale dostałem wadliwy interfejs. Ciągle się wieszał. Odesłałem i kupiłem tego CCY na BT pod telefon z Androidem.
orzel_man 30-09-2019, 11:26 Koledzy, ford S-max MK1 międzylift. Jaki interface bezprzewodowy najlepiej się sprawdzi?
na codzień używam I phone, ale w domu jakiś Samsung galaxy E jest. Najlepiej żeby działał z zarówno z IOS i Android.
Prośba o pomoc w zakupie.
Wcześniej na kablu Viakena działałem przy poprzednim S maxie i było ok, jednak nieporęczny ten laptop i długo się uruchamia.
dzięki
Edit: mm32 z czym używasz tego interface?czytam opis, wygląda na to że spełniłby moje oczekiwania, no i produkt polski.
Na jakiej zasadzie działa ? Musi być w jednej sieci Wifi ?
jeśli dobrze kojarzę, to forscan po wifi to tylko z iphone'm
jest jakiś sensowny elm327 po BT z automatycznym przełącznikiem canów?
U mnie działał na antku z S7
Obecnie mam interfejs CCY na BT na tym samym telefonie i także wszystko działa.
jest jakiś sensowny elm327 po BT z automatycznym przełącznikiem canów?
Ja używam CCY: https://ccy.pl/pl/sklep/wszystkie-produkty/interfejsy-diagnostyczne-obd2/interfejs-obd2-stn1170-bluetooth-ccy-detail na chipsecie STN1170.
Oczywiście ma automatyczny przełącznik HSCAN/MSCAN. żadnych problemów, ale swoje kosztuje niestety.
Mam Viakena na WiFi i bez problemu działa na Androidzie (Samsung A6)
Problem byl odwrotny. Urzadzenia z blootooth nie dzialaly z iPhonem. Ale to bylo pare lat temu. Nie wiem jak teraz.
Z drugiej strony, jesli tel jest polaczony za pomoca BT, moze byc zarowno polaczony z radiem (tez BT)? Chyba nie. W tym kontekscie WiFi lepsze ;)
Z drugiej strony, jesli tel jest polaczony za pomoca BT, moze byc zarowno polaczony z radiem (tez BT)? Chyba nie.
U mnie tak właśnie jest i wszystko działa i telefon i Forscan Lite ;)
orzel_man 04-10-2019, 09:01 Napisałem do nich, wkrótce mają mieć ten interface na bluetooth działąjący z iOS.
więc chyba się wstrzymam i zakupie jak wprowdzą na rynek.
Czy jest ktoś z okolic Sosnowca, kto mógłby mi zaprogramować immobiliser w kluczyku?
magic097 25-10-2019, 10:08 Czy jest ktoś z okolic Sosnowca, kto mógłby mi zaprogramować immobiliser w kluczyku?
Kiedy potrzebujesz to zrobić? Jakoś w przyszłym tygodniu dałoby radę z mojej strony ;)
Witam.
Czy ten interfejs będzie działał z Mondeo MK5 2018r. ?
https://allegro.pl/oferta/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551505668
W opisie jest do 2017r. - dotyczy to tylko programów czy produktowych samochodów ?
Będzie dobry do Twojego auta :)
Będzie dobry do Twojego auta :)
Dzięki
Piasek80 15-12-2019, 09:38 Wiem że pytanie po raz milion zadawane (ale dlatego że co rusz nowsze wychodzą). Potrzebuję "wtyczkę" BT pod Androida/smartfona do Forscana do mojego auta.
Co polecicie sprawdzonego ?
Co polecicie sprawdzonego ?
kabel
bo jest w cenie kostki BT(wartej uwagi).
Przy jednym kablu usb otg mam praktycznie na stałe założone zeby móc podpiąć telefon.
Cześć,
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem mondeo mk4 z 2012 r wersja po lifcie.
Niestety gdy zakupilem nie sprawdzilem czujnikow parkowania i mi nie dzialaja (3 x miga kontrolka i sie wylacza), tutaj pytanie, jakim interfejsem mogę sprawdzić który czujnik padł lub co się takiego stało aby dokonać naprawy? Nigdzie na allegro nie mogę znaleźć interfejsu diagnostycznego do mondeo.
Dodatkowo gdzie znajduje się "wtyczka" do podpięcia interfejsu? (posiadam wersje kombi)
Dodatkowo zastanawia mnie brak świecących żarówek postojowych na każdym trybie (off, pozycja?, mijania, auto)
Czy swiatła pozycyjne w ogóle się nie zapalają jeśli działają ledowe? Nie mam rowniez zadnego komunikatu na komputerze pokladowycm ze zarowka spalona itp.
Początkowo myslalem ze sa to zarowki od oswietlania zakrętów ale w swojej wersji i lampach halogenowych chyba tej opcji nie mam :( - nic sie nie podswietla wieczorem ;P chyba ze musze to jakos aktywować.
Proszę o podpowiedz.
Dzięki!
juri2069 02-02-2020, 17:49 Viaken stn 1170 i darmowy program Forscan lub elmconfig, a co do pozycji to przeczytaj pierw instrukcje :)
Światłe dzienne, które masz pełnią rolę pozycyjnych. W lampie nie ma.
:)
A kabel podpina się pod małym schowkiem przy lewym kolanie. Ten schowek się wyciąga, jak go ściśniesz po bokach to wyjdzie
Viaken stn 1170 i darmowy program Forscan lub elmconfig, a co do pozycji to przeczytaj pierw instrukcje :)
Światłe dzienne, które masz pełnią rolę pozycyjnych. W lampie nie ma.
:)
A kabel podpina się pod małym schowkiem przy lewym kolanie. Ten schowek się wyciąga, jak go ściśniesz po bokach to wyjdzie
Dzieki bardzo za odpowiedz, zaraz zamówie interfejs.
Natomiast dalej nie rozumiem po co są w lampie te żarówki które tam fizycznie są a się nie palą ;) te najbliżej środka auta :P
juri2069 02-02-2020, 18:03 Masz xenony? Soczewki? Doświetlanie zakrętów pewnie.
Włącz światła, skręć kierownicą i sprawdź :)
O ten viaken
https://www.viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
A jak chcesz coś bardziej profesjonalnego to ten
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v4-interfejs-vscan-stn2120-usb.html
Ale sensu nie widzę dla normalnego użytkowania
coś bardziej profesjonalnego
Może wytłumaczysz wszystkim jaka to profesjonalność kryje się za stn2120?
Bo dla mnie ten kabel ze swoją niekompatybilnością to źródło problemów.
juri2069 02-02-2020, 19:19 Może wytłumaczysz wszystkim jaka to profesjonalność kryje się za stn2120?
Taka, że tym kablem podobno można więcej ( albo inaczej = lepiej ) i pisali o tym znani forumowicze , którzy są w temacie. Nie napiszę Ci dokładnie co można więcej bo nie wiem. Napomniałem tylko , że są 2 kable. Tańszy i droższy.
Bo dla mnie ten kabel ze swoją niekompatybilnością to źródło problemów.
Źle to ująłeś bo to nie TEN kabel jest źródłem problemów , a niewiedza używających go. Ten kabel jest jeden z lepszych lub najlepszy do normalnego użytkowania dla niezorientowanych osób typu odczyt błędów itp. TEN to znaczy Viaken
podobno można więcej
to odpowiem Ci konkretnie
zamiast tworzyć urban legend
stn2120 nie daje dokładnie żadnej dodatkowej funkcji
ująłeś bo to nie TEN kabel jest źródłem problemów
znów się mylisz,bo coś tam gdzieś czytałeś ale nie pamiętasz dokładnie
Nie napiszę Ci dokładnie co można więcej bo nie wiem.
ja natomiast pamiętam dokładnie,
stn1170 na dziś dzień po wyjęciu z pudełka trzeba poprawić żeby działał dobrze (starsze wersje działały od strzału).
stn2120 nie da rady poprawiać, bo obecnie nie ma do niego żadnego dodatkowego wsparcia.
Gdybyś się trochę zainteresował tematem stn2120 to wiedziałbyś że ten kabel kiedyś był 2x droższy niż obecnie. Skoro producent, który na czerwono pisze " wyprodukowany w Polsce" a po cichu informuje "na podzespołach z Chin" obniżył tak drastycznie cenę swojego dzieła, to powód jest raczej oczywisty.
Poprawianie świeżego kabla prosto z pudełka jest konieczne żeby działał z każdym autem z każdego rocznika.
Jednym działa w nowszych modelach, innym wykłada się i w nowych i w 15letnich autach na pewnych czynnościach.
I gwarantuję Ci że starsza wersja stn1170 w tych samych rękach, przy tych samych czynnościach
zrobi co się oczekuje i nie ma tu nic do rzeczy wspomniana niewiedza używających go
juri2069 02-02-2020, 19:39 Antej skoro tak dobrze wiesz to po co się mnie głupio pytasz ?
Kolega poprosił o jakiś interfejs to mu zaproponowałem to co ma 90 % osób i z tych 90 % osób ten Viaken działa 99.9999999 osobom . Jeżeli uważasz , że jest jakiś lepszy do JEGO MONDEO to mu zaproponuj bo widzę , że szukasz głupiej zaczepki przy niedzieli .
Jak trzeba coś poprawiać w kablu 1170 po wyjęciu z pudełka to napisz od razu koledze co ,bo ja pierwsze o tym słyszę i jeszcze przez tyle lat na forum czy różnych grupach na FB o tym nie słyszałem , a u mnie działał i z autem z 2003 i 2004 i 2006 i 2010 i 2012 i 2014 , od Focusa , przez Mondeo , Smaxa, benzyny i diesle . Pozdro
skoro tak dobrze wiesz to po co się mnie głupio pytasz ?
lubię poszerzać horyzonty wiedzy, ale widać tutaj to ślepy zaułek
Liczyłem że dowiem się w końcu coś nowego a tu klapa.
bo ja pierwsze o tym słyszę i jeszcze przez tyle lat na forum czy różnych grupach na FB o tym nie słyszałem
Gdzieś ty się uchował?
Średnio raz w miesiącu trzeba o tym pisać, ponownie wklejać linki itp., więc wystarczy poszukać w tematach o forscanie, elmconfig i viakenie.
Nie chce mi się robić tego za Ciebie. (przynajmniej potrafię nazwać rzecz po imieniu).
Na szybko,w tym temacie wspominano o tym 11 razy.
....stn1170 na dziś dzień po wyjęciu z pudełka trzeba poprawić żeby działał dobrze (starsze wersje działały od strzału).
...
Info dla wszystkich czytających takie porady:
1) To nie jest "poprawianie" STN1170 - jest to "downgrade" firmware niezbędny by działał poprawnie program ELMConfig. Problem jest po stronie programu a nie firmware układu STN1170. Niestety autor ELMConfiga "porzucił" swoje dzieło i nie da się uzyskać nowej wersji tego programu zgodnej z nowym firmware STN1170.
Link do poszczególnych firmware STN1170: https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/
2) Do STN12120 też tam coś się znajdzie, choć nie ma tak starego firmware by ELMConfig działał poprawnie... https://www.scantool.net/downloads/updates/stn2120/
3) W kontekście tego co powyżej, zakup kabla z układem STN2120 nie ma sensu, jak się chce używać ELMConfig. To nie będzie działać i nie da się wykorzystać "przewag" opisanych tutaj: https://www.scantool.net/stn2120/
juri2069 02-02-2020, 20:18 Liczyłem że dowiem się w końcu coś nowego a tu klapa.
u mnie klapa , za to dowiedziałeś się coś nowego z postu 322 na temat poprawności Viakena ;) . Widać znalazłeś 11 razy pytanie na ten temat , jednak nie czytałeś odpowiedzi.
I nadal nie poleciłeś nic lepszego koledze od mojej propozycji więc wnioskuję , że to będzie najlepszy wybór ;)
nie da się wykorzystać "przewag" opisanych tutaj
i jedyna sensowa "przewaga" to
Advanced security options
oczywiście do dziś nie wyjaśniona
za to dowiedziałeś się coś nowego z postu 322 na temat poprawności Viakena
nie było to nic nowego, wysilbyś się i zaczął czytać od #282 i nie byłoby tematu.
Widać znalazłeś 11 razy pytanie na ten temat , jednak nie czytałeś odpowiedzi.
Znów pudło, dobrze wiem co należy robić z tymi kablami, bo zdarza im się że nie gadają w forscanie i dotyczy to np focusa mk3.
juri2069 02-02-2020, 21:19 Nie było tam nic nowego, ale co innego piszesz ty, a co innego Tedi więc to sobie sami wyjaśnijcie czy problem jest z kablem czy programem
A co do Focusa mk3 to wiele osób miało problem z focusem mk3 z 2014 roku, w tym ja.
Ale nie z podłączeniem Forscan bo bez problemu działał jak i czytał /usuwal błędy, a problem był z samochodem.
Z focusem mk3 nawet UCDS miał problem, w zasadzie nawet się nie połączył, nawet ktos tam pisał kiedyś, zresztą niejedna osoba, że z tym autem w tym roczniku jest problem.
Z moim autem nawet kolega Mayak miał problem wszystkimi dostępnymi sposobami.
Dopiero poszło trzecim razem i to właśnie forscanem
Masz xenony? Soczewki? Doświetlanie zakrętów pewnie.
O ten viaken
https://www.viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
A jak chcesz coś bardziej profesjonalnego to ten
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v4-interfejs-vscan-stn2120-usb.html
Ale sensu nie widzę dla normalnego użytkowania
Właśnie nie. Zwykłe lampy halogenowe :( + ledy.
Python013 08-02-2020, 08:16 Masz xenony? Soczewki? Doświetlanie zakrętów pewnie.
O ile doświetlanie zakrętów działa podczas kręcenia kierownicą na postoju to soczewki dopiero w trakcie jazdy skręcają. Za to zaraz po uruchomieniu wykonują coś w stylu autokalibracji czego po zmroku ciężko nie zauważyć ;)
Bump: Nigdzie na allegro nie mogę znaleźć interfejsu diagnostycznego do mondeo.
Osobiście mam na telu FORScan lite za 29zł i taką kostkę BT
www.allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208
Działa poprawnie w moim MK4 2,0 SCTi
Bump: Początkowo myslalem ze sa to zarowki od oswietlania zakrętów ale w swojej wersji i lampach halogenowych chyba tej opcji nie mam
Nie wiem dokładnie jak jest w polifcie, ale nie wydaje mi się by było inaczej niż w przedlifcie więc żarówek z doświetlania zakrętów należy szukać w reflektorach głównych a nie halogenach. U mnie są one po wewnętrznej tak trochę ukośnie osadzone.
Lukasz2525 07-06-2020, 10:59 W związku z tym co napisał Tedi kilka postów wyżej, jaki inyerfejs kupić? 1170 czy 2120? Elmconfig się przydaje czy sam forscan wystarczy? Chcę dopiero zacząć przygodę, więc potrzebuję łopatologicznej odpowiedzi.
I czy koniecznie na kablu czy wersja blueooth/wi-fi będzie miała te same funkcje i wykonywać te same operacje bez problemu?
Zadales pytania na które masz odpowiedzi w tematach o kablach i programach, dlaczego ich nie przeczytasz?
Za chwilę bedziesz pytac "jak używać", a tak przeczytasz i pytania skoncza się same.
Lukasz2525 12-06-2020, 16:53 Przeczytałem już ileś stron w różnych tematach i tylko rozbolała mnie głowa i jeszcze bardziej nie wiem jaki kupić. Temu nie działa na bluetooth, tamtenu na wi-fi, na bluetooth znowu się zepsuł, a to jeszcze coś innego. Z tym że to są starsze tematy, sprzed roku czy dwóch. Więc liczyłem na bardziej aktualną i krótką odpowiedź.
Mi z czytania wyszło, że kupić STN1170 na kablu, czy tak będzie najlepiej?
brawo za właściwe wnioski
porada wielokrotnie powtarzana
I działa z pc jak i z telefonem (org)
Witam
Pytanie o interfejsy od Viaken.pl
model 1 na wifi: VSCAN STN2120 WIFI MINI
POLSKI ELM327 v4.1 Wifi Mini na chipie STN2120
model 2
Polski ELM327 v4 - Interfejs Vscan STN2120 USB
Czy takimi interfejsami będę mógł zmienić ustawienia w aucie czy tylko odczytywać bieżące parametry i kasować błędy?
Jeśli można nimi zmieniać ustawienia to czy wymagana jest wersja USB (szybsza) czy wystarczy wersja WiFi.
Czy aplikacją Forscan dla Windows (wersja darmowa)można zmienić ustawienia czy konieczny jest zakup licencji rozszerzonej?
Pozdrawiam
Do zmiany konfiguracji pewniejszy będzie interfejs działający po kablu - mniejsze ryzyko zerwania połączenia. Jednak interfejs po USB ma jedną wadę: jeśli chcesz używać go z telefonem, jest bardzo ograniczony wybór aplikacji, które działają po USB - jak na razie znalazłem tylko ForScan i AndrOBD, wszystkie pozostałe wymagają interfejsu z BT lub WiFi.
Do zmiany ustawień przez ForScan wymagana jest licencja rozszerzona, można dostać w pełni działającą licencję rozszerzoną na 30 dni po rejestracji. Jeśli chcesz zmieniać za darmo i (moim zdaniem) nieco wygodniej, wystarczy użyć ELMConfig.
Edit: teraz zauważyłem, że masz Focusa, ELMConfig chyba z nim nie zadziała, ale są inne "dedykowane" programy. :)
Jaki "dedykowany" soft polecacie do s-maxa? Mam kabel viakena.
Polecam soft z tytułu wątku.
grabek905 09-10-2020, 06:21 To czyli przy focus c max 2006 tym stn 2120 nic nie zrobie w elmconfig ?
Wysłane z mojego LM-K410 przy użyciu Tapatalka
grabek905 09-10-2020, 08:52 A co dopiero w paczkomacie czeka bo mialem na bt zwyklego elm. Ej
Na dzień dzisiejszy to co ELMConfigiem chciałbyś zrobić,zrobisz Forscan'em i wtedy ten kabelek STN2120 się przyda.
grabek905 09-10-2020, 08:58 Np chwilowe spalanie i ogolnie zobaczyć kto cos namodzil bo moj wóz był w automacie no i inny nr vin pcm .
To moje zdanie:
dla kogoś kto ma małe pojęcie co robi, w aucie Cmax 2006 bezpieczniej będzie używać elmconfig i stn 1170 po przygotowaniu go do działania zgodnie z opisami na forum (było o tym wielokrotnie)
grabek905 09-10-2020, 09:35 Ciekawe czy vaiken zgodzi sie na wymiane. Podobnie juz jest przystosowany bez przełącznika https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v4-interfejs-vscan-stn2120-usb.html tem mi dzis przyszedł tzn w paczkomacie leży.
grabek905 09-10-2020, 11:23 Ale to mi sie wgl nie połączy z elmconfig, czy bedzie błędami sypać przy ładowaniu danych? Ten kabel jest za szybki czy za mało stabilny? kabel potrzebuje do sprawdzenie stanu pcm . mam tu na forum temat z wolno spadajacymi obrotami i opuzniona reakcjia na gaz.
grabek905 11-10-2020, 12:09 No raczej nie.Ale łączy mi sie z elmconfig i ogolnie. Jedynie co przy laczeniu w zakładce abs zaczyna migac abs pali sie esp i w cofigu nic danych nie pobierze. i po tej operacji w forskanie wywala mi blad w abs komubikacja magistrali can nie ma połączenia z pcm.
Ale łączy mi sie z elmconfig i ogolnie
Lubisz ryzykować....
STN 2120 może zacząć jakąś procedurę, ale w połowie, albo pod koniec wywali błąd i pozamiatane. Nie masz pod ręką nic co przywróci auto do stanu poprzedniego.
".... ale co tam,nie znam się, nie chcę słuchać rad mądrzejszych, nie czytam co-czym robić, mam za to super kabelek, to sobie poklikam wszędzie".
grabek905 11-10-2020, 12:50 Lubisz ryzykować....
STN 2120 może zacząć jakąś procedurę, ale w połowie, albo pod koniec wywali błąd i pozamiatane. Nie masz pod ręką nic co przywróci auto do stanu poprzedniego.
".... ale co tam,nie znam się, nie chcę słuchać rad mądrzejszych, nie czytam co-czym robić, mam za to super kabelek, to sobie poklikam wszędzie".Nie no wymieniam na stn 1170 ale ten sie łączy bo zrobiłem auto ryglowanie chwilowe spalanie.
Ktoś testował firmware powyżej 4.2.4 (5.0.0, 5.0.1, 5.1.0, 5.1.1, 5.1.2, 5.1.3, 5.6.2, 5.6.4, 5.6.5) dla STN1170 jeśli chodzi o Forscana i interfejs na BT?
Pod ELMConfig mam interfejs na kablu z firmware 3.3.1 i na takim oczywiście zostanie.
EDIT:
Odpowiem sobie sam. Wrzuciłem do swojego STN1170 na BT (firmy CCY) najnowszy firmware (obecnie v5.6.5) i działa bez problemu z Forscanem Lite na Androidzie.
PS. Przy okazji odradzam Viakenowy STN1170 na BT, którego kupiłem kilka dni temu, myśląc, że CCY się zepsuł. Viaken poległ na rozpoznawaniu modułów. To samo miałem z Viakenem STN1170 na WiFi 3 lata temu. Ogólnie jeśli chodzi o bezprzewodowego Viakena to jest loteria z jakością. Z kolei na przewodowego Viakena STN1170 kupionego 3 lata temu nie narzekam.
crazyseal 31-12-2020, 19:50 Czesc.
Mam Kuge 2.0 2011 r.
Chce kupic Viakena 1170 na kablu.
https://allegro.pl/oferta/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551505668
Aplikacje ForScan zaintsaluje na windzie.
1. Czy po kablu i jakims adapterze OTG podepne Iphone-a i bede mogl w czasie jazdy cos tam sobie na wersji lite obserwowac ?
2. Czy cos trzeba bedzie kombinowac, poza downgade/upgrade softu ?
Chce po prostu poza podejrzeniem w garazu (na kompie) poobserwowac dzialanie auta i ew bledy w czasie jazdy.
3. Czy to mozliwe z taka konfiguracja ?
-----
Ps. Jestem laikiem i na razie chce wyjasnic blad ktory co jakis czas wyskakuje 'małe szarpniecie i 'Check Engine' przy malej predkosci i wysokim biegu.'
nie zamierzam na razie nic grzebac w ustawieniach ale moze kiedys. :)
Dzieki
Z otg możesz podladac pewnie programowac z tego co slysze to 2.. tez poprawili firemwera wiec tez chyba da rade sprawdzony 1...
Lite jest płatny na wn jest free
crazyseal 02-01-2021, 08:53 Czy cis się zmieniło i czy już warto dołożyć 20 zł i kupic wersje chipa nowsza 2...?
Bo z tego topiku widze ze lepiej sprawdzona 1170, ale może już nieaktualne.
Nie chce potem pisać i błagać o wymianę na starsza wersje.
Pozdr
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zależy do czego. Forscan tylko to 2x
Forscan i Elmconfig to 1x
Sławek1977 11-02-2021, 20:41 Komuś działa Forscan Lite na IOS? Jeśli tak to z jakim interfejsem?
Tobi Siedlce 26-04-2021, 14:59 Standardowo, chce kupić interfejs i nie wiem który lepszy :lol:
Doczytałem, że lepiej na STN1170, więc zawęziłem wybór.
Znalazłem dwa:
1. Viaken - WiFi https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-wifi-ford-mscan-hscan-euroscan-2016.html
2. CCY - USB https://ccy.pl/pl/sklep/interfejs-obd2-stn1170-usb-ccy-detail
W sumie jest też Viaken na USB...
Domyślam się, że na USB bardziej stabilne połączenia, ale po wifi wygodniejsze, bo można z telefonem poszperać na szybkiego. Nie wiem jak po USB na przejściówce pod telefon? Czy programy pod Androida odnajdą interfejs podłączony po USB do telefonu? Ktoś może ma doświadczenie i wie czy zadziała?
Podpowiecie, który będzie lepszy?
Potrzebuję tylko kdiagnostyki typu sprawdzenie i kasowanie błedów, ewentualnie wł/wył „świateł skandynawskich”, sprawdzenie czujników parkowania (ciągle mi wywala jakiś błąd i nie działają). Raczej mało skomplikowane rzeczy :)
wł/wył „świateł skandynawskich”, sprawdzenie czujników parkowania (ciągle mi wywala jakiś błąd i nie działają). Raczej mało skomplikowane rzeczy to tylko brzmi jako malo skomplikowane . Nie ma znaczenia czy tylko włączasz skandynawskie czy grzebiesz głębiej. Operacja taka sama.
Tobi Siedlce 27-04-2021, 08:23 to tylko brzmi jako malo skomplikowane . Nie ma znaczenia czy tylko włączasz skandynawskie czy grzebiesz głębiej. Operacja taka sama.
Okej, masz rację. A jesteś w stanie podpowiedzieć jaki lepiej kupić?
Niestety nie podpowiem jaki, zbyt małe doświadczenie mam w tym temacie.
Sławek1977 27-04-2021, 08:57 Na kablu Viaken STN2120, na BT minimum vLinker FD+, tańsze nie pozwalają na niektóre zabawy w Fordach, poza tym są bardzo niestabilne- chwilowa utrata połączenia przy kodowaniu kończy się katastrofą.
Cześć Pany, od jakiegoś czasu w moim mondku świeci się check engine a po przejechaniu paru km zapala się kontrola trakcji. Samochód traci moc, możecie polecić w jaki program diagnostyczny zainwestować? Mój magik niestety wyjechal, a jako że w ciągu tyg pokonuje dość sporą ilość kilometrów jestem zmuszony sam się tym zająć.
https://m.olx.pl/d/oferta/nowy-elm327-obd2-hs-ms-can-forscan-przelacznik-ford-CID5-IDJz8gj.html
Czy to może być? Dopiero co uczę się, temat na forum o diagnostyce ma 180 stron więc trochę czasu mi zajmie na przeczytanie.
Jeśli jesteś z Polic to jutro tam będę a jeśli ze Szczecina to zapraszam.
Grzegorz2404 27-06-2021, 09:19 Witam. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnice pomiędzy stn1170 a FTDI. I czy takie coś jest godne uwagi. https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-els27-ford-mazda-i-inne-10438510423
orion512 28-06-2021, 12:14 STN1170 to mikrokontroler PIC z odpowiednim oprogramowaniem który komunikuje się po dwóch magistralach CAN pojadu. Jego oprogramowanie transmituje oraz odbiera ramki CAN i wysyła je za pomocą portu szeregowego do PC.
Problem tylko w tym, ze dzisiajsze komputery PC najczęściej nie maja już portów szeregowych COM (RS232) tylko USB.
Układ FTDI jest więc specjalizowanym konwerterem przekładającym transmisje z potru szeregowego mikrokontrolera STN1170 na magistralę USB.
Grzegorz2404 28-06-2021, 16:29 Dziękuję za wytłumaczenia. Mam taki mały problem z elem i niewiem czy winowajcą jest ten kabelek którego wyżej w poście zamieściłem czy coś leży po stronie samochodu. Program forscan łączy się z komputerem w samochodzie ale nieda się nic zmienić w konfiguracji .
orion512 28-06-2021, 16:53 Skoro się łączy to kabelek jest sprawny.
Kabelek jest odpowiedzialny tylko za przesyłanie ramek w jedna i druga stronę.
Skoro się łączy to znaczy że jest zdolny do tej komunikacji.
Grzegorz2404 28-06-2021, 21:55 Czyli co. Błędy na forscanie? Czy komunikacja kabla z laptopem zawodzi.
A forscana masz rozszerzonego (licencja) czy zwykłego prosto ze strony?
Grzegorz2404 29-06-2021, 01:28 Rozszerzony z licencją. Podejrzewam że mam złe ustawienia portów com.
szupek450 29-06-2021, 06:10 Witam,
Panowie, wymieniłem wtryski i chciałem je zakodować (samymi zerami) ale w moim forscanie nie ma takiej opcji :/ wszędzie ludzie piszą, że forscanem i ELM 327 to się da, a ja nie mam tej opcji.
Mam coś takiego jak: "Zmiana kodów korekcyjnych wtryskiwaczy", ale po wybraniu tej opcji mogę jedynie wybrać nowy numer klasyfikacji (4,5 lub 6) i tyle, wie ktoś może dlaczego nie mam tej funkcjii? :(
Witam.
Który lepszy
https://allegro.pl/oferta/multidiag-pro-tester-interfejs-diagnostyczny-obd2-10165185234
czy
Spora różnica w cenie i dlatego pytam
Piasek80 29-09-2021, 05:04 Viaken komunikuje się tylko z silnikiem - jak napisali
Ten wyżej podobno ze wszystkim ale zapewne jak mu sie uda.
Viaken komunikuje się tylko z silnikiem - jak napisalicytat z ogłoszeniaFORD - OBSŁUGIWANE SYSTEMY
Powertrain Control Module (PCM)
Transmission Control Module (TCM)
4x4 Control Module (4x4)
Anti-Lock Brake System (ABS)
Electronic Parking Brake (EPB)
Variable Assist Power Steering (VAPS)
Steering Angle Sensor Module (SASM)
General Electronic Module (GEM)
Restraint Control Module (RCM)
Hybrid Electronic Cluster (HEC)
Navigation Controller (NAV)
Front Lighting Control Module (FLM)
Headlamp Control Module (HCM)
Audio Control Module (ACM)
Audio Rear Control Unit (RCU)
Electronic Air Temperature Controller (EATC)
Driver Door Module (DDM)
Driver Seat Module (DCM)
Parking Aid Module (PAM)
Tire Pressure Monitor (TPM)
Tak się zastanawiam, byłem u gościa który używał multidiag (opcji było pełno) ale żadnego błędu związanego z czujnikami cofania nie pokazał w delphi a gdzieś na forum ktoś pisał że viakenem w forscanie bodajże pokazało i teraz się zastanawiam. Tutaj 500 zł i nie widział błędów a przy kabelku za 150 już tak. I dodam jeszcze że multidiagiem nie szło podłączyć się przez forscan a też chciałem sprawdzić jaką mape mam wgraną bo w dowodzie jest 140 KM, a ten co sprzedawał mówił o 163 KM
Viaken widzi wszystkie moduły w samochodzie :)
Kris91
Nie masz daleko do Bydgoszczy, podłączysz sobie auto i zobaczysz co widać.
Przecież ten multidiag to klon Delphi w innej obudowie :D Ogarnia auta do maks 2016 roku.
Na ali taki kosztuje ~100 zł. No ale chyba ktoś na allegro biznes robi, bo widać dobrze się sprzedaje :D
Antej
W ASO za podłączenie kompa pewnie zapłacę jak za zboże. To już chyba lepiej kupić viakena :) Styber
Tylko pytanie czy to jest to samo czy jednak multidiag lepiej wykonany i podziała dłużej?
... czy jednak multidiag lepiej wykonany i podziała dłużej?
Jeśli "tylko do Forda" to Multidiag dużo lepszy jako "podstawka pod szklankę na przykład"... Taki "śliczny, płaski"...:one:
Bo jeśli trzeba robić diagnostykę w Fordzie (a nawet przy odrobinie zacięcia programowanie modułów też) to FORScan + Viaken ogarną tę diagnostykę sprawniej, szybciej i dokładniej.:568:
Multidiag ma sens jeśli prowadzi się warsztat i chce się mieć "jakiś kabelek co w każdym aucie coś tam pokaże"...
Ogólnie chyba zakupie i jeden i drugi. W sensie multidiag juz zamówiony z tego względu że ja mam 2 mundki, ojciec ma opla Signum a teście mają renault itd . Także viakena dokupię. Dzięki za info panowie ;)
A jeszcze jedno, mam też jakiś elm na bt 3.0 i z mundkiem mk3 z 2003 roku działa a z mk4 z 2013 juz nie. Wie ktoś czego to wina? Tzn pali się tylko czerwona lampka ze jest zasilany ale od bt juz gaśnie
Czytam, czytam i nie znalazłem odpowiedzi, co zrobić żeby ten cholerny forscan nie wywalał komunikatu procedura serwisowa została przerwana? Przerzucałem już różne wersje I na żadnej nie da się wykasować DPF SOOT I LOAD.
To samo w wersji na kompie i to samo w wersji na androidzie?
Kabel od Viakena.
co zrobić żeby ten cholerny forscan nie wywalał komunikatu procedura serwisowa została przerwana? Przerzucałem już różne wersje I na żadnej nie da się wykasować DPF SOOT I LOAD.przestać na siłę robić coś w zastępstwie naprawy.. napraw silnik, wymień DPF i zapomnij o sztucznym wypalaniu dpf'a.
Jaki aktualnie najkorzystniejszy cenowo interfejs można zakupić na bt4.0 tak by współpracował z iPhonem?
Chodzi tylko o odczyt podstawowych parametrów pracy. Mój vgate icar2 z bt3.0 niestety nie współpracuje.
Nie wiem jak na iPhone ale mam na androida forscan i używam CCY BT z Stn1170 i działa bardzo fajnie.
na androida to ja miałem tego icara2 a mam jeszcze viakena na usb do laptopa; teraz potrzebuje czegoś na iPhona :)
Powinien łączyć się po BT, CCY ma standard BT 4.0.
Z tego co widziałem to mają BT, WiFi, i 3w1 (BT, WiFi, USB).
Leszkowaty 06-03-2023, 17:57 Dzień dobry,
odkopuję temat, ponieważ waham się nad zakupem interfejsu Viaken STN2120, a Vgate Vlinker FS USB. Na ten moment potrzebuję go głównie do zakodowania dodatkowego kluczyka (immobilizera) w moim Mondeo MK4, a z tego co widzę, to dużo korzystniej jest zrobić to samodzielnie + w cenie mieć taki kabelek na przyszłość. Gość w punkcie za samo dorobienie kluczyka z immo, pewnie sklonowanie oryginalnego, krzyknął sobie 250 zł...
Znajdzie się ktoś, kto byłby w stanie określić, który jest "lepszy" lub ma większe możliwości? Zaznaczę, że oba są w tej samej cenie, stąd moje zawahanie :)
Dziękuję z góry za uwagę.
HUGOBERG 06-03-2023, 18:29 Osobiście właśnie zamówiłem vlinker fs. Można spokojnie programować i robić wszystko za pomocą forscana.
Witam,
Orientujecie się czy vlinker fs działa z forscanem lite na androidzie? Oraz czy udało się komuś tym kablem zmienić mapę silnika ze 140 na 163km?
Witam zakupiłem vlinker fs USB i laptop nie zrozpozbskr mi tego kabla. Instalowałem sterowniki i dalej mam w menadżerze urządzeń błąd z informacją kod 43. Miał ktoś taki problem?
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo :/
mihalsmax 05-02-2024, 18:03 [QUOTE=MaxerGŚ;3451272]Witam zakupiłem vlinker fs USB
Witajcie. Ja kupilem vgate vlinker fs bt. Kupilem bo mialem 12lat temu najzwyklejsze od nich za ok 80zl na bt i czytalo i robilo wiele. Laczylo sie zawsze i bez problemu i to szybko. Mam do was pytanie o ELMConfig . Program sciagniety na winde zainstalowany, lecz nie moge wybrac nigdzie urzadzenia po obd. Dodam ze vlinker z forscanem dziala bardzo dobrze.
Nie wiem czy program ELMConfig nie ma mozliwosci laczenie przez bt? Tylko po kablu?
Elmconfig działa również po BT.
Problemem jest posiadany interface, nie zadziała.
mihalsmax 05-02-2024, 18:34 ....Elmconfig działa również po BT. 😮
😔 Czyli vgate nie zadziała. Ech , kupilem takze tak dla "zabawy" ucds najtanszy na ali.... 27zl 😁. Moze da sie wykorzystac ten kabel?
Program dziala ucds z plyty v 1.27.01
mihalsmax 05-02-2024, 20:18 Hmm ..
No to co jest teraz polecane ? Viaken v4?
Nie da się.
mihalsmax - FORSCan chodzi na tym "czerwonym pseudo-UCDS" całkiem poprawnie. Trzeba tylko umieć to zainstalować i skonfigurować. Wielu kolegom to konfigurowałem i używają bez żadnego problemu.
Oczywiście ten "klon" w swojej "zakupionej" (UCDSowej...) roli to zawracanie głowy...
Ponadto obecnie te kable "taśmowo" przerabiane są na "nowy wzór 'Pudełka Damiana'". W tej roli także działają 'bardzo dobrze'. Taka wersja "nowego 'pudełka Damiana'" całkiem niespodziewanie nazywana jest "czerwoną"...
mihalsmax 06-02-2024, 16:03 Dzieki za info. Poczytam o tym pudelku damiana. Z tego co w 5min przeczytalem to ktos z forum przerabia kabelki i stworzyl program. Rozumiem ze dziala i forscanem i elmconfig.
Urzadzenie vlinker fs udalo mi sie zwrocic wiec cos zakupie.
Odp od vgate na jakim czipsecie dzialaja.
"Vgate korzysta z własnego rozwiązania ARM."
Urzadzenie dzialalo szybko i jak na krotki czas testow bezproblemowo.
....Rozumiem ze dziala i forscanem i elmconfig.
....
Kolega albo nie zrozumiał albo nie doczytał. "Pudełko Damiana" nie ma nic wspólnego z ELMconfig ani FORScan.
Reszta "doształtu" już we własnym zakresie - sposób użycia/zastosowania nie zmienił się w stosunku do "pierwotnego" pudełka opracowanego na potrzeby tutejszego forum. Szczegóły w stosownym wątku w dziale audio.
Nie podaję linku "z premedytacją". Nie będę ukrywał, iż wtórny (a może i pierwotny...) analfabetyzm z używania "szukajki" mocno mnie "jeży"...
mihalsmax 06-02-2024, 17:30 Spoko, nie jez sie zeby ci sie nic nie stalo. I moglbys to choc troche ukryc, to twoje emocje, jakie masz podesjscie do analfabetuf. Napisalem ze znalazlem i ze doczytam ale to nie jest moj terazniejszy problem. Sprawa dotyczyla vgate fs bt i elmconfig. A o kabel ucds pytalem do elmconfig. Z forscanem nie mam problemow. Duzo sie dowiedzialem dzieki. Pozdrawiam.
|