Zobacz pełną wersję : [Fusion] Błąd - Sterownika Położenia sprzęgła - autko stoi

sitarek
23-01-2015, 09:21
Witajcie.
Dziś próbowałem odpalic moją fuzję (1.4 benzyna, Durashift, 2004), i nie pozwolił się uruchomić (ikona zębatki z wykrzyknikiem). Zatachałem do warsztatu, tam po diagnozie wyszło "Sterownik Położenia Sprzęgła - błąd".
1. słyszałem naprawa nie opłacalna - co wy sądzicie?
2. znacie "szpeca" od skrzynek durashift w okolicy Gliwic, Zabrza??

sitarek
24-01-2015, 14:02
No co WY?!
Nikt nie spotkał się nigdy z takim komunikatem?

slawek-kali
24-01-2015, 14:07
http://eltronic24.pl/oferta/naprawa-sterownikow/naprawa-sterownika-skrzyni-biegow/durashift/
http://allegro.pl/sterownik-skrzyni-biegow-durashift-easytronic-i4952829539.html

700zl <-

sitarek
24-01-2015, 17:38
Bardzo dziękuję Masz Kolego u mnie potężne PIWO z wkładką.

Gosh75
09-10-2015, 21:11
Cześć, mam pytanie czy udało Ci się a jeśli tak to jak, rozwiązać ten problem ? Moja Fuzja zaniemogła w ten sam sposób, moje błędy to P2725 i P0810. Auto od kilku dni stoi w warsztacie, przeczyszczone zostały wszystkie styki aż w końcu sterownik sprzęgła poszedł do sprawdzenia do elektronika ... łapię się wszystkiego zanim zacznę szukać nowego/używanego ... Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi !

persy
28-10-2015, 18:44
Skrzynia zautomatyzowana?
Jeśli tak - to miałem to samo, tyle, że nie na stałe a tylko jak było mokro :)
Spec mi to naprawił za dużo mniej niż 700 zł. Zajęło to trochę nim doszedł co jest, ale wyszło, że blokował się silniczek pompy sprzęgła. Przy okazji jeszcze wymienił ten czujnik który dawał błąd i wyczyścił parę rzeczy.

Gosh75
28-10-2015, 18:59
Skrzynia zautomatyzowana, durashift. U mnie, według mechanika, błąd był w sterowniku skrzyni (skrzynia działała dopiero po ręcznym podgrzaniu samego sterownika, obstawiliśmy, że wilgoć mu nie pasuje). Niestety, pomimo regeneracji sterownika (też poniżej 700 zł ;)), po kilku dniach jazdy, skrzynia znowu odmówiła współpracy i ponownie wystąpił błąd P0810. Od tygodnia auto jest w naprawie ale nie mam odwagi dzwonić i pytać jak im idzie. Czytałam, że ten sterownik skrzyni w durashiftach to jakiś standardowy problem w różnych markach na całym świecie ... Lubię moją Fuzję, dobrze mi się nią jeździ i liczę, że jeszcze się nią pobujam.

golowy
09-10-2020, 23:24
Dla Potomnych!!! najczęstszą przyczyną w uszkodzonych sterownikach są wytarte szczotki od silnika pompki sprzęgła.
Sterownik wyciągamy w 10min. jeżeli mechanik za to Wam krzyczy 200zł zmieńcie mechanika bo to naciągacz. podnosimy lekko auto od strony kierowcy. od spodu sterownika tam gdzie jest pompka odkręcamy 2 torxy chyba 25 ale z dziurką!! to specjalny torx lekko się wysunie do dołu pompka (spokojnie nic nie wyleci, nic się nie stanie) wyżej z boku jeszcze jedna śruba na klucz 10 (nasadowy) i sterownik mamy w ręku tadam...

Silniczek jak od podnoszenia szyb. Trzeba tylko kupić szczotki jak dobrze pamiętam o wymiarach 6,3x6,3 długości nie pamiętam ale krótkie i kabelek z boku) do prądu stałego (twardsze) i można je wymienić samemu odkręcając tylko 2 śruby od metalowej osłony silniczka. wyłamujemy te czarne plastikowe osłony szczotkotrzymacza, odginamy lekko blaszki żeby uwolnić sprężynę (uważajcie żeby Wam nie odskoczyła) odcinacie kabelek od szczotek przy dławiku (ta taka niby cewka) zakładacie nowe szczotki, lutujecie nowy kabelek do cewki , wkładacie spreżynę, zaginacie znowu szczotkotrzymacz żeby sprężyną dociskała szczotki. dobrze jest je dotrzeć pumexem obracając wirnikiem i dobrze wydmuchać żeby było czysto. skręcamy. montujemy i sprawdzamy czy się zmieniają biegi. Nic nie trzeba adaptować (taką czynność robimy np po wymianie dwumasy i sprzęgła)