Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Blaupinkt NX - Zmiana na Stacje multimedialną.

oleos
29-01-2015, 19:53
Witam chce zmienić dvd nx na stację multimedialną czyli zmienić trzeba panel klimy wiec czy ten sterownik klimy automatycznej z wyswietlaczem będzie działał ?

marek197879
29-01-2015, 23:25
sterownik klimy to oddzielna skrzyneczka urządzenie nie jest to wbudowane w NX-a idą do tego oddzielne kable można dokupić za nieduże pieniądze panel z manipulatorem i w ten sposób założyć stacje multimedialna która na marginesie jak masz kontrole głosową, bt czy convers+ nie będzie współgrać i mija się z celem bo stracisz te funkcjonalności, choć z drugiej strony zyskasz inne wybór należy do ciebie

oleos
30-01-2015, 14:10
i tak nie uzywam komend głosowych bo usze nawijac do niej po niemiecku a ty jakąs stacje polecasz dzieki pozdrawiam

arturek
02-02-2015, 09:45
Witam chce zmienić dvd nx na stację multimedialną czyli zmienić trzeba panel klimy wiec czy ten sterownik klimy automatycznej z wyświetlaczem będzie działał ?

Witam

1) Przeczytaj wątek o montażu stacji multimedialnych

W większości to "chinole" które tylko wyglądają ładnie na zdjęciach

2) Dziwię się - masz porządną nawigację, a chcesz wymienić pół auta aby mieć coś co nie do końca będzie współpracowało z autem i z czym raczej będą problemy.

Jeśli odrzucimy "chinole" - to zostają firmowe stacje multimedialne, a tam też nie zawsze jest łatwa aktualizacja fabrycznych map (myślę o mapach "testowych")

3) Policz
- stacja multimedialna
- cena części
- kasa dla elektryka który to będzie wymieniał / montował
Ile na to przeznaczasz i czy naprawdę warto?

4) Ja polecam stacje Clariona (np. NX502) bo w Clarionie łatwo można wgrać inne mapy

pozdrawiam
Arturek

pretorian2
02-02-2015, 10:42
Miałem NX'a DVD zakupiłem Chinola bezpośrednio z ryżowej krainy i jestem bardzo zadowolony. Najnowsze urządzenia na androidzie są bardzo bardzo szybkie, wszystkie na A9 DUAL 1.6ghz mają te same bebechy łącznie z tymi firmowymi.
Dostępne jest ok 10 programów do nawigacji sklep play.google (wszystkie dostępne z witaminką)- łącznie z setkami innych aplikacjci i szczerze mówiąc nawigacja forda wypada kiepsko, jedynie pokrycie jest ok a mapy dostępne za jedyne 320zł.

W "chinolu" dodatkowo można: podpiąć 3x urządzenia USB w tym dysk twardy 500gb (taki sprawdzałem), porty 2x SD 32gb, kamera cofania, tuner DVB-T, odtwarzacz DVD, rejestrator, BT,WIFI i pare innych. Zakupiłem z wyświetlaczem 1024x600(dodatkowo płatne) przeglądanie internetu na 7 calowym ekranie jest całkiem przyjemne. Do tego darmowe mapy google z online trafic biją totalnie NX'a. Nic nie trzeba przerabiać jest kostka ISO dedykowana, jedynie kamerę cofania podlaczyć. Polecam zerknąć na youtube jest tam mnóstwo prezentacji stacji na najnowszym androidzie 4.4.4, będzie można wtedy podjąć decyzję. Jedynym minusem na dzień dzisiejszy jest kurs dolara...

Nie bardzo rozumiem, czemu kolega arturek neguje nie popierając tego żadnym konstruktywnym argumentem, wręcz chyba nawet na oczy nie widział albo jeszcze jest na etapie chinoli na winCE, które faktycznie są kiepskie.

Maniak
02-02-2015, 23:18
kolega zmienił z sony 6cd na stacje multimedialna. Nie wiem dokładnie jaka, było to jakieś pol roku temu a kupował nowa. Powiem ze jakość dźwięku była na poziomie dużego fiata z kaseciakiem.

weuek
02-02-2015, 23:20
Czyli co? Z poloneza spadło do dużego fiata? To niewiele :-).

MarioK
01-04-2015, 14:57
zakupiłem Chinola bezpośrednio z ryżowej krainy i jestem bardzo zadowolony. Najnowsze urządzenia na androidzie są bardzo bardzo szybkie, wszystkie na A9 DUAL 1.6ghz mają te same bebechy łącznie z tymi firmowymi.
Dostępne jest ok 10 programów do nawigacji sklep play.google.

A zdradzi kolega co to za "zacny" Chinol ??? Mam kilka na oku, ale taki sprawdzony to jakby lepszy :-)

pretorian2
01-04-2015, 16:51
http://www.aliexpress.com/snapshot/6445133487.html?orderId=65407198464334

Bierz z rozdzielczością 1024x600 + 20$, sprzedawca uczciwy i bardzo pomocny, miałem problem z podłączeniem kamery do RAV 4 (kupiłem 3 stacje od niego) odpowiedz w ciągu godziny. Jedynym minusem jest VAT i CŁO, którego nie unikniesz przy zamawianiu kurierem DHL, więc od razu sobie to dolicz. 99% sprzedawców z allegro to pośrednicy więc najlepiej bezpośrednio zamawiać. Ze stacji jestem bardzo bardzo zadowolony. Po ustawieniu korektora w radiu gra naprawdę spoko, np teledyski 720p obraz i dzwięk żyleta ! 1080p odtwarza "od kopa" bez zająknięcia, materiał 15GB przewija się płynnie. Czego mi brakowało w fabrycznych radiach to poruszanie się po katalogach. Mam potężną kolekcję muzyki z której lubię korzystać podczas jazdy samochodem więc skakanie po katalogach to przyjemność. Na pewno wielu się ze mną nie zgodzi co do jakości dzwięku, może nie jest to blaupunkt ale jak chcesz sobie posłuchać i kontemplować to wrzucam w domu na odpowiednim sprzęcie - dla mnie jest wystarczająco dobrze - jakby było słabo to bym mu podziękował. Były sygnały, że radio trzeszczy i gubi fale - nic takiego nie podczas jazdy po Krakowie i poza nie zanotowałem ba pokusze się o stwierdzenie, że lepiej grały Krakowskie stacje za miastem, które na BLAUPUNKCIE FX i NX trzeszczały. Zanotowałem delikatne szumy po wjeździe do parkingu podziemnego galerii BONARKA, ale tylko delikatne. Kolejny atut to nawigacja testuje teraz SYGIC - chyba najlepsza. Można przy niej zrobić chyba wszystko zaczynając od oddalania przybliżania do wyznaczania punktu docelowego klikając ulice na mapie, poezja. Przy fabrycznej navi zapomnij, wpisz adres i patrz jak prowadzi. Jedyne zastrzeżenie to, nie zawsze mi się automatycznie paruje BT z telefonem GALAXY S3 ale to może być kwestia androida 4.4.4 - czekam na 5.0 lolipop. Wykonanie radia na wysokim poziomie, spodziewałem się faktycznie CHINOLA a tu zaskoczenie na +, jedynie pokrętła mogły by być np z chromem, ale to taki detal. W razie pytać służę pomocą.

arturek
01-04-2015, 21:16
[...]
Nie bardzo rozumiem, czemu kolega arturek neguje nie popierając tego żadnym konstruktywnym argumentem, wręcz chyba nawet na oczy nie widział albo jeszcze jest na etapie chinoli na winCE, które faktycznie są kiepskie.

Witam

Testowałem na sobie i dlatego odradzam innym aby nie mieli takich problemów jak ja
Problemem nie jest system operacyjny tylko jakość wykonania która jest na poziomie "jak się uda"
Konkretne wady opisywałem już kilka razy na forum, więc nie chcę kolejny raz zaśmiecać forum

http://www.republika.pl/fefk/radio_01.jpg

http://www.republika.pl/fefk/radio_03.jpg

http://www.republika.pl/fefk/radio_02.jpg

Fakt - nie jestem serwisantem i nie mam możliwości testowania wszystkich stacji multimedialnych dostępnych na rynku => jest cały wątek na ten temat i wiele krytycznych opinii o "chińczykach"

Każdy zrobi jak uważa => ja mam negatywne doświadczenia

Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem serwisu który montuje stacje i też mi odradzał "chińczyki" , że ma sporo kiepskich doświadczeń

pozdrawiam
Arturek

pretorian2
01-04-2015, 22:12
ok to co miałeś wydaje sie jakieś stare radio na win CE, sam interface wygląda jak z amigi 500 ...

na youtube jest mnówstwo filmików jak działają nowe stacje na androidzie, postęp jakościowy i technologiczny jest spory w przeciągu roku

arturek
02-04-2015, 06:34
Witam

Ja to widzę inaczej

Nie jest istotny system operacyjny, tylko jakość wykonania

Niestety, "chińscy ludzie" patrzą aby produkować jak najtaniej => i tu jest problem:
- uproszczona konstrukcja
- części "nie trzymające" parametrów
- kiepska jakość wykonania

Przykład z innej branży
- ile kosztują dobre wiertła do metalu (za sztukę) ?
- a ile kosztuje komplet wierteł w Castoramie?
Myślę, że każdy z nas potrafi podać wiele przykładów

Nie jest moim celem zniechęcanie => zwracam tylko uwagę aby być ostrożnym przy zakupach, bo często reklamy (stacji multimedialych) są wspaniałe,
a rzeczywistość nie jest taka różowa

Kolejnym problemem może być serwis => zazwyczaj polscy sprzedawcy nie mają serwisu aby naprawiać usterki

Ponieważ ceny "chińczyków" na Allegro oraz firmowych używek są porównywalne => uważam, że lepiej trochę dopłacić u kupić np. Clariona NX500 niż stację noname.

Jak pisałem - każdy zrobi jak uważa => ja tylko przypominam aby być rozważnym i się nie napalać na ładne reklamy.

Proszę zwrócić uwagę, że zazwyczaj nikt się nie podpisuje na chińskich stacjach multimedialnych => brak wsparcia, brak danych strony producenta, brak możliwości kontaktu z producentem

Wsparcie bywa przydatne => szanujące się firmy wydają aktualizacje, poprawiające błędy firmwaru (np. problemy z BT) => przy "chińczykach" nie ma co liczyć na coś takiego

Na forum były opinie kolegów którym stacje "padły" krótko po montażu albo podczas montażu = kiepska jakość
W dziale Giełda, koledzy wystawiają stacje multimedialne za połowę ceny i jeszcze obniżają cenę - to też daje do myślenia

Podsumowując - trzeba uważać przy zakupach, bo na rynku jest całe mnóstwo stacji o kiepskiej jakości

pozdrawiam
Arturek

pretorian2
02-04-2015, 08:43
Ale napisz konkretny przykład co takiego wg. Ciebie jest słabej jakości w takiej stacji ? Części nie trzymające parametrów ? tzn co konkretnie ? Ale proszę pisz o najnowszych dostępnych modelach stacji na androidzie - bo temat takiej właśnie dotyczy - nie patrz przez pryzmat starych stacji na WIN CE.

Bo ja to widzę trochę inaczej. Przykładowo wspaniały BLAUPUNKT NX i FX. Notorycznie wychodzące wykwity pod przyciskami dzięki czemu odłazi farba, niekiedy na całej stacji no może 2 przyciski się uchowają. Kolejna rzecz to padające modele, jak dobrze pójdzie to kości BGA i jest w miarę tanio ok 500zł. Rozumiem, że to jest solidna jakość wykonania... Jeżeli chodzi o aktualizację to trudno wydawać cokolwiek na win CE (Twój przykład) skoro system nie jest już od dawna wspierany. Natomiast jeżeli chodzi o stacje na androidzie, support jest ogromny, co chwile wychodzą nowe aplikacje- jest ich od groma, kolejne wydania systemów operacyjnych etc...
Większość ludzi, którzy narzekają zapewne posiadają stare stacje na starych systemach de facto sami nie wiedzą co kupili. Nowe wersje na androidzie naprawdę dają radę, wystarczy poczytać inne fora, fora zagraniczne, jakościowo jest mega przeskok.

Nawiązując do wierteł, dobrej jakości kosztują 20-30zł za sztukę, niekiedy komplet tańszych kosztuje 40zł co nie dyskwalifikuje ich - sam często na takich pracuje i dają radę. Pomijam kwestie firmowych urządzeń, które w dzisiejszych czasach nie dożywają końca gwarancji bo tak to wszystko funkcjonuje...

kr.bi
07-04-2015, 11:50
wszystko co kolega opisał powyżej to święta prawda. Jedyna rzecz jakiej nie potrafią "chinole" to prawidłowo i poprawnie zacząć "gadać" (nawiązać komunikację) po szynach CAN, tak aby zintegrować się z autem (C+, komputer) w pełni. Bez tego stacja jest tylko elementem-dodatkiem, a nie komponentem integrującym się z autem. Kiedy "małe rączki" produkujące stacje "rozgryzą" komunikacje CAN, wówczas będą bezkonkurencyjne.

pozdrófka

DiX
07-04-2015, 13:57
A co ma system Android do jakości odbiornika FM w radiu?
O to właśnie Koledze wcześniej chodziło - o hardware (o elektronikę analogową).
Tunery radia FM wkładane do "MEGA" kombajnów są jakości radia przenośnego za 15 zł, które właśnie nie trzyma parametrów, szumi ,jest głuche , pływa z częstotliwością od prawa do lewa, przenosi zakłócenia z wewnętrznej elektroniki, nie wspiera automatycznego dostrajania do stacji itd. (Mój komentarz - kompletne dno).
Przerabiałem te stacje multimedialne na androidzie i twierdzę, że do puki odtwarzana muzyka jest z mp3 to jest względnie dobra jakość, jeżeli samo radio FM to żenada...
Oczywiście super niepotrzebne bajery jak pogoda w tym kombajnie, portale społecznościowe, internet i takie tam to wypas. Po co to komu w samochodzie?
Kierowca ma prowadzić bezpiecznie auto a nie się onan.....ć podczas jazdy.
Quo vadis?

pretorian2
07-04-2015, 16:50
jedni wolą skórki od pomarańczy a inni same pomarańcze, po co te dywagacje na temat kto co woli ? skoro jest taka opcja, że można włączyć google mapy on line - które są bezapelacyjnie świetną opcją nawigacji na terenie polski jak i poza - to chyba dobrze nieprawdaż ? Wszystkie "zarzuty" wobec radia/tunera FM są bezpodstawne, w mojej jednostce nic takiego nie ma miejsca, jak widać można też kupić przyzwoitego "chińczyka" i badziewnego. BTW - maruderowi i tak nie dogodzisz co by człowiek nie pisał i tak finalnie będzie "do bani".

denekdne
12-11-2015, 14:03
jedni wolą skórki od pomarańczy a inni same pomarańcze, po co te dywagacje na temat kto co woli ? skoro jest taka opcja, że można włączyć google mapy on line - które są bezapelacyjnie świetną opcją nawigacji na terenie polski jak i poza - to chyba dobrze nieprawdaż ? Wszystkie "zarzuty" wobec radia/tunera FM są bezpodstawne, w mojej jednostce nic takiego nie ma miejsca, jak widać można też kupić przyzwoitego "chińczyka" i badziewnego. BTW - maruderowi i tak nie dogodzisz co by człowiek nie pisał i tak finalnie będzie "do bani".

Zgadzam się z powyższym. Przerobiłem już 2 takie stacje w VW Passat B6 i Skoda Yeti i powiem, że spisują się kapitalnie. Teraz zamierzam kupić kolejną do Mondeo MK4.

Jeżeli chodzi o chinole, to zwróćmy może uwagęna to, że wszystko jest robione w Chinach...Blaupunkt, Pioneer etc. też(przynajmniej ma tam swoją fabrykę) Kwestia BRANDU. W Chinach też można znaleźć produkty brandowane...ale marką chińską. Przykładem jest JOYING i PUMPKIN. (ten ostatni został wykupiony przez amerykanów) Obydwie firmy mają magazyny w Europie. Obydwie mają wsparcie techniczne i serwisowe. I w końcu obydwie firmy prowadzą wsparcie software'owe, np aktualizacje systemu ANDROID, map do nawigacji etc.

To są tylko przykłady, a gdyby komuś się chciało poszukać to jest ich naprawdę dużo. Tylko, że właśnie maruderom się zazwyczaj nie chce i potem jęczą, że chińczyk to "shit", bo są wygodni i wolą kupić stację firmy o znanym Brandzie. Tylko mało kogo stać na wydanie 3,5k zł + jeżeli to samo tylko bez logo znanej firmy można kupić za 1,5k zł. I proszę mi tutaj tylko nie mówić, że to kosztem gwarancji czy wsparcia producenta.
Ja sam tego doświadczyłem, że najprawdopodobniej z własnej winy uszkodziłem moją stację firmy JOYING w VW Passacie. Odesłałem, a za 2 tyg. dostałem nową bez żadnego tłumaczenia czy wykrętów.

Także gdyby ktoś szukał stacji multimedialnej do Mondeo MK4 niekoniecznie marki znanej całemu światu, tylko wystarczy mu marka "CHIŃSKA" ale dobra to polecam model: http://www.carjoying.com/eu-warehouse/ford-android-stereos/joying-eu-europe-warehouse-best-latest-for-ford-focus-mondeo-s-max-galaxy-quad-core-android-4-4-4-kitkat-head-unit-car-stereo-radio-audio-system-gps-navigation-1024-600-wifi-obd2-bluetooth-dvr.html

lub

http://www.autopumpkin.com/car-dvd-players/android-dvd-player/ford-android-dvd-player/pumpkin-7-inch-quad-core-android-4-4-car-gps-navigation-dvd-player-for-ford-mondeo-s-max-focus-galaxy-2-din-support-mirrorlink-dvr-obdii-3g-wifi-swc-black-color.html

Aha i jeszcze jedno. Polecana przez kolegę wyżej stacja Clarion NX500 jest bardzo dobrą propozycją, sam miałem i chwalę sobie. Natomiast nie ma co porównywać funkcjonalności z nowymi stacjami opartymi na systemie Android, bo jest po prostu mniejsza :)
Pozdrawiam

uki23
14-01-2016, 17:14
Ma ktoś u siebie ta stacje Pumpkin? Sam się nad nią zastanawiam...chciałbym podłączyć do niej kamerę cofania itd...

uki23
14-01-2016, 21:07
Zastanawiam się również nad kombajn firmy Zenec ale to jeszcze raz tyle trzeba dać...

Rico_87
23-10-2016, 13:32
Witam wszystkich, wiem, że temat był już porusza w innych watkach, ale jakoś nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, a mam więcej pytań, ale o tym później.

Jak to jest z tym sprzętem w Mondeo 4. Chodzi mi głównie o wymianę zestawu radio/cd z oryginału na taki z androidem.

Na załączonym obrazku model Forda, który prawdopodobnie kupię.
Auto mam pewne lecz niestety nie ma w nim nawigacji.
A jak wiadomo w sprzętach typu.....
http://allegro.pl/nawigacja-gps-7-android-4-4-4-quad-core-ford-i5602662983.html
....mapy można wgrać samemu, niektóre również posiadają moduł can.
Ale jak to jest z instalacją w samochodzie ?
Przy zestawie z ori nawigacją (mowa tu o dużej wersji) panel klimatyzacji jest, że tak to nazwę jedną bryłą z wyświetlaczem czy osobno ?
Chodzi o to czy można wywalić ori wyświetlacz i bez problemu zamontować taki z np allegro z androidem ? Wiem, że informacje z klimatyzacji są wyświetlane na nawigacji, a jak to będzie po zmianie na androida, przerabiał już to ktoś ?

Kolejna sprawa w przypadku wersji bez wyświetlacza czyli taka jak w załączniku) czy panel klimatyzacji można wyłączyć czy świeci się stale ?

aurerum
23-10-2016, 14:50
przy ori. navi panel klimy jest razem z navi

Rico_87
23-10-2016, 15:04
przy ori. navi panel klimy jest razem z navi

To wychodzi na to, że nawet nie ma co na siłę szukać wersji z pełną nawigacją, bo później z wymianą na androida będą kłopoty ?
Mam nadzieje, że Mondeo mi nie przepadnie, bo akurat taka mam okazję wersję kupić. Ale jakbym już musiał szukać to co lepiej kupić bez pełnego nawi i ewentualnie doposażyć w taką z np androidem i innymi bajerami ?

Antej
23-10-2016, 15:28
Kupujesz auto czy bajery?

Rico_87
23-10-2016, 15:31
Wiadomo, że auto. Silnik,karoseria przede wszystkim,ale środek tez jest ważny, chce uniknąć ewentualnego dokładania w przyszłości, dlatego wolałbym zakończyć na nawigacji :)

aurerum
23-10-2016, 15:34
To wychodzi na to, że nawet nie ma co na siłę szukać wersji z pełną nawigacją, bo później z wymianą na androida będą kłopoty ?
Mam nadzieje, że Mondeo mi nie przepadnie, bo akurat taka mam okazję wersję kupić. Ale jakbym już musiał szukać to co lepiej kupić bez pełnego nawi i ewentualnie doposażyć w taką z np androidem i innymi bajerami ?

to wszystko zależy od ciebie.Jak kupisz auto z ori navi ,a potem będziesz montował androida to musisz wymienić koszyk pod radio ramkę radia i dokupić panel klimy itp, itd

Rico_87
23-10-2016, 18:49
to wszystko zależy od ciebie.Jak kupisz auto z ori navi ,a potem będziesz montował androida to musisz wymienić koszyk pod radio ramkę radia i dokupić panel klimy itp, itd

Z tego co czytałem to nie każda wersja z ori navi ma BT, bowiem w niektórych ofertach widać zestawy z Parota :)
A po za tym jest problem z wgrywaniem aktualnych map. Tak słyszałem.
Jest w Fordowskiej nawigacji polskie menu ?

aurerum
23-10-2016, 19:05
żadna navi ori nie ma Bt. Żeby mieć BT to musisz zainstalować odpowiedni moduł.

czeslaw555
23-10-2016, 19:05
Jest w Fordowskiej nawigacji polskie menu ? jedynie może być jak ktoś to aktywuje/wgra

Rico_87
23-10-2016, 19:10
żadna navi ori nie ma Bt. Żeby mieć BT to musisz zainstalować odpowiedni moduł.

Więc jak wygląda odbieranie rozmów ?
Na nawigacji jest przycisk "phone" i służy do....?

Czy w każdym schowku jest USB ?

aurerum
23-10-2016, 19:18
Więc jak wygląda odbieranie rozmów ?
Na nawigacji jest przycisk "phone" i służy do....?

Czy w każdym schowku jest USB ?

Poczytaj to a będziesz wszystko wiedział o Bt http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841 nie w każdym schowku jest USB

lukasz160
28-01-2018, 12:00
Witam. Mam taki problem. Chciałbym zamienić swoje radio blaupunkta na androida a mianowicie. Mam taki problem, może ktoś wymieniał tak jak i ja chcę to zrobić i mógłby polecić mi model takiego radia aby nie musieć zmieniać panelu z ogrzewaniem. W standardowych jest to sam ekran a jak mi wiadomo w tym modelu radio nie odczepia się od panela. Jeżeli ktoś wymieniał i ma coś na polecenie lub ewentualnie podsunąć jakiś pomysł jak to zrobić to będę wdzięczny. W załączniku wysyłam zdjęcie mojego panelu

jarek33
28-01-2018, 13:06
Jest post poniżej o takiej wymianie
Wymienić miał na taką 10" ekran
Kupował to na alixkspres
A czy wymienił to nie wiem
Podobno wszystko pasuje plug &play

lukasz160
28-01-2018, 14:45
Jeżeli jest taki temat co odpowie na moje pytania to czy mógłbyś mi podesłać linka? Moje radio wychodzi razem z panelem ogrzewania i nie da rady go odczepić i wstawić np coś takiego:
https://www.ebay.ie/itm/7-Android-7-1-Car-DVD-CD-USB-SD-Player-GPS-DAB-Ford-Focus-Mondeo-S-C-Max-Galaxy/152884124788?hash=item23989a9c74:g:PfIAAOSwrnRaVHF 6

gdyż to jest sam ekran, a moj wyglada tak http://oge-market.com/Img.ashx?Id=2438

chyba ze jednak można odpiąć od panelu.

jarek33
28-01-2018, 14:53
Pierwszy z brzegu https://m.de.aliexpress.com/item/32850667316.html?pid=808_0003_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32850667316&gclid=Cj0KCQiAhrbTBRCFARIsACY7MW2FlH52Q2EYC0KRq35T Mp9M0QvT9e_lXLm3Mqv46ZJTq45DBfV-xaYaAhA1EALw_wcB
Z komórki ciężko coś konkretnego znaleźć

lukasz160
28-01-2018, 16:33
Czyli z tego co tak szukam do mojego modelu nie pasuje żadne gps prócz tego jednego?

https://pl.aliexpress.com/item/10-4-inch-Vertical-Screen-Tesla-Style-Android-Car-DVD-GPS-Navigation-Radio-Player-for-Ford/32829960689.html?spm=a2g17.search0104.3.282.3dbad3 e9W4aZrX&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10320_10 321_10065_10344_10068_10342_10547_10343_10322_1034 0_10548_10341_10193_10194_10084_10083_10618_10304_ 10615_10307_10302_10180_10313_10059_10184_10534_10 0031_10319_10103_441_10624_442_10623_10622_10186_1 0621_10620_10142,searchweb201603_32,ppcSwitch_3&algo_expid=accbcbbc-6f4a-46e9-824a-6d68f3087e58-24&algo_pvid=accbcbbc-6f4a-46e9-824a-6d68f3087e58&priceBeautifyAB=4

jarek33
28-01-2018, 19:11
No niestety ale tak
Podobno można zrobić przekładka na standardowe przyciski klimatyzacji ale czy już ktoś to przerabiał to nie wiem

lukasz160
28-01-2018, 19:48
Dzięki za odpowiedź. Właśnie to przyszło mi na myśl. Znalazłem tamten post co podawales. Tam zapytałem właśnie czy to będzie działać.

psyho2004
31-03-2018, 08:55
i co? udało sie? mozesz podac link do tamtego tematu? interesuje mnie czy ta stacja bedzie pasowac do smaxa z takim panelem jak twój.... pozdrawiam

bodzio17
06-06-2018, 13:10
Witam, w związku ze zgonem mojego fabrycznego Blaupunkta FX szukam następcy. Wpadł mi w oko taki wynalazek, pieniądze dla mnie ok, :
https://pl.aliexpress.com/item/Octa-Rdzenia-9-Android-7-1-Dla-Ford-Mondeo-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012/32851190248.html?spm=a2g17.search0104.3.68.5abd784 65ypTUw&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10152_ 10151_10065_10344_10068_10342_10343_10340_10341_10 696_10084_5722520_10083_10618_10304_10307_10820_10 301_10821_10059_5722620_5722920_5722720_5722820_10 0031_10103_10624_10623_10622_10621_10620%2Csearchw eb201603_36%2CppcSwitch_5&algo_expid=87d32fcb-c1b0-42df-a8e4-b58597cb1d2f-12&algo_pvid=87d32fcb-c1b0-42df-a8e4-b58597cb1d2f&transAbTest=ae803_2&priceBeautifyAB=0

Radio ma wbudowany panel klimatronika. Pytanie moje jest czy panel klimatronika w aucie przed i po- liftowym różnił się połączeniami?

muaddib
19-06-2018, 10:45
Ale w autach przed i poliftowych różni się kokpit. IMHO nie będzie pasował mechanicznie.

bodzio17
21-06-2018, 10:02
dzięki, kupiłem "standardowe" android 2 din. Dokłądnie coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/2-din-Android-7-1-Quad-Core-Car-DVD-Player-GPS-Navi-for-Ford-Focus-Mondeo/32791885044.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5ab15c0fFAO RMG

Dostawa z magazynu w Niemczech w ciągu 4 dni (w poniedziałek zamówiłem, w czwartek dotarło), bez ryzyka vatu i cła.

muaddib
21-06-2018, 14:13
A sterowanie z kierownicy będzie działać ?

bodzio17
27-06-2018, 19:49
w związku z dużą kolejką u "mojego" elektryka wziąłem się w końcu sam za podłączenie radyjka ;). Pierwsze wrażenie pozytywne, plastiki wyglądają przyzwoicie, pokrętła pochromowane itp.
W sumie chyba dłużej schodzi z rozebraniem panelu niż z samym montażem radia. Trzeba było podciąć fabryczny koszyk bo się radio nie mieściło i zdemontować schowek do wyprowadzenia przewodu z wtykiem USB. W komplecie była gotowa wiązka z kostki "fordowskiej" na właściwą do radyjka + wtyk do podłączenia candekodera. Po zamontowaniu pasuje elegancko, żadnych krzywych szczelin itp. Przejściówka anteny radiowej była w komplecie, dokupiłem przejściówkę SMA->Fakra do anteny GPS i wszystko działa na fabrycznej instalacji. Miałem jeszcze walczyć z podłączeniem fabrycznego mikrofonu, ale po próbach jakość rozmów telefonicznych jest ok. na zintegrowanym mikrofonie w radiu. Dźwięk uważam, że jest przyzwoity - chyba delikatnie gorszy niż we wcześniejszym moim Blaupunkcie FX, ale to może tylko moje subiektywne odczucie, albo kwestia ustawień korektora trzeba sprawdzić... Tuner radiowy jest lepszy niż w FXsie, złapało mi dodatkowe stacje, który Blaupunkt nie wychwycił. Dotyk działa bez problemu, po udostępnieniu telefonu jako hotspot internet działa po WiFi. Fabrycznie jest zainstalowana nawigacja iGO, działa w miarę ok, po podłączeniu do neta się zaktualizowała, posiada polskie menu, ale nie ma polskiego lektora - może da się doinstalować, muszę powalczyć ;). Działania usb/mp3/filmów jeszcze nie testowałem. Drobne rozczarowanie: próbowałem instalować Yanosika - pokazał się komunikat, że jest nie kompatybilny z twoim urządzeniem, Automapa się zainstalowała normalnie, mapy google działają też. Sterowanie z kierownicy jeszcze do weryfikacji.
Przyciski na kierownicy Vol-, prawa strzałka (przeskok do kolejnego utworu na płycie lub stacji radiowej) działają normalnie, przycisk środkowy też - zmiana źródła (radio/usb/CD itd.), na manetce z sterowanie telefonu działa też (otwiera się aplikacja od telefonu). Problem jest z przyciskiem Vol+ - po wciśnięciu działa jakby jednocześnie ze środkowym, tzn. podgłośni i np. zmieni źródło dźwięku, podobnie strzałka w lewą. Trzeba sprawdzić czy to kwestia jakiegoś problemu z przyciskami, ale do tego potrzebny jest ktoś mądrzejszy ;), albo faktycznie candekoder "głupieje". Myślę, że skoro inne przyciski działają to te też powinny...
Przyciski kierownicy z prawej strony działają też normalnie, tzn. po przejściu w menu convers+, włączeniu guzika środkowego można uruchomić radio/cd itd., w meny convers+ brak opcji nawigacji przy FXsie była (trzeba uruchamiać bezpośrednio z radia), i to co było opisywane w innych wątkach RDS w radio działa, ale na Conversie wyświetla tylko częstotliwość, bez nazwy stacji.

Nie wiem czy to da się obejść, ale radio działa tylko z włączonym zapłonem i za każdym razem długo startuje (ładowanie Androida itd.)

Jakby ktoś miał pytania to piszcie.

PS. Yanosik z pliku .apk z pendrive zainstalował się bez problemu.

sesser
09-10-2018, 23:19
w związku z dużą kolejką u "mojego" elektryka wziąłem się w końcu sam za podłączenie radyjka ;)....

Czesc, kupiłem jakiś czas temu ten sam model radia z androidem. Boison BX440. Czytam, że masz Conversa+. Możerz wrzucić jakaś fotke co działa na Conversie po podpięciu tego radia? Zastanawiam się nad zmianą na Conversa, ale jak ma nic nie pokazywać (chociażby radio albo audio track) to może nie ma sensu...

bodzio17
10-10-2018, 16:34
Czesc, kupiłem jakiś czas temu ten sam model radia z androidem. Boison BX440. Czytam, że masz Conversa+. Możerz wrzucić jakaś fotke co działa na Conversie po podpięciu tego radia? Zastanawiam się nad zmianą na Conversa, ale jak ma nic nie pokazywać (chociażby radio albo audio track) to może nie ma sensu...U mnie na Converse+ wyświetla się np. "stacja nr 1" zgodnie z zaprogramowaniem i częstotliwość, przy odtwarzaniu CD "ścieżka nr 1" Fotki mogę puścić na maila.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

sesser
10-10-2018, 18:14
U mnie na Converse+ wyświetla się np. "stacja nr 1" zgodnie z zaprogramowaniem i częstotliwość, przy odtwarzaniu CD "ścieżka nr 1" Fotki mogę puścić na maila.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu TapatalkaDzięki kolego za odpowiedź, a jak puszczasz np muzykę z mp3? Ja za bardzo z płyt nie korzystam. Czyli coś tam się pokaże. Podpinales jakieś dodatkowe przewody żeby gadalo z Conversem?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

bodzio17
10-10-2018, 21:24
Jak z MP3 muszę sprawdzić.

drdres
18-10-2018, 22:44
No i jak gra to radio z androidem?? Warto kupic? muli czy wszystko jest ok?
Jakoś dzwieku?

dzięki, kupiłem "standardowe" android 2 din. Dokłądnie coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/2-din-Android-7-1-Quad-Core-Car-DVD-Player-GPS-Navi-for-Ford-Focus-Mondeo/32791885044.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5ab15c0fFAO RMG

Dostawa z magazynu w Niemczech w ciągu 4 dni (w poniedziałek zamówiłem, w czwartek dotarło), bez ryzyka vatu i cła.

Bysiu35
19-10-2018, 09:46
Panowie wiecie może jak ogarnąć ustawienia w tym tzw ukrytym menu w takim radiu?

https://allegro.pl/nawigacja-focus-galaxy-mondeo-android-8-zpl-montaz-i7523819554.html

Chodzi mi dokładnie o ustawienia związane z Can-busem

bodzio17
19-10-2018, 18:49
Kolego co masz dokładnie na myśli?

Generalnie z canbusem nie musisz nic ustawiać, podłączasz i działa, niejako jego zadanie "tłumaczenie komunikatów Forda podawanych przez canbus, na język zrozumiały dla radia". Ewentualnie jak chcesz zmienić działanie przycisków to się ustawia w samym grajku - standardowo jest opcja w menu, nie jest w żaden sposób ukryta. Natomiast w Chinach producentów tego typu sprzętu jest kupę, po mimo takiego samego zewnętrznego wyglądu mogą być trochę inne..., chociaż wszystkie są na Androidzie i w 90% sam system będzie działał podobnie.

adamlata
30-12-2018, 22:55
Panowie o jakiej wersji conwersa mówcie 0811 czy 1002 czy jakoś tak?

robert1405
06-01-2019, 21:37
Problem jest z przyciskiem Vol+ - po wciśnięciu działa jakby jednocześnie ze środkowym, tzn. podgłośni i np. zmieni źródło dźwięku, podobnie strzałka w lewą. Trzeba sprawdzić czy to kwestia jakiegoś problemu z przyciskami, ale do tego potrzebny jest ktoś mądrzejszy , albo faktycznie candekoder "głupieje". Myślę, że skoro inne przyciski działają to te też powinny...
Rozwiazales ten problem, bo mam to samo.

bodzio17
07-01-2019, 06:39
Kolego robert1405 - nie, działa dalej wg własnego humoru, raz ok, raz jw.

robert1405
07-01-2019, 07:44
A powiedz mi jeszcze, gdzie kupiles przejsciowke anteny fakra? Ja mam w sony antene 2x fakra.

bodzio17
07-01-2019, 07:59
https://allegro.pl/oferta/zlacze-adapter-gps-sma-gniazdo-fakra-6589975716?snapshot=MjAxOC0wNi0yMVQwODo0NzoxOS4wMz BaO2J1eWVyOzg2OGI5NzA0Yzk1ZDg3YjkxNWYyNDU2NmNlMzJk YzBhNjdiZDc3ZjFiMDdhYjYyMjIwZTIwOWVmOWM5ZDdlZjM%3D

robert1405
07-01-2019, 09:12
Ale to do gps jest, a ja mam zwykla antene na zlaczu fakra. 2 razy fakra bo sa 2 anteny w szybach tylnych lewa i prawa

bodzio17
07-01-2019, 09:14
Ale to do gps jest, a ja mam zwykla antene na zlaczu fakra. 2 razy fakra bo sa 2 anteny w szybach tylnych lewa i prawaJa mam sedana, to antena jest zwykły "bat", i u mnie było takie.

robert1405
08-01-2019, 13:13
Kolego @robert1405 - nie, działa dalej wg własnego humoru, raz ok, raz jw

Rozwiazany problem. Tak jak ktos wspomnial o przekladce kabli w wiazce, u mnie wiazka byla poprawiona i nie potrzebnie podlanczalem dodatkowy przewod key do usb. Po odlaczeniu przycisk poglasniania dziala.

VoSooler
08-01-2019, 16:14
Ja mam sedana, to antena jest zwykły "bat", i u mnie było takie.

Ja też mam sedana i mam anteny w szybie, masz przedlift czy polift (ja polift)?

bodzio17
08-01-2019, 18:01
Przedlift...

szakalq
29-01-2019, 19:17
Witam,

Szukam radia do swojego Mondeo Mk 4.5 (FL). Aktualnie mam radio FORD 6000 CD z bluetooth i sterowanie głosem ENG (brak USB jest tylko AUX, przez bluetooth działa telefon, nie działa przesyłanie muzyki przez bluetooth). Zależy mi na słuchaniu radia, nawigacji i USB/karta sd.

Dlatego myślę o radiu z androidem. Przeczytałem forum:
radio najlepiej jakby miało 4Gb RAM
problemy ze słuchaniem radia zakłócenia
problemy z convers+

Wstępnie wybrałem: https://goo.gl/VmSMWR i canbus decoder: https://goo.gl/fiitLP
Radio jak słabo będzie działać, to wzmacniacz: https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-anteny-samochod-lodz-7683341061 Czy potrzebuję jakiś dodatkowy kabel do podłączenia anteny?

Czy oryginalny mikrofon zewnętrzny będę mógł podłączyć żeby rozmawiać przez telefon jak do tej pory?

Czujniki parkowania, czy nadal będą działać ostrzeganie (chodzi o dźwięk). Teraz, jak radio jest wyłączone, to ostrzeganie działa - u mnie jest tak, że piszczy z danego rogu samochodu.

Odnośnie convers+, tutaj sterowanie z kierownicy jest najważniejsze, przełączanie utworu głośno/ciszej rozumie, że to działa po zamontowaniu dekodera canbus?

Czy Mapy google działają prawidłowo tzn nawigacja/głos nie jest za cicho itp?

bodzio17
31-01-2019, 08:01
Kolego szakalq moja pierwsza uwaga w linku który podałeś jest opcja dostawy z Niemiec jest nie aktywna (jak ją zaznaczysz zakup nie jest dostępny) - dostępna jest dostawa z Chin, w tym przypadku musisz doliczyć VAT (firma kurierska nie doręczy dopóki nie wypełnisz im dokumentów celnych i nie dokonasz opłaty, wszystko załatwia się mailowo, na dokonanie tego jest określony termin, jak nie zapłacisz to odsyłają towar do nadawcy).

Radio działa nie gorzej mój były Blaupunkt FX, zarówno pod względem jakości dźwięku i wyszukiwania stacji (pisałem we wcześniejszych postach), w Twoim przypadku wolałbym zainwestować w lepsze głośniki niż wzmacniacz. Z CD6000 były one bardzo przeciętne, u siebie w Mondeo mam fabryczne "premium sound". Sterowanie z kierownicy działa z canbus dekoderem. Przejściówka do anteny radiowej była w zestawie, z mikrofonem fabrycznym była drobna kombinacja (tj. w Fordzie był mikrofon na 2 przewody, a do chińczyka i z 3 przewodami). Wcześniej pisałem o dodatkowym kablu do anteny, ale GPS. Jak u Ciebie jest CD6000 to musisz podłączyć antenę GPS z otrzymanego zestawu. Normalnie antena GPS powinna działać nawet schowana pod konsolą, żeby auta nie szpecić ale musisz to sprawdzić. Na działanie czujników parkowania wymiana radia nie wpłynęła w żaden sposób.

4GB ram jest ok, ale z radia samochodowego nie korzystasz jak z telefonu, nie otwierasz kilku aplikacji, grać też raczej nie będziesz, uważam że warunek konieczny to nie jest.

szakalq
31-01-2019, 08:12
bodzio17
Dzięki za informacje.

Odnośnie zamawiania, to wiem, że z Niemiec zamawiać, w momencie pisania posta były dostępne (nawet wersja z DSP), aktualnie brak, ale zmienia się to z dnia na dzień. Cena też była coś około 1000 zł teraz juz ponad 1300 zł i brak Niemiec.

gaco12
11-03-2019, 14:27
Witajcie
Mam takie pytanko
W tym momencie posiadam w mondeo radio sony i chciałbym zamienic coś z nawigacja lub androidem
Zastanawiam sie nad dwoma nawigacjami oryginalnym co są w mondeo mk4
Ford TravelPilot NX DVD oraz Ford TravelPilot FX SD

a to na android https://allegro.pl/oferta/radio-android-ford-mondeo-focus-galaxy-s-max-gps-7873423678

Co myslicie o tym androidzie i czy wybrac lepiej oryginalne radia ?
Jak jest z ich awaryjnoscia.
Prosze o odpowiedz

gaco12
13-03-2019, 19:49
Witajcie
Mam takie pytanko
W tym momencie posiadam w mondeo radio sony i chciałbym zamienic coś z nawigacja lub androidem
Czy te nawigacje sa awaryjne ?

Deryll
13-03-2019, 20:26
Napisz w dziale audio/cb/gps

gaco12
13-03-2019, 20:28
Napisałęm tam i nie ma żadnego odzewu

Deryll
13-03-2019, 20:42
Co Ty taki niecierpliwy. :) Mod zaraz i tak przeniesie wątek, tam jest odpowiedni dział.

gaco12
13-03-2019, 20:44
Zapewne tak , to poczekam :)

tiger02
15-03-2019, 19:45
Daj sobie spokój z tym radiem.Gra do bani.U mnie pochodziło 2 miesiące i skończył się żywot tej stacji.Stanowczo doradzam pozostać przy oryginale

yaris1
15-03-2019, 21:45
Witajcie
Mam takie pytanko

a to na android https://allegro.pl/oferta/radio-android-ford-mondeo-focus-galaxy-s-max-gps-7873423678

Co myslicie o tym androidzie i czy wybrac lepiej oryginalne radia ?
Jak jest z ich awaryjnoscia.
Prosze o odpowiedz

To jest klon zwany Eunavi Bosion ani to Eunavi ani Bosion jeden z kolegów z forum też to kupił masakra z tym radiem. A dobrze kupione radio z androidem dobrze działa i gra

gaco12
16-03-2019, 11:55
dziekuje wam za odpowiedzi.
To rezygnuje z tego radia i własnie tak zastanawiam sie nad tymi dwoma oryginalnymi.
Z tych dwóch modeli który polecacie ?
i Jak jest z awarjnoscia

lenc93
04-05-2019, 23:02
Witam. Czy może mi ktoś polecić jakieś dobre radio z androidem w miejsce mojego 6000cd? Mondeo mk4 2013 rok.
Zależy mi na tym żeby była nawigacja, zestaw głośnomówiący i możliwość podpięcia kamery cofania. Czy w takim radiu będzie działać sterowanie z kierownicy?

lisek40
05-05-2019, 14:59
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205214

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Sengin1
18-05-2019, 13:00
Witam. Posiadam audio w samochodzie takie jak na zdjęciu. Mondeo 2008 mk4.Poszukuje czegoś z androidem ale nie mogę za diabła nic znaleźć.Nawet latałem Po jakiś tam aliexpresach i są radia ale akurat do tego modelu nie mogę nic znaleźć. Wie ktoś może gdzie takie coś znajdę z androidem?

stary1977mj
18-05-2019, 15:28
Poszukaj na navipremium.pl

Bump:

Tvvardy
18-05-2019, 15:55
Coś w ten deseń (https://pl.aliexpress.com/item/32888233395.html?spm=a2g17.search0104.3.43.2972747 fpH2C46&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_10_10065 _10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_100 84_453_10083_454_10103_10618_10307_10301_10821_537 _536%2Csearchweb201603_52%2CppcSwitch_0&algo_expid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670-5&algo_pvid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670)?
Tu (https://pl.aliexpress.com/item/33014097750.html?spm=a2g17.search0104.3.111.297274 7fpH2C46&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_10_10065 _10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_100 84_453_10083_454_10103_10618_10307_10301_10821_537 _536%2Csearchweb201603_52%2CppcSwitch_0&algo_expid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670-14&algo_pvid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670) drugie
I jeszcze jedno (https://pl.aliexpress.com/item/32921305030.html?spm=a2g17.search0104.3.335.297274 7fpH2C46&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_10_10065 _10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_100 84_453_10083_454_10103_10618_10307_10301_10821_537 _536%2Csearchweb201603_52%2CppcSwitch_0&algo_expid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670-45&algo_pvid=4e994c61-e9e1-40c6-865e-daf8d8dda670)

koszka
18-05-2019, 16:20
Android jet moim zdaniem beznadziejny a tym bardziej do samochodu.ale sa gusta i gusciki.

pankrakus
18-05-2019, 18:24
Witam

Ponieważ masz nawigację NX która steruje klimatyzacją,
musiałbyś w pierwszej kolejności przerobić auto na wersję z osobnym panelem
klimy - tak jak w niższych wersjach wyposażenia

I dopiero wtedy możesz szukać radia z androidem

Znalezienie radia z androidem, które dodatkowo steruje klimą,
znaczenie ogranicza wybór

pozdrawiam
pankrakus

Zbyniu123
19-05-2019, 01:48
Ja mam xtrons ale to wszystko gowno w jednej fabryce w chinach produkowane.
Ogolnie te radia to straszna lipa, grafika slaba, zero zasiegu fm, modul dab trzeba dokupic, i jakosc dzwieku jest tak straszna ze za kazdym razem gdy odpalam to radio to moj portfel drze morde "po h#&a tyle kady na takie g@&#o wydales"
Jedyna dobra opcja to navi apka i YT, ale teraz kazdy ma to w kieszeni.
Ogolnie nie polecam.

Sent from my F8331 using Tapatalk

Sengin1
19-05-2019, 04:52
https://s.click.aliexpress.com/e/9DcWwBm
Co o tym myślicie?

Bump:

koszka
19-05-2019, 06:33
Ja mam xtrons ale to wszystko gowno w jednej fabryce w chinach produkowane.
Ogolnie te radia to straszna lipa, grafika slaba, zero zasiegu fm, modul dab trzeba dokupic, i jakosc dzwieku jest tak straszna ze za kazdym razem gdy odpalam to radio to moj portfel drze morde "po h#&a tyle kady na takie g@&#o wydales"
Jedyna dobra opcja to navi apka i YT, ale teraz kazdy ma to w kieszeni.
Ogolnie nie polecam.

Sent from my F8331 using Tapatalk

otóż to....

Bump: https://s.click.aliexpress.com/e/9DcWwBm
Co o tym myślicie?

Bump:

zalatuje trochę wieś tuningiem i nie wiadomo jak to gra. A ORYGINALNA NAVI NX gra całkiem dobrze.

mondziak07
19-05-2019, 06:42
Android jet moim zdaniem beznadziejny a tym bardziej do samochodu.ale sa gusta i gusciki.Mam bosion od majfrenda, nie narzekam, ostatnio aktualizacja do androida 8, działa płynnie, jakość muzyki jest naprawdę w porządku, wszystkie apki ktorych potrzebuje mam zainstalowane. Z jaką stacją miales doczynienia że tak Ci zaszła za skórę?

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

mondziak07
19-05-2019, 06:48
Witam. Czy może mi ktoś polecić jakieś dobre radio z androidem w miejsce mojego 6000cd? Mondeo mk4 2013 rok.

Zależy mi na tym żeby była nawigacja, zestaw głośnomówiący i możliwość podpięcia kamery cofania. Czy w takim radiu będzie działać sterowanie z kierownicy?Bosion ktore posiadam jest w porządku, kamera cofania dziala jak ta lala, navi śmiga, jezeli chodzi o połączenia moim zdaniem jakosc rozmów jest dobra bez dodatkowego mikrofonu, ale jeżeli nie będzie zadowalająca za naście euro mozna dokupić i podłączyć dodatkowy, kosztowalo mnie to radio jakies 800 złotych wtedy

koszka
19-05-2019, 13:08
Mam bosion od majfrenda, nie narzekam, ostatnio aktualizacja do androida 8, działa płynnie, jakość muzyki jest naprawdę w porządku, wszystkie apki ktorych potrzebuje mam zainstalowane. Z jaką stacją miales doczynienia że tak Ci zaszła za skórę?

Ogolnie dla mni android jest beznadziejny czy to w tablecie czy w telefonie . Jakbym mial w radiu w samochodzie to bym sie chyba wykonczyl. Tysiac niepotrzebnych aplikacji , ciagle powiadomienia o aktualizacjach itd. masakra. Ale to tylko moje zdanie.

mondziak07
19-05-2019, 13:21
Ogolnie dla mni android jest beznadziejny czy to w tablecie czy w telefonie . Jakbym mial w radiu w samochodzie to bym sie chyba wykonczyl. Tysiac niepotrzebnych aplikacji , ciagle powiadomienia o aktualizacjach itd. masakra. Ale to tylko moje zdanie.Ale wiesz ze większą część śmieci można usunąć, a aktualizacje wyłączyć :) niemniej szanuje Twoje zdanie :)

koszka
19-05-2019, 14:52
Wiem ze mozna usunac i wylaczyc aktualizacje. Ale powinno byc odwrotnie ze to uzytkownik sobie wlacza co potrzebuje.

yaris1
19-05-2019, 16:50
Wiem ze mozna usunac i wylaczyc aktualizacje. Ale powinno byc odwrotnie ze to uzytkownik sobie wlacza co potrzebuje.

Kolego krytykujesz androida jakby cię pogryzł.
Radia na IOS jeszcze nie wymyślili
Piszesz że wiesz że możesz usunąć aplikacje i wyłączyć aktualizację, więc skoro to wiesz to w czym problem??? Przecież chcesz by to użytkownik decydował.
W wielu systemach operacyjnych nawet na IOS masz zainstalowane śmieci które można i nie można odinstalować.
A android jest o tyle lepszy od IOS że można wyłączyć aplikacje których nie potrzebujesz .

koszka
19-05-2019, 20:12
Krytykuje bo mam do tego prawo jednoczesnie podkreslam , że jest to tylko i wyłacznie moje zdanie i nikomu nic nie narzucam. Także luzik. A co do aplikacji to owszem mozna je wyłaczyc ale nie wszystkie mozna odinstalowac i zajmują niepotrzebnie miejsce na dysku i tyle w temacie. Jesli ktoś kocha androida to nikomu nic nie bronię . Koniec tematu na temat :) androida.

tjay
10-09-2019, 20:43
Witam serdecznie!
Posiadam popularne wsród Was radio z chin z androidem i mam dwa pytania:
doczytałem, że mogę zrobić, tak, że zamiast komputer pokładowy będzie pojawiać mi się częstotliwość radia ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.

kwestia druga, czy mogę zmienić to logo android na ford, podczas włączania się ?
bardzo dziękuję za pomoc
https://zapodaj.net/29f203cb81017.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/aa4b7b5b4d470.jpg.html

bardzo Wam dziękuję za pomoc

Bump: https://zapodaj.net/aa4b7b5b4d470.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/db18643d0225.jpg (https://naforum.zapodaj.net/db18643d0225.jpg.html)

Bump: https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5138c9774a3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/a5138c9774a3.jpg.html)

Kongoro
10-09-2019, 21:24
Zmienić logo możesz zawsze. Problem polega jednak na zdolności programowania i ingerencji w pamięć systemu operacyjnego.
Z poziomu radia tego nie zrobisz...

sabaciontko
10-09-2019, 21:56
Logo radia , zmieniasz w ustawieniach systemowych radia. Łatwa robota.

Zbyniu123
11-09-2019, 06:23
Wchodzisz w ustawienia zaawansowan, wpisujesz kod 123, w zkladce bedziesz mogl wybrac logo marki auta, wybierasz i zatwierdzasz

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

yaris1
11-09-2019, 10:12
Witam serdecznie!
Posiadam popularne wsród Was radio z chin z androidem i mam dwa pytania:
doczytałem, że mogę zrobić, tak, że zamiast komputer pokładowy będzie pojawiać mi się częstotliwość radia ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.

kwestia druga, czy mogę zmienić to logo android na ford, podczas włączania się ?
bardzo dziękuję za pomoc
https://zapodaj.net/29f203cb81017.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/aa4b7b5b4d470.jpg.html

bardzo Wam dziękuję za pomoc

Bump: https://zapodaj.net/aa4b7b5b4d470.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/db18643d0225.jpg (https://naforum.zapodaj.net/db18643d0225.jpg.html)

Bump: https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5138c9774a3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/a5138c9774a3.jpg.html)

Popularne radio??? Jest ich wiele.
Nazwa radia potrzebna lub Jakie masz MCU.
Czy z radiem przyszedł canbus?
Jeśli tak to zdjęcie poproszę. To może coś się wymyśli by na Converse coś tam pokazywało

ferryth
20-12-2019, 16:23
Witam, chciałbym odświeżyć temat. Mam to samo radio i wydaje mi się, że nie ma na Ali takiego które by pasowało. Czy komuś udało się znaleźć?

Pozdrawiam.

AJU
24-12-2019, 13:52
Wszystko sie da zmienic, pytanie jakie chcesz w zamian, bo to będzie wiązało się z większą lub mniejszą modyfikacją, a na alli jest pełno radio do mondeo mk4

W twoim wypadku to zmiana ramki radia, kosza radia, no i dokladka panela od klimatronika, zmiana konfiguracji no i oczywiście radio to opcja to więcej roboty, oraz czesci lub zmieniasz na radio typu "Tesla" czyli takie jak w tym temacie link

KAT111
21-03-2020, 10:54
WITAM Ktoś ma propozycje (poradę) jakie radio wstawić do s-maxa 2009r. za fx

gibaj
21-03-2020, 11:15
mało masz tematów?

KAT111
21-03-2020, 15:15
dużo aż za dużo czytałem chyba z 2 godziny i już w głowie mi się pomieszało

yaris1
21-03-2020, 16:24
Kup coś na procesorze px5 z DSP dokupić trzeba odpowiedni canbus i po sprawie zamkniesz się do 300€

DarekRz4
28-08-2020, 21:23
Witam.
Mając w swoim MK4 radio Cd6000 zastanawiałem się w która stronę iść abym nie musiał wieszać telefonu na szybie. Wiadomo nie od dzis że nawigacja fabryczna Forda w MK4 to totalne wykopaliska i nieporozumienie. Moze była dobra 10 lat temu ale teraz to juz zabytek. Coś co nie ma połaczenia z internetem i nie działa w czasie rzeczywistym to żart w dzisiejszych czasach. Postanowiłem zaryzykować i kupić Multimedialnego Chińczyka z 4G RAM . Miałem obawy przed tym czymś. Po zakupie i rozpakowaniu paczki moim oczom ukazało się radio naprawdę dobrze wykonane. Wzorniczo dopasowane do deski Forda z duzym 7 calowym wyswietlaczem . Podłączenie bez zadnych przeróbek czyli kostka w kostkę. Radio współpracuje z conwers + i regulacjami z kierownicy. Wszystko działa naprawde dobrze jesli chodzi o podłączenie i wspólprace z autem.
https://files.tinypic.pl/i/01012/ovrbio370yti_t.jpg (https://tinypic.pl/ovrbio370yti)
Teraz przedstawię poszczególne moduły :

Radio FM - To całkowita katastrofa. Jeśli słuchasz radia FM z naziemnych nadajników nie kupuj tego g....
W związku z tym iż Chińczycy chcieli zrobic radio grajace na całym świecie spieprzyli obwody wejściowe radia tak że odbiór jest tragiczny. W mieście jeszcze da się słuchać , jednak poza miastem to tragedia. CD 6000 to mistrz swiata w porównaniu z Chińczykiem. Ja o tym wiedzialem dlatego nie było to dla mnie żadnym zaskoczeniem. Nie slucham polskich stacji radiowych gdzie pseudo radaktorzy rżą z byle g.. jak konie i maja tyle do powiedzenia co...
Na szczęście jest internetowe radio. To działa bardzo dobrze.
https://files.tinypic.pl/i/01012/rrcoaiyd1hko_t.jpg (https://tinypic.pl/rrcoaiyd1hko)
Odtwarzacz SD - Wystarczy włozyć kartę SD i można słuchac ulubionej muzyki do woli .
Odtwarzacz CD/DVD - Jak wyzej

Zestaw głośnomówiący- Rewelacja ( naprawdę) działa fantastycznie 10x lepiej niż fabryczny zestaw . Mikrofon wbudowany jest naprawde dobry i rozmówcy słyszą mnie bardzo dobrze. Lista kontaktów i rozmów synchronizuje się cały czas więc wszystko jest aktualne na bieżąco. Bardzo dobra jakośc rozmów i absolutnie bezproblemowe działanie.
https://files.tinypic.pl/i/01012/7ehextoeoaom_t.jpg (https://tinypic.pl/7ehextoeoaom)
Nawigacja - to na czym mi najbardziej zależało. działa fantastycznie. Korzystam z google maps jako nawigacji i w tle działa Yanosik . rewelacyjne i chyba najlepsze połączenie. Na ekranie niezaleznie od tego co aktualnie gra radio CD czy dziala nawigacja wyswietla się maniaturka z Yanosika i co chwilę pojawiają się komunikaty o zagrozeniach i patrolach. Używam radia od 8 miesięcy a nawigacji prawie codziennie. Nic się nie wiesza , nie spowalnia , nie rwie. Potwierdza się to na długich trasach 2x po 300km i 2x po 500km . Nawigacja działała doskonale absolutnie bez zastrzeżeń. W ogóle na pochwałę zasługuje to że łączy się z internetem bardzo szybko ( żródłem jest mój telefon) i przez 8 miesięcy nie bylo z tym żadnych problemów. Antena GPS jest na kablu i mozna ja zainstalować w dowolnym miejscu- to duży plus bo działa to bardzo dobrze. Wystarczy ze wejdę do auta i przekręcę kluczyk zapale silnik natychmiast włącza się yanosik w tle.
https://files.tinypic.pl/i/01012/cqvk2h7qeih2_t.jpg (https://tinypic.pl/cqvk2h7qeih2)
https://files.tinypic.pl/i/01012/jyp2r4sn7fx4_t.jpg (https://tinypic.pl/jyp2r4sn7fx4)
Wszystko co daje internet jest dostepne. Mozna sobie właczyc co się chce choćby muze z yotube czy inna aplikację:
https://files.tinypic.pl/i/01012/9c4ng3om41tv_t.jpg (https://tinypic.pl/9c4ng3om41tv)
Komunikaty z Yanosika:
https://files.tinypic.pl/i/01012/zmdgzzw0t3e5_t.jpg (https://tinypic.pl/zmdgzzw0t3e5)
Oczywiście jest jeden problem którego nie rozwiązałem. Yanosik jako nawigacja głowna nie działa tutaj wcale. Nie ma mozliwosci aby Yanosik był głowną nawigacją . jest jakiś problem który powoduje że włączony Yanosik jako głowna nawigację zawiesza sie po kilku minutach pracy i zatrzymuje prace całego radia . Tylko praca w tle . ja jednak uzywam Goole maps.
To chyba tyle . Ten chinczyk bije na łeb CD6000 pod względem nowoczesnych funkcji. Działa niezwykle stabilnie. jakość dżwięku jest naprawde przyzwoita, Nie jest to jednak dla mnie priorytet - Jak chce posłuchac muzy w wysokiej jakości słucham jej w domu.
Radio współpracuje tez z klimatyzacją auta pokazując na ekranie to co aktualnie jest włączone :
https://files.tinypic.pl/i/01012/72gmi4vcpxye_t.jpg (https://tinypic.pl/72gmi4vcpxye)

Reasumując czy to się komus podoba czy nie to Chińczyk górą i nie wróciłbym do CD6000 . Jest w zestawie oczywiście kamera cofania , ale jeszcze nie miałem okazji jej podłączyć . jednak działa - sprawdzałem.

piotr7
28-08-2020, 21:42
Ciekawy opis, rozumiem, że wszystkie aplikacje są ze smarfona po bleutooth.
Czy jest opcja połączenia z Iphonem, który łączy się typko po kablu?
P.

DarekRz4
28-08-2020, 21:51
Po Bluetooth działa zestaw głośnomówiący. Cały internet w radiu działa po wifi . Udostępniam internet ze swojego telefonu więc można zainstalować wszystko co się chce. Instalowałem różne nawigacje z internetu i wszystkie działaja bardzo dobrze. Nie mam iphona więc nie pomoge . Nie wiem w jaki jest rodzaj transmisji . radio ma dwa sloty z przodu na kartę SD i jeden od tyłu USB .

lukas156
27-09-2020, 15:18
Po Bluetooth działa zestaw głośnomówiący. Cały internet w radiu działa po wifi . Udostępniam internet ze swojego telefonu więc można zainstalować wszystko co się chce. Instalowałem różne nawigacje z internetu i wszystkie działaja bardzo dobrze. Nie mam iphona więc nie pomoge . Nie wiem w jaki jest rodzaj transmisji . radio ma dwa sloty z przodu na kartę SD i jeden od tyłu USB .

Cześć, podał byś link do tego radia, bo też zastanawiam się nad zmianą.

Piotr30
09-10-2020, 22:28
Witam też zabieram się za zmianę radia i przy okazji mysle o zmianie panelu klimatyzacii w mondeo mk4 na poliftowy, ma ktoś może jakieś wskazówki?

koszka
10-10-2020, 04:17
Szkoda tylko , ze to wszystko nie wyswietla sie jeszcze na convers +. Osobiscie nie cierpię androida i jeszcze jak mialbym miec w samochodzie to juz w ogole masakra jak dla mnie. Ale to moje osobiste odczucia.

Kurek96
21-02-2021, 22:01
Witam. Poczytałem trochę i nie znalazłem, czy wymieniając konsole z nx'em na konsole z o dzielnym panelem sterowania klimatyzacją trzeba coś dodatkowo czarować w oprogramowaniu czy jest on plug&play?

tedi_k
21-02-2021, 22:27
...trzeba coś dodatkowo czarować w oprogramowaniu czy jest on plug&play?

Trzeba w konfiguracji auta wskazać (komputerem - np. FORScanem), ze nie ma już NX i w związku z tym jest oddzielny panel klimatyzacji...

Kurek96
21-02-2021, 22:37
Myślę o takim radiu, u siebie mam 9 głośników (4 twittery, 4 do tonów niskich i 1 z przodu centralny) czy będzie obsługiwało wszystkie, czy np ten centralny będzie niemy?
https://allegro.pl/oferta/radio-ford-mondeo-mk4-4-64gb-dsp-px6-android-hdmi-9471212147?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Może ktoś ma takie i mógłby się wypowiedzieć czy warto, albo polecić jakieś inne dobre.

Arrgon
08-03-2021, 11:27
Cześć. Mam mondeo 2012 z NXem MCA SD.
Chcę wymienić to i wsadzić jakąś stację multimedialną na Androidzie w kształcie radia Sony (owal).
Oczywiście wymienię ramkę i dorzucę panel klimatyzacji po FL ale gdzieś w którymś temacie rzuciło mi się w oczy że trzeba przeprogramować komputer żeby wiedział że nie ma NXa a osobny panel klimatyzacji.
Może ktoś coś podpowiedzieć w tym temacie? Rzeczywiście jest to wymagane? Czy może jednak panel klimatyzacji w necie też jest na wózkach p&p?
Jestem w stanie to zrobić sam szybko jakimś forscanem czy to wyższa szkoła jazdy?
Może ktoś z okolic Wrocławia byłby w stanie to ogarnąć?

Antej
08-03-2021, 14:28
ramka, panel klimy, kosz radia, zmiana konfiguracji auta

lucky85a
20-04-2021, 08:48
sinosmart.aliexpress.com

Garbojad
20-04-2021, 09:17
No ładne cacko [emoji16]

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

koszka
20-04-2021, 11:51
Ładne cacko ale do mnie nie przemawia.
I jeszcze z androidem....

kong
20-04-2021, 20:25
Witam ile takie cacko kosztuje proszę o link,,i co z C+jest komunikacja???

splawik92
11-09-2021, 18:12
Witam,

jako że prawdopodobnie radio padło to będę musiał zainwestować w nowe i chciałbym kupić radio z androidem. Jakiego radia powinienem szukać żeby u mnie działało? i drugie pytanie czy da się wyjąć radio bez tych specjalnych kluczyków od radia?

Pozdrawiam

Antej
11-09-2021, 18:53
klucze to akurat najmniejszy problem, trzeba calą konsolę srodkową rozkręcić i czasem bez kluczy tez wyjdzie cała ramka,a do niej przekrecone od tyłu radio.

wydatki masz na jakies 1.5k, na wszystkie elemenety,zeby miało to sens

jp1
06-05-2023, 20:03
Witam.
Kilka dni temu dostałem Mondeo MK4 Lift z radiem/nawigacją takim jak na fotce:

https://naforum.zapodaj.net/a887d482621d.jpg.html

Przeczytałem na forum powiązane tematy lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Chciałbym zmienić radio na jakieś np. z Androidem.
Bardzo proszę podanie konkretnych modeli które można zamontować bez komplikacji, przeróbek i innych problemów.
Z góry dziękuję.

Barabashkin
14-05-2023, 19:09
Witam,
Chcę zmienić Blau NX w swoim S-maxie 2012 na stację z androidem.
Rozumiem że muszę dokupić panel klimy (bo jak odkręcę go z blau to nie sprzedam później ten kombajn). ale pytanie - czy potrzebny wtedy blok Novero? android będzie obsługiwał i usb i polączenia telefoniczne i streaming muzyki z telefonu. wtedy moduł novero staje zbędny?