Zobacz pełną wersję : Regulacja luzów zaworowych. Konieczna czy nie ?
danielc81 04-02-2015, 14:55 Witam,
Mam Forda Focus MK2 2007r 1.6 benzyna 100 KM + LPG Stag.
Samochód kupiłem 2 lata temu przy przebiegu 100 tys. Km i założyłem do niego gaz. Obecnie mam przejechane 147 tys. km. Do tej pory nie miałem większych problemów.
Kupując samochód byłem przekonany, że ma ręcznie regulowane luzy zaworowe więc od razy po zakupie wymieniłem rozrząd, olej itd. oraz poprosiłem znajomego mechanika o sprawdzenie luzów zaworowych (przy 100 tys km przebiegu). Mechanik stwierdził, że luzy mam regulowane automatycznie za pomocą oleju i jakiś kanalików w szklankach (mogłem coś przekręcić ale mniej więcej o czymś takim mówił). Byłem trochę zdziwiony ale ucieszyłem się, że nie czeka mnie kolejne sprawdzanie co 20-30 tys.
Podczas mojej ostatniej wizyty w serwisie na przeglądzie i regulacji LPG facet powiedział mi, ze te silniki na pewno mają ręcznie regulowane luzy zaworowe i powiedział, żebym to sprawdził bo mogą mnie czekać kłopoty. Mówiłem mu, że mechanik mnie przekonywał, że jak zdjął pokrywę zaworów to stwierdził, że nic nie trzeba regulować bo nie ma żądnych podkładek regulacyjnych ani nic takiego.
Trochę nie wiem co z tym zrobić i komu wierzyć.
Zarówno jeden jak i drugi mechanik są ogarnięci w swoich dziedzinach a ten "od silnika” to mój znajomy i widział całe ustrojsto na własne oczy.
Czy jest możliwe, że jednak były różne wersje tych silników i faktycznie nic nie muszę sprawdzać/regulować ? A może wygląda to jak by nie wymagało regulacji a jest jakieś nietypowe rozwiązanie, które potrzebuje okresowych przeglądów i ewentualnych modyfikacji
Nie wiem czy to coś pomoże ale mój numer VIN to WF05XXWPD57C68776
Pozdrawiam
Daniel
paoloWawa 04-02-2015, 17:32 O ile mi wiadomo to jednak Twój znajomy wprowadził Cię w błąd - w Duratec'ach jest regulacja luzu za pomocą szklanek, nie ma tam hydrauliki. Wymienia się całe szklanki.
Skoro luzy nigdy nie były sprawdzane i regulowane, a auto ma 147.000km, z czego 47.000 na LPG, to ja bym luzy sprawdził na Twoim miejscu.
Z tego co mi wiadomo nawet na Pb jest zalecane sprawdzenie luzów w Twoim aucie przy 160.000 km - a Ty masz już prawie tyle nastukane, na dodatek 47.000 na gazie, a na gazie powinno się dla pewności co ok. 30-40.000 km zerknąć czy nic złego z luzami się nie dzieje.
Rafał A.(antek) 04-02-2015, 22:45 regulacja luzu "reczna" szklankami, przy gazie pierwsza kontrola przy montazu, druga po 15 tyś i w zalezności od tego co sie dzieje nastepna po 15 lub 30 tys.
danielc81 05-02-2015, 12:45 Dziękuję za odpowiedz.
Kolega z pracy ma znajomego w Fordzie i przed chwilą dostałem info, że w moim samochodzie jest „Regulacja ręczna polegająca na wymianie całej szklanki popychacza o innych wymiarach”
Znalazłem w swoich okolicach kogoś kto specjalizuje sie w Fordach i wstępnie na sprawdzenie umówiłem sie na za 2 tygodnie (jak widać facet ma spory ruch).
Powiedział, ze samochód muszę zostawić na noc, żeby pomiary zrobić rano na zimnym silniku (usługa 100-120zł)
Powiedział też, że jeżeli okaże się, że trzeba wymieniać szklanki to wiąże się to z demontażem wałków rozrządu oraz co mnie zdziwiło wymianą rozrządu. Koszt jednej szklanki to 40-50zł.
Mam w związku z tym jeszcze kilka pytań :
1. Rozumiem, że nawet jeżeli jedna szklanka będzie do wymiany to czeka mnie cała ta operacja?
2. Czy faktycznie konieczna jest wymiana rozrządu przy takim zabiegu (pasek i napinacz były wymieniane 2 lata temu i zrobiłem na nim 47 tys km)?
3. To chyba nie jest tak, że wymienia się od razu wszystkie 8 szklanek tylko te, które nie trzymają norm np 2 lub 3 ?
4. Jak myślicie jaka jest szansa, że czeka mnie cała ta zadyma z rozrządem i szklankami? Jak pisałem samochód ma 147 tys km z czego 47 na gazie. Do tej pory nie miałem z nim problemów i oprócz jednego przypadku z wymianą wadliwych świec wszystko jest ok. Gazownik jest ogarnięty, chyba wie co robi i dobrze dostroił LPG, żeby nie było zbyt ubogiej mieszanki (z tego co się orientuje to może powodować problemy z luzami zaworowymi).
jak się rozpina rozrząd, to nie zakłada starego paska. jak masz pompe na wielorowkowym to można zostawić starą. Mało tego, jak się wyciąga wałki, dobrze wsadzić uszczelniacze nowe. Szklanki - wymienia się te, które nie mają dobrego luzu. Możesz mieć 16 do wymiany, a możesz mieć 2.
Jak się silnik nie zachowuje dziwnie, nie stuka, klekocze to nie ma problemu, ale sprawdzić trzeba.
wyparek1906 11-02-2016, 17:38 Witam
Kupiłem focusa 1,6 16v 100km 2006r i planuje zamontować LPG proszę o opinie o tym silniku i jakie przebiegi osiągacie.Na jakich instalacjach ,czy macie lubre czy dotrysk benzyny a może tylko robicie regulacje zaworów.
Mam Focusa z 2007, 115KM, 1.6Ti_Vct, i na gazie do regeneracji głowicy zrobiłem 67tkm i szczerze się przyznawszy przeoczyłem sprawdzenie luzu na zaworach, gdyby nie to może by nadal głowica hulała. STAG 300+lubre.
Rafał A.(antek) 13-02-2016, 08:35 Dlatego piszę, sprawdzać luzy.
wyparek1906 19-02-2016, 17:26 Dzięki SWM oraz Rafał
Focus ma przejechane 172 000 i rozrząd miał robiony przy 147 000 jak rano palę to nie słychać aby zawory "klekotały" może poprzednia właścicielka robiła regulację przy wymianie paska.Ja dopiero przejechałem nim 2 000 od 2 tygodni. Oj naczytałem się przez te tygodnie o silnikach forda .CZy robić jeszcze konrole luzów przed wpakowaniem LPG? W jednym warsztacie w krakowie zaproponowano mi STAGA w takim zestawie:
Reduktor ACR 02
Listwa ACW 01 lub ACW 02
Sterownik gofast
Lubryfikacja
Mam pewne wątpliwości co do sterownika jest on prosty w montażu i kalbracji nie ma podpięcia pod OBD ani nie wpina się go pod stacyjke co zdecydowanie skraca czas dla montującego.Jeśli macie jakieś podpowiedzi to chętnie przeczytam DZIęki
Rafał A.(antek) 19-02-2016, 22:42 luzy mierzyć. nie byla robiona regulacja bo pewnie nie było konieczności. słychac zaworów nie bedzie, bo tam sie kasuje luz a nie zwiększa.
Lubryfikacja
Ten element potrzebny jak umarłemu kadzidło. Jak instalator się upiera, że musi być to szukaj innego majstra. Polecam lpg-forum.
wyparek1906 20-02-2016, 19:43 Dzięki za podpowiedzi widzę że podstawa to regulacja luzu zaworów,Rafał dzięki za oświecenie bo myślałem że luzy się powiększają a okazuje się że jest coraz ciaśniej.Co do lubryfikacji byłem na forum LPG i zdania śą podzielona ,wielu instalatorów faktycznie nie poleca ale proponują dotrysk Pb.
wojtekpl 20-02-2016, 20:33 Co do lubryfikacji byłem na forum LPG i zdania śą podzielona ,wielu instalatorów faktycznie nie poleca ale proponują dotrysk Pb.
Dziwne trochę to, co piszesz. Kto poleca dotryski do wtrysku pośredniego? To było na pewno lpg-forum?
Z tym dotryskiem żle poczytałeś forum bo to się stosuje w silnikach z wtryskiem bezpośrednim. Zakładaj dobrą instalacje sekwencyjną bez lubryfikacji bo to jest zbędne finansowo i psychicznie. Wiele osób na tym forum ma lubryfikacje ale zalało tylko 2-3 razy i od 3 lat mają tam susze i jeżdzą.
o ile dobrze kojarzę to w duratecu v6 2,5l występuje dotrysk mimo pośredniego. ale nie jestem w 100% pewny. i zgadzam się z c-matix dobre komponenty prawidłowy montaż i przede wszystkim strojenie a będzie luksio :)
wojtekpl 21-02-2016, 15:20 Dotrysk PB, owszem występuje jeśli gazownik go skonfiguruje i włączy w sterowniku LPG. Powody są różne: zbyt słabe podzespoły lpg, lepsze samopoczucie zlecającego montaż, gazownik nie potrafi prawidłowo wystroic auta, aby w pełnym zakresie obrotów i obciążeń jeździło na lpg itp.
Przy prawidłowo dobranej, zmontowanej i wystrojonej instalacji nie ma potrzeby stosowania takich zabiegów- oczywiście cały czas mowa o wtrysku pośrednim. W koncu przecież nie po to z zakładamy lpg, żeby jeździć na pb.
A żeby było choć trochę na temat: w 1,4i, 96 ps Ford zaleca kontrolę luzów na pb co 160 tysięcy, zaś na lpg co 60.
wyparek1906 21-02-2016, 18:47 Byłem w kilku warsztatach i jeden poleca lubrę a inny dotrysk .Dotrysk jest ustawiany np. od 3500 lub 4000 obrotów i jest to 20% Pb a reszta to LPG benzyna ma za zadanie schłodzić gniazda gdy silnik jest bardziej obciążony.Takie ma spełniać zadanie a czy jest to skuteczne to nikt nie wie.Ale faktem jest że koszty wzrastają.Największą trudność sprawia wybór zakładu montującego instalacje w wypadku fokusa 1,6 100Km najważniejsza jest kalibracja aby mieszanka była odpowiednio ustawiona i żeby nie świecił się CHEK.
W tarnowie masz Czakram, ja instalowałem w Krakowie Autonagaz ale i tu i tu terminy po 1,5-2 miechy czekania.
wojtekpl 21-02-2016, 19:10 W tarnowie masz Czakram, ja instalowałem w Krakowie Autonagaz ale i tu i tu terminy po 1,5-2 miechy czekania.
Moim zdaniem warto czekać, wiedzą co robią i nie odwalają fuszerki.
Edycja: chodzi oczywiście o Kraków.
Rafał A.(antek) 21-02-2016, 22:01 Dotrysk PB, owszem występuje jeśli gazownik go skonfiguruje i włączy w sterowniku LPG.
Proszę rozróżnić dotryski benzyny występujące przy pracy na benzynie, a dotrysk benzyny przy pracy na LPG
benzyna ma za zadanie schłodzić gniazda gdy silnik jest bardziej obciążony.Takie ma spełniać zadanie a czy jest to skuteczne to nikt nie wie.Ale faktem jest że koszty wzrastają
to samo zadanie ma lubra. niemniej jednak nie widzę powodu wzrostu ceny instalacji, przy dotrysku? a lubra kosztuje ok 200 PLN
wojtekpl 22-02-2016, 15:56 Rozróżniam, moze nieprecyzyjne się wyrazilem. Mówimy tu o silnikach z wtryskiem pośrednim. Z tego, co się być może dobrze orientuję, dotrysk pb do pb realizowany jest już podczas suwu sprężania. Ciężko to sobie wyobrazić mając zamknięty zawór ssący, a wtryskiwacz przed nim - musiał by być podwójny układ wtryskowy, jak w niektórych silnikach VW (tam jednak idea jest inna). W Fordach oprócz EB w bodaj Mondeo był jeszcze jeden silnik z bezpośrednim wtryskiem 1,8 SCi. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie, gdyż nie chcę wprowadzić nikogo w błąd.
Rafał A.(antek) 23-02-2016, 08:41 Tak pierwsze z wtryskiem bezpośrednim było Mondeo mk3 SCI. Niemniej dotrysk występuje też przy wtrysku pośrednim. Główny reprezentant to focus mk2 z silnikami 1.8/2.0 w których występuje dotrysk ok 1,3 MŚ między wtryskami zasadniczymi.
wojtekpl 23-02-2016, 09:26 No, to powiem szczerze nie wiedziałem - czyli coś na wzór CR w dieslach (pomijając różnice w rodzaju wtrysku oczywiście). Te silniki jeżdżą zagazowane bez dotrysku pb do lpg.
Jak wcześniej pisałem: wszystko zależy od wiedzy i umiejętności gazownika.
Rafał A.(antek) 23-02-2016, 21:41 silnikowi nie robi różnicy, w sterowniku LPG ustawia sie dotrysk i chodzi jak malinka.
Myślę że dotrysk służy łagodniejszej pracy silnika. Ale kto ich tam wie, zasadniczo to Japończycy przy tym przecież grzebali
wojtekpl 23-02-2016, 22:17 Cha cha, czyli morał z tego taki, że dotryski pb do lpg nie są koniecznie wymagane, natomiast luzy zaworowe należy bezwzględnie kontrolować i utrzymywać w tolerancji takiej, jaka przewidziana jest dla danego silnika.
Rafał A.(antek) 23-02-2016, 22:53 yhm, aczkolwiek ja rozumiem dotrysk Pb do LPG jako wybieg schładzający zawory. czy skuteczny nie wiem.
pyromaker 25-01-2017, 17:33 Posiadam Fieste 2012r. 1.25 82KM. Przebieg 89000.
30 tys. zrobione na benzynce, kolejne 60 tys. już z LPG.
Wczoraj autko oddane do gazownika na regulacje luzów. Okazało się, że wszystkie szklanki do wymiany, luz na wydechowych już dramat, a na ssących granica normy. Do tego rozciekła się pompa wody delikatnie i pasek rozrządu już niezbyt wyglądał. Za całość 1800zł.
Więc Panowie sprawdzać luzy bo nasze silniczki potrzebują wzmożonej opieki. :diabel2:
schalker 11-04-2017, 20:34 Witam,
a czy ktoś zajmował się regulacją luzu zaworowego przy jezdzie na LPG w silniku 2.5 T 220 KM (S-max,Mondeo).
Jak to w praktyce wygląda ? co ile wypada ten luz sprawdzić, jakie są koszta jesli potrzebna jest regulacja ?
U siebie w obecnym samochodzie Zafira B regulacja luzu była potrzebna po 55 tyś jazdy na lpg ...
Bump: Witam,
a czy ktoś zajmował się regulacją luzu zaworowego przy jezdzie na LPG w silniku 2.5 T 220 KM (S-max,Mondeo).
Jak to w praktyce wygląda ? co ile wypada ten luz sprawdzić, jakie są koszta jesli potrzebna jest regulacja ?
U siebie w obecnym samochodzie Zafira B regulacja luzu była potrzebna po 55 tyś jazdy na lpg ...
Rafał A.(antek) 12-04-2017, 00:28 tak. Potrzeba specjalny przyrzad. ASO ford lub Volvo
ASO ford lub Volvoe tam - zaraz ASO.
Rafał A.(antek) 13-04-2017, 06:39 a co macie przyrząd do regulacji luzów?
Sebastian1515 13-04-2017, 07:08 a jaki jest koszt sprawdzenia luzów zaworowych ? i czas ?
Rafał A.(antek) 13-04-2017, 07:25 ale w czym?
Sebastian1515 13-04-2017, 08:39 2.0 benzyna - lpg Mondeo MK4??
a co macie przyrząd do regulacji luzów?znam kilka warsztatów które regulację wykonują - nie trzeba żadnego super przyrządu, trzeba myśleć :)
paoloWawa 13-04-2017, 10:42 A robił to w ogóle ktoś w 2.5T w Mondeo? Wydaje mi się że nigdzie nie ma info na ten temat.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Rafał A.(antek) 14-04-2017, 06:58 nie trzeba żadnego super przyrządu, trzeba myśleć
super nie, przyrząd tak, można skonstruować samemu. Bez się nie da albo rzeźba straszna, a ja tak nie lubie.
Bump:
A robił to w ogóle ktoś w 2.5T w Mondeo? Wydaje mi się że nigdzie nie ma info na ten temat.
pytał się mnie o to ktoś 2 razy. Słyszałem że ktos robił w ASO Volvo, ale żeby to był nagminny proceder i żeby coś sie działo z luzami to nie.
Jak Struna wie kto ma przyrząd i kto robi to może wiecej w temacie wypowie sie.
Generalnie upierdliwy zabieg - na szczęście nie jest często wymagany.
Rafał A.(antek) 15-04-2017, 18:55 2.0 benzyna - lpg Mondeo MK4?
Ok 120 zł jakieś 40 min
Ok 120 zł jakieś 40 min
Tam szklanek nie ma przypadkiem?
Przypadkiem nie trzeba wałków ściągać by je wymienić?
Ano trzeba, ale akurat w tym silniku są na to sposoby.
Rafał A.(antek) 16-04-2017, 03:50 Są. Trzeba walki zdjąć żeby je wymienić.
jarhel74 16-04-2017, 14:16 Tam szklanek nie ma przypadkiem?
Przypadkiem nie trzeba wałków ściągać by je wymienić?
Kolega pytał o sprawdzenie, a nie regulację.
Regulacja trwa dłużej i drożej będzie.
Jeżeli tylko sprawdzić to potrzebny jest tylko szczelinomierz + nasadka/klucz chyba 17 do obracania wałem przez śrubę koła pasowego.
Czym więcej listków ma szczelinomierz tym lepiej.
matrix515 17-04-2017, 15:53 Panowie a jak to wygląda w fokusie mk3 z 2011r silnik 1,6 125 km czy trzeba sprawdzać jakieś luzy zaworowe.Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 17-04-2017, 18:07 Trzeba
matrix515 18-04-2017, 21:02 Dzieki
Mam Fokusa mk2 z 2008 z przebiegiem 146 000 km, z czego 90 000 km na LPG (silnik 100 KM, 1,6 benzyna). Od miesiąca silnik wykazuje nierówną pracę. Mechanicy sugerują, że trzeba robić zawory, natomiast ja sprawdziłem, że na 1 i 4 cylindrze jest po 13 barów ciśnienia, natomiast na 2 i 3 po 15 barów. Ponadto przy zdjęciu fajki z 1 cylindra i zmasowaniu - przeskok iskry jest słaby, natomiast w pozostałych cylindrach iskra jest b. silna. Kilka razy podmieniano na nowe przewody wysokiego napięcia oraz cewkę. Dalej to samo - falowanie wolnych obrotów, szczególnie na zimnym silniku, czasami brak wspomagania hamulca, natomiast na gorącym silniku jest to mniej odczuwalne - obroty się stabilizują. Wszyscy mechanicy - elektrycy (nawet w autoryzowanym serwisie) twierdzą, że po stronie elektrycznej jest wszystko OK. Nawet przeczyściłem czujnik obrotów wałka rozrządu - bez zmian. Ostatnio w autoryzowanym serwisie "podobno" (bo nie ma żadnych śladów zdjęcia pokrywy zaworów) zmierzono luzy zaworowe i stwierdzono, że na zaworach wydechowych luz wynosi 0. Tylko pytam - skąd w takim razie takie ciśnienie sprężania??? Pewnie nie ominie mnie naprawa głowicy, tylko czy po naprawie nie okaże się że jest to samo - bo np przyczyną tego jest jakiś czujnik, który wysiadł? W tym samochodzie zawory jeszcze nie były regulowane. Czy można wyregulować zawory bez zdejmowania głowicy?
Mam dokładnie ten sam samochód i LPG. Przy 30 tys założyłem LPG. Przy 70 tys. robiłem pierwszą regulację zaworów, kolejną przy 135 tys. Regulacja wymaga wyjęcie wałka, rozpięcia rozrządu oraz wymianę szklanek - są różnej grubości. Ja robiłem tylko wydechowe. Luz ma być w granicy 0,31-0,37 z tego co pamiętam. Zmierzenie luzu jest proste i możesz zrobić samodzielnie... Nierówna praca może wynikać ze świec - polecam irydowe
Piszecie, że przy regulacji zaworów powinno się wymienić rozrząd, bo starego paska się drugi raz nie zakłada. A jak to jest z łańcuchem? Chodzi mi konkretnie o S-Maxa z silnikiem 2.0 145KM. Czy przy regulacji zaworów powinno się również wymienić łańcuch rozrządu?
I co 50-60k będziesz zmieniać łańcuch? Zastanów się. Tam oprócz ślizgów nie ma co się zużyć. U mnie w dieslu co prawda, ale przy 280k nalotu rozrząd został stary przy okazji wymiany głowicy.
Ja robiłem luzy zaworowe przy przebiegu 170tys/km , łańcucha wogóle nie słychać i napięty byl ok wiec po co go wymieniać.Te łańcuchy długo potrafią wytrzymać.
Pytam właśnie jakie są praktyki/zalecenia przy łańcuchu, bo nikt o tym nie pisał. Przy pasku wiele osób sugeruje wymianę jasno i wyraźnie.
pawel250 16-06-2018, 21:35 https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=94940&stc=1&d=1529181516
Co powiecie o takich luzach w mondeo mk3 2.0 ?
Pierwsza tabela zawiera luzy zmierzone w poprzednim roku, kolejna pokazuje różnicę względem normy. Kolejna tabela zawiera pomiary z tego roku.
Auto na lpg od roku. Przed montażem pomierzyłem luzy i teraz ponownie. Dziwne jest to że się zwiększyły. Czy to może być spowodowane pobieraniem oleju 300ml/1000km ?
Nie bardzo mam czas na regulację. Najchetniej zrobiłbym to w przyszłym roku. Wiem że zbyt małe luzy są niebezpieczne ale czy przy zbyt dużych również jest jakieś*ryzyko ?
Auto przyspiesza i pali raczej w normie. Jedynie mam problem że szarpie przy delikatnym wciśnięciu gazu, np w korku. Krokowiec otwiera się*zbyt gwałtownie z 30 na 50 %. Jest wyczyszczony więc nie mam pomysłu jak ten problem rozwiązać.
radi3011 17-06-2018, 08:20 Witam wszystkich, od niedawna jestem posiadaczem FOCUS 1.6L DURATEC TI-VCTFFV samochód posiada instalację gazową <ponoć fabryczną>, czy w związku z tym potrzebna jest regulacja zaworów? Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Tak. Z tego co wiem, to nie było fabrycznych instalacji
Były, były :568:
A konkretniej - na pewno był poliftowy Focus Mk3 z silnikiem 1.6 TI-VCT i fabryczną instalacją LPG, przeznaczony na rynek niemiecki. Ta wersja miała oznaczenie 1.6 TI-VCT LPG (Biwalenten Autogas czy coś w tym stylu) i moc niby 117 KM. Miałem okazję przejechać się takim Focusem osobiście, choć było to dziwnie słabe - jechało niewiele lepiej, jak najsłabsza benzynowa wersja 1.6/85 KM.
pozdrawiam
P.S. W wolnej chwili poszukam starego katalogu (który wtedy dostałem) i zrobię fotkę.
radi3011 17-06-2018, 17:06 Dzięki za odpowiedzi, bo sam już nie wiem, według vin <autodna> samochód posiada " Pakiet benzyna/LPG ". Nie wiem co to oznacza, samochód właśnie zakupiłem, wcześniej było dwóch właścicieli 172000 km przebiegu. Na razie wszystko ładnie hula ale wolę dmuchać na zimne. Jeśli z fabryczną instalacją było 117kM to w moim jest 125kM więc chyba raczej to nie to.
Kontrola jest potrzebna niezależnie od tego, czy to benzyna, czy LPG. Kwestia interwału. A czy trzeba regulować, to bez pomiaru nie dowiesz się. Faktycznie były wersje silnikowe pod LPG i można przypuszczać, że polegały one na wzmocnionych głowicach, vide: regulacja rzadziej lub wcale.
radi3011 18-06-2018, 08:43 Doda ktoś coś jeszcze w tym temacie? A może wie ktoś jaki powinien być prawidłowy luz w tym modelu? Rozumie że o hydraulicznej regulacji mogę zapomnieć i trzeba będzie robić do ręcznie
No masz regulację szklankami
radi3011 20-06-2018, 18:05 Ok, czyli trzeba myśleć o sprawdzeniu luzów na zaworach, a czy miałby może ktoś dostęp do serwisówki. Mój silniczek to 1.6L DURATEC TI-VCTFFV, jak by ktoś podrzucił to z góry wielkie dzięki.
Faktycznie były wersje silnikowe pod LPG i można przypuszczać, że polegały one na wzmocnionych głowicach, vide: regulacja rzadziej lub wcale.
" Wcale " odpada, wzmocniona głowica może mieć tylko wydłużony przedział co do sprawdzania/regulacji.
Marcinochal987 14-01-2019, 08:19 Witam,
niestety nie mogę dodawać nowych wątków, dlatego temat poniżej:
poszukuję dobrego warsztatu w Gdańsku, który ogarnie temat regulacji luzów zaworowych (+ kwestia ceny).
Powód: zmniejszone luzy zaworowe na wydechowym od 0,20 do 0,23; auto na LPG od roku
Działanie: regulacja płytkami (?szlifowanie?)
Dzięki!
jarhel74 15-01-2019, 19:21 Jesteś pewny ,że masz płytki?
Rafał A.(antek) 15-01-2019, 21:15 Nie ma.
Marcinochal987 16-01-2019, 15:57 Oczywiście chodziło o szklanki
|
|