patryklojfocusmk3
06-02-2015, 09:41
Witam mam do was pytanie jak usunąć nalepke z szyby podgrzewanej czy czasem nie uszkodze włókien podgrzewania szyby ? jak to to zrobić bezpiecznie ?
Zobacz pełną wersję : Jak usunąć nalepke rejestracji z szyby podgrzewanej patryklojfocusmk3 06-02-2015, 09:41 Witam mam do was pytanie jak usunąć nalepke z szyby podgrzewanej czy czasem nie uszkodze włókien podgrzewania szyby ? jak to to zrobić bezpiecznie ? Atlis 06-02-2015, 09:47 Tak samo jak z niepodgrzewanej. Włókna są wtopione, nie ma opcji byś je uszkodził. arturek 06-02-2015, 10:18 Witam W Krakowie - ostatnio znajomy rejestrował auto i stwierdził, że w Urzędzie Komunikacji można było kupić specjalny zmywacz do naklejek rejestracyjnych pozdrawiam Arturek szmelcmax 06-02-2015, 11:47 Ja robiłem to zawsze za pomocą żyletki i acetonu. Czyli najpierw mechanicznie a potem chemicznie. Można też na przemian bo aceton podcieka pod naklejkę i osłabia klej. Zresztą kombinacja dowolna a zawsze skuteczna. Kilkanaście minut mi to zajmowało. Największy problem to wygoda dostępu. Ale to już zależy od modelu auta. Należy też pamiętać o podłożeniu grubej szmatki czy innego zabezpieczenia na desce rozdzielczej. Gdyby aceton na nią się dostał to może pozostawić plamy lub nawet wżery. bartoszek 06-02-2015, 13:58 Weź zmywacz do paznokci od żony, tylko taki na acetonie i po robocie. weuek 06-02-2015, 14:21 Weź zmywacz do paznokci od żony, tylko taki na acetonie i po robocie. Takiego to już nie idzie dostać i na bank żona ma bezacetonowy, a na dodatek ze środkiem nawilżającym (plus możliwe inne cuda). Sam się do zdjęcia tej nalepki zabieram już trzy miesiące... miedzianek 06-02-2015, 14:34 Sam się do zdjęcia tej nalepki zabieram już trzy miesiące... Jezdzisz na starej:D? radek9103 06-02-2015, 16:09 Podstawa to dobra suszarka ,do tego spirytus,chociaż trochę szkoda :D grzejemy,zdrapujemy ,a resztę na "mokro". Egzamin zdaje także odtłuszczacz silikonu. motorek4612 06-02-2015, 16:38 Ja zawsze na sucho ściągam, , najpierw folie a potem takim małym nożykiem do obierania warzyw , jego końcem ostrza ta tępa zaokrąglona strona,szyba sie nie rysuje a pięknie schodzi. .Demontaż naklejki 5-10 min.szyba czysta, ale tez podkładam kawałek scierki czy ręcznika żeby te paprochy potem nigdzie nie właziły.. Pitek S. 06-02-2015, 16:46 Benzyna ekstrakcyjna i po sprawie. Najpierw ściągasz nalepkę, a potem czyścisz. radek9103 06-02-2015, 16:48 Ew. jedź do zakładu gdzie wymieniają szyby. Undercover 06-02-2015, 17:01 Ludzie... jakie zakłady??!!.. Ja robie tak samo jak motorek4612. Wszystko na sucho, bez acetonów itp. Wystarczy zwykła żyletka ze sklepu (nowa a nie po paru goleniach :D ) i zaczynamy z paru stron aby zerwać jak najwięcej folii a potem żyletką kończymy sprawę. Drapałem tak od dwóch lat z 8 lepek (moje, ojca i sąsiadów) i góra 10-15 min i szyba czyściutka ;) wtomeks 06-02-2015, 17:03 Robicie z prostej operacji kabaret. denaturat czy benzyna ekstrakcyjna. Zaraz ktoś gotów napisać , lepiej szybe wymienic :D radek9103 06-02-2015, 17:05 Robicie z prostej operacji kabaret. denaturat czy benzyna ekstrakcyjna. Zaraz ktoś gotów napisać , lepiej szybe wymienic :D To są tylko możliwe opcje :D Każdy wybredny coś dla siebie znajdzie :razz: Undercover 06-02-2015, 17:15 Można też użyć Whiski lub czystą - ale polecam dopiero po odłożeniu żyletki bo można po pijaku sobie krzywdę zrobić :one: Wtedy i koledzy się znajdą do pomocy :D Shogun78 06-02-2015, 18:24 Ja zawsze zrywałem na ciepło po podgrzaniu suszarką a potem klej co został benzyną ekstrakcyjną. Riko 06-02-2015, 22:30 Sprawdziłem osobiście. Terpentyna usuwa wszelkie pozostałości klejów bez najmniejszego probblemu. Butelka w sklepie z farbami kosztuje 7 PLN . Marek 07-02-2015, 06:31 Robicie z prostej operacji kabaret. denaturat czy benzyna ekstrakcyjna. Wygrywa suszarka lub pod słońce auto postawić na godzinę ale w tych temp. nie zawsze zda to egzamin. Ekstrakcyjna,zmywacz z acetonem lub bez,nitro i cokolwiek innego co odtłuszcza. Takiego to już nie idzie dostać i na bank żona ma bezacetonowy, a na dodatek ze środkiem nawilżającym (plus możliwe inne cuda). Gwarantuję Ci,że jakiego nie użyjesz to szyba i naklejka będą wniebowzięte :P Sam się do zdjęcia tej nalepki zabieram już trzy miesiące... Grunt,że wiesz co masz robić i nikt ci co pół roku nie musi przypominać :P jvc 07-02-2015, 06:41 A jak oni to robią w ASO że przyklejają starą na nową szybę? Zapewne podgrzewają , ale to już jest jakieś wyzwanie. :p petrus1 07-02-2015, 07:05 jak oni to robią w ASO że przyklejają starą na nową szybę? Mój macher od przyciemniania szyb ma specjalną ściągaczkę, wykonaną z jakiegoś "kosmicznego" plastiku - sama końcówka. Wszelkiego rodzaju naklejki na szybie ściąga jak szron z szyb. Jednym pociągnięciem i naklejka wraz z klejem jest gotowa do ponownego użycia. juri2069 07-02-2015, 12:44 Niedawno miałem takie samo zadanie po kupnie forda. Nie chciało mi się bawić z suszarką czy szlak wie czym. Pojechałem do zakładu gdzie wymieniają szyby i za darmo mi odkleili nalepke w ciągu 10 sekund. Żadne kosmiczne plastiki ani suszarki. Psiknął wodą aby nie zarysować szyby , następnie użył bardzo ostrej ( jak żyletka ) szpachelki , oczywiście malutkiej, szerokości nalepki. Jednym płynnym ruchem nalepka odeszła od szyby razem z klejem nie pozostawiając żadnego śladu , wytarł papierem wodę i poszedł. Dłużej mi zajęła wysiadka z auta i przeciągnięcie sie :D woro_woro 11-02-2015, 16:32 Jednym płynnym ruchem nalepka odeszła od szyby razem z klejem nie pozostawiając żadnego śladu , wytarł papierem wodę i poszedł. Dłużej mi zajęła wysiadka z auta i przeciągnięcie sie :D Ja oprócz zmywacza do paznokci w wersji ekonomicznej (w szklanej buteleczce) biorę 1 piwko, tak na wszelki wypadek. Zawsze jestem zadowolony z efektu. juri2069 11-02-2015, 17:19 A to o piwku nie wspominałem bo myślałem że to oczywiste :D wojtoo 22-02-2015, 11:31 skrobak to tapet i nielsen tar and glue remover i po chwili ani sladu z naklejki |