Zobacz pełną wersję : [Ka 2008-2016] Kilka irytujacych rzeczy w fabrycznie nowym aucie.
Witam, mam kilka pytań i uwag związanych z nowym KA.
Przed zakupem szukałem małego autka z podgrzewanymi fotelami. KA miało taką opcję więc zamówiliśmy taką wersję. po odebraniu autka okazało się że grzeje tylko siedzisko. Jakież było nasze ździwnienie jak okazało się że podgrzewany FOTEL wg forda to jest własnie podgrzewane siedzisko. Nie spotkałem jeszcze w swojej działalności podgrzewanego fotela tylko w połowie dlatego sprawa ostatecznie wyląduje w sądzie bo ford nie przyznaje się do niezgodnych z prawem praktyk handlowych. Dlatego przestrzegam wszystkich kupujących przed tym zaskoczeniem co do grzania foteli.
Druga sprawa, nie wiem jak u was ale luzy na półosoach napędowych są wg mnie bardzo duże. W moich poprzednich wieloletnio używanych autach nigdy nie miałem takich dużych luzów. Wg forda jest to standardem.
Trzecia rzecz to dziwnie działający mechanizm wspomagania kierownicy. Na samym początku ruchu kierownicą mam bardzo lekki luz i dopiero po chwili wspomaganie zaczyna działać dosyć ciężko. Podczas jazdy jest to trochę uciążliwe, bo trzeba cały czas korygować tor jazdy szybkimi dużymi ruchami kierownicą. trudno to opisać ale praca tego mechanizmu jest naprawdę dziwna. Nie da sie prawie ustawić dokładnie prostego toru jazdy bo mechaniz działa z lekkim opóźnieniem i trzeba jakby szarpać kierownicą tam i z powrotem. Wg forda jest to standardem :)
Czwarta sprawa to pedał gazu działający z lekkim opóźnieniem. Efekt jest taki, że jak się puszcza równocześnie gaz i sprzęgło to gaz przygasa by za moment ruszyć na wysokich obrotach i auto skacze do przodu. Nie ma takiego miękiego rozkręcania auta. To nie kwestia nauki ruszania tylko dziwnego zachowania się pedału gazu lub elektroniki sterującej. Podobny przypadek miał znajomy z inną marką o to było własnie opóźnienie działania sterowania gazem.
Miałem Ka, nie miałem problemów z gazem, z luzami ani ze wspomaganiem. Ale moje Ka było z 2008r i w 2010r chyba Ka przeszło modernizacją, co mogło mieć wpływ na działanie elektroniki. Już pred modernizacją (dostosowaniem silnika 1.2 pod normę Euro 4 czy 5?) gaz nie reagował zbyt szybko na naciśnięcie pedału akceleratora, ale by mi auto przygasało powiedzieć nie mogę - zakładam, że to jest problem z wyćwiczeniem synchronizacji pracy sprzęgło-gaz i problem zniknie.
Warto nadmienić, ża Ka to nie Ford, tylko Fiat. Jeżeli szukasz sposób na rozwiązanie swoich problemów - takich jak luzy czy działanie wspomagania, przeglądaj fora dotyczące Fiata 500 i Fiata Panda - tych aut jeżdzi w Polsce o wiele więcej niż Fordów Ka. Być może luzy lub problemy ze wspomaganiem/resp. jego działanie jest zupełnie normalne, tylko Tobie się wydaje, że ma być inaczej, bo jesteś do innego przyzwyczajony.
Aha i ostatnia sprawa - nie wiem w jaki sposób chciałbyś udowodnić niezgodne z prawem praktyki handlowe na podstawie faktu iż grzeją tylko siedziska - nigdzie nie jest napisane, że podgrzewane fotele mają mieć podgrzewane siedzisko i oparcie.
W jakim aucie podgrzewanie fotela = podrzewanie oparcia siedziska zagłowka i co jeszcze??
Wymyslasz człowieku jakies komety.
Jak Ty sprawdziles luzy na polosiach i czym to się objawia.
Fotel to fotel, a siedzisko to siedzisko :) Do tej pory wszystkie moje auta z podgrzewanymi FOTEALMI miały wszystko podgrzewane. Nie spotkałem jeszcze samochodu, w którym sprzedawane byłyby siedziska zamiast foteli. Takie rzeczy muszą być opisane dokładnie w wyposażeniu. Kup sobie telewizor cz/b. To tez kolorowy tylko z szarymi odcieniami kolorów, więc rozumiesz o co chodzi. Jeśli kupuję coś, co w umowie brzmi fotel to ma byc fotel. Piszę dla uświadomienia ewentualnych przyszłych kupujących żeby się nie nacięli tak jak ja, bo przecież własnie za to się słono dopłaca do wyposażenia. Co do wspomagania to faktycznie poszukam u fiata.
PS. Chodzi o nowy samochód prosto z salonu.
Uprzedzając ewentualne uwagi: nie miałem możliwości sprawdzenia działania przed zakupem bo żaden salon nie dysponował tą wersją wyposażenia do jazdy próbnej.
Bump:
Jak Ty sprawdziles luzy na polosiach i czym to się objawia.
Moje kilkunastoletnie auta nie miały takich luzów jakie są w nowym KA.
Jest duży obrót koła luzem przy włączonym biegu. Podczas jazdy jak dodaję i puszczam gaz to wali po półosiach głośno.
Jeździłem Ka, który nadal jest w rodzinie i nie zauważyłem jakiś nadmiernych luzów na półosiach. Co do wspomagania kierownicy to jest to autko miejskie i akurat mi to bardzo odpowiadało. Poza tym jak zauważył Atlis to raczej Fiat niż Ford, więc wszelkich podobieństw do Fordów ciężko się dopatrywać. Choć pod względem nastawów zawieszenia to Ka ma bliżej do perfekcji Forda niż Fiata.:619:
Co do zawieszenia to potwierdzam, bardzo dobrze się trzyma drogi.
Jak te luzy mierzyłeś? Tak z ciekawości?
Moje kilkunastoletnie auta nie miały takich luzów jakie są w nowym KA.
Jest duży obrót koła luzem przy włączonym biegu. Podczas jazdy jak dodaję i puszczam gaz to wali po półosiach głośno.
Mam Forda Ka 2009 TITANIUM i nie zauważyłem żadnych luzów na półosiach.
Co do pedału gazu to według mnie jest bardzo czuły delikatne naciśniecie i daje po garach
Co do pedału gazu to według mnie jest bardzo czuły delikatne naciśniecie i daje po garach
No tutaj to się akurat trochę zagalopowałeś... ha,ha,ha. Jest czuły to fakt ale w tych garach mocy jak na lekarstwo.:wink:
Co do mocy to ja także przemilczę ;) Do tego co pisze w danych technicznych to mu sporo brakuje.
No sorki może faktycznie przesadziłem :D
Fotel to fotel, a siedzisko to siedzisko :) Do tej pory wszystkie moje auta z podgrzewanymi FOTEALMI miały wszystko podgrzewane. Sprawa jest ewidentna i prawnie do wygrania.
Fotel składa się z siedziska, oparcia i zagłówka. Rozumiem, że jeżeli jest napisane, że jest podgrzewany fotel, to musi być podgrzewany też zagłowek?
Co do mocy to ja także przemilczę. Do tego co pisze w danych technicznych to mu sporo brakuje.
Jeżeli masz wątpliwości co do mocy, nic nie stoi na przeszkodzie by odwiedzić 2-3 hamownie i zrobić pomiar mocy.
lukaszek_socho 11-02-2015, 22:26 ****
Jesteśmy w dziale technicznym, więc proszę o dyskusję wyłącznie "techniczną". Kwestii prawnych i luźnych dyskusji proszę tu nie uskuteczniać.
Posty oraz części postów nie będące technicznymi usunąłem.
naimezrk 11-02-2015, 22:50 Fotel składa się z siedziska, oparcia i zagłówka. Rozumiem, że jeżeli jest napisane, że jest podgrzewany fotel, to musi być podgrzewany też zagłowek?
Jeżeli masz wątpliwości co do mocy, nic nie stoi na przeszkodzie by odwiedzić 2-3 hamownie i zrobić pomiar mocy.
Fotel składa się z siedziska i oparcia, reszta to opcje. Z samego siedziska składa sie stołek. Powinni napisać "podgrzewany stołek". Słusznie Kolega sie buntuje, dość już robienia sobie jaj z klientów:(
Drogi Adminie, mam nadzieję że moja wypowiedź jest techniczna a nie prawna czy co gorsza filozoficzna i nie zostanie tym samym usunięta :)
a Ci co tutaj największa antyreklamę robią mają po 4 i 5 postów. Konkurencja ???
Tak jako ciekawostkę zacytuję oficjalne stanowisko Forda w mojej sprawie:
"> W dniu 2014-12-22 15:48:23 użytkownik Bruj, Anna (A.) <abruj@ford.com> napisał:
> > > Uprzejmie dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Kontaktu z Klientami Ford Polska Sp. z o.o. oraz podzielenie się uwagami na temat zakupionego samochodu. W ofercie Forda nie ma foteli, które poza siedziskiem miałyby także podgrzewane oparcie."
Nic dodać, nic ująć.
Rozumiem, że posiadacze innych modeli fordów nie wiedzą nawet, że przez chyba nadgorliwość producenta mają również, darmowo oczywiście, podgrzewane oparcia :) Dzwoniłem do kilku dealerów forda i potwierdzili mi, że nie mają samochodów z podgrzewanymi tylko siedziskami w podgrzewanym fotelu. Podgrzewana jest całość fotela.
Ale oczywiście Ford dla niewygodnych klientów ma swoją wersję odpowiedzi.
Hehe to powinien być też podgrzewany podłokietnik :).
A tak na poważnie to nigdy nie wiadomo co wcisną za kit klientowi.
juri2069 29-04-2015, 18:27 No ford Ka to nie ma co ukrywać tańsze auto ale ja też jeszcze nigdy nie spotkałem auta z podgrzewanym samym siedziskiem. Nawet w ( uwaga !! ) daewoo nubira z 98r miałem grzane oparcie :D
Także gdybym osobiście brał z salonu Ka to również bym się w tym względzie zbulwersował :)
Podgrzewane oparcie w każdym samochodzie jest tak oczywiste , że brak tegoż podgrzewania w tamtym miejscu powinni pisać pogrubionym Arialem , czcionka 50 w umowie :D
a Ci co tutaj największa antyreklamę robią mają po 4 i 5 postów. Konkurencja ???
Po lekturze wątku również mam takie odczucia ;)
Mojej "kaczuszce" niczego nie brakuje g:DD
KasmarCK 02-06-2015, 09:30 Witam
Mam pytanie do posiadaczy nowych KA. Ile palą Wasze "bączki" ? I czy zużycie paliwa spadnie po przejechaniu np. 5000 km ? (teoretyczne dotarcie silnika). Bo własnie w instrukcji jest napisane, że po tym przebiegu normuje się zużycie oleju silnikowego.
Mój KA ma obecnie przebieg 600 km i na trasie przy 100 km/h pali ok. 5 litrów, natomiast w mieście przy ekonomicznej jeździe (krótkie odcinki 6 km) i warszawskich korkach to ok 8 litrów.
Będę wdzięczny za info zwrotne.
Przy niecałych 5 tys. mam podobnie więc na razie jest nieciekawie. Co do mocy też niestety jest nieciekawie.
|
|