Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] jakie wybrać żarówki ? niebieskia poświata ?
patryklojfocusmk3 10-02-2015, 11:44 Witam chciałbym założyć w moim FFmk3 jakieś fjane żarówki aby świeciło na niebiesko białą poświate co polecacie ? tak jest mnóstwo takich na forach różnych opini ale pytam was użytkownicy FFm3 bo wiele znaczy też różnica kloszy inaczej bd świeciła żarówka Osram night breaker w skodzie fabii a inaczej moze w FF :) prosze o opinie
andrzej1987 10-02-2015, 13:42 tu masz dobre żarówki z Homologaacja i są z różnymi końcówkami kolorów
http://allegro.pl/zarowki-philips-h4-white-vision-2x-w5w-gratis-i4991674549.html
patryklojfocusmk3 10-02-2015, 14:51 Miałem je w Grande Punto kiedyś i świeciły na żółto :] być może wina klosza lub odblasnika w kloszu
te wszystkie zarowki z niebieskimi koloszami to lipa, niby poswiata jest , ale jest o polowe mniej swiatla, philips blue vision swieci na bialo, night breaker tez, a te tjuningowe z mocno niebieskim szklem to wielka lipa, po pierwsze szybko sie fajcza, okapcaja odblysnik, potrafia nawet kostke stopic i swiatla prawie zero na drodze, jak chcesz niebieskie swiatlo , to jedynie ksenon, ale jak masz zwykle odblysniki to nie bardzo , chyba ze paalniki wezmiesz przystosowane do odblysnikow z oznaczeniem jak sie nie myle R, bo S jest do soczewek.
berthold61 10-02-2015, 15:23 ja bym za te światła niebieskie mijania odbierał dowody rejestracyjne bo nic to kompletnie nie daje a niech za mną taki delikwent jedzie co oślepia paskudnie do tego stopnia że lusterko wsteczne trzeba wykrzywić . amen
Nie piszcie głupot. NightBreaker nie świeci na biało, tak samo jak extreme vision.
Pseudo biała jest Cool blue intense (+20%). Wersja Hyper jest nielegalna. A z Philipsa White vision (ponoć +50%), ale jest najdroższa. Poszukaj testów w necie.
Tylko H7, a nie H4 jak polecił kolega :wink:
jedynie ksenon, ale jak masz zwykle odblysniki to nie bardzo , chyba ze paalniki wezmiesz przystosowane do odblysnikow z oznaczeniem jak sie nie myle R Nie ma jak polecać nielegalne rozwiązanie skutkujące konfiskatą dowodu rejestracyjnego.
berthold61 niebieskie są nielegalne, ale białe do 4300K i dobrego producenta są ok.
Według przepisów bańkę to możesz sobie mieć i czerwoną aby świeciła na biało i miała homologację:) Ale faktem jest, że żarówki z mocno niebieską bańka dużo słabiej świecą. Od siebie mogę polecić tungsram megalight +90, co prawda mają jasno niebieską otoczkę ale tylko na samym końcu żarówki. Światło jakie daje w niczym nawet nie przypomina niebieskiego ale oświetlają drogę pięknie. Jak dla mnie są najlepsze w przedziale cena/jakość. Można też spróbować +120% ale pewnie z trwałością będzie nieco gorzej i wątpię żeby była w nich duża różnica.
andrzej1987 10-02-2015, 17:04 wrzuciłem H4 bo nie pamiętałem jakie tam są :< a nie chciało mi się sprawdzac. Tak czy siak polecał bym te Philipsa
Nie piszcie głupot. NightBreaker nie świeci na biało, tak samo jak extreme vision.
Pseudo biała jest Cool blue intense (+20%). Wersja Hyper jest nielegalna. A z Philipsa White vision (ponoć +50%), ale jest najdroższa. Poszukaj testów w necie.
Tylko H7, a nie H4 jak polecił kolega :wink:
Nie ma jak polecać nielegalne rozwiązanie skutkujące konfiskatą dowodu rejestracyjnego.
berthold61 niebieskie są nielegalne, ale białe do 4300K i dobrego producenta są ok.
kazdy ma swoj rozum, i jak sie choc troche orientuje w temacie to wie co jest legalne a co nie jest. A po za tyn legenda glosi ze jak ktos mial xenona 4300K to go zatrzymywali za kazdym rogiem , jak pozakladali po 8 -10 tys to fakt , zrobila sie dyskoteka.
Dobre żarówki nigdy na niebiesko nie świecą. Jak chcesz dobre żarówki, to kup Osram Night Breaker i spokój.
Masz test:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obrazki/IMG_52662a8dd3ed77796.jpg
Ja obecnie śmigam na Philips WHITE VISION i z czystym sumieniem mogę polecić. Droga oświetlona pięknie, światło białe, w nocy rewelka. Oczywiście wszystko zależy od stanu klosza i odbłyśników.
patryklojfocusmk3 11-02-2015, 08:09 Czyli widzę osram night breaker polecacie najbardziej a może macie jeszcze jakieś inne propozycje ? Postojówki w5w smd niebieskie led ?
pjetrucha 11-02-2015, 08:37 Osram cool blue intense maja fajne białe światło w Focusie iii (kumpel w mercedesie okularniku tez je ma i u niego barwa nie jest aż tak biała wiec faktycznie to zależy od reflektora). Polecam jeśli głównie jezdzisz w mieście. Na trasy świecą trochę za słabo.
spenser696969 11-02-2015, 09:06 Ja mam OSRAM ŻARÓWKI 2x H7 COOL BLUE HYPER 5000K i jestem zadowolony, w dzień ładny biały kolor a w nocy lekko niebieskawy. Niby czemu nie legalne??? Policja mnie wiele razy zatrzymywała i nic nie mówili.
osram night breaker polecacie
Bo są na prawdę dobre. Ja wczoraj założyłem i zrobiłem test.
Jedna stara (hella) i jedna nowa (osram). Widać różnicę, osram o wiele bielsze swiatlo.
Pitol321 11-02-2015, 09:52 MK2 brykałem na OSRAM NIGHT BREAKER PLUS H7 i byłem zadowolony z barwy i natężenia.
W trakcie 2.5 roku spaliły się dwie żarówki.
http://agallo.pl/product_picture/full_size_market/81ed67ac1193d2aea4025c38b12c7d5c.jpg
MK3 założyłem OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED H7 i jestem jeszcze bardziej zadowolony.
http://76.my/Malaysia/osram-night-breaker-unlimited-h7-light-bulb-hot-sales-dparts-1407-07-dparts%403.jpg
Światło wydaje się białe - raczej większa tu zasługa lepszego (w jakimś stopniu) klosza w MK3 niż zmodyfikowanej żarówki względem wersji PLUS.
Polecam :one:
Czyli widzę osram night breaker polecacie najbardziej a może macie jeszcze jakieś inne propozycje ? Postojówki w5w smd niebieskie led ?
Będzie wiocha. Miałem niebieskie LED-y w postojówkach i wymieniłem na to:
http://allegro.pl/osram-w5w-cool-blue-intense-4000k-wysylka-w-24h-i5049132710.html
Żarówka światłem zlewa się z H7 Tungsram Megalight Ultra i wygląda dobrze.
Swoją drogą te Tungsramy mam założone w mondku i foce już ponad pół roku i nadal świecą.
Pitol321 11-02-2015, 10:54 Także odradzałbym LEDY w postojówkach.
Jak koledzy proponują - dobre w5w, ja mam założone Philips Blue Vision w5w i efekt jest zadowalający.
Niby czemu nie legalne???
Bo maksymalna dopuszczalna temperatura barwowa według przepisów to 4300K.
Przytaczam opis ze strony Osram:
Tylko do jazdy terenowej, niezatwierdzone do stosowania na drogach publicznych
Bez homologacji ECE
Nielegalna eksploatacja prowadzi do unieważnienia homologacji pojazdu oraz utraty ochrony ubezpieczeniowej Dopowiedz sobie co to oznacza.
Poza tym jest wyraźnie słabsza niż intense, a zwłaszcza NBR, bo ciemny niebieski filtr na bańce osłabia światło. Strumień świetlny: Hyper - 900 lm, intense - 1500 lm. No i barwowo sam napisałeś, że niebieskawa.
Philips Blue VisionBlue vision już nie produkują teraz są White vision 4300 K :)
Pitol321 11-02-2015, 13:00 ...
Blue vision już nie produkują teraz są White vision 4300 K :)
Możliwe, wożę ze sobą zawsze kilka żarówek (poza zapasem H7) i dwie blue vision jeszcze miałem.
Jakaś większa różnica starsza wersja vs nowsza tych w5w?
Jakaś większa różnicaMoim zdaniem żadna poza nazwą i innym opakowaniem ;)
Także odradzałbym LEDY w postojówkach.
Jak koledzy proponują - dobre w5w, ja mam założone Philips Blue Vision w5w i efekt jest zadowalający.
Nie kopcą reflektorow jak w MKII?
Pitol321 15-02-2015, 20:12 Nie miałem żadnych problemów w MK2 i teraz w MK3.
w5w Philipsa mi nie kopcą, tak samo h7 Osram nie kopcą i nie topią.
Mam do was pytanie czy jest jakaś różnica między Osram H7 Cool Blue Hyper 5000K vs OSRAM H7 Cool Blue Hyper PLUS 50%. Po żarówce widać inna barwe na bańce
arturfom 11-01-2016, 20:32 Mam do was pytanie czy jest jakaś różnica między Osram H7 Cool Blue Hyper 5000K vs OSRAM H7 Cool Blue Hyper PLUS 50%. Po żarówce widać inna barwe na bańce
Obie nie maja homologacji tzw offroad - ja zaś nazywam wiejskim tuningiem - bez obrazy
Szanuj innych użytkowników drogi przy 5000 kelwinach mało zobaczysz w nocy bo 55w to zbyt mało a lustro w twoim aucie w reflektorze z uwagi na dominantę barwy będzie siać pod innym kątem
a lustro w twoim aucie w reflektorze z uwagi na dominantę barwy będzie siać pod innym kątem uważam stosowanie tych żarówek też za śmieszne i bezcelowe ale jak czytam to to polecam fizykę z 7 klasy podstawówki poczytać
spenser696969 12-01-2016, 05:31 A ja uważam że jak ktoś pyta o różnice pomiędzy żarówkami to się odpowiada na temat różnicy, a to gdzie i czy będzie stosować ta osoba, to jest jego prywatna sprawa.
mack_dev 12-01-2016, 11:02 A ja uważam że jak ktoś pyta o różnice pomiędzy żarówkami to się odpowiada na temat różnicy, a to gdzie i czy będzie stosować ta osoba, to jest jego prywatna sprawa.
wybacz, ale jeśli przez tutejsze porady ma oślepiać innych na drodze, to już nie jest jego prywatna sprawa, więc warto o tym chociaż wspomnieć ;)
inna rzecz, że "niebieskość" zaczyna się od około 5500K (http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2011/03/Barwy-Reflektorów.jpg) i nawet COOL BLUE HYPER+ nie ma tej wartości, a jest to już żarówka na off-road
ja miałem przez chwilę COOL BLUE INTENSE (kupiłem za poradą magika w sklepie) i faktycznie była lekka niebieska poświata - piszę "chwilę" bo na krótką żywotność zwraca uwagę nawet sam producent, u mnie chyba po 2 miesiącach poszły, ale tak jak pisze - szału nie było i później zamontowałem już zwykłe
wracając do pytań z tematu:
"jakie?" - zwykłe, np Hella/Bosh, 20zł/szt
"niebieska poświata?" - odradzam
spenser696969 12-01-2016, 12:13 amdeo@ nie pisał co zamierza robić z tymi żarówkami, ale wracając do pytania ja mam H7 OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED i uważam że są najlepsze (w rankingach,testach bardzo dobrze wypadają) a żywotność swoją drogą. Cool Blue Hyper też nie polecam ze względu na słabe doświetlanie drogi.
pankrakus 12-01-2016, 14:53 amdeo@ nie pisał co zamierza robić z tymi żarówkami, [...]
Witam
Zakładam, że jesteś inteligentnym kolegą z wyobraźnią => zgadnij po co kolega pyta o żarówki .... pewnie założy je do Wigry 3
Czytając Twoją wypowiedź , przypomina mi się tekst JKM o tym, że "rząd rżnie głupa" - jakoś widzę analogię
pozdrawiam
pankrakus
spenser696969 12-01-2016, 19:03 .... pewnie założy je do Wigry 3
Pewnie tak, jak ktoś czytał posty wcześniejsze to napewno się doczytał ze nie maja homologacji te żarówki. JKM czasami ma rację
Wiem, że żarówki nie posiadają homologacji i nie chce ich założyć do świateł mijania tylko do drogowych, żeby była dobra kompozycja z xenonami. Czytałem, że żarówki wytrzymują ponad rok czasu. Chciałem dowiedzieć się konkretnej odpowiedzi na pytanie ale widzę, że z żadnego z postów nie otrzymałem odpowiedzi tylko to o czym wiedziałem już wcześniej i że można je założyć do " Wigry 3 " dobre poczucie humoru
spenser696969 13-01-2016, 05:41 Miałem te żarówki i faktycznie te 5000K jest zauważalne ale jeżeli chodzi o widoczność wieczorami tragedia a jeszcze podczas deszczu szkoda gadać :( , w dzień ładnie wyglądają biel bije z klosza, brak homologacji he nikt tego nie sprawdza taka jest prawda. Dla Twojego i czyjegoś bezpieczeństwa na drodze odradzam te żarówki, chyba że do Wigry tak jak kolega wyżej napisał.
arturfom 13-01-2016, 09:08 ale jak czytam to to polecam fizykę z 7 klasy podstawówki poczytać
optyka optyką a konstrukcja współczesnych zwierciadeł w reflektorach kolego jest bardziej złożona niż odbicie światła w płaskim lustrze nie dość że "lustro" posiada wiele paraboloid i zostało wykonane z tworzywa które już po części rozszczepia światło to masz jeszcze pod kątem gładki klosz który usytuowany jest pod kątem do osi strumienia światła - rozszczepienie światła spowodowane jest różną prędkością rozchodzenia się promieni o różnych barwach, załamanie następuje dla wszystkich przezroczystych materiałów największy kąt załamania jest dla barwy fioletowej najmniejszy dla czerwonej
optyka w klasie 7 to zbyt mało - zakładając że światło w reflektorze przechodzi przez kilka ośrodków policzmy żarówka to 2 lustro 2 szkło reflektora 3 to sumarycznie 7 razy trzeba zastosować prawo Snelliusa i policzyć ( teraz robi to komputer przy projekcie ) a projektant skonstruował reflektor dla żarówki halogenowej o barwie ok 3000 K a nie 5500 K
A jeśli założymy żarówkę do lampy z soczewką?
arturfom 13-01-2016, 13:48 A jeśli założymy żarówkę do lampy z soczewką?
aberracja chromatyczna - soczewka przez którą przechodzi światło białe wbrew pozorom skupia światło w kilku miejscach dla każdej barwy oddzielnie - najbliższe jest dla fioletu najdalsze dla czerwonej - charakterystyczne obwódki fioletowo czerwone są widoczne na powiększeniach fotografii z aparatów z zbyt mało skorygowaną aberracją ( zaznaczam że obiektyw to układ soczewek a nie jedna soczewka jak w aucie ) - porównanie z fizyki graficzne to dwa pryzmaty złożone podstawami
podstawowa korekta tzw dublet soczewek lub achromat - soczewka wypukła i wklęsłą razem - korekcję masz głownie dla najdalszych barw światła czyli czerwona i fioletowa skupione w ognisku
jeśli mamy skorygować rozszczepienie światła to min 3 soczewki w grupie i mamy korektę dla barwy głównie fiolet, zieleń i czerwony każda dołożona soczewka może skorygować następną barwę i wtedy mamy superachromat - obiektywy są bardzo drogie a szkło używane do produkcji to fluorytowe soczewki a chyba jedyny producent aktualnie takich obiektywów to Carl Zeiss trzeba by było sprawdzić ale mają coś ok. 8-10 soczewek w kupie
żarówka o której piszemy ma barwę np 5000 - 5500 K ( czyli nie ma pełnego zakresu światła białego bo filtr w szkle robi swoje - żarnik daje światło zbliżone do 3000 k - 4000 k które zostaje po części zablokowane a filtr przepuszcza tylko światło powyżej tej temperatury) jeśli nie masz pryzmatu możesz posłużyć się płytą CD z zerwanym lakierem - w tworzywie masz siatkę dyfrakcyjną możesz zobaczyć jak rozszczepia się światło danej barwy ognisko dla twojej żarówki będzie bliżej płaszczyzny płyty tak samo w soczewce dlatego niebieski będzie bił pod ostrzejszym kątem
na marginesie standardowa żarówka xenonowa ma barwę w granicach 4300 - 4600 K a np Blue Vision Ultra Philipsa 6000 K o dziwo ma znamionową barwę katalogową 5000 K ( reszta to trik jak w żarówkach ColorVision legalnych świecących jak normalny halogen a mających zabarwiony reflektor na dostępny kolor niebieski, żółty, zielony itp )
jak chcesz dla szpanu to wstaw markowy właśnie Philips ColorVision więcej zobaczysz a zwrócisz uwagę na siebie ciekawymi światłami a nie walącymi po gałkach ocznych :razz:
Doktorat;-)
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
uważam stosowanie tych żarówek "wynalazków" za bezcelowe, zwykła dobrej firmy żarówka daje światło i trwałość. Co z tego że mają niebieską poświatę skoro wytrzymają góra pół roku trwałość jest tragiczna dotyczy też wszystkich + 20% i więcej. Jeżeli masz w aucie trudny dostęp do żarówki kup dobrej firmy ale zwykłą bez bajerów.
arturfom 14-01-2016, 11:06 Doktorat;-)
Poza pracą jestem fotografem
Co do żarówek jak post wyżej albo normalne z homologacją - najtrwalsze w testach i wzorcowe są GE standard ( ADAC a nie jakiś tam AutoSwiat ) trwałość prawie 1000 h, lumenów daja więcej niż te +120% np Philips Extreme Vision 2 x droższe świecą ok 300 h przy podobnym strumieniu świetlnym ( deklarowane +100% chyba w kieszeni producenta ) natomiast nieporozumieniem jest Bosh Longtime coś tam 3 x droższy a świecił tylko ok 600 h przy podobnym strumieniu
dla szpanu natomiast to te kolorowe philipsy
Ja polecam Osram Night Breaker Unlimited testowane w jakimś artykule z lapma z Focusa FF3 najlepsza jakość świecenia.
Tomek
...najlepsza jakość świecenia.
Tomek
...ale nędzna trwałość. :(
aquatarion 14-01-2016, 21:39 Zamówiłem je, zobaczymy jak się sprawdzą. :)
ADAC też się wystarczająco skompromitował sprzedajnością i walce bardziej wiarygodny nie jest niż Auto Welt.
arturfom 14-01-2016, 21:58 Sugerował em się testem gdzie zostały sprawdzone wszelkie parametry - głównie trwałość i deklarowana światłość w lumenach vs przepisy i wymagania
Śmieszne jest że firma dekłaruje np +120 % tylko czego?
Żarówka np działa 3 x krócej, święci podobnie jak zwykła, kosztuje 2 x drożej
Zakładając wymogi dla świateł mijania tzw min spełniają wymogi np ok 675 lm + 120 % = 1485lm w teście gra w kieszeni pusto jest ok, a g... żarówka na która nie zwrócimy uwagi za pół ceny bije ją w każdej kategorii - przypomina mi to tzw marketing markowych towarów - ma odpowiednią etykietkę i odpowiednią cenę a moda itp .... napędza
|