Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Powershift doznania i jej dziwne zachowania
kolopeter 17-02-2015, 19:37 Witam.
Ponieważ nie ma w zasadzie postu ogólnego w tym dziale o tej skrzyni biegów, więc postanowiłem ,że coś napiszę.
O wymianie oleju było już pisane tu :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=193657&highlight=powershift
Tu znalazlem fajny opis działania skrzyni DSG, niestety nie powershifta,aleee....
http://www.prnd.pl/dsg-automatyczna-skrzynia-biegow-kod-02e,4,37.html
ooo znalazlem
https://www.youtube.com/watch?v=K7Q2M2K0V5k
https://www.youtube.com/watch?v=z6kGM-P38Qc
https://www.youtube.com/watch?v=FXNjpcg9mhI
Wielu na szarpanie pomogła adaptacja sprzegła i wysprzęglika... ale nie wszystkim :).
To tytułem wstępu.
Mam okazje jezdzić nowym DSG 140koni i PS163koni po 130 tyś km. A ostatnio nawet i przejechałem sie superbem 170 koni i takze około 130tyś. km.
Moje wrażenie: wygrywa nowy DSG. Baaardzo płynna zmiana biegów nawet przy butowaniu,czego nie można powiedzieć o PS, a w trybie sport .... to szkoda gadac.
I tu dochodzę do sedna , które mnie trapi. DSG i PS o podobnych przebiegach szarpią między jedynką a dwojką. Historii superba nie znam i nie wiem , czy były tam robione kalibracje, ale w moim PS robilem juz ze 3 razy. Co ciekawe szarpania nie ma za każdym razem. Przeszukując fora znalazłem post na temat ruszania. a chodzi o to, że ludzie pozwalali autu pełzać i dopiero wtedy naciskali gaz. I dziś postanowiłem to potestować. Wydaje mi się,że nie było ani jednego szarpnięcia, ale muszę jeszcze popatrzeć , jak sie zachowuje skrzynia przy zimnym oleju. Od jakiegoś czasu próbuje znaleźć jakiś powód dlaczego PS raz szarpie, raz nie. Myślałem,ze to za mało oleju, że za dużo, że z górki,że pod górkę. I niestety ale szarpanie potrafiło być w każdych warunkach.
Skromne poszukiwania o właśnie braku szarpania po ruszeniu pełzaniem oznaczać może uszkodzenie mechatroniki.
Zachęcam do opisu swoich doznań :) i podejrzeń na temat skrzyni.
Na koniec taki mój ranking diesli:
1.Passat DSG 140 koni- zwinność od dołu, płynna zmiana biegów
2. Smax PS 163 koni- ciągnie i ładnie startuje ze świateł ,ale czasami jakby te 30 koni gdzieś sie pasło..., tryb sport, to nieporozumienie
3.Superb DSG 170koni- niby najsilniejszy,ale skrzynia tragicznie zaprogramowana. auto 5-ką chce jechać chyba od 40-50 km/h, co odbija sie na doznaniach. wrażenie w porownaniu do 2ch powyżej: "co za muł"
Jeśli ktoś naprawiał skrzynie, wymieniał sprzęgło/a, cokolwiek, to niech się pochwali... koszta mile widziane, serwisy także. I nie chodzi mi o adaptacje , bo to zrobi każde ASO... no prawie i koledzy z forum.
ps. po porannych probach(zimny olej) niestety ale zmiana biegu z 1 na 2 jest z szarpaniem, więc teoria o pełzaniu upadła.
u mnie jest podobnie, skrzynia raz przerzuca biegi, tak że wogóle tego nie czuć, a czasami tak, że aż się zastanawiam czy ona nie umiera :) S-max po lifcie 2.0tdci 140KM z przebiegiem 131 000 km. Próbuję ją jakoś poznać i nauczyc sie jeździc tak żeby nic nie szarpała, ale niestety narazie się nie nauczyłem przez 4 miesiące :)
Bump:
kolopeter 08-03-2015, 20:36 Dwa lata...140 tysi. Kalibracja pomaga na kilkaset kilometrów,że auto nie szarpie na ciepłym silniku. A później wraca do stanu przed kalibracją. Czyli delikatne szarpanie i delikatna żabka przy zatrzymywaniu się. Podobno to już tylko wymiana mechatroniki. Ja będę tak jeździł aż stanie....byle nie w lesie.
simon188 09-03-2015, 09:27 Autko z 2011; na liczniku 160 tys. i mam trochę inne spostrzeżenia niż kolega powyżej, delikatne szarpnięcia występują pomiędzy 1 a drugim biegiem i żabka przy zatrzymywaniu się ale na zimnym silniku. Na ciepłym przy odpowiednim traktowaniu gazu udaje mi się bardzo płynnie jechać - bez żadnych szarpnięć.
Wciąż jednak uczę się tego auta, mam je od 1,5 miesiąca. Mam jednak nadzieję, że nie jest tak jak powyżej, że objawy wskazują na zużycie mechatroniki.
u mnie n ciepłym silniku zmiany biegów sa bardzo przyzwoite, ale na zimnym biegi sa zmieniane w sposób śmieszny ale jak widze normalny dla tych skrzyń. Wcześniej miałem Audi A6 C6 3.0TDI ze skrzynia Tip Tronic no i musze powiedziec że biegi zmieniała pięknie
Panowie,
nie wiem czy jesteście właścicielami od początku, a jeżeli nie czy na 100% jesteście pewni wcześniejszego serwisu?
Chodzi mi szczególnie o regularną zimianę oleju.
Mniej się interesuję automatem, bo w Smaxie nie mam (za to mam 3biegowy w swoim 27letnim saab'ie 900 cabrio, a to inna bajka :)), ale poza kwestią zmiany oleju i kalibracji w kwestii płynności zmiany biegów było wspominane o
1. aktualizacji oprogramowania sterownika skrzyni PS
2. dodatkowo Mayak pisał, że pomaga podniesienie mocy silnik ze 140 na 163km (o ile macie 140km, a silnik DW10C) (post 90; http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=198823&page=9)
simon188 09-03-2015, 10:39 Ze swojego podwórka:
Jestem drugim właścicielem, pierwszym była firma w Niemczech, która regularnie dokonywała przeglądów. Nie sądzę aby bawiła się w półśrodki i pozorne oszczędności.
Wymieniłem olej oraz filtr w styczniu 2015 (zaraz po zakupie). Moc mam podniesioną ze 140 fabrycznych do 163 - dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów. Przy okazji wgrane zostało najnowsze oprogramowanie oraz przeprowadzona kalibracja.
Potwierdzam również spostrzeżenie, że głupio zachowuje się na zimnym. Na ciepłym to całkiem inna bajka. Dodatkowo wczoraj przy temp. na zewnątrz ok. 15 stopni po odpaleniu po nocce na zewnątrz zauważyłem poprawną pracę skrzyni od samego początku.
u mnie wymiana oleju była ok 10tys km temu, czyli przy około 120tys km, w ASO przez poprzednigo własciciela. A czy po 60tys był wymieniany to tego nei wiem. Musze sprawdzić
moj PS ma 190tyś, olej wymieniony 3-ci raz 10 tyś temu w ASO
Skrzynia nigdy nie szarpała, ani na zimno ani na ciepło, czuć zmianę biegów między 1-2 ale mowienie o szarpaniu jest nadużyciem
wiadomo ze to nie hydrokinetyk a pracują tam sprzęgła mokre jak w moto wiec porównywać do dobrego hydro nie ma sensu
Kolega ma BMW 5 z przebiegiem ok 70 tys ze skrzynią hydro 7 biegową i jadąc moim maxem twierdzi że jego BMW bardziej szarpie, może to kwestia mocy i momentu-on ma ok 210 KM.
kolopeter 10-03-2015, 13:14 Właśnie czuć zmianę 1-2 gdy olej jest zimny i losowo gdy jest ciepły. Jeżdżę też dsg 7biegowym i tam nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły, po prostu melex. PS także ma takie chwile 😄
s71piotr 26-03-2015, 21:26 Panowie mam PS dopiero od miesiąca z małym przebiegiem ale wcześniej jeździłem automatem przez wiele lat.
Gdy auto szarpie na zimnym silniku zalecam zamianę oleju wraz z filtrem- gwarantuję że objawy ustaną.
Czytałem artykuł na temat automatów. Dla przykładu: producent zaleca zmianę oleju co 80000km ale przy niskich przebiegach czyli zakładam że są to dwie zmiany i mamy 16000km ale następuję naturalne zużycie elementów dlatego następne zmiany powinny już być co 60000 km. itp.
Zmiana oleju musi nastąpić na zalecany przez serwis. Kiedyś zmieniłem na jakiś polski i ... w czasie jazdy po prostej potrafiły same redukować się biegi. skrzynia bardzo się grzała itp.
Moja rada: zmiana oleju i filtra i powinno być ok.
W moim poprzednim aucie jak wymieniałem olej pierwszy raz to zastanawiałem się czy nie pomyliłem korka z miska olejową taki był brudny - aż niemożliwe aby olej po 800000km iał taki kolor w skrzyni.
U mnie był wymieniony przy 60 i 120 tys km w ASO, teraz mam 132tys km i skrzynia jest czasami kapryśna
witam miałem też wymieniany olej przy 60 i 120 tys km i również występowały szarpnięcia pomiędzy 1 a drugim biegiem. Ale niedawno odłączyłem akumulator jak hak montowałem to wszystko się uspokoiło i biegi zmienia płynnie, teraz mam 130tys km.
hehehe śmiesznie działają te nasze skrzynie :)
Moja działa świetnie, szczególnie po aktualizacji software i adaptacji u Mayaka. Aktualny przebieg 66tys. Przy 60 tys.km. zmiana oleju, ale nie zauważyłem wtedy zmiany działania skrzyni.
trzesickipiotr 27-04-2015, 12:45 Ja również obserwuję delikatne "szarpnięcie" pomiędzy 1 a 2 biegiem kiedy silnik/skrzynia jest zimna. Jak się dobrze nagrzeje, to działa pięknie i tego efektu nie ma.
Dodatkowo zauważyłem, że jak nie jest rozgrzana, to lepiej działa w trybie S, tak jakby ta skrzynia bardziej lubiła wysokie obroty. Wtedy później przerzuca biegi i działa płynniej.
PT
Pytanie do osób z benzyną i PS:
Czy u Was też skrzynia trzyma bardzo niskie obroty większość czasu? Przy spokojnej jeździe potrafi mieć 1200-1400 rpm i co jest denerwujące to przy przyspieszeniu auto wpada na początku w lekkie drgania, właśnie przez to, jakby miał za niskie obroty. Gdyby miała o te 200 rpm więcej myślę, że nie było by problemu.
Wyjściem na tą chwilę jest jazda w trybie sport albo ręczna zmiana, ale może był jakiś update softu?
Zapewne to jest też przyczyną drugiego problemu, czyli po puszczeniu gazu auto prawie nie zwalnia - ciężko jest hamować silnikiem w trybie automatycznym.
Przykład: Przyspieszam, obroty 2000rpm, puszczam gaz i zamiast trzymać bieg i zwalniać, to wskakuje wyższy bieg, obroty spadają do 1400rpm i dopiero pooowoli zwalnia... Trochę to irytujące.
U mnie też trzyma raczej niskie obroty, ale mi to nie przeszkadza (turbo). Generalnie zasada jest taka: tyle ile masz wciśniętego gazu, takie masz obroty silnika, tak przyspieszasz i do takiej prędkości się rozpędzisz: mały gaz - obroty niskie, małe przyspieszenie, niska prędkość, gaz w połowie - obroty około 3 tys, przyspieszenie niezłe, jak nie odpuścisz to się rozwiniesz pewnie do około 150 km/h. Gaz do końca - wszystko na max.
Ale u mnie jak jadę np. na trójce i puszczam gaz (hamowanie silnikiem), to nie przerzuca na wyższy bieg (4), tylko w miarę hamuje silnikiem, potem zrzuca na 2 i na 1. Tryb manualny włączam czasami jak jadę powoli w korku - jakoś mi szkoda tej skrzyni, jak tak przerzuca ciągle między np, 2 i 3, więc zapinam 2 i jadę.
Nie no, rozumiem zasadę działania automatu, tylko że jak dla mnie trzyma ciut za nisko obroty, bo jadąc spokojnie i chcąc trochę przyspieszyć auto wpada w drgania (przez ok sekundę). Nie ma tego jadąc na trochę wyższych obrotach - tak od 1600rpm.
Dlatego pytanie, czy może jakiś update softu był. Ty masz widzę z 2014-go, ja mam z 2013-go. Może coś się zmieniło w międzyczasie.
Czy był w międzyczasie jakiś update skrzyni - tego nie wiem. Trochę mnie dziwi to wrzucanie wyższego biegu przy zdjęciu nogi z gazu - u mnie tego nie ma - trzyma ostatni bieg i na nim hamuje silnikiem. Takie coś miałem natomiast w durashifcie w mondeo z 2002 r....
Patrzcie tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=223263
Kolega ma samochód z '10 i po upgradzie TCMa w '13 zaczęło właśnie się tak dziać, że skrzynia rzeźbi na niskich obrotach. Kolega przedsięwziął downgrade do softu z '10 u tedi_k i problem zniknął.
Po downgrade TCM u mnie problem rzeźbienia skrzyni na niskich obrotów nie występuje. Soft z roku 2010 przy spokojnym operowaniu pedałem gazu przełącza na kolejny bieg po osiągnięciu przez silnik około 2,2 tys. obrotów. Jeździ się całkiem przyjemnie, bo silnik nie schodzi poniżej 1,5 obrotów, gdzie próżno szukać momentu obrotowego zdolnego pociągnąć auto do przodu.
Bingo! Zatem będę musiał zrobić downgrade. Ciekawe tylko jak będą się na to zapatrywać w ASO i ewentulanie co z gwarancją...?!
Każda zmiana softu poza ASO jest wykonywana na własną odpowiedzialność. Kolega tedi_k wgrał mi fabryczny soft z roku produkcji mojego auta tj. 2010. Mając porównanie z aktualizacjami TCM z lat 2013 i 2014 mogę powiedzieć, że ten fabryczny z roku 2010 nie przełącza tak płynnie i szybko biegów, a na nierozgrzanej skrzyni lubi sobie szarpnąć przy przełączaniu z 1 na 2. Po rozgrzaniu pracuje bardzo dobrze.
Plusy i minusy tej operacji każdy powinien więc rozważyć indywidualnie.
hawranek999 22-05-2015, 07:42 Na szarpanie przy ruszaniu czy zmianach z 1 na 2 polecam przeprowadzenie eksperymentu z filmu z poniższego linku:
http://youtu.be/msA0p87O2y4
trzesickipiotr 22-05-2015, 08:23 Na szarpanie przy ruszaniu czy zmianach z 1 na 2 polecam przeprowadzenie eksperymentu z filmu z poniższego linku:
http://youtu.be/msA0p87O2y4
Ciekawe...
Z tego, co zrozumiałem, to należy kilkukrotnie ostro ruszyć z gazem w podłodze aż do 4 biegu.
Czy ktoś próbował? Jak efekty?
PT
może ktoś to z grubsza przetłumaczyć?
Rzeczywiście ciekawe, ale zastanawiam się, czy nie dotyczy raczej skrzyni Powershift DPS6 250 z suchymi sprzęgłami montowanymi w fiestach i focusach z mniejszymi silnikami (max moment obrotowy do 250 Nm).
hawranek999 22-05-2015, 17:50 U mnie bardzo pomogło na szarpanie szczególnie przy ruszaniu.
jaromar2 22-05-2015, 21:09 U mnie jest wkurzające szarpanie na pierwszych biegach. Jeździłem kiedyś Scorpio z 92r z automatem to tam była bajka. Mozna było wcisnąć gaz w podłogę i ruszyć z pod świateł jak rakieta bez szarpnięć przy zmianie biegu.
Jak ruszam bardzo delikatnie to szarpnięcie małe. Jak chce trochę dynamiczniej to czuć tak jakby w benzyniaku na moment zapłon wyskoczył.
Kolego jaromar2 na szarpanie pomaga wykonanie procedur serwisowych:
- adaptacja widełek wybieraka,
- adaptacja sprzęgła,
które to możesz wykonać np. u kolegi tedi_k lub w ASO.
jaromar2 25-05-2015, 14:46 Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się czy to ma zastosowanie gdy szarpanie występuje jedynie na 1 i 2 biegu, reszta idealnie.
Pomaga upgrade softu - skrzynia chodzi szybciej, płynniej i nie szarpie, ale.....zmienia biegi przy dużo niższych obrotach. Ten swoisty "eco driving" ma wg producenta obniżyć spalanie, a w rzeczywistości odbiera całkowitą radość z jazdy, bo przy spokojnym operowaniu pedałem gazu w jeździe miejskiej utrzymuje obroty silnika poniżej 1,5 tys.. Gwarantowane wibracje całego zespołu napędowego czyli szybsze zużycie wszystkich jego elementów.
Ja wytrzymałem rok i powróciłem do starego softu godząc się na jego pewne mankamenty.
Nie wyklucza to oczywiście wykonania od czasu do czasu serwisowej procedury adaptacji sprzęgieł i widełek wybieraka.
jaromar2 29-05-2015, 19:59 Czy ktoś posługiwał się takim interfejsem:
http://allegro.pl/ford-vcm-ii-diagnostic-rotunda-interface-vcm-2-v94-i5265306555.html
Czy wykonam tym adaptacje sprzęgła i widełek w powershift?
Z góry dzięki za odpowiedź.
kolopeter 01-06-2015, 23:01 moze i zadziala...ale pewnie wysylka z UK, wiec ... ciezko z reklamacja jak nie zadziala.
klonow jest tyle ,ze glowa boli i niestety ale nie wszystkie dzialaja. jakies ryzyko jest, ale majac wlasny interfejs nie placisz po 300 zl za kalibracje w aso , gdzie nawet nie jestes pewny ,czy wykonali ...
jaromar2 02-06-2015, 19:02 No dokładnie. Ja przy aucie jestem nauczony robić wszystko sam. Nie ufam żadnym serwisom. Dlatego chcę kupić interfejs, którym można coś powalczyć. Ten z UK odpuszczę. Wolę zapłacić ok. 200zł więcej i kupić na miejscu.
Czy z ebaya z UK czy z allegro i tak wszystko jest od jakiegoś Chińczyka i z wyegzekwowaniem gwarancji od sprzedawcy bywają problemy...
Wedle starego dowcipu: "Sprzedajemy produkty tanie, dobre i z gwarancją*".
*) Zawsze można wybrać tylko 2 cechy.":568:
jaromar2 06-06-2015, 08:52 Tedi_k, jaki interfejs polecasz do tego by zrobić adaptacje widełek i sprzęgła? Oczywiście w rozsądnej kwocie.
Koledzy czy nie lepiej o założyć drugi temat o interfejsach zamiast robić tutaj bałagan?
P.s. dzisiaj odbieram samochód z serwisu bo grzebanie w skrzyni w ramach gwarancji FORD 12. Wieczorem napisze co i jak
jaromar2 06-06-2015, 09:39 Posti, piszemy o dziwnych zachowaniach skrzyni PowerShift i jak niektórym z nich zaradzić, robiąc np. adaptacje. Nie jest to bałagan.
kolopeter 06-06-2015, 23:00 w rozsadnej cenie nie ma.
nie wiem , czy ucds pozwala na to..to moze powiedziec ,ktos , kto ma.
ja sobie kupilem klona vcma za okolo 1100zl.ale z tego co czytalem , to vcm2 zazwyczaj dziala i nie ma takich problem jak z pseudo clonami vcm1. ale to nadal z 500-600 zl.
co do ucdsa , to tez trzeba wydac z 400 zl , jesli dobrze pamietam.
jesli mialbym ryzykowac teraz, to sprobowalbym vcm2. ale to w przypadku, jak ktos lubi sie bawic. samochod, to prawie jak smartfon. uwalilem juz kilka razy razy wgrywanie softu do licznika ,czy skrzyni i zawsze dawalo rade powrocic do opcji: wszystko dziala.
czasami po zabawach z "firmarem" silnika jest duzo bledow, ale zazwyczaj konczy sie na ich wykasowaniu i samochod dziala.
zmieniales soft w telefonie , robiles roota ... lubisz to.... kup sobie kabel :)
pierwsza wizyta w ASo i upgrade softu kosztowal mniej jakies 330 zl. teraz wiem ,ze skasowali mnie takze ,za probe upgredu...nowego softu nie bylo, a kasiute i tak wzieli.
jedna uwaga... skonczyly sie tak zawane 3 dniowki idsa z najnowszym oprogramowaniem gdzies pod koniec 2014. wiec, aby zrobic cos z autem, to trzeba znalezc ostatnia wersje softu , ktora pozwala na upgrady bez abonamentu. chyba ,ze cos sie ostatnio zmienilo ,ale nie sadze....
to ja napiszę coś o skrzyni, zeby nie było ze zrobił sie temat o interface'ach.
Jak wiadomo z poprzednich postów w tym i innych tematach. Miałem probelm ze skrzynia - szarpania, wypadanie biegów, falujące obroty podczas przyspieszania i zwalniania, no generalnei cyrk, który raz zakończył się błędem wyswietlonym na converse +, a następnie skrzyia umarła i nie reagowała na nic i samochód nie chciał ruszyć na żadnym z biegów. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownie odzyskał sprawnosć.
Na początku problemów błędów nie było potem pojawił sie bład dotyczący czujnika prędkości obrotowych sprzęgieł. Sprawą w ramach gwarancji ford12 zajął się autoryzowany serwis forda w siedlcach PLANET CAR. Od wstępnych diagnostyk, aż po finalizajcę naprawy oragneli to we własnym zakresie. Srzynia musiała zostać wyjęta, otwarta, wymiana czujnika, potem cały szereg zabiegów i samochód gotowy do odbioru po kilku dniach ( 2 dni trwały procedury uzyskania zgody na naprawę w ramach gwarancji FORD 12, potem 3 dni na ściągniecie części i 2 dni naprawy). Samochód dzisiaj odebrałem, biegi zmienia pięknie, bez stuków szarpnięć itp. Nie ma efektu ślizgającego się sprzęgła i poprawiło się przyspieszenie.
P.S. Duże pochwały dla ASO PLANET CAR z Siedlec. Pełna i miła obsługa samochodu, a przed wydaniem, samochód został wysprzatany i bardzo dobrze umyty. Przy wykupowaniu gwarancji FORD 12 podchodziłem do niej sceptycznie, ale zmieniłem teraz zdanie i chyba zaoszczędziłęm dzięki niej pare tys zł :)
co do ucdsa , to tez trzeba wydac z 400 zl , jesli dobrze pamietam
ale ucds nie robi adaptacji powershifta
nazarko1984 21-07-2015, 18:33 Kolego Posti czy powiedzieli Ci to był dokładnie za czujnik?
Jakie błędy Ci wywalało?
Mi po podłączeniu wywali błąd P0715 problem z czujnikiem położenia walka.
Nie mam objawów jak Ty bo nie falują obroty nie wypadają biegi podczas jazdy ale czasami szarpie na początkowych biegach i zdażyło mi się kilka razy ze przy ruszanie nie było biegu.
Ciekawe ile by kosztował Twój zabieg gdyby nie G12.
Kolego nie wiem o który czujnik chodziło alę może to to samo co u ciebie. W ASO powiedzieli mi ze to jedyna czesc jaka ford przewiduje który jest przewidziany do wymiany w skrzyni PS. Każdy inny feler kwalifikuje skrzynie do wymiany. Tak mi przynajmniej powiedzieli. Kosztów naprawy gdybym nie miał G12 wole nie znać :)
nazarko1984 21-07-2015, 19:32 W takim razie jutro zadzwonię do nich i pogadam z nimi o tym czujniku.
Dzisiaj nawet z nimi rozmawiałem o gwarancji Ford 12 i o ewentualnej wymianie oleju w skrzyni z filtrami i adaptacja, powiedzieli ze to koszt 1k ale można negocjować
Do g12 musza zrobić przegląd i jak nie będzie błędów ani innych problemów to wtedy mogę wykupić ale jak tu wywala błąd to nie przejdzie:/
No niestety G12 nie podbija jak zobaczą jakikolwiek błąd. Będziesz najpierw musiał usunąć usterkę
nazarko1984 30-07-2015, 09:34 Witam,
Dzwoniłem dzisiaj do ASO w Siedlcach, gdzie robiłeś swoje auto.
Powołałem się na Twoją akcje serwisową- gość z serwisu pamiętał Cie:)
Powiedział że jeżeli błedy się pokrywają i zachowanie skrzyni to taka akcja jak u Ciebie to kosz rzędu 3500zł brutto! Do tego dają dwa lata gwarancji.
Niestety muszę się na taką akcje nastawiać i to jak najszybciej bo dzisiaj w pewnym momencie nie mogłem się zarócić na ulicy bo wsteczny nie chciał wskoczyć i jednynka w pozycji D. Dopiero jak wrzuciłem ręcznie jedynke to ruszył do przodu i potem R bez gazu to cofnął.
Masakra.
Boję się dawać auta żonie bo gdzieś jej stanie i bedzie panika :shock:
Ja tak jak napisałem wcześniej jestem bardzo zadowolony z ich usługi i z czystym sumieniem polecam Planet Car Siedlce
Witam
Jestem zaskoczony tym co napisał kolega Posti. Mnie również ASO w Łodzi zdiagnozowało uszkodzenie czujnika prędkości ale niestety nie wymieniono mi w ramach Gwarancji 12 ponieważ jak stwierdzili od tego roku czujniki w PS są częściami wymiennymi a gwarancja obejmuje mechatronikę jako cały element i skrzynie biegów jako cały element. Koszt wymiany czujnika 3500,-. Nadmieniam, że zgłosiłem tą usterkę ponieważ od czasu do czasu wyskakują mi biegi. Na ułamek sekundy auto wchodzi na bardzo wysokie obroty. Jak puszczę gaz to za chwilę się uspokaja i jest ok.
Ciekaw jestem co na to powiedziło by Aso w Siedlcach?
ciekawa sytuacja :) musisz podzwonic i popytać w różnych ASO
ciekawa sytuacja :) musisz podzwonic i popytać w różnych ASO
Powiedz mi proszę tak dla pewności. Kiedy wymieniono Ci ten czujnik?
I czy miałeś podobne objawy do moich z tym zawieszeniem się biegów?
Nadmieniam, że wcześniej jak byłem w Aso to nic nie stwierdzili. Wygrali tylko nowego softa.
Bump: ciekawa sytuacja :) musisz podzwonic i popytać w różnych ASO
Powiedz mi proszę tak dla pewności. Kiedy wymieniono Ci ten czujnik?
I czy miałeś podobne objawy do moich z tym zawieszeniem się biegów?
Nadmieniam, że wcześniej jak byłem w Aso to nic nie stwierdzili. Wygrali tylko nowego softa.
witam poszukuje dobrego warsztatu Warszawa i okolice który naprawia skrzynie automatyczne mój powershift odmówił współpracy w oleju pokazały sie opiłki metalu i nie wchodzi zaden bieg
pozdrawiam
poczytaj tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234295&page=2
witam poszukuje dobrego warsztatu Warszawa i okolice który naprawia skrzynie automatyczne mój powershift odmówił współpracy w oleju pokazały sie opiłki metalu i nie wchodzi zaden bieg
pozdrawiam
Ja się serwisuję tu i złego słowa nie mogę powiedzieć
Solid Garage
Aleje Jerozolimskie 228
02-495 Warszawa
Grzegorz Zarzycki
+48 502 472 028
g.zarzycki@solidgarage.pl
http://www.fordserwis.com.pl/
Specjalizacja ford poparta kilkuletnim doświadczeniem w innym zakładzie zanim mechanik poszedł na swoje.
Nie robi wprost skrzyń, ale moim zdaniem warto się u niego pojawić, bo może wskaże dobry trop (współpracuje z innymi specjalistami oraz ma namiary na dobre używane części)
hand-ball 13-01-2016, 23:21 Panowie dzisiaj wybralem sie w 150 km trase, pogoda nieciekawa, deszcz nawala, auto za autem sie snuje, ciezko wyprzedzic. No i jadac srednia predkoscia 80 km/h zauwazylem dziwne zachowanie skrzyni. Na obrotomierzu wskazowka lekko waha sie miedzy 1.5 tys, a 2 tys obrotow, ni tak drzy i autem leeko buja. Gdy didam lekko gazu wrzuca sobie wyzszy bieg i obroty spadaja na1.5 tys i jest ok. Rowniez jak cofne noge i zmniejsze predkosc jest ok, a rowno 80 km/h tak jakby nie migla sie zdecydowac. Przy 40 km/h to samo, ale waha, wskazowka drgnie tylko jeden raz i zmienia bieg. Wczesniej nie zauwazylem takiej sytuacji, biegi zmienia plynnie, nie szarpie. Tak ma byc, czy niepotrzebnie panikuje?? Prosze i Wasze opinie. Pozdrawiam.
Wygląda na kończące się sprzęgło/a.
hand-ball 22-01-2016, 13:43 Dzisiaj przejechalem jakies 250 km i sytuacja sie powtorzyla. Tzn. zaobserwowalem jakby slizganie sie zamim zmieni bieg. Tak ze 3 razy zafaluje na obrotach i wrzuci nastepny bieg. Dzieje sie tak gdzies wlasnie kol9 80 km/h jak mam wcisniety mocniej gaz i to nie zawsze. Jakies sugestie?? Mam najechane tak ze 220 tys, kuoilem jak mial 208 i okazalo sie ze na 200 byl duzy serwis. Zalozylem ze olej tez byl wymieniony w skrzyni przy 180 ale pewnisci nie mam. Wymiana oleju moze pomoc??
Objawy podobne jak na filmikach z linku mayaka tylko nie caly czas. Przy spokojnej jezdzie w miescie tego nie ma, wystepuje raczej przy wyprzedzaniu, albo jak chce bardziej przyspieszyc.
hand-ball 23-01-2016, 13:41 Bylem dzisiaj w ASO, musze sie jakos uporac ze swoja skrzynia. Kurde jak jest zimna pracuje idealnie, ale juz sa jakies pierwsze objawy, aby sie tym zainteresowac. W serwisie krzykneli okolo 1000 zl i dadza jeszcze jakis rabat na wymiane oleju w PS. Adaptacji i programu nie robia, polecacie jakis dobry zaklad na Dolnym Slasku?? Wiem, ze wszyscy mowia o Dlugolece, byl ktos i ma jakies namiary, bo jest tam kilka zakladow.
stingerA6 23-01-2016, 13:52 Co ASO to inna cena. U mnie 820 zł cena standardowa wymiany oleju z filtrem i adaptacją (minus rabat dla mnie)
Zobacz jeszcze serwis Łoboda w Biestrzykowicach pod Wrocławiem. Opinie mają różne, ale fakt faktem naprawiają ASB od ładnych kilku lat.
hand-ball 23-01-2016, 20:10 Wlasnie kolega z serwisu mi polecil Lobode, dzieki Sebestian. Ktos wie jaki koszt wymiany oleju u nich?
witam u mnie dzieje sie tak samo tyle ze ja wymieniłem skrzynie na nowa byłem w warsztacie gdzie wymieniałem ale oni twierdza ze jest ok zrobili adaptacje skrzyni i sprzegła ale dzieje sie tak samo jak w twoim przypadku jezeli juz naprawiłes albo moze juz wiesz co sie dzieje z twoja to by mi pomogło przycisnął bym warsztat bo skrzynie mam na gwarancji
pozdrawiam
hand-ball 03-02-2016, 22:30 Ja dzisiaj wymienilem olej i jest o niebo lepiej, objawy zniknely, ale za duzo nie pojezdzilem. Na dniach wybieram sie do Sulechowa do kolegi Speedo na kalibracje. Kolega maza mial to samo i ten zabiegl mu pomogl. Moj olej byl przepalony. Zobaczymy co będzie dalej. Jeszcze za wczesnie na euforie. Aaa no i wczoraj nowy soft wgrany, ale to raczej nie ma znaczenia. Moze Twój wsrsztat nie jest do końca kompetentny, jestes z Wawy to odwiedz kolege mayaka i zrob porzadna kalibracje.
hand-ball 04-02-2016, 06:55 No i jeszcze jedna sprawa, jak zapytalem o kalibracje to oczywiscie zrobimy, pojezdzi pan dwa dni i skrzynia sie skalibruje tzn. zapamieta styl pana jazdy :) Dla nich to jest kalibracja takze troche sie rozmijamy w temacie. Dlatego jak chcesz skalibrowac skrzynie to wal do chlopakow z forum.
zapytalem o kalibracje
trzeba było pytać o adaptację - IDS wyświetla info o tym po aktualizacji softu TCMa
hand-ball 04-02-2016, 09:47 Mayak adaptacje mi robili wlasnie idsem jak wgrali nowego softa, mam tam pare kartek A4 wydrukowanych krok po kroku. Oprocz tego pytałem kilkakrotnie o kalibracje to oni mi znowu o adaptacji wiec dalem sobie spokoj.
Mayak adaptacje mi robili wlasnie idsem jak wgrali nowego softa, mam tam pare kartek A4 wydrukowanych krok po kroku. Oprocz tego pytałem kilkakrotnie o kalibracje to oni mi znowu o adaptacji wiec dalem sobie spokoj.
no to Ci zrobili komplet, adaptacje sprzegiel, nic innego nie istnieje do tej skrzynki, takze juz nie musisz sie do mnie wybierac bo ja nic innego nie zaoferuje ponad to :)
hand-ball 04-02-2016, 11:17 Speedo tylko, ze on mi to robil na postoju, widzialem przez szybke w serwisie :), a ja myslalem, ze to sie robi w czasie jazdy z podpietym kompem :)
niee, to się robi na postoju z wbitym pedalem hamulca w podloge, zadnych jazd
krystianen 04-02-2016, 18:16 niee, to się robi na postoju z wbitym pedalem hamulca w podloge, zadnych jazd
W ramach ciekawostek wbija sie w podloge hamulec i gaz :)
hand-ball 04-02-2016, 19:12 Czyli wszystko jasne :) Speedo dzieki wielkie za chec pomocy, ale i tak sie mnie tak latwo nie pozbedziesz :) Przy okazji odwiedzin rodzinki wpadne do Ciebie wrzucic parktronic w conversie :) Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
kolopeter 08-02-2016, 20:37 nowe doznanie... skrzypienie/zgrzytanie przy zmianie z 2 biegu na 3ci.
kilka dni temu robiłem adaptacje wersją ids 98.05 i co ciekawe ta wersja softu pokazała koniec adaptacji wysprzeglika gdzieś w połowie czasu potrzebnego na to, ale "zielony ptaszek" byl aktywny dopiero jak skrzynia przestała stukać /pukać. Jutro próbuję wersje 99.01, może ta wersja coś pomoże/zmieni.
Przed adaptacja miałem losowe stuki czasami raz na godzine, a teraz prawie co kazda zmiana biegu miedzy 2 a 3
hand-ball 09-02-2016, 09:34 Daj znac Peter czy cos pomoglo, u mnie po wym. oleju przestalo sie slizgac, ale zgrzyt czasami jeszcze słyszalny.
kolopeter 09-02-2016, 18:31 Nie pomogło. Dalej jest przy zmianie biegu takie jakby obcieranie. Przy przyspieszaniu mocno to słychać. Może to już koniec sprzęgła jest u mnie. Co do najnowszego idsa to przy wybieraku jest błąd w graficznym przedstawieniu operacji adaptacji. Poprostu nie widać krateczki z ostatnią operacją. Zrobiłem adaptację z wersji 97.
hand-ball 09-02-2016, 22:46 Kurde u mnie tez jest taki zgrzyt, tyle ze nie zawsze slyszalny, czasami nic nie slychac. Boje sie, ze zwiazane jest to z zalaniem swiezego oleju i za jakis czas wszystko wroci. Jutro jade na adaptacje, zobaczymy jak bedzie. Dam znac, Ty tez sie odezwij jak sie zdecydujesz na jakies dzialanie w zwiazku ze skrzynia. Pozdrawiam.
kolopeter 09-02-2016, 23:31 Poczekam aż się popsuje :) Jak padnie ,to kupię uzywke
hand-ball 10-02-2016, 06:07 Wolisz kupic uzywke niz naprawiac ta co masz?? Nie wiadomo w jakim stanie bedzie ta uzywka, a na naprawe masz gwarancje.
Cypher3010 14-03-2016, 10:38 Panowie,
jaki jest objaw kończących się sprzęgieł w PowerShifcie? Pytam profilaktycznie :) Na co zwracać uwagę.
BTW
Ktoś to już robił? MI gość krzyknął 7 tyś za nowe jakbym chciał wymieniać. Normalna cena, czy gdzieś można coś taniej znaleźć?
Cypher3010 14-03-2016, 12:19 w grę wchodze też regenerowane (chyba, że nie polecacie takiego cudu )
Witam, czy mogę Was prosić o opinie?
Co może dolegać PS?
Skrzynia po rozgrzaniu szarpie na postoju na D i P? Dopiero po przejściu na N szarpanie ustaje.
Poniżej film który obrazuje mam nadzieje chociaż w pewnym stopniu opisywany problem...
https://youtu.be/EcacfcN_BNg
...Co może dolegać PS?
...
Samochód z Twojego profilu? W Mondeo MK4 2008 na pewno nie ma PowerShifta... PS były montowane od kwietnia 2010...
Samochód z Twojego profilu? W Mondeo MK4 2008 na pewno nie ma PowerShifta... PS były montowane od kwietnia 2010...
W filmie jest S-max.
Film wskazuje na kłopot z zespołem sprzęgieł. Może on wynikać m.in. ze złego poziomu oleju albo z "kończących" się sprzęgieł. Przy przebiegu 200kkm nie powinny się jeszcze kończyć, ale zależy to od dotrzymywania reżimów obsługi PS (wymiana oleju co 60kkm). Generalnie warto rozpocząć od wymiany oleju i wykonania procedur adaptacyjnych. Czy pomoże - nie wiadomo, ale rzucanie się od razu na wymianę zespołu sprzęgieł to tez średni pomysł...
Witam, oczywiście mowa o aucie Ford S-max, nie pisałem o tym bo byłem przekonany ze nie będzie wątpliwości po temacie w którym opisuje problem.
To auto mojego kolegi. Co do przebiegu nie jesteśmy przekonani czy jest oryginalny, auto pochodzi z Niemiec.
Olej z tego co wiemy nie był wymieniany przez 200 tyś, wymieniliśmy olej i kłopot ze skrzynia nasilił się, działa jeszcze gorzej i problem widoczny na zdjęciu nasilił się.
Spróbujemy zrobić adaptacje jak piszecie.
Macie jeszcze jakieś pomysły?
PS. Czy ta skrzynia posiada "mokre" czy suche sprzęgła?
...Olej z tego co wiemy nie był wymieniany przez 200 tyś, wymieniliśmy olej i kłopot ze skrzynia nasilił się,
PowerShift 6DCT450- MPS6 ma sprzęgła "mokre". Jeśli olej poprzednio nie był wymieniany, to obecnie trzeba od razu zrobić co najmniej jeszcze jedną wymianę. Dopiero po kolejnej wymianie ma sens robić adaptacje.
PowerShift 6DCT450- MPS6 ma sprzęgła "mokre". Jeśli olej poprzednio nie był wymieniany, to obecnie trzeba od razu zrobić co najmniej jeszcze jedną wymianę. Dopiero po kolejnej wymianie ma sens robić adaptacje.
Jaki to moze byc koszt naprawy?
jamo - Jakiej naprawy? Ja pisałem, że trzeba wymienić drugi raz olej i zrobić adaptacje... Do ewentualnej naprawy jeszcze kawałek...
jamo - Jakiej naprawy? Ja pisałem, że trzeba wymienić drugi raz olej i zrobić adaptacje... Do ewentualnej naprawy jeszcze kawałek...
Miałem na myśli ten zestaw sprzęgieł.
Zestaw sprzęgieł kosztuje około 5.5-6.5kPLN. Do tego trzeba zrzucić skrzynię aby to wymienić, nie zawsze dodają do niego (ASO podobno nie dodaje, na midparts.pl dodają) osłonę zestawu sprzęgieł, która jest jednorazowa i kosztuje 1000PLN, tak 1kPLN.
Robocizna przynajmniej z 1kPLN, do tego koniecznie wymiana oliwy - jakieś 500 lub więcej w zależności co wlejesz.
Zacznij od sprawdzenia błędów zapisanych i adaptacji.
Z którego roku jest auto? Jaki ma model skrzyni dokładnie (ten z białej nalepki na skrzyni, widocznej pod filtrem powietrza.
Auto jest z 2010 roku i ma przebieg na liczniku 200 000 km teraz został wymieniony pierwszy raz olej w skrzyni i zaczely się problemu które opisuje.
Nie jestesmy pewni przebiegu gdyż auto pochodzi z niemiec, chociaz teoretycznie posiada ksiazke serwisowa.
kolopeter 14-08-2016, 10:45 Dawno nic nie było pisane, więc napiszę.
Bawie się oprogramowaniem. Zrobiłem downgrade Pcm do softu z 2010.
W skrzyni jest soft z 2013 lub 2014.
Co zauważyłem... Do tej pory miałem pisk mechaniczny przy zmianie biegu, obecnie tego dźwięku nie mam. Ale nie ma róży bez kolców. Niestety ale auto przy zmianie biegu przyhamowywuje. Pewnie spowodowane jest to, że softy Pcm i tcm nie są "kompletem". Chciałbym zmienić także soft do tcm na niższy, ale nie mam pewności jakie pliki musiałbym wrzucić, bo tu są 4 pliki, a ucds niestety nie pokazuje listy z poprzednimi softami. Jak ktoś ma pomysł, jak znalezc jaki soft powinien być, to byłbym wdzięczny, gdyby się podzielił wiedzą :)
...a ucds niestety nie pokazuje listy z poprzednimi softami. ...
W pewnych warunkach pokazuje. Trzeba wyedytować plik uuw i wybrać z listy w kolumnie 'IDS Calibration Level'. Jak coś, zawsze można zadzwonić - wytłumaczę.
kolopeter 14-08-2016, 16:51 Dzięki, spróbuję edytować . Mam komplet już ściągnięty na podstawie uuw mondeo, ale chce mieć pewność...
EDIT
to jest info o ostatniej kalibracji z uuw:
<m module="TCM">
<d DID="F108" Desc="ECU Network Signal Calibration Number" Data=""/>
<d DID="F111" Desc="ECU Core Assembly Number" Data="8M5R-14F085-AD"/>
<d DID="F113" Desc="ECU Delivery Assembly Number" Data="AG91-7Z369-AM"/>
<d DID="F124" Desc="ECU Calibration Data #1 Number" Data="AG9R-7J105-TB"/>
<d DID="F162" Desc="Software Download Specification Version" Data="0x03"/>
<d DID="F163" Desc="Diagnostic Specification Version" Data="0x02"/>
<d DID="F188" Desc="Vehicle Manufacturer ECU Software Number" Data="AG9R-7J104-TB"/>
<d DID="F191" Desc="Vehicle Manufacturer ECU Hardware Number" Data="8M5R-14F085-AD"/>
no niestety, ucds pokazuje inne pliki po edycji uuw . chcialem uzyskac pierwotna konfiguracje. według etis powinno byc:
CM_TCM_PN AG91-7Z369-AF
CM_TCM_F191_HW_NUMBER 8M5R-14F085-AD
CM_TCM_F188_SW_NUMBER AG9R-7J104-HB
CM_TCM_F111_CORE_ASSEMBLY_NUMBER 8M5R-14F085-AD
CM_TCM_F124_CALIBRATION_NUMBER AG9R-7J105-EF
Zas UCDS niestety ale pokazuje jeden z plikow jako AG9R-7J105-KE
Streszczenie z etisa dla ubogich pokazuje :
AG91-7Z369-AF AG9R-7J104-HB
Teoretycznie mam co chciałem się dowiedzieć...
Niestety Ucds troszkę może się rozjechać z tym co podają serwery forda.
Jak to kiedyś pisałeś tedi_k : wizard to rosyjska ruletka.
... wizard to rosyjska ruletka.
Toteż ja trzymam się z daleka od grania UCDSem w szczególności TCMa PSa...
Wyczytałem że chwalicie PS za zgrabny start z pod świateł i się zaniepokoiłem. To mój pierwszy PS, dotychczas same manuale, i główne zastrzeżenie do tego poniekąd fajnego wynalazku to zbieranie się z postoju.
Start z zatrzymania to 1 sek opóźnienia , powiedzmy nie rusza a pełznie, potem z sek trochę sprawniej i dopiero wyrywa.
Przy leniwej jeździe w korkach nie przeszkadza, ale już kilka razy miałem potrzebę sprawnego włączenia się z podporządkowanej i było niezbyt komfortowo.
Adaptacja i nowy soft w TCM akurat tu nic nie zmieniły, wymiana oliwki była u poprzedniego właściciela ale nie tak dawno (w serwisie w PL, więc bez ściemy).
Zacząłem się osfajać z myślą że tak to poprostu ma być, obniżony moment na niższych biegach, turbodziura, wiadomo turbina musi się rozkręcić.
Ale jak piszecie że zryw z pod świateł u was zgrabny, to jestem w kropce. Serio rusza w chwili kopnięcia w pedał?
Bump: Nawet tryb S niewiele tu pomaga, a bryka ma pełne 163 kuce...
Marcin L. 18-08-2016, 10:08 Mam tak samo, to raczej normalne, chociaż mnie też wkurza niesamowicie.
To samo miałem w Lagunie z dieslem i z klasycznym automatem.
Czym mocniej wciśniesz gaz na starcie tym bardziej muli.
Ale to efekt psychologiczny, bo oczekujesz że jak wciśniesz do końca gaz to auto wyrwie z kopyta a ono zawsze startuje tak samo...
U mnie przed adaptacją to w ogóle była masakra gdy próbowałem ostro ruszyć, bo nie było pełzania, później auto próbowało ruszyć, szarpało, nagle przed zmianą biegu rozsprzęglało i wrzucenie II biegu kończyło na wysokich obrotach z piszczącymi oponami, by nagle przypomnieć sobie że warto by jednak zmniejszyć obroty i odpuszczało gaz powodując kangurka.
Musiało to komicznie wyglądać z zewnątrz. ;)
Po adaptacji jest jak u Ciebie, przez sekundę nic się nie dzieje, a później kopniak w plecy i jazda.
Umiejętnie obchodząc się z gazem można wystartować dość zgrabnie, ale nigdy nie jest to taki start jaki można osiągnąć w manualu.
W DSG i w innych skrzyniach bez launch control też tak jest. W którymś odcinku "K2 - Kierowców dwóch" porównywali start Q5 z tym samym silnikiem, ale jeden w manualu (tym jechał Kuchar) i drugi w DSG (tym jechał Kuba Bielak). I na starcie oczywiście manual wyrwał do przodu i tak zostało... Pociesz się, że jak ktoś w manualu nie umie zmieniać biegów tak jak Kuchar, to przy zmianie na dwójkę go dopadniesz...
Wyczytałem że chwalicie PS za zgrabny start z pod świateł i się zaniepokoiłem. To mój pierwszy PS, dotychczas same manuale, i główne zastrzeżenie do tego poniekąd fajnego wynalazku to zbieranie się z postoju.
W dieslach z 2011 (z Twojego profilu) był Powershift, czy nie czasem klasyczny automat?
Zawsze jest minimalny lag, zanim automat zczai co chcesz zrobić - trzeba brać na to poprawkę.
juri2069 18-08-2016, 15:15 Ale jak piszecie że zryw z pod świateł u was zgrabny, to jestem w kropce. Serio rusza w chwili kopnięcia w pedał?
Ciekawe kto tak napisał i chciałbym się przejechać jego autem :)
W manualu masz np 2 czy 3 tys obrotów i petarda , automat idzie o spodu.
To jest raczej normalne i każdy tak ma . PRzyśpieszenie 0-100 automaty mają powolniejsze
kolopeter 18-08-2016, 16:07 No nie wiem jak jest u was, ale u mnie auto rusza odrazu po puszczaniu hamulca. Nie ma zwłoki, czy zastanawiania się, bo nad czym ma się zastanawiać skrzynia, jak puszczam hamulec. Cel jest jeden... Ruszyć. I to u mnie się dzieje. Co do przyspieszania... No jest delikatna dziura, ale i tak w większości przypadków wyrywam pierwszy. Tyle, że nikt się nie stara ze mną rywalizować....
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
juri2069 18-08-2016, 16:24 Tak , rusza , każdemu. Tylko nie tak żwawo jakbyś zerwał sprzęgłem w manualu. A o to koledze chodziło. Nie bez powodu automat ma słabsze przyśpieszenie 0-100 :)
kolopeter 18-08-2016, 16:45 No to tylko tuning pozostał. I powolne rozgladanie się za skrzynią
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
juri2069 18-08-2016, 18:13 I powolne rozgladanie się za skrzynią
Coś chyba nie zrozumiałeś :) Nikomu skrzynia nie siada .....
A co ma tuning do rozglądania się za skrzynią ?
A co ma tuning do rozglądania się za skrzynią ?
Koledze chodzi pewnie o to, że jak będziesz w ten sposób się obchodził z PowerShiftem, to za długo nie pochodzi i trzeba będzie na coś wymienić.
juri2069 18-08-2016, 19:07 Ale jak ? :) Skoro te ostre ruszania spod świateł były wspomnieniem o manualu. Zresztą nie ważne.
Automat wolniej rusza niż manual i wszystko jest wporzo. Mondeo , smax to nie amg :D
Marcin L. 18-08-2016, 20:51 No nie wiem jak jest u was, ale u mnie auto rusza odrazu po puszczaniu hamulca.
Tak, rusza od razu, tzn pełza. Tu się zgadzam, jeśli komuś PS nie pełza to skrzynia jest co najmniej do adaptacji.
Nie ma zwłoki, czy zastanawiania się, bo nad czym ma się zastanawiać skrzynia, jak puszczam hamulec.
Tu Cię zdziwię, bo w takiej Lagunie III była dodatkowa zwłoka związana z "wysprzęglaniem" skrzyni na postoju. Tam to dopiero ruszanie trwaaało. Zanim skrzynia wrzuci bieg, zanim turbina się rozkręci, dodatkowo te ograniczenie mocy, a później jazda poślizgiem do pierwszego lock-upa jak na "gumce od majtek"... Jeździło się tym gorzej niż PS.
Podobnie było w Vectrze B, ale z uwagi na silnik benzynowy i brak ograniczenia mocy aż tak to nie przeszkadzało.
Co ciekawe niektóre skrzynie nie wysprzęglały na postoju, np w benzynowej Megane II, nie było tam też ograniczenia mocy, nie było turbodziury, więc autko startowało genialnie. :)
No jest delikatna dziura, ale i tak w większości przypadków wyrywam pierwszy.
Bo większość kierowców po zapaleniu się zielonego światła dopiero szuka biegu, a Ty puszczasz hamulec i już jedziesz. :) Jeśli ktoś jest ogarnięty to ruszy dużo szybciej. Ale przeważnie będzie miał przewagę do pierwszej zmiany biegów. :one:
Jeździłem czterema różnymi dwusprzęgłówkami. DSG VW 1.8TFSI (przez dwa miesiące w Stanach), Mondeo MkIV PS 2.0TdCi DW10C 140KM (jazda próbna), Gulietta 1.4turbo (170kuni) TCT (demo) i półtora roku się bujam C-Maxem 110kuni 2.0TdCi z PS.
Nie zauważyłem zwłoki w żadnym z nich przy starcie. Przekładam nogę z hamulca na gaz i jedzie. Jak się chcę włączyć do ruchu tak samo, a w królewskim mieście trzeba się streszczać.
Jeździłem też kilkoma hydrokinetykami i tam zwłoka była. Po przesiadce z Jetty DSG na KIA Forte z hydrokinetykiem i wolnossakiem z dnia na dzień myślałem, że się pochlastam ..., a przede mną było 11dni jeżdżenia i 5000km ponad.
krystianen 21-08-2016, 15:17 Ja troche zaryzykowalem i zrobilem update TCM ucdsem, ale tylko dlatego ze to moje auto. IDS nie potrafil mi powiedziec czy mam update czy nie. Skrzynia dziala poprawnie. Troche brakuje mi systemu Launch Control jaki jest w VW.
Ponizej kilka zdjec jak PS wyglada od srodka
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/2523c05d10085115877cea5455cec276.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/3ae087b98b32f0a1528c1c666c127aa7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/b9d7584605574cf224fee0aa61740cce.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/39b7194a999f346b2c1347977e5201b7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/f95e544fbdfa5277c355c3f47d5770c2.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/83f59c48372ff03bd68a9d054408cc5d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/6bfd46ab70c8c82e1fd095fa525a6f04.jpg
Proszę zmniejszyć zdjęcia!
...IDS nie potrafil mi powiedziec czy mam update czy nie. ...
Przecież wystarczy popatrzeć do etis'a czy jest przewidziany update do TCM dla danego samochodu czy nie...
Jak w etisie nie ma update - to wgrywanie 'jakiegoś' softu UCDSem to 'rosyjska ruletka' - z tą różnicą, że w bębenku są prawie wszystkie naboje i tylko jedno puste miejsce... :027:
Witam. Przeglądałem temat i się nie dopatrzyłem. A mianowicie mondeo silnik 2.2 200KM skrzynia PS(najprawdopodobniej) na zimnym chodzi płynnie na rozgrzanym na krótkich odcinkach nie zauważyłem nic ale jak przejadę się około 60 km i zatrzymam się to potrafi czknąć nim ruszy ponownie takie niemiłe szarpnięcie. Czasem zdarza się już od 2 biegu że coś czknie. Poci mi się pomiędzy skrzynią a silnikiem jeżeli to z skrzyni to czy mała ilość oleju może mieć taki objaw? czym to uzupełnić? czy z automatu wymienić całość Dziwne gdy byłem w serwisie na wymianie rozrządu człowiek z za biurka powiedział że tutaj w tej skrzyni nic się nie robi nic się nie wymienia.
Autko kupione 3-4 miesiące temu człowiek jeszcze się nie nacieszył a już pod górkę. Odkupione od firmy leasingowej czyli teoretycznie powinno być wszystko robione na czas. Katownik raczej żaden nie jeździł bo w środku ładne nie zniszczone.
Przyczyna takiego zachowania ktoś ma jakieś pomysły ktoś się z tym spotkał?
2.2tdci nie ma PowerShifta, tylko hydrokinematyk
pocenie trzeba sprawdzić (z silnika lub ze skrzyni) i usunąć lub olać (w zal. od intensywności)
wym. oleju - jakie przebieg?
czy były sprawdzane aktualizacje oprogramowania?
przebieg 189tkm Czy był wymieniany olej w skrzyni nic mi nie wiadomo. Pocenie się jest naprawdę delikatne tak że raczej olać
Aktualizacje hmm nic mi nie wiadomo. Do tej pory było dobrze od niedawna się tak zaczęło robić . Kto w okolicy szczecin lub jak najbliżej jest mi to w stanie wykonać.
Ciekawe kto tak napisał i chciałbym się przejechać jego autem :)
W manualu masz np 2 czy 3 tys obrotów i petarda , automat idzie o spodu.
To jest raczej normalne i każdy tak ma . PRzyśpieszenie 0-100 automaty mają powolniejsze
jak to ciekawe- porównanie z pierwszego postu:
2. Smax PS 163 koni- ciągnie i ładnie startuje ze świateł ,ale czasami jakby te 30 koni gdzieś sie pasło..., tryb sport, to nieporozumienie
B-)
Czy jeśli według mnie skrzynia PS chodzi płynnie i szarpnięcia 1-2 występują bardzo sporadycznie, to mimo to warto aktualizować soft i robić adaptację, czy może lepiej nie ruszać bo można pogorszyć.
Po niektórych postach to się nawet wymiany oleju obawiam. Ale to akurat zrobię niedługo, bo już prawie 60 tys minęło.
Witam, niedawno nabyłem S-maxa 2.0 EB 240km 2013rok Powershift i mam pytanie do osob które miały do czynienia z samochodem o podobnej konfiguracji. Chodzi mi konkretnie o zachowanie skrzyni w momencie hamowania. Skrzynia dość twardo redukuje biegi. Jest to ewidentnie wyczuwalne i słychać jakby lekkie chrupnięcie. Jesl chodzi o zmianę biegów w górę to wszystko odbywa się gładko, objawy sa tylko w momencie redukowania biegów przy hamowaniu. Niedawno robiłem adaptacje ale objaw nie zniknął. Stan licznika obecnie to 48 tys. Czy ktos z szanownych użytkowników forum miał podobne doświadczenia?
"Stan licznika" to słowo klucz. Jak się ma do przebiegu samochodu?
Auto ma już około 3 lata i prawie 50000km (oby realnego) przebiegu. Warto by pomyśleć o wymianie filtra i oleju w skrzyni. Mechatronika śmiga na tym samym oleju, w którym pływają sprzęgła i wszystkie części mechaniczne. Bardzo nie lubi niewłaściwego poziomu oleju oraz jego słabej jakości/kondycji. Ford zaleca wymianę co 60000km.
Ja troche zaryzykowalem i zrobilem update TCM ucdsem, ale tylko dlatego ze to moje auto. IDS nie potrafil mi powiedziec czy mam update czy nie. Skrzynia dziala poprawnie. Troche brakuje mi systemu Launch Control jaki jest w VW.
Ponizej kilka zdjec jak PS wyglada od srodka
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/2523c05d10085115877cea5455cec276.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/3ae087b98b32f0a1528c1c666c127aa7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/b9d7584605574cf224fee0aa61740cce.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/39b7194a999f346b2c1347977e5201b7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/f95e544fbdfa5277c355c3f47d5770c2.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/83f59c48372ff03bd68a9d054408cc5d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160821/6bfd46ab70c8c82e1fd095fa525a6f04.jpg
Rozbierałeś skrzynie bo padła ? Czy masz jakieś mechaniora co się na tych skrzyniach zna i naprawia ?
krystianen 03-11-2016, 22:17 Skrzynia wchdzila w tryb awaryjny, byle mechanior takich rzeczy nie robi.
Tzn. masz w razie czego jakiegoś speca ? A może powiedzieć ile taka naprawa kosztuje chociaż w przybliżeniu.
"Stan licznika" to słowo klucz. Jak się ma do przebiegu samochodu?
Auto ma już około 3 lata i prawie 50000km (oby realnego) przebiegu. Warto by pomyśleć o wymianie filtra i oleju w skrzyni. Mechatronika śmiga na tym samym oleju, w którym pływają sprzęgła i wszystkie części mechaniczne. Bardzo nie lubi niewłaściwego poziomu oleju oraz jego słabej jakości/kondycji. Ford zaleca wymianę co 60000km.
Stan licznika jest oryginalny bo wcześniej samochód należał do mojej bliskiej rodziny która kupiła go w salonie. Moim zdaniem jest jeszcze troche czasu do zalecanej wymiany oleju. Poziomu oleju w skrzyni nie znam bo chyba nie da sie tego sprawdzić bez spuszczenia go ze skrzyni... Wycieków tez nie widać. Objaw jest zastanawiający bo nie występuje cały czas. Zauważyłem że częstotliwość chrupania przy redukcji biegu zwiększa sie po przejechaniu ok 50km wiec wszystko wtedy jest juz dobrze rozgrzane.
Witam,
Mam trchę inny problem. Po przejechaniu około 30 km, gdy skrzynia się dobrze zagrzeje, występują wibracje łudząco podobne do objawu uszkodzonych przegubów wewnętrznych.
Przeguby pewnie by dawały objawy tak na zimnym jak i nagrzanym napędzie.
Czy ktoś spotkał się z takim objawym-będę wdzięczny za odpowiedź.
Sama skrzynia spisuje się poprawnie poza opóźnieniem przy starcie. Przebieg skrzyni to 60000km a samochodu 155000km.
Czesław
Witam, niedawno nabyłem S-maxa 2.0 EB 240km 2013rok Powershift i mam pytanie do osob które miały do czynienia z samochodem o podobnej konfiguracji.
Mam dokładnie takie samo auto, a stan licznika ok 38k km i u mnie brak takich objawów, płynnie redukuje i wrzuca biegi w górę.
A takie pytanie z innej beczki, jak byście teraz komuś mieli doradzić to doradzalibyście aby brać Powershifta czy raczej unikać w używanym aucie
Bo mnie kusi automat ale jak czytam o ewentualnych kosztach jego naprawy itp. to się głęboko zastanawiam. A celuje w jakiegoś s-maxa 2012 ze 100-150k przebiegu.
krystianen 10-11-2016, 10:28 każda skrzynia ma swoje + i -. Trzeba tylko wiedziec jak sie znimi obchodzic aby nie bylo niemiłych niespodzianek. Jak skrzynia jest do naprawy to poprostu trzeba zapłacic i zrobic to dobrze. Znajomy naprawiał PS - generalka o kosztowało go to okolo 4k.
Zrobie szybkie porownanie (dopiszcie swoje uwagi):
Powershift
+ bardzo przyjemna jazda - dynamika
+ szybka zmiana biegów
- konieczność wymiany oleju co 60kkm
- jeżeli ktoś nie dba to bardziej awaryjna
Durashift / Hydrikinetycza
+ praktycznie bezobsługowa
+ mierniejszy współczynnik awaryjności w stosunku do PS
- wolniejsza zmiana biegu
- przy mocnych silnikach powoduje ze "koniki" trochę sie rozbiegają
W nowych modelach np. mondeo5 PS prawie nie wystepuje, chyba tylko w najsłabszym tdci jest PS. Dalej jest tylko hydrokinetyczne.
W nowych modelach np. mondeo5 PS prawie nie wystepuje, chyba tylko w najsłabszym tdci jest PS. Dalej jest tylko hydrokinetyczne.
nie!
w Mondeo5 (i pokrewnych) Powershift (ale trochę przerobiony w stosunku do tego z mk4) jest w TDCi, a EcoBoost'y mają hydrokinetyka A6 (ponoć wspólne dzieło z GM)
krystianen 10-11-2016, 10:37 nie!
w Mondeo5 (i pokrewnych) Powershift (ale trochę przerobiony w stosunku do tego z mk4) jest w TDCi, a EcoBoost'y mają hydrokinetyka A6 (ponoć wspólne dzieło z GM)
a tak masz racje. dzieki za uzupełnienie.
bartulko 10-11-2016, 12:07 Mój wujek ma skodę Yeti z silnikiem 1.4 i DSG z salonu nowy. Obecnie 2 lata i kilka miesięcy, 50 tys przebiegu. Jazda głównie 60% miasto. Niestety już narzeka na tą skrzynię. Szarpie przy zmianie z 1 na 2 a czasami z 2 na 3. Człowiek ma prawie 70 lat nie szaleje autami i naprawdę je szanuje (serwisuje zawsze w ASO) Dealer ma rozmawiać ze Skodą czy pokryją część kosztów naprawy.
Znajomy naprawiał PS - generalka o kosztowało go to okolo 4k.
No to może wreszcie dowiemy się:
a) co dokładnie naprawiał w PS za tą cenę (no chyba że sprzęgła)
b) gdzie to robił
Bo jak na razie przeczytawszy wszystkie wątki o PS są takie informacje (od najtańszej):
a) można wymienić olej bez adaptacji
b) można wymienić olej z adaptacją
c) można wymienić sprzęgła (za ok. 4 - 5 kpln)
d) można wymienić całą skrzynię na nową (za ok. 17 - 20 kpln)
e) NIE można wymienić skrzyni na używkę, gdyż w sterowniku jest coś zapisane i skrzynia nie ma pełnej funkcjonalności
:)
Mój wujek ma skodę Yeti z silnikiem 1.4 i DSG z salonu nowy. Obecnie 2 lata i kilka miesięcy, 50 tys przebiegu. Jazda głównie 60% miasto. Niestety już narzeka na tą skrzynię. Szarpie przy zmianie z 1 na 2 a czasami z 2 na 3. Człowiek ma prawie 70 lat nie szaleje autami i naprawdę je szanuje (serwisuje zawsze w ASO) Dealer ma rozmawiać ze Skodą czy pokryją część kosztów naprawy.
To jest chyba cecha charakterystyczna dla DSG: szarpanie na niskich obrotach (szczególnie przy redukcji 2->1).
Na pewno PS w Fordzie działa płynniej (mowa o niskich biegach) w moim odczuciu.
Ja automaty kupuję dla wygody - w mieście niezastąpione jak dla mnie.
Z ręczna skrzynią też można szybko popłynąć jak ktoś 'strzela' ze sprzęgła, albo gazuje od bardzo niskich obrotów. Nowe automaty bym powiedział, że są bardziej 'idiotoodporne' niż manual i dzięki elektronice chronią osprzęt lepiej.
Jedynie co nie podoba mi się w PS to brak pełnego trybu manualnego. Ok, nie musi dochodzić do odcinki, ale nawet mając 2-3k obrotów potrafi sam zmienić bieg na niższy jak się mocno depnie...
toomekk6 10-11-2016, 18:11 Kolego xerox82:
zmienia Ci sam bieg na trybie manualnym przy mocniejszym depie?
U mnie to działa tak:
-tryb D - zmiana biegu około 2000 rpm,
-tryb S (na wyświetlaczu widać S)- zmiana biegu około 2500 rpm,
-natomiast po wrzuceniu na S i gdy sam przerzucę bieg (na wyświetlaczu pokazuje które biegi) to wtedy zmienia wtedy kiedy ja chcę ;)
-natomiast po wrzuceniu na S i gdy sam przerzucę bieg (na wyświetlaczu pokazuje które biegi) to wtedy zmienia wtedy kiedy ja chcę ;)
A próbowałeś na niższym biegu wkręcić się na wysokie obroty, a na wysokim biegu zejść z prędkością? Wtedy też Ci sam zmieni bieg.
Mi tam czasem w trybie D zmienia biegi w okolicy prawie 4000. Co do redukcji i tzw dużych redukcji (o 3 biegi), bo zasadniczo redukcje o dwa nie występują to zależy jak głęboko pedał wciśniesz. Gaz ma lekki opór pod sam koniec zakresu. Jak go przełamiesz to idzie kick down i redukcja, czasem wydawałoby się niepotrzebna patrząc na przebieg wykresu mocy auta. Nie dociskaj tak mocno, powinno być lepiej.
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
juri2069 11-11-2016, 08:50 -natomiast po wrzuceniu na S i gdy sam przerzucę bieg (na wyświetlaczu pokazuje które biegi) to wtedy zmienia wtedy kiedy ja chcę
To ustaw sobie jakiś bieg , np 3 albo 4 i jedź na niskich obrotach , wciśnij gaz do spodu i też Ci zredukuje :)
Jak w trybie manualnym dojeżdża się do np świateł też biegi redukuje.
To taki manualny nie manualny. Pewnie po to aby wydłużyć żywotność. Na niskich obrotach z wciśniętym gazem dostaje po kościach
toomekk6 11-11-2016, 16:40 Przepraszam za wprowadzanie Kolegów w błąd. Widocznie mocno nie depcze po gazie.
Tak jak juri2069 napisał, przy mocniejszym dępnięciu (nawet nie trzeba do końca - do tego guziczka od kick down) potrafi zmieniać sam, co czasem irytuje.
Co do redukcji to jeszcze nie spotkałem się z automatem co by nie zredukował sam przy bardzo niskich obrotach (bo pewnie by zgasł, więc musi ;), natomiast jeździłem takimi co w trybie manual idą do odcinki bez zmiany biegów (ale to akurat mi nie potrzebne w rodzinnym minivanie ;)
Marcin L. 14-11-2016, 12:46 Ja w ogóle myślałem że PowerShift nie ma tego kliknięcia kick-down w pedale gazu. :shock:
Aż muszę sprawdzić jeszcze raz kiedyś przy okazji, bo ostatnio próbowałem i bałem się że coś uszkodzę, a kliknięcia nie było.
Natomiast potwierdzam że w trybie manualnym i tak zmienia biegi po swojemu. Swego czasu przełączyłem, zapomniałem i myślałem że po prostu jadę w trybie automatycznym sportowym, a tu patrzę manualny. :P
juri2069 14-11-2016, 15:40 A nie wiem po co ten kick down skoro przy mocniejszym wdepnięciu i tak i tak redukuje i jeden lub dwa biegi zarówno jak wdepne do końca jak i prawie do końca.
Ja też żadnego kliknięcia nie zauważyłem :)
Witam,
co by nie tworzyć nowego wątku, podłącze się pod ten. Mam nadzieję, że zachowanie Powershifta u mnie podlega pod "dziwne zachowania".
Od niedawna mam S-Maxa z Powershiftem i jest to mój pierwszy automat - do tej pory miałem tylko styczność z manualami. Ogólne wrażenia to "cud, miód i malina", ale jedna rzecz mnie męczy i zastanawiam się czy TTTM, czy jednak coś nie tak jest.
Pierwszy rozruch po dłuższym postoju, niezależnie czy górka czy płasko, przy przełączeniu na D występuje lekkie szarpnięcie i jakby wejście na wyższe obroty. Auto stoi zawsze na ręcznym, zaciąganym według kolejności podanej w innym wątku tu na forum.
Szarpnięcie występuję zawsze i tylko przy pierwszym przerzuceniu na D, niezależnie czy zmieniam bezpośrednio z P czy też po cofaniu z R. Nie przełączam też od razu, ale zawsze daje popracować skrzyni tak z minutę
Po jednym lekkim zarzuceniu budą dalej wszystko jest bez problemów.
Jechać do ASO - niech stukają i pukają w szukaniu dziury, czy na razie się nie przejmować i jeździć? Póki co do ASO jakoś mi się nie uśmiecha jechać, bo bym musiał odstawić auto na parking na klika godzin żeby efekt wystąpił przy ponownym uruchamianiu.
Santin
nabuchodonozor 15-11-2016, 17:24 Jechać do ASO - niech stukają i pukają w szukaniu dziury, czy na razie się nie przejmować i jeździć?
ja w swoim MK4 miałem tak samo, więc jeśli innych i w innych sytuacjach dziwnych objawów brak to nie szukaj tej dziury...
ja w swoim MK4 miałem tak samo, więc jeśli innych i w innych sytuacjach dziwnych objawów brak to nie szukaj tej dziury...
Ano brak, więc póki co odłożę sprawę, chyba że w międzyczasie mocno mnie zirytujue szarpanie.
Co zauważyłem - im zimniej, tym mocniej szarpie - mam nadzieję, że zimą przy mocnym minusie zębów mi nie powybija :D
Santin
nabuchodonozor 16-11-2016, 17:04 Co zauważyłem - im zimniej, tym mocniej szarpie - mam nadzieję, że zimą przy mocnym minusie zębów mi nie powybija
u mnie szarpało, ale nie aż tak mocno żeby się tym przejmować, jaki masz przebieg, może oliwkę trzeba wymienić, kalibrację zrobić i będzie pięknie
No to może wreszcie dowiemy się:
a) co dokładnie naprawiał w PS za tą cenę (no chyba że sprzęgła)
b) gdzie to robił
Bo jak na razie przeczytawszy wszystkie wątki o PS są takie informacje (od najtańszej):
a) można wymienić olej bez adaptacji
b) można wymienić olej z adaptacją
c) można wymienić sprzęgła (za ok. 4 - 5 kpln)
d) można wymienić całą skrzynię na nową (za ok. 17 - 20 kpln)
e) NIE można wymienić skrzyni na używkę, gdyż w sterowniku jest coś zapisane i skrzynia nie ma pełnej funkcjonalności
:)
Tak jak myślałem. Zero odpowiedzi...
Ja za to kocham internet. Ktoś coś napisze, ale nie do końca. Zada się pytanie - zero dalszych odpowiedzi. To po co - ja się pytam - pisać takie niedorobione informacje ???
u mnie szarpało, ale nie aż tak mocno żeby się tym przejmować, jaki masz przebieg, może oliwkę trzeba wymienić, kalibrację zrobić i będzie pięknie
20 tyś najechane - więc dobrze dotarty. Z tym, że ja z tego zrobiłem 5 tyś tylko, więc nie wiem jak ktoś wcześniej jeździł :(
Na razie, tak jak pisałem wcześniej, będę obserwować - jak coś to będę męczyć ASO w ramach gwarancji.
thx za odp.
Santin
A jak wygląda sprawa z pozycją N w skrzyniach PS ?
Wiem, że w zwykłym automacie lepiej trzymać na hamulcu czekając na światłach,
lepsze smarowanie jest niż na N.
Czy w PS tak samo to działa ?
Próbowałem kilka razy przełączać z D na N i nie słyszałem
żeby skrzynia wykonywała jakieś ruchy (przy zmianie na R czy P można coś wyczuć)
Więc wydaję mi się, że jest tak samo wysprzęglona w obu przypadkach. Or?
wydaję mi się, że jest tak samo wysprzęglona w obu przypadkach
No i dobrze napisałeś - wydaje Ci się.
Powershift nie ma praktycznie nic wspólnego z hydrokinetykiem. Nie ma konwertera momentu, jak hydrokinetyki i CVT, a w hydrokinetykach z tym nieprzełączaniem na N chodziło o to, że oliwa w skrzyni nie szła wtedy przez chłodnicę oleju (a bynajmniej nie w takiej ilości jak na innych przełożeniach) i się olej zagrzewał, czego skrzynia nie lubi.
W PS jest różnica pomiędzy N, a D.
Po pierwsze są "zapięte" inne biegi.
Na P jest na pewno 2 i R, na N masz bodajże 2 i R, na D masz 1 i 2 (tak samo na S jak stoisz). Nie wiem z czym jest sparowany R, prawdopodobnie 2, bo się nic nie dzieje po przejściu z P.
Druga zasadnicza różnica - na D i R bez gazu nawet masz około 5Nm momentu przekazywanego na koła, dlatego jak puścisz hamulec auto powoli jedzie. Na N i P 0Nm (w sprawnej skrzyni bynajmniej). Widać to też po chwilowym zużyciu paliwa. Na N jest o około 0.1-0.2l/h niższe niż na R i D trzymanym na hamulcu.
Także jak Ci się chce, to możesz sobie swobodnie przełączać z D na N - nie robi to skrzyni krzywdy.
Odnośnie pytania VOKU, automat jest super ale pod warunkiem że można wykupić "gwarancje 12".Tanio to nie jest bo trzeba robić przeglądy w ASO.
Ja takową posiadam i uratowałem kilka tysięcy za wymianę wału napędowego-padł któryś przegub.
Kilka postów wcześniej pisałem o moim problemie-mechanik postraszył mnie że to może być skrzynia PS. Przypominam że to było terkotanie i wibracje napędu.
Czesław
Ano właśnie. Gwarancje 12 można wykupić w zasadzie dla każdego forda w wieku 2-10 lat i o przebiegu mniejszym niż 200000. Voku, Całkiem możliwe, że kupisz autko jeszcze na rozszerzonej gwarancji Ford Protect (pierwszy właściciel ma możliwość dokupienia takiej przy zakupie). Ta gwarancja może być wykupiona na okres do 5 lat. Po jej zakończeniu możesz raz w roku robić serwis w ASO i otrzymasz do niego gwarancję 12 na rok, za dopłatą 139zł. Przeczytaj uważnie jej warunki na http://www.ford.pl/Serwis/Gwarancja => zakładka Gwarancja 12.
Moim zdaniem tylko automat ;) Manuale to średniowiecze.
Witam,
Mam trchę inny problem. Po przejechaniu około 30 km, gdy skrzynia się dobrze zagrzeje, występują wibracje łudząco podobne do objawu uszkodzonych przegubów wewnętrznych.
Przeguby pewnie by dawały objawy tak na zimnym jak i nagrzanym napędzie.
Czy ktoś spotkał się z takim objawym-będę wdzięczny za odpowiedź.
Sama skrzynia spisuje się poprawnie poza opóźnieniem przy starcie. Przebieg skrzyni to 60000km a samochodu 155000km.
Czesław
Ja mialem taki objawy, do tego przy przyspieszaniu byly zawirowania obrotow plus jak przelaczal z biegu 4 na 5 auto jak by zwalnialo, doslownie jak by ktos po heblach depnal.
Ruszanie ze swiatel tez bylo irytujace bo czasami cala buda szarpalo.
Na chwile obecna serwis zdiagnozowal sprzegla do wymiany, czekam na czesci, pytanie nastepne czy dobrze wszystko poskladaja.
Mam nadzieje ze u Ciebie sie tak zle nie skonczy.
Pozdrawiam
juri2069 26-11-2016, 11:43 Wcześniej ktoś wspominał o jakimś przycisku kickdown to dodam tylko , że PS go nie posiada bo wymieniałem ostatnio filtr zapachów więc musiałem wykręcić pedał gazu i zmierzyłem go wzrokiem :)
W audi , którą posiadałem był kickdown , w PS go widocznie nie ma
Wcześniej ktoś wspominał o jakimś przycisku kickdown to dodam tylko , że PS go nie posiada bo wymieniałem ostatnio filtr zapachów więc musiałem wykręcić pedał gazu i zmierzyłem go wzrokiem :)
W audi , którą posiadałem był kickdown , w PS go widocznie nie ma
W instrukcji do focusa pisze ze jest Kickdown
pod pedałem to chyba w ubiegłym wieku dawali ;) w bardziej nowoczesnych autach sygnał WOT (wide open throtlle) jest brany z czujnika położenia przepustnicy w benzyniakach a w dyszlu z potencjometra od pedału gazu :)
No to chyba Speedo wyjasnil sprawe hehe
jest brany z czujnika położenia przepustnicy w benzyniakach a w dyszlu z potencjometra od pedału gazu
od ok. 2000-2001 roku benzyniaki też mają gas-by-wire czyli pedał gazu z potencjometrem i silnik krokowy, który porusza przepustnicą
'kickdown' to w PowerShift (myślę że w innych współczesnych skrzyniach biegów tak samo) - komputer sterujący skrzynia bierze pod uwagę położenie pedału gazu oraz szybkość zmiany położenia pedału gazu - jak szybko depnie się gaz to szybciej zredukuje w porównaniu z powolnym dociskaniem do deski
a co do poszukiwania pstryczka-kickdown'iczka ;) pod pedałem gazu, to chciałbym nieśmiało zauważyć że od kilkunastu lat mamy już XXI wiek, komputery i w ogóle :D :D :D
takie pstryczki to w czasach "przed-elektronicznych"
juri2069 27-11-2016, 07:54 Nie do końca w czasach przed elektronicznych bo jak w audicy miałem taki pstryczek kiczek to tyle tam było elektroniki , że musiałby rozebrać z 15 fordów , żeby dorównać ilości przewodów jednej audicy.
Po prostu technika poszła do przodu :)
Moim zdaniem czy wdepnę gaz do spodu czy do połowy to zmienia tak samo biegi. Tylko wciskając do połowy zmieni jeden , a do spodu dwa. ( taki przykład tylko )
Wciskając powoli zmieni bieg w tym samym położeniu pedału co wcisnąłbym szybko. Oczywiście wciskając powoli zmieni później o sekunde np i jest to logiczne.
Wszystko zależy od obrotów i głębokości wciśnięcia.
Marcin L. 27-11-2016, 09:21 a co do poszukiwania pstryczka-kickdown'iczka ;) pod pedałem gazu, to chciałbym nieśmiało zauważyć że od kilkunastu lat mamy już XXI wiek, komputery i w ogóle :D :D :D
takie pstryczki to w czasach "przed-elektronicznych"
Kickdown miałem jeszcze w Megane z 2003 roku z elektronicznym gazem.
Nie chodzi o techniczna realizacje. Chodzi o to ze masz wybór, czy przyspieszasz szybko, ale bez głębokiej redukcji, czy przełamujesz opór gazu i zgadzasz się na większą redukcje.
Tego mi brakuje, nie wazne jak to byloby zrealizowane.
Nie do końca w czasach przed elektronicznych bo jak w audicy miałem taki pstryczek kiczek to tyle tam było elektroniki , że musiałby rozebrać z 15 fordów , żeby dorównać ilości przewodów jednej audicy.
Po prostu technika poszła do przodu :)
Moim zdaniem czy wdepnę gaz do spodu czy do połowy to zmienia tak samo biegi. Tylko wciskając do połowy zmieni jeden , a do spodu dwa. ( taki przykład tylko )
Wciskając powoli zmieni bieg w tym samym położeniu pedału co wcisnąłbym szybko. Oczywiście wciskając powoli zmieni później o sekunde np i jest to logiczne.
Wszystko zależy od obrotów i głębokości wciśnięcia.
PS nigdy nie redukuje o dwa biegi. Albo o jeden albo o 3, tak samo w górę, zawsze na nieaktywnym sprzęgle jest zmiana biegu, a o 2 biegi jest to niemożliwe bez dwóch zmian o 1 bieg.
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
juri2069 27-11-2016, 19:31 PS nigdy nie redukuje o dwa biegi.
Jak to nie ? :) to nie ma sensu w ogóle. Jadąc ok 100 km/h i poniżej 2000 obrotów wcisnę mocniej , redukuje o dwa , następnie wskakuje piątka i znowu szóstka . Dlaczego miałby redukować przy setce na piątkę albo trójkę ? Piszę z doświadczenia , a nie przypuszczenia
Marcin L. 27-11-2016, 19:40 Jak to nie ? :) to nie ma sensu w ogóle. Jadąc ok 100 km/h i poniżej 2000 obrotów wcisnę mocniej , redukuje o dwa , następnie wskakuje piątka i znowu szóstka . Dlaczego miałby redukować przy setce na piątkę albo trójkę ?
Ale zrzuca po kolei.
Najpierw z 6 na 5 (tu bardzo szybko, można nie zauważyć), a później z 5 na 4.
Zatem zejście na 4 dzieje się dość szybko, ale nie od razu.
Piszę z doświadczenia, a nie przypuszczenia
A ja z dokumentacji potwierdzonej swoim doświadczeniem, które z Twoim się nie pokrywa jakoś.
Dlaczego miałby redukować przy setce na piątkę albo trójkę ?
Bo piątkę ma już zapiętą na drugim sprzęgle (zawsze przy 6-ce na drugim jest 5-ka), także praktycznie nic go to nie kosztuje i trwa ułamek sekundy.
Bo czwórka jest na tym samym sprzęgle, na którym jest 6-ka, musiałby wysprzęglić kompletnie auto (czego nie zrobi) albo jak kolega wyżej wspomniaj przejść na 4-kę pośrednio (czego też zazwyczaj nie robi, bo szybciej mu jest zapiąć na wolnym sprzęgle 3-kę).
To jest też powód, dla którego producenci DCT prześcigają się w ilości biegów. Są już skrzynie, które mają 9 przełożeń do przodu. Po co? Ano po to, aby można było redukować o 1, 3 lub nawet 5 jeśli zajdzie taka potrzeba (przy 9 biegach i benzynowym silniku jest to jak najbardziej realny scenariusz).
juri2069 28-11-2016, 06:33 Zgadzam się z MarcilL, że redukcja o jeden bieg jest bardzo szybka i prawie nie odczuwalna, na kolejny bieg jest trochę wolniejsza. Ale żeby być pewnym to później zasiade na stery i sprawdzę bo i może się okazać że wrzoch ma rację 😀
Marcin L. 28-11-2016, 07:53 Bo piątkę ma już zapiętą na drugim sprzęgle (zawsze przy 6-ce na drugim jest 5-ka), także praktycznie nic go to nie kosztuje i trwa ułamek sekundy.
Bo czwórka jest na tym samym sprzęgle, na którym jest 6-ka, musiałby wysprzęglić kompletnie auto (czego nie zrobi) albo jak kolega wyżej wspomniaj przejść na 4-kę pośrednio (czego też zazwyczaj nie robi, bo szybciej mu jest zapiąć na wolnym sprzęgle 3-kę).
Zazwyczaj robi to co jest sensowne. ;) Są sytuacje gdy zapięcie 3 jest bezsensowne, np jedziesz na 6 biegu 100 km/h i wciskasz gaz "do dechy". Redukcja na 3 powodowałaby że obroty weszłyby na ok 4 tys obr, co w dieslu jest już bez sensu.
Z ciekawości zrobiłem dziś próbę drogową i jest tak jak myślałem.
Jadąc na 6 biegu, do ok 90 km/h zrzuca na 3 bieg, powyżej zrzuca na 4*.
Jeśli wciskasz gaz mniej zdecydowanie, ale do końca, to też zrzuci tylko na 4, nawet gdy jest mniej niż 90 km/h. Wot technika. :)
Jedno co mnie zastanawia, to zrzucając od razu z 6 na 3 robi to niejako dwustopniowo (też pośrednio? bez sensu), ale nie udało mi się ogarnąć co tam się właściwie dzieje. Może to "międzygaz". Za szybko wszystko się dzieje. ;)
*) Oczywiście zrzucanie na 4 odbywa się pośrednio, z przejściem przez 5, ale dzieje się to błyskawicznie.
juri2069 28-11-2016, 09:57 Więc wychodzi na to że jakieś instrukcje, a rzeczywistość to dwie inne rzeczy. Bo co to za logika gdyby skrzynia redukowala tylko o 1 lub 3 biegi?
.... Bo co to za logika gdyby skrzynia redukowala tylko o 1 lub 3 biegi?
To, że kolega zwykle chodząc po schodach robi kroki co 2 stopnie nie oznacza, że budowniczowie mają zacząć tak budować schody - bo taka jest Kolegi "logika"...:027:
PowerShift ma bieg R,1,3,5 na sprzęgle I a bieg 2,4,6 na sprzęgle II.
Technicznie nie może przekładać biegów jak oba sprzęgła są "wysprzęglone", tylko jak jedno z nich jest zapsrzęglone. Tak więc jak sprzęgło II "ciągnie" na 6 biegu np. to można włożyć bieg ze sprzęgła I - do dyspozycji jest wtedy bieg 5 albo 3 - do wyboru...
I tyle na ten temat.
A ja w piątek po pracy miałem takie dziwne zdażenie: Wajcha w trybie D. Dojechałem do wąskiej drogi (asfalt, ale szerokości 2 metrów) zjazd ze stromej góry - więc zmusiłem go manualnie do użycia 2 biegu. zjazd przekształcił się w stromy podjazd i po kilkuset metrach znów zjazd - cały czas 20-40 km/h na dwójce bo zakręty i wąsko. Potem droga się poszerzyła do normalnej szerokości, można było przyśpieszyć. Już zamierzałem mu przywrócić tryb automatyczny (przez przełączenie wajchy na S i powrót do D), ale nim zdążyłem dotknąć wajchy, auto samo zmieniło bieg i powróciło do trybu D. W instrukcji jest napisane, że auto po przełączeniu na tryb manualny pozostaje w tym trybie aż do zmiany wajchą trybu na S lub D.
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O32560&languageCode=pl&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1600988&subTitleSelected=G1603764&topicHRef=G1561342&div=f&vFilteringEnabled=True
[edit:] a jednak myliłem się, po uwązniejsztym przeczytaniu instrukji okazuje się, że autko jednak zadziałało prawidłowo. Myślałem że dla obu trybów zachowuje się tak samo.
W trybie D:
Zapewnia tymczasową ręczną kontrolę nad wyborem biegów. Ten tryb utrzymuje wybrany bieg przez pewien czas zależnie od poleceń kierowcy (np. ruchów kierownicą lub wciskania pedału przyspiesznika).
w trybie sportowym (S):
Zapewnia ręczne wybieranie biegów bez ograniczenia czasowego.
...W instrukcji jest napisane, że auto po przełączeniu na tryb manualny pozostaje w tym trybie aż do zmiany wajchą trybu na S lub D.
Nie. Zostało to już dawno zmienione w softach PowerShifta. Oprogramowanie - mimo trybu "manualnego" - nie dopuszcza ani do "zadławienia" silnika zbyt niskimi obrotami ani przekroczenia przez silnik obrotami "odcinki". "Wyrzuca" wtedy manual i wrzuca D.
Marcin L. 28-11-2016, 10:21 PowerShift ma bieg R,1,3,5 na sprzęgle I a bieg 2,4,6 na sprzęgle II.
Technicznie nie może przekładać biegów jak oba sprzęgła są "wysprzęglone", tylko jak jedno z nich jest zapsrzęglone. Tak więc jak sprzęgło II "ciągnie" na 6 biegu np. to można włożyć bieg ze sprzęgła I - do dyspozycji jest wtedy bieg 5 albo 3 - do wyboru...
I tyle na ten temat.
Nawet nie staracie się zrozumieć o czym mowa.
Chodzi o to czy skrzynia redukuje z 6 na 4 naraz w sensie funkcjonalnym (nie technicznie, bo to że technicznie nie zredukuje od razu o 2 biegi to zostało dawno ustalone).
...Chodzi o to czy skrzynia redukuje z 6 na 4 naraz w sensie funkcjonalnym ...
Nie umiem pojąć co w logice kolegi oznacza "sens funkcjonalny" i ile on trwa...:027:
Zmiana biegu to wg mojej logiki zmiana z jednego przełożenia na inne przełożenie. PS zmieni z 6 na 5 - a jak z obliczeń mu wynika, że trzeba jeszcze niżej - to zmieni następnie z 5 na 4 i to wszystko razem z tego 6 na 4 w czasie krótszym niż 1 sekunda... Do tego jeszcze - nawet jak bardzo chce z 6 na bieg 3 - to zmieni też w sekwencji 6-5-4-3 w czasie niedużo ponad 1 sek.
I co tu jest do dalszego rozbierania na kolejne plasterki?g:galy
Marcin L. 28-11-2016, 10:32 ... skasowane ...
....Chodzi o to czy skrzynia redukuje z 6 na 4 naraz ....
...PS zmieni z 6 na 5 - a jak z obliczeń mu wynika, że trzeba jeszcze niżej - to zmieni następnie z 5 na 4 i....
Czy trudno jest czytając zrozumieć, że PS redukuje o tyle, o ile wynika mu z obliczeń? Jak się na A4 jedzie pod górę św. Anny i próbuje przyspieszyć, to zawsze zrzuci z 6 na 4... albo i na 3 nawet jak nie było za szybko a depnęło się gwałtownie...
Czytanie ostatnich 2 stron wątku dokładnie nic nie ma do tego stanu faktycznego...:568:
juri2069 28-11-2016, 12:40 No i o to chodziło. Po prostu kolega wrzoch napisał że ps zmienia tylko o 1 lub 3 biegi , a o 2 nie zmienia. My pisalismy, i ze normalnie zmienia i o 2 biegi czyli z 6 na 4 . Może i chodziło nam o to samo tylko się nie zrozumielismy.
Cytat kolegi wrzoch " ps nigdy nie redukuje o 2 biegi"
Nie. Zostało to już dawno zmienione w softach PowerShifta. Oprogramowanie - mimo trybu "manualnego" - nie dopuszcza ani do "zadławienia" silnika zbyt niskimi obrotami ani przekroczenia przez silnik obrotami "odcinki". "Wyrzuca" wtedy manual i wrzuca D.
No to u mnie jest jeszcze stary soft, ponieważ w górę nie zaczyna sam przerzucać na manualu, tylko przy hamowaniu schodzi w dół.
Aktualnie mam taka wersję:
Nr części: AG91-7Z369-KE
Strategia: AG9R-7J104-HB
Kalibracja: AG9R-7J105-KE
Ale niestety IDS nie pokazuję żadnej aktualizacji, kolega @Polarny (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=11666) może potwierdzić.
Jeszcze co mnie zastanawia, to że po adaptacji zmiana z D na N jest odczuwalna (słyszalna), wcześniej była zupełna cisza, niestety nie mam porówania które zachowanie jest prawidłowe.
W czasie jazdy przełączanie biegów jest jak najbardziej płynne, kwiatki zdarzają się bardzo sporadycznie.
Adaptacja była przeprowadzona powtórnie, ale z takim samym rezultatem.
Może nie potrzebnie się czepiam, ale to mój pierwszy PS.
Dudi_81 u mnie tez jest podobny objaw. Przy zmianie Z D na R i odwrotnie slychac a nawet czuc lekkie pukniecie. Chetnie bym to wyeliminowal ale poki co nie mam pomyslu jak. Adaptacja byla robiona jakies 5 tys km temu a na zmiane oleju jeszcze za wczesnie. Jesli ktos ma pomysl to chetnie poslucham.
Witam, moja skrzynia szarpie mocno na 1 i 2 biegu i na innych tez ale lekko...przeciaga biegi, faluja obroty podczas jazdy...co mi pomoże?
wymiana oleju w skrzyni? wymiana skrzyni czy wymiana auta???
Auto ma przejechane 208tys, wymieniany mial olej w skrzyni prz 60tys i 120 tys km...póżniej nie...auto dopiero kupiłem i juz mam go trochę dosc...
pomóżcie proszę!!!
Jestem ze Słupska.więc może znacie kogoś z mojej okolicy kto może pomóc???
No to zacznij od wymiany oleju skoro powinna być już zrobiona prawie 30 tys km temu. Skoro nie masz żadnych polecanych warsztatów to najbezpieczniej będzie zrobić tą wymianę w ASO. A później może adaptacja u któregoś kolegi z forum.
Skrzynia czasem szarpie, czasem wpada na luz w trakcie jazdy, a czasem jeździ bez problemu. Trzy razy dała komunikat o ograniczonej funkcjonalności.
Wymieniłem olej. Pomogło na miesiąc. Teraz znowu to samo :-(
Przebieg 175tys.
W powershifcie wyskoczył taki błąd: P0715 :2F-68 - TCM
Ktoś coś? macie jakies doświadczenia?
Obaiwam się, że trzeba będzie oddać do zrobienia, że adaptacja może nie pomóc.
Polecicie jakiś serwis od skrzyń w Wawie i okolicach?
W powershifcie wyskoczył taki błąd: P0715 :2F-68 - TCM
Nic miłego. Wymiana oleju nie pomoże. Adaptacja nie pomoże. Zrzucenie i otwarcie skrzyni potrzebne i wymiana czujnika. Droga przyjemność. Przy okazji pasowałoby wyczyścić skrzynię, wymienić filtr wewnętrzny, sprawdzić jak wyglądają sprzęgła, wypłukać obowiązkowo chłodnicę oleju.
Nic miłego. Wymiana oleju nie pomoże. Adaptacja nie pomoże. Zrzucenie i otwarcie skrzyni potrzebne i wymiana czujnika. Droga przyjemność. Przy okazji pasowałoby wyczyścić skrzynię, wymienić filtr wewnętrzny, sprawdzić jak wyglądają sprzęgła, wypłukać obowiązkowo chłodnicę oleju.
no niestety, muszę oddać do serwisu
niedaleko mnie na Trakcie Lubelskim jest Funcar, prowadzony przez Adama Maliszewskiegio. Macie jakieś doświadczenia z tym serwisem automatów?
Polecacie kogoś szczególnie w Wawie? O Samko i Wawer naczytałem się już tyle szajsu, że na pewno odpuszczę. W duzych warsztatch rozmywa się odpowiedzialność. Nie wiadomo kto tam grzebie w środku. Wolałbym oddać do kogoś z kim będę miał osobisty kontakt
Mam takie pytanie do użytkowników Powershift.
Czy na początkowych biegach brak płynności zmiany biegów to norma?
Skrzynia działa różnie, w zależności od gazu. Raz szarpnie mocniej, innym razem bardziej płynnie przełącza bieg.
Pytanie generalne brzmi, czy ten typ tak ma.
Byłem w ASO na aktualizacji oprogramowania, ustawianiu sprzęgła i wybieraka, olej jest nowy, ale wg mnie dalej brak płynnej zmiany biegów.
Przez ostatnie 4 lata jeździłem DSG i tam takie coś jak szarpnięcie nie występuje.
Dlatego jest to dla mnie takie dziwne.
Pytanie, czy po prostu trzeba to zaakceptować i jeździć.
U mnie jest płynnie, nawet bardzo płynnie. może Twoje autko miało jakiś dzwon i skrzynia ma jakieś tego ślady.
kolopeter 08-03-2017, 10:25 Zapewne mówicie o autach z przebiegiem max 20 000 i 150 000. Ten drugi będzie już pewnie szarpal.
Mam w domu Passata z 30 000 i on nie szarpie... Ale co będzie po 150 000... Zobaczymy
Właśnie mam Passata z przebiegiem 220 000 i nie szarpie, a ford z przebiegiem 77 000 szarpie.
kolopeter 08-03-2017, 18:08 No to miło że pasek potrafi tyle przejechać bez zmiany w kulturze pracy. 77 tysięcy to nie dużo... Pewnie adaptacja na jakiś czas poprawiłaby pracę. Ogolnie dsg ma troszke lepsza opinię
Właśnie mam Passata z przebiegiem 220 000 i nie szarpie, a ford z przebiegiem 77 000 szarpie.
Jeśli nie masz auta od nowości to ani nie wiesz jaki ma przebieg, ani czy nie miało przygód, więc takie porównanie jest nie na miejscu. (np. passat może być bez przygód i nie kręcony, a ford może być kręcony albo po dzwonku).
6 tygodni jeździłem wypożyczoną Jettą z DSG.
Zrobiłem nią jakieś 2600 mil.
Miała 32000 mil na budziku jak ją oddawałem. Zmiany pod obciążeniem jakieś super płynne nie były.
Jeśli nie masz auta od nowości to ani nie wiesz jaki ma przebieg, ani czy nie miało przygód, więc takie porównanie jest nie na miejscu. (np. passat może być bez przygód i nie kręcony, a ford może być kręcony albo po dzwonku).
Dokładnie znam stan obydwóch samochodów i ich historię.
Bump: Wczoraj postarałem się bardzo aby wyczuć działanie Powershifta i jest lepiej.
Czyli człowiek kontra maszyna 1:1. Człowiek źle działał i maszyna też źle działa.
Dam znać za jakiś czas jak udało się ułożyć kierowcę do skrzyni.
Skrzynia wymaga bardzo umiejętnego operowania gazem, na granicy wirtuozji, aby zmiany biegów były płynne.
Zamierzam się przystosować.
W takim razie S-max powinien być jeszcze na gwarancji.
karolg88 25-03-2017, 18:31 Nie mam doświadczenia w automatikach, więc interesuje mnie Wasze zdanie. Mam stosunkowo sportowy styl jazdy, a przynajmniej tak mi się wydaje. Oczekuję mocy podczas włączania się na autobahnę. Czy PS w aucie z 2011/2013 się sprawdzi w takim przypadku?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Jak oczekujesz mocy to skrzynia raczej ma mało do gadania, bardziej silnik ;)
karolg88 28-03-2017, 17:12 No chodzi mi o szybkość zmiany biegów, reakcję na pedał gazu, żywotność takiej skrzyni 😊
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Zmina biegu jest w ułamku sekundy. (skrzynia jest dwusprzęgłowa - jak jedziesz powiedzmy na 2 biegu, 3 jest już wrzucony i czeka aż komputer zdecyduje o zmianie sprzęgła. po zmianie sprzęgła i jeździe na 3, w drugiej części zmieniane jest przełożenie z 2 na 4 i 4-ka czeka na swoją koelej itd. Skrzynie tego typu zmieniają biegi w ułamku sekundy, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt razy szybciej niż zrobił by to kierowca z manualem)
Zmianą steruje komputer, więc reaguej na styl jazdy. (im mocniej wciśniesz gaz, tym biegi trzymane są dłużej, i zmieniane przy wyższych obrotach. Przy małych wychyleniach gazu, biegi trzymane są krócej i zmieniane przy niższych obrotach. Jak potrzebujesz coś wyprzedzić i wciskasz mocniej gaz, następuje natychmiastowa redukcja i autko rwie do przodu.
Jednym słowem te skrzynie są świetni edopracowane i wymarzone do jazdy.
Jeśli chodzi o wytrzymałość, tego chyba nikt CI nie powie: ale jak będziesz kupował autko poniżej 10 lat i 200000km przebiegu, powinno być na gwarancji Ford Protect do 5 lat i później Ford 12, chyba że właściciel był dyplomatycznie powiedziawszy słabszy intlelektualnie, albo z autem coś było kombinowane. Obie te gwarancje obejmują również skrzynię.
Skrzynie tego typu zmieniają biegi w ułamku sekundy
O ile na drugim sprzęgle czeka poprawnie wydedukowany do bieżącej sytuacji bieg, to rzeczywiście jest to poniżej 100ms. Nie poczujesz nawet zmiany.
Nie ma człowieka, który byłby to w stanie zrobić szybciej na klasycznym manualu.
Redukcja równie szybka z 6-ki na 5-kę (bo przy zapiętym 6-tym biegu na drugim sprzęgle jest zawsze 5-ty).
Redukcja o jeden i trzy biegi jest w miarę szybka (około pół sekundy), redukcja o parzystą liczbę biegów może trwać powyżej sekundy. To i tak jest szybciej niż zrobi to przeciętny kierowca, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że w PS masz auto rev-matching wbudowany, także nie ma nurkowania przy redukcji.
Co do wytrzymałości. Zależy co kupisz i jak ktoś o to dbał. Jak chcesz agresywnie jeździć, to zdecydowanie trzeba skrócić interwał wymiany oleju (co 60kkm).
Skrzynia jest policzona na 450Nm momentu, ale średnio radzi sobie z wysokimi obrotami, także do Diesela jak najbardziej, w ecoBoostach nie polecają tych skrzyń. Ford wycofał się z PS w benzynie, teraz jest dostępny tylko w Dieselu.
kolopeter 19-04-2017, 23:13 No to do dziwnych odgłosów... To mogę dodać dźwięk wrzucania biegu bez sprzęgła w manualu, czyli zazebianie się kręcych zębatek. Taki zgrzyt mam... Raz dziennie. Niestety nadal błędów brak.
Wydaje mi się, że dźwięk jest przy zmianie z 3 na 4 bieg.
Oczywiście takie skrzypniecie nadal występuje, ale to raczej 2 i 3 bieg.
Poogladalbym schemat ideowy ...jak to cholerstwo pracuje i dlaczego zgrzyt jest tylko na 3 i 4 biegu.
W tej instrukcji (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2255041&postcount=41) możesz podejrzeć na stronie 17
Mój powershift zaczął mi szarpać co jakiś czas przede wszystkim na zimnym silniku lub przy mocnym dodaniu gazu. Po 3 dniach pojawił sie ten komunikat. Komputer pomazał błąd: P0766 (nieprawidłowe działanie elektrozaworu D sterującego zmiana biegów lub zablokowanie w położeniu wyłączenia ) i przechodzi w tryb serwisowy (jedynie wsteczny oraz 1 bieg działają) po wylaczeniaubzaplonu i ponownym włączeniu komunikat gaśnie i normalnie zmienia biegi, ale poszarpuje.
I teraz pytanie, czy upgrade softu może naprawić problem? Czy jednak trzeba oddawać od razu do rozebrania skrzyni?
Ktoś sie orientuje jaki jest koszt naprawy (nie w ASO) takiej usterki? Czy trzeba wymieniać cały moduł sterujący?
Dzięki za wszelkie wskazówki! Pozdrawiam
(Mk4 2012, przebiek >200 tys)
Piotrek1982 23-05-2017, 09:23 Ponieważ jest to mój pierwszy automat, mam pytanie. Czy to normalne, że przy zmianie położenia trybu z P na D i trzymaniu auta na hamulcu, jest odczuwalne lekkie drżenie? Odczucie to zanika wraz z rozgrzaniem silnika. Najbardziej to czuć na zimnym, zaraz po odpaleniu.
orion512 23-05-2017, 10:37 Drżenia to ja akurat u siebie nie czuję.
Natomiast normalną rzeczą jest to, że tarcie wiskotyczne oleju maleje z wzrostem temperatury (olej staje się rzadszy) więc efekt pełzania Powershift jest znacznie bardziej wyczuwalny na zimnym silniku.
Jest z resztą o tym nawet napisane w instrukcji.
Piotrek1982 23-05-2017, 11:39 Może źle to nazwałem, pewnie chodzi o efekt pełzania, czyli chęć jazdy do przodu i wyczuwalne w związku z tym obciążenie. Dziękuję za odpowiedź.
qwertykk 19-09-2017, 10:13 Cześć,
czy macie podobne minimalne szarpanie, ale naprawdę minimalne przy redukcji 2 -> 1 przy zatrzymywaniu? jeśli mocno i szybko hamuję nie ma takiego odczucia, jeśli jest to w korku i zatrzymywanie następuje powoli mam minimalne szarpanie tak przez 1-2 sek.
orion512 19-09-2017, 11:20 Tak mamy :)
tomcio43 02-10-2017, 18:32 Witam wszystkich, jestem po kalibracji już jakies 3 tygodnie lecz jakoś różnicy w kierunku poprawy nie odczuwam. Wiem, że był jakiś problem z najnowszym softem ale kalibracja została przeprowadzona i myślałem, że to pomoże ale nie.
Może ktoś pomoże co mogę jeszcze zrobić.
Pozdrawiam
Może ktoś pomoże co mogę jeszcze zrobić.
Pozdrawiam
To co faktycznie miałeś zrobione Kalibracje czy Adaptację?
kolopeter 02-10-2017, 19:30 Wiem, że był jakiś problem z najnowszym softem ale kalibracja została przeprowadzona
a co to z tym softem bylo?
tomcio43 03-10-2017, 07:12 Kalibracja i adaptacja przeszły bez problemu natomiast kolega stwierdził, że auto juz ma najnowszy soft i nie może wgrać innego.
tomcio43 13-11-2017, 12:20 Widzę , że nikt nie chce mi pomóc. :027:
Widzę , że nikt nie chce mi pomóc. :027:
Ciężko jest pomóc na odległość.Nikt z nas poza Tobę nie widzi jak ta skrzynia teraz pracuje. Przyczyn złej pracy może być wiele a pchać się na siłę z kablami może skończyć się źle.
tomcio43 13-11-2017, 13:25 To co byś mi polecił. Oczywiście mogę opisać doznania jakie są z PS.
Jeżeli masz najnowszy soft, zrobioną kalibracje i adaptację i problemy ze skrzynią to zostaje już tylko udać się do speców od skrzyń.
1987_Karol 13-11-2017, 14:35 Witam, jestem nowy na forum.
Szukam pomocy odnośnie skrzyni Powershift
auto z 2011 roku, 215 000 przebiegu,
problem zaczął się ok tyg temu.
na rozgrzanym silniku, skrzynia szarpie na 1 3 5 biegu oraz na wstecznym..
Dzisiaj byłem podpiąć auto pod komputer i wyskakuje błąd C0700
Czy ktoś miał już taki problem ?
Jak w ogóle ugryźć ten temat ..
tomcio43 13-11-2017, 20:50 Jeżeli masz najnowszy soft, zrobioną kalibracje i adaptację i problemy ze skrzynią to zostaje już tylko udać się do speców od skrzyń.
Myślisz o serwisie czy o typowym zakładzie zajmującym się automatami ?
Zajmujący się automatami.
qwertykk 14-11-2017, 09:03 Witam, jestem nowy na forum.
Szukam pomocy odnośnie skrzyni Powershift
auto z 2011 roku, 215 000 przebiegu,
problem zaczął się ok tyg temu.
na rozgrzanym silniku, skrzynia szarpie na 1 3 5 biegu oraz na wstecznym..
Dzisiaj byłem podpiąć auto pod komputer i wyskakuje błąd C0700
Czy ktoś miał już taki problem ?
Jak w ogóle ugryźć ten temat ..
Kiedy był olej zmieniany? jeśli dawno to można spróbować wymienić i zrobić adaptację. Jeśli nie pomoże to skrzynia do rozłożenia. Mogą sprzęgła już być do wymiany. Koszt 7-10 tys
1987_Karol 14-11-2017, 14:26 olej i filtry zmieniane ok 2 mies temu, wszystko po wymianie było dobrze.
znasz może warsztat który zajmuje się automatami do forda ??
Witam
Potrzebuje wymienić olej z filtrem w skrzyni PS w S-maxie z kalibracją.
podpowiedzcie jakiś dobry warsztat we Wrocławiu.
Piotr13a 15-11-2017, 16:25 Witam szanowne grono i bardzo prosze o Wasz pomoc.
Automatyczna skrzynia w Ford Galaxy 2.0 Disel Rok 2013 przebieg 100K. wlasnie odmowila posluszenstwa.
Na poczatku w czasie jazdy zaczelo szrpac samochodem pozniej, podczas przyspieszania obroty skakaly jak szalone lecz auto nie przyspeszalo. Ostateczne zaczelo cos walic i pojawil sie symbol z wykrzyknikiem na desce.
Udalo mi sie doczolgac do dealera ktory po podlaczeniu komputera przywrocil samochod do poprzedniego stanu. Radosny wrocilem do domu.
Niestety nastepnego ranka historia sie powtorzyla :( Dodam ze wszysko to zaczelo sie dzien po serwisie u w/w dealera, ktory kopytami sie zaparl i stwierdzil ze usterka nie ma zwiazku z serwisem.
Odholowalem wiec samochod do "zaufanego" mechanika.
Tam czekalem 4 tyg. na czujnik ktorego blad pokazywal komputer.
Wymiana jednak nic nie pomogla i teraz mamy odeslac skrzynie do regenracji.
Jedno co mnie dziwi to to ze u Dealera udalo sie calkowicie usunac blad i samochod byl jak nowy ( blad powrocil dopiero nastepnego ranka).
Wydaje sie wiec ze nie jast to usterka mechaniczna i kosztowna regenaracja nie jest konieczna.
Ktos mady moze cos doradzic. Z gory dzieki i pozdrawiam
Piotr
1987_Karol 20-11-2017, 13:43 Witam kolegów !
udało mi się znaleźć speca od powershift'ów, ostawiłem auto, ale muszę czekać w kolejce ok tygodnia.
Gość ma warsztat w Niepołomicach koło Wadowic
robi skrzynie do mk4 całej flocie dużej firmy y Krakowa.
Wcześniej pracował w ASO, temat zna od podszewki.
Wstępnie uszkodzony sterownik, czekam na info jak zacznie "grzebać" w Mundku
Bump: nie Wadowice tylko Koledzy WIELICZKA !
Sorry za błąd
Jarowind 20-11-2017, 15:49 Witam wszystkich,chcę się podzielić swoim przypadkiem.Od pewnego czasu wszedłem w posiadanie C maxa z silnikiem 2,0 136 km i skrzynią Powershift, która to sprawia mi pewne niespodzianki.Na początku wszystko wyglądało dobrze ale pojawił się błąd P0606. Po skasowaniu błędu zrobiłem około 5 tyś. i nic się nie dzieje, ale jeżdżę z duszą na ramieniu, że w najmniej oczekiwanym momencie stanę na środku drogi.Samochód ma przejechane 200tyś.nie wiem czy był wymieniany olej w skrzyni.Może ktoś miał taką usterkę jaka mi wyskoczyła. Co byście radzili. Jeździć aż padnie, wymienić olej może jakieś inne pomysły.Wszystkie sugestie wezmę pod rozwagę to mój pierwszy automat mam nadzieję że nie ostatni.:wink:
wwwpawel 29-11-2017, 14:35 Jarowind, raczej to nie problem skrzyni. Ten błąd bardziej mi pasuje do PCM, a nie do TCM. To chyba nie ten dział.
tomcio43 04-12-2017, 21:30 do 1987 Karol
Kolego masz kontakt do tego gościa ?
1987_Karol 16-01-2018, 18:24 +48698209609
Marcin Ford
Piszę, bo może kogoś to zainteresuje.
Ford S-Max 2011 2.0 TDCI 140@200KM 265000km Poweshift.
Sprowadzony w 2016r. przy przebiegu 220000km i od tego czasu serwisowany w ASO.
W grudniu zaczęło mi coś chrobotać z przodu samochodu. Dźwięk trącego metalu o metal. Najbardziej słyszalny przy małych prędkościach do 60km/h i załączonej skrzyni.
Po około 3 tygodniach padł 4 bieg. Automat piłował na 3 biegu i od razu wrzucał piątkę.
Po kolejnych 2 tygodniach nie wchodził już wsteczny.
Z tego co słyszałem naprawić tą skrzynię nie jest łatwo, z używkami są problemy i za każdym razem gdy coś pójdzie nie tak ryzykuje koszt przełożenia skrzyni.
Padła decyzja na zakup skrzyni regenerowanej i wymianę w ASO.
Samochód i tak był u nich serwisowany, więc udało się powalczyć o jakieś rabaty.
Całość trwała 2 dni i kosztowała lekko ponad 15 tys. zł. 2 lata gwarancji, więc przez 2 lata nie powinienem się przejmować skrzynią.
A taka nowa, nie regenerowana, prosto z kartonika to ile by kosztowała? Dużo więcej?
juri2069 19-01-2018, 22:15 Kiedyś pisali że stara obudowa nowe bebechy 18 tyś, a cała nowa 25 :)
Ford S-Max 2011 2.0 TDCI 140@200KM
myślę, że 200KM nie przysłużyło się żywotności PowerShifta ... :(
A taka nowa, nie regenerowana, prosto z kartonika to ile by kosztowała? Dużo więcej?
Takie dostałem informacje z Forda, ceny +/-:
Sprzęgło regenerowane - 5900zł
Sprzęgło nowe - 11000zł
Skrzynia ze sprzęgłem regenerowana - 14500zł
Skrzynia ze sprzęgłem nowa - 24000zł
Bump: myślę, że 200KM nie przysłużyło się żywotności PowerShifta ... :(
Pewnie nie, ale z tego co wiem, to one i tak raczej nie są jakieś super trwałe.
Nie wiadomo jaki auto ma przebieg naprawdę i jak było w tym czasie używane i czy było prawidłowo serwisowane. Mogło też mieć jakąś przygodę, która zainicjowała awarię skrzyni.
Ale dobrze znać ceny naprawy w razie czego ;) Ciekawe ile kosztowała by wymiana poza ASO. W ASO wymiana oleju kosztuje 500zł, więc ceny są wywindowane nieprzyzwoicie.
juri2069 23-01-2018, 13:15 500 z olejem i filtrem ? Nie możliwe. 500 sama wymiana ? Bardzo drogo :) każde ASO ma inne ceny
juri2069 23-01-2018, 19:39 A wiesz ile kosztuje 6 litrów oryginalnego oleju który zalewany jest w ASO ? Napisałem 6 , to po staremu , po nowemu 7 wchodzi.
Heh, w ASO sam olej wydzie ponad 500zł. Z wymianą okolice 1000zł. Oczywiście mówimy o oleju oryginalnym. Fitra z tego co wiem nie ma w zamienniku.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
juri2069 23-01-2018, 21:40 Dlatego niech kolega napisze gdzie wymieniają tak tanio olej :)
W Midparts komplet sprzęgła z "uszczelką" czyli tym kapselkiem, który według Getrag jest jednorazowy, a w ASO kosztuje prawie 1000PLN (tak słownie tysiąc) jest za 8kPLN z dopiskiem do negocjacji.
myślę, że 200KM nie przysłużyło się żywotności PowerShifta ...
W teorii powinna to spokojnie znieść. MPS6 przenosi do 450Nm (wersja montowana w Mitsubishi nawet 470Nm). Z tego motora powyżej 400 paru Nm to chyba się nie wyciąga.
W teorii
tak, ale im częściej przenosisz maksimum, tym bardziej się zmęczysz/zużywasz ...
lukas_ko 25-01-2018, 23:37 Kolega wrzoch pamiętam że kiedyś miałeś jakiś problem ze swoją skrzynią.... Uporałeś się z nią?
Druga sprawa to pamiętasz jak odpisywałem problem iż wsadziłem do mojego Focusa 2.0 163 z 2011 roku skrzynie z C-maxa z końca 2014 roku i okazało się że skrzynia działa, zmienia biegi ale ma ograniczone funkcje bo jest tylko tryb "D" i skrzyni nie udało się przeprogramować aby chciała działać w pełnym zakresie.
I tu mam pytanie do Ciebie lub do innych czy wiesz może czy można wsadzić używaną skrzynie z innego Forda lub nawet tego samego i czy ta operacja zadziała? Oczywiście bez podmiany sterownika TCM bo rozmawiałem z kilkoma warsztatami które montowały używki ale zawsze podmieniali sterownik TCM.
Pytam się ponownie bo już trochę lat na rynku jest ta skrzynia i może ktoś problem ogarnął....?
Piotr_V6 01-02-2018, 08:05 Kolega wrzoch pamiętam że kiedyś miałeś jakiś problem ze swoją skrzynią.... Uporałeś się z nią?
Druga sprawa to pamiętasz jak odpisywałem problem iż wsadziłem do mojego Focusa 2.0 163 z 2011 roku skrzynie z C-maxa z końca 2014 roku i okazało się że skrzynia działa, zmienia biegi ale ma ograniczone funkcje bo jest tylko tryb "D" i skrzyni nie udało się przeprogramować aby chciała działać w pełnym zakresie.
I tu mam pytanie do Ciebie lub do innych czy wiesz może czy można wsadzić używaną skrzynie z innego Forda lub nawet tego samego i czy ta operacja zadziała? Oczywiście bez podmiany sterownika TCM bo rozmawiałem z kilkoma warsztatami które montowały używki ale zawsze podmieniali sterownik TCM.
Pytam się ponownie bo już trochę lat na rynku jest ta skrzynia i może ktoś problem ogarnął....?
Miałem problem z zaworami wymieniłem do tego okazało się że tcm jest walnięty wymieniłem na używkę za 1000zl śmiga jak ta lala ogólnie kosztowało mnie to z olejem 2500, dwa zawory miałem rypniete pojeździłem 400km wyskoczył mi kolejny zawór wymieniłem kolejne 300km powrót błędów na zawór który był wymieniony na nowy więc postanowiłem zmienić TCM problem znikł dwa zawory były zwalone dawały za dużo omów trzeci był dobry nie idzie zdiagnozować samego tcmu niestety do chwili aż całkiem nie walnie, zawór który wymieniłem dodatkowo był sprawny więc przyczyną tylko mogła leżeć po stronie od TCM
lukas_ko 02-02-2018, 07:20 Miałem problem z zaworami wymieniłem do tego okazało się że tcm jest walnięty wymieniłem na używkę za 1000zl śmiga jak ta lala ogólnie kosztowało mnie to z olejem 2500,
I tu jest pytanie czy używany sterownik TCM był z tego samego modelu auta. Np. Mondeo z Mondeo itd.
Bo nie piszesz w jakim aucie miałeś problem z skrzynią oraz z jakiego auta masz ten drugi używany sterownik
Piotr_V6 02-02-2018, 17:11 I tu jest pytanie czy używany sterownik TCM był z tego samego modelu auta. Np. Mondeo z Mondeo itd.
Bo nie piszesz w jakim aucie miałeś problem z skrzynią oraz z jakiego auta masz ten drugi używany sterownik
Sterownik pochodził ze skrzyni nie z konkretnego auta nie ma to znaczenia znaczenie ma numer sterownika a są dwa numery TCMu
lukas_ko 03-02-2018, 20:35 Sterownik pochodził ze skrzyni nie z konkretnego auta nie ma to znaczenia znaczenie ma numer sterownika a są dwa numery TCMu
No to koledze może krótko opiszę mój problem jaki mnie spotkał.
Jakieś 3 lata temu Padł mi silnik w Focusie Mk3 2.0 tdci 163 KM ze skrzynią powerschift rocznik 2011
Znalazłem używany silnik razem ze skrzynią (komplet) z C-maxa z datą produkcji koniec grudnia 2014
Kupiłem cały zestaw bo był to nowy w ogóle nie używany silnik i skrzynia ponieważ pochodził z rozbiórki nowego auta, a olej w silniku był jeszcze złotego koloru.
Zamontowałem całość w Focusie i silnik ok a od skrzyni wyświetlał się komunikat usterka skrzyni biegów ograniczone funkcje a dokładniej biegi były wszystkie nie było żadnego szarpania ale nie było trybu sport i nie mogłem ręcznie zmienić biegów tylko tryb D
Efekt był taki że i serwis Forda Bemo Motors w Poznaniu rozłożyli po miesiącu ręce oraz kolega z forum tedi_k też się poddał.
Chodziło o to z grubsza że można było wgrać do sterownika TCM nowszy lub starszy soft ale nie można było zmienić pierwotnej konfiguracji auta czyli sterownika. Czyli jak kupujesz nowy sterownik w serwisie jest on czysty i podczas programowania go pierwszy raz ustalasz konfigurację auta i wówczas sterownik "pamięta" gdzie się znajduje.
Tak mi to tlumsczono w Fordzie i tak tłumaczył tedi_k
Efekt był taki że wsadziłem z powrotem starą skrzynie do Focusa i jeździ do dzisiaj.
A tą co kupiłem z C-maxa leży w garażu.
Temat poruszam bo w Focusie skrzynia zaczyna trochę lekko wyć jak jest zimna i obawiam się czy nie czeka mnie jakiś remont, a że mam leżeć całkiem nową skrzynię z C-maxa to chciałbym ją wykorzystać jak ta w Focusie kiedyś padnie. Tylko nie wiem gdzie leży problem i kto mi to ogarnie. Może teraz po kilku następnych latach warsztaty lub kolega tedi_k nabył jeszcze większego doświadczenia i jednak da się skrzynię z C-maxa "zachęcić" do współpracy z Focusem. Piotr_V6 masz kogoś w Szczecinie kto Ci to ogarnął możesz kogoś polecić?
Piotr_V6 04-02-2018, 11:40 No to koledze może krótko opiszę mój problem jaki mnie spotkał.
Jakieś 3 lata temu Padł mi silnik w Focusie Mk3 2.0 tdci 163 KM ze skrzynią powerschift rocznik 2011
Znalazłem używany silnik razem ze skrzynią (komplet) z C-maxa z datą produkcji koniec grudnia 2014
Kupiłem cały zestaw bo był to nowy w ogóle nie używany silnik i skrzynia ponieważ pochodził z rozbiórki nowego auta, a olej w silniku był jeszcze złotego koloru.
Zamontowałem całość w Focusie i silnik ok a od skrzyni wyświetlał się komunikat usterka skrzyni biegów ograniczone funkcje a dokładniej biegi były wszystkie nie było żadnego szarpania ale nie było trybu sport i nie mogłem ręcznie zmienić biegów tylko tryb D
Efekt był taki że i serwis Forda Bemo Motors w Poznaniu rozłożyli po miesiącu ręce oraz kolega z forum tedi_k też się poddał.
Chodziło o to z grubsza że można było wgrać do sterownika TCM nowszy lub starszy soft ale nie można było zmienić pierwotnej konfiguracji auta czyli sterownika. Czyli jak kupujesz nowy sterownik w serwisie jest on czysty i podczas programowania go pierwszy raz ustalasz konfigurację auta i wówczas sterownik "pamięta" gdzie się znajduje.
Tak mi to tlumsczono w Fordzie i tak tłumaczył tedi_k
Efekt był taki że wsadziłem z powrotem starą skrzynie do Focusa i jeździ do dzisiaj.
A tą co kupiłem z C-maxa leży w garażu.
Temat poruszam bo w Focusie skrzynia zaczyna trochę lekko wyć jak jest zimna i obawiam się czy nie czeka mnie jakiś remont, a że mam leżeć całkiem nową skrzynię z C-maxa to chciałbym ją wykorzystać jak ta w Focusie kiedyś padnie. Tylko nie wiem gdzie leży problem i kto mi to ogarnie. Może teraz po kilku następnych latach warsztaty lub kolega tedi_k nabył jeszcze większego doświadczenia i jednak da się skrzynię z C-maxa "zachęcić" do współpracy z Focusem. Piotr_V6 masz kogoś w Szczecinie kto Ci to ogarnął możesz kogoś polecić?
W procedurach serwisowych w etisie wszystko jest podaje co jak po kolei przy czystym TCMie , wysłałem ci prv, nie da się całkowicie niestety wykasować danych z TCMu z tego co się orientuję , spróbuj opylić ten TCM i kup z focusa , ale generalnie zadzwoń tam podałem ci numer Robert załatwiał TCM, nie wiem czy ten TCM był z konkretnego auta akurat. Są na pewno dwa numery TCM a czy to jest z focusa czy z mondeo czy z innego modelu chyba nie ma znaczenia, w sumie nie pytałem czy ten TCM jest z mondeo czy innego modelu.
kolopeter 16-05-2018, 00:10 a tak jeszcze troszke obserwacji.
czasami, myslalem ,ze tylko w łukach mi sie cos robi ,ale takze i na prostych mi sie " to" dzieje. dzwiekowo to tak jakby zasprzeglanie manuala bez sprzegla. nie jestem w stanie tego powtorzyc. poprostu loteria . raz na dzien , raz na kilka godzin mam taki dzwiek. diabli wiedza co to.
obserwuje te dzwieki od ponad roku. wiec oprocz dzwieku "szsz" , to mam jeszcze te wlasnie chrobotanie zebatek.
ktos jeszcze ...? najchetniej bym wymienil skrzynie , ale kurcze ... dziala i w zasadzie nie szarpie, wiec czy to skrzynia ??? jakby diagnostyka takiej skrzyni kosztowala 1000 , to luz oddalbym , a tu wszyscy krzycza "10000"
juri2069 16-05-2018, 02:32 Może chodzi o skrzypienie PS? Niektórym podczas zmiany biegu, głównie 1na2 i 2na3 tak dziwnie potrafi zaskrzypieć. Jest gdzieś temat na forum.... narazie problem nierozwiązany
Skrzypienie, pisk, ciężko to nazwać
Piotr_V6 16-05-2018, 09:45 dzwiekowo to tak jakby zasprzeglanie manuala bez sprzegla. nie jestem w stanie tego powtorzyc. poprostu loteria . raz na dzien , raz na kilka godzin mam taki dzwiek. diabli wiedza co to.
Nic strasznego, ten typ tak ma, szczególnie podczas zmieniających się ciągle warunków jazdy, czasem sobie zgrzytnie, lekarstwem na to trochę jest dynamiczniejsze przyspieszanie, ta skrzynka bardzo to lubi tylko aby nie robić ostrych startów spod świateł zbyt często i nie pałować jej na zimno co prawda jest zabezpieczona ale i tak wysoko podchodzi na obroty, nie ma co się przejmowac to o czym mówisz na pewno występuję u ciebie z 1 na 2 bieg poruszaj sobie manualnie z drugiego biegu zobaczysz że tego nie będzie :)
kolopeter 16-05-2018, 12:23 Między 2 a 3 raczej... Trudno powiedzieć. Nie wydaje mi się, żeby to było normalne
Chciałem tylko podzielić się moimi doświadczeniami.
Trochę denerwował mnie mój Powershift podczas jazdy w korku - przy naprzemiennym ruszaniu i hamowaniu czasami skrzynia potrafiła szarpnąć. Zrobiłem adaptację (tydzień temu) i może było nieco lepiej ale nie idealnie. Dwa dni temu naprawiałem hamulec (lekko blokujący się tylni zacisk) i zaraz potem mój Powershift zaczął chodzić o niebo lepiej. Teraz nie wiem czy to opóżniona reacja po adaptacji czy też naprawa hamulca - ale poprawa jest znaczna.
Może w przyszłości ktoś będzie miał możliwość to zweryfikować na swoim egzemplarzu :razz:
Piotr_V6 13-07-2018, 07:20 Między 2 a 3 raczej... Trudno powiedzieć. Nie wydaje mi się, żeby to było normalne
Czasem tak bywa nie ty jeden masz taki objaw u mnie raz na jakiś czas też to się zdarzy jak ostrzej polatam, apropos masz najnowsza mapę do NXa?
Witam,
jestem tu nowy i podzielę się swoim 9cio letnim doświadczeniem z użytkowania Powershift'a.
Pod koniec 08r. szukałem swojego pierwszego nowego samochodu.
Miałem wcześniej Forda i skłaniałem się ku Focusowi i Mondeo.
Jednak czegoś mi w tych autach brakowało,może po prostu odrobiny jakości.
W salonie sporo pochwał i zachęt usłyszałem na temat 2.0 TDCI i nowoczesnej skrzyni Powershift,innowacyjnej,obniżającej spalanie,bezobsługowej. Łyknąłem to,ale ciągle mi coś nie pasowało odnośnie konfiguracji.
Przypadkiem trafiłem wtedy na ofertę salonu Volvo,który w 2008r zaczął montować taki sam zestaw w V50. Ze względu na cenę musiałem się zadowolić małym modelem bo V70 jedynie bym mógł mieć,ale w marnej wersji i nie w takim zestawie.
W skrócie w końcu wybrałem 2.0D 136km Powershift V50Summum,skóra,webasto i parę fajnych pierdół. Jednak jak wcześniej napisałem już w Fordzie mi reklamowalii tą skrzynie jako bezobsługową... w Volvo też nic więcej nie powiedziano.
Auto użytkowałem dość intensywnie,szmery,kliki,i wszelakie dźwięki towarzyszą po prostu tej skrzyni. Takie mam odczucia po 350 tys ale po kolei.
Do 100 tys. wszystko było ok. Skrzyni nikt nie oszczędzał po prostu jeździło się samochodem. Nagle przy około 117 tys. nastąpił szereg dziwnych anomalii,występujących z dnia na dzień. Brak mocy, czasem wrażenie jakby tej mocy było za dużo,szarpanie,płynne działanie no istny cyrk i komunikaty o niskiej wydajności. W Aso niechętnie podchodzili do rozmów jeśli chodziło o naprawę obecnej skrzyni,ale w końcu skończyło się to tak,że ktoś tam wpadł na pomysł by wymienić olej. Zrobiono to,zaktualizowano samochód,odebrałem lśniący i w trasę. Po 25 tys. km anomalie powróciły, biegi zaczęły wypadać, wstecznego w ogóle nie było,później znowu się pojawiał.
W aso znowu chcieli zmienić olej i to zrobili,ale bez efektu po czym stwierdzono,że automat nadaje się do wymiany. To był grudzień 2013 i z okazji świąt i tej atmosfery promocja 4299 euro skrzynia 800 euro robocizna. Zabolało aczkolwiek nie chciałem tracić pieniędzy na próżno,jeździć, denerwować się i klnąć na samochód,który tak polubiłem.
Od tamtej pory auto jeździ trochę wiecej i ma nalotu 352 tys z czego na nowej skrzyni jest już ponad 200 tys bez problemów i nic nie zwiastuje żadnej katastrofy. Jednak auto nie jest pałowane,nie ma już mowy o gazie do spodu ze świateł no i olej wymieniany co 40 tys.
Znajomy z Polski mnie się pytał czy żałuję... w sumie nie. Nie rozumiem oceniania samochodu jako porażki przez pryzmat automatu. Ja musiałem wykosztować się na skrzynię,ale przez te 352 tys. km nie robiłem wtrysków,turbo ani nic poważniejszego jeśli chodzi o osprzęt poz zaworem EGR i nowymi przewodami gumowymi a no i klimatyzacja,ale to norma.
Koniec końców po 9ciu latach zamierzam znowu wybrać się do salonu i nie wiem jeszcze czy będzie to ponownie Volvo a może wrócę do Forda,ale znowu chce automat i Powershift ma u mnie wysokie notowania.
To świetna skrzynia dająca lekkość w napędzaniu auta na autostradzie. To nie wyścigówka,ale świetny kompan dalekich tras i niech niektórzy użytkownicy na nią nie narzekają i nie płaczą z powodu tego,że trafili na egzemplarz użytkowany przez kogoś nieświadomego,niedbałego czy mającego po prostu w dupie skrzynie.
Ja sam byłem nieświadomy i popełniałem błędy i z perspektywy czasu jakbym auto sprzedał z padającym automatem to ktoś miałby niesamowite rozczarowanie i marne nastawienie do tego typu skrzyń.
Pamiętajmy by kupować świadomie i przede wszystkim (wiem to chore),ale prosić się w salonach o jak najwięcej informacji tym bardziej,że nowsze samochody już wiele podzespołów mają ze sobą scalonych co podnosi tylko koszty.
Tak patrzę na te nowe Volvo i nie wiem czy pakować się w jakieś D3 czy może wrócić do Forda i zaufać zestawowi np. 2.0 TDCI 180km plus Powershift tylko jak patrzę na takie V60 D3 a Focusa czy Kuge to.... eh ciężki wybór bo Volvo jest po prostu piękne.
Jak na 9 lat takie wydatki, to źle nie jest. Najważniejsze że jesteś zadowolony.
Btw jak byś od początku olej wymieniał co 40kkm , to pewnie nie musiałbyś tych +5k€ wydawać ;)
kolopeter 29-07-2018, 20:55 Etam. Może być kilka rzeczy. Zmiana materiału na plastiki w skrzyni, bo chyba one są największym problemem. Mam auto z 2010, 200000 km i w sumie skrzynia jeszcze działa. Wkurzają mnie dźwięki, ale... Lozysko mi teraz huczy i... Zapomniałem o dzwiekach w skrzyni:) jeDzic aż się zepsuje.... Przez tą nagonke na PS w zasadzie przestałem słuchać radia :)
Ja tam też jestem zadowolony z PS. Choć zanim auto kupiłem poczytałem, że PS jest awaryjny. Pieniądze na naprawę miałem. Dopadło mnie, naprawiłem (opis w sąsiednim wątku) i jeżdżę dalej. :)
|
|