piotrus230@poczta.onet.pl
21-02-2015, 19:49
Wtam.Podczas jazdy slychac dzwiek jakby wiatru po stronie kierowcy dobiegajacy okolicy drzwi i malej szybki kolo lusterka?czy to uszczelki przestarzale sa?moze znacie jakis sposob na wyciszenie?
Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Wyciszenie wnetrza piotrus230@poczta.onet.pl 21-02-2015, 19:49 Wtam.Podczas jazdy slychac dzwiek jakby wiatru po stronie kierowcy dobiegajacy okolicy drzwi i malej szybki kolo lusterka?czy to uszczelki przestarzale sa?moze znacie jakis sposob na wyciszenie? c-matix 22-02-2015, 09:01 Mam to samo i ten typ tak raczej ma można wyciszać drzwi i itp. Też się zastanawiam jak to wyciszyć. Kolega "Wrzoch" coś kiedyś pisał o słabo wyciszonaych szybach, oraz o różnicach wyciszenia podstawowego od Ghia. A tak wogóle to w awatarze to twój e-mail ??? tak wszystkim udostępniach i promujesz, rozjezdza sie forum przez to. Pytam bez uszczypliwości. wrzoch 24-02-2015, 20:56 Przyczyn może być dużo, nawet bardzo dużo. TTTM - to jest główna przyczyna, ale możesz spróbować sprawdzić na przykład czy lusterko masz dobrze zamocowane i jak wygląda ta piankowa podkładka pod jego mocowaniem. Listwy przyszybowe, uszczelki szyb, drzwi, ramy. Każdą szczeliną, którą masz może Ci gwizdać. Krzywo ułożona szyba, leciwe uszczelki, gdzieś się coś podgięło, pękło, ale nie widać. Szukaj wiatru w ... C-Maxie. kinomysz 24-02-2015, 21:04 Jeżdżę focusem mk2 ale problem ten sam. Bardzo dużo dała modyfikacja uszczelki drzwi polegająca na tym: kupujemy odpowiednią ilość węża silikonowego o przekroju trochę mniejszym niz uszelka drzwi zamontowana na karoserii. Zdejmujemy uszczelkę, przeciagamy przez nia np drut, łączymy drut z wężem posmarowanym plynem do mycia naczyń i przeciagamy do wnętrza uszczelki. Po tym zabiegu uszczelki sa bardziej sprężyste i dużo lepiej izolują chałas z zewnątrz. Dodatkowo kupujemy uszczelki okienne typ D czarne i naklejamy na karoserię rak żeby przy zamykaniu nachodzila na nią delikatnie gorna krawędź drzwi. Mogę zrobić zdjęcia. Wszystko wygląda jak oryginalne i bardzo mocno poprawia wyciszenie wnętrza. Z początku drzwi trochę trudniej się zamykają ale to zależy od doboru grubości węża i po około 2 tygodniach wszystko się układa. c-matix 24-02-2015, 21:27 Dawaj , dawaj zdjęcia poglądowe. wrzoch 24-02-2015, 21:27 Widziałem coś podobnego, ale nie z wężem, a z czymś podobnym do uszczelki, pełnym w środku albo w kształcie rurki. Tak jakby uszczelka w uszczelkę. Pytanie tylko jak wąż zachowuje się zimą, przecież z tego co pamiętam, to to dziadowstwo sztywnieje bardzo przy niskich temperaturach i przestaje być plastyczne. kinomysz 25-02-2015, 05:50 Najlepszy byłby wąż lateksowy. Trudno go dostać i jest drogi, wąż silikonowy też może być jest elastyczny nawet zimą, mam taki 2 lata i nie ma z nim problemów, wąż igielitowy zwykły przezroczysty sztywny do niczego się nie nadaje. Zdjęcia będą po południu. TuDoor Seal Modification Ford Super Duty: http://youtu.be/4XR-J7VTN80 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5097957729 wrzoch 25-02-2015, 08:21 A coś takiego? http://allegro.pl/gdansk-sznur-z-mikrogumy-12mm-guma-porowata-epdm-i5111246985.html Materiał ten sam, z którego jest uszczelka - mikroguma. Tylko pytanie jakie fi żeby nie było za małe, a w uszczelkę dało się wepchnąć. 12mm jest tani, 20mm to już jakieś 19PLN za metr - za drogo jak dla mnie biorąc pod uwagę ile tego trzeba kupić. kinomysz 25-02-2015, 09:28 Sznur z mikrogumy to była moja pierwsza próba. Nic z tego nie wyszzło za twardy materiał. Gdyby to była rurka z mikrogumy to było by w porządku. Przekrój 12 jest dobry, teoretycznie wejdzie 14, 15mm ale nawet 12 jest ciężko przeciągnąć. U mnie najlepiej sprawdza się wąż silikonowy przekrój zewnętrzny 13 wewnętrzny 10 mm czyli ścianka 1,5mm. Np taki: http://allegro.pl/hit-waz-silikonowy-fi-10-13-mm-scianka-1-5mm-1mb-i5059214761.html kinomysz 25-02-2015, 15:11 Obiecane zdjęcia https://drive.google.com/open?id=0B249aHwu3upDcl9CNDRRS0VEclU&authuser=0 https://drive.google.com/open?id=0B249aHwu3upDUU5vdTNtU2s0MGs&authuser=0 https://drive.google.com/open?id=0B249aHwu3upDMmhqQTg2RTFOUWc&authuser=0 https://drive.google.com/open?id=0B249aHwu3upDQXgxQWgwWnlnRFU&authuser=0 Pierwsze dwa zdjęcia pokazują jak wygląda uszczelka okienna czarna profil D pojedyncza przyklejona do karoserii, trzecie zdjęcie jak górna krawędź drzwi ma się stykać z uszczelką, czwarte zdjęcie to uszczelka z wężem w środku. maciek129 25-02-2015, 15:49 Kolego jaki wymiar tych uszczelek okiennych typu D montowałeś? Bo są np.: 12x10, 14x12, 21x15 kinomysz 25-02-2015, 16:40 Kolego jaki wymiar tych uszczelek okiennych typu D montowałeś? Bo są np.: 12x10, 14x12, 21x15 Szczerze mówiąc nie wiedziałem że są różne rozmiary. Moje sa male 9x7,5 i chyba większe nie wejdą. Może rozmiar wieksze? Później uszczelka która jest na drzwiach może obcierać o tą nowo doklejoną. satek 25-02-2015, 19:06 Witam kolegów ,a czy z tymi uszczelkami na drzwiach da się zrobić to samo co z tymi co na karoserii bo u mnie na zagięciach są one płaskie kinomysz 25-02-2015, 21:17 Jak to płaskie? Może zrób zdjęcie bo nie wiem czy w c maxie jest tak samo jak w Focusie. A czy można wzmocnić uszczelki na drzwiach, pewnie można tylko są inaczej mocowane a te w karoserii są tylko lekko wciśnięte. Sam sprawdź. dell47 26-02-2015, 07:12 Witam, a jak z wyciszeniem w środku podczas jazdy autostradą? Duża jest różnica po tych modyfikacjach? kinomysz 26-02-2015, 07:53 Duża, wręcz kolosalna. Wcześniej nawet na postoju miałem wrażenie że mam uchylone szyby. Przesiadłem się z VW Lupo. Teraz 140/150 na autostradzie i dalej można spokojnie rozmawiać a cały chalas zostaje na zewnątrz. satek 26-02-2015, 10:02 Płaskie czyli tak jakby były za bardzo naciągnięte lub za krótkie na zaokrągleniach drzwi u góry foto póżniej ,aha a czy uszczelkę łatwo zdjąć i póżniej założyć c-matix 26-02-2015, 10:02 Panowie jak inaczej otworzyć te zdjęcia, bo niestety Pan Google prosi mnie o weryfikacje e-maila i nie mogę tego obejść. kinomysz 26-02-2015, 11:35 Płaskie czyli tak jakby były za bardzo naciągnięte lub za krótkie na zaokrągleniach drzwi u góry foto póżniej ,aha a czy uszczelkę łatwo zdjąć i póżniej założyć Poprostu chwyć i pociagnij. Zdjęcia wrzucę na inny serwer, a to że są za krótkie to norma. U mnie jakbym wszystko mocno ponaciągał to by brakło na łączeniu kilka cm. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e484a93a10ecc5c9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e92fda368430e2db.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d704131b2ace7896.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b6d4a67a886d5ab.html satek 26-02-2015, 13:18 Jak się ociepli i będzie trochę słońca to wezmę się za te uszczelki bo jadąc z prędkością powyżej 100 wydaje się jakby tylne szyby były uchylone ,mam nadzieję że po całym zabiegu będzie ciszej ,dzięki kolego KINOMYSZ że napisałeś jak ten wkurzający problem da się w miarę nie drogo rozwiązać ,ja słyszałem też że pomaga naklejenie przeżroczystej foli w miejsce gdzie ty przyklejłeś uszczelkę okienną ale wydaje mi się że twój sposób jest LEPSZY .Dzięki Pozdrawiam kinomysz 26-02-2015, 13:51 Nie ma za co. Wąż do środka, uszczelka D na auto i będzie cicho jak w mondeo. ;) Ja na wiosnę/lato biorę się za wygłuszanie drzwi pod lepsze audio, zobaczymy czy to też pomaga w wyciszeniu auta. dell47 26-02-2015, 13:57 A czy klapę bagażnika też wyciszałeś w ten sposób? merchel 26-02-2015, 14:11 Może bardziej odpowiedni do wciągnięcia byłby pełny sznur z gumy EPDM http://allegro.pl/show_item.php?item=5068362976 pretorian2 26-02-2015, 15:46 koledzy może ktoś podrzucić linka do przykładowej aukcji z uszczelkami typu D ? czy chodzi o coś takiego ? http://allegro.pl/uszczelka-do-okien-i-drzwi-okna-drzwi-typ-d-i5104879685.html c-matix 26-02-2015, 16:05 ja słyszałem też że pomaga naklejenie przeżroczystej foli w miejsce gdzie ty przyklejłeś uszczelkę okienną ale wydaje mi się że twój sposób jest LEPSZY .Dzięki Pozdrawiam Folie przykleja sie by nie czeszczały uszczelki w czasie jazdy, to opisywał w c-maxach kolega Wrzoch kinomysz 27-02-2015, 08:04 Może bardziej odpowiedni do wciągnięcia byłby pełny sznur z gumy EPDM http://allegro.pl/show_item.php?item=5068362976 Już o tym pisałem: sznur z mikrogumy to był mój pierwszy pomysł, okazało się że jest za twardy i jest problem z zamknięciem drzwi. Bump: koledzy może ktoś podrzucić linka do przykładowej aukcji z uszczelkami typu D ? czy chodzi o coś takiego ? http://allegro.pl/uszczelka-do-okien-i-drzwi-okna-drzwi-typ-d-i5104879685.html Proszę bardzo, ja zastosowałem takie: http://allegro.pl/uszczelka-typ-d-do-okien-i-drzwi-czarna-guma-mb-i5047184957.html Bump: A czy klapę bagażnika też wyciszałeś w ten sposób? Klapy bagażnika nie ruszałem, myślę że klapa nie robi jakiegoś wielkiego hałasu. Jeśli już chodzi o tył to bardziej słychać z tylnych nadkoli, przynajmniej w kombi, raczej to bym wytłumił. Ale to już wchodzimy na inny temat. Fidel 01-03-2015, 22:42 ile mb tero weza silikonowego trzeba kupic? pretorian2 02-03-2015, 15:27 do focusa wyliczyłem, że trzeba było by na 4x otwory drzwiowe ok 16m + ewentualnie z metr zapasu. wrzoch 02-03-2015, 21:49 Uszczelkę ściąga się w 5 sekund, zakłada w 25, także można sobie spokojnie zdjąć, zmierzyć i będzie wiadomo. Czekam na info jak poszło, bo żaden mod mnie tak nie korcił do tej pory jak ten. OK. Poczyniłem dzisiaj pierwsze kroki w tym kierunku, ale chyba zły wąż kupiłem. Silikonowo-igielitowy 9/10mm (zewnętrzna 10mm). Nie wiem jak udało się komuś przeciągnąć 13mm przez tą uszczelkę, bo mi ten mój ledwo wszedł, ale z zaobserwowanych rzeczy: Drzwi mi się ciężej zamykają i otwierają. Czuć wyraźny opór na klamkach wewnątrz i na zewnątrz (na szczęście kupiłem tylko na próbę na jedne drzwi. Przez to, że wąż stawiał lekki bo lekki, ale jednak opór jak go przeciągałem, to się lekko w tej uszczelce rozciągnął, w skutek czego uszczelka na rogach nie siedzi jak powinna, bardziej do środka ją jakby ciągnie. Nie wiem jak się to będzie sprawdzać przy niższych temperaturach, ale na tą chwilę, to chyba tego węża zdemontuję i poszukam jakiegoś innego. Muszę jeszcze sprawdzić jak przy wyższych prędkościach. Są też plusy - przestały drwi skwierczeć na nierównościach ;) rafaelb 10-06-2015, 18:49 Witam Czemu "udoskonalacie" uszczelkę wewnętrzną a nie tą na drzwiach ? wrzoch 10-06-2015, 21:49 Spróbuj ściągnąć i założyć uszczelkę wewnętrzną, a potem zrób to samo z uszczelką na drzwiach. A jak już Ci się uda, to spróbuj wsadzić wąż do środka czegoś, co nie ma początku ani końca. A odnośnie mojego, to wyjąłem ten wąż igielitowo-silikonowy, nie zdawał egzaminu. Zamieniłem na silikonowy 8/10. Okazało się, że poprzedni 10mm to miał, ale w środku. Się gościowi coś posmyrać musiało przy opisywaniu. Wydawał się większy, ale nie mierzyłem. Także 10/12 też da się wsadzić w uszczelkę, ale już 8/10 daje radę. Silikonowy nie powoduje problemów z otwieraniem drzwi. Uszczelki klapy jeszcze nie ruszałem, tam przekrój jest trochę mnieszy, max 6/8 pewnie tam wejdzie. Odnośnie wciągania, to opracowałem dość chytry sposób, za pomocą kabla AV od kamery cofania i z wężem z odessanym powietrzem. Obwód ten sam, ale przekrój się zmniejsza ponad dwukrotnie. Z jednej strony za korek robi chinch, a z drugiej dowolny zacisk. Zero smarowideł, talków, wlazło bez żadnego problemu. satek 11-06-2015, 19:15 W jaki sposób odessałeś powietrze gdzie kupowałeś ten wąż wrzoch 11-06-2015, 21:40 W jaki sposób odessałeś powietrze A ze trzy wdechy i wąż był wystarczająco pusty, a można też przejechać po nim czymś w rodzaju wałka po zakorkowaniu z jednej strony, i powietrze wypchnąć. gdzie kupowałeś ten wąż sklep malinowynos_pl na Alledrogo. Dokładnie to wąż o takim wdzięcznym opisie: Wąż silikonowy fi 8/10 mm do destylatora BIMBER. 10/12 też by spokojnie wszedł po odessaniu powietrza, ale jest 50% droższy ponad, przynajmniej w tym sklepie. Do C-Maxa kupiłem 16m, zostało mi się ponad dwa, także 14m spokojnie powinno wystarczyć. Do uszczelki klapy tylnej się raczej nie zmieści, nawet 8/10, tam max 8mm średnicy zewnętrznej na mój gust wejdzie. c-matix 11-06-2015, 22:14 I faktycznie uszczelki mniej czeszczą ??? bo ja jeszcze przed zimą muszę wypróbować twoją wersje z folią bezbarwną na bude. wrzoch 11-06-2015, 22:45 Na trzeszczenie uszczelek to tylko taśma bezbarwna. Ostatnio odkryłem fajną w Carrefour - Scotch Crystal - zajebiaszcza jest, chyba pierwsza taśma, którą miałem, gdzie przy odklejaniu nie tworzą się takie białe poprzeczne paski za każdym razem jak zwolnisz/przyspieszysz rozwijanie. Idealnie czysta (Crystal Clear). Kosztowała 5.5PLNa, ale starczyła na obie strony. Wystarczy podkleić pod tą mechatą (ostatnio podklejałem dwie "ścieżki", ale jedna pod mechatą wystarcza spokojnie). slyboots 15-06-2015, 19:49 wrzoch słuchaj a jak wrażenia z jazdy dużo ciszej jest ? warto zakładać te silikonowe rurki ? Możesz wydać jakąś opinie na ten temat ? Dzieki. wrzoch 15-06-2015, 21:52 Ja jestem zadowolony. Jest ciszej, jest mniej szumów i zniknął efekt "niedomkniętej szyby", który pojawiał się szczególnie przy silniejszym wietrze. Teraz najbardziej słychać w sumie opony, pomimo tego, że mam świeżutkie Dunlopy SportMaxx RT V1, wdg nalepki poziom hałasu 65dB - nie znalazłem nic cichszego. Muszę się jeszcze zająć oklejeniem błotników i może podłogi bagażnika, bo zdecydowanie z tyłu najwięcej hałasu dochodzi teraz. c-matix 15-06-2015, 22:00 wrzoch - była by kiedyś możliwość umówienia sie i zobaczenia tego na własne oczy. wrzoch 15-06-2015, 22:12 wrzoch - była by kiedyś możliwość umówienia sie i zobaczenia tego na własne oczy. Nie widzę problemu. Pisz na PW. merchel 16-06-2015, 18:56 Do uszczelki klapy tylnej się raczej nie zmieści, nawet 8/10, tam max 8mm średnicy zewnętrznej na mój gust wejdzie. Ja tam zamontowałem wąż sylikonowy 8/12 zarówno w uszczelkach drzwiowych jak i klapy bagażnika. Z perspektywy czasu uważam , że jednak 8/10 byłaby lepsza , bo przy 8/12 drzwi zamykają się z pewnym oporem. Co prawda z biegiem czasu jest lepiej ale jednak trochę przeszkadza. Z klapy musiałem ją usunąć , bo trzeba było zamykać bagażnik ze sporym zamachem. pretorian2 17-06-2015, 10:23 Ja mam wężyk 8-10 i jest idealny, zamyka się tak jak i bez niego a przy tym spełnia swoje zadanie czyli sporo wycisza. Wcześniej miałem 10/13 i był porażką. Do tego polecam wyciszenie matą bitumiczną wneki podszybia, samego podszybia, wyciszenie samych boczków filcem + plastiki wnętrza też filcem. Teraz samochód naprawdę daje radę :D c-matix 17-06-2015, 13:31 A masz jakieś foto lub gdzie które kupic Do wrzoch i pretorian2 czemu nie przyjeżdzacie na krakowskie spotkani a w każdą ostatnią sobote o 18 pod decathlon zakopianka. Mnie akurat w tym miesiącu nie będzie bo wyjęzdzam na urlop. wrzoch 23-06-2015, 22:40 To dla mnie drugi koniec Krakowa jest. Wystarczy mi, że w tygodniu codziennie tam do roboty jeżdżę. Mikkonen 11-07-2015, 10:27 Ile trzeba zakupić metrów bieżących wężyka silikonowego 8/10, aby starczyło na 4 drzwi ? Poza tym, wpadłem na pomysł aby przed przeciągnięciem spryskać wąż preparatem do konserwacji uszczelek, co po pierwsze powinno ułatwić przeciąganie a po drugie zakonserwować całość od wewnątrz i może dodatkowo wyciszyć. Co myślicie ? wrzoch 11-07-2015, 12:27 14m powinno wystarczyć. Kupiłem 16m do C-Maxa zostało mi jakieś 2m. Może talk zamiast psikadła. Przede wszystkim nie śmierdzi. Mikkonen 11-07-2015, 13:48 A jak przewlekałeś, pchałeś tylko z jednej strony czy musiałeś przeciągnąć drut czy coś innego najpierw przez uszczelkę, a następnie wciągać do środka wyciągając drut ? wrzoch 12-07-2015, 01:55 Zdecydowanie opcja nr 2. Tam tego jest prawie 4 metry do przeciągnięcia, a węży silikonowy jest pieruńsko wręcz miękki. Nie ma opcji, żeby go wepchnąć. Jako pilot służył mi 5m kabel AV od kamery cofania :) Sprawdził się idealnie jako korek po jednej stronie wężyka - wchodzi na wcisk i trzyma szczelnie przy 8/10. Po zakorkowaniu chinchem odessałem z drugiej strony powietrze i złapałem czymś w rodzaju klamerki szczelnie. Przekrój się zmniejsza ponad 2 razy wtedy i dużo łatwiej go wciągnąć. Podczas wciągania wężyk będzie się uciągał, także chwile trzeba odczekać przed wpuszczeniem powietrza do niego, można go lekko cofnąć nawet po przeciągnięciu i najlepiej uciąć z kilkoma centymetrami zapasu z każdej strony. Mikkonen 12-07-2015, 09:13 Zamówię sobie na razie 8m na drzwi przednie, zobaczymy jak będzie, jest jakaś zauważalna różnica w zamykaniu drzwi ? Uszczelkę typu D też przykleiłeś na górną krawędź czy to już sobie darowałeś :) wrzoch 12-07-2015, 09:52 Bez uszczelki na razie. Drzwi otwiera się tak samo, z zamykaniem też nie ma problemu. Tylnie przestały mi dzwonić przy zamykaniu. Taki głuchy dźwięk teraz jest, przyjemniejszy. c-matix 12-07-2015, 10:44 Tylnie przestały mi dzwonić przy zamykaniu. Taki głuchy dźwięk teraz jest, przyjemniejszy. Po prostu słychać trzask zamykanych drzwi bez rezonansu, trzask i cisza, widziałem słyszałem. Mikkonen 18-07-2015, 13:53 Jestem właśnie po modzie drzwi przednich. Poszło bardzo łatwo :) Zakupiłem 8 metrów węża silikonowego "Wąż silikonowy fi 8/10 mm do destylatora BIMBER" od użytkownika "malinowynos_pl". Wystarczyło na drzwi przednie, zostało niecałe pół metra. Do przeciągnięcia wężyka użyłem cienkiego stalowego druta (około fi 1mm), który najpierw przepchałem przez uszczelkę. Uwaga, uszczelka musi być dokładnie wyprostowana na podłodze, a drut musi być prosty, bez łuków i zagięć ! Inaczej może nie udać się go przepchać. Gdy drucik wyszedł z drugiej strony, uwiązałem do niego wężyk bez żadnej zatyczki itp. Nie odciągałem powietrza. Wężyk przeciągnął się dość łatwo, jednak mocno rozciąga się w środku. Po przeciągnięciu trzeba zostawić min 10cm z każdej strony, następnie całą uszczelkę trochę poskręcać w rękach, aby wężyk się ułożył. I to tyle. Efekt - ograniczone "przebijanie" wiatru przez uszczelkę. Zważywszy na koszt - warto. Tył zrobię po wakacjach. c-matix 18-07-2015, 14:37 Ja to mam w planie, na razie nakleiłem taśme bezbarwną na blache tam gdzie ten flock z uszczelki dociska do blachy, zobaczymy czy nie będzi e skrzypiało. Taśma musi być taka jak w zdjęciu w załączniku bo inaczej zostają kreseczki po zatrzymaniu się taśmy . Patent kolego "WRZOCH" satek 18-07-2015, 16:35 Witam szanownych kolegów ja jestem już po zabiegu naklejania taśmy na blachę w miejscu styku mechatej uszczelki zabieg prosty ale bardzo skuteczny już nie trzeszczy i nie skrzypi taśma jak na zdjęciu kolegi c matix NAPRAWDĘ WARTO!!! teraz czeka mnie przeciągnięcie wężyka przez uszczelki liczę na podobny efekt Jak to dobrze być clubowiczem Pozdrowionka i powodzenia magazynier 19-08-2015, 21:35 Uszczelka zewnętrzna jest do zdjęcia. Pod drzwiami jest przecięta, góra jest wepchnięta w profil a jej boki i dół są montowane na dwustronne zaczepy w kształcie litery T. Po "zawężykowaniu" uszczelki zewnętrznej słychać różnicę w stosunku do drzwi z uszczelką normalną (ale sfatygowaną) . Dotyczy Focusa mk2. Mikkonen 10-06-2019, 13:11 Pozwolę sobie odświeżyć nieco temat. W ramach wolnego czasu, hobbystycznie, wyciszam sobie C-MAXa. Co już zrobiłem: - Wyciszenie maski pod oryginalnym wygłuszeniem (oryginalna mata pozostała na miejscu) - Wyciszenie plastikowych nadkoli przód - Wyciszenie nadkoli tył od wewnątz, oraz częściowo podłogi bagażnika - Wyciszenie tunelu środkowego (dużego, bo to wersja Titanium) - Wyciszenie podłogi pod nogami z przodu Największy efekt dało... wyciszenie tunelu środkowego :) Co dalej w planach: - Wyciszenie podszybia - Wyciszenie drzwi Ogólnie zabawy jest sporo, ale efekty są na prawdę fajne. Autem zupełnie inaczej się jeździ i odchodzi ochota na sprzedaż i szukanie czegoś nowszego :) grzechu913 10-06-2019, 13:34 Ten tunel srodkowy , to wyciszales od tylnych siedzen , az po deske rozdzielcza ? Ja w swoim wyciszylem drzwi, bagaznik i tylne nadkola. Maske przod i tyl. Jest efekt, ale mam wrazenie ze slychac takie jakby buczenie wydechu w okolicach 3000 obr. Ponizej i powyzej spoko. Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka Mikkonen 11-06-2019, 05:29 Tunel środkowy cały, czyli od tylnych siedzeń aż po pedały, włącznie z częścią dookoła lewarka, zachodzącą na konsolę. Cały wyklejony butylem 1,5mm oraz pianką kauczukową 6mm. Trzeba robić to dokładnie (ja przyniosłem cały tunel do domu i tam na spokojnie wyklejałem, patrząc aby omijać zaczepy itp). Składa się on z kilku osobnych elementów. loll 08-09-2020, 14:41 Obiecane zdjęcia Czesc, Linki przestaly dzialac, istnieje szansa na pokazanie zdjecia z ta uazczelka profil D? edit: nie było pytania, są zdjęcia z fotosika: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e484a93a10ecc5c9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e92fda368430e2db.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d704131b2ace7896.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b6d4a67a886d5ab.html |