Zobacz pełną wersję : Śruby do felg aluminiowych
Bodzio 1 04-03-2007, 20:32 Mam dosc poważne pytanie , zmieniłem felgi na aluminiowe i mam obawy gdyż podczas przykręcania śrub stwierdziłem ze nakrętka za mało łapie, są to felgi 17 225 45 posiadam orginalne do tych felg śruby, sa one zamkniete , a wiec nie widac szpilki. jak do sprawdzenia wkręciłem srube z zimówek [widac szpilke ta która jest na stałe] to około 2 milimetrów brakuje zeby sie zlicowało i cała sruba trzymała, troche to skomplikowane,ale nie wiem co robic, czy musze wymienic szpilki na dłuższe??? dodam ze felgi odkupiłem używane, profesjonalny zakład załozył je do takiego samego modelu jaki ja mam.Nie wiem czy podczas np. szybkiego zakretu, nie zerwie mi srub?
Jeżeli wszystko masz orginalne,tzn. felgi fordowskie i nakrętki to wszystko powinno pasować.Nakrętki są jedne i do felg stalowych i aluminiowych.
Jeśli chodzi o wymiane szpilek to z tyłem raczej nie ma problemu ale z przodem to już dość powazna robotka :fcp4
Są tez nakretki fordowskie z dodatkową podkładką,specjalne do alusów,takie dostałem z felgami od ST220.Jednak orginalnie Fordy wyposazone w alusy maja te zwykłe nakrętki.
Bodzio 1 04-03-2007, 21:26 No niestety felg orginalnych nie mam, sruby na alusy mam z pełnym płaszczem,ładniejsze,ale nie wiem czy łapanie około 1.4 milimetra wystarczy jak sruba cała ma około 1.5, ?????????
[ Dodano: 2007-03-04, 22:31 ]
A pytanie wciąż .... ile obrotów lub cm {nie wiem jak to ujac} nalezy nakręcic nakrętke aby było bezpiecznie? czy niepełna sruba wystarczy, przypomne ze chodzi tu o felgi aluminiowe.
Venetian 04-03-2007, 23:07 duch07 Czyli że do stalówek i alusów są dokładnie takie same nakrętki ? Nie różnią się materiałem wykonania ?
Marek_Bog 05-03-2007, 07:35 duch07 Czyli że do stalówek i alusów są dokładnie takie same nakrętki ? Nie różnią się materiałem wykonania ?
z tego co mi wiadomo, to nakretki te jednak sie roznia pod trzema wzgledami:
1. nakretki zamkniete sa do alusow, bo w alusach nie masz kolpaka, wiec zeby ci tam bloto nie naszlo i ... zeby lepiej wygladalo (dlatego do alusow za zamkniete a do stalowych otwarte),
2. sa aluski oryginalne i nieoryginalne. chyba do oryginalnych musisz miec nakretki z kolnierzem, poniewaz srednica dziury na srube jest w nich wieksza i bylaby za mala powierzchnia styku nakretki z felga, po to jest wlasnie ten kolnierz, aby ta powierzchnie powiekszyc (obrazowo mowiac, aby na ostrym zakrecie nakretka nie przelazla przez otwor),
3. do alusow nakretki sa z innego materialu - nie tak twardego, aby aluskow nie podrapac przy mocnym przykrecaniu
to tyle mojej wiedzy na ten temat.
nakretki zamkniete sa do alusow, bo w alusach nie masz kolpaka, wiec zeby ci tam bloto nie naszlo i ...
Te nakretki mozna stosować i do alusów i do stalówek.To tylko kwestia estetyki czy pod kołpakiem ma byc nakrętka z kapturkiem czy bez.Jednak do felg alu bez kołpaka powinny być używane te z kapturkiem
do alusow nakretki sa z innego materialu - nie tak twardego, aby aluskow nie podrapac przy mocnym przykrecaniu
Te inne nakrętki to te o których pisałem wyżej,czyli z dodatkową podkładką
sa aluski oryginalne i nieoryginalne
Do orginalnych są nakrętki orginalne a do nieorginalnych powinny być nakrętki dołączone razem z felami.Ja powyżej pisałem że jeśli ma nakrętki i fele orginalne to wszystko powinno pasować :fcp14
Marek_Bog 05-03-2007, 07:58 do alusow nakretki sa z innego materialu - nie tak twardego, aby aluskow nie podrapac przy mocnym przykrecaniu
Te inne nakrętki to te o których pisałem wyżej,czyli z dodatkową podkładką
pozwole sie tu z kolega nie zgodzic, dodatkowa podkladka jest po to aby nakretka nie "przelazla" na wylot otworu na nakretke w przypadku felg oryginalnych (bo tam ten otwor ma nieco wieksza srednice, a nakretka ma srednice taka sama - stad potrzeba zastosowania kolnierza, ktory ta srednice powiekszy.
podaje link do przykladowej aukcji allegro z takimi nakretkami i wyjasnieniem:
http://moto.allegro.pl/item169169610_na ... ylka_.html (http://moto.allegro.pl/item169169610_nakretki_do_oryg_felg_forda_szybka_w ysylka_.html)
sa aluski oryginalne i nieoryginalne
Do orginalnych są nakrętki orginalne a do nieorginalnych powinny być nakrętki dołączone razem z felami.[/quote]
nie slyszalem o takiej zaleznosci! przeciez jak kupujesz felgi nieoryginalne to skad producent ma wiedziec czy bedziesz je montowal do auta przykrecajac nakretki czy do innego przykrecajac sruby (co mialby do felg dolaczyc - nakretki czy sruby, bo przeciez chyba nie jedno i drugie)?
po prostu musisz kupic nakretki z kolnierzem (aby zalatwic kwestie za duzego otworu) i tyle.
nie slyszalem o takiej zaleznosci! przeciez jak kupujesz felgi nieoryginalne to skad producent ma wiedziec czy bedziesz je montowal do auta przykrecajac nakretki czy do innego przykrecajac sruby
Kupując felgi podajesz do jakiego samochodu.Stąd producent wie jak sa montowane.
Te same felgi moga pasować i do Forda i do Volva ale różnić sie moga np. pierścieniem centrującym ( stąd wymienne pierścienie ) bądz sposobem montażu ( na śruby albo nakretki ).Dlatego w nieorginalnych felgach są wymienne pierścienie centrujące i dołączone komplety śrub lub nakrętek.
dodatkowa podkladka jest po to aby nakretka nie "przelazla" na wylot otworu na nakretke w przypadku felg oryginalnych
Mam przed oczami swoje nakrętki z dodatkowym pierścieniem i cała ta naktka wymiarowo jest taka sama jak ta nieprzelotowa z kapturkiem.
Ten pierścień służy temu by nie niszczyło sie gniazdo na nakrętke.Alu jest miększe niz stal,stąd takie zabezpieczenie.
Marek_Bog 05-03-2007, 09:19 nie slyszalem o takiej zaleznosci! przeciez jak kupujesz felgi nieoryginalne to skad producent ma wiedziec czy bedziesz je montowal do auta przykrecajac nakretki czy do innego przykrecajac sruby
Kupując felgi podajesz do jakiego samochodu.Stąd producent wie jak sa montowane.
Te same felgi moga pasować i do Forda i do Volva ale różnić sie moga np. pierścieniem centrującym ( stąd wymienne pierścienie ) bądz sposobem montażu ( na śruby albo nakretki ).Dlatego w nieorginalnych felgach są wymienne pierścienie centrujące i dołączone komplety śrub lub nakrętek.
niegdy sie mnie nikt nie pytal do jakiego auta kupuje akuski, inna sprawa ze nigdy nie kupowalem nowych :fcp4 moze stad to zamieszanie.
dodatkowa podkladka jest po to aby nakretka nie "przelazla" na wylot otworu na nakretke w przypadku felg oryginalnych
Mam przed oczami swoje nakrętki z dodatkowym pierścieniem i cała ta naktka wymiarowo jest taka sama jak ta nieprzelotowa z kapturkiem.
Ten pierścień służy temu by nie niszczyło sie gniazdo na nakrętke.Alu jest miększe niz stal,stąd takie zabezpieczenie.
a zobacz na nakretki z linka ktorym rzucilem post wyzej. tam wyraznie widac, ze srednica na pierscieniach jest wieksza niz samej nakretki, jest tez opis po co taki zabieg.
moze masz felki nieoryginalne, ktore nie wymagaja pierscienia?
a byc moze slowem "pierscien" okreslamy co innego :fcp4
proponuje przyjrzec sie tym nakretkom z linka, tam wydac wyraznie ze za "stozkiem" jest jeszcze "podkladka" - ja to nazywam pierscien, i ona ma wyraznie wieksza srednice, niz sama nakretka.
niegdy sie mnie nikt nie pytal do jakiego auta kupuje akuski, inna sprawa ze nigdy nie kupowalem nowych :fcp4 moze stad to zamieszanie.
Nie strasz mnie że wchodzisz do sklepu i prosisz felgi bele jakie :fcp2
duch07 Czyli że do stalówek i alusów są dokładnie takie same nakrętki ? Nie różnią się materiałem wykonania ?
Materiałem nie lecz różnią się kątem podtoczenia końcówki nakrętki
parametrem charakterystycznym aluska jest:
Offset felgi (ET)
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
]
Jeżeli nakrętka trzyma 2mm to zbyt mało przy skoku gwintu 1,25
Marek_Bog 05-03-2007, 09:37 niegdy sie mnie nikt nie pytal do jakiego auta kupuje akuski, inna sprawa ze nigdy nie kupowalem nowych :fcp4 moze stad to zamieszanie.
Nie strasz mnie że wchodzisz do sklepu i prosisz felgi bele jakie :fcp2
bynajmniej, chodzilo mi raczej o to ze nikt mi nie sprzedawal srub/nakretek. to juz kupowalem sobie sam oddzielnie, wiec raczej male prawdopodobienstwo, ze trafilem na tego samego producenta nakretek i felg. tak czy inaczej nakretki to juz zawsze precyzowalem do jakiego auta :fcp1
zobacz na nakretki z linka ktorym rzucilem post wyzej
Zobaczyłem :fcp4
Tylko obawiam że ktoś też zle pojmuje pewne rzeczy.Zwróć uwage że są tam nakrętki i z pierścieniem i bez ale obie mają tę samą średnice.
Ten pierścień służy tylko do tego by gniazdo śrub sie nie wygniatało.
Pozatym te śruby u góry,które są z kołpaczkami nie jestem czy są orginalne.Moje wygladaja jakoś inaczej niz te na zdjęciu.
[ Dodano: 2007-03-05, 10:48 ]
Jeżeli nakrętka trzyma 2mm to zbyt mało przy skoku gwintu 1,25
Wydaje mi że kolega nie dysponuje orginalnymi felgami i stąd ma problem ze śrubami.
Od offsetu nie zależy czy śruba będzie mniej czy bardziej wystawać,to jest kwestia konstrukcji felgi :fcp4
Marek_Bog 05-03-2007, 09:50 tak od offsetu zalezy tylko rozstaw zewnetrzenej plaszczyzny kol :fcp4
glebokosc osadzenie felki na szpilkach musi byc jednakowa
parametrem charakterystycznym aluska jest:
Offset felgi (ET)
Ten parametr ma każda felga
Materiałem nie lecz różnią się kątem podtoczenia końcówki nakrętki
To sie zgadza,jednak i VW i Ford stosuja jednakowe nakrętki i śruby do orginalnych alu i stalówek.
Bodzio 1 05-03-2007, 10:06 Czytalem posty ale mam nakretke bez kapturka do alu i ma ta sruba 3cm. zamknieta, tak jak wspomniano zeby sie nic nie dostalo, sruba do stalowek a zarazem do stalowek ma 1.5cm. otwarta i w momencie sprawdzenia sruba do zimowek ille łapie, to sie okazuje ze szpilka do zlicowania sie z nakretka oklo 2 mm, a wiec jest to niepelna naretka, moje pytanie brzmi czy te 2 milimetry moze spowodowac np ze nakretke wyrwie ze szpilek,dodam ze wolno nie jezdze. Moze to przeliczyc na obroty nie mam pojecia?
2 mm to zdecydowanie za mało,to jest jakieś max 2 zwoje.Będzie Ci czekać wymiana szpilek :fcp20
Ja to zrozumiałem, że te 2mm to tyle ile brakuje, a nie grubość na jakiej trzyma. Czyli, że trzyma na pozostałych 13mm.
Bodzio 1 05-03-2007, 10:57 teraz sprawdzilem jest to prawie 15 cm a na srubie tej od aluskow zrobiłem 8 obrotów i troche do dokrecenia wiec nie wiem czy sie mam martwic?
Bodzio 1, weź ty podawaj dokładnie o co ci chodzi. Raz piszesz 1.5mm, teraz znowu 15cm. Nie widziałem jeszcze śrub do felg samochodu osobowego o długości 15cm.
Bodzio 1 05-03-2007, 11:00 llechu, dokładnie te 2 mm to brakuje zeby szpilka zlicowala sie ze sruba, jak by sie zlicowało to by bylo spoko mimo ze na alu sa sruby dłuzsze, ale jesli zimowki trzymały na grubosci tej sruby to letnie tez, sruba org.ford
Ja to zrozumiałem, że te 2mm to tyle ile brakuje, a nie grubość na jakiej trzyma. Czyli, że trzyma na pozostałych 13mm.
A ja to sie pogubiłem w tym wszystkim :fcp2
teraz sprawdzilem jest to prawie 15 cm a na srubie tej od aluskow zrobiłem 8 obrotów i troche do dokrecenia wiec nie wiem czy sie mam martwic?
Pewnie chodzi o 1,5 cm :fcp4
Jeśli dokręcasz 8 obrotów to w zupełnosci wystarczy :fcp4 i temat chyba zakończony będzie :fcp26
Bodzio 1 05-03-2007, 11:05 Bodzio 1, sorry mój bład w ostatnim poscie oczywiscie chodziło o 15 mm a nie jak zauwazył llechu 15cm
[ Dodano: 2007-03-05, 12:06 ]
DZieki za wskazówki troche mi lepiej, bo nie chce zobaczyc mojego koła jak mnie wyprzedz :fcp18
[ Dodano: 2007-03-05, 12:11 ]
duch07, zle mnie zrozumiałes 2 mm zeby trzymało na 15mm Wiec trzyma na 13mm
trzyma na 13mm
To wystarczy,nic nie musisz kombinować :fcp4
|
|