Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] elektryczna szyba raz się podnosi, a raz nie

patryklojfocusmk3
08-03-2015, 20:07
Witam mam do was pytanie w moim FF Mk3 mam taki problem miałem jakiś czas temu kolizje uderzenie od strony kierowcy, ale zepchało mnie z drogi na kraweżnik po stronie pasażera tak że wpadłem na niego i uległo skrzywieniu felga rozerwało opone od tamtego czas co jakiś czas wystepuje problem z szyba od strony pasażera gdzie uderzenia bezpośredniego nie było mianowicie raz szybe opuszcze do samego dołu i normalnie ją podniose a raz szybe opuszcze i wtedy juz nie da sie jej podnieść dopiero po jakims czasie około godziny moze dwóch godzin szyba sie podnosi normalnie wraca do góry, co moze byc przyczyną ? czy na dole po opuszczeniu jest jakiś ogranicznik który ona przekracza i nie ma styczności aby ja podnieść ? jak to wygląda ? kolejną i może pomocną uwagą jest fakt iż szyba od strony kierwocy po opuszczeniu do samego dołu jest patrząc na uszczelki wyżej o około 1 cm niż po stronie pasażera po stronie której sie czasem nie podnosi

patryklojfocusmk3
09-03-2015, 11:00
Dziś byłem w serwisie powiedzieli mi ze spalony podnośnik i ze nowy 800 zł :] ale jak może być spalony skoro raz się podnosi a raz nie !? Czy próbować u elektryka coś kombinować ? może jakiś ogranicznik końcowy opuszczania szyby się gdzieś odgiął może jakieś konektorki niełączą może kabel sparcialy i zrobią to a powiedział ze podnośnik nowy :]

zombie6
09-03-2015, 11:19
Jak mocno wyrżnąłeś o krawężnik wiele mogło się stać. Coś tak czuję, że też skrzywiłeś choćby lekko, ale jednak zwrotnicę i macphersona przy tym uderzeniu jak opona i felga poszła, więc ten podnośnik przy tym to pryszcz....Podjedź przy okazji na geometrię....bo może się okazać, że to dopiero początek wydatków....Zresztą auto już Ci piszczy, ślimaczy się, coś w podnośniku szyby nie styka - źle to wygląda....

patryklojfocusmk3
09-03-2015, 13:30
spokojnie sprawa juz była dawno temu bo w połowie stycznia odebrałem gotowy samochód po naprawie ;) bo byłem poszkodowana osobą ;) samochód na dzien dzisiejszy jeździ i wszystko w porządku ale pozostała szyba która się nie podnosi teraz sie na stałe zamknięta ;]

gregor75
09-03-2015, 14:22
dla poprawnej diagnozy trzeba by rozebrać boczek drzwi

MichuMk2
10-03-2015, 09:04
Witam.
Mam następujący problem z szybą elektryczną. Po stronie pasażera, gdy chcę otworzyć szybę, ta opada lecz w ciągu przerywanym, muszę kilkakrotnie nacisnąć przycisk aby ją opuścić. Czy wiecie czym taka usterka może być spowodowana?

Pitol321
10-03-2015, 09:48
Temat w którym pytasz odnosi się do Focusa MK3, a Ty masz problem z Foką MK2.

Jeśli wszystkie szyby są elektryczne, kierowcy działa poprawnie - można otworzyć i zamknąć jednym przyciśnięciem, to prawdopodobnie szyba pasażera się rozprogramowała.
Trzeba ją ponownie zaprogramować. Pełno informacji o tym na forum jak i w instrukcji. (Przytrzymanie przycisku w pozycji otwierania chwilkę aż usłyszy się "cyknięcie", tak samo dla zamykania szyby.)

Jeśli elektryczne są tylko przednie, to opuszczanie jednym kliknięciem będzie działać tylko po stronie kierowcy (informują o tym "kreseczki" przy przełącznikach szyb po stronie kierowcy).
Podnoszenie po stronie kierowcy, jak i podnoszenie/opuszczanie po stronie pasażera działa wtedy tylko poprzez przytrzymanie przycisku.

rutra860
21-12-2015, 19:07
Witam
Mam prośbę, posiadam elektryczne szyby z przodu i od strony kierowcy przestały działać, co może być przyczyną, czy jest możliwe żeby się skończył silniczek ?

spenser696969
22-12-2015, 05:23
U mnie też od strony pasażera szyba nie działa na razy. Podejrzewam że jakiś kabelek poluzował się przy silniczku, jak będzie ciepło to się naprawi.

banan206
22-12-2015, 07:39
U mnie gdy nie działała szyba pasażera winny był przycisk opuszczania szyb w tych drzwiach. Wypalił się jeden styk i nie przenosił napięcia, dodam że nawet z przyciskiem drzwi kierowcy nie dało się sterować szybą pasażera.

spenser696969
22-12-2015, 07:50
U mnie gdy nie działała szyba pasażera winny był przycisk opuszczania szyb w tych drzwiach. Wypalił się jeden styk i nie przenosił napięcia, dodam że nawet z przyciskiem drzwi kierowcy nie dało się sterować szybą pasażera.

Wymieniałeś przycisk czy go naprawiłeś? Demontowałeś bok drzwi czy można jakoś łatwiej to zdemontować? U mnie tak samo się dzieje jak opisałeś.

krzys1968
22-12-2015, 08:40
Boku nie trzeba demontowac przycisk jest na zatrzaski gora-dol trzeba podwarzyc i pociagnac do siebie , na zdjeciu przelacznika widac w ktorym miejscu sa

banan206
22-12-2015, 08:58
Wymieniałeś przycisk czy go naprawiłeś? Demontowałeś bok drzwi czy można jakoś łatwiej to zdemontować? U mnie tak samo się dzieje jak opisałeś.

Rozebrałem i przeszlifowałem styki i dogiąłem troszkę. Ale zaczyna znowu szfankować więc wymiana mnie i tak nie ominie.

Przemek 1980
22-12-2015, 19:39
Witam
Ja miałem tak samo strona od pasażera przód szybę zamknąłem i nie mogłem otworzyć potem otworzyłem i paru godzinach normalnie zamknąłem.
Taka przypadłość już odnotowałem ja i auto od kolegi firmowe.
Jest to jakaś wada silników zaciera się przekładnia. Trzeba rozebrać całe i wyjąc przekładnie z silnikiem wyczyścić i nasmarować i chodzi bez problemu.
Ja po rozebraniu się zdziwiłem wszystko w środku zardzewiałe i nie miał siły się obracać. Teraz wszystko OK.
Pozdrawiam

velPaulus
15-02-2016, 20:47
Panowie,

U mnie chyba podobny problem - szyba pasażera od jakiegoś czasu nie chce się otwierać (lewa działa normalnie), szczególnie w wilgotne dni.

Nie jest to raczej awaria silniczka, skoro co jakiś czas - tutaj jeszcze nie zanotowałem żadnej reguły - działa normalnie. Czy np. woda może wpływać jakoś na blokowanie szyby? Zauważyłem, że po naciśnięciu przełącznika po stronie kierowcy, ten po stronie pasażera delikatnie miga (co sugeruje, że prąd idzie normalnie).

Jest to jakaś wada silników zaciera się przekładnia. Trzeba rozebrać całe i wyjąc przekładnie z silnikiem wyczyścić i nasmarować i chodzi bez problemu.

Update - potwierdzam powyższe. To jakaś wada tych silników, rozebranie i czyszczenie pomogło.

fitoro
13-05-2016, 15:21
Witam
Panowie a u mnie jest tak: od strony kierowcy szyba od strony pasażera raz dziala a raz nie, ale od strony pasazera działa. Całkiem poplątane. Pomocy

Focus 2

Traco
08-07-2016, 10:12
Witam

Sprawa dotyczy mondeo MK VI (2012) lecz pisze w tym temacie aby nie tworzyć nowego.

Kilka dni temu zauważyłem że szyba od pasażera nie zamyka się automatycznie po drugim kliku. Aby ją zamknąć trzeba trzymać przycisk cały czas. Sprawa wyglada identycznie jeśli chcę zamknąć szybę z panelu kierowcy lub przycisku pasażera.

Proszę o pomoc gdzie zacząć szukać i co mogło to spowodować (przepalony bezpiecznik czy przerwany kabelek)

W samochodzie 4 szyby elektryczne.

RobertFocusMK3
27-07-2016, 16:19
W moim Focusie Mk3 od kilku dni mam następujący problem: mogę opuszczać szyby pasażera z przodu i pasażera z tyłu (lewa strona) tylko przez ok 2 sekundy, po czym przez 2 sekundy jest przerwa w dopływie napięcia (w nocy widać to po tym jak gaśnie podświetlenie przycisku sterującego w drzwiach pasażera; po czym znowu to podświetlenie się zapala na 2 sekundy i gaśnie. I tak w kółko) Przy otwartych drzwiach mam doświetlenie boku auta dzięki lampkom w lusterkach bocznych. To lusterko od strony pasażera przy otwartych drzwiach świeci przez 2 sekundy po czym gaśnie na 2 sekundy. Dlatego przy otwieraniu auta nigdy nie wiem, w który cykl trafię i zdarza się, że zamknięte lusterko pasażera mi się nie otwiera. Co może być powodem tak regularnego (ok 2 sekundy) dopływu i braku dopływu prądu sterującego szybami po lewej stronie i lewego lusterka. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

LuckyLukePL
27-09-2016, 19:08
Witam :) wiem, że to jest temat odnośnie mk3, ale widzę tu również posty odnośnie mk2,
więc nie będę zakładał nowego tematu odnośnie mojego zapytania, a mianowicie:
w moim mk2 wszystkie szyby mam elektryczne, wszystkie frygają aż miło, z wyjątkiem
prawej tylej. Problem polega na tym, że gdy włączę automatyczne domykanie szyba dochodzi do samej góry i z powrotem opuszcza się do połowy wysokości, gdy chcę ją zamknąć u samej góry muszę ręcznie ją stopować. Pytanie brzmi czy wystarczy samo zaprogramowanie szyb od nowa czy problem może tkwić gdzieś indziej?

boncio
28-09-2016, 08:09
LuckyLukePL Jakby nie była zaprogramowana, to by się wcale nie podnosiła w automacie. Problem jest gdzie indziej.

leszcz
04-10-2016, 22:19
Problem polega na tym, że gdy włączę automatyczne domykanie szyba dochodzi do samej góry i z powrotem opuszcza się do połowy wysokości, gdy chcę ją zamknąć u samej góry muszę ręcznie ją stopować. Pytanie brzmi czy wystarczy samo zaprogramowanie szyb od nowa czy problem może tkwić gdzieś indziej?
no w prowadnicy ..... coś "mówi" szybie ,że jest zakleszczenie jakiegoś przedmiotu i się cofa

Jozek_4301
12-11-2017, 21:28
Witam, odgrzebie temat.
W focusie od jakiegoś czasu raz działa a raz nie szyba kierowcy, aż w końcu około tydzień temu szyba w ogóle przestała działać. Mam elektryczne tylko przednie szyby a szyba pasażera działa bez zarzutu. Myślałem że to przełącznik i kupiłem drugi niestety nic to nie pomogło.
Oglądałem filmiki i wiem jak zdjąć boczek drzwi, jednak na filmach nie było pokazane jak wyjąć silniczek z przekładnią mechanizmu. Moje pytanie do osób które to same naprawiały, czy da się wyjąć sam silnik z przekładnią bez wyciągania szyby z drzwi, jeśli tak proszę opiszcie jak to zrobić, jak naprawiliście przekładnię? Czy wystarczyło jej wyczyszczenie czy też tak jak na jednym z filmów trzeba dokładać śrubkę lub kulkę łożyska?
Czy boczek były przyklejony, czy przy składaniu kleiliście go, jeśli tak to czym lub czy wystarczy go tylko włożyć?
Czy da się wyjąć silniczek jeśli szyba jest zamknięta i nie działa?
Dzięki za odpowiedzi.

yarecek
10-07-2018, 21:49
@up
I jak Jozek? Udało się?
Pytam, bo mam to samo.
Rozebrałem drzwi , jednak za cholerę nie wiem jak zdemontować szybę ze stelaży.
Żeby ją zdemontować muszę opuścić szybę, a to przecież nie działa.
Ktoś coś podpowie?

daaro
19-07-2018, 06:29
W moim Focusie Mk3 od kilku dni mam następujący problem: mogę opuszczać szyby pasażera z przodu i pasażera z tyłu (lewa strona) tylko przez ok 2 sekundy, po czym przez 2 sekundy jest przerwa w dopływie napięcia (w nocy widać to po tym jak gaśnie podświetlenie przycisku sterującego w drzwiach pasażera; po czym znowu to podświetlenie się zapala na 2 sekundy i gaśnie. I tak w kółko) Przy otwartych drzwiach mam doświetlenie boku auta dzięki lampkom w lusterkach bocznych. To lusterko od strony pasażera przy otwartych drzwiach świeci przez 2 sekundy po czym gaśnie na 2 sekundy. Dlatego przy otwieraniu auta nigdy nie wiem, w który cykl trafię i zdarza się, że zamknięte lusterko pasażera mi się nie otwiera. Co może być powodem tak regularnego (ok 2 sekundy) dopływu i braku dopływu prądu sterującego szybami po lewej stronie i lewego lusterka. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Miałem tak kilka dni cyrki z tymi szybami.
Dokładnie to opisał kolega wyżej.
Podświetlenie migało.
Rozebrałem boczek i potraktowałem wtyczki od modułu w drzwiach preparatem do czyszczenia styków w sprayu.
Po tym kasowanie błędów i wszystko gra

Pablos100
01-09-2018, 15:04
Sorry za powrót do tematu ale i mnie dopadł problem z szybami . Jak wyjąć silniczek szyby gdy otwieranie wogóle nie działa???

dzwiedziu
01-09-2018, 16:06
Nie da się zdemonrować samego silnika?
Silnik jest przykręcany na trzech śrubach od zewnątrz, ale śruby są od wewnątrz. Nie da się nasadką torx dojść od tyłu do tych śrub?
Puźniej silnik z przekładnią powinien "zejść" z wieloklinu na którym są linki.
Temat mnie ciekawi bo na dniach będę montował u siebie 4x el szyby ( mam obecnie przód tylko) i z przodu muszę wymienić same silniki na 6 pinowe, ew całe podnośniki.

Pablos100
01-09-2018, 16:11
dzwiedziu dałeś mi do myślenia , będe musiał spróbować , miałem już linki ciąć ...

dzwiedziu
01-09-2018, 16:14
Zobacz sobie na aukcjach allegro jak dokładnie wygląda przedni podnośnik i jak wygląda bez silnika bo takie też są.
I koniecznie daj znać czy dało się i mile widziane fotki drzwi po ściągnięciu tej szarej pianki wewnątrz, pod tapicerką.

Pablos100
01-09-2018, 16:31
dzwiedziu patrz
https://www.youtube.com/watch?v=mOrnG-884RI

dzwiedziu
01-09-2018, 20:12
...

dzwiedziu
02-09-2018, 21:14
...

Pablos100
03-09-2018, 19:07
chyba sami obserwatorzy na tym forum ...

Pablos100
13-09-2018, 21:31
czy ktoś ma instrukcję naprawy silniczka podnośnika szyby ?
ewentualnie czy można poza aso nowy taki kupić?
ktoś wie czy tylny prawy można zamienić z przednim i druga strona tak samo ?

dzwiedziu
14-09-2018, 08:44
Przód ma większy silnik.
Kup podnośnik na allegro używany a stary później napraw na spokojnie.
Wymienić można bez ściągania szyby, wtyczka jest pod głośnikiem.
Odkręcasz od środka od strony zewnętrznej blachy drzwi trzy śruby, dolną śrubę podnośnika, górną popuszczasz, środkową wykręcasz nie do końca.
Wkładasz palce pomiędzy silnik a ten czarny plastik i podważając ściągasz silnik z przekładnią.
Wczoraj wymieniałem oba silniki z przodu z w pin na 6 pin i poszło bez ekscesów.

Pablos100
14-09-2018, 09:35
Dzwiedziu to wiem że można wyciągnąć silniczek bez wyjmowania podnosnika. Chodzi mi o ewentualna regenerację silnika. Wyciągnąłem swój i oczyściłem rdze z wirnika tam gdzie zaczyna się gwint. Po tym zabiegu szyba się podnosi ale bardzooo wolno. Drugi silnik mi się zawiesza, muszę walić reka w drzwi żeby ruszył.

Pablos100
18-09-2018, 21:38
czy naprawdę nikt nie naprawiał silniczka szyb ? ewentualnie nie wie gdzie można kupić regenerowane bo aso krzyczy 1300 zł za jeden !!!

dzwiedziu
18-09-2018, 22:02
Kup żesz z polifta podnośniki i pochodzą następne parę dobrych lat.
Ok 150-160zł za oba przody to chyba dobra cena jak złodzieje w aso krzyczą 1300zł za jeden?

1300zł, a może on Ci podał cenę za całe drzwi - trza było zapytać, hehe.

Pablos100
02-11-2018, 17:14
1300 za silnik. Z polifta są inne silniki niż przedlifta. Kostka silnika z przedlifta jest na, 2 piny.

dzwiedziu
02-11-2018, 17:20
Bo patrzysz na podnośniki gdzie tylko przód miał elektryczne szyby a tył korbki.
A masz patrzyć na takie gdzie wszystkie cztery były elektryczne, wtedy silniki są 6 pinowe :-)

headbanger
25-02-2020, 23:18
odkopię jak się uda :) czyli nie ma znaczenia czy przedlift czy polift? jedynie ilość pinów i strona jeśli chodzi o przód? u mnie też padł silnik od strony pasażera i muszę się zabrać za szukanie...