Zobacz pełną wersję : OBD2 Program diagnostyczny i do ustawień
sebolek2 12-03-2015, 19:16 Zakupiłem sobie ELM327 Bluetooth, mam parę programów diagnostycznych, które pokazują różne wartości, ale szukam programu serwisowego, którym mógłbym włączyć/wyłączyć pewne funkcje, np automatyczne zapalanie świateł itd. Czy ktoś wie jaki to będzie program?
Nie zrobisz tego za pomocą ELM.
tapatalk @ es five
sebolek2 12-03-2015, 19:19 No to co muszę kupić, żeby zrobić?
Adapter z przełącznikiem hs-can/ms-can w najgorszym wypadku ids/wds w najlepszym ;)
tapatalk @ es five
sebolek2 12-03-2015, 19:26 Znalazłem coś takiego, nie wiem czy mogę wkleić link, więc wklejam samą nazwę ;)
FORD VCM MINI IDS OBD2 Rotunda diagnostyka
Może być?
Pejotwroc 12-03-2015, 22:18 A elm configiem nie włączy sobie automatycznego zapalania świateł czyli światła skandynawskie?
sebolek2 13-03-2015, 08:28 Ja to mam włączone, chcę to wyłączyć, bo mnie to denerwuje.
Pejotwroc 13-03-2015, 08:54 Więc poczytaj sobie cały wątek na tym forum o elm config. Uwaga bo długi:D
Tak poza tym elm 327 z Bluetooth nie jest polecany.
Właśnie doczytałem że masz Focusa. Więc nie powiem Ci czy uda się to ze światłami. Z mondeo MK 4 jak najbardziej.
sebolek2 13-03-2015, 17:59 Ale nie jest polecany dlaczego? Jest jakiś konkretny powód, czy tylko tak mówią i dlatego się go nie poleca? Mam go, używam od kilku dni i wszystko działa jak powinno. Wątek fajny, ale za długi, szkoda, że nie ma wszystkich ważnych informacji w jednym miejscu. Szkoda czasu na wertowanie ;)
Połączenie jest mniej stabilne niz na kablu i większe ryzyko ze uwalisz sobie auto. Ja mam na BT ale do zabawy bardziej, jak chciałem zmieniać parametry przez elmconfig to kupilem od viakena na kablu.
Wysłane z mojego XT1033
Chodzi o stabilność transmisji, utrata połączenia w czasie wgrywania nowej konfiguracji może skończyć się lawetą.
sebolek2 13-03-2015, 19:39 No to wiadomo, jak będę chciał zmieniać coś więcej, to sobie kupię kabel, nie ma problemu. Chcę się jedynie dowiedzieć jakim kablem i czym można pozmieniać kilka przydatnych funkcji. Teraz np chcę aktywować tempomat. W moim aucie mam wszystko, brak tylko kierownicy, którą już nabyłem i będę montować, kwestia włączenia w komputerze. No i tutaj pytanie jak wyżej, czym?
Ja aktywowalem tempomat tydzień temu, właśnie specjalnie na ta okazje kupilem kabel viaken no i oczywiście elmconfig.
Wysłane z mojego XT1033
No to wiadomo, jak będę chciał zmieniać coś więcej, to sobie kupię kabel, nie ma problemu. Chcę się jedynie dowiedzieć jakim kablem i czym można pozmieniać kilka przydatnych funkcji. Teraz np chcę aktywować tempomat. W moim aucie mam wszystko, brak tylko kierownicy, którą już nabyłem i będę montować, kwestia włączenia w komputerze. No i tutaj pytanie jak wyżej, czym?
Żeby cokolwiek aktywować, trzeba wgrać w BCM'a nową konfigurację.
To wiążę się z lekkim ryzykiem, dlatego wprowadzanie dodatkowego ryzyka w postaci transmisji bezprzewodowej jest proszeniem się o kłopoty...
|
|