Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] listwy parapetowe przyokienne jak zdjąć ?

patryklojfocusmk3
13-03-2015, 15:23
Witam was mam do was pytanie te listwy przy bocznych szybach od dołu zrobiły mi się takie powiginane wyblakle prawdopodobnie od słońca i chce je wymienic na nowe i moje pytanie jak je zdjąć zanim coś urwe czy one są po prostu wcisniete czy trzeba ściągać tapicerkę ? Czy wystarczy pociągnąć czy maja zatrzaski jakieś ?

Hasselblad
17-03-2015, 08:36
Chłopie - weź Ty proszę przeczytaj to co piszesz, zanim wyślesz post. Co wątek - to trzeba Cię po kilka razy czytać żeby zrozumieć o co chodzi...

PS - skoro piszesz o tapicerce, to masz na myśli wewnętrzne, masywne górne plastikowe okładziny drzwi?

patryklojfocusmk3
17-03-2015, 11:32
Chodzi mi o listwy boczne na drzwiach na obramowce szyby w wersjach zwykłych są one czarne w wersjach lepiej wyposażonych są chromowane

loki34
18-03-2015, 18:36
Witam was mam do was pytanie te listwy przy bocznych szybach od dołu zrobiły mi się takie powiginane wyblakle prawdopodobnie od słońca i chce je wymienic na nowe i moje pytanie jak je zdjąć zanim coś urwe czy one są po prostu wcisniete czy trzeba ściągać tapicerkę ? Czy wystarczy pociągnąć czy maja zatrzaski jakieś ?

Widziełes ile one kosztuja? Ja wymieniałem jedna i kosztowała 370 zl,masakra. raz wymieniali mi na gwarancji,teraz wymieniałem na moj koszt ale za kazdym razem nie byłem zadowolony. odstaje ,nie trzyma lini podnosi sie na koncowkach. listwa na tylnych lewych drzwiach nie wiem o co tu chodzi,z drugiej strony sa idealnie proste. sa one na takich zatrzaskach,podobno jak raz sie zdejmie to juz drugi raz prosta nie bedzie a i nie wiadomo czy zatrzaski przezyja.

Wojtek O.
06-04-2015, 17:15
W większości Focusów mk3 są odstające w tylnych drzwiach. Ja cały komplet do kombi widziałem za niecałe 300 zł. na allegro ktoś to robi. Na zdjęciu były pięknie spasowane.

Oskarr
07-04-2015, 08:12
U mnie tez odstaja z tyłu od strony kierowcy...

malypin
08-04-2015, 11:25
U mnie odstają z przodu od pasażera..

loki34
08-04-2015, 19:04
W większości Focusów mk3 są odstające w tylnych drzwiach. Ja cały komplet do kombi widziałem za niecałe 300 zł. na allegro ktoś to robi. Na zdjęciu były pięknie spasowane.

Te na allegro to sa doklejane do czarnej gumowej uszczelki na tasme dwustronna, to nie ma nic wspolnego z ori listwami.

patryklojfocusmk3
09-04-2015, 07:15
no, a może ktoś ma te z allegro ? i jak z ich wytrzymałością ? nie odkleja się ta folia ? bo przypuszczam, że to folia od spodu klejona od góry chrom ?

Wojtek O.
09-04-2015, 08:28
Ponoć metal na taśmie dwustronnej. Więc jak dobra taśma i klejący dobrze przygotował podłoże to nie oderwie tak łatwo.

mmisza
09-04-2015, 08:42
no, a może ktoś ma te z allegro ? i jak z ich wytrzymałością ? nie odkleja się ta folia ? bo przypuszczam, że to folia od spodu klejona od góry chrom ?

Cześć,

Ja mam zamontowane listwy z firmy chromemaster - zabawa z założeniem trwała około 2 godzin ponieważ chciałem aby to wyglądało "jak oryginał" :) i zależało mi na porządnym spasowaniu. Folia samoprzylepna została wzmocniona czarnym silikonem ( uznałem że sama folia to ciut za mało ) i po całej zimie nic się nie odkleja etc. Jestem z okolic Katowic więc możemy się gdzieś ustawić jeśli będziesz miał ochotę.

Pozdrawiam

MiszA

Wojtek O.
09-04-2015, 09:09
Dobra taśma 2 strona powinna mieć taka moc klejenia że powinieneś wyrwać cale listwy z drzwi ewentualnie poodrywać gumę.
W poprzedniej pracy do podnoszenia maszyn do 2 ton używaliśmy haków na taśmie dwustronnej o wymiarach 5x5cm. Chodziło o to by móc potem łatwo zdemontować hak nie pozostawiając śladów i nie osłabiać konstrukcji, a jednocześnie by hak był idealnie w środku ciężkości.

mmisza
09-04-2015, 09:16
Dobra taśma 2 strona powinna mieć taka moc klejenia że powinieneś wyrwać cale listwy z drzwi ewentualnie poodrywać gumę.
.

Zgadza się nie mniej jednak taśma delikatnie "odpycha" listwy od elementu to którego się klei w związku z czym fajnie jest wypełnić te "braki" wizualnie wygląda to dużo lepiej :) - sprawdzałem na sobie.

Pozdrawiam

MiszA

Wojtek O.
09-04-2015, 09:23
A tu sie zgadzam. Niestety nie da sie zrobić taśmy aż tak cienkiej by nie odstawała wogóle.

Piecyk1988
09-04-2015, 14:43
Ja mam zamontowane listwy z firmy chromemaster
mmisza, możesz dać jakieś foto jak to u Ciebie wygląda, też coś kombinuje nad listami chrom, jednak szukam Ori w używkach.

Oskarr
09-04-2015, 18:49
Przyłączam sie do prośby :) poproszę o fotki

pjetrucha
09-04-2015, 21:55
Również mam te listwy i póki co nie narzekam. Zaufałem samej taśmie bez silikonu i jeśli chodzi o wytrzymałość to bez zarzutów. Od roku nic się z nimi nie dzieje. Trzeba się jedynie przyłożyć podczas montażu, a uda się bez szczelin.
http://i.imgur.com/8iPJiVjt.jpg (http://imgur.com/8iPJiVj) http://i.imgur.com/5XsDXozt.jpg (http://imgur.com/5XsDXoz) http://i.imgur.com/2oFjXVtt.jpg (http://imgur.com/2oFjXVt)
Jeśli chodzi o Ori listwy to w sposób "łatwy" można wymienić tylko te w drzwiach. Przedni i tylny trójkąt jest jako jedna całość więc nie sposób tego zdemontować. Musiałbyś wymienić cały element.

Piecyk1988
09-04-2015, 23:36
Na zdjęciach wygląda bardzo fajnie. Napisz jeszcze proszę co zrobiłeś z oprawkami halogenów bo widziałem tylko wersje czarną lub chrom a Ty masz chromowany ring?

pjetrucha
10-04-2015, 06:11
Są to ori oprawki dostępne tylko na rynku amerykańskim. Zamowilem na ebayu.

Wojtek O.
10-04-2015, 14:25
Ja zamawiam te z chromowane.com.pl Jest cały wątek o mondeo i tych listwach.
Ładnie Ci wyszło pjetrucha

urozanin
07-04-2016, 15:28
Sprzedam listwy chromowane do Focusa Mk3 Sedan, identyczne jak posiada kolega Pjetrucha (zakupione na Allegro od użytkownika chromemaster). Myślałem, że auto będzie wyglądało korzystniej ale po przyłożeniu do białego lakieru nie zgrywa się to w całość. Dla ciemnych kolorów jednak polecam w 100%, wysoka jakość wykonania - całość wygląda bardzo solidnie ; ) Cena 160zł - kontakt priv

edmun
07-04-2016, 16:43
A to nie powinno jednak być w dziale sprzedam ? :D