Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana czujnika parkowania - przedni, prawy, wewnętrzny.

skarbowski
16-03-2015, 19:55
Witam,
w ASO wykazano mi, że w moim Mondeo nie działa przedni, prawy, wewnętrzy czujnik parkowania nie działa, przez co oczywiście cały układ nie pracuje. Kupiłem już nowy w sklepie z częściami Forda, ale teraz moje pytanie, jak najprościej się do niego dobrać i wymienić? Czy niezbędny będzie kanał? A może w ogóle zostawić to profesjonaliście?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

mm32
16-03-2015, 20:57
Przede wszystkim,zawsze przed wydaniem ostatecznego werdyktu warto zrobić podmiankę czujników,aby wykluczyć ewentualne problemy z wiązką,a jak wiadomo w mondeo mk4 wiązki są baaardzo kiepskiej jakości.
Do wymiany przedniego prawego wewnętrznego czujnika najlepiej zdemontować osłonę pod silnikiem(przednia).

esiaczek
16-12-2015, 20:22
Panowie, którzy wymienialiście przedni czujnik wewnętrzny. Jaka jest wtyczka ? Chcę kupić nowy, oryginalny i widzę, że różnią się kierunkiem wyprowadzonego gniazda, jedne mają z tyłu a drugie z boku.

mm32
16-12-2015, 20:28
O taka:
http://allegro.pl/czujnik-cofania-pdc-ford-mondeo-iv-s-max-06-11-i5065800801.html

Mariusz
16-12-2015, 22:09
mm32 chyba się mylisz. Ten co wrzuciłeś, to zewnętrzny.
O ten zapewne Ci chodziło:
http://allegro.pl/czujnik-parkowania-pdc-ford-galaxy-mondeo-s-max-i5373905022.html

Dla zobrazowania różnicy.
- Czujnik parkowania - przód środkowy Mondeo Mk4
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-parkowania-przod-srodkowy-Mondeo-Mk4-S-Max-Galaxy-1765444-FORD/3705

- Czujnik parkowania - przód zewnętrzny Mondeo Mk4
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-parkowania-przod-zewnetrzny-Mondeo-Mk4-S-Max-Galaxy-1765445-FORD/3706

mm32
17-12-2015, 02:25
@mm32 chyba się mylisz.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd-wstawiłem przez przypadek zły link.
Dziękuję za poprawienie :).

esiaczek
17-12-2015, 07:15
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz już wiem, że to chyba te same czujniki, a wyprowadzenie kostek odpowiada jego umiejscowieniu.

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-parkowania-przod-srodkowy-Mondeo-Mk4-S-Max-Galaxy-1765444-FORD/3705

Taki właśnie miałem na oku. Widzę, że ludzie kupują też zamienniki.
Moje poprzednie auto to Audi A6 C5, tam kupowanie zamienników nie było dobrym rozwiązaniem, a co za tym, wymiana czegokolwiek wiązała się z dużymi kosztami. Pytanie więc, jak się sprawdzają zamienniki PDC w Fordzie ?

PIOTR_R_R
10-05-2016, 14:35
Koledzy czy czujniki dzielą się tylko na zewnętrzne i wewnętrzne czy jeszcze
na przednie i tylne ?

mm32
10-05-2016, 15:18
W jakim sensie ? Kształtu ?

PIOTR_R_R
11-05-2016, 00:50
W jakim sensie ? Kształtu ?

w sensie że widzą na allegro czujniki , które wyglądają jak mój przedni prawy zewnętrzny,
ale goście na pytanie czy się nada ? odpowiadają ,ze nie wiedzą bo oni je sprzedają jako tylne. I stąd właśnie moje pytanie

Bump: Mam jeszcze pytanie czy ważna jest zgodność numerów na czujniku?

czarek45
07-01-2017, 00:20
Pozwolę sobie nieco odkopać temat.
Kupiłem s-maxa po lifcie (2011). Diagnostyka pokazuje błęd wewnętrzny obu czujników wewnętrznych przednich.
Patrząc na ich oznaczenia wygląda, że nie są to właściwe czujniki wewnętrzne przednie, a raczej zewnętrzne przednie.
Moje pytanie jest czy czujnik zewnętrzny przednie będzie działał w miejscu wewnętrznego?
Dodam, że zamieniałem czujniki miescami (zewnętrzne z wewnętrznymi) i błąd wciąż pozostaje na wewnętrznych. Przedzwoniłem wiązke w zdeżaku i jest ok. Dodatkowo całkowite odpięcie czujnika zmienia błąd (z błedu wewnętrznego na ogólny elektryczny).
Podejrzewam, że sterownik wykrywa nieprawidłowy czujnik w tym miejscu, ale brak mi pewności, nie chciałbym ryzykować inwestycji w dwa nowe czujniki bez upewnienia się.
Pomożcie proszę.

mm32
07-01-2017, 08:57
Czujniki pod względem elektrycznym są identyczne,także zamiana ich miejscami jest jak najbardziej dozwolona pod względem elektrycznym,nie wiem czy nie różnią się one obudową tak jak w mondeo mk4.Ogólnie Ford stosował w mondeo /smax dwa rodzaje czujników,w kształcie L i w kształcie S ,chodzi o obudowy zewnętrzne,elektrycznie były identyczne.Poniżej oba typy.
http://allegro.pl/czujnik-parkowania-pdc-ford-galaxy-mondeo-s-max-i5373905022.html
http://allegro.pl/czujnik-cofania-pdc-ford-mondeo-iv-s-max-06-11-i6377876671.html

czarek45
07-01-2017, 09:59
Czesć, dzięki za odpwowiedź.
No właśnie problemem jest fakt czy one na pewno elektrycznie są podobne / takie same. Obudowy to inna sprawa. Ja w tym momencie mam te w kształcie "S", ale wygląda (z internetu), ze powinny być "L". Tak czy tak "S" wchodzi bez probelmu, "L" nie próbowałem ale nie wygląda, żeby miały nie pasować.
Czyli mówisz Marcin, że elektrycznie jest pewne, że komputer nie pokaże błędu po zamianie czujników miejscami (zewnętrzne z wewnętrznymi)?
W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego jak szukać probelmu dalej we wiązce...wolałbym żeby to były te czujniki ;).
A gdzie w S-Max FL jest moduł parktronica (PAM)?

mm32
07-01-2017, 10:02
A gdzie w S-Max FL jest moduł parktronica (PAM)?Zawsze w tym samym miejscy z tyłu przy nadkolu z prawej strony.

czarek45
07-01-2017, 15:29
Tak dzięki, już znalazłem. Kable wyglądają na ok.
Kurde...na pewno te wewnetrzne czujniki są zamienne z zewnętrznymi (logicznie dla modułu), może sygnały wyjściowe są z nich nieco inne i moduł to rozpoznaje?
Zamieniałeś je gdzieś miejscami w aucie po lifcie (wiem, że tutaj te czujniki są inne i teoretycznie niezamienne z tymi przed liftem)? albo ta wiedza jest poparta jamiś dobrym dowodem? Wybacz nie chce Cię urazić, tylko upewnić się, że jesteś pewny tej informacji - bo dużo ona zmienia w dalszej mojej diagnostyce.

mm32
07-01-2017, 18:36
Wstawiałem czujnik przedni w kształcie L do tyłu ,gdzie był zamontowany czujnik w kształcie S u siebie w przedlifcie i wszystko działało.
Zrób tak samo jak ja i zobaczysz co będzie.

czarek45
13-01-2017, 00:55
Kupiłem dwa czujniki wewnętrzne oryginalne. Dalej ta samo. Miałeś racje, elektrycznie nie ma znaczenia czy zewnątrzy czy wewnętrzny.
Troche pomierzyłem dziś napięcia na tych czujnikach i wychodzi, że napięcie na kablu sterującym na tych dwóch zewntrznych czujnikach jest zawsze takie samo (na przekręconym zapłonie) - na kazdym około 10.9V. Jak wypne czujnik napięcie spada do 0 - wiadomo. Jednak czujniki wewnętrzne zachowują się dziwnie. Jak wepne chodź jeden na obu kablach sterujących od nich pojawia się napięcie - nawet na tym co wisi luźno (około 3v). Jak wepne oba napięcia te sa różne i zmieniają się - coś jest nie tak.. Wiązka w zderzaku wygląda na dobrą - jeszcze raz przedzwoniłem omomierzem.
Z wiązką pomiędzy modułem a zderzakiem walczyć mi sie nie chce. Stwierdziłem, że zainwestuję w moduł drugi, za nadzieją że on jest walnięty. I tutaj mam prośbę/pyatnie: obecny moduł to BS7T-15K866-AB. Jednak taniej i więcej dostępnych na allegro jest modułów BS7T-15K866-AE. Jakie znaczenie ma ta ostatnia litera? mogę założyć ten z E na końcu?

mm32
13-01-2017, 18:19
mogę założyć ten z E na końcu?
Możesz.

czarek45
13-01-2017, 20:16
Dzięki wielkie. A wiesz/napiszesz mi co te literki na końcu znaczą? zżera mnie ciekawość a nie mogłem znaleźć.

mm32
13-01-2017, 20:20
Kolejne wydania-zmiany w sofcie.

daro2105
17-01-2017, 19:19
witam wszystkich mam pytanko czy cholowanie innego auta moglo spowodowac uszkodzenie czujikow bo po cholowaniu przestaly mi dzialac dzieki za pomoc

daro2105
05-02-2017, 16:50
witam wszystkich jednak cholowanie nie mialo z tym nic wspolnego padl czujnik przedni zewnetrzny czeka mnie wymiana

koval1980
23-06-2017, 11:25
Mam pytanie dot. czujnika wewn. z przodu. Oryginalny kosztuje ok.130zł, zamiennik Valeo ok.60zł. Zastanawiam się tylko czy będzie pasował w gniazdo, bo wg numerów powinien.
Czy ktoś z Was wymieniał czujnik parkowania z ori na Valeo, nieważne który?? No i jeszcze jedna kwestia, oryginalny jest czarny czy może srebrny ja grill?? Bo mój jest już w odcieniu grilla, ale to ze starości chyba.

rychu.zychu
24-06-2017, 06:50
Oryginalne są w kolorze czarnym.

koval1980
25-06-2017, 11:05
Oryginalne są w kolorze czarnym.
Dzięki, zatem kupię Valeo, od razu dwa, żeby ładnie wyglądało.

mm32
25-06-2017, 11:17
Jakby co to te czujniki można malować.

ajro
25-05-2018, 20:01
Trochę już stary ten temat, ale spróbuję tu przedstawić moje spostrzeżenia. Otóż mój parktronic też przestał działać. Włączam auto wbijam wsteczny i od razu rozlega się długi dźwięk oraz zaczyna migać kontrolka na desce rozdzielczej. Ale to wie chyba każdy. Teraz zmierzam do sedna. Zacząłem od tego, że poprzekładam miejscami czujniki wewnętrzne tylne gdyż błąd pokazywał mi się na wewnętrznym prawym. Kładę się pod auto, a tu niespodzianka jeden z przewodów urwany. Polutowałem i błąd z tylnym wewnętrznym zniknął, ale to nie koniec. Błąd wskazywany był również na przednim lewym wewnętrznym. Toteż postanowiłem go zamienić miejscami z prawym wewnętrznym. Jakie było moje zdziwienie kiedy po zabiegu komputer diagnostyczny wykazywał już uszkodzone oba przednie wewnętrzne. To znowu wróciłem z nimi na miejsce i znowu uszkodzony był już tylko ten lewy przedni wewnętrzny co wcześniej. O co kaman. Te czujniki chyba jednak nie są zamienne miejscami?

mm32
25-05-2018, 20:05
Są zamienne.

leszcz
25-05-2018, 20:34
Jakie było moje zdziwienie kiedy po zabiegu komputer diagnostyczny wykazywał już uszkodzone oba przednie wewnętrzne. To znowu wróciłem z nimi na miejsce i znowu uszkodzony był już tylko ten lewy przedni wewnętrzny co wcześniej.

Sprawdź wiązkę jednak . Zdarza się że ona daje takie objawy . A jak masz jakiś dodatkowy czujnik od kogoś pożyczyć to zamień z tym uszkodzonym co komp wskazał w pierwszej wersji i sie okaże co jest

lesiux
19-10-2018, 11:16
Czy czujniki przednie są w obudowie L a tylne S? Czy nie ma zasady? Jest sens się pakować w zamienniki NTY? Ktoś posiada?

hastur
20-10-2018, 12:59
Witam. Podepnę się do tematu. Mianowicie rok temu kupiłem Mondeo Mk4 Kombi z 2008 roku z niedziałającym systemem. Przy okazji wgrywania nowego softu do skrzyni biegów poprosiłem o zdiagnozowanie błędów jeśli chodzi o czujniki. Komputer wskazał, że chodzi o przedni wewnętrzny. Zamówiłem, wymieniłem, ale bez zmian. Jako, że nie mam komputera diagnostycznego to pytanie moje jest takie:

Czy ktoś ze śląska ( GOP ) ma taki komputer i trochę pojęcia, żebym mógł podjechać podpiąć, zdiagnozować, ewentualnie przemierzyć wiązki bo też się na tym nie znam ? Odwdzięczę się oczywiście za pomoc.

Dodam jeszcze tylko, że podczas zapalania zapłonu jest ok, natomiast przy przełączeniu na R pojawiq się ciągły kilkusekundowy pisk i mryga kontrolka park.

EDIT: Dodam jeszcze, że próbowałem metody z odpięciem czujnika, ponownym zamontowaniem i oszukaniem chwilowo komputera w celu wykrycia wadliwego czujnika, ale bez powodzenia. Po prostu nie działało, chyba, że robiłem coś nie tak.

muffintsi
20-10-2018, 13:18
Jak wyzrj koledzy posali. Sprawdzic trzeba wiazke od czujnikow.

Hansolo
20-10-2018, 14:06
Ten system jest tak idiotyczny, że bez różnicy który czujnik padnie, nie działa i przód i tył. Może jest w tym jakaś logika , ale ja jej nie widzę gdy działa to na zasadzie lampek choinkowych. W brata MK4 Forscan pokazał błąd czujnika i była informacja typu " uszkodzenie elementu wykonawczego " i w tym przypadku wymiana na używkę pomogła.

mondeo70235
21-10-2018, 19:05
kolego już pisałem co do czujników wyciągnij wiązke i sprawdz miernikem ta wiązka jest bardzo tandetna pomimo ze przewody są całe to utleniają się w środku i wskakuje uszkodzenie czujnika wymieniasz uszkodzony przewód i wszystko śmiga

vans38v
22-10-2018, 12:24
Witam,

Podepnę się do tematu zepsutych czujników cofania.
W moim przypadku na zgaszonym silniku i włączonym zapłonie wszystko działa, Jak podepnę komputer i zrobię test czujników to nie ma błędów i wszystko działa, ale gdy odpalę auto i wrzucę wsteczny to słychać ciągły dźwięk piiiiiiiiiiii.

Co może być przyczyną takiej usterki?

muffintsi
22-10-2018, 13:24
Co znaczy wszystko dziala?

Podlacz kompa, na wlaczonym zaplonie wlacz wsteczny i po zapiszczeniu odpytaj bledy.

mk4_mondeo
22-10-2018, 20:54
A ja się podepnę jaki tester kupić do MK4 kombi po lifcie 2012 aby te błędy pokazywało , bo już kupiłem 4 czujniki powymieniałem i wiązkę też sprawdziłem jest już naprawiona miałem jedne przewód na drugim czujniku walnięty, więc proszę o linka du testera diagnostycznego bo inaczej sam nie naprawie ;)

muffintsi
22-10-2018, 21:37
Bylo juz na forum 245 razy. Kup to

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7551505668

Zrob downgrade firmware do http://www.scantool.net/downloads/153/stn1170-3.3.1.zip

Sciagnij Forscan z https://forscan.org/

I to wystarcze. Do zmiany konfiguracji autka elmconfig.

To juz jest jak na widelcu.

Pierre84
26-10-2018, 10:43
Też sie podepne, mimo braku przeszkody pika czujnik lewy z przodu, sygnał przerywany, nieregularny ale nie ciągły. Jakieś porady sugestie co może być przyczyną? Problem przy manewrowaniu przód / tył.

mm32
26-10-2018, 11:00
Na dobry początek zamień czujniki miejscami,by mieć pewność,ze to wina czujnika.

Hansolo
26-10-2018, 12:02
Za jakiś czas całkowicie padnie. Już to przerabiałem. Możesz powoli szukać nowego.

hastur
26-10-2018, 20:09
Hej. Zakupiłem takie coś https://allegro.pl/interfejs-ford-elm327-bluetooth-mscan-hscan-2015-i7632041113.html ( oczywiście nie za takie pieniądze, ale do rzeczy ). Ściągnąłem FORSCAN zarejestrowałem i nie mam pojęcia jak mam z tego korzystać, a głównie interesuje mnie odczytanie jaki błąd pojawia się w czujniku parkowania. Auto podpięte, moduły zaczytane ( wydaje mi się, że jest ich jakoś mało ), brak błędów, przeleciałem wszystko i ani wzmianki o parkowaniu. Ktoś pomoże ?

EDIT: Wrzucam fotki z tego co pokazuje mi forscan. Po wrzuceniu R czy też D i ponowny odczytaniu błędów brak.

EDIT: Ok, zaczytałem pozostałe moduły i wyszło, że przedni lewy wewnętrzny czujnik sygnalizuje błąd ( rozumiem, że to ten po stronie kierowcy ). Jako, że wcześniej miałem info, że jest uszkodzony to go wymieniłem na nowy, ale błąd cały czas wyskakuje. Co radzicie dalej zrobić ?

muffintsi
27-10-2018, 10:47
Uszczypnijcie mnie! Dwie paczki za to gowno dales? Zartujesz tak?

muffintsi
27-10-2018, 10:50
Zamien czujniki lewy na prawy. Jezeli ciagle blad tego samego to sprawdz wiazke. Odepnij od auta i kazdy przewod na przejscie np zarowka 21w. Nie miernikiem! Nie probowka!

mk4_mondeo
27-10-2018, 16:07
a ja podłączyłem pod komputer i błędy mam takie :

B1B38 - przód, prawy wewnętrzny

B1B44 - tył, prawy zewnętrzny
B1B46 - tył, prawy wewnętrzny
B1B48 - tył, lewy zewnętrzny
B1B50 - tył, lewy wewnętrzny

Pomóżcie, które to czujniki i czy dobrze zdiagnozowałem ??

Dodam, że odpinałem całą tylną kostkę wiedź błędy z tyłu mogły się pojawić na wszystkich czujnikach. Nie mam dojścia ponownie do komputera ale zostało wszystko wykasowane. Tył wymieniłem cały ale przodu nie i dalej nie działa.

Usterka zdiagnozowana, jednak wskazania przedniego prawego czujnika były słuszne. Wszystko działa.

Dodam, że przez tą zabawę kupiłem 4 czujniki na tył i 2 na przód nowe oryginały i zamienniki bo nie miałem testera i teraz po naprawie wiązki która okazała się uszkodzona mam je do sprzedania. Jak by ktoś chciał i jest zainteresowany to zapraszam na priv to po kosztach oddam.

radkor
27-10-2018, 22:10
hastur masz za mało modułów wykrytych bo nie przełączyłeś się między HSCAN a MSCAN.
Forscan pyta czy masz przełącznik i mowi kiedy masz go przełączyć.
Gdybyś kupił STN1170 to byś miał automatyczne przełączanie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

hastur
29-10-2018, 12:02
Uszczypnijcie mnie! Dwie paczki za to gowno dales? Zartujesz tak?

Przecież napisałem, że tyle nie dałem :)

Zamien czujniki lewy na prawy. Jezeli ciagle blad tego samego to sprawdz wiazke. Odepnij od auta i kazdy przewod na przejscie np zarowka 21w. Nie miernikiem! Nie probowka!

Sprawdzę. Dzięki

@hastur masz za mało modułów wykrytych bo nie przełączyłeś się między HSCAN a MSCAN.
Forscan pyta czy masz przełącznik i mowi kiedy masz go przełączyć.
Gdybyś kupił STN1170 to byś miał automatyczne przełączanie.

Tak, po jakimś czasie doszedłem do tego, ale dzięki za info :)

hastur
05-11-2018, 11:08
Zamieniłem czujniki i w dalszym ciągu mam jeden ten sam błąd tj. przód lewy wewnętrzny. Co dalej mam z tym fantem zrobić ? Jak to przemierzyć, żeby sprawdzić wiązkę, bo chyba trochę roboty z wyciągnięciem jej jest.

muffintsi
05-11-2018, 12:34
Bez roboty nie ma soboty jak pisal Sofronow...

Chyba dosc logiczne co teraz.... Od kostki wiazki do kostki kazdego z czujnikow sprawdzic przejscie. Tylko nie jakims pikaczu, a zarowka np 21w. Oczywiscie wiazka i czujniki odlaczone.

hastur
05-11-2018, 12:47
Ok, a gdzie jest zlokalizowany moduł ?

muffintsi
05-11-2018, 12:51
Sprawdz wiazke pod zderzakiem.

lukasz..
06-02-2019, 13:36
Problem mam z jednym z tylnych czujników zapytam bo nikt nie napisał jak wyciągnąć ten czujnik ?

snamhtor
07-04-2019, 19:50
Koledzy proszę o pomoc czujnik w kształcie litery L to jest czujnik wewnętrzny? A czujnik w kształcie litery s to jest czujnik zewnętrzny?

laguna16v
13-07-2020, 15:35
Witam panów :)
W jaki sposób najlepiej dostać się do wiązki by ją sprawdzić ? Trzeba z przodu zdejmować zderzak? Wywala mi błąd czujników przednich wewnętrznych i prawego zewnętrznego.

P.s. czy kupno kabelka elm327 z przełącznikiem hs can ms can pozwoli dokładnie zdiagnozować błędy i usunąć je?

mm32
13-07-2020, 19:49
W jaki sposób najlepiej dostać się do wiązki by ją sprawdzić ?
Wystarczy zdjąć dolna osłonę i wiązka jest na wierzchu.
czy kupno kabelka elm327 z przełącznikiem hs can ms can pozwoli dokładnie zdiagnozować błędy i usunąć je?
Tak.

laguna16v
31-07-2020, 20:40
Witam, mam takie pytanko. Zostawiłem samochód u elektryka żeby zlokalizował problem z czujnikami. Posprawdzal i stwierdził że chyba będzie to moduł bo za każdym razem pokazuje coś innego. Teraz mam takie pytanko. Czy kiedy kupię moduł parkowania to trzeba go programować? Czy mogę kupić moduł z przedlift do samochodu polift? O jakich numerach najlepiej powinienem szukać modułu kiedy mam mondeo MK4 kombi po lifcie?

dlugii7
23-03-2021, 20:37
Hej. podepnę się pod temat.
Pacjent to Mondeo MK4 2008 rok 2.0 140km
Dzisiaj walczyłem z czujnikami i jak bym nie zamieniał zawsze pokazuje błąd prawy zewnętrzny.
Da się go wyjąć demontując tylko lampę.

Ale czy po wyjęciu tylko lamp przednich dojdę gdzie do łączenia wiązki, żaby sprawdzić przejście i opór na przewodach?

mondeo70235
24-03-2021, 20:23
ciężko ale da się dostać do czujnika
do wiązki super dostęp kostka na prawej podłużnicy pod reflektorem

pesymista
14-06-2021, 08:30
Trochę już stary ten temat, ale spróbuję tu przedstawić moje spostrzeżenia. Otóż mój parktronic też przestał działać. Włączam auto wbijam wsteczny i od razu rozlega się długi dźwięk oraz zaczyna migać kontrolka na desce rozdzielczej. Ale to wie chyba każdy. Teraz zmierzam do sedna. Zacząłem od tego, że poprzekładam miejscami czujniki wewnętrzne tylne gdyż błąd pokazywał mi się na wewnętrznym prawym. Kładę się pod auto, a tu niespodzianka jeden z przewodów urwany. Polutowałem i błąd z tylnym wewnętrznym zniknął, ale to nie koniec. Błąd wskazywany był również na przednim lewym wewnętrznym. Toteż postanowiłem go zamienić miejscami z prawym wewnętrznym. Jakie było moje zdziwienie kiedy po zabiegu komputer diagnostyczny wykazywał już uszkodzone oba przednie wewnętrzne. To znowu wróciłem z nimi na miejsce i znowu uszkodzony był już tylko ten lewy przedni wewnętrzny co wcześniej. O co kaman. Te czujniki chyba jednak nie są zamienne miejscami?
Kolego możesz napisać jak się dostałeś do czujników tylnych wewnętrznych? Trzeba zdejmować zderzak? Bo z tego co patrzyłem z kanału to widzę dostęp tylko do zewnętrznych

acquaristic
17-06-2021, 12:18
W kombi musiałem sciągnąć tylni zderzak żeby sie dostać do wszystkich czujników.

Czy w tych czujnikach dwa zewnętrzne piny to zasilanie a środkowy to sygnał na moduł? Mógłby ktoś potwierdzić moje spostrzeżenia.

Cały czas wywala mi błąd prawy tylny wewnętrzny. Sprawdziłem czujniki przez podmiankę - wszystkie ok. Przemierzyłem wiązkę niby ok.

Postanowiłem zamienić kable od kanałów przy wejściu do modułu. Na wejście prawy tylny wewnętrzny podałem sygnał z prawy tylny zewnętrzny. Pozostał błąd prawy tylny wewnętrzny. Czyli wypadałoby że to moduł?

Ja mam moduł 7G92-15K866-AE. Czy muszę kupić identyczny czy podejdzie też jakiś inny z przedlifta?

PS. Znalazłem na necie schemat elektryczny według którego piny na czujniku są takie jak napisałem wczesniej. Dołaczam schemat może komuś się przyda. Pozostałe pytania aktualne.

PS2. Po wymianie modułu czujniki zaczęły działać. Zniknęła wizualizacja w Conversie.