Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Naprawa szyby podgrzewanej

EMIC
26-03-2015, 06:47
Witam, nie grzeje mi połowa szyby (dołączyłem zadjęcie) co mogę zrobić?

Dziękuję
Pozdrawiam

ŁukaszD
26-03-2015, 07:21
Obawiam się, że możesz tylko wymienić szybę. Jak widzisz niektóre paski po stronie kierowcy grzeją, więc napięcie dochodzi. Ciekawe, bo u mnie wygląda to bardzo podobnie.

Juzek
26-03-2015, 07:48
Bezpieczniki są sprawne ?

Tapnięte z Szajsunga MkIV

voyteks
26-03-2015, 09:22
Nic nie zrobisz, bo część nitek grzeje, więc zasilanie dochodzi. Szyba tania nie jest, poza tym oprócz grzania były też wersje z sensorem czujnika deszczu.
Moja rada taka: ubezpiecz dodatkowo auto na 'pakiet szyby', po jakimś czasie walnij młotkiem, zgłoś na policję i do ubezpieczyciela, że jechałeś i kamień spod koła auta z naprzeciwka uderzył w szybę i stąd to uszkodzenie. Huk był niemiłosierny, byłeś w szoku i nie zapamiętałeś numerów auta (najlepiej ciężarówki, bo z tyłu wszystkie są takie same). I tu drobna uwaga, uszkodzenie powinno znajdować się poza głównym polem widzenia kierowcy (tak jak wycierają wycieraczki), najlepiej w prawym górnym rogu. Wtedy policja nie zabierze Ci dowodu i będziesz mógł dojechać do serwisu.
Wiem,że zaraz się odezwą głosy, że jest to nieuczciwe i niemoralne itd itp, ale od czegoś te ubezpieczenie jest. Firmy ubezpieczeniowe ździerają z nas jak za zboże, więc taką radę biorę na swoje sumienie. Decyzja należy do Ciebie.

weuek
26-03-2015, 09:54
Jest to nieuczciwe i niemoralne (itd itp również). Polaczek (za granicą) znany jest z tego, że syf, kiłę i mogiłę robi i jest z tego dumny. Takie geny.

voyteks
26-03-2015, 11:30
Nie musisz mi kolego weuek dowalać. Przecież napisałem, że tą radę biorę na swoje sumienie. Nie każdego stać by wywalić z tysiaka na wymianę podgrzewanej szyby z sensorem. Ubezpieczenie szyb kosztuje ok 50-70 zł rocznie i nie traci się innych zniżek, więc chyba jest różnica. A jeśli kolega staje w obronie firm ubezpieczeniowych, to chyba dlatego, że jeszcze nie miał "przyjemności" walczyć o wypłatę swojego odszkodowania.

weuek
26-03-2015, 11:52
Miałem tę nieprzyjemność (kwota wprawdzie nieduża, bo z wyceny 2600 zł na 6100 zł). Ale mimo wszystko kieruję się w życiu uczciwością. Nawet jak to jest na moją niekorzyść. Ogólnie, to lubię rzeczy niemodne i nieopłacalne, w tym takie właśnie zachowania.

Jerry292
26-03-2015, 12:06
rozbierz podszybie jak się nie mylę to tam jest taśma z przewodami i prawdopodobnie na zgięciu jest przerwa . jak masz trochę smykałki to powinieneś zrobić

tedii
26-03-2015, 17:36
Sprawdź tak jak kolega pisze wszystkie połączenia ,bo z tego co słyszałem to jest to częsty przypadek, a szyba grzeje "sekcjami" i nie koniecznie to są przepalone nitki

kuderw
26-03-2015, 17:55
Witam

Przednia szyba jest podzielona na 2 sekcje, prawa i lewa, sprawdz czy tasmy zasilajace sa w porzadku lubia sie urywac, ponizej link do forum jak to wszystko rozebrac.
Sprawdz bezpieczniki w komorze silnika, nr 14 prawa strona i nr 16 lewa strony przedniej szyby oba po 40A

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=84397

Pozdrawiam

EMIC
27-03-2015, 07:52
Dziękuję, zacznę od rozgrzebania podszybia

Rafał A.(antek)
27-03-2015, 09:26
Po cholere piszecie głupoty i wpuszczacie kolege na mine, bagno i kawał nikomu nie potrzebnej roboty. Jak sie nie znacie nie piszcie głupot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak ktoś wyżej napisał na zdjęciu wyraźnie widać że NAPIECIE , czy jak kto woli PRĄD dochodzi do obu połówek szyby i grzeją OBIE strony wiec z bezpiecznikami, kablami its jest WSZYSTKO OK.
SĄ SPALONE same druty grzejne (niektóre) w lewej połowie szyby a jedyna możliwośc naprawy tego to WYMIANA SZYBY NA SPRAWNĄ!

tedi_k
27-03-2015, 10:10
...nie piszcie głupot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...

Ja już straciłem zapał do takich sprostowań... Tak na oko co najmniej połowa postów z poradami jest mniej więcej na poziomie porad odnośnie tej szyby...
Tak czy inaczej Rafał ma 100% racji!

Juzek
27-03-2015, 12:27
Zawsze trzeba sprawdzić wszystkie opcje zanim się wymieni jakakolwiek część

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Rafał A.(antek)
27-03-2015, 14:08
Zawsze trzeba sprawdzić wszystkie opcje zanim się wymieni jakakolwiek część

Zawsze trzeba poprawnie zdiagnozować, w tym wypadku szukanie po bezpiecznikach nie ma sensu...

kuderw
27-03-2015, 16:35
Witam

Widac na tym forum ze niestety Polacy to narod strasznych pieniaczy, zaraz i tak mnie pewnie co niektorzy znowu obsmaruja na tym forum mimo tego ze probowalem pomoc.
Jak kolega Emic napisal nie grzeje mu polowa szyby, mialem taki sam problem i akurat jedna z tasm byla urwana. Nie wiem jak wyglada zdjecie bo nie chce mi sie otworzyc, wiec moze odposcie sobie takie daremne komentarz tylko po to zeby komus dowalic.
Skoro co niektorzy maja taka wielka wiedze i nie chca sie nie podzielic, a w zamian za to obrazaja innych to po co tu wogole zagladaja.

Rafal A - diagnoza to jedno a sprawdzenie wszystkich mozliwosci to drugie.
Poza tym rozebranie podszybia nie trwa wieki i jak ktos ma troche smykalki to zrobi to w w trzy kwadranse razem ze sprawdzeniem i zlozeniem wszystkiego do kupy.

Pozdrawiam i zycze wyrozumialosci, bo jak widac kilka postow wyzej Polak, Polakowi wilkiem a nie sprzymierzencem.

Rafał A.(antek)
27-03-2015, 23:30
Nie wiem jak wyglada zdjecie bo nie chce mi sie otworzyc, wiec moze odposcie sobie takie daremne komentarz tylko po to zeby komus dowalic.
To nie są daremne komentarze,
z powodu Twojego lenistwa/ignorancji/złej konfiguracji przeglądarki itp chcesz zafundować koledze 45min nie potrzebnej roboty, przy której jeszcze dodatkowo może cos uszkodzic itp.
Pozdrawiam i zycze wyrozumialosci, bo jak widac kilka postow wyzej Polak, Polakowi wilkiem a nie sprzymierzencem.
więc nie wiem kto tu komu wilkiem... bo można by przypuszczać ze Twoja wypowiedz jest mało sprzyjająca skoro jest bez sensu , wprowadza w błąd i zmusza do bezsenswnej pracy.

Skoro co niektorzy maja taka wielka wiedze i nie chca sie nie podzielic, a w zamian za to obrazaja innych to po co tu wogole zagladaja
ale kto sie nie dzieli wiedzą, i kto kogo obraża? kogo masz na mysli - do kogo te słowa?

Rafal A - diagnoza to jedno a sprawdzenie wszystkich mozliwosci to drugie. jasne byle z sensem.

lotek
29-03-2015, 11:01
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=84397&page=12&highlight=nie+grzeje wychodzi na to to że jednak się da. Także niektórzy "spece" powinni troszkę zbastować.

Rafał A.(antek)
29-03-2015, 11:42
wychodzi na to to że jednak się da. Także niektórzy "spece" powinni troszkę zbastować.
jessuuu ale CO SIĘ DA! proszę Cię napisz mi gdzie tam jest słowo o naprawianiu przepalonych drucików zalanych między warstwami klejonej szyby. Co się DA proszę napisz mi TU wyraźnie, zanim zaczniesz mówić o zbastowaniu.

Ja doceniam i podziwiam upór niektórych we wskazaniu że ktoś kto sie zajmuje tym zawodowo mylił sie, chętnie się wtedy pokajam, ale na litość... rzetelne argumenty proszę

Bump: i jeśli to
niektórzy "spece" było do mnie i o mnie, to łaskawie napisz co masz na myśli biorąc ""(cudzysłów) w użycie, bo ja to traktuje jako obraźliwe i pogardliwe nazwanie mojej osoby.

lotek
29-03-2015, 12:53
Nie druciki między szybami a taśmy łączące.

Rafał A.(antek)
29-03-2015, 13:05
a czy my piszemy o taśmach??????????????????????????????????????????? ?????????????

Nie, no wiec?

Zobacz zdjęcie kolegi w 1 poście. Później dyskutujmy.

Instalacje, taśmy bezpieczniki itp można naprawić, jeśli nie grzeje CAŁA któraś polówka.

Dobra
Ja już straciłem zapał do takich sprostowań...
miałeś racje, ja już też nie mam siły walczyć z wiatrakami.

EMIC
30-03-2015, 19:20
Witam,

Panowie Rafał A. i lotek dziękuję za Waszą pomoc i cenne uwagi. Na pewno macie duże doświadczenie a Wasz argumenty nie są wyssane z palca, natomiast wasza kłótnia niczego nie wnosi. Z mojej strony realia mówią trzeba wymienić szybę... a z drugiej strony a może jednak trochę farta i cudem sama taśma...

Ostatnie wydatki na remont pierścieni olejowych, powodują że liczę na mały farcik :)

Dzięki Panowie...

Rafał A.(antek)
30-03-2015, 22:47
no cóż, logicznego myślenia nikogo nie nauczę, jak ktoś nie chce poznać i zrozumieć zasady działania danego urządzenia to też na to nic nie poradzę.

pozostaje napisać: tak może jednak będziesz miał fart i to będzie ta taśma....

dla mnie EOT dziękuje.

tedii
31-03-2015, 16:07
no cóż, logicznego myślenia nikogo nie nauczę, jak ktoś nie chce poznać i zrozumieć zasady działania danego urządzenia to też na to nic nie poradzę.

pozostaje napisać: tak może jednak będziesz miał fart i to będzie ta taśma....

dla mnie EOT dziękuje.

tyle że nie jesteś tu żadnym nauczycielem, a to forum to nie uczelnia tylko wymiana spostrzeżeń, opinii, oraz własnych doświadczeń. Lepiej czasem poczytać, przemyśleć,i spróbować.Tacy pieniacze psują atmosferę i często mało wnoszą.

lotek
31-03-2015, 16:32
Myslalem ze temat skończony ale widzę ze nie możesz przeboleć odmiennego zdania. Dla mnie, forum to ostatnie miejsce nauki logicznego myślenia ale dla Ciebie widzę to podstawa. Głoś dalej swoje nauki mistrzu.