Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Demontaż blenda, listwa/uchwyt tylnej klapy
Witam,
Czy ktoś może pomóc tak jak w temacie???. Potrzebuje informacji/foto jak zdemontować w.w część.
Pzdr
Grzegorz
Jak we wszystkich blendach - zdjąć tapicerkę klapy a reszta bez problemu - wszystko widać.
Jak we wszystkich blendach - zdjąć tapicerkę klapy a reszta bez problemu - wszystko widać.
A tapicerka klapy - boje się szarpać z tą tapicerka, żeby nie urwać jakiś mocowań!!!!
Nie oglądałem w S-maxie. Zwykle ma śruby w tych zagłębieniach na rękę do zamykania klapy.
Rafał A.(antek) 30-03-2015, 07:59 jak tedi_k pisze, zobacz dookoła na krawędzi czy sa śruby, jak sa odkręcić i we wszystkich zagłębieniach na rękę itp, może jeszcze pod jakimiś zaślepkami( np od świateł w klapie). po odkręceniu szarpać, odpowiednio, sa pewnie zatrzaski, dobrze jest długim śrubokrętem (albo jak sie ma spec narzędziem do tapicerki) podważać plastik blisko zatrzasków żeby nie połamać go
Rozbierałem to - trzeba zdjąć wewnętrzną tapicerkę klapy i potem odkręcić 3 lub 4 nakrętki od środka.
Tapicerkę z czuciem wyrywasz - jest na spinkach, więc raczej nie popsujesz, najwyżej spinki pospadają i je później pozakładasz.
też to robiłem ostatnio - wymieniałem mikrowłącznik klapy.
Trzeba zdjać tapicerke klapy - tam gdzie jest uchwyt do zamykania klapy jest taka jedna plastikowa jakby śrubka - wykręcasz ją i potem już musisz to z czuciem wyrwać bo jest to na zatrzaskach całe.
Z blendą jest gorzej - przynajmniej u mnie było, bo śruby były zardzewiałe bo tam woda dochodzi i nawet po popsikaniu nie dało się 3 z 4 nakrętek odkręcić ( łby śrub są osadzone od tyłu blendy w plastikowych takich "siedziskach", te siedziska od razu puściły i śruba się zaczęła kręcić razem z nakrętką) więc musiałem ją wyrwać i na nowo całe mocowanie dorobić. Na szczęście dobra rzeźba i lepiej niż fabryka ;) więc zacznij od popsikania śrub i bardzo delikatnie próbuj odkręcać, może nie urwiesz
Dziękuję bardzo za info, muszę się dobrać do blendy - mocuje kamerę w oryginalnym miejscu i stąd moje pytanie.
koval123 31-03-2015, 10:16 Jeszcze jedna uwaga: u mnie ta srebrna listwa była na górnej krawędzi dodatkowo przyklejona pianką dwustronnie klejącą (miała chyba uszczelniać w miejscu dolegania do klapy). Nie wiedziałem o tym i skończyło się połamaniem 2 z 4 gniazd śrub, na szczęście na 2 też się trzyma...
A czy ktoś może wie ile kosztuje taka listwa ASO - pod kamerę - może nie warto modyfikować starej listwy i kupić nowa już z otworem pod kamerę????
a to nie jest tak że te kamerke się montuje w miejsce jednej z lamp do oświetlenia tablicy rej ?
a to nie jest tak że te kamerke się montuje w miejsce jednej z lamp do oświetlenia tablicy rej ?
Oryginalną nie.
Chińczyki są zarówno do montażu zamiast lampki jak i wersje z uchwytem w miejscu uchwytu otwierania klapy.
Odgrzeję temat, bo mam problem z tą listwą/ blendą. U mnie śruby i nakrętki (są 4) tak zardzewiały, że nie da rady ich odkręcić. W dodatku ktoś już kiedyś to demontował, bo co najmniej jeden uchwyt w blendzie jest urwany, a sama blenda podsmarowana jest silikonem od wewnątrz - widać, jak ją lekko odchylam. Chciałem to zdemontować, żeby zobaczyć, czy da się ten urwany uchwyt jakoś przyspawać - bo klejenie na kropelkę w takim miejscu raczej nie ma sensu. Będę miał wymienianą wiązkę od oświetlenia tablicy rejestracyjnej, więc demontaż listwy jest konieczny. Niestety, chyba zostaje tylko opcja siłowa i połamanie uchwytów. Ale powstrzymuje mnie przed tym cena nowej listwy: ponad 900 PLN :O A używki to są zazwyczaj połamane i też kosztują niemało, bo około 200 PLN.
Psikałem odrdzewiaczem, ale nakrętki nie chcą ruszyć, a boję się wyłamać 3 pozostałe uchwyty. Mam inną opcję niż łamanie i ściąganie na siłę? Da się to pospawać?
Ja ostatnio demontowałem tą blendę i o ile dobrze pamiętam to zatrzaski są tylko dwa przy końcu prawej i lewej strony i należy odkręcić wszystkie cztery nakrętki od środka i delikatnie pociągnąć najpierw jedną później drugą stronę
Chyba tez mnie czeka rozbiórka tapicerki na klapie. Smieszna sprawa - mam za nią już 2 żarówki LED od oświetlenia bagażnika w klapie ;-)
Kupiłem chyba jakieś za lekko wchodzące i po jakimś czasie mam puste gniazdo i wkładam następną ... przydałoby się zdjąć tą tapicerkę i zebrać te ledy, choć widzę że jest z tym trochę zabawy. Może odchylenie tylko na dole wchodzi w rachubę?
Ja ostatnio demontowałem tą blendę i o ile dobrze pamiętam to zatrzaski są tylko dwa przy końcu prawej i lewej strony i należy odkręcić wszystkie cztery nakrętki od środka i delikatnie pociągnąć najpierw jedną później drugą stronę
Kolego, przecież napisałem, że u mnie te nakrętki są zardzewiałe i nie da rady ich odkręcić.
Ponawiam pytanie: Czy spawanie uchwytów po ich połamaniu będzie miało sens? Czy takie pospawane uchwyty będą trzymać?
wg mnie spawanie w profesjonalnym zakładzie jest jak najbardziej możliwe. U siebie też z powodu zardzewiałych śrub połamałem te zaczepy demontując blendę, ale dorobiłem nowe metodą rzeźby i siedzi jak fabryczna + odpada opcja ponownego połamiania, tak że da się jak nieco pokombinujesz. Niestety nie mam zdjęć.
W moim S-max zauważyłem żółty nalot rdzy z pod tej blendy samochód skończył trzy lata. Więc na przeglądzie to zgłosiłem i odesłano mnie do zakładu blacharskiego w Koniku Nowym gdzie po pierwszej wizycie mnie zbyto bo nie miałem książki gwarancyjnej więc przy okazji będąc drugi raz zabrano auto na warsztat i po 10minutach miły Pan informuje mnie że to już nie podlega gwarancji bo minęło dwa lata (mam przedłużoną gwarancję do 5 lat ale nie jest to wina blacharska bo klapa nie zardzewiała) śruby nie dały się odkręcić i aby to wymienić to trzeba nową blendę za 800,00 zł netto + 100 montaż.
Po powrocie do domu dobrze się przyjrzałem że panowie nawet nie zdejmowali osłony klapy więc dzisiaj po lekturze forum się do tego zabrałem i od środka śruby nówki sztuki więc bez problemu je zdemontowałem ale ta blenda to straszne badziewie i w dóch uchwytach po jednej stronie urwało się mocowanie to trzymało się tak tylko na niby więc lutownica w dłoń i zgrzane.
Wracając do tych śrub to straszna lipa łebki które były w plastiku skorodowane aż żółto i spinka podtrzymująca przewód też.
MOIM ZDANIEM JEST TO EWIDENTNA WADA FABRYCZNA i POWINNA BYĆ OBIĘTA AKCJĄ SERWISOWĄ.
Nie chcę Cię martwić, ale spawanie/ klejenie tych uchwytów na dłuższą metę nic nie da. To po prostu odpadnie. Przerabiałem temat klejenia.
Ja rozwiązałem problem ostatecznie w ten sposób, że po prawie 5 miesiącach polowania na znanym serwisie aukcyjnym trafiłem blendę w idealnym stanie za 150 PLN i ją u siebie zamontowałem. Kupiłem do niej w aso nowe nakrętki, żeby było "fabrycznie".
Przez te 5 miesięcy stara blenda była zamocowana "na partyzanta", ale nie będę tutaj przedstawiał tego autorskiego rozwiązania, bo się wstydzę :D
Mi pękło tylko z jednej strony dwóch uchwytów skrajnych śrub widać to na 4 zdjęciu od strony taśmy dwustronnej więc przy otwieraniu bagażnika pracuje druga strona uchwytu. Też miałem chęć kleić ale doszedłem do wniosku że nie będzie trzymać na zewnątrz jest ten plastik powleczony sreberkiem więc lutownicą przetopiłem plastiki i kawałek dołożyłem na uzupełnienie z tyłu chwytu wyciełem kawałek i trzymało mocno po wystygnięciu. A tak dodatkowo to oczyściłem pozostałości po taśmie dwustronnej i dałem po całości trochę szerszą i grubszą bo taką miałem.
archer80 06-06-2021, 06:22 wg mnie spawanie w profesjonalnym zakładzie jest jak najbardziej możliwe. U siebie też z powodu zardzewiałych śrub połamałem te zaczepy demontując blendę, ale dorobiłem nowe metodą rzeźby i siedzi jak fabryczna + odpada opcja ponownego połamiania, tak że da się jak nieco pokombinujesz. Niestety nie mam zdjęć.Hej TomCat!
Czy możesz opisać jak to naprawileś?
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
WHITESMAX 27-12-2023, 16:49 Cześć. Dziś też zdejmowałem blendę, aby wyciągnąć kamerkę. O dziwo blenda była przyklejona na oryginalną taśmę czy tam klej.
Chciałbym na nowo zmontować z tym uszczelnieniem bo pod blendą czyściutko, stosował ktoś coś. Myślę czy w budowlanym coś odpowiedniego dostanę.
W oryginale jest naklejony pasek (0,5 cm) taśmy dwustronnej piankowej. Ta taśma ma delikatnie usztywniać, uszczelniać i likwidować tacie elementów o siebie. Wystarczy dobrej jakości (tzn. mocna i trwała) taśma, np. 3M.
Największe wyzwanie, to dobrze przykleić do listwy, bo jest ona klejona tylko do samego jej brzegu. Przy montażu listwy, po przyłożeniu do klapy taśma głównie jest przyklejona do klapy właśnie.
Tyle że sama taśma nie rozwiąże problemu połamanych / pourywanych mocowań. Jak tam u Ciebie? Po demontażu nie ma żadnych "strat"?
WHITESMAX 28-12-2023, 12:11 Sam się zdziwiłem, że nic nie połamałem :lol:
Wszystko ładnie odeszło, a blendę musiałem odcinać u góry, bo ten klej trzymał jak poje.....y.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do naprawy w/w blendy (zaczepy nie trzymają i blenda się rusza). Raz próbowałem ją już odkręcić, ale udało mi się odkręcić tylko jedną z 4 śrub i odpuściłem - bałem się, że jak wyrwę na siłę to już tego nie poskładam.
Dość długo szukałem używanej blendy - ale w internetach same uszkodzone ogryzki, a nowa dość droga.
Podpowiecie czego będę potrzebował, żeby po demontażu siłowym poskładać ją do kupy ?
Na pewno taśma dwustronna piankowa, a co oprócz tego ? Jakie śruby ? spawarka do plastiku ?
Witajcie,
złamała mi się listwa/blenda klapy bagażnika... Chromowana z napisem S-max.
Czy może ktoś uprzejmy podpowiedzieć numer części?
S-Max FL 06.2011 Mk1 (WA6) 2.0 TDCi 140 KM (103KW)
S-Max FL 06.2011 Mk1 (WA6) 2.0 TDCi 140 KM (103KW) Zaprezentowanie danych silnika nic nie wnosi do tematu. Listwy chromowane dobiera się po wyposażeniu. Zatem dobrze byłoby żebyś albo podał VIN, albo chociaż napisał co tam teraz u Ciebie jest w listwie zamontowane. Jest kamera cofania? Jest przycisk zamykania auta (Keyless)?
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
VIN: WF0SXXGBWSBY41370
Keyless jest, kamera (niefabryczna) w oswietleniu tablicy.
FINIS: 1877778
Nr fabr: AM21-R43400-BB
|