Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Przednia szyba akustystna & czujnik deszczu

truszczu
01-04-2015, 20:41
Moje mondeo prosi się o wymianę przedniej szyby - nie działa część grzania, jest porysowana i ma odpryski. Biorę pod uwagę szybę z grzaniem, sensorem i powłoką IR oraz dodatkowo szybę akustyczną i tutaj pojawiają się pytania. Czy opłaca się dopłacić za szybę akustyczną ? Zauważę różnicę i w aucie będzie ciszej ? W ASO różnica cenowa między szybą solaryczną a akustyczną wynosi ponad 2000zł :).

Drugie pytanie dotyczy czujnika deszczu. W serwisie twierdzą, że w przypadku szyby solarycznej nie muszę wymieniać czujnika na specjalny pod taką powłokę? Jednak w C-maxie widziałem specjalny czujnik z oznaczeniem IR.
W przypadku szyby akustycznej jest trudniej ponieważ zmienił się sensor na okrągły. Czy zna ktoś numer tego sensora i czy obudowa lusterka pasuje od auta z 2007r ?
Na alledrogo znalazłem tylko tego typu: http://allegro.pl/ford-c-max-czujnik-deszczu-sensor-bv6t-17d547-ad-i5146324638.html

wip
01-04-2015, 21:36
Podaruj sobie ASO. Ceny tych samych szyb Pilkingtona tylko bez logo Ford jest kilkakrotnie niższa.
Mi przy wymianie odradzono szybę solarną choć była droższa, bo są problemy w przypadku małych odprysków i nie można tego naprawić. Dopytaj w serwisie szyb.

Alecki
01-04-2015, 21:51
A mi zalali odprysk w szybie solarnej. Czyżby zrobili coś nie zgodnie ze sztuką?

kopydleusz
02-04-2015, 00:25
truszczu: co to jest szyba akustyczna, bo o takim tworze jeszcze nie słyszałem.

Szyby do Mondeo przedliftowego są:
- zielona (najtańsza)
- niebieska (standard w lepszych wersjach auta)
- IR (fiolet)

Pierwsze dwie mogły być z grzaniem lub bez, z czujnikiem deszczu lub bez. Fioletowa zawsze miała obie te dodatkowe funkcje.

Pilkingtona bez znaczka Ford odradzam - są to odpady produkcyjne - miałem taką, była o ponad 10mm za wąska i za krótka (Pilkington nie wyrzuca matryc do szyb, które przestały spełniać normy producentów aut, tylko przenosi je do siebie i psuje własną markę).

Polecam poczytać forum, temat wałkowany wiele razy.

bruneros
02-04-2015, 10:16

Nie wiem czy do mondeo takie szyby akustyczne były, ale np. citroen w C5 cos takiego ma. Szyba jest po prsotu ciut grubsza, czy jakos inaczej wykonana i chodzi o to, ze lepiej tłumi szumy, przez co w aucie jest ciszej.

tombalt
02-04-2015, 10:37
ja mam szybę akustyczną saint gobain, tu można poczytać http://www.saint-gobain-sekurit.com/product/acoustic-glass
w szybie jest dodatkowa warstwa materiału - coś a'la laminat akustyczny

mondeo70235
02-04-2015, 17:17
kolego akustyczna to jest naklejona folia ja w prywatnym mam akustyczną z filtrem IR solaryczna grzana a w służbówce wszystko oprócz akustyki i różnicyniema odgłosy te same a co do czujniki jest taki sam porównywałem nr

truszczu
02-04-2015, 17:32
ASO ma trochę spore ceny więc raczej z ich usług nie skorzystam, za szybę płacić 5147 zł+ wymiana to trochę za dużo.
Szyby akustyczne był wprowadzone chyba po 2010r i pewnie sporo osób nawet nie wie, że taką ma (często można je tylko poznać po dodatkowym oznaczeniu przy znaczku ford'a na szybie). Szyba nie jest grubsza a ma jakąś dodatkową powłokę pomiędzy warstwami szkła by lepiej tłumić hałas. Tylko nie wiem czy warta jest swojej ceny i czy odczuję tę zmianę poza zmianą w portfelu :)
Dodatkowo w przypadku tej szyby jest wielka nie wiadoma w postaci czujnika deszczu, o którym nie mogę znaleźć informacji poza tym, że jest okrągły a nie prostokątny. Jednak czy potrzeba by był jakiś specjalny do szyby IR tego nie wiem. Tylko raz gdzieś przeczytałem informację, że do mondeo nie potrzeba specjalnych czujników deszczu ponieważ w tym miejscu nie ma powłoki IR.
Co do marki to wiem, że nie chcę nordglass'a a myślałem o Saint gobain.

kordyl
02-04-2015, 17:40
o do marki to wiem, że nie chcę nordglass'a a myślałem o Saint gobain.

Dobrze piszesz :one:

reinmeiker
02-04-2015, 18:36
Co do marki to wiem, że nie chcę nordglass'a a myślałem o Saint gobain.

Nordglass odradzam z doświadczenia własnego i kilku znajomych, akuratnie nie w Fordzie.
Na szybko dowiedziałem się że szyba akustyczna w MK4 występowała od 01/2009 i robi ją tylko Pilkington. W Saint Gobain nie znalazłem informacji na temat szyb akustycznych do MK4 ale to wiadomości zdobyte jak już wcześniej pisałem na szybko, zwyczajnie nie było czasu. Gdzieś już wcześniej pisałem że ceny szyb jakie ma Ford w oryginale są abstrakcją nawet jak na oryginał i uważam że wydawanie takich pieniędzy mija się z celem no chyba że komuś zależy na logo Ford. Od siebie polecam Saint Gobain nawet mam w MK3 szybę tej firmy gdyż niestety byłem zmuszony do jej wymiany.

dario6273
02-04-2015, 20:02
Ja miałem zwykłą grzana i wymieniałem na IR i wszystko działa nie trzeba zmieniac żadnych czujników bo w miejscu gdzie jest czujnik nie ma powłoki IR:one:

Robson_wroc
02-04-2015, 20:11

Szyby do Mondeo przedliftowego są:
- zielona (najtańsza)
- niebieska (standard w lepszych wersjach auta)
- IR (fiolet)

Pierwsze dwie mogły być z grzaniem lub bez, z czujnikiem deszczu lub bez. Fioletowa zawsze miała obie te dodatkowe funkcje.

Pilkingtona bez znaczka Ford odradzam - są to odpady produkcyjne - miałem taką, była o ponad 10mm za wąska i za krótka (Pilkington nie wyrzuca matryc do szyb, które przestały spełniać normy producentów aut, tylko przenosi je do siebie i psuje własną markę).

Polecam poczytać forum, temat wałkowany wiele razy.

Tak naprawdę to w przedlifcie występują szyby:
- zielona
- niebieska bez IR oraz z IR (miałem poprzednio niebieską IR)
- fioletowa z IR (taką mam teraz z dodatkową powłoką akustyczną)

Jeśli chodzi o stwierdzenie, że Pilkington bez logo Forda to odpady produkcyjne to mocno kolego pojechałeś :one: Skąd takie informacje?

Jeśli chodzi o czujnik deszczu to jest taki sam dla szyby akustycznej jak i zwykłej.

Szybę solarną można też naprawiać i nie zostaje jakiś widoczny ślad.

Czy jest różnica między szybą zwykłą a akustyczną? Raczej nie ma oprócz ceny (przy szybie Pilkington z IR różnica w cenie ok 300 zł)

dario6273
02-04-2015, 21:37
A jakie dodatkowe oznakowanie ma szyba akustyczna :razz:

truszczu
02-04-2015, 23:05
No to już powoli wszystko się wyjaśnia z tymi szybami i czujnikami. Choć myślałem że szyby IR był tylko fioletowe.
A jak to jest z obudową lusterka wewnętrznego po licie była inna ? Czujnik był okrągły i dodatkowo była tam schowana antena.
I czy po wymianie na szybę IR trzeba ELMconfigiem zmieniać ustawienia by czujnik nasłonecznienia na desce wiedział co się dzieje ?

Nie macie problemów, że GPS gorzej łapie sygnał przez taką szybę ? Kiedyś miałem wypożyczone mondeo i myślałem, że nawigacja mi się zepsuła - łapała sygnał dobre nawet kilkanaście minut. Najlepiej było wystawić poza auto łapała fixa i wtedy w środku ją montować :)

Pilkigton oznacza szyby akustyczne przekreślonym uchem
http://www.markoweszyby.pl/rodzaje-i-wlasciwosci-szyb.html

domenicos
02-04-2015, 23:13
Dziwna sprawa z tą szybą akustyczną. Sama folia nie zmieni jej izolacyjności akustycznej (wynika to z prawa masy). Może natomiast stawiać mniejszy opór i zmniejszać hałas aerodynamiczny...
Ale jak dla mnie to jest chyba raczej bełkot marketingowy i na pewno bym do tego nie dopłacał.

kopydleusz
03-04-2015, 01:18
Jeśli chodzi o stwierdzenie, że Pilkington bez logo Forda to odpady produkcyjne to mocno kolego pojechałeś Skąd takie informacje?

Z własnego doświadczenia (patrz szyba nie odpowiadająca wymiarom) i z firmy montującej szyby (serwisant mówił, że widział linię produkcyjną Pilkingtona produkującą szyby nie na pierwszy montaż i wcale się nie dziwił, że moja szyba była niewymiarowa).

Poza tym szyba niebieska nie może być IR, bo powłoka IR ma kolor fioletowy... Szyba niebieska odfiltrowuje część promieni słonecznych (więcej niż zielona, mniej niż fioletowa), ale IR to ona nie jest.

shreku
03-04-2015, 07:36
Ja też stoję przed podobnym tematem, szyba porysowana, jak pada deszcz to masakra jakaś, plany z wody takie dziwne zostają po przejechaniu wycieraczkami że masakra. Tylko że ja mam wykupione ubezpieczenie szyb w Allianz + wersja AC na oryginalach. A mam odprysk 15cm od dolnej krawędzi nad czujnikiem nasłonecznienia tuż przy druciku grzania ale taki fi3-4mm, muszę zgłosić wymianę tylko nie wiem Gdzie mnie skieruja i co mi założą, pewno do nordglasa tylko na szybę nordglasa się nie zgodzę. Kolega 3x wymieniał nordglasa bo szyba była spaprana, pozalamywana optycznie i nie wiem co jeszcze.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Alecki
03-04-2015, 08:52
Mi w Nordglassie (z polisy autoszyby PZU) wstawili oryginała Forda (Pilkington).
...ale chyba dlatego, że nie mieli zamiennika z IR i podgrzewaniem.

reinmeiker
03-04-2015, 09:10
Mi w Nordglassie (z polisy autoszyby PZU) wstawili oryginała Forda (Pilkington).
...ale chyba dlatego, że nie mieli zamiennika z IR i podgrzewaniem.

Wynika to pewnie z tego że masz polisę z opcją szyb oryginalnych.

MaXyM
03-04-2015, 09:22
Dziwna sprawa z tą szybą akustyczną. Sama folia nie zmieni jej izolacyjności akustycznej (wynika to z prawa masy). Może natomiast stawiać mniejszy opór i zmniejszać hałas aerodynamiczny...
Ale jak dla mnie to jest chyba raczej bełkot marketingowy i na pewno bym do tego nie dopłacał.

Nie jestem pewien do jakiego prawa masy sie odnosisz. Dzwiek jednak to nic innego jak drgania medium. Folia moze tlumic te drgania a wiec uniemozliwiac/ograniczac transfer fali dzwiekowej przez szybe.

Robson_wroc
03-04-2015, 11:10
Z własnego doświadczenia (patrz szyba nie odpowiadająca wymiarom) i z firmy montującej szyby (serwisant mówił, że widział linię produkcyjną Pilkingtona produkującą szyby nie na pierwszy montaż i wcale się nie dziwił, że moja szyba była niewymiarowa).

Poza tym szyba niebieska nie może być IR, bo powłoka IR ma kolor fioletowy... Szyba niebieska odfiltrowuje część promieni słonecznych (więcej niż zielona, mniej niż fioletowa), ale IR to ona nie jest.

A co powiesz na to, że szyba o oznaczeniu
7S71-A03100-E*/K*
Laminated
43R-001587
DOT 682 M1854-1 AS1

jest szybą niebieską ze znaczkiem IR? Jeżeli nie wierzysz to mogę zamieścić zdjęcie.

kopydleusz
03-04-2015, 13:31
Powiem, że ta szyba nie jest niebieska, tylko właśnie fioletowa.

A* = Green + ‘Interval’ wipers,
B* = Blue + ‘Interval’ wipers,
C* = Green + ‘Sensor’ wipers,
D* = Blue + ‘Sensor’ wipers,
E* = Solar reflect + ‘Sensor’ wipers,
F* = Green + Heated + ‘Interval’ wipers,
G* = Blue + Heated + ‘Interval’ wipers,
H* = Green + Heated + ‘Sensor’ wipers,
J* = Blue + Heated + ‘Sensor’ wipers,
K* = Solar reflect + Heated + ‘Sensor’ wipers.

Robson_wroc
03-04-2015, 20:40
Powiem, że ta szyba nie jest niebieska, tylko właśnie fioletowa.

Poniżej zdjęcie niebieskiej szyby z IR. Jak będę miał czas to jutro zrobię zdjęcie fioletowej szyby z IR (różnica jest bardzo widoczna szczególnie w słoneczny dzień). Kiedyś też patrzyłem na te oznaczenia, które podałeś ale jak poszukasz w necie to występują odstępstwa od nich. Tak naprawdę to oznaczenie szyby i numer VIN decyduje o tym co masz zamontowane.

Du_poid
04-04-2015, 15:46
Moja szyba IR, również jest niebieska. A co do oznaczeń jakie podał kopydleusz to ja tam nie widzę nigdzie koloru fioletowego, chyba że anglojęzyczni zmienili nazwę z violet/purple na solar w określeniu koloru fioletowego:)

dario6273
04-04-2015, 16:33
Ja mam szybę IR o końcówce E*/K* i nie wydaje mi się żeby była niebieska dla mnie to ona ma poświatę fioletową :one:

Robson_wroc
04-04-2015, 17:58
Dlatego, że szyby z IR występują jako fioletowe lub barwione na niebiesko. A oznaczenie E*/K* nie definiuje koloru szyby.
Jeśli boczne szyby przednie masz fabrycznie barwione na niebiesko i przednią szybę masz z IR to raczej ona też będzie koloru niebieskiego.

Przemol1974
04-04-2015, 18:23
A moja jest fioletowa. Doskonale widać w dni słoneczne. :)

reinmeiker
04-04-2015, 18:29
Moja szyba IR, również jest niebieska. A co do oznaczeń jakie podał kopydleusz to ja tam nie widzę nigdzie koloru fioletowego, chyba że anglojęzyczni zmienili nazwę z violet/purple na solar w określeniu koloru fioletowego:)

Dokładnie zgadzam się. Wydaje mi się że szyba akustyczna nie jest stricte fioletowa ona ma taki refleks świetlny który sprawia że z niebieskiej staje się fioletowa.
Przewertowaliśmy sporo szyb w katalogach po opisach nie wiem może coś przeoczyliśmy ale zarówno Saint-Gobain jak i Pilkington w swoich produktach mają kolory zielony i niebieski. Z tym że szyba akustyczna w opisach ma kolor niebieski. Nie wiem może w oryginale występuje fiolet.

dario6273
04-04-2015, 18:36
Dlatego, że szyby z IR występują jako fioletowe lub barwione na niebiesko. A oznaczenie E*/K* nie definiuje koloru szyby.
Jeśli boczne szyby przednie masz fabrycznie barwione na niebiesko i przednią szybę masz z IR to raczej ona też będzie koloru niebieskiego.

A co oznacz E*/K* bo w tym opisie kopydleusza E* opisane osobno i K*:027:

tedi_k
04-04-2015, 19:02
Szyba IR jest szybą metalizowaną (napylaną jakimiś tam związkami metalicznymi). Jaki kolor tej powłoki kto widzi to zupełnie osobna sprawa...

dario6273
04-04-2015, 19:52
Dokładnie Tadeusz i za wadę można uznać słabe działanie anteny gps musi być z tyłu samochodu:razz:

truszczu
05-04-2015, 23:13
Może orientujecie się czy można bez problemu zamienić czujnik deszczu kwadratowy na okrągły poliftowy (chodzi o instalację elektryczną nie mocowanie do szyby) ?

forsuz
22-07-2015, 17:08
Panowie czy dla Forda szyby robi tylko Pilington?

Edi
22-07-2015, 17:28
Na pierwszy plan tak z tego co wiem

Jakub
07-09-2016, 16:24
Sorry za odkop, ale jak sprawdzić czy w moim aucie jest szyba akustyczna czy zwykła?

jaceks
07-09-2016, 20:30
wrzuć numer VIN na etis.ford.com

slawek-kali
07-09-2016, 20:58
Ale jaka akustyka? Fabrycznie nic nie widze w mkIV, jak wymieniana to moze..
Jak ktos jest innego zdania niech poda vin.

SRS
07-09-2016, 21:06
pytanie które ma oznaczenie na szybie , i będzie wszystko wiadome .
http://fotoo.pl//out.php?i=1129712_szyba.png

dario6273
07-09-2016, 21:55
A przy Pilkingtonie jakie będzie oznaczenie bo ja mam taką :roll:

slawek-kali
07-09-2016, 22:03
Czyli wymieniana tak?

radekrogo
07-09-2016, 22:04

Cos w tym jest ,bo wymieniając tylna szybę na zamiennik, to jak patrze w lusterko to mam wrażenie ze to słoik od babci, tak pofalowana.

dario6273
07-09-2016, 22:16
Ja mam pilkingtona ze znaczkiem Forda dodatkowo jest zabezpieczona górna krawędż przed rozwarstwianiem:one: Poprzednia była rozwarstwiona ale wymieniałem bo miała bum od kamyka:roll:

MaXyM
07-09-2016, 22:25
pytanie które ma oznaczenie na szybie , i będzie wszystko wiadome .

Czyli jesli szyba jest "akustyczna" to musi miec napis "sound screen"?
Tez sie przymierzam do wymiany przedniej szyby i widzialem w roznych internetowych katalogach ze sa takie i takie.
Wydaje mi sie ze nie mam takiego napisu na szybie (musze sprawdzic). Wiec chetnie bym zrobil w aucie ciszej. Choc i tak mam wrazenie ze szum od przedniej szyby jest najmniejszy ;)

Jakub
08-09-2016, 12:39
Napisu nie mam na 100%, natomiast po VIN sprawdzę wieczorkiem, choć kojarzy mi się że nie było nic o szybie akustycznej.

MaXyM
08-09-2016, 13:10
A to widac w etis?
Ja mam
- "Standard Green Glass Windscreen"
- "With Heated Windscreen"

Czyli nomalna? W takim razie chetnie zaloze akustyczna i to z IR filtrem :)

Jakub
08-09-2016, 17:48
Czyli nie masz akustycznej - jak i ja...
Etis mi napisał tak samo jak tobie.

truszczu
25-09-2016, 22:37
Ostatecznie po długich poszukiwaniach wstawiłem do mojego przedlifta szybę akustyczną. Dlatego podzielę się wiedzą dla potomnych :).
Szybę wstawiłem pilkingtona z powodu bardzo długiego oczekiwania na saint-gobain. Koszt to 1600zł z montażem.
Największy problem był z czujnikiem deszczu. Szklarze odradzali kombinowanie z nim bo mieli już wiele przypadków, że po jego zmianie (na inny nowszy typ) komputer wariował. No ale postanowiłem spróbować umówiłem się z nimi, że jak będę miał nowy okrągły czujnik podjadę do nich, a oni go przykleją na specjalny żel i zrobimy test.
Kupiłem tanio czujnik ale okazało się, że wtyczka jest inna. Dlatego porzuciłem temat czujników, a panowie znaleźli mi szybę podgrzewaną, IR, akustyczną z nadrukiem na stary kwadratowy czujnik. Wszystko pasowało bez problemu, jedynie trzeba wymienić osłonę lusterka na dłuższą.
Plusów takiej szyby chyba nie trzeba przedstawiać, natomiast minusy to problemy z sygnałem GPS. Antenę od fabrycznej nawigacji musiałem ostatecznie przenieść w tylne trójkątne okienko, a telefon muszę mocować jak najbardziej z lewej strony szyby wtedy coś tam trochę łapie satelit.

A szybę akustyczną często można poznać po nadruku ucha koło loga producenta szyby

MaXyM
25-09-2016, 22:50
czemu chciales saint-gobain?
Serio IR tak ogranicza sygnal GPS? Kolega ma fabrycznie IR i mowil ze nie ma problemu z sygnalem.

goodi
26-09-2016, 06:34
Serio IR tak ogranicza sygnal GPS?

Wyglada na to, że tak, chociaż nie wiem dlaczego, ale w Fordzie najbardziej. Wiem, że marka nie ma tu nic do rzeczy, ale jakiś czas temu w MK4 miałem duży problem z sygnałem GPS w kamerce podpiętej do szyby. Wystarczyło ją na chwilę przesunąć do szyberdachu i łapała sygnał bezbłędnie. Próbowałem reklamować kamerę, ale sprzedawca podpiął ją w Cytrynie C4 z identyczną szybą i śmigała bez problemu. Teraz mam szybę bez IR i GPS kamery działa znacznie lepiej, chociaż też nie idealnie. Czasem nachodzi mnie myśl, że instalacja ogrzewania szyby też trochę ten sygnał tłumi.

Przekaz Tapatalkiczny

radekrogo
26-09-2016, 07:08
a panowie znaleźli mi szybę podgrzewaną, IR, akustyczną

Nawet nie wiedziałem ze takie cudo istnieje, bo szyba zależy od pakietu wyposażenia, lato to IR+ rolety np. a zima to podgrzewana szyba i fotele. A po co komu szyba akustyczna skoro i tak wiatr wyje w drzwiach ?

MaXyM
26-09-2016, 10:47
dla tych co szybko jezdza a maja wygluszone drzwi uszczelki itp ;)
goodi ja mam ogrzewana szybe i nie mam zadnego problemu z fixem (iPhone). Ale dzieki za info. Tez chce dodac do swego auta wlasnie IR+soundscreen

Alecki
26-09-2016, 11:56
jakiś czas temu w MK4 miałem duży problem z sygnałem GPS w kamerce podpiętej do szyby. Wystarczyło ją na chwilę przesunąć do szyberdachu i łapała sygnał bezbłędnie.

Mam dokładnie tak samo. Szyba metalizowana (IR).

MaXyM
26-09-2016, 12:35
Jeszcze pytanie, czy szyba IR jest pokryta filtrem na calej powierzchni czy sa obszary bez tego filtru (np. w okolicy lusterka na wykropkowanym obszarze)?

Alecki
26-09-2016, 12:43
Wydaje mi się, że nie ma powłoki przy czujnikach, bo tam umieściłem anteny gps: od rejestratora i od NX-a i obie dobrze zbierają.

truszczu
27-09-2016, 20:33
czemu chciales saint-gobain?
Ponieważ cenowo była droższa o 50-100zł, a słyszałem o niej bardziej pochlebne komentarze niż pilkingotn.
A IR niestety tłumi - przetestowane w 3 forda. W pierwszym (służbowym) myślałem, że mi nawigacja pada bo wtedy pierwszy raz miałem styczność z taką szybą. Wydaje mi się, że dodatkowo druty grzewcze potęgują ten efekt bo jeździłem jakimś francuzem z szybą IR i nie miałem aż takich problemów.

Jeszcze pytanie, czy szyba IR jest pokryta filtrem na calej powierzchni czy sa obszary bez tego filtru (np. w okolicy lusterka na wykropkowanym obszarze)?
Tak widać to gołym okiem, gdzie jest nałożona ta metaliczna powłoka i omija okolice lusterka, tu gdzie polifty miały antenę GPS. Jednak gdy zamontowałem tam oryginalną antenę (dachowa uległa uszkodzeniu, a jest droga by ją wymienić) to miałem max 5-7 satelit przy ładnej pogodzie i terenie bez drzew/budynków. Wystarczyło przesunąć ją trochę na bok i było 0 :).
A po co komu szyba akustyczna skoro i tak wiatr wyje w drzwiach ?
A miałeś okazję jechać autem z taką szybą ? Jest spora różnica na plus z przodu, dodatkowo nie ma odgłosów wiatru przy większych prędkościach z przedniej szyby. Jednak tak naprawdę akustyczna szyba była zwieńczeniem mojego projektu wygłuszenia :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224539

MaXyM
28-09-2016, 01:01
Zna ktos moze jakis symbol/numer przedniej szyby, ktora by miala nastepujace wlasciwosci:
- IR
- sound screen
- sensor deszczu
- sensor swiatla
- ogrzewanie

W przypadku IR szyby chyba juz nie maja koloru (zielony lub niebieski)?

totek2
28-09-2016, 05:42
IR ma taki znaczek okrągły z liderką r z tego co pamietam, akustyczna w numerze wytloczonym na szybie ma literke A, nie ma osobnego znaczka w nowych szybach (przynajmniej w pilkingtonie).

Wysłane z mojego ALE-L21

MaXyM
28-09-2016, 09:04
chodzi mi o part number, obojetne jakiego producenta, ew finis. bo szukac po opisach to masakra a bardzo rzadko sa szyby z wszystkim co potrzebuje. Nie chce aby mi serwis powiedzial ze sie nie da albo zalozyl cos innego

Alecki
28-09-2016, 09:11
iR ma taki znaczek w obu dolnych rogach.

lsulima
28-09-2016, 09:16
Takie małe OT.
A może ktoś chciałby kupić używaną w pełni sprawną szybę przednią do Mondeo Mk4 szyba jest podgrzewana (wszystkie nitki grzeją), IR a i jeszcze dodatkowo jest z czujnikiem deszczu i anteną GPS i osłonka na te komponenty. Do zestawu dodaje wtyczkę do czujnika deszczu. :-)
Taki fajny komplecik do wymiany. :-)
Jeżeli ktoś chętny to mam do sprzedania.

truszczu
28-09-2016, 15:51
Zna ktos moze jakis symbol/numer przedniej szyby, ktora by miala nastepujace wlasciwosci:
Jutro mogę podesłać numer mojego pilkingtona, tylko jest on z czujnikiem deszczu kwadratowym (przedlift)

W przypadku IR szyby chyba juz nie maja koloru (zielony lub niebieski)?
Te IR to poznasz po tym, że mają taką fioletową poświatę. W innych barwach ich nie widziałem

A w ramach ciekawości wkleje maila z ASO Forda z wyceną szyby grzanej nie akustycznej (ASO nie chciało nawet podjąć tematu wstawienia do przedlifta szyby akustycznej):
Koszt szyby do Państwa samochodu to 3567zł brutto + 300 zł montaż
Szyba IR do tego modelu to koszt 5147 zł brutto.
Dodatkowo przy wymianie szyby czołowej wymienia się boczne listwy , które przy wycięciu starej szyby ulegają uszkodzeniu
Koszt tych listew to 97 zł brutto x 2 szt

MaXyM
28-09-2016, 20:26
Ja mam polift wiec przedliftowy numer mi nie pomoze. Ale dzieki za checi.
Pytam o poswiate, bo fioletowa poswiata to obicie z zewnatrz. Natomiast szyby sie rozroznia na przezroczyste, niebieskie i zielone. I nie wiem czy w przypadku IR mam szukac takiej z poswiata odpowiadajaca pozostalym szybom (zielona) czy to juz nie gra roli

truszczu
28-09-2016, 20:53
Masz kwadratowy czy okrągły czujnik deszczu ? Ogólnie cenowo było to samo.

Mówisz o szybach barwionych i normalnie jest jak mówisz zielona i niebieska, ale w przypadku IR nie miałem nigdy możliwości wyboru koloru, jedynie sitodruk (czujnik kwadratowy, okrągły, miejsce na antenę GPS)

MaXyM
28-09-2016, 21:12
Niby mam FL ale z konca 2010. Zakladam ze okragly ale kto wie
Wbudowanej navi nie mam. Uzywam tel

robert LC
29-09-2016, 10:28
Ja jak wymieniałem w swoim MK4 2008 Miałem zwykłą podgrzewaną i wymienili mi IR i też było przy niej do wyboru barwa a po lifcie można było jeszcze wziąć z opcją akustyczną.

MaXyM
29-09-2016, 10:57
Mi dzis pani przez telefon powiedziala ze jak jest IR to rownoczesnie jest akustyczna (w FL). To prawda czy nie? Poprosilem ja o podeslanie symbolu.

kruger
29-09-2016, 11:03
Mi dzis pani przez telefon powiedziala ze jak jest IR to rownoczesnie jest akustyczna (w FL). To prawda czy nie? Poprosilem ja o podeslanie symbolu.

A czy z IR można montować do wersji z fabryczną navi czy będą zakłócenia?

MaXyM
29-09-2016, 11:10
Mozna bo kolega ma fabryczna nawi z fabryczna szyba IR. Pytanie czy nie trzeba przesuwac anteny jesli oryginalnie masz navi ale bez IR. Podobno sa szyby IR z miejscem na antene GPS

lsulima
29-09-2016, 11:15
Nie wiem jak jest jak nie ma IR. Ale szyba z IR ma antenę koło czujnika deszczu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

robert LC
29-09-2016, 11:31

tego nie wiem ale jak chciałem akustyczną to poinformowali że tylko po lifcie można

lsulima
29-09-2016, 12:44
A szyby przed i polift różnią sie kształtem?

robert LC
29-09-2016, 12:49

Mówili że różnią się podłączeniem

truszczu
29-09-2016, 19:51
Po moim długim research'u stwierdzam, że nie ma żadnych różnic w rozmiarze/kształcie. Jedyna różnica to sitodruk i może czujnik deszczu. Jeżeli ktoś chciałby zmienić czujnik deszczu to wtedy jest problem bo wtyczki są inne w okrągłym i kwadratowym.

A czy z IR można montować do wersji z fabryczną navi czy będą zakłócenia?
Zależy gdzie masz aktualnie antenę. Jak masz ją na dachu to 0 problemów :). Na mojej szybie widać te czarne pole pod czujnikiem deszczu i tam powinna być antena GPS, ale i tak była nieźle tłumiona i musiałem ją przenieść.

Na fotce niżej możecie zobaczyć gdzie jest warstwa IR (omija górny sitodruk
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6871295/szyb1.jpg

A tutaj dla zainteresowanych numer szyby
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6871295/szyb2.jpg

lsulima
29-09-2016, 20:24
Ja zamieniałem szyby. Poliftowa IR na poliftowa IR z kamera. Miały różne czujniki i wtyczki.

MaXyM
29-09-2016, 20:51
A tutaj dla zainteresowanych numer szyby

Czy ktos moze powiedziec co oznacza "Laminated" w symbolu szyby? @truszczu (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=37858) , czy to jest szyba akustyczna?

Edit: doczytalem ze symbol AS-1 oznacza szybe laminowana. Mozna powiedziec ze wiekszosc przednich szyb jest laminowana. Dzieki temu przednie szyby sie nie rozpadaja na kawalki podczas uszkodzenia.

Jak ktos ma szybe IR akustyczna to please wstawcie nr lub foto nadruku z symbolem szyby

dario6273
30-09-2016, 17:54
Tylko ta nie jest akustyczna :)

MaXyM
04-10-2016, 10:33
Panowie to jak z ta szyba akustyczna IR? Bo sa zdania podzielone.
@truszczu (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=37858) twierdzil ze ma akustyczna ale zaden symbol o tym nie swiadczy.
@dario6273 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=62402) ma taki sam symbol szyby jak @truszczu (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=37858) ale twierdzi ze nie jest akustyczna.
Pani w serwisie twierdzi ze kazda IR jest full wypas akustyczna (ale pewnie zaden symbol tego nie potwierdzi)
Laminated nie musi oznaczac, ze jest akustyczna.

dario6273
04-10-2016, 12:45
Mam we fieście akustyczna i jest namalowane ucho:570:

MaXyM
04-10-2016, 12:58
dario6273 masz w fiescie akustyczna + IR?

Alecki
04-10-2016, 13:22
Znalazłem "katalog" szyb do naszych mondeo, może uda się je rozkminić po nr referencyjnych:
http://www.vitrageautoplus.fr/en/2830-car-front-window-side-window-rear-windshield-rubber-moulding-ford-vl-mondeo-3-07
http://www.monparebrise.com/en/18675-windscreen-windshield-ford-vl-mondeo-3-07

MaXyM
04-10-2016, 13:32
Dzieki. Z tego wyglada ze kazda Solar jest zarowno Accoustic

dario6273
04-10-2016, 18:19
dario6273 masz w fiescie akustyczna + IR?

Nie jest bez IR .

truszczu
04-10-2016, 21:06
IR nie musi być akustyczna. U szklarzy miałem do wyboru zwykła, IR i akustyczną. Choć jak to jest z tymi oznaczeniami sam już nie wiem :) Laminated oznacza tylko, że szyba jest laminowana (na bocznych może być napisane tempered, że hartowana).
Moją akustyczną można poznać po tym że jak zobaczysz na 3 linii kropek z sitodruku jest takie jakby załamanie światła (z niebieskiego przechodzi w szary kolor). To jest ta dodatkowa folia, która ma za zadanie tłumić wysokie częstotliwości.

MaXyM
26-10-2016, 21:26
Mi twierdzili ze IR to juz jest full wypas ale to juz niewazne.
Szyba wymieniona. Wstawili mi Saint Gobain. Ponizej wstawiam obrazek ze znaczka na szybie. Jak widac po ikonkach: ogrzewana, odbijajaca promieniowanie oraz dzwiek.

https://i.imgur.com/h9tcOPZm.jpg (https://i.imgur.com/h9tcOPZ.jpg)

Co zauwazylem:
- kolor widziany od wewnatrz rozni sie od szyb bocznych :( To mnie chyba najbardziej boli bo wyglada jakby szyba byla od innego auta. Boczne sa zielone. Przednia jest przezroczysta (nawet nie wiem czy niebieska czy przezroczysta). Ale z katalogach nie widzialem wyboru koloru dla szyb IR
- GPS w iP dziala bez zmian. Nie robilem porownania czy sygnal slabszy ale po prostu dziala. Umieszczenie telefonu pokazuje na obrazku. Wlasciwie to widac tam sam uchwyt*) bo telefonem robilem zdjecie
- Nie wiem czy mialem szybe akustyczna. Raczej nie. Teraz, o ile to nie jest efekt placebo to zaczely szymiec glosniej tylne kola brrr. Juz wszystko wygluszone a te ciagle najglosniejsze. juz nie mam do nich sily ;)

https://i.imgur.com/wlzKDGdm.jpg (https://i.imgur.com/wlzKDGd.jpg)

W kazdym razie widok przez te szybe to prawie jakby szyby nie bylo. Moze gdyby nie druciki... jednak stara szyba byla zmeczona...
Pozostalo zmienic rodzaj szyby w centralnej konfiguracji i poczekac na lato ;)

*) Uchwyt to iOttie Easy One Touch 3. Zajebisty patent chociaz do telefonow wielkosci iP4/5 lepiej sie nadaje wersja 2, choc ramie ma troche krotsze. v3 ma w zestawie podkladke do przyklejania na miekka tapicerke (chyba czytali moja recenzje)

ethernal
31-10-2016, 12:08
Panowie, czy ktoś po wyciągu z nr VIN jest mi w stanie powiedzieć jaka mam szybę (wiem z niebieska i grzana, ale nic więcej)? Tą którą mam obecnie zamontowaną była wymieniana przez poprzedniego własciciela i nie wiem czy jest taka sama jaka wyjechała z fabryki. Po VINie:
Szyba barw.nieb - Kompl.
Szyba przedn.barw.nieb
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš

MaXyM
31-10-2016, 15:17
No to masz niebieska ogrzewana :)
Z dekodera powinienes miec jeszcze informacje o czujnikach zmierzchu, deszczu. Bo IMO sa i golasy.
Dla rocznikow przed liftem nic innego nie bylo.

Info o IR powinna byc chyba wsrod informacji jakie podales.

ethernal
31-10-2016, 17:11
IR nie mam.
Na szybie - PILKINGTON laminated - jest jeszcze oznaczenie B*/G*:

Czyli nie ma raczej żadnych czujników, ale czy identyczna była ori?

Btw, rozumiem, że przy wymianie nie zgadzać się na żadne wynalazki typu Nordglass. Ale czy PILKINGTON bez logo Forda (nie ORI) jest takiej samej jakości co ORI?

MaXyM
31-10-2016, 18:26
Napisalem ci juz, ze w etisie mozesz sobie sprawdzic czy auto wyjechalo z automatycznymi wycieraczkami czy z interwalowymi. Wg tego bedziesz wiedzial czy szyba miala czujnik deszczu.

A tak w ogole to chcesz taka sama czy lepsza (z doplata - ja tak zrobilem).

Odnosnie jakosci nie podpowiem bo rozne famy chodza. Oryginalnie montowane szyby Pilkington sie rozwarstwialy na gornej krawedzi. Ktos pisal, ze teraz zamiennik Pilkingtona jest juz przed rozwarstwieniem zabezpieczony. Z tego wynika, ze teraz ich aftermarketowa wersja jest lepsza niz oryginal. Moj SaintGobain tez chyba ma takie zabezpiecznie (oryginal nie mial takiego niby foliowego obramowania dokola).
Czy Nordglass jest zly? Jesli nie ma oficialnych testow porownawczych ktore to potwierdzaja, to rownie prawdopodobne jest ze te szyby sa produkowane w jednej fabryce po czym brandowane wg upodoban (czyt. sa takie same).

slawek-kali
31-10-2016, 18:45
Nowy Pilki jest ok. SG szybko sie rysuje, a Nordglass to dno :D

dario6273
31-10-2016, 20:09
Napisalem ci juz, ze w etisie mozesz sobie sprawdzic czy auto wyjechalo z automatycznymi wycieraczkami czy z interwalowymi. Wg tego bedziesz wiedzial czy szyba miala czujnik deszczu.

Odnosnie jakosci nie podpowiem bo rozne famy chodza. Oryginalnie montowane szyby Pilkington sie rozwarstwialy na gornej krawedzi. Ktos pisal, ze teraz zamiennik Pilkingtona jest juz przed rozwarstwieniem zabezpieczony. Z tego wynika, ze teraz ich aftermarketowa wersja jest lepsza niz oryginal. Moj SaintGobain tez chyba ma takie zabezpiecznie (oryginal nie mial takiego niby foliowego obramowania dokola).
Czy Nordglass jest zly? Jesli nie ma oficialnych testow porownawczych ktore to potwierdzaja, to rownie prawdopodobne jest ze te szyby sa produkowane w jednej fabryce po czym brandowane wg upodoban (czyt. sa takie same).

Mój pilkington ori tez ma zabezpieczenie przed rozwarstwieniem taka obramówka 20mm a jest ona z 2012 i jest IR:surprise:

ethernal
31-10-2016, 20:31
Ok sprawdzę w etisie dokładnie VIN

Chcę co najmniej taką samą jak mam,tzn. albo Ford-Pilkington albo sam Pilkington niebieska - z grzaniem na pewno. Ale mój ubezpieczyciel będzie zapewne nalegał na Nordglass`a, którego nie chcę, bo nawet w serwisie wymiany szyb, który ma autoryzację Nordglass powiedzieli że za pół roku przyjadę z reklamacją bo część nie będzie grzała. Inny serwis twierdzi też, że się szybciej rysują.

Btw, Pilkington ma swoje zakłady w Sandomierzu i Chmielowie k. Tarnopbrzega, natomiast Nordglass w Koszalinie i Słupsku, dlatego twoje podejrzenia dot. wspólnej linii prod. są raczej błędne ;)

MaXyM
31-10-2016, 21:45
To nie byly podejrzenia tylko analogia do stwierdzenia ze jedne szyby sa lepsze od drugich. Ja nie znam obiektywnych danych dot. jakosci szyb. Nikt tu na forum takich nie zaprezentowal. Wiec to tylko kwestia wiary czyjas wypowiedz, ktora przytacza kogos innego etc.

Co do rodzaju szyby zalezy jakas masz umowe. Udaj sie do zakladu ktory bedzie wymieniac szybe dla ubezpieczalni i sie po prostu zapytaj. Jesli chcesz taka sama i by to obejmowala umowa to bym jechal do ASO i po klopocie.
Ja nie musialem isc do serwisu sugerowanego ubezpieczalnia. Shcialem lepsza szybe (IR, ktorego nie mialem w serii) wiec dogadalem sie z firma, doplacilem im roznice i po sprawie. Wczesniej sie dowiadywalem jakiej firmy szybe mi zaloza i juz.

Artysta
18-04-2018, 19:56
Zmienię trochę temat bo teraz chodzi o szyby bagażnika (dwie boczne i wsteczna). Do dziś dnia uważałem że mam wymieniane trzy szyby gdyż widniał na nich napis Ford PILKINGTON. Przednia i szyby drzwi nie mają napisu PILKINGTON. Odwiedziłem niemiecki salon forda i ku mojemu zdziwieniu większość kombiaków ma takie szyby tylne Ford PILKINGTON. U was też tak jest ?

phyzy
19-04-2018, 08:58
Jeżeli chodzi o jakość szyb i np odporność na zarysowania to największe znaczenie ma kolor szkła i to jak wyglądał proces w hucie szkła a nie w zakładzie który produkuje szyby (laminuje, kształtuje lub hartuje). Np. szyby niebieskie są najmniej odporne (największa porażka rynku to niebieskie szyby solextra w Mercedesie E-class na rynek amerykański). To czy szyba będzie z Saint Gobain, Pilkington, NordGlass czy jeszcze innego producenta będzie miało mniejszy wpływ bo i tak nie każdy producent ma swoją hutę szkła a to od niej zależy większość parametrów. Np. jak dostaniesz szkło podhartowane w hucie to całe pakiety jumbo idą do kosza. Nawet jeżeli huta jest w danym koncernie to i tak nie robi wszystkich kolorów szkła i np. Saint-Gobain i Pilkington sprzedaje sobie wzajemnie szkło z zależności od zapotrzebowania. Zmiana koloru szkła w hucie trwa nawet 2 tyg (szkło gospodarcze do AGD pochodzi właśnie najczęściej z okresu zmiany koloru szkła). Zdarza się również że szyby są produkowane jednocześnie przez kilku producentów (bardzo dobrym przykładem jest Fiat Panda gdzie produkcja w szczycie była podzielona 50/50 między SG i Pilkington).
Fakt że producenci robiący szyby na rynek M1 (dla OEM) mają największe wymagania i np. nie wezmą szkła jumbo z niskimi parametrami lub nawet z parametrami będącymi w minimum wymagań (zwłaszcza na szyby hartowane). Producenci na rynek zamienników używają szkła gorszego i tutaj w pełni się zgodzę że szyba oryginalna jest lepsza niż zamiennik wyprodukowany przez firmę inną niż pierwotna). Jeżeli chodzi o sam proces produkcji szyb to jest on ciągle kontrolowany (testy na początku zmiany, uruchomieniu produkcji, przezbrojeniu, awarii, postoju i dodatkowo co 1h testy niszczące). Sprawdza się geometrię 3D, siatkę spękań, naprężenia, grubość, wypalenie, optykę w światle przechodzącym i odbitym, oporność, ciągłość ścieżki grzewczej, grubość emulsji i srebra, symuluje uderzenie głową w szybę a do tego testy funkcjonalne. Samo zatwierdzenie szyb do produkcji zabiera minimum kilka miesięcy gdzie szyba jest walidowana by spełnić naprawdę wysokie wymagania prawne jak i te wymagane przez klienta. Robi się wtedy testy starzeniowe, zmęczeniowe, testy ścieralności, rozmrażania i wiele, wiele innych. Produkcja może ruszyć dopiero po podpisaniu master sample czyli sztuki wzorcowej do której odnosi się później całą produkcję i wszelkie reklamacje.
Jak chcecie jakieś szczegóły dotyczące szyb samochodowych lub systemów komfortu w autach to na tyle na ile mogę chętnie odpowiem.

bigpete1983
11-05-2018, 22:59
Właśnie jestem po wymianie przedniej szyby z oryginalnej na zamiennik z firmy Shatterprufe, podobno średnia półka jeżeli chodzi o jakość. Firma znajduje się w RPA, powiem tak szyba nie jest zła, nie zaobserwowałem żadnych zniekształceń, ale nie jest takiej samej jakości jak orginał widać to już po brzegach szyby i jej wykończeniu i wyciszenie trochę spadło chociaż zamiennik posiada logo z przekreślonym uchem. Jeżeli chodzi o Fordowską szybę produkowaną przez Saint Gobain z logiem SoundScreen to powiem tak, szyba posiada dodatkową gąbkę akustyczną na dole szyby co na pewno poprawia wyciszenie, na zamienniku żadnej gąbki nie widziałem. Następnym razem jak będę wymieniać szybę to tylko na oryginał, chyba że będę mieć szansę na zakup takiej samej szyby ale tylko i wyłącznie od Saint Gobain tylko bez loga Forda ze znaczkiem SoundScreen. Obleciałem już trochę na różnych forach i większość osób uważa że Saint Gobain to najlepsza firma jeżeli chodzi o szyby samochodowe na obecną chwilę, Pilkington hmm.. nie wiem słyszałem dobre i złe opinie, podobno Pilkington produkowany w UK trzymał fason, część fabryk wylądowała gdzieś w Azji i podobno jakość spadła. Poniżej macie linki o jaką gąbkę akustyczną mi chodzi, na filmiku z fordem mustangiem koleś tłumaczy że oryginalna szyba posiada tą gąbkę, a zamienniki nie. Ale podobno taką gąbkę można kupić i przykleić do zamiennika, tak ja to zrozumiałem z jego wypowiedzi. Morał jakiś..? Hmm.. po odrobieniu lekcji z tematu wymiany szyby, poczytaniu zagranicznych forów i różnych artykułów na ten temat wg mnie co oryginał to oryginał, ewentualnie ta sama szyba od tego samego producenta bez znaczka Forda, tylko że ja takiej możliwości nie miałem bo zasrany Autoglass w UK montuje co mają akurat na magazynie. A jak chcę żeby mi zamontowali oryginalną szybę musiał bym dopłacić 500GBP, a na daną chwilę mam inne wydatki. Tak czy siak wymiana szyby to jest rzecz indywidualna dla każdego, jesteś przy kasie wymieniaj na oryginał, jak nie jesteś to wymieniaj na dobrego zamiennika. Peace

https://www.youtube.com/watch?v=a9sxWxX0XXQ

https://www.youtube.com/watch?v=jjiAhHn5eHs

weuek
11-05-2018, 23:20
W WB jabłka z RPA (oraz z Nowej Zelandii) są tańsze i szerzej dostępne niż te lokalne, więc z szybami musi być tak samo.

A czy w aktualnym mondele fabryczna szyba się rozwarstwia tak samo jak w poprzednim?

przemeklis
27-03-2020, 14:45
Witam

Czy da sie po VIN sprawdzic jaką mam szybę przednia niebieska zielona itd?
Jakiego producenta szyby wybrać?

VIN WF0EXXGBBE8A60825

tomiik
27-03-2020, 19:29
Witam

Czy da sie po VIN sprawdzic jaką mam szybę przednia niebieska zielona itd?

VIN WF0EXXGBBE8A60825

Szyba barw.nieb - Kompl.
Szyba przedn.barw.nieb
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš
a orginał to pilington ale chyba lepszy jest Saint-Gobain
:D