Zobacz pełną wersję : Rysy na plastikach

ar2r
10-03-2007, 01:00
Witam.

Czy ktoś zna dobry i sprawdzony sposób na usunięcie rys z plastikowych elementów kabiny.Listwy progowe i boczki drzwi w mojej foce są mocno porysowane .

Dzięki za pomoc.

grzegorz 74
12-03-2007, 13:12
Witam

pytałem w różnych miejscach, kazdy mówi, że trzeba lakierować

pozdrawiam

ar2r
12-03-2007, 14:16
Dzięki Grześ,ale lakierowanie odpada.Mam przykre doświadczenia z lakierowaniem plastiku(lusterka zewnętrzne w poprzednim aucie).Kilka lat temu słyszałem coś o możliwości polerowania plastiku :fcp9 ,ale to były bardzo pobieżne informacje.Może ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat?

555
12-03-2007, 20:51
słyszałem coś o możliwości polerowania plastiku
Na początek papierek wodny, tak P1200, ewentualnie możesz zaryzykować P1000, potem pasta lekkościerna K2 Tempo z woskiem, taką jak do karoserii, zastosuj zgodnie z instrukcją, najlepiej w ciepły dzień. Na koniec dokładnie wypucuj ciepłą wodą z mydełkiem, wypłucz, wysusz, "wyplakuj". Powinno pomóc, przynajmniej trochę, zależy jak mocno porysowane są twoje listwy. Ale pamiętaj że cudów nie ma. Jak woziłeś w kabinie kostkę brukową to efekt nie będzie olśniewający. Albo poszukaj po szrotach i wymień, koszt żaden, tylko trochę pojeździsz.

P.S. Tylko z tym papierem ściernym to z wyczuciem, ziarno bardzo drobne, ale jak się za bardzo wczujesz to możesz wszystkie plastiki wygładzić do cna. Ja tak zwaliłem na słupku w poprzednim samochodzie, wygląda fatalnie.

ar2r
13-03-2007, 20:09
Jak woziłeś w kabinie kostkę brukową

Ta kostka brukowa to buty mojej córki,więc rysy nie są głębokie.Jednak na czarnym plastiku nie wygląda to ładnie.Spróbuję w/g Twojego opisu,koszt też praktycznie żaden.O efektach info na forum.

Dzięki.

Ukasz
14-03-2007, 10:12
Witam,

A propos polerowania plastików. Mam bardzo porysowane klosze przednich lamp. Czy można je czymś wygładzić?

Pozdrawiam,

ar2r
14-03-2007, 14:39
Mam bardzo porysowane klosze przednich lamp.

O ile rysy nie są głębokie,to spróbuj pastą do zębów(najzwyklejszą,bez żadnych dodatków)Pracy będzie sporo,ale w ten sposób wyczyściłem porysowaną szybkę wyświetlacza komórki(też plastikową)Możesz spróbować pastą Tempo(lekkościerną),ale ostrożnie.

Ps.Tylko ręczna robota,żadnej mechaniki(plastik),bo może się okazać,że będziesz potrzebował nową lampę.

Ukasz
15-03-2007, 08:51
Dzięki ar2r. Spróbuję w weekend.

555
16-03-2007, 08:35
Możesz spróbować pastą Tempo(lekkościerną),ale ostrożnie.

tempo dobre na wszystko hehe... ale spróbuj najpierw gdzieś w rogu klosza, plastik może zmatowieć.

ARF
16-03-2007, 18:31
można kupić płyn do polerowania wyświetlaczy w komórkach albo lepiej 2 po zabiegu klosz wygląda jak szkło powiększające ale świeci nadal dobrze(nawet lepiej) :fcp4

ar2r
16-03-2007, 18:54
można kupić płyn do polerowania wyświetlaczy w komórkach

A próbowałeś tego płynu na porysowanych plastikach kabiny :fcp9

555
17-03-2007, 00:12
po zabiegu klosz wygląda jak szkło powiększające
...możesz sprecyzować w jakim sensie?

A próbowałeś tego płynu na porysowanych plastikach kabiny
...jak jest płyn do szybek w komórkach to pewnie do plastików w kabinie też jest, może warto się popytać w sklepach. Jutro kilka odwiedzę i napiszę co znalazłem. Wy też moglibyście tak zrobić. Jak ktoś znajdzie a inni nie, to kupi dla tych co potrzebują i im wyśle... Co Wy na to?

[ Dodano: 2007-03-24, 02:17 ]

D.U.P.A (moderatorze daruj ten jeden raz) u mnie nic nie ma, nie słyszeli o niczym takim, szukać im się nie chce, frontem do klienta... tak się robi bussies w Warsaw. :D

ar2r
25-03-2007, 17:55
D.U.P.A (moderatorze daruj ten jeden raz) u mnie nic nie ma, nie słyszeli o niczym takim, szukać im się nie chce, frontem do klienta... tak się robi bussies w Warsaw.
Tak się robi business nie tylko w Warsaw,ale liczą się dobre chęci.
Wczoraj wreszcie zabrałem się za plastiki w/g Twojego opisu.Efekt nie jest niestety zadowalający.Papier ścierny(1500)powoduje powstawanie kolejnych rys,fakt,że bardzo drobnych ale jednak.Tempo sobie z nimi nie radzi.Może gdyby plastiki były gładkie jak lakier były jakiś efekt?Może znaczenie ma twardośc plastiku?Tempo powoduje wygładzanie nierówności a rysy pozostają.Obawiam się,że o ile ktoś nie chce wypolerować tych plastików na gładko to pozostają jedynie środki do maskowania.
Jeśli znajdę jakiś inny sposób to dam znać.
Pzdr.