Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiana poduszek silnika
ferolo22 05-04-2015, 15:27 Witam wszystkich domorosłych mechaników fordów i nie tylko mam do was pytanie w sprawie wymiany poduszek silnika w focusie 1.6 Tdci 2007 kombi.
Pacjent ma typowe objawy wywalonych poduszek silnika dlatego chcę je wymienić i tu rodzi się moje pytanie z którym borykam się już jakiś czas bo nikt nie potrafi mi nic konkretnego odpowiedzieć mianowicie jak je wymienić.
Tzn tak żeby nie było, wymienić to ja je potrafię tylko jak unieść silnik bez zawiesia. Paru znajomych podpowiadało mi aby podnieść silnik za miskę olejową tylko że ta miska jest metalowa i strasznie cienka i wątpię aby nie obyło się bez wgnieceń na niej co za tym idzie można zakleszczyć sitko smoka olejowego a to już takie fajne nie będzie.
Jeśli ktoś z was robił taką operację np przy wymianie rozrządu (też trzeba silnik unosić) niech się podzieli spostrzeżeniami jak to zrobić.
Pozdrawiam i podejrzewam że nie jednemu się przyda informacja na ten temat i nie jeden nie będzie musiał przewalić Google w poszukiwaniu odpowiedzi oczywiście już jestem po tym zabiegu i nic konkretnego nie znalazłem żeby nie było.
Pozdrawiam i wesołych świat.
Jak by co to wstawiam filmik jak to zrobić z zawiesiem :)
https://www.youtube.com/watch?v=q_r0Jh294FM
Wystarczy kawałek deski o wymiarach miski silnika, grubości 3 cm, podstawic deske pod miskę ,lewarek pod deske, lekko napreżyć, odkrącić sruby poduszki, znów lekko napreżyc aby wyszła poduszka, zakładać po kolei, naprężać i w ten sposób nie ma prawazagąć sie miska, bo nie potrzeba całego silnika windowac, tylko tak jak pisałem. Jest to prosta operacja, i chyba każdy potrafi to zrobić.
a w mk1 jest pancerna miska w benzyniaku i operacja jest jeszcze prostsza
ferolo22 05-04-2015, 18:25 hmm ciekawe kolego to co napisałeś ponieważ ja ściągałem miskę olejową cała z foki i jest tak delikatna że szczerze wątpię czy nie podda się pod wpływem podnoszenia.
No nic poczekam jeszcze na innych zdanie jeśli wypowie się ktoś kto ma ten silnik co ja i tak zrobił i nie było problemów to zrobię jak mówić.
Dodam jedynie że kiedyś rozmawiałem z kolega który robił to w 2.0 i mówił ze tam nie ma problemu bo miska inna a w 1.6 tdci czegoś takiego by nie zrobił, dla tego zbieram opinie
jak masz srebrną miskę to mozesz lewarować auto,
jak masz czarną z blachy to trzeba uważać
ferolo22 05-04-2015, 19:08 no właśnie z czarnej cieniutkiej blachy jest
Rafał A.(antek) 06-04-2015, 13:36 podkładasz klocek drewniany tylko nie na środek miski a na bok tak by pokrył 3 pionowe ścianki. Spokojnie wytrzymają blacha jest profilowana więc sie nie ugnie.
ferolo22 06-04-2015, 15:50 A jakiej firmy poduszki polecacie?
Znalazłem parę ofert na alledrogo i oczywiście każdy sprzedawca poleca swoje a ja za cholerę nie znam żadnej jakie są dostepne
Orginalne jak nie chcesz wymieniać dwa razy u się denerwować,to zdenerwuj się
ceną orginalnej i będziesz miał po problemie
HanysLbn 06-04-2015, 18:50 Kupuj tylko oryginał.mi kupili zamiennik za 200 zeta i musiałem po tygodniu kupić w fordzie wibracje uszly jak ręką odjął.poduche kupiłem za 320 PLN
ferolo22 06-04-2015, 21:41 kolego za która tyle zapłaciłeś ?
HanysLbn 07-04-2015, 03:08 Za tą od strony rozrządu.Były obniżki cen z ok 700 na 320 zeta. Teraz patrzę ze na ford.sklep.pl jest po 325 PLN ori forda
ferolo22 07-04-2015, 06:11 A znalazł ktoś z was poduszkę od strony skrzyni pod akumulatorem oryginał bo za cholerę nie mogę jej nigdzie znaleźć oryginalnej
Kupuj tylko oryginał.mi kupili zamiennik za 200 zeta i musiałem po tygodniu kupić w fordzie wibracje uszly jak ręką odjął.poduche kupiłem za 320 PLN
A widzisz, ja założyłem poduchę za 180 pln i 6 miesięcy nic się nie dzieje.
Może tak ci się tylko wydaje jak miałeś tamtą w tragicznym stanie, a co do tej pod akumulatorem to ta raczej dużo wolniej się zużywa i podana jest najmniejszym obciążeniom.
Raczej mi się nie wydaje, bo albo wibruje albo nie wibruje, albo jest wylana albo nie jest. Żadnego z tych objawów nie zauważyłem. Zresztą mam na nią gwarancję i w razie uszkodzenia zostanie zwrócona.
Johnny Bravo 07-04-2015, 12:54 "A znalazł ktoś z was poduszkę od strony skrzyni pod akumulatorem oryginał bo za cholerę nie mogę jej nigdzie znaleźć oryginalnej"
kolego w czwartek ją wymieniałem...160zł Lemforder - taki jest oryginał...taka tam jest
ferolo22 07-04-2015, 16:42 A możesz podać jakiś namiar na nią ?
Jakie są objawy padania tych poduszek?
Johnny Bravo 07-04-2015, 20:04 A możesz podać jakiś namiar na nią ?
kolego kupisz ją w każdy sklepie motoryzacyjnym-ja nie miałem oznaczeń więc musiałem kupić u siebie a nie na np allegroszu..ale ułatwię Ci zdanie...oznaczenie części na foto....ta jest...jak to powiedzieć pierwsza od kierowcy,jakby pod aku...61026
Bump: Jakie są objawy padania tych poduszek?
tej akurat objaw był taki,że przy zapalaniu i gaszeniu auta było słychać taki głuchy stukot jakby silnik uderzał lekko o deskę rozdzielczą/plastyki- taka moja interpretacją;-)
po wymianie objawy ustały, najlepsze że stara poducha nie była wg mnie zajechana...mechanik stwierdził że miała strasznie miękką gumę...nowa była twarda...
aha...i stara była jajowata a nowa kanciata - wymienne są - to tak dla potomnych bo w sklepach nie potrafili określić która jest która...
ferolo22 07-04-2015, 21:17 koleego chyba nie mówimy o tej samej poduszce po numerze pokazuję mi że to taka]
http://www.noweczesci.pl/poduszki-manualnej-skrzyni-biegow-lemfrder,c,0-35-3539401-731545/
A ja szukam zupełnie innej
http://allegro.pl/show_item.php?item=5215930489
ferolo22 08-04-2015, 11:36 upi
Johnny Bravo 08-04-2015, 12:25 Ja mialem ta pierwsza z twojego linku,dokladnie ta kanciata...zdjecie pudelka podalem i ona jest od strony kierowcy pierwsza
Ludzie nie mieszajcie kolega oyta o inną poduszkę tej nigdzie nie znalazłem i ja zamówiłem ją w fordzie ale nie znam jeszcze nr
ferolo22 08-04-2015, 15:46 Dzięki matych więc chyba pozostaje mi serwis aby ją kupić
Rafał A.(antek) 09-04-2015, 08:09 jak nie zapomnę sprawdzę...
zespół napędowy ma 3 poduszki
1 poduszka skrzyni, ta co kolega szuka, pod akumulatorem
2 poduszka silnika dolna (skrzyni) na srodku na łączeniu silnika ze skrzynia od spodu (okrągła albo kanciata)
3 poduszka silnika hydrauliczna, przy rozrządzie.
Witam
Wymieniałem poduszkę silnika prawą (olejową). Kupiłem - firmy TedGum:
FORD FOCUS / 00221651.
Wymiana - tak jak poprzednio koledzy pisali - szeroki klocek drewniany pod miskę, pod klocek podnośnik i lekko unosimy silnik. Odkręcamy starą poduszkę, przykręcamy nową delikatnie, opuszczamy silnik i dokręcamy do oporu śruby. Wymiana 15 min.
ferolo22 10-04-2015, 18:57 I jak ta firma się sprawdza?
ferolo22 11-04-2015, 14:02 ktoś coś
ktoś coś
ferolo22 tu masz tą poduszkę w dobrej cenie i orydzinal :roll: http://ford.sklep.pl/product-pol-14745-poduszka-zawieszenia-silnika-Ford-1-6-TDCI-1567937.html
lub tu http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-silnika-1.6-TDCi-Focus-Mk2-C-max-FORD-FoMoCo/2523
lub zamiennik http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-silnika-1.6-TDCi-Focus-Mk2-C-max/2791
Poprzednio oryginały były od 500 do ponad 700 zł,także jest różnica i to znaczna . Nie opłaca się zamiennika montować przy różnicy 120 zł.
ferolo22 11-04-2015, 18:30 No te widziałem bardziej chodziło mi o tą drugą co nigdzie jej nie można dostać ale ok jak wrócę do kraju to zapytam się ile za nią w serwisie chcą.
Dzięki wszystkim za pomoc pozdrawiam
Dla Potomnych szukających poduszka pod akumulatorem "GÓRNA SKRZYNI"
ferolo22 18-08-2015, 19:23 Hej panowie szybką poradę mi trzeba strzeliła mi poduszka przy silniku prawa mam już nową i potrzebuję momenty jej dokręcania poda mi ktoś jak to idzie?
Jestem w posiadaniu dwóch wysokiej klasy kluczy dynamometrycznych ale do głowy by mi nie przyszło żeby ich użyć przy dokręcaniu poduszki-najważniejsze jest żeby się nie odkręcała ,użyj preparatu zabezpieczającego gwinty np.loctite.
ferolo22 19-08-2015, 06:34 A ja wychodzę z założenia że jeśli jest podany moment to trzeba dokręcić
PablozzQ 15-07-2021, 08:24 Hej,
Pozwolę sobie dodać swoje 3 grosze w temacie, bo ostatnio przerabiałem poduszki w Focusie MK2 (2006) 2.0 TDCi 136KM.
Otóż warsztat wymienił wszystkie (bo ponoć każda była już ZŁA;)), użyto zamienników Febi Bilstein, tłumacząc, że średnia półka i mechanicy mają do nich zaufanie.
Efekt po wymianie - tragedia.
Silnik pracował jak w traktorze, wszystko się trzęsło, w środku huk, dudnienie, stukot plastików, kierownica łamie nadgarstki a telefon wypada z uchwytu na desce. Zero kultury, bałem się gaz wcisnąć.
Oczywiście na moje zastrzeżenia odpowiedź, że się wyrobi, ułoży.
G...o prawda.
Po miesiącu męczarni (codzienne dojazdy do pracy) i obaw, że mi się Ford zaraz rozsypie udałem się do innego mechanika, który zaproponował wymianę górnej (olejowej) na oryginał. Kupiłem w ASO, nie było tanio. Podjechałem do wspomnianego mechanika, szybka wymiana i... nie to auto.
Huk i dudnienie zniknęły, wibracje jedynie minimalne, silnik pracuje niemal jak benzynka, znów lubię jeździć foką:)
Teraz plan jest taki, żeby założyć również nad skrzynią i dolną reakcyjną również oryginały, a Febi oddać i podziękować mechanikom, którzy je chwalili za współpracę.
Zainteresowanym mogę wysłać filmik jak wymontowana poducha Febi w rękach się gnie jak tania zabawka z odpustu.
Polecam oryginały, na pewno nie pożałujecie.
Pozdro koleżanki i koledzy:)
|
|