Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Jakie żarówki polecacie H7 i H1 ??
Cześć, kupiłem ostatnio żarówki H7 i H1 w bricomarche i jak je wsadziłem do focusa i normalnie masakra!! hehe
H1 (długie) święcą jak normalne żółte co mam teraz
H7 (mijania) świecą praktycznie wcale, nie dość że centralnie przed autem to jeszcze w dół !!
Taka rada dla innych, NIE KUPUJCIE ŻERÓWEK "NIEBIESKICH" W SUPERMARKETACH
Więć jakie żarówki polecacie żeby fajnie świeciły na biały czy niebieski kolor ?
Witam
Światła mijania i drogowe, mają mieć barwę żarówki przezroczystą.
pozdrawiam
Z tanich i w miarę dobrych to Tungsram Sportlight Bluish 50%. Wytrzymują sporo, są tanie i świecą białym światłem ("Bluish" z ang niebieskawy to trochę chwyt marketingowy).
Jeśli chodzi o żywotność to najlepsze wg mnie są GE H7 EXTRA LIFE, a ilość światła też jest wystarczająca.
GE przejęło Tungsram tak więc te Sportlight Blusih też będą ok.
sokrates-79 07-04-2015, 13:37 Najlepszy stosunek cena/ilość światła/czas świecenia wg mnie OSRAM Standard.
Przemieliłem różne żarówki w swoich samochodach (chociaż nigdy nie kupiłem niebieskiego badziewia z hipermarketu) - w większości były to drogie, fajnie świecące, ale niestety o krótkiej żywotności żarówki typu Night breaker, bluevision.... Więc do normalnej, codziennej jazdy zwykłe dobre żarówki jakimi są osramy standard są idealne. Jeśli natomiast ktoś dużo jeździ nocami, i nie przeszkadza mu że średnio co pół roku trzeba wydać 100 zł na komplet żarówek (co czasami jest najmniejszym problemem - bo są samochody w których nie da się tak po prostu wymienić żarówek w trasie)
Potwierdzam, ja również używam OSRAM Standard
technikibart 07-04-2015, 16:25 Jest jakaś alternatywa co do żarówek halogenowych H8 - będę potrzebował zakupić nowe, ale one dają marny efekt, dosłownie 35W to ginie w tych mijania?
Może jakieś małe przeróbki?
bialy1000rr 08-04-2015, 21:38 Co do żarówek to przemieliłem już trochę włącznie z zestawami HID i teraz mam wszędzie pozakładane Osram Night Breaker Unlimited +110% dostępne chyba większość modeli żarówek jak dla mnie świecą rewelacyjnie osobiście polecam
marckubPO 13-04-2015, 12:04 Ja od listopada 2014 używam H7 BOSCH Plus90. Jestem z nich bardzo zadowolony i z czystym sumieniem mogę polecić. Nie były najtańsze, bo zapłaciłem około 80zł.
Ja mam aktualnie osram ultralife, mam nadzieję, że te obiecane 3 lata przetrwają
Wojtek O. 14-04-2015, 17:35 Wspomniane Bosh +90 są dobre ak jak i Night breaker Osrama. A z tanich bardzo dobrze w testach wypadają standardowe żarówki z Carefoura!
Nigdy nie kupuj OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED, chyba, że masz pieniądze, żeby zmieniać je co dwa miesiące. Żarówki świecą wyśmienicie, naprawdę świetne źródło światła, mocne, białe i efektowne, ale działają 2/3 miesiące i kosztują połowę baku paliwa....
Potwierdzam, dobre żarówki robi Tungsram. Osram ładnie świeci, ale żywotność tragedia. Philips robił fajne żarówki model Night Guide, ale już nie robi, a ich Blue Vision i wersje coś tam Mega czy Plus ileś tam światła przepalają się też dosyć szybko - po około 3 miesiącach. Ja mam teraz żarówki polecane z forum Seata, firma mało znana, chyba Xenon-Look. Mam już je z 9 miesięcy. W reflektorach soczewkowych wyglądają jak xenon, barwa około 4200K. Ale mój znajomy znowu był z nich nie zadowolony bo padły mu szybko. Trzeba je zamawiać przez neta, bo ciężko kupić w sklepie. Więc moje następne będą zapewne Tungsram.
Wojtek O. 14-04-2015, 19:04 Tungsramy są też dość dobre. Jesli chodzi o Nightbrekery to są chyba 3 modele ja miałem te odrobine słabsze, i kupiłem za bodajże 40 zł parę. W Stilo gdzie żarówki tez sie palą zyły dośc długo, nie wiem jak długo bo sprzedałem autko z nimi.
patryklojfocusmk3 14-04-2015, 19:17 wszystko zależy od gotówki jaką chcesz przeznaczyć na żarówki ja szukałem długo fajnych żarówek, a przede wszystkim skutecznych bo od tego powinieneś zacząć jako kierowca ! a wiec jesli chcesz fajny zestaw to polecam:
1: WYSOKA CENA (H1, H7 NIGHT BREAKER UNLIMITED, oraz OSRAM W5W LED LEDriving 6700K Sky White) ma bardzo białą naturalną barwe światła zestaw zapłacisz około 160 zł używałem dawniej w swoim mondeo mk3 rewelacja, w5w można też zastapić LEDami SMD sporo tańsze
2: ŚREDNIA CENA (zestaw który obecnie używam i jestem również zadowolony to H1, H7 i w5w OSRAM W5W Cool Blue Intense) ma białe światło lecz gdzieś tam jest poświata niebieskiego
3: NISKA CENA (zestaw też kiedyś posiadałem w Escorcie tanie i dobre jak na tą cene H1 H7 Philips VISIONPLUS H1 +50% i PHILIPS POSTOJOWE w5w WhiteVision)
takze polecam Tungsramy zestaw ale to z opinii innych bo każdy zachwala, a sam nie miałem okazji wypróbować, ale ile znam osób co je maja to są zadowoleni
także wszystko zależy od ceny :) oczywiście przy wyborze droższych szukaj raczej rekomendowanych sklepów np zadzwoń do OSRAM i zapytaj się czy współpracują z tą hurtownią, w której chcesz zarówki kupić, wtedy masz pewność bo na alledrogo jest mnóóóóstwo chrzczonych żarówek :)
odsyłam również do takiego linku ze zdjęciami i informacjami o żarówkach ;) https://www.google.pl/search?q=por%C3%B3wnanie+%C5%BCar%C3%B3wek&espv=2&biw=1366&bih=653&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aFktVYfyBNLeaKahgLgI&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=por%C3%B3wnanie+%C5%BCar%C3%B3wek+samochodowych
arturfom 15-04-2015, 11:07 Witam
Światła mijania i drogowe, mają mieć barwę żarówki przezroczystą.
pozdrawiam
gdzieś to wyczytał? nie powielaj mitów
ECE R37 - jeśli takie oznaczenie jest na opakowaniu żarówki znaczy że jest dopuszczona do użytku w Europie i o dziwo może mieć bańkę koloru nawet różowego przykład seria żarówek Philips Color Vision - reszta to standard w żarówce
a jak wkłada się żarówki z marketu za kilka złotych z efektem pseudo Xenon to polecam takim kierowcom zdanie dowodu rejestracyjnego do urzędu bo nie szanują innych użytkowników na drodze i świecą do góry po oczach i niech nie narzekają
myślę że każdego kierowcę stać wydać kwotę około 50 PLN raz w roku jak nie rzadziej na żarówki z czołówki
- osram ultra life
- philips vision
- Bosh
- GE ( prawie wzorcowe żarówki wg ADAC ) mniej niż 50 PLN za H7 nie oślepiają a mają żywotność w granicy 1000 H
jeśli wydziwiamy i mamy mało kasy to zostaje firma Bosma, jeśli mamy dużo to Philips Color Vision - zostawiamy opakowkę w bagażniku i mamy dowód dopuszczenia w trakcie kontroli
Nigdy nie kupuj OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED, chyba, że masz pieniądze, żeby zmieniać je co dwa miesiące.
Potwierdzam, żarówa rewelacyjnie świeci i świetnie się na niej jeździ. Niestety u mnie wytrzymała 2 miesiące.
Teraz kolej na Bosh +90. Zamontowałem dziś i zobaczymy jak długo pojeździmy.
arturfom 16-04-2015, 19:38 no nie chcę cie martwić ale bosh 90 plus zajmuje 3 miejsce w teście ADAC 2014 a minusa dostał za krótkie życie ( srednio 350h ) , druga co do jasności żarówka 1530 lumenów
w 2014 chyba autobild.de testował również żarówki i tam pojawia się na pierwszym miejscu philips color vision tylko jakieś 50% droższe od tego bosh-a ale parametry ma wzorcowe i życie dłuższe pomimo że daje bardzo dużo światła no ponoć wg zapewnień producenta nawet +60% a potwierdza to test 1467 lumenów i nie wiem czy to nie będą moje następne bo jakoś bosh pure light słabo mi świeci - no mam takie wrażenie i czas chyba zainwestować w coś ciekawego i trwalszego
Pitol321 16-04-2015, 20:07 Dłuższy czas użytkuję już żarówki h7 OSRAM NIGHT BREAKER i zawsze wytrzymują mi około rok. W MK2 wersja Plus, a teraz Ultimated.
Żarówki te są dość mocno "wysilone" i przez to wrażliwe na skoki napięcia zasilania, stąd najczęściej bierze się krótka żywotność u niektórych użytkowników.
Tungsram bluish w mijania,megalight w drogowe i jest dobrze.Tanio i dobrze:)
Dla uczciwości dodam,że żywotność dopiero zacząłem testować.Ale świecą naprawdę dobrze,zmieniłem z jakiejś narvy,bez porównania w deszczową noc.
sosmpsos 17-04-2015, 09:01 A czy w autach z soczewkami skretnymi ASF (nie ksenony, zwykle) tez siedzą H1 i H7 czy jakieś inne?
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
A czy w autach z soczewkami skretnymi ASF (nie ksenony, zwykle) tez siedzą H1 i H7 czy jakieś inne?
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
wydaje mi się że będą np. D1S.
Żarówki te są dość mocno "wysilone" i przez to wrażliwe na skoki napięcia zasilania, stąd najczęściej bierze się krótka żywotność u niektórych użytkowników.
zależy ile w tym czasie robią kilometrów. Ogólnie rzecz biorąc zasada jest tak że im bielsze światło tym żywotność krótsza. Jak ktoś chce pojeżdzić o wiele dłużej może kupić sobie Osram Ultra Life
Potrzebuję kupić fajne i nowoczesne żarówki i trafiłem na takie jak w poniższym linku.
2 żarówki kosztują 100zł, trafiłem na właśnie takie i zastanawiam się czy warto.
Potrzebuję je do lampy jako światło mijania i zależy mi aby był efekt nowoczesnego światła czyli coś stylu Xenona. Co myślicie o takich żarówkach ?Będzie to dobry wybór ?
http://olx.pl/oferta/zarowka-led-cree-11w-h7-xenon-CID5-ID7jEah.html#8ab9cc043e
To się w ogóle nie nadaje do świateł mijania. Oprócz tego samochód nie przejdzie badania technicznego a police zabierze dowód. Poza tym zobacz co sprzedający napisał w zastosowaniu:
GŁÓWNE ZASTOSOWANIE :
- DOŚWIETLANIE ZAKRĘTÓW
-ŚWIATŁA DZIENNE
-PRZECIWMGIELNE
Dodatkowo to wg mnie do przeciwmgielnych się tez nie nadają, gdyż aby "rozświetlić" mgłę potrzeba raczej żółtego światła.
Światła przede wszystkim maja oświetlać drogę a nie wyglądać. Te raczej tylko wyglądają.
Co do H1 to mam już w aucie chyba od nowości :) nawet nie wiem jakie.
A H7 to ogólnie porażka:
- Tungsram czy Osram - max 2-4 miesięcy
- Philips zależy od modelu, ale najdłużej bo 8 miesięcy miałem VisionPlus +60%
teraz testuję Hella H7 Long Life i mam ich 7 miesięcy - tanie i fajnie świecą
Mariusz
Przyłączę się do pytania :)
Próbowałem te ch***rnie drogie H7 Philipsy, Boshe i Osramy (te nightvisiony i 80% + i 120% mocy itp itd). Same oryginalne za grube pieniądze. Padały zazwyczaj po 1-2 miesiącach. Niestety zrezygnowałem, nie dałem rady wyrzucać tyle na żarówki tak często. W końcu w Polsce kupiłem Philipsy LongLifee (chyba z pół roku temu) i od tamtej pory po prostu świecą.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ905uBNzdoMLLKDZr3pVJdB3FJdrsTH SAoUpT--H5bjprm7gLH
Niestety światło jest oczywiście super żółte, więc jak kiedyś mi się zechcę, to będę szukał czegoś podobnego ale w bardziej "białej" barwie, bo mając białe W5W LED jako pozycyjne, to wygląda to oczywiście żałośnie.
H1 mam pewnie takie same odkąd auto zostało wyprodukowane. Nie mam z nimi żadnych problemów.
Ja też kupiłem takie żarówki i też jakoś bardzo długo nie poświeciły a kosztowały 70zł nie licząc oczywiście przesyłki. Dlatego teraz poszukuję żarówki która będzie świecić białym światłem jak ledowa żarówka która będzie nadawała się jako światło mijania i kiedy będę jechał w nocy żeby nie było problemu z widocznością
http://www.cobrizo.pl/upload/H7NBRU.jpg
edmun, to tak często nocą jeździsz, że tak krótko H7 pożyły? No bo przeca u ciebie jest (jeszcze) normalnie i nie ma nakazu używania świateł nocnych za dnia...
edmun, to tak często nocą jeździsz, że tak krótko H7 pożyły? No bo przeca u ciebie jest (jeszcze) normalnie i nie ma nakazu używania świateł nocnych za dnia...
Jazda na światłach obowiązuje przez całą dobę.
H7 to są tzw. światła mijania więc chcesz czy nie chcesz to i tak musisz je włączyć chyba że masz światła do jazdy dziennej to nie musisz na nich jeździć
JA POTRZEBUJĘ ŻARÓWKI DO ŚWIATEŁ MIJANIA A NIE DO HALOGENÓW
arturfom 29-12-2015, 13:18 Ogólnie rzecz biorąc zasada jest tak że im bielsze światło tym żywotność krótsza
no przesadziłeś - barwa światła w żarówkach zależy od barwy szkła i wypełnienia gazem - używam można powiedzieć najbielszych dopuszczonych na rynku z homologacją - szkło jest barwione na lekki niebieski odcień ( nie lakierowane ), światło w żarówce zostaje przefiltrowane, żarówki o krótkim żywocie to te które mają w reklamie +ileś tam % światła ( są jaśniejsze ale tylko wydaje się nam że bielsze - fizyka ) np w/w pokazany Osram, dobra żarówka powinna również mieć filtr UV bo chronią przed ściemnieniem reflektora
żarówki o efekcie ksenona często nie mają homologacji i mają lakierowane bańki - nie polecam szkoda kasy a po drugie szkoda innych użytkowników drogi
która będzie świecić białym światłem jak ledowa żarówka która będzie nadawała się jako światło mijania
budżetowym będzie chyba bosma super white xenon, potem osram cool blue xenon , philips blue vision xenon ( uwaga krótko żyją philipsy potrafią nie dożyć pół roku ) - żarówki te mają barwę ok 4000 K - xenon ok 6000 K, druga wada to w czasie deszczu w nocy barwa ok 4000 K i wyżej przy tej mocy 55W i ilości światła powoduje że mało widać, xenon daje więcej światła - rozwiązaniem są żarówki z częściowo barwionym szkłem - odbłyśnik w reflektorze daje nam wrażenie że świecimy na biało natomiast żarówka świeci jak standardowa o barwie cieplejszej - żółtej ( zalety lepsza widoczność w deszczu - postrzeganie w tej barwie jest ostrzejsze ), plus chłodne światło - np w/w osram
no często :) Pobudka rano o 5:00 żeby żonę do pracy odwieźć, po czym sam wyjeżdżam do pracy o 7:10 kiedy jeszcze ciemno. Pracę kończę o 17:30 to też już ciemno a w kolejny tydzień dochodzi odbiór żony z pracy o 22-giej. Z resztą, przy moich przebiegach i tej deszczowej porze że zawsze i tak jest ciemno, to na światłach podejrzewam jeżdżę i tak prawie cały dzień.
Jazda na światłach obowiązuje przez całą dobę.
H7 to są tzw. światła mijania więc chcesz czy nie chcesz to i tak musisz je włączyć chyba że masz światła do jazdy dziennej to nie musisz na nich jeździć
JA POTRZEBUJĘ ŻARÓWKI DO ŚWIATEŁ MIJANIA A NIE DO HALOGENÓW
Kolego.. jakbyś spojrzał kto do czego z czym i jak, to byś zauważył, że ja nie mam obowiązku jazdy na światłach mijania 24 na dobę.
Ogólnie podpinam się pod pytanie, bo kupować białe żarówki za 70 zł żeby pożyły z 1-3 miesiące to trochę nie na miejscu.
Ma ktoś sprawdzone żarówki H7 które świecą wystarczająco jasno żeby być normalnymi żarówkami (te wszystkie ksenony to nic tylko ludziom powystrzelać jak jadą w nocy z naprzeciwka) ale żeby były właśnie w miarę białawe? Bo nie wierzę że nie ma kompromisu pomiędzy białą żarówką H7 o tradycyjnej mocy (nie żadne tam 120+) a żółciutką long life. Musi coś byś pomiędzy :)
edmun, spróbuj Tungsram Megalight Ultra +90%. Dają na prawdę dużo światła i trochę bielszego. Żywotność na przyzwoitym poziomie. U mnie w foce wytrzymały 12 miesięcy a w mondku świecą już 14 miesięcy. Choć może to być trochę mylące, bo w obydwu mam światła dzienne led.
Poza tym wydaje mi się, że powinieneś sprawdzić napięcie w instalacji bo coś za szybko palą się te żarówki.
Tylko ze odkąd wstawiłem żarówki zwykle, tanie, nie żadne tam ultra itp to wszystko chodzi latami. Więc to raczej nie instalacja bo zwykle by też padały. :-)
Reguła jest prosta: zwykłe tanie na lata i bez szału, a wymyślne drogie na krótko i z (małym) bonusem wydajnościowym. Są jeszcze wymyślne tanie (mocno niebieskie, wręcz granatowe), którymi głowy nie warto sobie zawracać.
jungel1991 30-12-2015, 08:24 Nie wiem gdzie wy kupujecie te żarówki i za ile. Ostatnio wymieniałem żarówkę mijania na BOSCH, dałem 15 zł:) świeci chyba nieco lepiej niż fabryczny oryginał, zobaczymy ile wytrzyma, żarówką oczywiście H7 55 W. Philipsy też mieli po 20 parę pln. Niestety nie mam przekonanie do takiej firmy jak Philips bo nie znam jej marki i renomy więc nie wziąłem. Najtańsze Krafta były po 7 zł:)
jungel1991, chodzi o białą barwę światła i akceptowalne wyniki jeśli chodzi o oświetlenie drogi, plus do tego własnie dochodzi czas pracy takiej żarówki. Tak jak wspomniałem wcześniej - na razie odbijam się od dwóch granic. Na jednej stronie leżą żarówki typu Philips Long Life które są superaśnie źółte, z drugiej strony mam ładne białe żarówki typu Nightvision, nightbreaker czy jakies 120% czy 90Plus które dają świetne światło, ale przepalają się już po 3-4 tygodniach.
sokrates-79 30-12-2015, 08:58 Jeszcze raz się wypowiem w temacie żarówek. Chcecie mieć prawidłowo oświetlona drogę i białe niebieskie światło? Nie ma innej drogi jak xenony. Koniec kropka i basta! Wszystko inne to totalny idiotyzm. Albo oślepianie kierowców albo efekt pseudo wiejski tuning a i tak gowno widać przy takich żarówkach, albo jak świecą jako tako przy dobrej pogodzie to w deszczu już lepiej zgasić takie oświetlenie. Powtórzę jeszcze raz, nie tedy droga. Do zwykłych lamp na żarówki h7 najlepsze są standardowe, dające lekko żółtawe światło. Wszystko inne tam wsadzone to albo wyrzucanie kasy w błoto, albo w skrajnych przypadkach wiejski tuning!
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Nie trzeba krzyczeć :) Po co te nerwy? Wiadomość została zrozumiana :)
Po prostu szukałem, czy jednak nie ma czegoś pomiędzy :) I tak.. też uważam że od pseudo xenonów trzeba trzymać się z daleka. a w szczególności z dala od takich wymysłów:
http://images36.fotosik.pl/127/0b55c8e58b001055med.jpg
http://www.allfordmustangs.com/forums/attachments/5-0l-talk/71999d1244824215-h-i-d-kit-mustang-xenon-10000k-013.jpg
arturfom 30-12-2015, 14:29 szukaj żarówek z barwą białą to 3000 - 4000 K, masz kompromis pomiędzy ciepłym białym a zimnym białym
używałem wcześniej pure white marki Bosma - przeżyły ponad rok zanim jedna się spaliła, jeśli zależy Ci na jakości i trwałości to marka GE typ Megaligt plus - barwa biała, żarówki tego producenta to wg testów wzór jakości i trwałości
|
|