Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Słabe wspomaganie kierownicy
pablitto83 11-04-2015, 16:54 Od jakiegos czasu zauważyłem, że ciężej kręci sie kierownica. To co kiedys bylo przy ustawieniu na sport, teraz jest na comfort (ustawienia standard i sport sa odpowiednio bardziej "twarde").
Poczytalem troche, zajrzałem do zbiorniczka, zaciagnalem trochę plynu do rurki, i jest on żółto-zgniło zielony, ciemny mocno.
Nie słychać hałasów z pompy wspomagania, powierchnia plynu nie jest spieniona czy jakos zabrudzona. Poziom plynu odpowiedni, miedzy min i max. Przebieg ok 230kkm. Mialem do porownania przejazdzke ostatnio focusem 1.6 tdci rok mlodszym, tam kierownica chodzi o wiele lżej.
Podpowiedzcie proszę, co po kolei zrobic.
Mysle o spuszczeniu plynu z zbiorniczka wyrównawczego, zalać nowego (żółtego) pojezdzic z dzien i znów spóścić i zalac nowy. Nie chce zabierac sie za sciaganie nadkoli i zapowietrzanie ukladu.
Czy po zalaniu pierwszej porcji nowego płynu powinna być roznica w sile wspomagania?
Czy problem moze byc spowodowany slabym stanem plynu (raczej nigdy nie byl ruszany), czy raczej szukać należy problemu gdzie indziej?
Trochę już na Forum o tym dyskutowano, zmiana płynu może pomóc, ale nie musi.
Wszyscy co wymieniali po kolei różne elementy układu tylko tracili pieniądze, ale każdy kto wymienił pompę wspomagania na nowa, nawet zamiennik, usunął problem.
Jak zrobisz, Twoja sprawa, poczytaj wpierw na Forum.
pablitto83 11-04-2015, 17:35 A jakie sa oznaki padania pompy? Nie chalasuje ona czasem gdy pada? Bo u mnie cisza.. Sa jakies inne symptomy, ze to pompa pada, poza ty, ze kiera ciezko chodzi?
Jedne padają na cicho i dają małe cisnienie, kierownica ciężko chodzi, a inne mechanicznie, hałasują, blokuja, peka łozysko, blokują sięskrzydełka napędu wewnątrz pompy, nie ma reguły.
pablitto83 11-04-2015, 18:51 Ok. Najtaniej pokombinowac z płynem, a jak nie pomoze, to zbierać na pompe..
kombinowanie z płynem często się kończy wyciekami
pablitto83 11-04-2015, 20:43 Cóż, najlepiej zmienic auto na nowe.. Z tego co wyczytalem na forach, to ludzie doradzaja wymiane płynu. Jest to najtansza i najprostsza czynnosc, ktora mozna zrobic. Kazda inna to koszty czesci i robocizny, bez gwarancji, ze wymieniamy akurat wadliwa czesc.. Bo to tak naprawde idzie drogą eliminacji.
z tym nowym to sobie żartujesz, za 5-10 lat będą auta zabaweczki na 2 lata bo tyle ten szrot będzie wytrzymywał jak obecne zabawkowe komórki
doceń co masz
pablitto83 11-04-2015, 22:47 To byla ironia..
pablitto83 12-04-2015, 15:07 Dzis kupilem litr oleju zielonego, odessalem ile moglem starego, dolalem nowego, i nie widac roznicy. Fakt, stary olej juz prawie czarny byl, wiec nie zaszkodzi. Jak zacznie byc gorzej, czas bedzie wymienic pompe.. :-(
Wie ktos jak sprawdzic dokladnie nr pompy? Sa chyba 2 modele, roznia sie ostatnimi literani. Kod czesci na pompie w aucie jest niewidoczny bez jej wyjecia.
Fordownia 12-04-2015, 15:24 Trzeba było odessać ile można zalać nowy, powachlować kierownicą do oporów znowu odessać i dopiero dać świeży, u mnie bardzo dobry efekt
pablitto83 12-04-2015, 17:37 Ja odesłem tylko raz, zalalem nowym po czym jak piszesz, pokrecilem kierownica chwile. Po tym zabiegu żadnej różnicy nie wyczuwam w sile wspomagania. Gdyby pomoglo choc trochę, mozna by znow odessac i znow zalać, co by calosc plynu swierzsza byla/ta metodą calosci starego nie zlejemy. A skoro po tym, jak zalalem ok 0.6l nowego, i brak efektu, to raczej nie wina oleju.. :-(
Fordownia 12-04-2015, 21:02 Myślę, że jeśli sporo starego zostało to możesz nie czuć różnicy spróbuj jeszcze raz tylko tak jak napisałem, będziesz mieć pewność.
pablitto83 12-04-2015, 21:15 Cóż, oleju zostalo z 4 setki, wiec nic nie strace, jesli zleje tyle i doleje nowego. Jak bym mial pompe wymieniac, i tak nowy caly musial bym zalac. Dam znać jak efekt po tej operacji
Dzis sprawdzilem auto na kompie, zero błędów, wszystkie testy przeszly bez problemów. Wiec od stony czujników wszystko gra
pablitto83 13-04-2015, 16:33 Ściągnąłem dzis kolejne 0.5l oleju ze zbiorniczka, zalalem nowy, powachlowalem kiera dobra chwile.
Pobawilem sie zmianami ustawien sily wspomagania.
Moze to nie najlepszy sposob, ale na postoju na parkingu, kręcąc kierownicą, nie czuje różnicy w sile wspomagania zmieniaja ustawienia pomiedzy comfort, standard a sport.
Jakies dalsze sugestie? Gdzies powinien byc chyba zaworek sterowany elektronicznie, ktory reguluje ciśnienie z pompy. Czy mozliwe zeby sie zawiesił ? Dodam, ze błędów na kompie brak. Czy to pompa daje na tyle slabe ciśnienie już, ze mimo zmian ustawienia trybu wspomagania, brak odczuwalnej różnicy?
Dodam, ze bawilem sie tylko na postoju puki co, po dzisiejszej wymianie oleju.
Acha, olej dalem taki
http://images.tapatalk-cdn.com/15/04/13/e2c91bb216d475209cebb33996595875.jpg
Jedyny zielony plyn do wspomagania jaki mieli w sklepie na miejscu
|
|