Zobacz pełną wersję : reset komputera
michaldy 17-09-2004, 16:49 Panowie
znalazlem na forum "instrukcje " jak zresetowac i pozniej "ustawic" komputer
ale mam tylko jeszce jedno pytanie:
Piszecie ze trzeba przejechac samochodem kilka km.. Ale jak? bo mozna jezdzic i jezdzic
chodzi mi o to czy mam mu depatac czy raczej delikatnie jak z jajkiem?
Ja deptalem do podlogi :-)
michaldy 17-09-2004, 17:02 pytam całkiem serio
i czy raczej wybrac trase bez świateł czy nie ma to znaczenia?
Kidyś próbowałem jeżdząc :( , ale stwierdziłem że sposób bez jeżdzenia jest lepszy :) .
michaldy 17-09-2004, 17:08 dzieki
michaldy 18-09-2004, 09:14 wiem ze juz sie o to pytalem ale chcę sie upewnic:
czy naprawde nie ma znaczenia czy komp. resteuje sie na zimnym czy rozgrzanym silniku?
moze źle mysle ale przeciez przy zimnym silnkiu wolne obroty , na ktorych silnik musi jakis czas popracowac , sa jednak wyzsze niz na rozgrzanym. jest inny skład mieszanki itd.
Ja nie stwirdziłem różnic, ale lepiej na zimnym(no może nie całkiem). I ważne żeby póżniej poczekać cierpliwie do nagrzania się silnika, a jak się nagrzeje to potrzymać go 2-3 min na wższych obrotach tak ok 1300.
michaldy 18-09-2004, 09:31 pytam tylko dlatego , bo jak dobrze rozumiem to samoadaptacja komp. ma na celu ustawienie jego pracy przy roznych temp. silnika?
michaldy 18-09-2004, 17:33 wczytałem sie głebiej w wasze posty i znalazlem zdanie ze tak naprawde to jedyna metodoą na zresetowanie komp. jest nie odłaczenie aumulatora tylko podjaechanie do serwisu i podlaczenie do samochodu komp.srewisowego czy jakos tam.
wiec czym wobec tego jest odlaczenie akumulatora i pozniesze grzanie samochodu i trzyanie go na podwyzszonych obrotach albo przejechanie kilku kilometrów? co ta "procedura" daje?
Odłączenia zasilania (akumulatora) powoduje skasowanie pewnych danych (ustawień) w pamięci komputera. Po ponownym jego podłączeniu komputer potrzebuje czasu, żeby tę "bazę danych" odbudować.
Pozostaje kwestia KTÓRE dane i ustawienia zostają wyzerowane podczas odłączenia zasilania, a jakie pozostają nietknięte i mogą być zmienione tylko poprzez podłączenie komputera serwisowego.
Tego niestety nie wiem :(
Adam
michaldy 19-09-2004, 08:14 A co w takim razie dzieje sie z kodami błędów?
Nie znam się na tym w szczegółach więc cię niestety nie oświecę :?
Wyobrażam sobie, że to co się dzieje z tymi kodami również zależy od tego, jakich parametrów pracy silnika dotyczą. Możliwe, że również niektóre są kasowane przez odłączenie akumulatora a niektóre nie.
Niestety, moja wiedza na ten temat jest bardzo powierzchowna.
Adam
Wiem że są kody "miękkie" i kody "twarde".
Pierwsze to takie, że jakiś czujnik lub jakaś wiązka niedomagał(a) Lub działał(a) wadliwie chwilowo.Te kody są kasowane automatycznie po 80 uruchomieniach(cyklach) silnika(cykl silnika to taki cykl , że silnik nagrzewa się do temp ponad 67 stopni, a nastepnie stygnie ponizej 40 stopni) pod warunkiem ,że w tym czasie błąd nie wystąpił.
Drugie to takie, że wystepują na stałe jak coś się popsuło definitywnie(pewnie jak po kilku cyklach występowało zawsze) i te kody kasuje się poprzez zewnętrzne urządzenia.
Nie wiem czy te kody są kasowane poprzez odłączenie zasilania. Być może tak. W końcu Ford nie bierze pod uwagę takiego sposobu, przecież i tak jesteśmy podlączeni do "czytnika kodów" (Fordowskie urządzenie diagnostyczne ma symbol FDS 2000).
Proszę o uściślenie resetu kompa tzn. czy po odłączeniu akumulatora jeśli uruchomiłem silnik i jeździłem (nieświadom faktu odłączenia akum przez mechanika - po 10 min zorientowałem się, że radio "mruga" ale było już za późno) to muszę jednak przeprowadzić opisany powyżej reset czy mogę z tym jeździć, a z czasem (mam nadzieję, że krótkim) sam się dostosuje?
Dodam, że dziś rano na zimnym silniku zadławił się, poza tym nie widzę innych niedogodności.
Pozdrawiam
Serek3005 09-04-2006, 21:00 no własnie!!
Slawek_84 09-04-2006, 21:53 Bunio Nie widze zebys mial instalacje gaz. Minimum 8 km musisz przejechac aby komp sie dostosowal. Mi tez po wizycie u elektromechanika nie mial obrot wolnym schodzily do 300 i sie stabilizowaly, pojezdzilem troche na pb i wszystko wrocilo do normy.
Kupiłem tester do silników Forda, sprawdziłem błędy w silniku: Czujnik położenia przepustnicy i czujnik temp. Cieczy chłodzącej.
Ok kupiłem wymieniłem zrobiłem test, błędy dalej w pamięci więc zgodnie z opisem odłączyłem kleme na 30sek. Potem sobie pojeździłem 30min, szybko i wolno na niskich obrotach jak i wysokich, 10min postoju na biegu jałowym robie wszystko dalej jak w opisie tester sprawdzam błędy, sa nadal! Auto dalej nie ma mocy szarpie zdycha i dużo pali. Czujniki sa nowe więc wszystko powinno być ok, czy auto zachowuje się tak bo ma dalej te błędy w komputerze mimo to ze części zostały wymienione ? Czy to nie powinno robić różnicy ?
Szkoda tylko ze jeździłem bez sensu, i jeszcze jedno ile kosztuje kasowanie komputera w serwisie Forda ?
A może masz uszkodzone przewody na trasie od czujników do sterownika lub wtyczka nie łączy któraś
podaj kody błedów
odłączyłem kleme na 30sek
Odłącz klemę na minimum 15 minut. i wtedy zaprogramuj kompa 30s to tylko teoria. Mnie błędy wykasowało po 30 minutowym odłączeniu aku.
23 Czujnik temperatury chłodziwa, zbyt wysokie napięcie.
21 Nieregularny sygnał zapłonu
73 Elektrozawór pochlaniacza par paliwa
te błędy sie mogą powtarzać zrób tak jak Hesus radzi jak bedą dale takie same to sprawdz te obwody wraz z czujnikami
podejrzewam cos nie tak z czujnikiem cieczy - temu tyle pali
|
|