Koledzy poradźcie jak zwalczyć problem cieknącej chłodnicy w 2.0 TDCi (2011, Power Shift). Zauważyłem ostatnio że ubyło płynu chłodzącego no i jest niewielki wyciek pod samochodem (krople sączą się po krawędzi pierwszej osłony pod silnikiem). Myślałem że może jakiś gryzoń dobrał się do węży od chłodzenia (auto parkuje przed domem, blisko lasu). Pojechałem do znajomego mechanika a on po zdjęciu osłony stwierdził, że rozszczelniła się chłodnica u dołu po prawej stronie przy wylocie. jest to mały przeciek ale jest. Mechanik poradził spróbować uszczelniacza albo jak nie pomoże to wymiana chłodnicy. Co sądzicie? Czy warto lać ten uszczelniacz, jeśli tak to jaki?
Nie zaszkodzi spróbować. Uszczelniacz 20 zeta kosztuje. Jak nie pomoże to na następnej imprezie flaszka mniej:D
bialy023
14-04-2015, 13:08
Wymiana chłodnicy na nową sprawną. Uszczelniacz to doraźne zastosowanie po użyciu którego układ masz do gruntownego czyszczenia. No chyba że auto sprzedajesz a szczęśliwego nabywcę oczywiście uprzedzisz o zastosowaniu cudownego półśrodka :evil:
MIREKTERAZPOLSKA
16-04-2015, 08:26
Przy wlaniu uszczelniacza będą problemy z ogrzewaniem
Cena chłodnicy
Wymiary radiatora 670-449-26
Rodzaj skrzyni biegów automatyczna skrzynia biegów
Wyposażenie pojazdu dla pojazdów z/bez klimatyzacji
Pokaż/Ukryj
Nazwa
Kod części
Producent
Zakup
Sprzedaż
Stan
CHLODNICA VOLVO S60/V60 10- DL-B311 317,87
CHLODNICA VOLVO S80 2.4D5 06- 65615A NISSENS 368,35
VALEO (735373)
Grubość [mm] 24
Szerokość [mm] 367
Wysokość [mm] 554
Wyposażenie pojazdu dla pojazdów z klimatyzacją
Kod silnika QXWA
Rodzaj skrzyni biegów przekładnia mechaniczna
Pokaż/Ukryj
Nazwa
Kod części
Producent
Zakup
Sprzedaż
Stan
CHLODNICA GALAXY 1.8TDCI 06- 8MK376745-594 HELLA POLSKA 0,00
CHLODNICA GALAXY 1.8TDCI 06- 735373 VALEO 341,72
CHLODNICA MONDEO 1.8-2.2TDCI 07- 66857 NISSENS 524,89
Temat stary, ale po co pisać drugi z takim samym tytułem.
Od kiedy mam samochód i od pierwszego serwisu olejowego mam niewielki wyciek z chłodnicy. Zlokalizowałem go po lewej stronie (kierowcy) pod środkowym króćcem. Cieknie tylko jak silnik się chłodzi i po 1-2 dniach widać strużkę pod samochodem i wiszące pojedyncze krople na osłonie silnika. Dwa razy pytałem w znanym stołecznym serwisie o wymianę chłodnicy, raz samochód został oglądnięty na podnośniku i dwa razy usłyszałem, że przy tak niewielkim wycieku nie ma sensu bo chłodnice w S-maxie szybko korodują, ciekną i mają jakąś wadę konstrukcyjną.
W marcu 2021 gdy zacząłem użytkować samochód inny serwis prawdopodobnie dolał mi płynu, tak że na zimnym silniku było max. Od kwietnia do listopada 2021 poziom spadł na rozgrzanym silniku do MIN. Polecono mi nalać uszczelniacza zamiast wymieniać. Nie nalałem, dolałem płynu tak, że na rozgrzanym osiągnąłem znowu MAX.
Mamy prawie kwiecień 2022 i znowu na rozgrzanym mam MIN. Znowu przez telefon doradzono mi tylko dolać płynu. Przez rok zrobiłem tylko 7 tyś, ale nie było problemów z temperaturą ani w korkach (max 90o) ani w trasach.
Wymieniać czy jeździć. Czy nasze samochodu naprawdę mają taki problem z chłodnicami?