Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Kamera w lewym lusterku - wasze sugestie

boniek37
19-04-2015, 19:17
Witam moi drodzy sprowadziłem mojego focusa z anglii i chciałbym zamontować w nim kamerę w lusterku, oczywiście z lewej strony ( przy osi jezdni. Szukam czegoś dobrego. sprawdzonego. Jakieś sugestie.

Pozdrawiam

artur1970
19-04-2015, 20:58
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z zasadami panującymi na forum.

boniek37
20-04-2015, 11:43
jakaś podpowiedź bo jestem nowy :)

Juzek
20-04-2015, 11:53
Zmień tytuł na kamera w lusterku i tyle :-)

Tapnięte z Szajsunga MkIV

marlon7676
20-04-2015, 11:59
Witam moi drodzy sprowadziłem mojego focusa z anglii i chciałbym zamontować w nim kamerę w lusterku, oczywiście z lewej strony ( przy osi jezdni. Szukam czegoś dobrego. sprawdzonego. Jakieś sugestie.

Mam nadzieję że ubezpieczyciele w Polsce naliczą Ci odpowiednią stawkę OC.:027: :027: :027:

Jokers21
20-04-2015, 12:15
Tematu bocznej kamery nie przerabiałem, w orginale nie wychodziła więc pozostaje ci jakaś uniwersalna druga sprawa do czego chcesz to podłączyć ??
Na alledrogo jest tego pełno:

http://allegro.pl/mini-kamera-cofania-boczna-tyl-przod-ekran-lcd-5-i5265402120.html
http://allegro.pl/kamera-cofania-boczna-na-dach-model-kc-031-ntsc-i5266092259.html
http://allegro.pl/boczna-kamera-cofania-metalowa-obudowa-sharp-4pin-i5195114466.html

boniek37
21-04-2015, 14:29
co masz na myśli pod słowem odpowiednią?? kamerę mam zamiar podłączyć do tableta lub jakiegoś ekranu mniejszego. Pierwszym zamysłem był wideorejstrator w lewym końcu auta, ale jednak dalej wysunięte jest lusterko i zmieniłem ideę.

fotkom
21-04-2015, 17:50
co masz na myśli pod słowem odpowiednią?? kamerę mam zamiar podłączyć do tableta lub jakiegoś ekranu mniejszego. Pierwszym zamysłem był wideorejstrator w lewym końcu auta, ale jednak dalej wysunięte jest lusterko i zmieniłem ideę.

Możesz kamerę zamontować wewnątrz lusterka robiąc otwór na obiektyw
zamiast na lusterko.
A tak pomyślałem że możesz 3 kamery
Prawy i lewy przód oraz tył
i 3 monitorki wewnątrz na przedniej szybie. Nie musisz patrzeć na zewnątrz bo kamery to robią a ty na monitorach jedziesz jak w jakiejś grze :)

boniek37
22-04-2015, 15:58
Możesz kamerę zamontować wewnątrz lusterka robiąc otwór na obiektyw
zamiast na lusterko.
A tak pomyślałem że możesz 3 kamery
Prawy i lewy przód oraz tył
i 3 monitorki wewnątrz na przedniej szybie. Nie musisz patrzeć na zewnątrz bo kamery to robią a ty na monitorach jedziesz jak w jakiejś grze :)

bardzo mądrze napisane, naprawdę jestem pod wrażeniem. A tak serio chodzi o kamerę która ułatwi manewry takie jak omijanie oraz wyprzedzanie na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej. A kamera ma być zamontowana w lusterku i w środku ma być jeden mały ekran która pokaże mi obraz z naprzeciwka. Chodzi tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo podczas jazdy angielskim samochodem.

fotkom
26-04-2015, 10:47
bardzo mądrze napisane, naprawdę jestem pod wrażeniem. A tak serio chodzi o kamerę która ułatwi manewry takie jak omijanie oraz wyprzedzanie na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej. A kamera ma być zamontowana w lusterku i w środku ma być jeden mały ekran która pokaże mi obraz z naprzeciwka. Chodzi tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo podczas jazdy angielskim samochodem.

Tu będziesz miał pełne bezpieczeństwo. Nie będziesz musiał odrywac oczu od ekranów aby widzieć co sie dzieje przed autem.

wrzoch
26-04-2015, 19:04
Nie wiem czy dobrze kombinujesz z miejscem montażu, jeśli nadal chcesz to mieć.

Deszcz lub śnieg i po obrazie, a do tego zazwyczaj te kamerki mają plastikowe soczewki, z nie za twardego plastiku. Wypiaskuje Ci to raz dwa.

Jedyne rozsądne miejsce na zamontowanie takiej kamerki patrzącej do przodu, która miałaby spełniać Twoje założenia, to za szybą przednią w obrębie działania wycieraczki, jak najdalej po lewej stronie.

Jest też coś takiego jak http://krugozor.pl/ - ta sama funkcja, w oparciu o dwa lusterka - tylko nie jestem pewien jak się to sprawdza w nocy, szczególnie w kraju, gdzie HID nie jest wyznacznikiem wiochy, a lansu.

boniek37
27-04-2015, 08:37
Może i to prawda w takim razie, ale lusterka w nocy nie będą dobrze działać moim zdaniem. Poczytałem trochę na forum. Więc chyba mi zostaje kamera w środku. W takim razie macie jakieś sprawdzone wideorejestratory z dobrą kamerą.

wrzoch
27-04-2015, 09:13
Może i to prawda w takim razie, ale lusterka w nocy nie będą dobrze działać moim zdaniem.

Tymbardziej nie znajdziesz kamery, która będzie działać lepiej niż lusterka. Gwarantuję Ci to.

boniek37
27-04-2015, 09:39
ale są napewno lepsze wideorejestratory z lepszej jakości kamerami.

wrzoch
27-04-2015, 09:44
Zależy ile chcesz na to wydać.

Jeśli chodzi o rejestratory to:
https://dashcamtalk.com/

Odpuść wszystkie z Image Quality Night < Average, szukaj czegoś ze wsparciem dla WDR (Wide Dynamic Range).

Większość ma wyjście AV, także monitor możesz do tego podpiąć.

boniek37
27-04-2015, 11:42
oszczędzał napewno nie będę w końcu to bezpieczeństwo moje i innych na drodze.

jaceks
05-05-2015, 14:19
to dlaczego przyoszczędziłeś i kupiłeś auto przystosowane do ruchu lewostronnego? dla bezpieczeństwa?

Juzek
05-05-2015, 14:47
Może kolega siedział na wyspach i postanowił wrócić.

boniek37
29-05-2015, 16:11
dokładnie byłem na wyspach i wróciłem.

pankrakus
29-05-2015, 18:15
to dlaczego przyoszczędziłeś i kupiłeś auto przystosowane do ruchu lewostronnego? dla bezpieczeństwa?

Dokładnie się zgadzam z kolegą

Autor wątku ma chyba schizofrenię
- z jednej strony pisze, że nie będzie oszczędzał na bezpieczeństwie
- a z drugiej strony, przywozi "anglika" do Polski i zaczyna kombinowanie

Obyś nie zabił innych gdy spowodujesz wypadek

pozdrawiam
pankrakus

P.S. Tak mi się skojarzyło
https://www.youtube.com/watch?v=HftmCCK-14M

.

mro
29-05-2015, 18:20
Rozbierz auto, sprzedaj na części. Zarobisz na takie z kierownicą po dobrej stronie ;-)

Maniak
30-05-2015, 09:18
kamera tutaj nie wiele pomoże,
przełóż kierownice na właściwą stronę albo nie wyprzedzaj.

boniek37
23-07-2015, 15:08
do Pankrakus chyba nie umiecie czytać ze zrozumieniem towarzyszu. Wracając z Anglii przywiozłem auto jako mienie przesiedleńcze, które zakupiłem 2 lata przed wyjazdem i za cenę porównywalną jak w Polsce. Przekładki nie chce robić, gdyż jest mało warsztatów, które robią to dobrze.
Nie chcę oszczędzać dlatego chciałem się poradzić innych forumowiczów może znają jakieś dobre wideorejestratory bądź inne urządzenia godne polecenia. Ale niestety zamiast rad przeczytałem dużo hejtów z Waszej strony i wywodów typu trzeba było kupić europejską wersję itd bla bla bla... Dobrze mi życzysz z tym wypadkiem dzięki wielkie. Apropo Twojego filmiku który wysłałeś zobacz na jakiej rejestracji się porusza te auto. A po drugie spójrz ile wypadków powodują ludzie poruszający się samochodami z kierownicą po lewej stronie.

Ciekawe co byś zrobił na moim miejscu wracając do kraju z Anglii.

KrisSzy
26-07-2015, 06:10
Montaż jakiejkolwiek kamerki nie zastąpi oczu. Najtańsze rozwiązanie to kamera na przyssawce z lewej strony szyby od środka i monitorek / wyświetlacz z Allegro. Zamkniesz się pewno w 1000-1500 pln za manele ale jakość obrazu w słabych warunkach (pod słońce, ciemno, deszcz, lub brudna szyba w której coś się odbija) i rozmiar jest reczej gorsza niż gdy patrzysz sam. Jest jednak parę firm które potrafi "przekładać" auta. Wybór oczywiście Twój - skalkuluj czy opłaca się trzymać to auto. Bez złośliwości : po czołówce koszty schodzą na plan dalszy.....

juri2069
26-07-2015, 06:42
Boniek3 jest jednym z nielicznych osób które chcą coś zrobić w tej sprawie a zobaczcie ile osób będzie jeździło tak o bez niczego. ( nie pamietam czy ten przepis rejestracji juz wszedł czy nie ) To jest jedno wielkie nieporozumienie.

Odpowiadając pytającemu to albo bym sprzedał auto albo zrobi przekładke. Chyba że wracasz do Anglii niedługo. Minus jest taki że sprzedając dostaniesz marne grosze

Marek
26-07-2015, 07:26
Ciekawe co byś zrobił na moim miejscu wracając do kraju z Anglii.

Sprzedał to auto tam lub zrobił przekładkę w PL. Może i jest mało firm co robią to dobrze ale są.

Nie zaczynaj z hejtami bo to zwyczajny głos rozsądku ze strony kolegów ale do Ciebie to nie dociera...

Z ekranu na tablecie w ułamku sekundy podejmiesz decyzję o wyprzedzaniu???? Brawo :one:

A po drugie spójrz ile wypadków powodują ludzie poruszający się samochodami z kierownicą po lewej stronie.
To tym bardziej powinno Ci dać do myślenia,że jeszcze większe zagrożenie zrobisz na drodze.

Tyle ode mnie...wybieraj kamerkę....powodzenia na drodze...

mro
28-07-2015, 17:17
Przepis jest idiotyczny, a Ty nie ryzykuj życiem swoim i innych tylko zamiast 2k na lipna kamerę wydaj to na przekladke

Wysłane z mojego ZP998 przy użyciu Tapatalka

Juzek
29-07-2015, 07:23
Wysokie OC skutecznie zniechęci wielbicieli anglików :)

arturek
29-07-2015, 15:36
Witam

Ponieważ temat uważam za wyczerpany => zamykam

pozdrawiam
Arturek