Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Kamera cofania od zera.
Witam,
Wiem, że temat po części był już wałkowany, ale koledzy forumowicze ukochali sobie linki do popularnych aukcji które wygasły, pyzatym moje zapędy łączą w sobie kilka problemów i szczerze to się trochę w tym gubię. :<
Mam Mondeo Mk4 przed liftem z radiem 6000CD i chciałbym zamontować kamerę cofania.
Na nawigacji nie specjalnie mi zależy, bo telefon sprawuje się dobrze i nie przepłacam za mapy, ale fajnie by było zobaczyć co dzieje się za autem gdy wrzucę wsteczny.
Przede wszystkim myślałem o czymś fabrycznym, żeby wyglądało dobrze, działało sterowanie z kierownicy i chyba najtaniej wyjdzie wymiana radia na TravelPilot FX.
Niestety nigdzie nie znalazłem info o tym jaką kamerę do do tego dokupić, i czy w ogóle będzie to działać.
Macie takie lub podobne instalacje? możne możecie się pochwalić ?:-)
Druga sprawa to czy TravelPilot FX gra bardziej jak 6000CD czy bliżej mu do SONY. gdzieś wyczytałem, że przy moich seryjnych głośnikach i radiu 6000CD wymiana na SONY robi różnicę..
Travelpilot FX z wejściem kamery cofania istnieje (moim zdaniem) jedynie w katalogu. Realnie w przyrodzie (jak Yeti...) nikt go nie miał w rękach...
Tak więc musisz kombinować dalej...
Myślę, że trzeba się trochę jednak "złamać" i zrezygnować z "fabryczności".
Można dołożyć np. taką kamerkę zintegrowaną z uchwytem otwarcia klapy bagażnika
http://www.aliexpress.com/snapshot/6606739694.html?orderId=66821845089804
Wygląda prawie jak "fabryczna"...
Jedna taka sztuka jedzie do mnie, więc wkrótce będę mógł powiedzieć jak to wygląda...
Do tego wymieniasz lusterko (nawet fotochromatyczne) na takie z wyświetlaczem
http://www.aliexpress.com/item/HOT-SALE-FACTORY-MADE-best-toyota-car-rearview-mirror-with-camera-parking-system-safety-ensured/731826772.html
i masz w miarę wygodną i nie rażącą oczu instalację...
Znany jestem jako fan "wyposażenia fabrycznego", ale czasem warto dobrać rozwiązanie do faktycznych potrzeb...
Propozycja godna uwagi. chętnie zobaczę jak działa to w praktyce, zwłaszcza w nocy.
Podoba mi się, że lusterko można zamontować zamiast tego fabrycznego i że jest zgrabne. Mam nadzieje że zasilanie da się ukryć:-)
Chciałem pójść o krok dalej i poszukać podobnego z dodatkowo wbudowanym wideo rejestratorem (cenowo niewiele gorzej), ale z sensownych znalazłem tylko Xblitz PARK VIEW FULL HD, który montuje się rzepami.
Po zamontowaniu możne wyglądać nieciekawie, poza tym dodatkową kamerę montuje się chyba wewnątrz samochodu, więc ta Twoja kamera jest zdecydowanie bardziej funkcjonalna jeżeli chodzi o parkowanie.
Wracając do potrzeb:027:, jak zdecyduje się na lusterko z kamerą które do Ciebie płynie, i wymienię radio na SONY, cenowo może wyść podobnie, może uda mi się gdzieś znaleźć Travelpilot FX z wejściem na kamerę. :-)
Szukać FXa z wejściem kamery możesz... Nawet Ci FINIS mogę podać: 1670986.
Numer części 9M5T-18K931-EA
Cena w ASO powinna wynieść (jeśli tylko jakikolwiek egzemplarz był wyprodukowany...) ok. 5,5k zł:one:
Powodzenia!
BTW - co do "pasowania" różnych chińskich produktów (w tym przypadku uchwytu lusterka) to trzeba zachować daleko posuniętą ostrożność. Dość często zapewnienia rozmijają się z rzeczywistością... Tyle, że ktoś to musi sprawdzić...
Kamerę w rączce nie sprowadzam dla siebie (mam fabryczną), tylko tak na próbę... Może ktoś się skusi...
bartoszek 21-04-2015, 07:28 A fabryczna kamera z FF / mondeo jakie ma wyjścia Tadeusz? Będa pasowały do tego lusterka.
Osobiście myślałem nad takim rozwiązaniem, ale zastanawia mnie wytrzymałość przycisku otwierania klapy z ryżowej krainy, dlatego chciałbym oryginalny przycisk i chińskie lusterko, bo jakoś nie mogę znaleźć oryginalnego.
to w lampkę, najwyżej diody padną ;)
tylko nie bierz wi-fi tylko zwykła na kabel, do wyrwania za 18 USD
http://www.aliexpress.com/item/Car-parking-camera-for-Ford-Mondeo-Focus-Hatchback-2009-Fiesta-2009-S-MAX-rear-view-camera/32226290936.html
A fabryczna kamera z FF / mondeo jakie ma wyjścia Tadeusz? ....
Fabryczna kamera ma standardowe wyjście CVBS. Do podłączenia do dowolnego odbiornika sygnału "na żółtym cinchu"...
ale zastanawia mnie wytrzymałość przycisku otwierania klapy z ryżowej krainy
Wytrzymałość oryginalnego przycisku otwierania klapy (tego sprzed lifta) w Focusach/C-Maxach (nie wiem jak w Mondeo) za to była wprost wzorcowa.
Nie wszystko co chińczyk jest złe, trzeba tylko dobrze trafić. Stosunek jakości do ceny powoduje, że odrzut mają mniejszy i rozrzut większy, ale często warto zaryzykować.
Jedna taka sztuka jedzie do mnie, więc wkrótce będę mógł powiedzieć jak to wygląda...
tedi_k- ja jakiś czas temu kupowałem taką (http://www.ebay.com/itm/B971-FORD-FOCUS-MONDEO-CCD-COLOR-CAR-REAR-VIEW-CAMERA-BACKUP-CAMERA-/321483129246?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ad9e3419e)
Chyba to jest to, co Ty zamówiłeś, albo bardzo zbliżone. Ja nie mam zastrzeżeń :)
crinosek 02-07-2015, 09:38 Witam!
Ja zakupiłem taki monitor:
http://www.aliexpress.com/snapshot/6708328738.html?orderId=67589970629979
i taką kamerkę:
http://www.aliexpress.com/snapshot/6708328704.html?orderId=67559148809979
do Forda Mondeo Mk4 przed lift Hatchback 2010r.
Zdjęcia po zamontowaniu:
jak długo czekałeś na zamówiony monitor i kamerkę?
crinosek 03-07-2015, 07:19 Max 2 tygodnie
crinosek - tą kamerę montuje się zasadniczo zamiast prawej lampki, nie lewej. Nie zezuje Ci za mocno w lewo? Linie prowadzące nie są pod kątem do toru jazdy na wprost?
crinosek 03-07-2015, 13:05 no wiem że tak montuje się, ale czytałem ,że wtedy jakoś kiepsko wygląda podświetlenie tablicy
nie patrzę w ogóle na te linie
ta kamerka to jest dla mojej żony żeby było jej łatwiej parkować, żeby w nic nie walnęła
A nie lepiej kupić zestaw na wifi - kamerkę podłączmy tylko pod tylne światła cofania, tylko trzeba by przetestować czy komputer błędu nie wyrzuci.
M...
ja kupiłem, siało nieludzko, wywaliłem wifi i przerobiłem na kabel, stracona tylko robota i pieniądze, błedu żadnego nie wrzucalo
Tak to jest z tą całą bezprzewodowością.
Monitor jest w jednym miejscu, kamera też, zamontowane na "stałe" to po kiego grzyba przesyłać sygnał bezprzewodowo, szczególnie, że zasilanie idzie po kablu.
no wiem że tak montuje się, ale czytałem ,że wtedy jakoś kiepsko wygląda podświetlenie tablicy
nie patrzę w ogóle na te linie
ta kamerka to jest dla mojej żony żeby było jej łatwiej parkować, żeby w nic nie walnęła
Witam, mógłbyś napisać jak poprowadziłeś kable od kamery do monitora ? Monitor nie przesuwa się podczas jazdy ?
Pozdrawiam
Karwos00 31-08-2015, 19:53 Ja też planuje dorzucić kamerkę. Może macie jakąś wiedzę:
Najpierw chciałem kupić oryginalną kamerę i mieć nadzieję że wiązka kabli już tam jest - tego jeszcze nie wiem. Na pewno jeżeli włączę wsteczny i przekręcę kluczyk na monitorze wyświetla mi się monit że obraz z kamery jest niedostępny - czyli oprogramowanie jakieś jest w tym Syncu.
Ale jest jeszcze inna opcja - normalna kamera zamiast lampki - podłączona pod wejście AV - pytanie tylko czy obraz jest wyłączany jak lewarek nie jest na P czy dopiero jak przekroczę pewną prędkość - a może na R podgląd byłby cały czas ??Może ktoś montował to w ten sposób by monitorem był orginalny monitor samochodu ?
...Może ktoś montował to w ten sposób by monitorem był orginalny monitor samochodu ?
Potrzebna jest aktywacja kamery w SYNC2 trochę podobna do aktywacji navi jak nie było jej fabrycznie... Czyli potrzebne są eksperymenty.
Karwos00 01-09-2015, 15:52 Czy takie coś można robić zrobić przez OBD czy to już wyższa szkoła jazdy ?? Całe oprogramowanie raczej jest skoro przy wyłączonym zapłonie R wywołuje niekatywną obsługę kamery z przyciskami. Niestety kamery w żaden sposób nie mogę znaleźć oryginalnej - ale może inna uniwersalna też by zadziałała.
Przez OBD2, ale wyższa szkoła jazdy...
masz na myśli custom do FCDIMa? :(
masz na myśli custom do FCDIMa? :(
...Na pewno jeżeli włączę wsteczny i przekręcę kluczyk na monitorze wyświetla mi się monit że obraz z kamery jest niedostępny - czyli oprogramowanie jakieś jest w tym Syncu.
....
W połączeniu z info, że to Amerykanin 2014, to raczej ostawiłem SYNC2 i "direct config"...
Karwos00 07-09-2015, 21:46 Tak u mnie na pewno jest to Sync 2 - nie chcę zdejmować plastików klapy tylnej bo kołki Forda są trochę jednorazowe i ciężko je dostać. Ale całkiem możliwe że jest tam cała instalacja. Może kiedyś to sprawdzę. Chcę też spróbować z podłączeniem uniwersalnej kamery przez wejście AV - ale chyba po włączeniu biegu Sync uniemożliwia oglądanie video - nie sprawdziłem jeszcze czy powyżej jakiejśprędkości czy może tylko na D :)
To akurat bez sensu...
Prościej jest aktywować - to mogę zrobić choćby jutro. Tyle, że nie w Suwałkach... :p
Michmatt 20-11-2015, 09:10 Witam serdecznie posiadam Mondeo Mk 4 z 2010roku i chciałbym założyć kamerkę cofania moje pytanie brzmi czy można.
bartoszek 23-11-2015, 07:19 jaceks. Poplułem monitor.
pozwalamy :>
W niemcach? :027: ja się zastanawiam, czy się tak łatwo przyłączyć do tego "pozwalamy"....:roll:
to zależy jakie masz radio, dotykowe czy nie, z nawigacją czy nie? fabryczne czy chińskie.
jest wiele informacji potrzebnych, aby dać konkretną odpowiedź, a ograniczasz się do ogólników.
Czy do Focusa z 2015 z SYNC2 z pakietem asystenta parkowania dołozenie kamery cofania to duzy prodlem ? Teraz żałuję , a mogłem dorzucić tysiaka i by była zamiast innych pierdół które zamówiłem.
Jest już jakiś patent na kamere cofania z radiem NX do przedlifta mondeo mk4 ?
kornej0203 05-01-2017, 14:40 Panowie mam pytanie, zastanawiam sie nad zakupem kamerki ale w poswietleniu tablicy. Moje pytanie to czy kabel zasilajacy w takich kamerkach jest tez podlanczany to swiatla biegu wstecznego, zeby z automatu sie wlaczala czy tylko na stacji multimedialnej?
radiem NX do przedlifta
Nie ma
Moje pytanie to czy kabel zasilajacy w takich kamerkach jest tez podlanczany to swiatla biegu wstecznego, zeby z automatu sie wlaczala czy tylko na stacji multimedialnej?
Jest oddzielny przewód do zasilania kamerki(właściwie dwa bo drugi to masa),gdzie go podłączysz tak będziesz miał.
rychu.zychu 06-01-2017, 23:25 Panowie mam pytanie, zastanawiam sie nad zakupem kamerki ale w poswietleniu tablicy. Moje pytanie to czy kabel zasilajacy w takich kamerkach jest tez podlanczany to swiatla biegu wstecznego, zeby z automatu sie wlaczala czy tylko na stacji multimedialnej?
Tak wygląda zestaw jaki ja otrzymałem.
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1539&pictureid=8073
kornej0203 08-01-2017, 00:20 Spoko dzieki za odpowiedz rylko chodzi mi o to czy bede mial podswietlona tablice a po wlaczeniu wstecznego wlaczy sie kamera...bo z tego co widze i co piszecie to jest jeden przewod do zasilania wiec jezeli podlacze pod wsteczny to tylko wtedy bedzie podswietlona tablica i na odwrot.....
rychu.zychu 08-01-2017, 18:40 W moim zestawie tablica ma podświetlenie z fabrycznej instalacji , a kamera załącza się po włączeniu wstecznego.
Ten plastik który zastępuje fabryczną lampkę jest tylko kloszem w który wkładasz fabryczną oprawkę wraz z żarówką W5W.
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1539&pictureid=8074
kornej0203 08-01-2017, 19:35 [QUOTE=rychu.zychu;2723668]W moim zestawie tablica ma podświetlenie z fabrycznej instalacji , a kamera załącza się po włączeniu wstecznego.
Ten plastik który zastępuje fabryczną lampkę jest tylko kloszem w który wkładasz fabryczną oprawkę wraz z żarówką W5W.
Mozesz podac jaki link gdzie ja kupiles?
rychu.zychu 08-01-2017, 19:49 Tu kupiłem kamerkę dokładnie na tej "aukcji":
https://pl.aliexpress.com/item/SONY-CCD-Chip-nightvision-Car-Rear-View-Reverse-Parking-CAMERA-for-FORD-MONDEO-FIESTA-KUGA-FOCUS/1187783934.html?spm=2114.010208.3.1.efpGD3&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_116_1006 5_117_10068_114_115_113_10000009_10084_10083_10080 _10082_10081_10060_10062_10056_503_10055_10054_100 59_10099_501_10078_10079_10000012_426_10103_10073_ 10102_10000015_10096_10052_10053_10107_10050_10106 _10051,searchweb201603_1,afswitch_4,single_sort_0_ default&btsid=4b76c48b-bfa9-49cc-8f9d-df54a2386f4d
Shenzhen Winda Electronics Co.,Ltd China (Mainland) (Guangdong)
Travelpilot FX z wejściem kamery cofania istnieje (moim zdaniem) jedynie w katalogu. Realnie w przyrodzie (jak Yeti...) nikt go nie miał w rękach...
Tak więc musisz kombinować dalej...
Myślę, że trzeba się trochę jednak "złamać" i zrezygnować z "fabryczności".
Do tego wymieniasz lusterko (nawet fotochromatyczne) na takie z wyświetlaczem
http://www.aliexpress.com/item/HOT-SALE-FACTORY-MADE-best-toyota-car-rearview-mirror-with-camera-parking-system-safety-ensured/731826772.html
i masz w miarę wygodną i nie rażącą oczu instalację...
Znany jestem jako fan "wyposażenia fabrycznego", ale czasem warto dobrać rozwiązanie do faktycznych potrzeb...
Podczas prac nad moim Galaxy 2009 wraz z lsulima w zeszłym roku okazało się że posiadam takie radio FX ( na pewno FX :) ) z fabrycznym wejściem wideo.
Chciałbym założyć taką kamerkę :
https://allegro.pl/bezprzewodowa-kamera-cofania-w-ramce-tablicy-noc-i6812682112.html
Kamerka po WIFI aby nie rozkręcać nic w podsufitce ( panelu ).
Pojawia się mały problem bo na allegro jest złącze wideo CHINCH. A FX ma wejście takie dużo mniejsze. nie dysponuję teraz zdjęciem.
Jaką przejściówkę mam zastosować aby to działało ?
Jaką przejściówkę mam zastosować aby to działało ?
Ja bym uciął chinch'a i zarobił na przewodzie wtyczkę Fakra (tak ta wtyczka się nazywa).
Ja bym uciął chinch'a i zarobił na przewodzie wtyczkę Fakra (tak ta wtyczka się nazywa).
Dzięki , jak mam już nazwę wtyczki - Fakra , to już będzie z górki.
Na razie w sensowych pieniądzach mam taki gotowiec:
https://allegro.pl/zlacze-video-fakra-rca-ford-nx-mercedes-comand-i7744265343.html
andree86 15-05-2019, 11:38 Witam,
chciałbym odgrzać nieco temat. Posiadam S-MAXA z oryginalną kamerą cofania, oraz fabrycznymi czujnikami parkowania, oraz radio Blaupunkt Travelpilor (takie z chromowanymi wstawkami). Oryginalna kamera posiada mikropęknięcia, co w czasie deszczowej, bądź wilgotnej pogody powoduje zaparowaną kopułkę. Widzę, że oryginał ciężko znaleźć, więc pomyślałem, czy by nie kupić sobie jakiegoś "chińczyka". Tylko teraz moje pytanie brzmi, czy jest jakiś łatwy sposób, by takową kamerę, połączyć z oryginalnymi przewodami, które idą z tylnej klapy do modułu a później do radia, czy trzeba ciągnąć kable od klapy do radia?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
|
|