Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Głośny szum opon.
Witam mam s-maxa z 2008 r jezdze nim ponad pół roku .od początku jak go kupiłem w środku jest bardzo głośno .to znaczy bardzo słychać szum opon. przy prędkościach powyżej 100km/h jest tragedja.dodam że na nowych zimówkach 16 cali miałem to samo. teraz mam letnie na 18calowych i jest jeszcze gorzej. napewno nie są to uszkodzone łożyska ani wyząbkowane opony. po mieście jeszcze jak się jezdzi to nie jest najgożej .ale w trasie masakra.szum jest uzależniony od asfaltu.
motorek4612 26-04-2015, 22:10 Ja tak miałem teraz po zimie jak założyłem letnie kapcie, ale zamieniłem je miejscami i nie dało się jechać, pomogło dopiero przełożenie kół na miejsca z poprzedniego sezonu i wszystko wróciło do normy.Wiem niby rotowanie opon nie powinno mieć wpływu na szum ale sam się zdziwiłem, ze tak było.
Jerry292 27-04-2015, 05:32 ja stawiam na łożyska
Panowie a wiec to nie są napewno łozyska.dodam. ze jestem mechanikiem i wiem jak szumia lozyzka.poreszta lozyska by bylo slychac na każdej nqwieszchni .a w mojej sytuacji szum jest uzalezniony od asfaltu. Jaki jest chropowaty. Tej zimy mialem opony kormoran kris alp2nowe.bylo Troszke ciszej ale i tak glośno jak na auto takiej klasy.sprewdzd jakie mam letnie i napisze. Jak mam gdzies dalej jechac tym autem to wole jechac starym passatem ktorego mam. Przynajmiej jezt o niebo ciszej.
citrovit 27-04-2015, 08:24 Wyeliminowałeś wszystkie możliwe przyczyny tego głośnego szumu.To poco pytasz na forum i prosisz o odpowiedzi jesteś mechanikiem i pozostaje ci tylko jeżdzić wieśwagenem.
przez to pytam jakiej marki masz te opony - kiedyś kupiłem autko z oponami chinskiej marki Linglong czy jakoś tak, opony wyły tak jakby wszystkie 4 łożyska były do wymiany
slawek-kali 27-04-2015, 08:50 Normalne zachowanie na chinczykach czyt. oponach no name..
A siec opony letnie mam jakieś markowe. Chyba koyo. Sprawdde i napisze.ale dlaczego na nowych zimowkach tez jest glosno.apropo mechanik tez nie wszystko wie.obstawiam jeszcze ze moze jakiegos wygluszenia z tylu niema albo cos w tym stylu.posprawdzam jeszcze.albo trzeba sie z tym pogodzic i twierdzic ze te typy tak maja
A są może różne wygłuszenia w zależności od wersji wyposażenia? Miałem Focusa Titanium a kolega miał Trenda. Różnica w głośności była wyraźna. Potem sprawdzaliśmy. U niego filcu było znacznie mniej.
Z tym hałasem to wszystko dziwnie jest. W teście nowego Mondeo na pomiarach przy 100kph 61,7dB (S klasa 61,5dB) a Passat 64,1!!! W innej gazecie oblatywacz pisze, że auto raczej przeciętne a co najgorsze głośne i że pasek to aj-waj.
Sam mam trenda i uważam że wcale nie jest jakoś specjalnie głośno, może nie jest to cisza z mercedesa S ale na pewno nie ma tragedii, jak to kolega określił u siebie ( chociaż sam ma titka). Chociaż po tych linglongach to już mnie nic nie zdziwi
Myslę że coś jest na rzeczy, może spróbuj opony miejscami na krzyż zamienić ?
czosnek77 27-04-2015, 19:01 FAFEK29 nie chcę się czepiać i pouczać - zauważ że forum jest polskie i takiego języka tu się zazwyczaj używa:568:
Kormoran krisalp 2? , kojo? Weź spisz dokładnie jakie masz opony. Jedne i drugie mogą być wyzabkowania i nic w tym dziwnego.
Wysłane z mojego C2105 za pomocą Tapatalk 2
a więc panowie pomyliłem się. Zimówki mam Kleber Krisalp Hp2 kupiłem nowe i szumiały troszke mniej niż letnie które mam teraz. przód wredestein 235x45x18 tył Continental ContiSportContact 2 235x45zrx18w nie wyglądają na wyząbkowane są z 2010r a tył 2012 .
Sprawdz przy okazji geometrie - u mnie sie tyl rozjechal I tez zrobilo sie glosniej (a przy okazji mialem wyzabkowane opony).
Witam ponownie , w dalszym ciągu borykam się z głośnym szumem opon. niemoge sobie z tym poradzić najprawdopodobniej szum dochodzi przez uszczeli w drzwiach i tylnej klapie. dociągnołem już nawet rygielki w drzwiach i klapie troszke pomogło ale jeszcze jest głośno. geometria jest ok. na dniach zakładam zimówki posłucham jeszcze co na nich się będzie działo
Witajcie, włożone nowe kapcie Pirelli PZero 235/45/18 i ... zamiast ciszy szum gorszy niż na zimie Michelin Pilot Alpin. Dopiero kilka km przejechałem i nie wiem co o tym myśleć. Może ktoś z Was miał podobnie?
krzysztofSJZ 19-03-2025, 13:26 być może za wcześnie zmieniłeś, ja czekam do końca kwietnia, Michelin Pilot Alpin zimówki miałem w Kudze, po przekładce na letnie 2X michelin i 2X Nexen zero różnicy zupełna cisza, czy to na zimówkach czy letnich, patrząc na bieżnik to nie powinny szumieć, sprawdzałeś gdzie wyprodukowane? np. moje micheliny letnie w foce to made in china nawet wulkanizator strzelił karpia jak mu pokazałem, zresztą osobiście uważam że w dzisiejszych czasach wszystkie te pirelli, dunlopy, conti i inne ,,premium,, są już przereklamowane to znaczy pozostała marka i sentyment, koreańskie niczym im nie ustępują chyba tylko ceną na plus oczywiście
Bump: a nie pomyślałeś że w takich temperaturach guma może stwardnieć?? i stąd szum?
Produkcja Włochy, rzeczywiście zobaczę jak będzie przy wyższych temp i w trasie. Może się naprawi samo :)
Zapewne nie warto o tym wzmiankować, ale opony na pewno założone są poprawnie (np. kierunek rotacji, asymetria)?
No tak, nie ma oznaczonego kierunku, tylko napis outside i takim napisem na zewnątrz
Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
krzysztofSJZ 19-03-2025, 19:29 ile rodzajów opon tyle różnych opinii, tak dla zaspokojenia swojej ciekawości poszperałem troche w necie , nie wiem kto to opisał ale może rzuć okiem coś ci rozjaśni,
https://noweopony.pl/blog/informacje/opony-asymetryczne-co-warto-o-nich-wiedziec
Bump: w twoich mogą występować dwie niby ,,wady,, to że ten rodzaj opon może być głośniejszy od kierunkowych no i temperatura, u nas było dzisiaj +7 w południe ale czuć było tylko +3-4 stopnie u was chyba zdecydowanie chłodniej chyba że TV kłamie :619:
Czekam na ocieplenie
Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
|
|