Zobacz pełną wersję : [Fusion] Jaki układ wydechowy wybrać?

Tomos
27-04-2015, 07:17
Jak w temacie, jakiej firmy wybrać układ wydechowy :?: By po paru latach eksploatacji, nie brzęczał, rdzewiał i ogólnie był w dobrej kondycji :)

Juzek
27-04-2015, 07:34
Bosal robi dobrze i tanio

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Tomos
27-04-2015, 09:26
A co sądzicie o firmie ASMET oraz Polmostrow :?:

kacper69
27-04-2015, 19:34
Ważne, żebyś dobrał wydech do benzyny, a nie do diesla.
Mi kiedyś taki garażowy fachowiec założył właśnie taki wydech , kilka dni mnie przekonywał, że jest OK, ale w końcu uległ...

M.A.G.
27-04-2015, 21:45
Ja też mogę Bosal polecić - w Galaktyce już cztery lata jeździ (środkowy i końcowy) i tylko lekko "ruda" końcówkę wydechu złapała :)

michalpodroznik
28-04-2015, 19:30
Asmet - może być - ale jest problem z połączeniem rury głównej z tłumikiem tylnym. Ja mam niezbyt dobre doświadczenia z wyrobami tej firmy, bo zakończenie rury głównej (to w kierunku tłumika tylnego) niezbyt dobrze jest dopasowane do rury wlotowej tego tłumika i bez specjalistycznego "rozpęczacza" (że tak nazwę ten przyrząd) montaż połączenia ww. rury i tłumika kończy się na ucięciu fragmentu rury wlotowej i zespawaniu tłumika z rurą główną. Co do jakości wyrobów Asmet - po dość krótkim czasie zaczęły rdzewieć wieszaki tłumika (na spoinach łączących z obudową główną tłumika).

Tu masz link do katalogu on-line Asmetu:

http://www.asmet.pl/asmet2007/katalog/FORD,Fusion,FO073000,6617u,1

Tomos
02-05-2015, 19:42
Tłumik końcowy Motorcraft (http://allegro.pl/tlumik-ford-fiesta-01-08-fusion-01-12-motorcraft-i5313632663.html)

Właśnie kupiliśmy z ojcem oryginalny (fordowski) tłumik końcowy (bo taki nam jest tylko potrzebny). Jak myślicie, był to dobry zakup :?:

mm32
03-05-2015, 19:38
Ten tłumik z podanego linku jest do silnika 1.6 DOHC EFI.

Tomos
04-05-2015, 08:15
Nie ważne czy do silnika 1.6 czy 1.4. Ważne, by dobrać tłumik do benzyny niż diesla ;), jak to kacper69 mówi :)

crk81
04-05-2015, 19:45
...ano kolego jest ważne do jakiego silnika choćby ze względu na haki mocowania i/lub kształt profilu rury przyjmującej "stary" wydech - chodzi o ewentualne naprężenia.
Wymieniany tłumik musi pasować idealnie no chyba że dla was żaden problem za kilka miesięcy a możne wcześniej wymienić resztę wydechu......

Swoje trzy grosze dodam jeszcze co do tłumików ASMET i Polmostrow.
Oba miałem w rękach, obejrzałem dokładnie i o "Asmecie" mozna powiedzieć że jest wierną kopią oryginału. Polmostrów jest zrobiony przy użyciu innej metody "zawijania blachy" niema niektórych przetłoczeń - taka biedna kopia oryginału...
Tłumik Asmetu sam zakładałem w swojej Fuzji i jedyne co złe mogę powiedzieć po 4 latach użytkowania - potwierdzam szybko korodują haki, ale ja je oczyściłem pomalowałem i jest po problemie.

Tomos
04-05-2015, 20:39
...ano kolego jest ważne do jakiego silnika choćby ze względu na haki mocowania i/lub kształt profilu rury przyjmującej "stary" wydech - chodzi o ewentualne naprężenia.(...)

Mnie sprzedawca zapewniał, że będzie idealnie pasować do wersji 1.4, więc nie wiem jak to jest. Mam jeszcze możliwość zwrotu towaru w terminie 14 dni.... A ten tłumik, który kupiłem, pochodzi z autoryzowanego dealer'a Ford'a City Car, więc muszą mieć jakieś pojęcie odnośnie samochodów marki Ford.

crk81
05-05-2015, 20:16
A ten tłumik, który kupiłem, pochodzi z autoryzowanego dealer'a Ford'a City Car, więc muszą mieć jakieś pojęcie odnośnie samochodów marki Ford.
...zapewne Tak - przy założeniu że wymieni się cały układ wydechowy :P

Kolego nie zamierzam polemizować, ALE wiem na pewno że tłumiki do fiesty i fuziona są różne - inne haki oraz kształt profilu końcówki. Napisałem to tylko by naświetlić rzeczowość "fordowskiego" sprzedawcy, który oferuje jeden ten sam tłumik dla obu modeli... Można to sprawdzić choćby w podanym wcześniej katalogu Asmetu.
Tyle ode mnie, powodzenia.