Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
Witam, jako że pierwsze mondki sobie zaczynają jeździć , czas wypisać wady wieku dziecięcego.
Jako pierwszą mogę wpisać właczające się światła awaryjne po około 2 h od zamknięcia samochodu, migają aż do rozładowania akumulatora. :619: Dziś ASO i szukanie problemu.
Na serwisie stał Mk5 kombi z problemem szczelności w okolicach podszybia. Z rozmowy z mechanikiem wynikało, że "zabrakło" masy uszczelniającej na połączeniu jakiejś obudowy z karoserią i stąd przeciek do kabiny.
Zawiesił się alarm. Podobno nie pierwszy przypadek.
enjoypoznan 27-04-2015, 14:46 Nie wiem czy mogę to dopisać ale w tvn turbo był mk5 diesel i w komorze chłodniczej postał cała noc. Bodajże -20st. Niestety nie odpalił. Elektronika zaczęła świrować i zablokował się ręczny pewnie sterowany elektrycznie.
Własnie oglądałem Test Nowego Mondeo mk6, Passata i Peugeota 508 i rozbawiła i przygnębiła mnie sytuacja gdzie w teście na rozgrzewanie auta wewnątrz wsadzili auta do chłodni i po 12 godzinach odpalali. No niestety Mondeo mk6 nie odpaliło i nawet po odmrożeniu dopiero po wizycie w ASO i wymianie modułu ABS.
Po takiej prezentacji Mondek straci na popularności a ile zacznie sie gadania przed zakupem.
Tyle tylko że koledze c-matix pomyliły się generacje. Bo chodziło o mk5.
Ja tylko dodam, że ten egzemplarz z tvn turbo kilka razy wracał na lawecie do salonu z różnymi usterkami. Ponadto długo nie mogli sobie poradzić z przeciekaniem wody do kabiny z przodu auta:)
bartoszek 27-04-2015, 21:39 Auto w TVN Turbo stało w -30 stopniach. Do serwisu pojechał razn - właśnie wtedy - IMHO system jest tak zaprogramowany, że jak usterka to od razu do serwisu, żeby "odblokowali" i skasowali.
IMHO system jest tak zaprogramowany, że jak usterka to od razu do serwisu, żeby "odblokowali" i skasowali.
Rozumiem, że jak usterka powstanie, nie ma opcji kontynuować jazdy - tylko serwis?
bartoszek 28-04-2015, 11:31 Rozumiem, że jak usterka powstanie, nie ma opcji kontynuować jazdy - tylko serwis?
IMHO - tak, ale oczywiście w wybranych sytuacjach, a nie usterka oświetlenia :)
Pytanie do kolegów piszących o problemach z alarmami i migającymi awaryjnymi ? Czy przypadkiem mieliście alarmy montowane poza fabryką w salonie w PL ?
Nie wiem czy to mozna uznać za wadę fabryczna ale tunel środkowy piano black rysuje sie nawet od nawiewu powietrza z centralnych kratek na desce rozdzielczej. Przy Skrzyni automat to nawet nie wymac***e ręka w tej okolicy a tunel przy zagłębieniach na kubki wyglada jakbym miał manualna skrzynie i na prawym nadgarstku z osiem złotych łańcuchów . Swoją droga moze ktoś zna cenę tego kawałka plastiku .
Bump: Foto nie moje
enjoypoznan 28-04-2015, 20:50 pedroso Jeżeli to nie tajemnica czy możesz podać kwotę jaką zapłaciłeś za swoje mk5? Może być prywatna wiadomość.
Problem znów tej nocy się objawił, znów ASO i znów zwieszony alarm. :569: Na hali 2 inne mk5 z tym samym problemem. Alarm fabryczny.
Dlatego ja wziąłem alarm nie fabryczny ale taki sam :) i nie ma problemów chyba że kuny czekają na odpowiedni moment :)
W Fordzie znają temat problemu z alarmem. Będzie podobno niedługo akcja serwisowa. Info mam z dzisiaj od dealera u którego kupuje takie auto.
A ktos pisal ze po 2 latach bledy produkcji sa usuniete
Przecież Mondeo jest w produkcji od kilku miesięcy... A jeżeli to tylko soft, to poprawka raczej bezboleśna.
reinmeiker 29-04-2015, 12:23 Nie od kilku miesięcy tylko od dwóch lat! MK5 w USA sprzedawany jest jako Fusion. http://www.ford.com/cars/fusion/
I dlatego dziwi mnie trochę fakt że przez ten czas Ford nie poprawił pewnych wad.
No co ty nie powiesz? A wiesz, że Fusion różni się w ponad 20% od Mondeo?
Windows XP przedstawiono w 2001r, poprawki się pojawiały do 2014...
reinmeiker 29-04-2015, 13:23 Ostatnio miałem okazję jeździć Fordem Fusion znajomy sprowadził takie auto. Jakoś nie rzuca się w oczy taka ilość różnic o których piszesz.
Widzisz 9postow wyzej ze nawet pojemniki na kubki w konsoli srodkowej sa inne (nie polaczone) niz w naszych mondeo. Oczywiscie roznic jest bardzo wiele powazniejszych
romekkar 29-04-2015, 18:32 Z dziwnych "zachowań" jakie zaobserwowałem to praca wycieraczek - w trybie automatycznym lub dużych przerw nie wracają do końca na podszybie, czasem dopiero po dłuższej chwili, czasem jeszcze dłużej... Na plus w temacie wycieraczek są trzy dysze spryskiwaczy - dużo lepiej zmywają szybę.
Jako "****iane" rozwiązanie widzę przegródkę/półkę w schowku na końcu tunelu - straszny szajs i mało intuicyjne otwieranie. Będzie się to rozwalało o chwilę - w mk4 był w porównaniu z obecnym patentem wypas. Ktoś wie jak wywołać na wyświetlaczu dane z czujników ciśnienia w oponach?
Na fotkach w necie początek tunelu Pólka pod deską) ma jakieś oświetlenie diodowe - jakoś nie widzę tego u siebie, może się to gdzieś włącza - ktoś ma takie oświetlenie?
O brudzeniu bocznych szyb przy lusterkach była mowa, więc o tym już nie piszę...
Czy chodzi ci o oświetlenie wnętrza diodami LED z elementami nastrojowego oświetlenia?
Bump: Mi dzisiaj wyskoczylo cos takiego na jakies 30 sekund
Bump:
Panowie przypominam że to dział techniczny i jest o wadach nowego modelu a nie ile kto zapłacił i jak długo mondeo jest produkowane.
Jeśli będzie bajzel to temat poleci do HP a tego chyba nie chcemy.
romekkar 29-04-2015, 20:43 tak, o te światła mi chodziło - jutro sprawdzę czy mam te opcje w mojej konsoli
O przepraszam nie dopisałem to oświetlenie Led uważam osobiście za wadę może w wannie z hydro-masażem byłoby fajne jako fototerapia, W aucie nie miewam depresji nawet sezonowych.
romekkar 30-04-2015, 07:20 Czy chodzi ci o oświetlenie wnętrza diodami LED z elementami nastrojowego oświetlenia?
Działa i u mnie
Przy okazji przeglądania opcji w panelu wykryłem możliwość zmiany logo na ekranie, możliwość połączenia z internetem i jeszcze kilka "drobiazgów". Próbowaliście już coś z tych opcji wdrożyć?
woro_woro 30-04-2015, 07:35 Z dziwnych "zachowań" jakie zaobserwowałem to praca wycieraczek - w trybie automatycznym lub dużych przerw nie wracają do końca na podszybie, czasem dopiero po dłuższej chwili, czasem jeszcze dłużej...
To nie jest wada. Wycieraczki sa "parkowane" jesli system sterowania nie przewiduje ich uzycia w krotkim czasie. Sa jakby w trybie czuwania. Podczas ciaglej pracy wycieraczki tez nie cofaja sie do konca.
Działa i u mnie
Przy okazji przeglądania opcji w panelu wykryłem możliwość zmiany logo na ekranie, możliwość połączenia z internetem i jeszcze kilka "drobiazgów". Próbowaliście już coś z tych opcji wdrożyć?
Tak zdjęcie dodasz z pendrive tylko w formacie 800x384 pixel.
Internet to jedna wielka wada ponieważ nie zaimportujesz żadnych aplikacji do samochodu ani nie działa jako przeglądarka wiec od lutego pytam w Ford Polska i w końcu otrzymałem odpowiedzi w zeszłym tygodniu -cyt."po nic"
Bump: Jak zrobisz z telefonu punkt dostępowy to wszyscy pasażerowie mogą korzystać z internetu nie potrzebujesz do tego Mondeo a juz na pewno nie sync
Taka mini wadka ze podczas regulacji kierunku strumienia powietrza z kratek na konsoli centralnej kilkukrotnie zdarzylo mi sie wlaczyc swiatla awaryjne . Przycisk umieszczony pomiedzy kratkami jest wyjatkowo czuły.
Dokuczliwa Wada dla mnie o ktorej juz pisalem kiedys dzisiaj znowu mi dala znac. Rano parkuje pod biurem przejezdzajac ostatnie 300 m w radiu z Red Hot Chili Peppers .....Rain dance Magie i wylaczam zaplon na 3/4 glosnosci .
Wsiadam ponownie po pewnym czasie do pojazdu , odpalam i boooooom z glosnikow Whitney Houston ....and iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii will always love Yoooooooooooooooooouuuuuuuuuu
Wsiadam ponownie po pewnym czasie do pojazdu , odpalam i boooooom z glosnikow Whitney Houston ....and iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii will always love Yoooooooooooooooooouuuuuuuuuu
Nieźle mnie rozbawiłeś:). Powinna być opcja: zaprogramowanie zakazu puszczania zakazanych wykonawców. Whitney byłaby na mojej liście, zwłaszcza z tą piosenką:one:
Jest jeszcze jedna bzdurka mianowicie po kilku juz myciach samochodu ze sprzataniem wnetrza mam dziure w wykladzinie przed fotelem kierowcy. Mimo zaufanej myjni Zwracajcie uwage zeby kawalek wykladziny odpinano ostroznie przed fotelem kierowcy poniewaz przez nieuwazne pociagniecie mozna wyrwac ja z podloga.😢
witam.... dziwne, mam Titanium a nie ma przesuwnego podłokietnika???
Bump: klimatyzacja w trybie auto mam ustawione na 21 st C i jak rano jest na dworze 12 st... to robi za ciepło, a jak po południu wnętrze nagrzeje się na postoju do 35 st. bo słońce ostro świeci to nawet po półgodzinie jazdy nie stabilizuje temperatury .. i dziwne że nie wieje pod szyba przednią... a w ogóle to nie da się ustawić tak tych nawiewów by nie wiało w twarz albo po ramionach .... czy ktoś ma na te uwagi jakiś pomysł?.... miałem poprzednio mk4 i po półgodzinie zawsze stabilizowała sie temperatura tak że wentylatory zwalniał ze nie było czuć nieprzyjemnego zimnego lub ciepłego dmuchania. Poza tym tam w MK4 jakby było mechaniczne zamknięcie wewnęątrz nawiewów. Zimą otwierało się dopiero jak silnik się nagrzał a na postoju zamykało sie po kilku minutach taki charakterystycznym skrzypieniem by nie wchodziło powietrze z zewnątrz ... tu jakby tego nie było ?
Bump: klimatyzacja w trybie auto mam ustawione na 21 st C i jak rano jest na dworze 12 st... to robi za ciepło, a jak po południu wnętrze nagrzeje się na postoju do 35 st. bo słońce ostro świeci to nawet po półgodzinie jazdy nie stabilizuje temperatury .. i dziwne że nie wieje pod szyba przednią... a w ogóle to nie da się ustawić tak tych nawiewów by nie wiało w twarz albo po ramionach .... czy ktoś ma na te uwagi jakiś pomysł?.... miałem poprzednio mk4 i po półgodzinie zawsze stabilizowała sie temperatura tak że wentylatory zwalniał ze nie było czuć nieprzyjemnego zimnego lub ciepłego dmuchania. Poza tym tam w MK4 jakby było mechaniczne zamknięcie wewnęątrz nawiewów. Zimą otwierało się dopiero jak silnik się nagrzał a na postoju zamykało sie po kilku minutach taki charakterystycznym skrzypieniem by nie wchodziło powietrze z zewnątrz ... tu jakby tego nie było ?
Jest mechaniczne zamykanie. Musisz na maxa kierunek nawiewu ustawić. Nie pamiętam tylko czy w lewo czy w prawo bo swojego MK5 jeszcze nie odebrałem.
to wiem że na maksa w lewo zamyka... ale nie da się np. na wprost 50%.dziwne rozwiązanie.
Bump: pozatym chodziło mi o takie odcinanie automatyczne wewnatrz kanału nawiewu sterowane komuterem
Teraz doczytałem dokładnie. Nawet nie wiedziałem, że w MK4 było odcięcie powietrza przed nagrzaniem. Nigdy nie zwróciłem na to uwagi. A odgłos pracy klapek słyszałem zaraz po uruchomieniu auta i kilka minut po zgaszeniu. Nie zwróciłem uwagi, żeby coś tam pracowało po nagrzaniu się auta. Empirycznie już nie sprawdzę bo autko już sprzedane a garaż na MK5 czeka.
Ja tu jestem nowy. Moze jesli ktos z Was jest stalym bywalcem to moze zalozyc dedykowany wątek "klimatyzacja MK5"
Daj sobie nawiew tylko na szybę albo zmniejsz siłe nadmuchu. Ja mam ustawione 18 stopni zawsze i jest ok. Masz racje ze nie da sie na kratkach zmniejszyć przepływu powietrza da sie tylko ustawić kierunek.Generalnie klimatyzacji staram sie nie używać a juz na pewno nie na Max
Albo inaczej :
1.ustaw obydwie strefy na 19 stopni
2.nacisnij przycisk Max na przednią szybę.
3. Przełącz na Auto po jakiś 10 sekundach
4. Po kolejnych 5 sekundach wyłącz A/C tak żeby tylko świeciły przyciski włączonej wentylacji i Auto.
dziękuję za sugestie. Sprawdzę :)
Bump: .. ostatnio rano jak zapalam silnik z przycisku, to już po włączeniu przycisku pokazuje się na wyświetlaczu ostrzeżenie "wciśnij sprzęgło by włączyć silnik" z przesuwającą się linijką oczekiwania... dziwne?
Mam nadzieje ze Ford przewidział ze zrobię więcej niż 99.999km
pedroso, probowałem sugrowanej techniki nastaw Klimy.. :(... nie za bardzo to coś zmienia.. albo jestem zrzędliwy albo czekamy na poprawki z Forda.
W MK 4 nie miałem z tym żadnych problemów... i to jest fakt.
Nie wiem czy w Mk4 tez tak bylo ze w tylnej klapie hatchback po ulewie czy myjni zbiera sie duzo wody i po jej otwarciu nie da sie wyciagnąć z bagaznika nic suchą ręką przez chwilę. Dół pokrywy bagażnika to też taki baranek jak konserwacja podwozia fiata 126p
Nie wiem czy w Mk4 tez tak bylo ze w tylnej klapie hatchback po ulewie czy myjni zbiera sie duzo wody i po jej otwarciu nie da sie wyciagnąć z bagaznika nic suchą ręką przez chwilę. Dół pokrywy bagażnika to też taki baranek jak konserwacja podwozia fiata 126p
W Mk4 też tak jest. Ale przy braku wiatru woda wylatuje poza samochód.
Kiedy kierowca otworzy drzwi a pasażer zamiast rownież otworzyć drzwi przyłoży rękę do klamki drzwi pasażera - pojazd uzna to za próbę zamknięcia pojazdu (dotykowo) z otwartymi drzwiami przy czym ogłuszy pasażera trzema sygnałami z klaksonu. Taki sobie system antynapadowy :)
romekkar 24-05-2015, 13:23 Z tym otwieraniem/zamykaniem automatycznym drzwi jest znacznie więcej dziwnych przypadków - nie do końca je jeszcze wyczaiłem. Jak otwieram dotykowo (bez udziału przycisku kluczyka) najpierw drzwi tylne to czasem potrafi się sam od razu próbować zamknąć, to samo jak tylko trochę pociągnie się za klamkę i puści. Jak któryś z dzieciaków trzyma rękę na klamce w ogóle nie da się auta otworzyć...
Czy chodzi ci o oświetlenie wnętrza diodami LED z elementami nastrojowego oświetlenia?
Bump: Mi dzisiaj wyskoczylo cos takiego na jakies 30 sekund
Bump:
cześć. A czy we wnękach klamek wewnętrznych też to podświetlenie jest? Inna sprawa dziś byłem w salonie i bawiłem się tym trochę. Ekran z tymi "kulkami" do wyborów koloru pokazał się ale nie można było nic zmienić. Czy to działa tylko na "zapłonie"?
pozdrawiam
Jest w przednich drzwiach. 7 punktów z przodu ( klamka,schowek drzwi,nogi kierowca i pasażer + konsola środkowa) . Z tylu 4 punkty ( nogi pasażerów i kratki nawiewu tył konsoli). Dotykowy panel ogólnie nie jest mocną jego stroną reakcja na przesuwanie zarówno przewijanie listy książki telefonicznej czy mapy w nawigacji jak i kulek o których pisałeś . Tylko na dotyk reaguje w miarę znośnie ( najlepszy palec środkowy prawej ręki :)
Jest w przednich drzwiach. 7 punktów z przodu ( klamka,schowek drzwi,nogi kierowca i pasażer + konsola środkowa) . Z tylu 4 punkty ( nogi pasażerów i kratki nawiewu tył konsoli). Dotykowy panel ogólnie nie jest mocną jego stroną reakcja na przesuwanie zarówno przewijanie listy książki telefonicznej czy mapy w nawigacji jak i kulek o których pisałeś . Tylko na dotyk reaguje w miarę znośnie ( najlepszy palec środkowy prawej ręki :)
Czyli tylne klamki nie są podświetlone?. Trochę nie zrozumiałem, tego że dotykowy panel nie jest mocną stroną bo tylko na dotyk reaguje w miarę znośnie. Możesz to doprecyzować? Chodziło Ci o przesuwanie czegokolwiek na panelu?
pozdrawiam
Dobrze zrozumiałeś. Tylne klamki nie sa podświetlone a panel dotykowy powinien reagować tak jak w iPadzie czy iPhonie a nie przycinać sie podczas przesuwania palcem po ekranie.
Bump: Jeśli mam kilka tysięcy kontaktów w telefonie to wybranie konkretnego z książki telefonicznej wczytanej do samochodu jest nie możliwe ponieważ suwak z prawej strony jest mało precyzyjny a klikanie strzałka w dół czy w górę w katalogach liter zajmuje minuty co jest nie do przyjęcia w czasach gdzie na oddzwonienie mamy sekundy .
Ekran działa jak działa bo jest niestety oporowy a nie pojemnościowy.
Jedyny jego plus jest taki, że będzie dobrze działał przy obsłudze w rękawiczkach ;)
Ekran z tymi "kulkami" do wyborów koloru pokazał się ale nie można było nic zmienić. Czy to działa tylko na "zapłonie"?
Odp.: wg mnie ta funkcja działa tylko przy włączonych światłach gdy na zewnątrz jest ciemno.
Co do książki telefonicznej i obsługi telefonu. W zasadzie to najlepszym rozwiązaniem wydaje się wpisanie do szybkiego wybierania 10 najważniejszych numerów i wybieranie tego z kierownicy... także w czasie jazdy z kierownicy można wybierać połączenia z ostatnich wychodzących / przychodzących i nie odebranych .. z ekranu także łatwo oddzwonić do kogoś kto przysłała sms. Szukanie w czasie jazdy kontaktu w książce adersowej to ekwilibrystyka ryzykowna nawet gdy płynnie przesuwało się 1000 kontaktów.
Wg mnie książka jest cenna bo gdy ktoś do nas dzwoni to wiemy kto. Potem gdy chcemy np. po jakimś czasie kontynuować rozmowę to z kierownicy możemy oddzwonić wybierając numer z ostatnich połaczeń. Wg mnie ekran jest kompromisem i w takim układze jak jest nie kusi do nadmiernej zabawy podczas jazdy :)
No nie kusi jednak powinna (mowa o książce) domyślnie wpisywać szukana osobę albo zaczynajac pisać Piotr po wciśnięciu litery P z klawiatury wszyscy na P i tak dalej lub tez jeżeli numery zaczynające sie na 500...... Wyświetlać wszystkich z tym początkiem numeru. Co do kulek natomiast ja moge sie nimi bawić w każdym momencie trzeba jednak światła włączyć i wyłączyć ponownie. Odnośnie kulek to przypomniał mi sie dowcip: polscy reprezentanci piłki nożnej są jak kulki (wiecie jakie) , biorą udział a nie wchodzą
a jak Wam się Panowie spisuje navi? Gubi się czy raczej ok? Jak się spisuje w małych mieścinach/wioskach?
Na 10 punktów daje jej 6 Max . Miałem model garmina nuvi 2797 miał u mnie 9
ssakznadodry 28-05-2015, 11:19 a jak Wam się Panowie spisuje navi? Gubi się czy raczej ok? Jak się spisuje w małych mieścinach/wioskach?
Generalnie jest ok, ale wczoraj zrobiłem bez sensu kółko po okolicach Wałbrzycha ( jakieś 16 km ) i znalazłem się w tym samym miejscu. Prawdopodobnie zjechałem sam z wytyczonej trasy i navi mnie dociągnęła do ostatniej dobrej pozycji na swojej:619:
Na 10 punktów daje jej 6 Max . Miałem model garmina nuvi 2797 miał u mnie 9
czyli nie oceniasz tego zbyt wysoko. Czy Twoim zdaniem lepiej kupić zwykłą nawi "na szybe" za pare stówek w Media?
Według mnie wszystkie modele powinny mieć większe ekrany a nie to co dają w podstawowej wersji tego nawet ekranem nie powinni nazywać. To równie dobrze mogą za chwile chcieć dopłaty za prawe lusterko albo nadkola. Dopłata jest po prostu za duża za nawigacje jak do tego co prezentuje. Wiadomo ze w twoim mieście znanym Tobie nie bedziesz używał nawet najbardziej zaawansowanej navi bo nie orientuje sie ona w natężeniu ruchu w danych godzinach czy terenowych niespodziankach tak dobrze jak Ty. Dla mnie oprócz urządzenia ważne jest oprogramowanie i tutaj plamę dają dlatego 6 . Cały panel w miarę przyjazny użytkownikowi i informacje podawane rownież. Tak jak ze skórzana tapicerka tak z panelem będzie sie bardziej cieszył ten co od ciebie kupi samochód niż ty.
Bump: Generalnie wstukuje sobie adresik docelowy i nawigacja daje radę mimo tego ze polowe adresow nie moze znaleźć i wskazuje środek ulicy docelowej. Wracając włączam sync i mowię navigation - destination- home albo work i odpowiada "seting destination" i nie ma problemu
a powiedz mi jak reaguje SYNC na komendy głosowe kiedy mu zadasz jakieś polskie miasto np. Zebrzydowice? Albo telefon: call Andrzej? Jak daje sobie z tym rade?
Musisz literowac po angielsku i jezeli nie chcesz calosci to od momentu do ktorego ci sie udalo wyswietli ci dostepne mozliwosci tak samo jak chcesz Bielsko-Biała a powiesz to po polsku to jest duza szansa ze wsrod miast dostepnych z mapy bedzie na pewno . Mowiac "call sławek" wyswietla kilka mozliwosci w tym sławka wiec jest ok.
Bump: Mysle ze nawet jak bys w polskiej wersji sync powiedzial jedź do świętochłowic na ulicę II pułku ułanów to tez byłby problem
Mam niemiłą niespodziankę: proszę żeby ktoś kto ma automata to sprawdził, otóż podczas zatrzymania się w korku na dużym wzniesieniu po dohamowaniu W trybie drive samochod zaczął toczyć mi się do tyłu . Jak przy mniejszych wzniesieniach nigdy tego nie zaobserwowałem to dzisiaj fuka. Żaden z automatów jakimi w życiu jeździłem nigdy by na coś takiego nie pozwolił.
pod katem ok 40 stopni
Wiesz, że najbardziej nachylona ulica świata ma coś ok. 18 stopni nachylenia? :D
Przepraszam procent. Na śląsku mówimy niezła kiepa teraz już wiesz że to nie był próg zwalniający
Rozumiem tez oszczędności ale zamiast dawać dwie żarówki w lewej lampie tylnych świateł przeciwmgielnych to dać po jednej w dwóch lampach byłoby symetrycznie ale obowiązek jest to minimum spełnione.
bo dołożyli już później.
Widzieliście, na stronie ford.pl można kupić akcesoria do vignale... torba podrózna za 850 euro...
do bmw taka sama torba kosztuje 850 ale ZŁ
Jak to później ?
Bump: Wiesz, że najbardziej nachylona ulica świata ma coś ok. 18 stopni nachylenia? :D
Sprawdziłem passata B6 tez stacza sie w dół na wstecznym automat no lipa panie
Jak to później ?
Bump:
Sprawdziłem passata B6 tez stacza sie w dół na wstecznym automat no lipa panie
ad 1. znaczy że wcześniej tego nie było fabrycznie, a od pewnego momentu już montują.na forum było pisane. Zatem jak ktoś sie pospieszył z zakupem to ma nie przesuwany :/
ad 2. a Hill assist Pan kupił? W mk4 było przez chwilę standardem z automatem, potem już nie ...
to z innego forum:
"A to akurat bardzo zależy od rozwiązania jakie zastosowano. W niektórych modelach sprzęgło hydrokinetyczne jest tak ustawione że samochód rwie się do przodu od jałowych obrotów - wtedy rzeczywiście można stać bez hamulca pod górkę (a czasem trzeba wciskać hamulec właśnie żeby nie pojechał pod górkę). W innych modelach masz tzw. hill assist - samochód sam wciska hamulec żebyś nie pojechał do tyłu (rozwiązanie to także pojawia się w samochodach z manualem). A w innych sprzęgło hydrokinetyczne jest tak ustawione że stojąc pod górkę samochód stacza się w tył i trzeba tak samo hamować jak w manualu. Więc nie jest to "zaleta" automatycznej skrzyni biegów lecz specyficznych marek i modeli. "
ja mam zamówiony w marcu odebrany w maju również titianium i nic mi nie wiadomo o tym by mój podłokietnik był przesuwany ? albo nie wiem jak to zrobić ... Dziś zobaczę bo jakoś wcześniej nawet nie myślałem o tym
mi powiedzieli w salonie ze z tym podłokietnikiem to pomyłka w Aktalogu - Cenniku i wycofali się. ... w jesiennych cennikach nie było np. uwagi że stylizacja podwójnych wydechów jest tylko dla najmocniejszych silników. Np. 2.0TDCI 150 ma 2 wydechy ale pod spodem a nie w stylizowanym tylnym zderzaku... w pierwszej ofercie miałem napisane "Klimatyzacja - nawiewy na słupkach 'B' na drugi rząd siedzeń" i guzik .. nie ma.
Nawiew na tył jest przecież między siedzeniami.
Michjak cos pokrecil ale nie mam zestawu z końmi ani łódki do ciągnięcia wiec hill assist im daruje
Rothmans 03-06-2015, 00:18 U mnie jest hill assist. Ale to zapobiega staczaniu sie przy ruszaniu i działa.
Sprawdzę przy okazji czy stacza sie bez hamowania. W korkach żeby nie trzymać hamulca i nie jechać lekko do przodu-zapinam ręczny i stoję.
Ledy w drzwiach zmieniają kolor po otwarciu drzwi na czerwony kolor
Rothmans 06-06-2015, 23:50 Dziwnie sie tez synchronizuje sync z iphonem - tak żeby wyświetlał wiadomości SMS i je np czytał. Bez instrukcji nie wpadłem na to.
Matrix2015 07-06-2015, 06:03 :razz:Ja mam Mondka z tego roku z silnikiem benzynowym. Jest jedna wada, która jest powtarzalna. Mam problemy z działaniem climatronic, która czasami całkowicie wariuje. Np. zaczyna grzać i nagle schładza. Byłem w serwisie miesiąc temu i przyznali, iż problem jest im znany. Cała mechanika jest ok a problem jest z oprogramowaniem. Na chwilę obecną nie ma aktualizacji ,,pisze Ford", podobny problem ma mój sąsiad, który również niedawno odebrał Mondka tylko diesla. Kolejna, irytująca przypadłość to automatyczna wycieraczka szyby przedniej. W trasie, przy większej prędkości działa ok. Całkowicie gubi się w mieście, przy małej prędkości.
Niepoważna sprawą ze strony importera jest również brak oprogramowania Synca językiem polskim. System teoretycznie ma rozpoznawać mowę. np. angielski. Jak to wygląda w praktyce? Ok wywołujesz po angielsku poszczególne funkcje np. książkę telefoniczną ale w książce masz polskie imiona kumpli prosisz o tel. do Leszka łączy z Darkiem o tak to działa...
Ogólnie samochód bardzo fajny w użytkowaniu ale nie ominęły go drobnostki, chętnie poznam innych użytkowników.:razz:
Rothmans 07-06-2015, 09:50 Klimatronik w trybie auto to totalna porażka - jeszcze nie czułem sie komfortowo w aucie - albo za zimno albo za gorąco. Marzną nogi albo ręce. Radzę sobie zmniejszając nawiew na minimum ale nie o to przecież chodzi w aucie nienajtanszym.
Niepoważna sprawą ze strony importera jest również brak oprogramowania Synca językiem polskim. System teoretycznie ma rozpoznawać mowę. np. angielski. Jak to wygląda w praktyce? Ok wywołujesz po angielsku poszczególne funkcje np. książkę telefoniczną ale w książce masz polskie imiona kumpli prosisz o tel. do Leszka łączy z Darkiem o tak to działa...
Tylko czemu ze strony importera? Importer nie jest wstanie dorobic rozpoznawania mowy w j. pol. Zreszta podobnie jak w MK4.
W takim razie wg Ciebie nie powinien importowac w ogole?
a ja dołożę kilka wad ktorych nikt nie poruszał:
1) skrzypi plastik dolna część przy zegarach
2) zobaczcie jak jest wykończona podsufitówka przy przedniej szybie :) naprawdę nie przystoi to takiemu autu.
3) tylna klapa ktoś pisał że jest baranek jak w 126 p, na mój gust klapa jest alu bo czujnik grubości mi jej nie chwyta :) ale kto ma elektryczna niech zobaczy jakie są odstępy. Byłem ostatnio z moim bo mi taki plastik się wyhaczył i przy okazji wylookalem to i pokazalem kolesiowi chcieli regulować ale daruje sobie to bo jak ci magicy się za to wezmą to będzie gorzej niż jest. W salonie oglądałem i wszystkie tak mają czy patrząc od tyłu lewa strona jest ciaśniejsza od prawej.
Po za tym narazie dużo frajdy z jazdy :) a to najważniejsze
Bump: A jeszcze mam jedno pytanko dlaczego jak przełączę oświetlenie na 0 to mi swiatła świecą :)
Bump: na zał zaplonie
biner
Dolna część klapy to plastik. Było już tak w Mk4 i uważam to za świetne rozwiązanie.
romekkar 08-06-2015, 09:06 Oszczędzali też na osłonie słupków przedniej szyby - u mnie ledwo wchodzi pod deskę i widać w szparze marnie ciętą krawędź osłony
Rothmans 08-06-2015, 09:26 Podsufitowki przy przedniej szybie obcięta dosłownie nożem :)
Myślałem że brakuje tam jakiejś zaślepki :) ale widocznie taki urok.
Świateł na włączonym zapłonie nie umiem wyłączyć - a szkoda, co prawda czasy randek w samochodzie minęły niemniej chciałbym móc postać bez świateł.
Zrezygnowałem z CB radia - przy szklanym dachu nie ma gdzie przyczepić anteny - klapa nie trzyma magnesu :(
Nawiew na tył jest przecież między siedzeniami.
ale działa czy tak jak w mk4, że w słupkach prawnie nie wyczuwalny ??
Świateł na włączonym zapłonie nie umiem wyłączyć - a szkoda
tryb skandynawski? sterowanie raczej przez kompa serwisowego
Rothmans 08-06-2015, 14:10 tryb skandynawski? sterowanie raczej przez kompa serwisowego
Auto kupione w Polsce i chyba wszystkie tak mają.
Nawiew na tył jest zdecydowanie mocniejszy niz w MK4. Co do tych odgłosów, które słyszycie w silniku to gdzieś w instrukcji przeczytałem, że do ok. 3 kkm może być coś słychać z silnika bo jakiś element osprzętu się dopasowuje do auta. Teraz nie mogę znaleźć tej informacji więc sorry za lamerskie wytłumaczenie.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników TDCI w automacie.
U mnie jest tak, że jak stoję w trybie "D" i włączę elektryczny ręczny to obroty silnika wzrastają do ok 900obr/min. W trybie "P" po włączeniu ręcznego obroty nie zmieniają się. Też tak macie czy mam to zgłosić do serwisu?
Z rzeczy, które mi się nie podobają to tryb automatycznych wycieraczek, który ustawia lewą podczas deszczu znacznie wyżej. Przy szybkiej jeździe niestety wycieraczka wtedy drga.
Rothmans 08-06-2015, 15:58 kruger
Sprawdzę dzisiaj ale na D na hamulcu, wzrasta mi spalanie - 0,9 a na P pali 0,5 wiec chyba hamulec na D go hamuje i stąd wyższe spalanie.
Oszczędzali też na osłonie słupków przedniej szyby - u mnie ledwo wchodzi pod deskę i widać w szparze marnie ciętą krawędź osłony
Alarm masz fabryczny czy czujki montowali ci w serwisie?
tryb skandynawski? sterowanie raczej przez kompa serwisowego
Moment.. tryb standynawski z DRLami?
radek9103 08-06-2015, 20:46 Nie mam mk5 ale widziałem kilka i rzucał się w oczy jakioś nadmiernie brudny tył...
Rothmans 08-06-2015, 23:47 Nie mam mk5 ale widziałem kilka i rzucał się w oczy jakioś nadmiernie brudny tył...
Sprzedają czyste :)
Nie mam mk5 ale widziałem kilka i rzucał się w oczy jakioś nadmiernie brudny tył...
No niestet nie są wyposażone w powłokę brudofobową ;)
Sprawdziłem to wykończenie słupków, u mnie jest ładnie spasowane.
Podsufitka faktycznie obcięta przy przedniej szybie ale przecież tego nie widać. Biner, jak Ty to wypatrzyłeś?:)
U mnie spalanie na postoju na "D" 0,7L, jak zaciągnę ręczny to obroty wzrastają i spalanie wzrasta do 1,5L g:galy. Ale ja mam dopiero 600 km przejechane.
Mam radio SONY, niby ładnie gra ale ja kompletnie nie słyszę subwoofera! Nie jestem pewny czy wogóle działa.
Co do klimy to dziś rano było 16C i na auto ustawionym na 18C zaczęła grzać jak głupia. W ciągu dnia i po południu było ok, kiedy ustawiłem ją na 21C. Ale to ciągłe dmuchanie ze środkowych kratek na 3-cim biegu jest wkur.....! Najlepiej ustawić nadmuch na 2-gi bieg i ok 20C. Wtedy jest wszystko ok.
Gabaryty niby podobne do mojego MK4 kombi ale auto jakoś tak urosło, że ledwo się mieszczę w garażu i na miejscu parkingowym w garażu pod biurem. Ale wrażenie jeżdżenia wielkim czołgiem mi bardzo pasuje:)
Kruger a w opcjach audio sie bawiles na POP albo Rock jakbys przelaczyl
Bump: Masz tak ze jak rano z P przelaczasz na D to stukniecie jest jakby Morda sie chciał rwac do jazdy juz
Rothmans 09-06-2015, 20:39 Kruger a w opcjach audio sie bawiles na POP albo Rock jakbys przelaczyl
Bump: Masz tak ze jak rano z P przelaczasz na D to stukniecie jest jakby Morda sie chciał rwac do jazdy juz
Dokładnie, czasami tak jakby stuknie jak wrzucisz D. Tak ma być ponoć :)
Kruger a w opcjach audio sie bawiles na POP albo Rock jakbys przelaczyl
Sprawdziłem przed chwilą ten sub. Działa ale jakoś cicho. Ustawieniami dźwięku się bawiłem, bas na max. Na marginesie tryb surround jest moim zdaniem kiepski, jakby ucinał górę i dół.
Rano z P przełączam na R, żeby z garażu wyjechać. Nie słyszę żadnych dziwnych dźwięków ze skrzyni, działa bardzo płynnie. Ale póki co, większość czasu jeżdżę jak dziad, za parę dni dotrę to będę się wypowiadał na temat dynamiki i skrzyni.
To auto jest tak ciche i komfortowe, że podoba mi się taka dziadkerska jazda :one:. Nawet to elektryczne wspomaganie mi się spodobało. Mnie auto nastraja do leniwej jazdy, nawet żadnych epitetów nie rzucam w stronę niektórych idiotów na drodze:)
Sprawdziłem to wykończenie słupków, u mnie jest ładnie spasowane.
Podsufitka faktycznie obcięta przy przedniej szybie ale przecież tego nie widać. Biner, jak Ty to wypatrzyłeś?:)
U mnie spalanie na postoju na "D" 0,7L, jak zaciągnę ręczny to obroty wzrastają i spalanie wzrasta do 1,5L g:galy. Ale ja mam dopiero 600 km przejechane.
Mam radio SONY, niby ładnie gra ale ja kompletnie nie słyszę subwoofera! Nie jestem pewny czy wogóle działa.
Co do klimy to dziś rano było 16C i na auto ustawionym na 18C zaczęła grzać jak głupia. W ciągu dnia i po południu było ok, kiedy ustawiłem ją na 21C. Ale to ciągłe dmuchanie ze środkowych kratek na 3-cim biegu jest wkur.....! Najlepiej ustawić nadmuch na 2-gi bieg i ok 20C. Wtedy jest wszystko ok.
Gabaryty niby podobne do mojego MK4 kombi ale auto jakoś tak urosło, że ledwo się mieszczę w garażu i na miejscu parkingowym w garażu pod biurem. Ale wrażenie jeżdżenia wielkim czołgiem mi bardzo pasuje:)
No właśnie ja też słuchałem swojej ulubionej płyty na SONY PREMIUM, gdzie wiem jak słychać niskie tony i ten sub jest niewyczuwalny. Lipa trochę. Co gorsza, nie da się podpiąć suba do tych tańszych wersji radia. Tzn to jest tak, że nie można wyprowadzić kabli z radia do wzmacniacza i potem z wzmacniacza na głośniki, ponieważ jeśli radio nie "czuje" głośnika to końcówka mocy tego radia nie zadziała. Ja planuję podłączyć równolegle drugi sub do tego, który już jest:) innej możliwości bez mega ingerencji w audio, nie ma. Swoją drogą w katalogi pisze że SONY PREMIUM posiada wzmacniacz. Czy ktoś zna jego parametry?
Czy oprócz suba ten zestaw Sony gra dobrze?
Dla mnie wystarczająco dobrze ale na dźwięk audiofilski nie licz.
marek.tomczak 10-06-2015, 10:20 Mnie auto nastraja do leniwej jazdy, nawet żadnych epitetów nie rzucam w stronę niektórych idiotów na drodze:)
Jak ja bym chciał się tak czuć ... Kilkanaście godzin prowadziłem Mercedesa S Class 3.5 V6 i wiem o czym piszesz, komfort i ta ciszaaaa powodują, że po mieście można nawet jeździć 40km/h i człowiek w ogóle się nie denerwuje (zupełnie inna jazda - kto to poczuł to wie o czym mowa). Pełen relaks za kierownicą.
Tak jak napisał KRUGER nie licz na jakość dla audiofila. Ja bym w ogóle nie zdecydował się na sub jeśli by do zwykłego radia można było podpiąć swoje wzmacniacze i i suba. Zresztą ten oryginalny z SONY PREMIUM ma chyba 16cm średnicy i jest wpakowany w boczną ściankę bagażnika. To jak to ma grać? Bez sensu takie rozwiązanie. Nie dość że fabryczne radio jest słabe to jeszcze nie ma możliwości rozbudowania audio bez mega poważnej ingerencji. Tzn trzeba by wywalić fabryczne radio i zamontować jakąś stacje multimedialną ale.......wtedy nie będzie ona pokazywała temperatury, nawiewów itp........Na chwilę obecną nawet nie ma dedykowanej takiej stacji do MKV. Najgorsze jest to że konkurencyjne auta mają podobnie.
Cyt. "Rano z P przełączam na R, żeby z garażu wyjechać. Nie słyszę żadnych dziwnych dźwięków ze skrzyni, działa bardzo płynnie. Ale póki co, większość czasu jeżdżę jak dziad, za parę dni dotrę to będę się wypowiadał na temat dynamiki i skrzyni."
Rozumiem ze ostroznie jezdzisz ale zaparkuj kiedys tylem :) i rano z P na D sobie przelacz i daj znac. Moj rwie do przodu jak reksio boczek widac ze chce jechac od razu :)
Rothmans 10-06-2015, 17:52 Czy zwrociliscie uwagę, że mk5 jest dość niski z przodu plus obniżone nadkola z przodu. Mam u siebie taki 15-20 cm krawężnik i niestety czujniki z przodu go nie widzą wiec trzeba być czujnym na takie rzeczy.
Te blachowkrety którymi jest ozdobiony dół przedniego zderzaka tez mogły być wpuszczane.
Rothmans 10-06-2015, 22:25 Te blachowkrety którymi jest ozdobiony dół przedniego zderzaka tez mogły być wpuszczane.
Właśnie zastanawiałem sie dlaczego one takie są, po prostu maoją takie niby szpulki i nie da sie tego docisnąć i watpię żeby tak bez powodu sobie komplikowali element mocujący.
Może do montażu osłony przed wodą bo jest taka opcja w specyfikacji 4x4?
A ja mam problem z podłączeniem USB. Jak tylko wepnę to pojawia się komunikat, że to urządzenie USB nie jest obsługiwane, proszę je wyjąć. Co ciekawe, wystarczy, że sam kabel włożę, żeby podładować telefon i też wyskakuje ten komunikat. Ma ktoś jakiś pomysł o co tu chodzi?
Rothmans 11-06-2015, 09:25 kruger
U mnie działa - używam iphona, z tym ze jak sie połączy kablem -zaczyna odtwarzać muzykę z telefonu i ręcznie muszę zmienić np na radio.
Jestem umówiony na serwis bo powinien czytać USB bez problemu.
przy okazji pytałem się o klimatronic, czekają cały czas na łatkę do oprogramowania.
Ze wszystkich urządzeń i samochodów z jakimi parowałem iphony w życiu to Ford wypada znakomicie . Zarówno kabel usb jak i BT rewelacja. Aplikacje typu spotify bez najmniejszych problemów.
Bump: U mnie pojawił sie inny problem zagłówek wyrywa mi włosy z głowy :) moze czas do fryzjera albo nachyle go pod innym katem ( ta regulacja kąta nachylenia bardzo fajnie działa)
Bump: Kruger bo masz włączone automatyczne odtwarzanie albo nie
Czasami Śmierdzi mi w kabinie kołem zapasowym z bagażnika . Mam pełnowymiarowe.
Bump: Kruger bo masz włączone automatyczne odtwarzanie albo nie
Możesz sprecyzować i napisać jak i gdzie mam to sprawdzić? Nie bardzo wiem o jakim automatycznym odtwarzaniu piszesz.
W menu ustawienia i odtwarzacz masz autoplay to go wyłącz
W menu ustawienia i odtwarzacz masz autoplay to go wyłącz
Niestety, nie pomogło. Zobaczymy co serwis w poniedziałek wymyśli.
Czy w Was też trzeba za każdym uruchomieniem aktywować punkt dostępowy WI-FI? I czy działa Wam ruch drogowy?
Za każdym razem kiedy wyskakiwały mi komunikaty na temat ruchu drogowego naciskałem ignoruj i tak pewnego razu w Skawinie dojechałem do zamkniętego mostu :) teraz czytam co drugi komunikat. Wypadek i korki na moim terenie opóznienie bardzo duże. Jak połączysz sie z Sync 2 przez Bluetooth do internetu to daj znac bo walczę z tym od nowości. Wyglada to tak ze Sync 2 tworzy punkt dostępowy z twojego telefonu w którym stworzyłeś punkt dostępowy to chyba łatwiej zrobic tylko to drugie.
Poniższe zdjęcie jest od marca nie do przejścia przez techników w Ford Polska i tak pewnie pozostanie do sync 3
Czy to jest wytłoczka na kluczyk awaryjny czy nie?
Rothmans 12-06-2015, 08:48 Czy to jest wytłoczka na kluczyk awaryjny czy nie?
Tak, tam jest kluczyk awaryjny- metalowy
Ok faktycznie były dwa przy drugim komplecie
koledzy o czym piszecie w temacie punkt dostepowy WI-FI i i połączenie Sync2 przez bluetooth do internetu?
U mnie jak tylko wsiadam, mój Samsung podłącza się pod system bluetoothem, a gdy działa nawigacja to sytem zgłasza info o utrudnieniach pewnie ściągając to z internetu przez telefon podłączony bluetoothem. Można z tego co czytałem ustawić tak by Sync2 rozdzielał Internet dostarczany komórką dla innych siedzących w samochodzie jako ruter.
Ale przecież samochód sam w sobie nie ma ani karty SIM ani innej anteny by samodzielnie odbierać kanał transmisji internetowej.
MT123
Jakiego masz Samsunga? U mnie S5 za chiny nie mogę ustawić tak, żeby szedł internet po bluetooth do Synca.
Jest jeszcze jedna opcja podłączenia internetu - modem na usb z kartą SIM. Ciekaw jestem tylko czy każdy modem jest obsługiwany...
MT123 zle ci sie wydaje bo komunikaty nawigacja czyta wysylane drogą radiową a BT laczy ci sie tylko audio z sync 2 w najlepszym wypadku.
Bump: Jakby to nie odpalilo to i tak jest do dupy zrobione bo aplikacji sie nie da sciagac na to i nie dziala jako przegladarka internetowa szkoda sie rozwodzic nad tym pozatym ekran nie jest pojemnosciowy tak jak kolega pisał wiec szukanie na nim czegokolwiek jest tylko,palcowaniem tego ekranu ktory jest tylko dlatego fajny ze jest duzy .
Bump: Gdyby pendrive z karta sim dzialal to juz by bylo cos bo wtedy jadąc do chorwacji tak popularnej wsrod polskich turystow kupujesz kartę w miejscowym kiosku tylko z internetem za grosze zapodajesz w pendrive i masz punkt dostepowy w aucie i nie wracasz z rachunkiem kosmicznym.
Rothmans 12-06-2015, 16:42 pedroso
100% racji ale do Chorwacji wystarczy oflainowa automapa a jak chcesz minąć bramki w Słoweni i zaoszczędzić 20 € w dwie strony to wystarczy w domu zerknąć na mapę:)
20 € w dwie strony
30 € :D
zjazd 226 na Austriackiej autostradzie http://rejsychorwacja.com/rejsy/153
Czesto jezdze do serbii sluzbowo i najwyzszy potwierdzony rachunek telefoniczny nie mój ale bliskiej osoby jaki znam to 18tys PLN (nie chodzi o sensacje z netu a real life) napisalem chorwacji bo wiekszosc osób łatwiej skojarzy te rejony Europy . W chorwacji bylem juz tyle razy ze juz przestalem tam jezdzic aczkolwiek uwazam ze jak ktos nie byl to jedna z lepszych opcji na wakacje.
Dlatego ja mam ustawiony maksymalny limit u operatora na dane w roamingu, nie ma bata przekroczyc ustalonej kwoty.
ethernal 12-06-2015, 17:45 Czesto jezdze do serbii sluzbowo
Witaj w klubie ;)
Poza tym, w Chorwacji, z racji przynależności do UE, ceny roamingu są już akceptowalne.
Koniec OT
romekkar 12-06-2015, 20:00 wracając do głównego wątku - choć nie wiem czy należy to traktować jako przypadłość "wieku dziecięcego" - mam zastrzeżenia do szerokości słupka środkowego wraz z profilem siedzenia pasażera. Już drugi raz próbując wyjechać z podporządkowanej na główną w lewo słupek wraz z oparciem i zagłówkiem pasażera zasłonił mi całkowicie widok auta nadjeżdżającego z lewej strony i o mało się w nie nie wpakowałem. Nie miałem takich sytuacji mk4 ani innych moich dawnych/obecnych autach.
romekkar przeciez ten slupek jest za Tobą kiedy wyjeżdzasz w lewo pod kątem prostym chyba ze masz fotel tak odsunięty że lewe ramie masz za słupkiem ale zgodzę się z Tobą kiedy włączam się na dwupasmówkę lub zmieniam pas na lewy to przynajmniej ten słupek jest o połowę za szeroki i widoczność jest mocno ograniczona.
Bump: chyba że w czasie skrętu w lewo słupek z prawej strony zasłonił ci auto nadjeżdzające z prawej strony to zwracam honor
ethernal 12-06-2015, 21:15 pedroso
Koledze romekkar chodzi o słupek i fotel pasażera, czyli po prawej stronie.
ale pisze o aucie nadjezdzającym z lewej strony to w UK dzieje się sytuacja czy w Indiach? Chyba że nadjeżdzało z lewej rommekar poczekał aż wracało i teraz jedzie z prawej
Bump: juz wiem rommekar wjezdzał tyłem na główną z kierunkowskazem w prawo i włączając się na środkowy pas nie widzi gościa który zjeżdza z ronda
romekkar 12-06-2015, 21:30 pomroczność po długim tygodniu w upale... - oczywiście auta jechały z mojej prawej
ethernal 12-06-2015, 21:32 pedroso masz rację! Teraz zauważyłem, że nie tylko skręca w lewo, ale także nie widzi aut nadjeżdżających z lewej strony.
Są dwa wyjścia:
1. romekkar mieszka w UK lub Irlandii (Indii raczej nie podejrzewam, ewentualnie Australię, Nową Zelandię, RPA lub Japonię);
2. Pomyliły mu się strony :D
Edit
No i się wyjaśniło... opcja nr dwa :one:
juz miałem napisac "Ty odstaw te biopaliwa" ale sprawa wyjaśniona masz absolutna racje widocznośc jest mocno ograniczona
Rothmans 13-06-2015, 00:40 wracając do głównego wątku - choć nie wiem czy należy to traktować jako przypadłość "wieku dziecięcego" - mam zastrzeżenia do szerokości słupka środkowego wraz z profilem siedzenia pasażera. Już drugi raz próbując wyjechać z podporządkowanej na główną w lewo słupek wraz z oparciem i zagłówkiem pasażera zasłonił mi całkowicie widok auta nadjeżdżającego z lewej strony i o mało się w nie nie wpakowałem. Nie miałem takich sytuacji mk4 ani innych moich dawnych/obecnych autach.
Tez mi to utrudnia jazdę - dlatego zawsze lekko daje do przodu i oparcie lekko stawiam do pionu i wtedy idealnie siedzenie pokrywa sie z linią słupka.
Mam na szczęście ekektrykę foteli a to lekko upraszcza ten zabieg.
Po wakacjach :( juz pierwszy przegląd a przed chwilą go odbierałem . Szybko to leci ciekawe o jakich wadach sie nasłucham na serwisie. W komputerze śmieszne jest ta żywotność oleju (teraz 40%) brana pewnie proporcjonalnie z przebiegu licznika to jak spadnie do 0% to nie żyje i mam nie jechac?
Wrócę jeszcze do swojego problemu z USB. Sformatowałem pendriva do FAT-32 i teraz działa. Telefonu nadal nie widzi ale podejrzewam że to może wina oryginalnego kabla Blackberry? Kupię nowy i zobaczę czy zadziała. Ktoś próbował w serwisie wyłączyć na stałe start/stop? Wyjątkowo mi to nie pasuje. No i nie potrafię poradzić sobie z aktywacją ruchu drogowego i wogóle internetu przez wi-fi. Poza tymi drobiazgami póki co większych wad nie zauważyłem, cała reszta na duży plus.
Ten przycisk start /stop mógłby być wyświetlany tez przy licznikach bo jak jest słonecznie to muszę ręka przysłaniać żeby widzieć czy aktywny. Uwielbiam ten ułamek sekundy kiedy dojeżdżam (nieświadomy ze system aktywny), zatrzymuje sie auto gaśnie i odpala a ja rura. Czekam kiedy zostanę na skrzyżowaniu a na przejściu dla pieszych ktoś padnie uderzony elementami tej hybrydo-rozruszniko-alternatoro części kiedy wyskoczą z impetem z pod maski
W manualu start stop działa na bardzo dobrych zasadach. System aktywuje się tylko przy pełnym zatrzymaniu i po wrzuceniu na luz. Na wciśniętym sprzęgle nie działa. A że ja na luz wrzucam tylko jak widzę, że postoję przynajmniej kilkadziesiąt sekund to uważam to za rozwiązanie idealne.
Nie wiem jak to jest u konkurencji, bo wyłączałem to na jazdach próbnych...
W C class automat jest tak ze jak mocno wciśniesz hamulec to włącza sie hold i po wciśnięciu gazu jedziesz. :) start/stop nie pamietam ale sprawdzę . W mk5 tez mogłoby tak być a tak to często sięgam po przycisk (P)
Moje USB działa chyba poprawnie. W telefonie (BlackBerry) musiałem przełączyć się na pamięć masową. Ale z Sony Xperia coś współpracować nie chce. Niby go widzi ale telefon chce coś koniecznie zainstalować na SYNC2 czego oczywiście zrobić się nie da.
Martwi mnie trochę spalanie, bo średnią mam ok. 8,5L a jeżdżę spokojnie. Mimo, że to nowe auto powinno być moim zdaniem mniej. Za parę dni jadę zrobić powłokę ceramiczną, ktoś już robił to na MK5?
Misiekskrzypek 14-06-2015, 22:35 kruger
Moj tato robil, ceramic pro lite 4 warstwy. Dziala toto bardzo fajnie, ptasie kupy sie latwo czysci, auto mniej sie brudzi, a nawet jak brudne to na myjni bezdotykowej z karchera nawet majowe pylki ladnie sie zmyly. Nie wiem jaka powloke planujesz, ale moim zdaniem jesli cos z ceramic pro to nie warto wchodzic w wersje 9h za dwa razy wieksza cene, gdyz trzeba pamietac, ze w naszych warunkach drogowych taka powloka to wytrzymuje dwa lata co najwyzej.
Misiek, dokładnie taką chcę zrobić. Cena to 1300 netto plus 300 netto za felgi.
Mój Samsung to jeszcze ze starszych modeli - S3. Dzięki za uświadomienie, ze navi zbiera informacje radiowo... czy znasz miejsce gdzie można o tym poczytać?
Pytanka do Was:
1. W MK4 miałem taką funkcję że jak się przycisnęło długo na pilocie przycisk otwierania to otwierały sie także wszystkie szyby. To było fajne jak samochód stał na parkingu w upale i zawsze te 10 sekund zanim doszedłem już troszkę się przewietrzył.
W MK5 próbowałem ale to nie działa. Czy to kwestia przestawienia przez serwis w komputerze? czy po prostu tego nie ma?
2. jak głosowo w Sync2 wydać komendę powrotu dużego ekranu do trybu "Home"? Czy to się da?
Klimatronik w trybie auto to totalna porażka - jeszcze nie czułem sie komfortowo w aucie - albo za zimno albo za gorąco. Marzną nogi albo ręce. Radzę sobie zmniejszając nawiew na minimum ale nie o to przecież chodzi w aucie nienajtanszym.
Podobno pojawił się update do sterownika klimatyzacji o tajemniczo brzmiącej nazwie: ref 6510
Źródło TalkFord, post #176 (http://www.talkford.com/community/topic/239881-what-do-you-really-dislike-about-the-mk5-mondeo/?p=2219226)
Zapytaj(cie) w salonie. Może już mają...
U mnie wietrzenie działa ale trzeba faktycznie dość długo przytrzymać otwieranie szyb na pilocie , to samo przy zamykaniu.
Bump: Tutaj komendy ale do sync nie sprawdzałem działania:
http://fordaddict.com/ford-sync-voice-commands/
Bump: Opisywany wczesniej znak, które potrafi odczytac kamera "ograniczenie Wiadukt w remoncie"
do aktywacji wietrzenia: ? dość długo przytrzymać tzn ile 5 sek. ? 10 sek.?, który przycisk pilota?
Naciskam na pilocie otwierania auta dwa razy , raz za razem przy czym przy drugim razie nie puszczam tylko trzymam przez 5sek. (Tadammmm......otwarte) .
super .. nie wpadłbym na to :)
Bump: poprzednio wystarczył nacisnąć raz i trzymać długo.
Bump: spostrzeżenia nt. otwierania tylnej klapy w 5d.
Zauważyłem, że półka naz przestrzenią bagażnika bardzo często wyskakuje z zaczepów i potem przy zamykaniu źle się układa. Nie zwróciłem na to wagi do momentu gdy zaczął się wyłamywać jeden z zaczepów na półki (tych co wchodzą w te wypustki z boku za tylnym siedzeniem).
Misiekskrzypek 15-06-2015, 17:04 kruger
Tzn za ktora powloke masz 1300netto? 9h czy lite, bo jesli lite to ciut drogawo, moj tato dal 900zl bez rachunku, a robili naprawde dobrze, bo mamy zaufanego goscia od mycia recznego i kosmetyki samochodowej i robil juz kilka wozkow za pol banki tym srodkiem i wszyscy zadowoleni. Stara sie o licencje na nakladanie 9h.
Swoja droga gra jest warta swieczki. Na MK4 nalozyl polimery za 500zl (starsza technologia), odswiezane przez piec lat (w sensie kontrola gdzie ubylo i w razie potrzeby dokladanie). Na samym poczatku, po zakupie auta w 2008 roku. Teraz jak sprzedawal mojemu koledze auto, to lakier jak nowy, bez przebarwien, bez utraty polysku czy innych cudow.
Rothmans 15-06-2015, 17:39 Moje USB działa chyba poprawnie. W telefonie (BlackBerry) musiałem przełączyć się na pamięć masową. Ale z Sony Xperia coś współpracować nie chce. Niby go widzi ale telefon chce coś koniecznie zainstalować na SYNC2 czego oczywiście zrobić się nie da.
Martwi mnie trochę spalanie, bo średnią mam ok. 8,5L a jeżdżę spokojnie. Mimo, że to nowe auto powinno być moim zdaniem mniej. Za parę dni jadę zrobić powłokę ceramiczną, ktoś już robił to na MK5?
A przy przebiegu 2200 km mam spalenie 7,9 litra - 70% autostrady, prędkość 130-160 km- spodziewałem sie mniej:(
Gdzie robisz powłokę ceramiczną?
Misiek, nakładam Pro Light, w Wawie zawsze drożej będzie
Rothmans, Diamentowa Ochrona Lakieru. Kumpel zrobił tam w sumie 6 aut, żadnego raczej nie spartolili. 7,9 litra to też bez szału.
Panowie, w końcu 180KM wypić swoje musi? Ile byście chcieli? 6 litrów?
MK4 palił podobnie, moc podobna była. Liczyłem na cud:razz:
radek9103 15-06-2015, 20:43 Liczyłem na cud:razz:
Panie było kupić Passata w tedeiku :diabelek: on pali 4 l przy ciężkiej nodze :-D
Rothmans 15-06-2015, 21:14 Panie było kupić Passata w tedeiku :diabelek: on pali 4 l przy ciężkiej nodze :-D
Oczywiście a w specyfikacji mają napisane 2,1 litra na 100 km:)
Bump: Misiek, nakładam Pro Light, w Wawie zawsze drożej będzie
Rothmans, Diamentowa Ochrona Lakieru. Kumpel zrobił tam w sumie 6 aut, żadnego raczej nie spartolili. 7,9 litra to też bez szału.
Ten zabieg można spartolić? Ile jest sie bez samochodu?
Jutro sobie podzwonię i sprawdzę co i jak.
Wydaje mi sie, że przy nowym aucie jednak mniej sie napracują- nie trzeba chyba aż tak lakieru szykować.
Moje B6 140 KM paliło średnio ok 6,5 litra na setkę...
...plus olej ok.1 L na 5kkm:)
Rothmans, wszystko można spartolić. Przed położeniem ceramiki trzeba przygotować lakier a to nie jest taka prosta sprawa bo można go dodatkowo uszkodzić. Czas trwania zabiegu zależy od rodzaju powłoki ilości warstw i czy firma ma wygrzewacze. Ja odstawiam auto z samego rana, odbieram wieczorem. Ale można i na 3 dni wstawić jak kładziesz z sześć powłok nie wiadomo czego za 4 klocki. Firma musi uzasadnić taki koszt:)
Czy ktoś rozkminił, co znaczy funkcja "komfortowe wycieraczki"???
Rothmans 15-06-2015, 21:21 kruger
Tak chyba bedzie palił - moze z przebiegiem ok 5000 km ciut mniej
http://www.test.auto.pl/testy/test-ford-mondeo-mk5-2-0-tdci-150km-titanium/
Bump: Ja w instrukcji dOczytalem, że spalanie komputer pokazuje wykresem słupkowym i tez nie mogę tego znaleźć. Nie mam pojęcia co oznacAją komfortowe wycieraczki.
Jeszcze wrócę do wątku informacji o ruchu drogowym. Jeszcze nigdy nie miałem żadnej informacji, dziś prowadził mnie przez zamknięty Most Łazienkowski. Czy te informacje trzeba jakoś aktywować? Wchodzę w menu o komunikatach ale tam jest tylko opcja aktualizuj, która nic nie pokazuje. W opcjach internetu i wi-fi to właściwie nic się nie da ustawić prócz BT. Help, bo nawigacja jest bezużyteczna w Warszawie przy tej ilości robót drogowych.
Tak z ciekawostek, mimo wielu schowków miałem problem z położeniem telefonu tak aby mieć go pod ręką i widzieć wyświetlacz. Na szybie nie cierpię jak mam coś przyklejonego a dziur w desce też przecież robić nie będę. Dzisiaj zaopatrzyłem się w uchwyt BRODIT, dedykowany pod konkretny telefon. Jest bardzo stabilny i w idealnym miejscu bo nie przeszkadza i można korzystać z telefonu bez przychylania się. Jest drogi ale z czystym sumieniem polecam.
Rothmans 15-06-2015, 23:04 kruger
Idealny uchwyt, ja navy nie wziąłem właśnie z powyższych powodów- tylko Google maps w Wawie ratuje.
Jak to jest przymocowane? Ja kładę iPhona na ekran Sony (iphon w bumperze) :) i jak spokojnie jadę to sie trzyma:)
Tam jest obejma wokół tego słupka na konsoli. Uchwyt jest dedykowany tylko do MK5 więc pasuje idealnie. Do tej obejmy montuje się z kolei dedykowany uchwyt do smartfona.
Zrezygnowałem z CB radia - przy szklanym dachu nie ma gdzie przyczepić anteny - klapa nie trzyma magnesu :(
również musiałem zrezygnować z CB dach panoramiczny klapa aluminiowa w sklepie z CB mówili, że są jakieś anteny na szyby gdzie z jednej i drugiej strony szyby są jakieś magnesy lub przyklejane na szybę jeszcze nie sprawdzałem tych anten zapoznawałeś się może z tym tematem ?
A ja mam problem z podłączeniem USB. Jak tylko wepnę to pojawia się komunikat, że to urządzenie USB nie jest obsługiwane, proszę je wyjąć. Co ciekawe, wystarczy, że sam kabel włożę, żeby podładować telefon i też wyskakuje ten komunikat. Ma ktoś jakiś pomysł o co tu chodzi?
Też miałem ten problem zaraz po odbierze auta spędziłem kilka godzin testując różne pendrive w końcu jakiś stary pendrive o małej pojemności zadziałał wtedy przypomniało mi się że po kupnie telewizora z możliwością nagrywania pendrive powyżej 8gb musiałem sformatować na NTFS by działało nagrywanie. Rozwiązanie formatowanie na FAT i w mondeo działa bez problemu
MT123
Jakiego masz Samsunga? U mnie S5 za chiny nie mogę ustawić tak, żeby szedł internet po bluetooth do Synca.
Jest jeszcze jedna opcja podłączenia internetu - modem na usb z kartą SIM. Ciekaw jestem tylko czy każdy modem jest obsługiwany...
mi z galaxy s5 idzie internet przez bluetooth ale tylko na zasadzie udostępniania innym jako router wi-fi ale po co ? skoro od razu mogę w telefonie ustawić router wi-fi bez łączenia z Sync? Jeżeli faktycznie modem z USB będzie działał to już jakieś rozwiązanie ale pytanie czy ktoś już podłączał taki modem ?
Pytanka do Was:
1. W MK4 miałem taką funkcję że jak się przycisnęło długo na pilocie przycisk otwierania to otwierały się także wszystkie szyby. To było fajne jak samochód stał na parkingu w upale i zawsze te 10 sekund zanim doszedłem już troszkę się przewietrzył.
W MK5 próbowałem ale to nie działa. Czy to kwestia przestawienia przez serwis w komputerze? czy po prostu tego nie ma?
z tego co widzę kolega pedroso odpowiedział Ci na pytanie u mnie również działa to po drugim wciśnięciu- przytrzymaniu przycisku otwierania.
A przy przebiegu 2200 km mam spalenie 7,9 litra - 70% autostrady, prędkość 130-160 km- spodziewałem sie mniej:(
2900 km spalanie na autostradzie podobne do twojego przy prędkościach 130-160 średnia po 100 km autostrady to 8,1 l przy prędkości >180 spalanie 9,3
średnie spalanie przy przebiegu 2900 to 6 l
10% autostrada - trasa Toruń - Gdańsk i w drugą stronę
80% trasa poza autostradą
10% miasto
Rothmans 16-06-2015, 08:45 main91
Anteny na szyby są dostępne - poczytałem trochę i nie jest to zbyt dobre rozwiazanie, antena powinna jednak dotykać metalowej karoserii. Mozna antenę z regulowanym kontem bata przyczepić do tylnego błotnika na magnes - czyli podstawa anteny jest pionowo w stosunku do jezdni następnie ustawiasz ją w pionie - ale jakoś szkoda lakieru i pasuje to do dostawczaka a nie mk5.
Masz automat czy manual- bo spalanie jednak niższe.
Bump: Tam jest obejma wokół tego słupka na konsoli. Uchwyt jest dedykowany tylko do MK5 więc pasuje idealnie. Do tej obejmy montuje się z kolei dedykowany uchwyt do smartfona.
Ale ceny tych uchwytów rzeczywiście szwedzkie :)
Czekam aż ktoś wymyśli (o ile to możliwe) ze będę widział ekran iphona na Sony- w trakcie jazdy oczywiście. To by problem rozwiązało konkretnie.
Moje USB działa chyba poprawnie. W telefonie (BlackBerry) musiałem przełączyć się na pamięć masową. Ale z Sony Xperia coś współpracować nie chce. Niby go widzi ale telefon chce coś koniecznie zainstalować na SYNC2 czego oczywiście zrobić się nie da.
Co to jest ta powłoka ceramicza jeśli mogłbys wyjaśnić?:)
Bump: super .. nie wpadłbym na to :)
Bump: poprzednio wystarczył nacisnąć raz i trzymać długo.
Bump: spostrzeżenia nt. otwierania tylnej klapy w 5d.
Zauważyłem, że półka naz przestrzenią bagażnika bardzo często wyskakuje z zaczepów i potem przy zamykaniu źle się układa. Nie zwróciłem na to wagi do momentu gdy zaczął się wyłamywać jeden z zaczepów na półki (tych co wchodzą w te wypustki z boku za tylnym siedzeniem).
Ja w MKIV muszę naciskać dwa razy aby otworzyć wszystkie szyby:)
Z tą półką to jest jakaś lipa. Widziałem ostatnie jak byłem w salonie, że jakiś gość podjechał dokładnie z takim problemem jak opisałeś. Ogólnie klapa nie mogła się domknąć.
Zaintrygował mnie temat zamocowania smartfona by był pod ręką z widocznym ekranem np. uzupełnienie Yanosikiem navigacji Forda.
http://www.alesklep.com/products/view/1438,uchwyt-media-tech-car-phone-holder-mt6213
http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=1090612&&gclid=CLGpmZ73k8YCFYzMtAodfg4AvQ
https://www.decathlon.pl/opaska-na-smartfon-id_8299973.html ... to zamiast na ramię to na słupek konsoli
wojt_opole 16-06-2015, 11:21 pedroso Misiekskrzypek
A jak u Was spalanie w benzyniakach ?
ja mam 1.5 EB z automatem i wprawdzie przejechałem dopiero pierwszy 1000 i to delikatnie bardzo depcząc postraszony docieraniem motoru i spalanie mam 8.7 średnie...
Niby po dotarciu miało być mniej, ale coś mi się nie chce wierzyć a przy dynamiczniejszej jeździe pozostanie się modlić o jednocyfrowy wynik :(
ps. jeżeli chodzi o otwieranie/domykanie szyb z pilota to u mnie również zarówno w mk3 jak i mk5 podwójne naciśnięcie przycisku na pilocie działa dopiero
ps2. czy kojarzycie temat - nie mam nawigacji wziętej w standardzie - ale jakbym włożył kartę z mapami to jest szansa że navi by się aktywowała ?
Jeszcze wrócę do wątku informacji o ruchu drogowym. Jeszcze nigdy nie miałem żadnej informacji, dziś prowadził mnie przez zamknięty Most Łazienkowski. Czy te informacje trzeba jakoś aktywować? Wchodzę w menu o komunikatach ale tam jest tylko opcja aktualizuj, która nic nie pokazuje. W opcjach internetu i wi-fi to właściwie nic się nie da ustawić prócz BT. Help, bo nawigacja jest bezużyteczna w Warszawie przy tej ilości robót drogowych.
Tak z ciekawostek, mimo wielu schowków miałem problem z położeniem telefonu tak aby mieć go pod ręką i widzieć wyświetlacz. Na szybie nie cierpię jak mam coś przyklejonego a dziur w desce też przecież robić nie będę. Dzisiaj zaopatrzyłem się w uchwyt BRODIT, dedykowany pod konkretny telefon. Jest bardzo stabilny i w idealnym miejscu bo nie przeszkadza i można korzystać z telefonu bez przychylania się. Jest drogi ale z czystym sumieniem polecam.
Hej. A po co uchwyt do telefonu? To z tego dużego wyświetlacza nie da się obsługiwać telefonu przez BT?
wojt_opole 16-06-2015, 11:30 qlszef
nie bardzo, podstawowe dzwonienie tak, ale np Naviexpert czy Automapa czy inne "antyradary" już nie
MT123
ten niemiecki magnes jest w dechę! mistrzostwo świata
jednak ma jedną wadę która go w moim przypadku dyskryminuje - mam Samsunga S5 z ładowaniem indukcyjnym. Jak przykleję mu magnes - nie będzie się ładował :( Zamówiłem wczoraj uchwyt indukcyjny do auta, jak przyjdzie, pokombinuję z montażem conieco i dam znać co mi z tego wyszło
Rothmans
Czekam aż ktoś wymyśli (o ile to możliwe) ze będę widział ekran iphona na Sony- w trakcie jazdy oczywiście. To by problem rozwiązało konkretnie.
jest to juz mozliwe dublowanie ekranu z iphona na wyswietlaczu w aucie ale pół deski trzeba rozebrać widziałem filmiki na necie może coś ciekawego tu znajdziesz między innymi sync lockpick, kamera cofania, dvd podczas jazdy i takie tam zabawy:
https://www.youtube.com/watch?v=7SLeJqvg154
Bump: ja nie mam ledów to zakładam to: https://www.youtube.com/watch?v=gzWNNpyo0jo
Rothmans
manual
Z tym CB proponowali mi jeszcze w miejscu montażu bagażnika dachowego (np tyle prawe drzwi) dopasować uchwyt rynienkowy do wkręcenia anteny na stałe bo tam jest niby ta dziura już gotowa do wkrętu na uchwyt bagażnika ale aż tak mi na tym CB nie zależy by jakieś dziwne kombinacje wymyślać.
wojt_opole 16-06-2015, 15:03 main91
w MK3 miałem antenę CB zamontowaną na stałe na podobnym uchwycie
nigdy w życiu bym więcej tego nie zrobił
blacha pod uchwytem była tak zmasakrowana że szkoda gadać
pedroso Misiekskrzypek
A jak u Was spalanie w benzyniakach ?
ja mam 1.5 EB z automatem i wprawdzie przejechałem dopiero pierwszy 1000 i to delikatnie bardzo depcząc postraszony docieraniem motoru i spalanie mam 8.7 średnie...
?
To mój 2,0 EB 203 ps 9,8/100
Bump: Panowie kolejną rzecz którą zauważyłem to ta listwa ozdobna MONDEO na progu lekko paznokciem przejadę i porysowane, myślalem że to jest ze stali nierdzewnej a nie z jakiegoś szajsu
Mielibyscie hatchback'a to wykrecacie tą beznadziejną wycieraczkę tylnej szyby i juz macie gdzie cb antene przykrecic
Rothmans 16-06-2015, 16:26 Rothmans
jest to juz mozliwe dublowanie ekranu z iphona na wyswietlaczu w aucie ale pół deski trzeba rozebrać widziałem filmiki na necie może coś ciekawego tu znajdziesz między innymi sync lockpick, kamera cofania, dvd podczas jazdy i takie tam zabawy:
https://www.youtube.com/watch?v=7SLeJqvg154
Bump: ja nie mam ledów to zakładam to: https://www.youtube.com/watch?v=gzWNNpyo0jo
Właśnie czekam na takiego magika w PL i żeby mi to zrobił bo ja kompletnie nie mechaniczny:)
Bump: Rothmans
manual
Z tym CB proponowali mi jeszcze w miejscu montażu bagażnika dachowego (np tyle prawe drzwi) dopasować uchwyt rynienkowy do wkręcenia anteny na stałe bo tam jest niby ta dziura już gotowa do wkrętu na uchwyt bagażnika ale aż tak mi na tym CB nie zależy by jakieś dziwne kombinacje wymyślać.
Też już odpuściłem CB a i prawka zabierają to po prostu nastawiam limit do 90 km po mieście i się snuje:)
Bump: Mielibyscie hatchback'a to wykrecacie tą beznadziejną wycieraczkę tylnej szyby i juz macie gdzie cb antene przykrecic
mam hachbacka ale zdjąć wycieraczkę ? na to nie wpadłem :) masz tak zrobione ? jakieś foty? z góry dziękuje
Bump: Misiek, nakładam Pro Light, w Wawie zawsze drożej będzie
na 2 lipca umówiony jestem w diamentowej ochronie warszawa - pro light 1300 + 300 felgi - oczywiście netto
Sprawdzilem to spalanie z kumplami jeden toyota avensis 1.8 benz 140 KM(manual) drugi passat B6 2.0 benz 203 KM (automat) .To samo paliwo na tej samej stacji shell zwykla Pb 95 to samo miasto i okolice do 20 km od Bielska-Bialej. Prze okolo miesiac czasu. Przy krotkich przebiegach kiedy wszyscy jezdzilismy jak przyslowiowe ci....y kierowca avensis mial najmniejsze spalanie ale za oszczednosci mógl nam co najwyzej po kawie postawic . Przy dynamicznej jezdzie rowniez avensis wygrywal ale róznice w spalaniu pozwolily juz tylko jemu kawe wypic bo nie mial za co nam postawic. Na koniec miesiaca uzbieral jakies 84 zl roznicy ogólnej po ok. 2000 km. Nikt by nie chcial z nas trzech tej toyoty.
romekkar 16-06-2015, 16:51 mam przebieg 6 tys, średnie zużycie (zliczane od początku) skacze pomiędzy 7,9 a 8L
Co to jest ta powłoka ceramicza jeśli mogłbys wyjaśnić?:)
powłoka ceramiczna daje bardzo wysoki połysk i chroni lakier na 1-2 lata przed np. ptasimi odchodami czy kwaśnymi deszczami. Po zabiegu lakier jest śliski i dużo łatwiej się go myje. Przed rysami nie zabezpieczy, co najwyżej nie robią się tak szybko te koliste mikrorysy. Łatwiej sprzedasz po paru latach:).
Rothmans, ja 30 czerwca jadę .Chyba o rabat się upomnę za napędzenie klienta:)
wojt_opole 16-06-2015, 19:54 romekkar
czyli widzę że nie ma co nawet myśleć o spalaniu z katalogu (6.3l/100)... ehhh... a myślałem że to wina docierania i "uczenia się" automatu....
życie...
Rothmans 16-06-2015, 22:57 powłoka ceramiczna daje bardzo wysoki połysk i chroni lakier na 1-2 lata przed np. ptasimi odchodami czy kwaśnymi deszczami. Po zabiegu lakier jest śliski i dużo łatwiej się go myje. Przed rysami nie zabezpieczy, co najwyżej nie robią się tak szybko te koliste mikrorysy. Łatwiej sprzedasz po paru latach:).
Rothmans, ja 30 czerwca jadę .Chyba o rabat się upomnę za napędzenie klienta:)
Powiedziałem, że z polecenia ale nie doprecyzowalem czyjego:)
Próbowałem coś oberwać ale miły pan powiedział, że cena jest podana dla nowego auta a ja już mam minimalny odprysk wiec odpuściłem.
Poza tym ja tez nie lubię jak mi cenę za usługę chcą targować- rozumiem za drugim razem, z plecenia itp ale jak wpadasz z partyzanta to płac a ja nie zawiodę:)
Bump: romekkar
czyli widzę że nie ma co nawet myśleć o spalaniu z katalogu (6.3l/100)... ehhh... a myślałem że to wina docierania i "uczenia się" automatu....
życie...
Jakbyś naprawdę jeździł najdelikatniej jak potrafisz, na autostradzie do 100 km/h to może na 6,5 byś zszedł. Powyżej 120 km rosną do kwadratu:)
Kawał auta, trochę klimy, elektryki tez nie mało wiec co ma nie palić.
Bump: romekkar
życie...
Jakbyś naprawdę jeździł najdelikatniej jak potrafisz, na autostradzie do 100 km/h to może na 6,5 byś zszedł. Powyżej 120 km rosną do kwadratu:)
Kawał auta, trochę klimy, elektryki tez nie mało wiec co ma nie palić.
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym Forum.
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Toyoty Avensis od 2007 roku. Wtedy też zakupiłem nową w salonie. Niestety Toyota przez 8 lat skutecznie mnie do siebie zrażała.
W pierwszym roku samochód stał w serwisie około 2-3 m-cy. Powodem była wada fabryczna układu kierowniczego. Niestety byłem jednym z pierwszych którzy się zgłosili, dlatego postawienie diagnozy tak długo trwało. Skrzynia biegów - 4 razy w serwisie z zablokowanym biegiem. Regeneracja nie pomogła, do dzisiaj są problemy. Na sam koniec - wisienka na torcie wada fabryczna silnika. Toyota w ogóle tego nie nagłaśnia. Deformacji ulega głowica. Podobno 90% flotowych Avensisów zawitało w serwisie z tym problemem. W tym modelu (T25) objawia się to bardzo wysokim ciśnieniem w układzie chłodzenia a tym samym wyrzut cieczy. Zaopatruję się już w hurtowni w borygo. Niestety nie "łapię" się na darmową wymianę silnika (7 lat lub 120 tyś km).
Po co tak długi wstęp? Pomijając minusy, Toyota przyzwyczaiła do komfortu. Mimo problemów jestem zadowolony (stąd wstęp - szczęśliwy posiadacz). Od dwóch miesięcy przebierałem w ofertach i padło na Forda Mondeo. W zasadzie za 2 tygodnie stanę się posiadaczem tego samochodu.
Model który nabędę to:
FORD MONDEO 2015, Hatchback 5dr w wersji wyposażenia Titanium.
Dodatkowe wyposażenie:
- Lakier specjalny metalizowany Ruby Red
- Pakiet Titanium (reflektory w technologii Ford Dynamic LED, przyciemniane szyby tylnej części nadwozia, czujniki parkowania z przodu i z tyłu)
- Kierownica podgrzewana
- Radio CD/MP3 Ford Sync 2 z kolorowym wyświetlaczem 8”, Bluetooth,, 8 głośników, 2xUSB, SD, AUX-IN, USB/iPod
- Nadmuchiwane pasy bezpieczeństwa dwóch tylnych skrajnych siedzeń
na co zwrócić uwagę lub koniecznie dokupić?
Na co zwrócić uwagę stawiając już cyrograf?
Liczę tutaj na kolegów, którzy przetarli już ścieżkę...
Samochód biorę w leasing.
Zastanawiam się nad przedłużeniem gwarancji przynajmniej na 3 lata. Co o tym sądzicie? Myślę że wykupię ten samochód po zakończeniu leasingu.
po przeglądnięciu Interentów zebrałem kilka minusów:
a) woda zbierana z przednich wycieraczek zbiera się w okolicach lusterka a przy większej prędkości - chlapie na całą boczną szybę - tym samym zmniejszając widoczność. Czy to na prawdę jest mocno odczuwalne?
b) w sumie tylko w jednej opinii się z tym spotkałem - przy większych prędkościach (powyżej 140km/h) podobno robi się nieprzyjemnie głośno wewnątrz. Przyznam szczerze, że brałem również pod uwagę Mazdę 6 - ale tam każdy twierdził, że największym minusem jest wyciszenie wnętrza. Jakie są Wasze odczucia? szczególnie na tle innych marek?
Kilka pytań:
- czy w przypadku automatu funkcja start/stop zawsze się załącza po całkowitym zatrzymaniu? Czy tę funkcję można wyłączyć samemu lub w serwisie?
- faktycznie nie ma ściemniającego się lusterka środkowego w std? (Toyota Avensis w 2007 roku miała to w std w każdej wersji. Kto pojeździł chwile, wie że jest to nieoceniona dogodność, jak ogrzewane lusterka...) Konfigurator informuje tylko o dodatku w postaci Blind Spot w cenie 2200 zł...
Gdybyś miał wybór - zakup ponowny wchodzi w grę?
Za każdą odpowiedź/wskazówkę serdecznie dziękuję. Odwdzięczę się tym samym. Jeśli zakupię samochód - będę stałym bywalcem forum :)
Nie znalazłem opcji usuń post...
Bardzo proszę o nieusuwanie tego posta i przeniesienie do odpowiedniego działu zgodnie z regulaminem - mój błąd, wada wieku dziecięcego...
Rothmans 17-06-2015, 00:40 Oczator
Wniebowzięty posiadacz Forda:)
Jak za 2 tygodnie odbirasz nic, kompletnie nic już nie zmienisz w konfiguracji. Samochód jest już wyprodukowany. Poproś o vin auta i Sprawdz na Ford etis.
Szkoda ze nie wziąłeś Sony z 12 głośnikami.
Woda leci na szybę do przeżycia :)
Bardzo dobrze wyciszony nawet przy 180 km/h
Start stop zawsze po odpaleniu sie załącza - możesz wyłączyć guzikiem.
Lusterko przy ciemnych szybach nie musi sie ściemniać - choć ja mam ściemniające sie i jest dość ciemne. Ogrzewane są w Titanium.
Fajne auto - kupiłbym jeszcze raz:)
To odbierasz za 2 tygodnie czy zakupisz?
Właśnie dojeżdżam do Ultrecht i jak wrócę w piątek to będę miał juz około 16tys km zrobione nowym Mondeo. Chyba mam jakieś inne ponieważ ze wszystkich wad o jakich tu i uwdzie czytałem to żadna w moim modelu nie wystąpiła ale to nie znaczy ze nie wystąpi wkrótce.
1. Chlapanie w okolicy lusterek tudzież zła praca wycieraczek - nie stwierdzono.
2. Fotele za krótkie, niewygodne - bzdura.
3. Problemy jakiekolwiek z klimatyzacją - nie stwierdzono.
4. Problemy z tylną klapą - nie stwierdzono.
5. Problemy z BT audio czy USB - nie stwierdzono.
6. Problemy z nawigacją (techniczne) - nie stwierdzono. F4 połowy adresów nie ma tylko do środka wybranej ulicy chce jechac. W dużych miastach obiekty 3D.
7. Problemy z alarmem - nie będę się kopał z koniem po prostu nie dotykam klamek tylnych drzwi zanim nie otworze przednich.
8. Listwy alu na progach - faktycznie nawet w kapciach je porysujesz.
9. Wspomaganie kierownicy - bardzo dobre.
10. Prędkość 180km/h - swobodnie rozmawiamy- prędkości ponizej mówisz szeptem dzieci i tak cię usłyszą na tylnej kanapie .
11. Plastik piano black - porysowany albo wypalcowany - taki urok.
12. Dywaniki na podłodze - kiepski patent mocowania.
13. Podłoga pod nogami kierowcy przed fotelem - nierówna przeszkadza ale tylko na postoju deptasz nogami po nierównościach które sie uginają.
14. Podszybie - wystająca gąbka.
15. Smród nowej opony z bagażnika wyczuwalny w kabinie.
16. Z południa Polski do Holandii i z powrotem 5 baków pójdzie ale tym autem mogę zostać taksówkarzem.
Generalnie mam nadzieję ze ten Dzial zostanie szybko usunięty bo jak sie nie ma do czego przyczepić to wymyślamy wady na siłę no chyba ze wszystkie powyższe wystąpią to na pewno tu wrócę. Kupiłbym zdecydowanie jeszcze raz Mondeo i polecam wszystkim.
Oczator
Samościemniające się lusterko to chyba standard w Titanium... Ja do niego nie dopłacałem i mam (pomimo tego, że blind spota nie mam).
Model który nabędę to:
FORD MONDEO 2015, Hatchback 5dr w wersji wyposażenia Titanium.
Dodatkowe wyposażenie:
- Lakier specjalny metalizowany Ruby Red
- Pakiet Titanium (reflektory w technologii Ford Dynamic LED, przyciemniane szyby tylnej części nadwozia, czujniki parkowania z przodu i z tyłu)
- Kierownica podgrzewana
- Radio CD/MP3 Ford Sync 2 z kolorowym wyświetlaczem 8”, Bluetooth,, 8 głośników, 2xUSB, SD, AUX-IN, USB/iPod
- Nadmuchiwane pasy bezpieczeństwa dwóch tylnych skrajnych siedzeń
na co zwrócić uwagę lub koniecznie dokupić?
Na co zwrócić uwagę stawiając już cyrograf?
Liczę tutaj na kolegów, którzy przetarli już ścieżkę...
Samochód biorę w leasing.
Zastanawiam się nad przedłużeniem gwarancji przynajmniej na 3 lata. Co o tym sądzicie? Myślę że wykupię ten samochód po zakończeniu leasingu.
Osobiście wziąłem podobną konfigurację z tym że mam pakiet titanium x (elektryczna klapa bagażnika + LEDy) i wziąłem titanium panorama (szklany dach, active park assist - zawiera czujniki parkowania, przednia szyba IR).
Jechałem testowym Mondeo z przyciemnianymi szybami, widoczność nie dość że kiepska w dzień przez tylną szybę w 5dr, to jeszcze przyciemniane szyby skutecznie ograniczały możliwość oglądu sytuacji za sobą (zwłaszcza rozpoznanie nieoznakowanych miśków :619: ).
Dla dziecka mam wbudowane rolety.
Z tego co się orientuję 3 lata gwarancji masz "by default" nawet na firmę. Gdybyś chciał przedłużyć do 4 lat, to coś tam musisz z sakwy extra wyskubać. Masz na to czas do końca 1. roku użytkowania.
pzdr
Rothmans 17-06-2015, 08:47 markis
Napisz koniecznie prosze jakie będziesz miał dokładne oznaczenie przedniej szyby IR.
Generalnie niczym sie ona wizualnie nie różni od zwykłej i nawet nie jestem pewien czy taką mam choć jest w specyfikacji :)
Po odbiorze dam znać...
Podobno powinna mieć w nazwie/typie oznaczenie IR.
Witam wszystkich.
po przeglądnięciu Interentów zebrałem kilka minusów:
a) woda zbierana z przednich wycieraczek zbiera się w okolicach lusterka a przy większej prędkości - chlapie na całą boczną szybę - tym samym zmniejszając widoczność. Czy to na prawdę jest mocno odczuwalne?
b) w sumie tylko w jednej opinii się z tym spotkałem - przy większych prędkościach (powyżej 140km/h) podobno robi się nieprzyjemnie głośno wewnątrz. Przyznam szczerze, że brałem również pod uwagę Mazdę 6 - ale tam każdy twierdził, że największym minusem jest wyciszenie wnętrza. Jakie są Wasze odczucia? szczególnie na tle innych marek?
Kilka pytań:
- czy w przypadku automatu funkcja start/stop zawsze się załącza po całkowitym zatrzymaniu? Czy tę funkcję można wyłączyć samemu lub w serwisie?
- faktycznie nie ma ściemniającego się lusterka środkowego w std? (Toyota Avensis w 2007 roku miała to w std w każdej wersji. Kto pojeździł chwile, wie że jest to nieoceniona dogodność, jak ogrzewane lusterka...) Konfigurator informuje tylko o dodatku w postaci Blind Spot w cenie 2200 zł...
Gdybyś miał wybór - zakup ponowny wchodzi w grę?
Za każdą odpowiedź/wskazówkę serdecznie dziękuję. Odwdzięczę się tym samym. Jeśli zakupię samochód - będę stałym bywalcem forum :)
Nie znalazłem opcji usuń post...
Bardzo proszę o nieusuwanie tego posta i przeniesienie do odpowiedniego działu zgodnie z regulaminem - mój błąd, wada wieku dziecięcego...
Witaj,
Po Avensis to Mondeo będzie dla Ciebie nową definicją komfortu. Moim zdaniem jest przepaść.
Co do uwag:
- nie zauważyłem problemu z wodą na bocznych szybach, w MK4 faktycznie był ten problem
- nie jechałem jeszcze powyżej 180 km/h ale auto do tej prędkości jest bardzo ciche. Słychać wyłącznie szum lusterek, które wydają się głośnie bo nie słychać żadnych innych szumów. W porównaniu z Mazdą6, MK4 czy Passatem jest bardzo cicho . Przednia szyba jest o 0,2mm grubsza od standardu właśnie po to, żeby było ciszej
- start/stop musisz wyłączyć przy każdym uruchomieniu silnika. W ASO twierdzą , że na stałe nie da się wyłączyć
- ściemniające lusterko na pewno jest w standardzie w Titanium. Ja mam jeszcze ciemne szyby więc nic mnie nie oślepia. Podgrzewane lusterka to standard
- czy kupiłbym jeszcze raz? Nie wiem bo jest tyle fajnych aut, że pewnie wybrałbym z ciekawości coś innego. Ale na pewno nie żałuję zakupu.
- nie brałbym podgrzewanej kierownicy i nadmuchiwanych pasów bo są ciężkie i ciężko się zapinają, wolałbym przyciemnione szyby, felgi 18" lub ACS
- z rzeczy które mam w aucie zrezygnowałbym teraz z nawigacji bo i tak używam NaviExperta od operatora. Dokładniejszy i aktualizuje trasę. Ta fabryczna jest do ......
- z wad i usterek opisywanych na forum u mnie jest kłopot z klimatyzacją bo grzeje lub dmucha jak nienormalna. Dziś rano ustawiłem 21,5C; grzała jak szalona po nogach, przestawiłem na 21C; dmucha zimnym na maxa na twarz. Czytałem na forum UK, że już aktualizują i wszystko działa poprawnie więc czekam cierpliwie i używam manual. Fotele są bardzo wygodne mimo krótszych siedzisk, USB jednak mi działa, BT też, z klapą elektryczną nie mam problemów aczkolwiek czasem opada czasem do końca z głośnym klapnięciem a czasem elegancko silniczek ją dociąga. Nie zgłaszam bo jeszcze bardziej popsują. Układ kierowniczy i zawieszenie są na medal, naprawdę nie wiem o co chodzi dziennikarzom w niektórych testach.
- szyba IR, nie mam bo wziąłem ACS ale podobno też jest atermiczna. I faktycznie nie grzeje mnie słońce bardziej niż w MK4, gdzie miałem IR. Handlowiec też mi powiedział, ze dopłacanie za tą szybę to wywalanie pieniędzy w błoto. Ja za 300 PLN założę sobie folie IR na przednie boczne szyby. Nie przyciemni ich więc wszystko zgodnie z prawem ale bardzo redukuje ciepło słońca, polecam każdemu
Z ciekawosc, czy nowy Mondeo ma sciemniane BOCZNE lusterka?
wojt_opole 17-06-2015, 10:15 Oczator
potwierdzam słowa Kruger-a praktycznie w 100%
- start/stop zupełnie mi nie przeszkadza (a sama świadomość że może choć kropelkę benzyny zaoszczędzi jest budująca). Generalnie zanim przełożę nogę z hamulca na gaz silnik jest odpalony i gotowy do żwawego ruszenia - jak dla mnie nie ma żadnego problemu
- nadmuchiwane pasy wyglądają obleśnie moim zdaniem i są tak ciężkie i grube że dzici maja z nimi problem się same zapiąć
- nie wziąłem navi bo też jeżdżę na naviexpercie
- nie mam szyby IR ale też mam ACS (nie nagrzewa się jakoś specjalnie na słońcu a jak już coś to 2x open na kluczyku i opuszczone wszystkie szyby zrobią hiper-wentylację i zanim dojdę do auta jest już OK)
- ja jedyne co bym zrobił to zastanowiłbym się jeszcze raz nad zakupem benzyny
Rothmans 17-06-2015, 10:21 Po odbiorze dam znać...
Podobno powinna mieć w nazwie/typie oznaczenie IR.
Mk4 miał - MK5 nie ma oznaczenia IR. Dlatego chciałem porównać oznaczenie szyby.
Podobno jest już jakieś nowe oprogramowanie dla klimatyzacji. Jutro jadę do ASO, dam znać czy coś pomogło. Zgłaszam jeszcze brak komunikatów o ruchu drogowym i ogólnie problem z wi-fi.
Z wad dodam, że tylne drzwi muszę nieźle trzasnąć, żeby się zamknęły. Przy otwartych którychkolwiek z innych nie ma tego problemu. Wygląda na to, że uszczelki są tak szczelne, że wytwarza się podciśnienie przy zamykaniu drzwi i stąd problem. Przednie są cięższe więc zamykają się idealnie. Też to jutro zgłoszę.
wojt_opole 17-06-2015, 12:14 czy jak jeździcie z ręką na podłokietniku nie trzeszczy Wam nic ?
mnie strasznie irytuje delikatne trzeszczenie tego piano black
to na razie jedyna usterka w moim (przebieg 1200km)
pewnego razu też miałem takie trzeszczenie które mnie irytowało zastanawiałem się co to ale po zmianie ustawień wysokości fotela denerwującego odgłosu brak więc nie ruszałem tematu
Misiekskrzypek 17-06-2015, 13:39 Masz na mysli ten podlokietnik w konsoli srodkowej? Bo jesli tak, to zauwazylem ostatnio cos takiego w dluzszej trasie po gorszych drogach, szukalem winowajcy wsrod rzeczy w schowku, az w koncu znalazlem. Jak sie otworzy podlokietnik to wystaje taka dzwignia, zaczep, ktory mocuja go w pozycji zamknietej. Na tej czesci podnoszonej. Na tym zaczepie jest naklejona gabeczka ktora ma niwelowac tarcie pomiedzy zaczepem a konsola w piano black. U mnie ta gabeczka troszke sie przetarla i swiszczy. Albo zglosze to w Aso albo nakleje tam kawalek filcu, takiego do mebli:)
Rothmans 17-06-2015, 14:35 Podobno jest już jakieś nowe oprogramowanie dla klimatyzacji. Jutro jadę do ASO, dam znać czy coś pomogło. Zgłaszam jeszcze brak komunikatów o ruchu drogowym i ogólnie problem z wi-fi.
Z wad dodam, że tylne drzwi muszę nieźle trzasnąć, żeby się zamknęły. Przy otwartych którychkolwiek z innych nie ma tego problemu. Wygląda na to, że uszczelki są tak szczelne, że wytwarza się podciśnienie przy zamykaniu drzwi i stąd problem. Przednie są cięższe więc zamykają się idealnie. Też to jutro zgłoszę.
Mają to oprogramowanie w ASO? Daj znać w którym. Dziękuje
Mają to oprogramowanie w ASO? Daj znać w którym. Dziękuje
Lipski Warszawa, zobaczymy jutro czy to coś da.
Kurcze Panowie, trochę się dużo nazbierało u Was tych skrzypiących elementów. Ktoś pisał, że w okolicach zegarów ta aluminiowa ramka trzeszczy. Teraz tutaj jest mowa o podłokietniku. Nie pamiętam wszystkich takich rzeczy, o których tu czytałem. Ale ogólnie Waszym zdaniem jest ok czy serio dużo macie jakichś odgłosów w autku?
Głośne auta mają tę przewagę, że szumy zagłuszają stuki puki:razz:. Ale u mnie zupełnie nic nie trzeszczy.
Rothmans 17-06-2015, 18:18 Lipski Warszawa, zobaczymy jutro czy to coś da.
Dzisiaj byłem na Bielanach w autoplazie- zapytałem o aktualizacje to patrzyli na mnie jak na kosmitę:)
Bump: Kurcze Panowie, trochę się dużo nazbierało u Was tych skrzypiących elementów. Ktoś pisał, że w okolicach zegarów ta aluminiowa ramka trzeszczy. Teraz tutaj jest mowa o podłokietniku. Nie pamiętam wszystkich takich rzeczy, o których tu czytałem. Ale ogólnie Waszym zdaniem jest ok czy serio dużo macie jakichś odgłosów w autku?
U mnie nic nie stuka i nie trzeszczy.
U mnie trzeszczy wszystko, koledzy z pracy,sąsiedzi ,rodzina , kierowcy z przeciwnego pasa szczególnie w MK III i IV bo Piotruś sobie Mondeo jedzie.
wojt_opole 18-06-2015, 09:20 Misiekskrzypek
dokładnie o to mi chodzi! jak otworzę schowek mocno naciskając guziki ?(poluzuję te uchwyty) to na jakiś czas przestaje skrzypieć. Sprawdzę temat z tą gąbeczką na zaczepie, na 99% pomoże. THX
qlszef
to i tak pikuś w porównaniu z innymi autami....
druga i ostatnia mam nadzieję problematyczna sprawa
czy macie też takie sytuacje, że otwierając bagażnik (hatchback) klapa która go przykrywa (półka) zdejmuje się z zaczepów i wtedy ciężko zamyka się bagażnik ?
ja podłokietnik podkleiłem tam gdzie się opiera po zamknięciu takimi okrągłymi filcowymi krążkami jak do krzeseł by nie rysowały parkietu i nie ma trzeszczenia.
Ciekawe kruger jak pójdzie Ci z aktualizacją Klimy.
Bump: odp. dla wojt opole: druga i ostatnia mam nadzieję problematyczna sprawa
czy macie też takie sytuacje, że otwierając bagażnik (hatchback) klapa która go przykrywa (półka) zdejmuje się z zaczepów i wtedy ciężko zamyka się bagażnik ?
pisałem o tym.... trzba po prostu podoginać te brzegi półki zawiniete do dołu na siłę dłonią bo fabrycznie są jakby za bardzo na boki i opieraja się o wyprofilowania "body" samochodu. Pomogło :).... ale w między czasie jeden zawias się rozpiął i nie chciał się zapinać więc musiałem go "na trwałe".
Bump: cały okres eksploatacji MK4 serwisowałem flotowo w Lipski.
Mieszane uczucia zwłaszcza gdy zgłaszałem coś tuż przed upływem gwarancji.... po gwarancji wszystko się dało i nie było komentarzy że to "taka natura"
Bump: teraz będzie Palzza Bielany
Odebrałem auto z serwisu. Napiszę co zgłosiłem i co z tym zrobili.
- klimatyzacja: mieli zrobić upgrade ale aktualizacja jest jednak od przyszłego tygodnia - jadę znów we wtorek (na szczęście mam prawie pod nosem)
- elektryczna klapa czasem zamyka się za szybko i za mocno i wtedy nie ma tego charakterystycznego domknięcia silniczkiem; poprawione, działa póki co dobrze
- tylne drzwi trzeba dość mocno trzasnąć, żeby się zamknęły, problemu nie ma jeśli jakiekolwiek inne są otwarte (podciśnienie); z uwagi na bardzo szczelne uszczelki nie da się tego poprawić. Dla mnie to nie wada bo dzięki temu auto jest ciche ale zgłosiłem jako upierdliwy klient
- nie mogę ustanowić połączenia wi-fi; problem z moim BlackBerry, inne oparte na androidzie się łączą. Sprawdziłem wieczorem na telefonie żony, faktycznie działa. Telefonu jednak nie wymienię bo prawie nowy a parę dni temu kupiłem dedykowany uchwyt:diabelek:
- nie wyświetla ruchu drogowego na nawigacji; podobno wyświetla ale jest tak mało przesyłanych informacji, że trudno się na nie załapać. Wielka lipa. NIE KUPUJCIE NAWIGACJI DO MK5!!!
- mimo, że nie mam żadnego kwitka to w systemie jest info, że gwarancja jest na 3 lata. Można przedłużyć jeszcze o rok ale uwaga: tylko w pierwszym roku użytkowania auta.
Reasumując, pewne rzeczy, które wydawały się być może usterkami okazały się być cechą produktu. Na szczęście są to mało istotne kwestie związane z SYNC 2, nie wpływające na pozytywną ocenę auta. Żeby tylko tę klimę mi poprawili we wtorek:P...
- nie mogę ustanowić połączenia wi-fi; problem z moim BlackBerry, inne oparte na androidzie się łączą. Sprawdziłem wieczorem na telefonie żony, faktycznie działa. Telefonu jednak nie wymienię bo prawie nowy a parę dni temu kupiłem dedykowany uchwyt:diabelek:
Sprawdz czy nie ma updateu BB. Ew uderz do ich supportu.
NIE KUPUJCIE NAWIGACJI DO MK5!!!
A nie mowilem... ;)
Rothmans 18-06-2015, 21:11 Odebrałem auto z serwisu. Napiszę co zgłosiłem i co z tym zrobili.
- klimatyzacja: mieli zrobić upgrade ale aktualizacja jest jednak od przyszłego tygodnia - jadę znów we wtorek (na szczęście mam prawie pod nosem)
- elektryczna klapa czasem zamyka się za szybko i za mocno i wtedy nie ma tego charakterystycznego domknięcia silniczkiem; poprawione, działa póki co dobrze
- tylne drzwi trzeba dość mocno trzasnąć, żeby się zamknęły, problemu nie ma jeśli jakiekolwiek inne są otwarte (podciśnienie); z uwagi na bardzo szczelne uszczelki nie da się tego poprawić. Dla mnie to nie wada bo dzięki temu auto jest ciche ale zgłosiłem jako upierdliwy klient
- nie wyświetla ruchu drogowego na nawigacji; podobno wyświetla ale jest tak mało przesyłanych informacji, że trudno się na nie załapać. Wielka lipa. NIE KUPUJCIE NAWIGACJI DO MK5!!!
- mimo, że nie mam żadnego kwitka to w systemie jest info, że gwarancja jest na 3 lata. Można przedłużyć jeszcze o rok ale uwaga: tylko w pierwszym roku użytkowania auta.
Reasumując, pewne rzeczy, które wydawały się być może usterkami okazały się być cechą produktu. Na szczęście są to mało istotne kwestie związane z SYNC 2, nie wpływające na pozytywną ocenę auta. Żeby tylko tę klimę mi poprawili we wtorek:P...
Dzięki za info dot aktualizacji. Miałem pewien niedosyt ze nie kupiłem nawigacji ale teraz sie utwierdziłem, ze to jednak dobra decyzja. Brak kamery to minus ale liczę, że będzie to niedługo możliwe w mk5 na Sony.
Jeśli mamy na 3 lata i 150 tys km to ile kosztuje przedłużenie jej o 4 rok i czy limit sie zwiększa czy pozostaje 135 tys km? Masz wiedzę ?
wojt_opole 18-06-2015, 21:25 Rothmans
chyba chodziło Ci o nawigację ??
mam nadzieję że klimę jednak masz.... :):)
Rothmans 18-06-2015, 22:12 Rothmans
chyba chodziło Ci o nawigację ??
mam nadzieję że klimę jednak masz.... :):)
:) dzięki, już poprawiłem - cały czas ta aktualizacja klimy siedzi w głowie :)
Mieli do mnie zadzwonić za ile i jak przedłużyć gwarancję. Jutro sam się przypomnę. Na angielskim forum ludzie piszą, że po aktualizacji zdecydowanie mniej dmucha i nie ma ekstremalnych temperatur z nawiewów. Podobno jest ok. Dam znać jak mi się uda we wtorek na serwis dojechać.
Dzięki za radę z tym supportem BB, jutro dzwonię.
Rothmans 18-06-2015, 22:30 Czekam na aktualizacje klimy a te ekstremalne podmuchy przy szklanym dachu załatwiły mnie w weekend tak ze dopiero dziś mogę normalnie mowić. Chory jestem jak w listopadzie :)
Wystarczyła trasa z wawy do Torunia w sobotę przy 29 stopniach - klima ustawiona na 23.5 stopnia i do tego nie na auto tylko na 2 bieg wiatraka mimo tego przywiewała konkretnie zimnym czasami.
Jeszcze jedną rzecz mi powiedzieli: jak przyjadę z własnym olejem to mogą wlać ale tracę gwarancję. Wyjątek to Castrol ale z dowodem zakupu od oficjalnego dystrybutora.
Wiele już głupot słyszałem ale to???
Rothmans 18-06-2015, 23:26 @ kruger
A w Ewcar w wawie mozna kupić castrol z beczki o polowe taniej - oczywiście oryginalny.
Myślę że zmądrzeją i będzie kolejne Mondeo wychodzić z konkretnym ekranem bo ja wziąłem tylko dlatego nawigację że był duży ekran (tak serio auto nie było konfigurowane do produkcji tylko na placu więc wyboru nie było). W drodze do Holandii i z powrotem zgubiła się tylko w Żorach :). Jednak sama nawigacja działa dość sprawnie tylko aktualizacja dróg jest kiepska. Tak jakbyś miał wilczura nie wytresowanego to już lepszy jamnik brzuchołaz zaczepno-obronny.
Rothmans 19-06-2015, 09:27 Naprawdę liczę, że jakiś polski specjalista pozwoli ten większy ekran w MK5 wykorzystać jako ekran smartfona - korzystasz wtedy z navy aktualnej i pokazującej rzecYwisty ruch na drogach.
oleje polecam firme Berda - Płochocin. Dystrybutor Castrol... ale mają i inne i w bardzo dobrych prawie hurtowych cenach.
Rothmans 19-06-2015, 11:26 Myślę że zmądrzeją i będzie kolejne Mondeo wychodzić z konkretnym ekranem bo ja wziąłem tylko dlatego nawigację że był duży ekran (tak serio auto nie było konfigurowane do produkcji tylko na placu więc wyboru nie było). W drodze do Holandii i z powrotem zgubiła się tylko w Żorach :). Jednak sama nawigacja działa dość sprawnie tylko aktualizacja dróg jest kiepska. Tak jakbyś miał wilczura nie wytresowanego to już lepszy jamnik brzuchołaz zaczepno-obronny.
Brałeś z placu ale normalnie można zamówić premium z dużym ekranem bez nawigacji- na szczęście :)
ja tam na nawigację nie narzekam. .. na razie tam gdzie chciałem trafić to trafiłem. Bardzo dobry asystent pasa ruchu.
Oststnio jechałem z kolega nową Skodą superb. .. byście zobaczyli tamtą navigacje to porażka... niby po polsku ale zjazd i rozwidlenie to pokazuje sie już po przejechaniu... i w ogóle mniej szczegółowa.
Wszystko kwestia przyzwyczajenia. Wcześniej używałem AutoMapy ze smartfona ale czy ti czy tu zawsze się wspomagam Yanosikiem.
Ludzie przeciez nawigacja to tylko pomoc... nie dajmy się odmózgowić :) trabe mieć własną orientację geograficzną.
Jak ktoś zjeździ Polskę 50 tys. rocznie to myślę że nie ma problemu z trafieniem do celu.
Oczywiście gdy samochód kupuje sie prywatnie to chciałoby się by wszystko było perfekcyjne... a tu zawsze kompromis.. super sie prowadzi ale navi nie ma ostrzeżeń o natężeniu ruchu.
Rothmans 19-06-2015, 12:56 ja tam na nawigację nie narzekam. .. na razie tam gdzie chciałem trafić to trafiłem. Bardzo dobry asystent pasa ruchu.
Oststnio jechałem z kolega nową Skodą superb. .. byście zobaczyli tamtą navigacje to porażka... niby po polsku ale zjazd i rozwidlenie to pokazuje sie już po przejechaniu... i w ogóle mniej szczegółowa.
Wszystko kwestia przyzwyczajenia. Wcześniej używałem AutoMapy ze smartfona ale czy ti czy tu zawsze się wspomagam Yanosikiem.
Ludzie przeciez nawigacja to tylko pomoc... nie dajmy się odmózgowić :) trabe mieć własną orientację geograficzną.
Jak ktoś zjeździ Polskę 50 tys. rocznie to myślę że nie ma problemu z trafieniem do celu.
Oczywiście gdy samochód kupuje sie prywatnie to chciałoby się by wszystko było perfekcyjne... a tu zawsze kompromis.. super sie prowadzi ale navi nie ma ostrzeżeń o natężeniu ruchu.
Chodzi o to, ze nawigacja w mk5 kosztuje relatywnie dużo pieniędzy a paradoksalnie przewyższa ją użytecznością każdy prawie smartfon w którym nawigacja jest tylko funkcją. Jak ktoś nie zna miasta to doświadczenie i przejechane kilometry na nie wiele sie zdadzą. Na szczęście pamietam doskonale czasy map papierowych w samochodzie (zrobiłem na papierowych z 500 tys km)i zawsze takową posiadam w schowku.
w pakiecie Business za Navi wychodzi 2170,-... to też sporo... .. ale na tej samej zasadzie można powiedzieć że 3000 za system radiowy to też drogo
Rothmans 19-06-2015, 13:26 w pakiecie Business za Navi wychodzi 2170,-... to też sporo... .. ale na tej samej zasadzie można powiedzieć że 3000 za system radiowy to też drogo
W pakiecie biznes (8 głośników)nie ma Sony a moim zdaniem mk5 właśnie z Sony wyglada najlepiej. A 3 tys za premium i 12 głośników to owszem drogo ale naprawde warto.
gdzie nie ma ostrzeżen o natężeniu ruchu bo w Mondeo są.
Mój bez Sony wygląda tez pięknie i gra podobnie... nie zauwazyłem róznicy jak na "samochodowy" odsłuch muzyki... uważam że Pakiet Biznes to bardzo racjonalny wybór.
Jak wstukuję trasę z Bielska do Warszawy to natężenie ruchu i wszelkie informacje można przeglądać po kolei według występowań fot1. albo w okolicy fot2.
Rothmans 19-06-2015, 15:24 Mój bez Sony wygląda tez pięknie i gra podobnie... nie zauwazyłem róznicy jak na "samochodowy" odsłuch muzyki... uważam że Pakiet Biznes to bardzo racjonalny wybór.
Nie dyskutuje na temat gustów :)
Oczywiście ze racjonalny:) racjonalnym jest tez zakup Daci Logan.
A odsłuch z 12 czy z 8 głośników w/g większości odsluc***ących jest jednak lepszy wyraźnie.
Pedroso, a po czym ona ściąga ten ruch drogowy? Właśnie dojechałem z Wawy do Przemyśla i zero komunikatów o ruchu drogowym. Telefon podłączony przez BT. Przed Przemyślem nie miała ok. 5km nowej drogi. W Radomiu prowadziła na zamknięty odcinek. Kierowałem się też NaviEkspertem. Droga wyszła 30 km krótsza z uwzględnieniem wszystkich utrudnień. Podtrzymuję opinię że Navi jest bezużyteczna jeśli są jakiekolwiek utrudnienia i objazdy a takich teraz mnóstwo w Polsce.
Abstra***ąc, na razie te 6h to moja najdłuższa trasa MK5, w dodatku w deszczu i prócz nawigacji nie mam uwag. Komfortowo, cicho i ze średnim spalaniem 6,5l. Klima na 2gi bieg i też dała radę
Nie takie nawigacje się rozkminiało to z Fordowską też będzie ok . Pamiętam jak jeździłem w Korei Południowej i Garmin nie wszystkie krzaki rozpoznawał to była jazda. Kiedy jedziesz po drogach gdzie nad głową 4 pasy , pod spodem dwa a Ty na jednym z pięciu :) (Seul) to jedynie m.n.p.m zostaje przeliczać :)
Bump: @Kruger to radiowo komunikaty są przesyłane. Ten blackberry nie powinien być ci potrzebny ale faktycznie jest wrażenie bo jak bez telefonu wsiadłem to szukał Sync 2 jakiś połączen z telefonem ale i tak komunikaty drogowe wyświetlił.
Pozytywne zaskoczenie, że wgniotki na tylnych drzwiach, które opisywałem i były propozycje żeby żelazkiem je potraktować - po fali upałów zniknęły same.
adam2039 20-06-2015, 22:05 Ostatnio podłączyłem pendrive z muzyką i wywaliło mi system.serwis wgrał nowy i powiedzieli że pendrive był zawirusowany. Używam go w citroenach c4 ic5 i nie miałem żadnych problemów. Czyżby Ford tak czuły był na ewentualne wirusy?
w koncu to system microsoftu.
Choc raczej to jest embeded system, niezwiazany z Win. A nie wierze zeby byly wirusy pisane na embeded systemy.
Czy w MK5 HB jest gniazdko 12 V w bagażniku
Rothmans 24-06-2015, 16:55 Czy w MK5 HB jest gniazdko 12 V w bagażniku
u mnie nie ma - proponowali tylko w pakiecie Winter i nie w bagażniku a w środkowej konsoli.
Dziś odkurzałem samochód i wąż przeciągnąłem przez drzwi pasażera a odkurzałem miejsce kierowcy.
Nawet sobie nie zdajecie co sie stało z tym czarnym świecącym badziewiem na środkowej konsoli - wygląda fatalnie porysowane jak stara nokia:(
cena nowego ?
704 zł !!!
trzeba okleić ...
to se kurde odkurzyłem:)
No to witam w klubie Rothmans:). Zrobiłem dokładnie to samo na myjni. Teraz już nie muszę się przejmować. Co do klimy to przejechałem po updejcie 500 km i mniej szaleje. Praktycznie cały czas chodzi na 3cim biegu i nie grzeje\chlodzi na maxa. Ale hałasuje więc i tak ustawiam siłę nawiewu na drugi bieg.
I jeszcze temat Navi: chciałem ustawić punkt pośredni jako Lublin. Niestety, potrzebny jest pełny adres lub "centrum miasta". Powinno być po prostu Lublin jako punkt orientacyjny\pośredni ale tak się nie da.
Co do wad to moim zdaniem pedał gazu jest za mały. Jeśli mam stopę ustawioną tak, żeby bez jej przestawiania wcisnąć hamulec to przy mocniejszym dodaniu gazu nie starcza stopki pedału i muszę przestawiać stopę. Niby drobiazg ale jak można było tak podstawową sprawę schrzanić. Rozmiar buta 43:).
Kolejna sprawa: ustawiłem w radiu automatyczne włączanie wiadomości (TA). Ponieważ włącza je nawet jak radio jest wyłączone to odznaczyłem TA. I mimo to teraz i tak mi je włącza. I nie wiem jak można to pernamentnie wyłączyć.
Bump: No to witam w klubie Rothmans:). Zrobiłem dokładnie to samo na myjni. Teraz już nie muszę się przejmować. Co do klimy to przejechałem po updejcie 500 km i mniej szaleje. Praktycznie cały czas chodzi na 3cim biegu i nie grzeje\chlodzi na maxa. Ale hałasuje więc i tak ustawiam siłę nawiewu na drugi bieg.
I jeszcze temat Navi: chciałem ustawić punkt pośredni jako Lublin. Niestety, potrzebny jest pełny adres lub "centrum miasta". Powinno być po prostu Lublin jako punkt orientacyjny\pośredni ale tak się nie da.
Co do wad to moim zdaniem pedał gazu jest za mały. Jeśli mam stopę ustawioną tak, żeby bez jej przestawiania wcisnąć hamulec to przy mocniejszym dodaniu gazu nie starcza stopki pedału i muszę przestawiać stopę. Niby drobiazg ale jak można było tak podstawową sprawę schrzanić. Rozmiar buta 43:).
Kolejna sprawa: ustawiłem w radiu automatyczne włączanie wiadomości (TA). Ponieważ włącza je nawet jak radio jest wyłączone to odznaczyłem TA. I mimo to teraz i tak mi je włącza. I nie wiem jak można to pernamentnie wyłączyć.
Ale w srodkowej to chyba standard?
Rothmans 24-06-2015, 18:27 kruger
Szkoda że sie nie pochwaliłeś wcześniej:)
Będę kombinował z polerowaniem tej konsoli - kolega ponoć coś ma na takie rzeczy - dam znać czym i jak i czy warto:)
Pedał rzeczywiście mało komfortowy a i w wycieraczce mam już wyraźny odcisk od buta a większości chodzę na miękkich podeszwach.
Wyłączanie TA tez włączyłem i włączały sie nieinteresujące komunikaty- zanegowalem z kierownicy ten komunikat o komunikacie i mam teraz TA przekreślone.
Słucham tylko cyfrowego radia - radio rytm do auta nawet sie nadaje jak za dużo w Trójce gadają:)
Daj znać o ceramice na auto bo chyba na dniach masz termin - ja 02.07- w piątek updatu klimy.
Bump: Ale w srodkowej to chyba standard?
Standard ale pytałeś o bagażnik - nic nie słyszałem o bagażniku.
Mi winter to proponowali z przetwornica na 230V ale nieistotne brak gniazda wpisujemy jako wadę
Rothmans, na ceramikę jadę we wtorek. Którym guzikiem na kierownicy skasowałeś TA?
pedroso, sprawdziłem, też nie mam 12V w bagażniku. Byłem przekonany, że jest w standardzie jak w MK4 kombi.
Mam kombi i są trzy gniazda 12V, w tym jedno w bagażniku.
W mk4 w hb nie miałem gniazda 12V w bagażniku...
Rothmans 24-06-2015, 22:50 kruger
Ja jadę na ceramikę w czwartek:) to zdąż coś napisać
Jak mi sie pojawił komunikat z TA.- czy pokazywać komunikaty i okejem zaznaczyłem NIE.
Jutro to jeszcze sprawdzę i dam znaka.
Misiekskrzypek 25-06-2015, 23:43 Panowie nie wiem gdzie i jaka ceramike robicie ale dopilnujcie kilku spraw. Nie da sie tematu ogarnac w kilka-kilkanascie godzin to raz. Dwa...wlasciwa procedura wyglada mniej wiecej tak. Mycie, suszenie, czyszczenie specjalna glinka, nakladanie powloki (u mnie ceramic pro lite 4 warstwy-samo nalozenie tej powloki to przy 4 warstwach jest ok 8-10 godzin roboty dla dwojga ludzi, po calej procedurze najlepiej nocka pod zadaszeniem, albo i caly nastepny dzien. Ogolnie dwa do trzech dni bez auta, cala procedura powinna byc robiona w zamknietym pomieszczeniu o w miare stalej wilgotnosci powietrza (czyli jak robimy to nie ma zadnego otwierania drzwi w celu unikniecia gwaltownych zmian temperatury i wilgotnosci). Niektore firmy robia jeszcze przed wszystkim tzw. korekte lakieru, co dodatkowo wydluza procedure. Wlasciciele takich aut czekali na odbior nawet do czterech dni (czytalem na forum mazdy).
Rothmans 26-06-2015, 06:54 Misiekskrzypek
Ja zamierzam zrobic ceramikę tutaj
http://www.ochronalakieru.pl/ceny
Kolega Kruger robi dwa dni wcześniej i czekam na jego opinie a propos efektu:)
Też czytałem o tych procedurach i długim okresie. Kumpel zrobił już 4 auta w tej jednodniowej procedurze. Widzę te samochody na co dzień i mimo upływu 1-2 lat lakier bardzo dobrze wygląda i łatwiej się go myje. Ja nie mam kiedy zostawić auta na 4 dni dlatego się na to decyduję
W jakiej cenie robicie ceramikę ? jak pytałem u siebie to "gtechniq c1" cena 1400 zł czas to minimum 2 dni.
Rothmans 26-06-2015, 13:17 @ main91
Link powyżej :)
1300 netto + 300 netto felgi. Od tego rabat 10% i jeszcze będę próbował kolejny za polecenie im Rothmansa:)
Rothmans 26-06-2015, 16:23 kruger
Oczywiście potwierdzę w czwartek - chyba że będziesz miał uwagi to lojalnie uprzedzam że się nie stawie na zabieg:)
Zanonsuj mnie u nich że tez sie pochwale usługą na forum:)
Faktycznie klimatyzacja w trybie auto to jakaś jedna wielka porażka!
Dzisiaj będę dzwonił do ASO czy mogę podjechać na update softu. Przez weekend jakoś mocno nie zwracałem uwagę na temperaturę. Dzisiaj w drodze do pracy dopiero zauważyłem...
20 stopni - wieje chłodem, 20.5 stopnia wieje gorącem i nie da się wytrzymać. Oczywiście zmiana o kilka stopni +/- daje dokładnie ten sam efekt.
Generalnie nie da się ustawić idealnej temperatury w trybie auto...
Rothmans 29-06-2015, 09:40 Aktualizacja pomaga na klimę:)
Po aktualizacji klimy jest jednak znaczna poprawa. Wcześniej nie dało się ustawić na 22C bo tak grzało. Teraz delikatniej dmucha bez hartowania kierowcy.
Ponowię pytanie czy ktoś wie jak ustawić w nawigacji punkt przelotowy wpisując wyłącznie miasto bez dokładnego adresu?
a umie to jakakolwiek nawigacja?
Np. TomTom umozliwia wybrac miasto, ale wtedy prowadzi przez centrum miasta, nie koniecznie optmalna droga przez miasto. Przypuszczam jednak ze to problem zbyt malo precyzyjnego okreslenia. No bo skad navi ma wiedziec jesli cie ma poprowadzic obwodnica czy przez srodek miasta. A jesli obwodnica to ta lewa czy ta prawa ;)
a umie to jakakolwiek nawigacja?
Naviexpert umie to doskonale.
Szkoda, że Sync AppLink nie wspiera "symulacji" ekranu komórki na wyświetlaczu konsoli.
Tyle spraw by to ułatwiło...
Dokładnie, navi expert radzi sobie z tym doskonale. Wpisujesz miasto jako punkt orientacyjny i nawet jak masz pięć obwodnic to pokieruje tą najbardziej optymalną z punktu widzenia dojazdu do celu ostatecznego. Nigdy nie pojmę, dlaczego tak zaawansowane koncerny jak samochodowe są dekadę wstecz z rozwiązaniami elektronicznymi i audiowizualnymi. Nawigacja powinna być perfekcyjna z możliwością ściągania informacji drogowych co najmniej z dwóch źródeł: po radio i necie, kamera cofania powinna być HD, nagłośnienie premium powinno lepiej grać itd. Zwłaszcza, że kosztuje to takie chore pieniądze, że kupując w sklepie RTV mielibyśmy najwyższą półkę nawigacji, kamer i sprzętu Hi-FI. I nie dotyczy to zdzierstwo tylko Forda ale nawet Lexusa.
bo auto sluzy do jezdzenia. wszystko poza tym jest extra bonus.
ja widzialem juz telewizory w cenie wypasionego md5
Rothmans 29-06-2015, 13:45 Naviexpert umie to doskonale.
Szkoda, że Sync AppLink nie wspiera "symulacji" ekranu komórki na wyświetlaczu konsoli.
Tyle spraw by to ułatwiło...
Podobno wspiera ale tylko na postoju i za pomocą przedziwnych przewodów. Przewody bym zdzierżył ale na postoju to bez sensu. Liczę ze jakiś magik to kiedyś rozkmini:)
bo auto sluzy do jezdzenia. wszystko poza tym jest extra bonus.
ja widzialem juz telewizory w cenie wypasionego md5
Sam piszesz: ekstra bonus. Więc jakość powinna być ekstra skoro płacę ekstra pieniądze jeśli poza jeżdżeniem nowoczesnym autem chcę mieć w nim nowoczesne rozwiązania. Bo jeśli np. kamerka cofania kosztuje ponad 3k PLN to można oczekiwać najwyższej rozdzielczości?
|