Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Montaż niefabrycznego haka holowniczego

romekkar
30-04-2015, 18:40
Czy ktoś już rozpoznawał możliwości montażu haka? Cena proponowana w cenniku jest trochę zaporowa i przydało by się jakieś alternatywne rozwiązanie.

main91
06-05-2015, 20:42
tak myślałem o montażu niefabrycznego haka ponieważ zamówiłem auto z 19 calowymi felgami przez co z automatu wykluczono możliwość zamówienia tego katalogowego elektrycznie wysuwanego. Auto mam już do odbioru pytałem o hak niestety na chwile obecną do modelu z 19 calowymi nie ma nawet możliwości zamontowania zwykłego. Odpowiedz z ford polska, że do mojego modelu dopiero za 3/4 tygodnie wejdą pierwsze haki. Cena wraz z instalacją około 1700 zł

main91
27-07-2015, 07:45
wrzucam foty po montażu haka.

Na odpowiedni hak czekałem dość długo. Wstępnie przy konfiguracji auta chciałem dołożyć elektrycznie wysuwany hak jednak nie było takiej możliwości powody - 19' alusy oraz sportowe zawieszenie.

wojt_opole
27-07-2015, 08:04
main91
super wygląda, rozumiem, że hak odczepiany jest ręcznie ?
ile dałeś za tą przyjemność i gdzie montowałeś ?

main91
27-07-2015, 08:31
montowałem w AUTOSTYL Toruń jeszcze nie zapłaciłem za to powiedzieli mi, że nie mogą mi w tej chwili wystawić faktury bo powstało jakieś nieporozumienie z ceną umówiłem się na cenę 2200 całość hak + wiązka + montaż ale podobno montaż dostałem za darmo za nieprzyjemności które miałem przy odbierze auta.

Odczepiany ręcznie pozostałe foty jak chcesz mogę wysłać Ci instrukcję w PDF ale to indywidualnie bo na forum rozmiar załącznika za duży

wojt_opole
27-07-2015, 08:35
how much is the fish ? :)

Bump: kurcze, przeczytałem bez zrozumienia, OK 2k zapłaciłeś, dzięki :)

benokogel
28-04-2017, 21:41
Cześć,
czy ktoś posiada jakąś serwisówkę związaną z montażem haka elektrycznego ? jakie elementy wiązki i modułów są potrzebne żeby takowy działał poprawnie ?

będę wdzięczny za wszelkie informacje

kuba0005
30-04-2017, 11:37
Hak elektryczny oryginalny forda ma wiązki którą wpinasz do instalacji mondeo mk 5 i więcej nic nie potrzeba.Zmieniasz konfigurację i działa.Zakładałem u siebie .

benokogel
30-04-2017, 16:21
Zakładałeś u siebie czy serwis zakładał ? U siebie w aucie znalazłem tylko jedną wtyczkę w bagażniku z lewej strony, 4 przewody, na dwóch grubych zasilanie 12V. Z prawej strony nie znalazłem zadnych wtyczek.

Na allegro elektrycznie wysuwane haki sa z kawałkiem instalacji zakonczonej 3ma wtyczkami, więc na 100% brakuje jakichś/jakiegoś modulu sterujacego otwieraniem/zamykaniem haka.

Bump:

kuba0005
30-04-2017, 22:21
To kup ten za 1200 z modułem. Zakładałem sam

benokogel
08-05-2017, 10:53
Czy mógłby ktoś zerknąć w schemat elektryczny oryginalnego włącznika haka ? Nie posiadam oryginalnego włącznika a cena w serwisie zabija - 360zł z oprawką. Tam są 3 przewody, jeden stały +12V, drugi na który dwa razy trzeba podać owe 12V, żeby hak się otworzył i 3 przewód, który nie wiem do czego służy :( będę wdzięczny za wszelkie informacje

pdm
08-07-2020, 11:41
Kupiłem hak oryginał elektrycznie wysuwany, ale na jednym z wątków wyczytałem że do kompletu brakuje:

wiązki
modułu haka
modułu gniazda
przycisku
głośniczka

Da radę to osobno dokupić gdzieś? Na allegro są tylko moduły haka i gniazda, ale wiązki, przycisku, głośniczka brak. Ktoś coś?

Bynek
08-07-2020, 20:08
Prawie wszyscy sprzedają haki bez wiązki i modułów. Nie wiem czy tak nieudolnie demontują czy co? Sam miałem ten sam dylemat, kupiłem hak bez wiązki . Moduły, przycisk i brzęczek kupiłem w serwisie.

pdm
11-07-2020, 20:26
Prawie wszyscy sprzedają haki bez wiązki i modułów. Nie wiem czy tak nieudolnie demontują czy co? Sam miałem ten sam dylemat, kupiłem hak bez wiązki . Moduły, przycisk i brzęczek kupiłem w serwisie.

A możesz napisać ile kosztowała Cię ta przyjemność?

Bynek
12-07-2020, 11:32
1, Zestaw -elektryka dyszla przyczepy 1884619- 436 zł (wiązka, włącznik, brzęczek)
2. Moduł 2167010-332 zł
3. Moduł - hamulec przyczepy 2138877- 310 zł
Cena z dobrym rabatem (25%)

pdm
12-07-2020, 15:40
W bagażniku po lewej stronie znalazłem tylko 1 gniazdo (jak kolega wyżej) czy to właśnie do niego wpinamy się wiązką i modułami czy służy do czego innego?

Bynek
12-07-2020, 19:04
Tak, to jest gniazdo do podpięcia oryginalnej wiązki.

zenon21
16-07-2020, 10:34
Da radę zamontować oryginalny hak elektryczny do zderzaka ST?

pdm
16-07-2020, 13:33
Da radę zamontować oryginalny hak elektryczny do zderzaka ST?

To chyba nie ma znaczenia jaki zderzak, kwestia poprawnego wycięcia w zderzaku.

pdm
27-07-2020, 10:16
Dla zainteresowanych montażem oryginalnego haka po troszeczkę niższych kosztach, mogę napisać, że się da ;) Wystarczy kupić uniwersalny moduł haka ~180zł, dowolny przycisk dwubiegunowy np. do otwierania szyb elektrycznych i bez tej całej automatyki wysuwać sobie hak półautomatycznie.
Do silnika elektrycznego haka wchodzą 2 grube przewody na które puszczamy +12V lub -12V w zależności czy chcemy chować czy wysuwać. Ważne jest to aby testować hak w pozycji naturalnej, czyli tak jakby był zamontowany w aucie, inaczej nie będzie działać. Reszta przewodów jest nie istotna. W haku są 2 mikro przełączniki, które mechanicznie są zwierane w zależności czy hak jest schowany czy rozłożony (zapewne po to aby sterownik wiedział kiedy wyłączyć silnik).

mond007
27-07-2020, 19:37
Dla zainteresowanych montażem oryginalnego haka po troszeczkę niższych kosztach...
Gratuluję pomysłowości. A co będzie jak przez przypadek jakiś przedmiot w bagażniku wciśnie Ci guzik składania haka w trakcie jazdy z zapiętą przyczepą lub bagażnikiem rowerowym? Oryginalny przycisk składania uwzględnia taką okoliczność.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

pdm
27-07-2020, 20:20
Wystarczy nie montować przycisku w bagażniku lub kupić sobie z zabezpieczeniem (pokrywką).

lsulima
27-07-2020, 20:48
Odważnie, żeby nie użyć innego słowa. [emoji6] Życzę, żeby to druciarstwo nie odbiło się komuś czkawką.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

YANOOSH-69
28-07-2020, 12:59
Jak działa to zabezpieczenie w Ori czujniku?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

lsulima
28-07-2020, 14:00
Zabezpieczenie w czujniku?

YANOOSH-69
28-07-2020, 14:44
No dobra, to inaczej zapytam - jak włącza się i wyłącza oryginalny hak elektryczny i jak jest zabezpieczony przed przypadkowym schowaniem?

lsulima
28-07-2020, 16:55
Rozkłada się i składa poprzez dwukrotnie naciśnięcie przycisku. Jak do gniazda przyczepy podłączony jest jakiś odbiornik (przyczepa, uchwyt rowerowy) to moduł blikuje funkcje złożenia haka. Dodatkowo jak podczas składania/rozkładania hak trafi na przeszkodę, to automatycznie przerwany jest proces.

YANOOSH-69
28-07-2020, 18:34
Dzięki za info. No to teraz wiem co jest grane. A ile kosztuje taki moduł nowy i używany?

Jarek_Lodz
28-07-2020, 18:55
Tylko że zaprzestanie działania haka może być elementem zabezpieczenia silnika elektrycznego i umiejscowione w nim.

Pozdrawiam
Jarek

YANOOSH-69
28-07-2020, 19:18
Czy wspomniany moduł jest niezbędny także do haków automatycznych (wypinanych)? Jakie jeszcze funkcje pełni moduł?

pdm
31-07-2020, 14:02
Na 1 stronie masz napisane ile kosztuje komplet oryginalnych modułów + wiązka. Dolicz jeszcze usługę konfiguracji komputera (chyba że sam potrafisz).

biglyk
27-08-2020, 11:36
Czy któryś z kolegów mógłby wrzucić numer VIN autka z hakiem elektrycznym?
Najlepiej Hatchback (ale to raczej Mission Impossible) więc może być Kombi...
Cel wiadomy (dobór części)...

benokogel
27-08-2020, 18:14
Być może te zdjęcia trochę pomogą

Bump: cześć 2

Matych
27-08-2020, 21:11
Czy któryś z kolegów mógłby wrzucić numer VIN autka z hakiem elektrycznym?
Najlepiej Hatchback (ale to raczej Mission Impossible) więc może być Kombi...
Cel wiadomy (dobór części)...
Znalezienie takiego samochodu na oto moto zajmuje ok 3 min.

biglyk
27-08-2020, 21:55
Być może te zdjęcia trochę pomogą

Bump: cześć 2
Super! Wielkie dzięki. Jednak na Forumowiczów zawsze można liczyć!
Oprócz tych którzy wszystko wyszukują w 3 minuty na otomoto i jeszcze się tym chwalą... (robiąc błędy ortograficzne :)

Matych
27-08-2020, 22:02
WF0EXXWPCEGY84218 -nie trzeba dziękuję.A i błąd ortograficzny-to nie złe naciśnięcie klawisza

biglyk
27-08-2020, 22:32
WF0EXXWPCEGY84218 -nie trzeba dziękuję.A i błąd ortograficzny-to nie złe naciśnięcie klawisza

Mam już komplet potrzebnych informacji. Dzięki za pomoc, teraz skompletować klocki i może się uda...

BoroMK5
10-02-2021, 15:01
Tak, to jest gniazdo do podpięcia oryginalnej wiązki.

Powiedz mi proszę czy każdy mondeo na taką wtyczkę w instalacji po lewej stronie do ktorej podpinamywiazke oryginalnego haka?

BoroMK5
10-02-2021, 16:24
Pomóżcie. U mnie po lewej stronie nie ma wolnej wtyczki. W którym dokładnie miejscu szukać? Mam kompletny hak z wiązka i modułami oraz włącznikiem ale nie mam się gdzie z tym szystkim wpiąć...

Bynek
10-02-2021, 20:25
U mnie była wtyczka przy lewym tylnym nadkolu, pod wykładzinami bocznego schowka. Zdjęcie na początku wątku.

BoroMK5
11-02-2021, 10:52
U mnie była wtyczka przy lewym tylnym nadkolu, pod wykładzinami bocznego schowka. Zdjęcie na początku wątku.

U mnie niestety nie ma :-( co mogę zrobić w takiej sytuacji?

mlody3a
14-02-2021, 20:13
Witam,

W moim Mondziaku mk5 wystąpiła awaria haka automatycznego silniczem pracuje ale nie wysuwa sie hak, wyskakuje bład na komputerze i sygnał dzwiękowy. Glosnik został wypięty ale blad jest czy jest opcja usunąc to forscanema. Drugie pytanie jak zdemontowac hak, bo nie jest mi on potrzebny czy to jest jakas grubsza operacja czy da sie to.wykonac samemu bez kanału ?

lsulima
14-02-2021, 20:50
Da się. Ale jak zdemontujesz hak, to musisz założyć tylna belke.

Michal_86
15-03-2021, 07:13
Cześć,
pytanie głównie odo osób, które montowały hak w ciągu ostatniego roku, może dwóch.
Ile płaciliście za hak wraz z montażem? Ile za zwykły, a ile za elektryczny?

Danio's
15-03-2021, 07:25
Polecam elektryczny, samo rozłożenie już cieszy. W zależności czy kombi czy HB bedziesz miał rożne ceny, od tysiąca w górę

Michal_86
15-03-2021, 22:02
Czy to musi być oryginalny hak elektryczny Forda? Czy pasują/są dostępne na rynku też inne?

Siarra
16-03-2021, 16:25
Witam
Posiadam oryginalny hak oraz oryginalną wiązkę haka wraz z modułem
hak powinien być zaprogramowany do samochodu a nie jak sprzedawcy oferują druciarstwo na kabelki
Hak stały
Jeśli jesteś z okolic trójmiasta to mogę ci go nawet zamontować
Napisz na PW dogadamy szczegółu

MasterBurn
16-03-2021, 17:01
Witam
Posiadam oryginalny hak oraz oryginalną wiązkę haka wraz z modułem
hak powinien być zaprogramowany do samochodu a nie jak sprzedawcy oferują druciarstwo na kabelki
Hak stały
Jeśli jesteś z okolic trójmiasta to mogę ci go nawet zamontować
Napisz na PW dogadamy szczegółu

jak coś to szukam do mk4 kombi 2009 - Westfalia + moduł + wiązka :)

Danio's
17-03-2021, 05:32
hak
To zależy co potrzebujesz, są różne na rynku. Możesz kupić nówkę szutukę lub używany, oryginalny lub zamiennik.

wieslawstech
17-03-2021, 08:16
Witaj. Jestem zainteresowany hakiem do Kugi 2015.Jaka cena jaki kontakt.

Siarra
17-03-2021, 08:47
Witam
Ja sprzedaje tylko ten jeden hak do mondeo mk5 jest on zdemontowany z mojego prywatnego auta.
I tylko ten hak mogę komuś zamontować
Z programowaniem może być kłopot bo nie posiadam komputera ale jeśli będzie potrzeba to znajdę w okolicy specjalistę.

bary30
17-03-2021, 08:56
Witam
Czy będzie pasował do amerykańskiego Fusion z 2016?
Jaka cena z wysyłką?
Czy ktoś zakładał hak do tej wersji mondeo i może się pochwalić jaki, gdzie i za ile?

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Siarra
17-03-2021, 09:13
Mondeo mk5 kombi eutopa
prosze samemu sprawdzić numery

Kamil fusion czy mondeo
17-03-2021, 15:01
montowałem ostatnio 950zl firmy auto hak odpinany nie widać wogole mocowania haka wiązka z olx dedykowana do mk5 170zl komuś została zakładałem sam nie musiałem nic zmieniać w kompie może dlatego że nie mam czujników parkowania

Siarra
17-03-2021, 15:30
jeśli działa to fajnie
a sprawdzałeś z przyczepą czy nie wywala błędów oświetlenia?
a masz gniazdo 7 czy 13 pinowe?
no jak nie masz czujników to łatwiej bo nie będą pikały przy cofaniu (brak funkcji wyłączenia)

bary30
17-03-2021, 15:40
montowałem ostatnio 950zl firmy auto hak odpinany nie widać wogole mocowania haka wiązka z olx dedykowana do mk5 170zl komuś została zakładałem sam nie musiałem nic zmieniać w kompie może dlatego że nie mam czujników parkowaniaCzy Twój zestaw wyglądał jak ten na zdjęciach wyżej?

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Kamil fusion czy mondeo
18-03-2021, 09:50
Nie ja mam odpinany wiązka też inną dedykowana ale nie orginalna forda wystarczyło wpiąć kostkę nawet gniazdo haka jest przesuwne żeby można było schować je głębiej...

ziem
05-04-2021, 16:48
przejrzałem forum... ale nie do konca znalazlem odpowiedź...
chcę zamontować hak do mondeo kombi 2015 rok produkcji..

znalazłem że potrzebuje hak - DS7J-19D520-C*
ale obecnie wszędzie są tylko DS7J-19D521-KD

Czy będzie to pasowało do kombi przedliftowego?

dzieki za pomoc

benykuleczka1
14-07-2021, 05:09
Elo,
Czy ktos montowal hak do mondka mk5 najlepiej w 5d? Jakie ceny, jakie ewentuwalne problemy? Fajnie jakby ktos mial wiedze ile taka impreza w aso. Niekoniecznie musi byc od razu autoskladany. No wlasnie wystarczy montowany na stale czy moze lepiej zdejmowalny? Nie mialem do tej pory haka dlatego kazda uwaga cenna jest.

Kamil fusion czy mondeo
14-07-2021, 17:00
Nie ja mam odpinany po zdjęciu nie widać że jest hak

benykuleczka1
15-07-2021, 17:41
Dostałem info od dilera, montaż haka okolo 3800, ale co i jak to nie wiem, dopytam jak tam bedę.

marinowo
05-09-2021, 10:01
Witam wszystkich,
czy mógłby ktoś polecić zamiennik haka z wiązką do wersji Liftback?
Chętnie zakupiłbym oryginalną elektryczną używkę ale to graniczy z cudem aby dostać cały komplet (hak + wiązka + przycisk)
Oczywiście zamiennik rzecz jasna ręcznie wypinany a nie elektryk.

Dado777
10-05-2022, 09:58
Cześć, ma ktoś może szablon do wycięcia dziury w zderzaku pod oryginalny elektryczny hak ?

Mój mail jakby co to : dawid.tora@gmail.com

tomkrawiec
10-05-2022, 14:15
Jak Ci bardzo zalezy to moge poznym wieczorem wziac kawalek kartonu i isc odrysowac/porobic fotki ale cudow sie nie spodziewaj bo hak byl pradopododobnie domontowywany przez dealera i dziure sami wycinali !
ps. Ham mam elektryczny, skladany, aktywowany przyciskiem w bagazniku, auto wersja kombi

idefix75
22-06-2022, 20:08
Jak Ci bardzo zalezy to moge poznym wieczorem wziac kawalek kartonu i isc odrysowac/porobic fotki ale cudow sie nie spodziewaj bo hak byl pradopododobnie domontowywany przez dealera i dziure sami wycinali !
ps. Ham mam elektryczny, skladany, aktywowany przyciskiem w bagazniku, auto wersja kombi

Jezeli porobiles jakies fotki tej dziurki, to czy moglbys wklejic je tutaj.
Pomogloby to chyba wielu kolegom, ktorzy poroboja sami zamontowac taki hak(naprzyklad takiemu koledze jak ja) :)))))))

p_rafal
30-06-2022, 10:55
Witam
Do liftbacka titanium 2016, hak automatyczyny (nie elektryczny) jaki polecacie? Żeby po zdjęciu kuli był jak najmniej widoczny lub niewidoczny?
Jaki moduł kupić żeby czujniki parkowania automatycznie wyłączały się i nie trzeba było rzeźbić w wiązce?

AgeDee
29-07-2022, 21:48
Witam
Do liftbacka titanium 2016, hak automatyczyny (nie elektryczny) jaki polecacie? Żeby po zdjęciu kuli był jak najmniej widoczny lub niewidoczny?
Jaki moduł kupić żeby czujniki parkowania automatycznie wyłączały się i nie trzeba było rzeźbić w wiązce?

Polecam Westfalia. Po zdjęciu haka widać tylko to takie "ucho" bezpieczeństwa, ale samego gniazda przyczepy czy gniazda na kulę nie widać.
Podobno haki TowTrust są jeszcze mniej widoczne i taki chciałem montować, ale nie chciało mi sie sprowadzać tego z Angii

idefix75
12-08-2022, 06:36
Koledzy.
Jestem po montazu ele haka. Wyciecie otworow w zderzaku nie sprawia zadnego problemu. Od srodka zderzaka mamy natrasowane linie pod haki ele jak i normalny, wystarczy ciac po lini i ws,ystko wyglada jak z fabryki.
Pozdrawiam

chevy
01-07-2023, 19:21
Witam,
dziś udało mi się zamontować fabryczny hak z niefabryczną wiązką i modułem Witter Z214. Wszystko działa poprawnie poza jednym problemem. Wiązka ma wyjście na czujniki parkowania PDC (jeden kabel) ale nie mam pojęcia gdzie wpiąć go w instalację auta. Po wpięciu tego kabla komputer ma dostawać informację, że podłączona jest przyczepa i odłączać tylne PDC. Moduł haka montowałem z lewej strony, gdzie jest moduł tylnej części auta w tym PDC.
Proszę pomocy :)

Aby tylko nie prosić, dla pozostałych podaję opis kolorów przewodów do jakich należy podpiąć niefabryczne wiązki:

LAMPA LEWA (wpinamy się w pionową wiązkę która idzie po błotniku):
pozycja - pomarańczowo-zielony
stop - fioletowo-brązowy
wsteczny - niebiesko-biały
przeciw mgielny - niebiesko-biały
kierunek - fioletowo-szary (uwaga! w ten przewód wpinamy się w dolnej poziomej wiązce, która idzie po podłodze przy błotniku)

masa - w nadkolu jest śruba do której są już odłączona wiązka od tylnego sterownika
stały+ - na podłodze przy nadkolu jest szare gniazdo, ja miałem z wtyczką ale bez pinów. Można zarobić pin albo wpiąć się w gruby czerwono-brązowy kabel.

LAMPA PRAWA: (wpinamy się we wiązkę idącą po podłodze przy prawym nadkolu):
pozycja-fioletowo-niebieski
kierunek-pomarańczowo-zielony

Powodzenia :)

tomao
01-07-2023, 22:14
Fabryczny moduł wysyła informację o podłączeniu przyczepy do innych modułów w formie ramek CAN. Na niefabrycznym module nie da się tego zrobić.

Krzak1
02-07-2023, 09:14
Dla tego nie wiem czemu kolega zamontował fabryczny hak a wiązki już nie, szczególnie ze w większości mk5 są już wszystkie wtyczki gotowe, tylko wpiąć i zakodować.

chevy
02-07-2023, 09:49
Po protu tak udało mi się kupić, ale gdzieś doczytałem, że ten kabelek chyba odcina masę dla buzzera, choć sam PDC działa.
Jeśli tak, to pytanie czy ktoś wie jaki kabel odpowiada za załączanie buzzera?

tomao
02-07-2023, 10:11
Cały problem polega na tym, że w fabrycznym PDC nie ma osobnego głośnika.

tedi_k
02-07-2023, 13:44
...gdzieś doczytałem, że ten kabelek chyba odcina masę dla buzzera...

Możemy się założyć, że Kolega niczego takiego "nie doczytał"... No chyba, że Kolega gustuje w głupotach wypisywanych przez różnych "prawie fachowców"...

W Mondeo MK5 informacje z modułu haka oraz z modułu PDC (oraz pomiędzy nimi...) przesyłane są cyfrowo - po magistrali CAN.
Z tego też powodu potrzebny jest fabryczny moduł haka. "W porywach" niektóre moduły "dedykowane" czasem też działają...

leszek
13-07-2023, 17:40
koledzy podpowiedzcie gdzie w bagażniku znajdę plus w Fusionie gdyż
zamontowałem nie fabryczny hak oraz moduł z wiązką wszystko działa dobrze ale jak jest podłączony plus z modułu do akumulatora, a nie chce mi się ciągnąc całego kabla do akumulatora

wudar
21-07-2024, 22:07
Cześć, czy ktoś posiada wiedzę na temat kolorów kabli w bagażniku i do czego są. Przewalam Internet, forum i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Konkretnie chodzi o kable do których należy się wpiąć z przewodami od haka.

EDIT: już sobie poradziłem...