Zobacz pełną wersję : jaki olej do focusa tddi
robertt361 14-03-2007, 21:28 auto posiadam od pół roku na początku zastosowałem olej ford formua pełen syntetyk bo nigdzie w ksiązce serwisowej nie było napisane jaki ma olej . moze lepiej by było zastosowac mobil 1 połsyntetyk. auto ma przejechane 111OOtys km. moze ktos mi podpowie jaki olej najlepiej zastosowac. prosze o pomoc
Hildegard 14-03-2007, 21:47 moze ktos mi podpowie jaki olej najlepiej zastosowac. prosze o pomoc
Olej półsyntetyczny o podwyższonych parametrach Ford Formula E 5w-30 (http://www.ford.sklep.pl/sklep,1502,29831353,33382061550311,,,pl-pln,0,0.html)
robertt361 14-03-2007, 21:51 a nie lepszy by byl mobil 1 pol syntetyk?
Hildegard 14-03-2007, 22:00 a nie lepszy by byl mobil 1 pol syntetyk?
W zasadzie Ten syntetyk ,ktory wlales na poczatku tez byl b.dobry ,jezeli wlejesz pol syntetyk mobila tez nie zrobisz nic zle.
Warto sie tylko trzymac specyfikacji jaka zaleca producent ,a w tym przypadku jest to:
5 W30 albo 5 W40 .
P.S.
Ja wlalem do swojego TDDI teraz ten olej :
CASTROL GTX A1 TOPUP 5W-30 (http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=82916361&contentId=6004581)
7 lat i 150kkm - zawsze Ford 5W30 do kupienia poniżej 100zł za 5l - żadnych śladów ubytków między wymianami....
Inna sprawa ze na forach przewineło się kilka przypadków gdzie zmianili F. 5W30 na "lepszy" (niekoniecznie spełniający normę Ford-a) i im zaczeło brac olej - ale jakie to były silniki to nie pamiętam :)....
Jestem zadowolony i nie zmieniam....
powiem tak mam zrobione 83 tys moja foka caly czas na formule E w5-30 jezdze i jest spoko co do ubytkow to tylko z mojej winy w zimie lubie podriftowac i przekrecam silnik do granic :) jak jezdze spokojnie tom jest ok
Nurek 76 16-03-2007, 15:35 na liczniku mam 160 tys km i leję CASTROL GTX MAGNATEC 5W/40 syntetyk. Nie widzę powodów dla których miałbym zmieniać olej.
[ Dodano: 2007-03-16, 15:39 ]
przewineło się kilka przypadków gdzie zmianili F. 5W30 na "lepszy" (niekoniecznie spełniający normę Ford-a) i im zaczeło brac olej
Jeżeli zmienili na syntetyk to sie nie dziwię - zmiana mineralnego lub półsyntetyka na syntetyk to nieporozumienie. Ponieważ syntetyk potrafi "wypłukać" naloty i osady i wtedy silnik zaczyna brać olej bo tworzą się luzy. Tyle co wiem.
Ja leję 10 w 40 mobil i między wymianami nie ma ubytków.auto ma ponad 280000 przejechane i nigdy nie zabrakło oleju! nie wiem czy to właściwy olej taki zalecono przy wymianie(nie w aso)pali koło 6,3 w trasie(120-130) a na mieście kolo 7,5.mam też zamontowany magnetyzer dynamic fuel(lepszy przyspiech i mniej spala) :fcp7
Nurek 76 19-03-2007, 06:45 mam też zamontowany magnetyzer dynamic fuel(lepszy przyspiech i mniej spala)
:fcp18 Chyba że w podświadomości :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2
jak poszukam kartki z hamowni to zobaczysz :fcp6 a teraz spróbuj http://www.maksor.pl/index.php?id=df może się dowiesz co to magnetyzer(bez obrazy). Ile spalają 1.8 zetec kombi kolegów?ha?
Nurek 76 04-04-2007, 12:40 a teraz spróbuj http://www.maksor.pl/index.php?id=df może się dowiesz co to magnetyzer(bez obrazy).
Czy zagłębiłeś się w tekst do którego link podałeś? Autor pisze byleby napisać, nieważne co. Sens typu: masło maślane. A jak umieszczę stronę w necie, że zwykły facet nic nie mający wspólnego z jogą może sam sobie loda zrobić. A Ci co nie potrafią to patafiany - to w to też uwierzysz ? Tekst dobry dla wieśtuningowców.
Nie wierzysz nie musisz!Poczytaj opinie klientów to może to rzuci troche swiatła na tą twoją jogę.Spróbuj sam(wypożyczają magnetyzery do testów za kaucją)ja też wziełem "tylko"do testu i mam do dziś.A wieś tuning to PIONIER na tylnej szybie i dupna kolumna na tylnej półce :fcp2
Witam,
tylko olej Motul 5W30 dedykowany dla Forda.
U mnie przez pierwsze 10000km był 5W30 Formula E od forda.
Ponieważ zmieniłem softa w silniku to po konsultacjach z Masters'ami wlewam Motula dla Forda, zmieniam co 12000km z filtrem a temperatura na silniku podczas pomiaru na hamowni spadła o około 15 stopni!! :).
Pozdrawiam, tyle ode mnie.
Michał P 05-04-2007, 14:55 Ponieważ zmieniłem softa w silniku to po konsultacjach z Masters'ami wlewam Motula dla Forda, zmieniam co 12000km z filtrem a temperatura na silniku podczas pomiaru na hamowni spadła o około 15 stopni!! .
Nie wiem czy ten spadek temp. to dobre zjawisko. Wraz ze zmniejszeniem różnicy temperatur między silnikiem a otoczeniem maleje sprawność układu.
Pozdrawiam.
castrol edge 5w30, tak zaleca castrol
castrol edge 5w30, tak zaleca castrol
Castrol zaleca Magnatec Professional A1 5W-30,castrol edge jest pod pozycją-dobry.
Pzdr.
Ponieważ zmieniłem softa w silniku to po konsultacjach z Masters'ami wlewam Motula dla Forda, zmieniam co 12000km z filtrem a temperatura na silniku podczas pomiaru na hamowni spadła o około 15 stopni!! .
Nie wiem czy ten spadek temp. to dobre zjawisko. Wraz ze zmniejszeniem różnicy temperatur między silnikiem a otoczeniem maleje sprawność układu.
Pozdrawiam.
Zaskoczyłeś mnie! :) bo jeżeli mial na Ford Formule E 5W30 temperaturę 105 stopni co nie jest dobre a po aplikacji najpierw Motula 5W30 a potem sofcie temperatura była 91-93 to raczej jest lepiej. Rozmawiałem z kolesiami od TDI, od TDCi, z Master'sem i powiedział że Motul jest najlepszym olejem do dłubniętego silnika.
Pozdrówka :).
Michał P 15-04-2007, 21:12 To nie jest tak, że im wyższa temp. silnika tym lepiej bo będzie większa sprawność układu. Sądzę, że silnik powinien dogrzewać się do temp. przewidzianej przez kostruktora. Jezeli 91-93 stopni jest tą temp. to pewnie wszystko OK
Pozdrawiam
Krzysztoff 27-04-2007, 12:07 Witam,
Zgodnie z wiedza jaka posiadam, olej w silniku oprócz smarowania pełni również rolę chłodziwa (chłodnice oleju). Tak więc temperatura oleju powinna być optymalna tzn. taka przy której olej posiada pełne własciwości smarne i nie starzy się zbyt szybko. Optymalna to znaczy również nie zbyt chłodny. Producenci oleju podają w specyfikacja temp. zapłonu i to tez jest jakis punkt odniesienia. Pozdrwiam
[ Dodano: 2007-04-27, 12:14 ]
Co do oleju proponowanego przez FORDA to w przypadku Focusa zarówno do benzyny jak i diesela proponowany jest ten sam olej 5W30. Jezdze modelem TDdi. W przypadku takich silników z turbiną ta liczba 30 mnie martwi, ponieważ "turbinowcy" podkreślają że tu lepiej pasuje 40 lub nawet 50. Zwiazane to jest z lokalnymi napręzeniami termicznymi łożysk-panewek turbin. One poprostu nie lubią zbyt rzadkich olejów...
Może na forum jest ktos mądrzejszy i mnie pocieszy, że nie mam racji. Obecnie stosuje się ślepo do zalecen FORDA i jeżdżę na 5W30.
Pozdrawiam
Marcin18 28-04-2007, 09:58 Ja miałem Fokusa z 1999 r. 1.8 TDDI z przebiegiem 165000 tyś km i stosowałem mobil 1 półsyntetyk i było ok.
korek007 28-04-2007, 20:25 Witam.
A ja do mojej foki uzywam Liqui Moly 5W30 o specyfikacji Forda. Może kupiłbym Motul specific ford, ale jest troche za drogi (5 l - ponad 300 PLN) Liqui Moly kosztuje w IC 13kilka zł za 5l. Pozdrawiam.
ja mam focusa z 2000 roku 1.8 TDDi i stosuje Mobil 1 , ponieważ jest najlepszy do silników Diesla. Może i jest troche droższy niż inne, ale za to najlepszy !
robertt361 02-05-2007, 20:17 Marcin 18 napisz jaki mibil 1 stosujesz pół syntetyk czy syntetyk i czy jes to specjalny do diezla czy jes ogólny do bezzyny i deizla
tylko 5W-30 najlepiej w oryginale, stanowczo odradzam pelny syntetyk
lysy3101 05-05-2007, 22:40 Polecam produkty firmy VALVOLINE http://www.valvoline.pl/
A zwłaszcza dodatki VPS do paliw czyszczące cały układ wtryskowy oraz komorę spalania
oraz oleje z serii MAXLIFE do samochodów z przebiegiem powyżej 100 tyś na temat każdego produktu można sobie poczytać na stronie producenta naprawdę polecam
Dystrybutor w Krakowie:
Kraków
JC Auto Kraków sp.j.
ul. Zakopiańska 301
tel. (012) 267 47 77
napisz jaki mibil 1 stosujesz pół syntetyk czy syntetyk i czy jes to specjalny do diezla czy jes ogólny do bezzyny i deizla
Ja stosuje syntetyk do benzyny i diesla. Najwyższej klasy lepkości.
stanowczo odradzam pelny syntetyk
Dlaczego, i to w dodatku stanowczo :fcp9
Pzdr
Nurek 76 07-05-2007, 07:32 dziab napisał/a:
stanowczo odradzam pelny syntetyk
Dlaczego, i to w dodatku stanowczo :fcp9
Pzdr
dziab, zabrakło argumentów? Jestem bardzo ciekaw co złego widzisz w oleju syntetycznym?
Ja stosuje syntetyk do benzyny i diesla. Najwyższej klasy lepkości.
Jest to mobil 1 0W60 (wg SAE)
Jak kupiłem foke, wymieniłem olej na Mobil1 5W50. Silnik nie jest wyżyłowany więc wystarczy. Przejechałem 14kkm od wymiany i nie wziął nic. Posiadaczom mocniejszych jednostek napędowych niż moja, zasilanych etylinką (nigdy ropniaka nie miałem, nie lubię, nie chcę, nie znam się, nie wypowiadam się), polecam 0W40 Mobila, ewentualnie cierpiącym na nadmiar gotówki proponuję Castrol GTX Magnatec, też 0w40. Widziałem CRX'a z 380kkm na szafie, na 10kkm chłepcze go może z setkę. ...eee sory, chłeptał, teraz to już go nic nie wyprostuje.
Anegdota: Kiedyś dałem do "oferty" dwa ogłoszenia. "Kupię hondę CRX w dobrym stanie" i podałem maila, dostałem koło stu odpowiedzi. Drugie "Kupię prostą hondę CRX" i podałem nr telefonu. Zadzwoniły dwie osoby. Pierwszy facet zapytał czy chodzi mi o dobrze wyciągniętą, żeby zostawiała dwa ślady. Zaprzeczyłem, a on parsknął śmiechem i odłożył słuchawkę. Drugi pytał czy ktoś się zgłosił bo on też szuka. :D
A posiadaczom magnetyzerów co dają kopa, szczególnie tych wypasionych po 2k PLN czyli:
pełna-profeska-mastha-szos-Kozienice-tjuning-stajl, made by [WYMODEROWANO_ADRES_STRONY_WWW] (http://www.maksor.pl)
polecam książkę do fizyki dla gimnazjalistów, jebnięcie z barana w ścianę, zimny prysznic, lewatywę, i dołożenie do swojego zestawu tjuningowego:
super-mega-full-gangsta-wypas-pink-stożek-air-filter made by Ť555ť
Dla wszystkich forumowiczów, tylko u mnie, tylko do 30 lutego 2016 roku, oferta specjalna!
Stożkowy, różowy, jedyny w swoim rodzaju filtr powietrza który zmieni twoje auto w prawdziwego drugstera, spowoduje że silnik będzie pracował nawet na mineralnej niegazowanej, krawat zawiąże i usunie ciążę, możesz kupić za jedyne:
1999 PLN
+VAT +koszt wysyłki +akcyza +opłata manipulacyjna +znaczki skarbowe +napiwek
Spiesz się, liczba sztuk w promocji ograniczona, oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Zdjęcia oraz treść opinii setek, ba tysięcy zadowolonych klientów będę Ci słał codziennie (oprócz sobót, niedziel i świąt) po trzy sztuki do usranej śmierci, albo odwołania subskrypcji aktem notarialnym lub prawomocnym wyrokiem sądowym. Amen.
Wszystkich zainteresowanych proszę o wysłanie PW. W treści proszę zawrzeć numer konta, numer karty kredytowej, wszystkie niezbędne PIN'y. Swoje godziny pracy, wymiary, numer telefonu oraz zdjęcie żony.
...ups trochę mnie poniosło. Oświadczam że tym tekstem nie chciałem nikogo obrazić (szczególnie mieszkańców Kozienic). Jest to tylko spontaniczny i subiektywny komentarz do wzmianki o magnetyzerach. Umieszczony poniżej merytorycznej części posta jak najbardziej związanej z tematem. Moderatorze: jeśli nawet cień uśmiechu nie zagościł na twojej twarzy po przeczytaniu tego posta, nie będę miał Ci za złe jeśli usuniesz część niezwiązaną bezpośrednio z tematem.
[ Dodano: 2007-05-22, 02:20 ]
Jeżeli zmienili na syntetyk to sie nie dziwię - zmiana mineralnego lub półsyntetyka na syntetyk to nieporozumienie. Ponieważ syntetyk potrafi "wypłukać" naloty i osady i wtedy silnik zaczyna brać olej bo tworzą się luzy. Tyle co wiem.
To ja dodam że owszem, taka sytuacja może mieć miejsce w silnikach o dużych przebiegach, przy zmianie "minerała" na jakiś wypasiony, lepki ja rydzyka ręce i rzadki jak sraczka syntetyk. Na skutek zużywania/wycierania się cylindra/tłoka (tylko etylina, w temacie ON - nie mam zdania), powstaje między nimi szczelina. Wypełnia się ona "nagarem", czyli całym przyjaranym brudem z silnika. Jest to całkiem normalne zjawisko. Zmiana oleju na taki o lepszych właściwościach czyszczących/smarujących albo używanie "kosmetyków" i "polepszaczy" do oleju może spowodować że ów syf który zapewniał szczelność naszej komorze spalania może zostać wypłukany. Do 100kkm raczej bym się nie przejmował, aczkolwiek dla świętego spokoju wszyscy mechanicy odradzają taką zmianę.
BTW: Magiczny, czyszczący sok z gumijagód który się dodaje do paliwa zapewne też może ów syf wypłukać.
Ja teraz będę zmieniał olej na mobli 1 ale 10W-40 bo myślę, że jak na Polskie warunki w zupełności wystarcza a i jest tańszy niż 0W-60
ghostlukas 23-05-2007, 15:47 Ja używam oleju Formula E 5w-30, olej półsyntetyczny o podwyższonych parametrach.
|
|