Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Duża wilgotność z rana i nie działa połowa elektroniki

dobo_28
08-05-2015, 01:49
Witam,

Po raz pierwszy moje auto zaprotestowało w czwartkowy poranek.
Pierwszym objawem było, brak centralnego zamka zaświeciły się tylko światła ale zamki w drzwiach się nie odblokowały więc nie pozostało nic jak otwarcie drzwi z kluczyka.
Kolejne objawy to:
- ciemność na Conversie nawet po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu na pierwsze położenie kompletna ciemność, ale auto udało się odpalić.
- próba uruchomienia radia powiodła się ale wyskoczył komunikat, że po godzinie się wyłączy - radio nie widzi, że silnik pracuje, a jak je wyłączyłem to nie wygaszał się do końca zostawała niebieska grafika
- nie działa prawa strona opuszczania i podnoszenia szyb po jakimś czasie od ruszenia ok 15 min sprawdzając co jeszcze działa lub nie i lewa strona odmówiła posłuszeństwa
- nie działała sterowanie lusterkami bocznymi
- brak nawiewu i możliwości jego sterowania

Światła i kierunki działały, wspomaganie działało, instalka LPG również.

Po przejechaniu 60 km wyłączeniu silnika i próbie zamknięcia auta nadal nie działało centralne.

Kolejna próba o godz. 16.00 ładna pogoda słoneczko poświeciło i auto działa jak by nigdy nic się nie stało tylko na liczniku nie przybyło kilometrów.

Jak dla mnie to wygląda jak by BCM nie miał zasilania i dlatego nic nie działało.
Może przez dużą wilgotność był problem z bezpiecznikiem zasilającym moduł BCM albo moduł daje mi już komunikat szykuj się na moją wymianę :(

trzesickipiotr
08-05-2015, 07:57
Witaj
Może po prostu masz gdzieś rozizolowany kabel i trochę skumulowanej wilgoci stworzyło kroplę wody i mikrozwarcie? Maska do góry i poszukaj śladów gryzoni- lubią sobie pogryźć :-)

Trochę odchodząc od tematu... Czy Wy też tak macie, że w wilgotne dni (mżawka, zaraz po deszczu lub w trakcie) silnik pracuje dużo lepiej niż w suchy pogodny dzień? Nie mówię o konkretnym modelu, miałem w życiu 6 aut i w każdym było tak samo. Przy dużej wilgotności silnik jest żwawszy, pracuje równiej, ciszej. Subiektywne odczucia czy coś w tym jest?

PT

japim
08-05-2015, 10:02
Wiglotnosc i osiagi silnika to rozmowa na inny watek - poszukaj sobie dotrysk wody z czasow WWII: http://en.wikipedia.org/wiki/Water_injection_%28engine%29

piratus
08-05-2015, 10:35
Ja pierwsze co bym zrobił to posprawdzał połączenia masowe. Zasilanie pewnie masz ale brak poprawnej masy i głupieje.

kris1978
08-05-2015, 11:38
A może najpierw sprawdź akumulator ?

dobo_28
08-05-2015, 12:53
Dziś znowu był problem godz. 7.40 takie samo zachowanie ale jak poświeciło słoneczko to ok godz. 10.20 wszystko znowu zaczęło działać.
Zastanawiam się czy to nie problem z bezpiecznikiem w skrzynce pod maską może ma zaśniedziały styk i jak jest wilgotno to nie działa albo faktycznie coś z tą masą tylko gdzie jej szukać? Sprawdzę jeszcze zachowanie BCM jak wyciągnę bezpiecznik zasilania modułu. Akumulator nówka ma niecały rok no i auto odpala silnik pracuje poza resztą elektroniki.