Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] woda w bagażniku przyczyny ?

tomaszekzu
10-05-2015, 11:15
Witam mam problem z dostawaniem sie wody do bagażnika po każdej ulewie po lewej stronie pod wykładzina jest kałuża uszczelniałem już te plastiki na dachu ale nic to nie dało.Może ktos ma jakiś pomysł którędy ta woda sie dostaje.Dodam że woda lała sie po obu stronach a teraz tylko z lewej strony.

Veris
10-05-2015, 17:39
Dużo jest tematów na temat wody w bagażniku w naszych foczkach, poszukaj tematów :)
Ja osobiście też miałem problem w moim Focusie, woda była w bagażniku aż do tego stopnia że po ulewie miałem mokrą kanapę z tyłu po lewej stronie. Woda ciekła przez lewą tylną lampę (jak odpiąłem plastik w bagażniku ten pod lampą to po takim białym bolcu wystającym z góry woda spływała), Focusa oddałem do warsztatu poodkręcali to wszystko i brali na sylikon lecz nie dawało to oczekiwanych efektów bo dalej ciekło, w końcu wzięli to na klej do podszybia i do dzisiaj mam spokój i jest suchutko po dużych ulewach. Gdzieś też pisali że może przez spoiler woda podciekać, dużo jest możliwości.

chudyyy
10-05-2015, 19:14
stawiam na lanie się wody spod lampy, przerabiałem to samo w c-max, uszczelnienie w postaci masy "ala plastelina" pomogło, kleju nie polecam bo potem ciężko wyjąć lampę aby wymienić żarówki

kiroll
10-05-2015, 19:20
a moze zle uszczelniłes z lewej strony skoro z prawej nie cieknie.

Veris
10-05-2015, 20:03
Co do żarówek to przy klejeniu zostały wszystkie wymienione żarówki w lampie w razie by po klejeniu nie domagały ;) ale racja że klejem trochę lipnie :)

patryk88
19-05-2015, 09:55
tez ostatnio walczyłem z woda w bagazniku w moim kombii.. uszleniałem lampe ale lało sie dalej.. podejrzewałem reling ale po kolejnym deszczu przypadkowo zauwazyłem pekniecie masy uszcelniajacej na przy otworze gdzie wchodzi mocowanie tylnej klapy.. kupiłem mase uszczelniajaca marki novol i rzucilem na pekniecie.. profilaktycznie posmarowałem tez pod relingiem i od tamtej pory jest sucho :)

tomaszekzu
24-05-2015, 14:48
uszczelniłem pod lampa miejsca na wkrety i dalej sie leje. woda do bagaznika dostaje sie przez zaczep plastiku znajdujacego sie w bagażniku pod lampą(tego bliżej okienka).Może ktoś ma jeszcze jakies pomysły

Ford390
12-02-2016, 09:06
Mam ten sam problem, szukam właśnie takich zacisków ale raczej nie można ich zdobyć. Pozostaje chyba tylko uszczelnienia na maksa :)

spokokamil
16-07-2016, 14:56
Witam. Mam kilka pytań więcej do tego wątku.
Może ktoś się do nich odniesie.

1. W zaznaczonych na czerwono miejscach (fot.7276-widok całego bagażnika) znajdowały się kałuże wody. Skąd się mogą one tam pojawić? Uszczelka od bagażnika czy może trzeba to powiązać z podpunktem numer 2.
2. Co to za gumowe przejście do którego wędruje zielony kabel, pomiędzy bagażnikiem, a podwoziem(fot.7277 i 7278), ponieważ w tamtych miejscach znajduje się cały czas woda? Czy zawodzą chlapacze?
3. Materiał przypominający filc w wewnętrznej części bagażnika(fot.7269 i 7270), był bardzo wilgotny w zaznaczonych miejscach tj. mniej więcej połowa całego obszaru.

Z góry dziękuję.

Adrian 1
17-07-2016, 08:42
U mnie też ciekło po każdej ulewie woda w kufrze i podsufitka mokra. Samochod napewno nie uszkodzony i nie naprawiany, okazalo sie ze pod listwa byly pekniecia masy uszczelnaijacej pomiedzy spawami (duzo bylo o tym pisane, cos wadliwego ford zrobil) podjelem probę naprawy. Uzylem jakiegos silikonu neutranego do szyb. narazie od 2 miesiecy spokoj a pada dosyc czesto.
Pozdrawiam

dario3
17-07-2016, 10:53
Ja również miałem bardzo dużo wody w bagażniku. Woda ciekła z prawej strony i szukając przy pomocy ręczników papierowych i wody i udało się zlokalizować że woda cieknie z dachu. Zerwałem delikatnie żeby nie połamać plastikową listwę zamontowaną na dachy (przyklejona taśmą dwustronną), wydrapałem stary sylikon/ masę na długości ok 20 cm przed końcem bagażnika. Okleiłem taśmą papierową krawędzie wzdłuż listwy i nałożyłem pędzlem zakupioną masę uszczelniającą. W miejscach gdzie zerwałem stary sylikon dość grubo żeby uzyskać starą grubość i dodatkowo na całej długości przesmarowałem cienką warstwą profilaktycznie. Na drugi dzień zamocowałem listwę dachową przy użyciu kleju do szyb. Od tej pory ani kropli wody w bagażniku.

Przy okazji dostawała mi się również woda pod nogami kierowcy i pasażera z przodu. U kierowcy było lekko mokre a u pasażera pływało wszystko. Okazało się że u kierowcy ten największy otwór techniczny przeciekał więc przesmarowałem go całego masą uszczelniającą i wszystkie inne profilaktycznie. Oprócz tego okazało się że woda również cieknie przy rurce odprowadzającej wodę z klimatyzacji. Zauważyłem że jeden z plastikowych ząbków dociskających rurkę do blachy jest pęknięty, przez co rurka nie przylegała do blachy a przez dziurkę po pękniętym zaczepie woda wlewała się do środka. Zdemontowałem całe kolanko przesmarowałem cały otwór wokół klejem do szyb i zamontowałem owe kolanko i spokój.

weuek
17-07-2016, 11:55
Czy po liftingu coś poprawiono w tej kwestii? Bo widzę, że sami właściciele przedliftingowych modeli piszą o przeciekaniu. A u siebie wody nie zauważyłem.

tomfoc2
17-07-2016, 15:09
Witam. Mam kilka pytań więcej do tego wątku.
Może ktoś się do nich odniesie.

1. W zaznaczonych na czerwono miejscach (fot.7276-widok całego bagażnika) znajdowały się kałuże wody. Skąd się mogą one tam pojawić? Uszczelka od bagażnika czy może trzeba to powiązać z podpunktem numer 2.
2. Co to za gumowe przejście do którego wędruje zielony kabel, pomiędzy bagażnikiem, a podwoziem(fot.7277 i 7278), ponieważ w tamtych miejscach znajduje się cały czas woda? Czy zawodzą chlapacze?
3. Materiał przypominający filc w wewnętrznej części bagażnika(fot.7269 i 7270), był bardzo wilgotny w zaznaczonych miejscach tj. mniej więcej połowa całego obszaru.

Z góry dziękuję.

Do sprawdzenia na pewno lampy tylne(dokładnie bolce plastikowe w które wchodzą śruby) ale najbardziej prawdopodobną przyczyną w twoim aucie, będzie nieszczelność tzw. BLENDY (owiewki na klapie). odkręć ją a zobaczysz aż trzy otwory przez które może woda cieknąć i spływa po plastikach na boki do bagażnika. Znam to z autopsji,przerabiałem w swoim w maju.

spokokamil
20-07-2016, 10:21
Znaleziony przeciek...pęknięcia na spawach po obu stronach.

Radzio Focus II FL
25-07-2016, 11:32
Witam,
Miałem ten sam problem z wodą w bagażniku w moim Focusie kombi 2008r. Po każdym deszczu po otwarciu bagażnika czekała na mnie niespodzianka w postaci kałuży z lewej strony przy słupku. W moim przypadku musiałem zerwać z dachu lewą czarną listwę, odtłuścić rynienkę a następnie wypełnić silikonem dekarskim bezbarwnym i przykleić listwę. Zabieg tani ale skuteczny do tej pory żadna ulewa nie jest straszna dla mojej foki a i nic nie widać żeby było coś robione przy dachu.

Seb.o
02-01-2017, 08:50
Witajcie, Jaką masę uszczeniającą urzywacie swoich autach ? Firma, rodzaj?
Chciałbym uniknąć jej pekania jak jest w oryginalnej masie stosowaniej przez Forda i przez to nam ciekniej woda do środka auta.

radek70
02-01-2017, 18:51
Seb.o , użyłem silikonu neutralnego z Casto. 11 stycznia minie dwa lata jak mam sucho w bagażniku. Post @29 tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80746&page=3

drk001
02-01-2017, 21:47
Seb.o Sikaflex 221

Archangel
14-02-2022, 20:04
Witam klubowicze
Mam Focusa Mk2 od roku. Kupiłem zimą i nie widziałem żadnych wycieków.
Teraz w okresie wiosennym, stale woda w bagażniku i czuć pleśnią.
co z tym zrobić, bo widzę że walczycie?
proszę o jakieś precyzyjne odpowiedzi.
A i taka mała dygresja, kto wymyślił wymianę filtra kabinowego, że trzeba geja od gazu wyciągąć? przecież to nie logiczne.
I pytanie, czy jako go odepnę od złaczki podczas wymiany to trzeba potem jakąć adaptację przez komputer robić?
pomóżcie proszę:)

hindus
14-02-2022, 21:10
Po prostu tam szedł kanał wentylacyjny powietrza i uznali że dobre miejsce.
Jak nie będziesz zapłonu odpalać to możesz spokojnie odpinać.

rav 75
15-02-2022, 06:05
Gej od gazu ma na tyle długie przewody że nie trzeba odpinać przy wymianie filtra kabinowego. Kilkanaście razy wymieniałem i nigdy nie odpinalem.
W kwestii wycieków najpierw znajdź przyczynę. Usuwanie skutków nie ma sensu.

DRJ
10-03-2022, 17:57
Znaleziony przeciek...pęknięcia na spawach po obu stronach.

Wiem, że temat stary, ale o jakie spawy chodzi i gdzie jest ich lokalizacja?

krzys1968
10-03-2022, 19:19
Wiem, że temat stary, ale o jakie spawy chodzi i gdzie jest ich lokalizacja?

Tu sobie poczytaj jest o mk3 ale problem ten sam https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236602

bonius
05-01-2023, 09:36
Moje auto to Focus MK2 FL kombi 08r.

Jeśli ktoś trafi na ten temat załączę kilka zdjęć z mojej leciwej foczki :)

Przecieka na zaznaczonych na zdjęciu łączeniach blachy. Generalnie jeśli dostaje się woda do bagażnika, trzeba dokładnie obejrzeć i uszczelnić wszystkie miejsca w których łączą się ze sobą blachy słupków, dachu, zawiasów itp.

RamzyY
27-04-2023, 07:39
Siemka. Mam problem z wodą Focus mk1 2004 sedan, woda jak na załączonym filmie i fotkach, pojawiła się być może po zmianie lewej lampy, albo zbieg okoliczności.
Pod 3 śruby lampy dałem gumowe uszczelki i nic. Piankową uszczelkę lampy poleciałem silikonem i też nic. Między lampą, a karoserią jest zawsze sucho. Może jakiś zgrzew puścił?
Dziury wywierciłem wczoraj z braku pomysłu, tymczasowo.

https://youtube.com/shorts/mt0UUh6b0D4?feature=share
128568

128569

128570

Artqjak
27-04-2023, 09:16
Hej.
Tak jak wyżej pisali, sprawdź za tą kratką plastikową, nie wiem jak u Ciebie, ale w mk3 zbiera się tam woda i przelewa się do bagażnika. Od spodu jest korek spustowy.

RamzyY
02-05-2023, 08:41
Okej, zobaczę przy najbliższej okazji. Dzięki

RamzyY
01-07-2023, 09:00
Hej.
Tak jak wyżej pisali, sprawdź za tą kratką plastikową, nie wiem jak u Ciebie, ale w mk3 zbiera się tam woda i przelewa się do bagażnika. Od spodu jest korek spustowy.

Dokładnie, dziękuję wszystkim za pomoc, winna okazała się kratka sąsiadującą z zachodzącym na nią zderzakiem "po lustrzanej stronie" wlewu paliwa. Dostęp tam jest tragiczny, ale cośtam pomodziłem i jest sucho.

Andrzej_K
01-07-2023, 09:08
(...) Dostęp tam jest tragiczny, (...)

Zderzaka nie zdejmowałeś?

RamzyY
24-09-2023, 03:26
zderzaka nie zdejmowałem, zrobiłem pianką wolnorozprężną, nie wiem czy dalej zdało by egzamin, początki ok, ale fordzina poszła na żyletki ;<