Zobacz pełną wersję : Przyciemniłem szyby w firmie Technicolor-odradzam
Moja opowieść dotyczy firmy "Technicolor" w miejscowości Kiełpin k/ Zielonej Góry.
No więc zaczęło się od wyszukania na Allegro ogłoszenia że przyciemniają szyby, że to nie folia itp. Cena była atrakcyjna (800 zł). Zadzwoniłem, pytam o szczegóły no i okazało się, że te 800 złotych to cena za mały samochód a do mojego Mondka to będzie jakieś 1400 zł. (na Allegro nic nie pisali do jakiego samochodu czyli jak w Afryce "tylko one dolar" na dzień dobry aby zainteresować klienta) Znalazłem ich stronę w internecie i czytam same superlatywy: "Rewolucyjna technologia oparta na technologii kosmicznej używanej przez NASA do pokrywania powierzchni statków kosmicznych..." i dalej : "FOTOCHROM - ściemnianie się szyby w dzień w zależności od natężenia światła, w nocy rozjaśnianie się. W dzień unikamy rażenia promieni słonecznych w nocy nie tracimy dobrej widoczności. DZIĘKI TEMU EFEKTOWI, NIE MAMY TAK JAK W PRZYPADKU FOLII, PROBLEMÓW Z MANEWROWANIEM." Muszę przyznać że to mnie przekonało. Fajnie by było jak by się szyby przyciemniały w dzień a w nocy rozjaśniały. Było mi trochę po drodze, a że to ok. 500 km od domu i sam proces trwa 8 godzin więc potrzebny nocleg. I tu zaczęły się pierwsze schody: Po rezerwacji terminu firma przysyła sms i podaje adres i telefon aby załątwić sobie nocleg. Cena za nocleg 50 zł w tym przywiesienie i odwiezienie. No to fajnie myślę. Ale jak zadzwoniłem to okazało się że za te 50 zł to tylko pobyt w dzień a nocleg drożej. Potem przeczytałem w internecie komentarze i ludzie generalnie narzekali na brud. No więc przy pomocy gościa z firmy "Technicolor" zmieniłem nocleg na inny - dużo droższy. I to jedyne całkowicie pozytywne wrażenie. Wygodny mały hotelik, fajny pokoik, dobre jedzenie i miła obsługa. Właściciel też b. uprzejmy i podwiózł mnie do firmy. Jak by ktoś chciał polecam. Miejscowość nazywa się Drzonków adres Kąpielowa 26 a do firmy zaledwie kilka km.
Zajeżdżam rano do firmy, a tam wszystko mieści się w niewielkim parterowym budyneczku przypominającym większy garaż. Ogrodzone toto wysokim murem i gdybym tam przyjechał sam to pewnie bym tej firmy w ogóle nie zauważył. Szukałem porządnego budynku na miarę porządnej reklamy w internecie a tam, nawet nie ma parkingu. Parkuje się na łące na przeciwko. W środku też brak porządnej poczekalni dla klientów a o expresie do kawy można tylko pomarzyć. Przecież czasem ludzie przyjeżdząją prosto z drogi. Myślałem, że zobaczę próbki do wyboru jak to będzie wyglądać z warstwą SOLAR a jak z FOTOCHROM, a tu w kącie stała jedna szyba - dość jasna z cienką powłoką. Nie mogłem zobaczyć jak wygląda efekt przyciemniania się szyby na słońcu. No ale trudno. Gościu zapewnia mnie, że u mnie w samochodzie będzie wyglądało zupełnie inaczej i że będę zadowolony. A no - zobaczę. Jak już przejechałem taki kawał drogi to szkoda rezygnować. Miało być ok. 1400 zł za całą usługę ale od słowa do słowa zrobiło się dużo drożej bo: szyby przednie boczne muszą przepuszczać min. 75% światła a tylne boczne można zrobić dużo ciemniejsze. Zaproponowano mi cieniowanie - czyli efekt łagodnego przejścia od jaśniejszej do ciemniejszej szyby. Zgodziłem się. No a na koniec gościu mówi że za darmo dołoży mi dodatkową powłokę antyodblaskową która tłumi refleksy. Za darmo myślę? - czemu nie. No i w całości wyszło ponad 1700 zł. Utargowałem na 1600 zł. Przyjeżdżam po 8 godzinach a silnik w moim samochodzie chodzi (jak doszedłem przez kilka godzin) i grzeje do środka bo klej musi wyschnąć. (tylną szybę wycinają i później ponownie wklejają) Niewiele tego dnia mogłem zobaczyć przy sztucznym świetle (bo to był początek lutego) Gosciu zalecał ostrożność do wieczora bo klej świeży.
Następnego dnia rano byłem już rozczarowany. Ta dodatkowa warstwa antyrefleksyjna ma taki brzydki opalizujący pod kątem kolor. Wydaje się, że cały efekt cieniowania został uzyskany tylko przez nałożenie tej opalizującej warstwy. Po co ja się na nią zgodziłem. Przecież na tylnej bocznej i tylnej szybie odblaski słońca nie są takie istotne !
No i nie ma tego na czym mi najbardziej zależało: Szyba NIE PRZYCIEMNIA SIĘ NA SŁOŃCU ! sprawdziłem to przez naklejenie na szybę paska czarnego papieru i wystawienie na słońce. Po odklejeniu paska, żadnych zmian w odcieniu tego zakrytego kawałka. I jeszcze tektst który dostałem na końcu. Nazywa się to "Informacja dla użytkowników szyb przyciemnianych metodą PIECOWĄ" Przytoczę tylko fragmenty:
"Czyścić tylko i wyłącznie miękką tkaniną, suchą lub wilgotną nasączoną wodą lub denaturatem.... bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych....Zawsze wycierac... do stanu suchego... Nie stosować środków o działaniu silnie zasadowym takich jak... płyny do mycia szyb.
Uwierzcie mi: jeśli proszę na myjni aby szyb nie myli płynem do mycia szyb tylko wodą - dziwnie się na mnie jakoś patrzą ;)
Gościu mówił że jeśli mam psa to nie powinien on jeździć tym samochodem bo jak nie daj Boże poliże językiem szybę (ślina ma odczyn zasadowy) i zostanie ślad to stracę gwarancję.
No i to tyle. W sumie jednak samochód nie wygląda najgorzej bo czarny lakier i ciemne szyby ładnie się komponują. Szkoda tylko, że się nie przyciemniają na słońcu i tak trzeba o nie dbać. Podobny efekt uzyskałbym z dobrą folią dużo taniej. A jeśli usługa jest tak droga a firma jedyna w Polsce to możnaby chociaż zrobić poczekalnię dla klientów i porządny parking, oraz podpisać stałą umowę z którymś z okolicznych pensjonatów na rabat za nocleg. A u nas tylko zysk za wszelką cenę.
Dzięki wyleczyłeś mnie szyby zostawie w spokoju. Tekst jest długi, ale naprawdę warto się z nim zapoznać pozwoli co niektórym zaoszczędzić trochę kasy i rozczarowań. Trochę przykro, że po twojej szkodzie.
ak15, kurczę po prostu tragedia :fcp20
hmmm musze sie zorientowac bo slyszalem ze gdzies w kuj-pom tez "pala" szyby i taniej niz piszesz....
ale po Twoich doswiadczeniach :fcp5 chyba lepiej zostac przy folii....
No i własnie dzieki takim naiwnym ludziom firma ta nabija sobie kase...Pomysl ile kosztuja okulary z prawdziwym "fotochromem" i ile w tym wypadku kosztowałoby pokrycie kilku metrów kwadratowych szyb taka powłoką ? Metoda która stosuja to metalizacja próżniowa powierzchni i w kraju jest wiele firm które pokrywaja rózne elementy róznymi tlenkami metali, np. biżuteria, żyrandole itp. Zmartwie Cie dalej...co sie stanie jak zetrzesz lakier bezbarwny z karoserii i zostanie "baza" ? Chyba sie domyslasz...dalej po mniej wiecej roku miedzy paskami ogrzewania odbarwi sie ta mega - hiper trwała powłoka...A juz super działa na szybe pokryta ową diamentowo twardą powłokę slina psa - pot podobnie działa...po prostu czad...A jeszcze znajac życie to pewnie wcisneli Ci kit że wszystko jest wg. prawa dozwolone ? Przejedź sie na stacje diagnostyczna wyposażona w spektofotometr ( po polsku światłomierz ) i diagnosta szybko wyprowadzi Cie z błedu - zważywszy że fabrycznie szyby podchodza pod wymagane 70% a nawet w niektórych przypadkach przekraczaja dozwoloną przepuszczalnośc...Pozdrawiam i współczuje ale jesli naprwde Ci sie znudzi ta powłoka to ług sodowy powinien załatwic sprawe. Gdyby ktokolwiek chciał sie czegos wiecej dowiedziec na temat przyciemniania szyb - służe pomocą...
No i własnie dzieki takim naiwnym ludziom firma ta nabija sobie kase...Pomysl ile kosztuja okulary z prawdziwym "fotochromem" i ile w tym wypadku kosztowałoby pokrycie kilku metrów kwadratowych szyb taka powłoką ? Metoda która stosuja to metalizacja próżniowa powierzchni i w kraju jest wiele firm które pokrywaja rózne elementy róznymi tlenkami metali, np. biżuteria, żyrandole itp. Zmartwie Cie dalej...co sie stanie jak zetrzesz lakier bezbarwny z karoserii i zostanie "baza" ? Chyba sie domyslasz...dalej po mniej wiecej roku miedzy paskami ogrzewania odbarwi sie ta mega - hiper trwała powłoka...A juz super działa na szybe pokryta ową diamentowo twardą powłokę slina psa - pot podobnie działa...po prostu czad...A jeszcze znajac życie to pewnie wcisneli Ci kit że wszystko jest wg. prawa dozwolone ? Przejedź sie na stacje diagnostyczna wyposażona w spektofotometr ( po polsku światłomierz ) i diagnosta szybko wyprowadzi Cie z błedu - zważywszy że fabrycznie szyby podchodza pod wymagane 70% a nawet w niektórych przypadkach przekraczaja dozwoloną przepuszczalnośc...Pozdrawiam i współczuje ale jesli naprwde Ci sie znudzi ta powłoka to ług sodowy powinien załatwic sprawe. Gdyby ktokolwiek chciał sie czegos wiecej dowiedziec na temat przyciemniania szyb - służe pomocą...
Ostre słowa. Mam nadzieję, że wiesz co piszesz, masz wiedzę, praktykę i wykształcenie w tym kierunku. Chociaz po tym co piszesz na temat przepuszczalności szyb mam wątpliwości. Interesowałem się tematem, pytałem fachowców którzy znają normy i szukałem w internecie. A wiec 75% nie 70 i tylko w polu widzenia kierowcy. Na ten akurat temat piszesz kolego bzdury. Wiem, że wiele osób myśli o przyciemnianiu szyb a krąży na ten temat wiele opowieści dziwnej treści. Przydałby się ktoś, kto konkretnie opisze: norma numer taki to a taki określa że:.... Ktoś kto fachowo opisze wymagania wg przepisów z konkretami. Moją intencją było ostrzeżenie potencjalnych klientów aby nie popełnili moich błędów, i mieli świadomość na co ewentualnie się decydują. Po takiej wypowiedzi ("dzieki takim naiwnym ludziom firma ta nabija sobie kase") wyszło na to, że nie warto. Mimo wszystko szyby wyglądają lepiej niż przed tym, a co do warunków eksploatacji to podejrzewam, że wiele z tego co opisałem na temat mycia szyb jest tylko asekuracją zakładu przed ewentualną odpowiedzialnością. Z tego co słyszałem takich zakładów jest tylko trzy w Europie. Przyjeżdżają tam głównie Niemcy bo usługa jak na nasze kieszenie jest droga. Przed nami lato, które będzie dobrym sprawdzianem, choć nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek wrócę do tego tematu.
Kolego "goorall" :
Można tylko krytykować udając fachowca można też próbować i jak coś nie tak - ostrzec chociaż innych.
mexxmen30 16-03-2007, 09:08 a ja powiem tylko tyle ze ludzie sa naiwni 1700 zeta he za piecowe musiao by mnie rozum odebrac teraz napisze cos co moze sie wyda innym niemadre ale to juz bym wolał wymienic szyby na solar i tak oto przednia szyba ogrzewana firmy SEKURIT w ersji solar czyli samo sciemniajaca sie kosztuje 1050 zeta(mowa o przedniej) wiec odpowiedzcie sobie ile beda kosztowały bocznie tylnie i tylnia heheheheh sadze ze wszysko moze zamknac sie w 1700 tylko czy ktos chce zmieniac szyby na inny rocznik :fcp13
folie zawsze mozna usunac jakby co. Przykra sprawa.
Pozdrawiam
AK15 - nie do Ciebie wprost było o tej naiwości ..ale sam przyznasz że gdybyś wiedział jaki będzie finał tej sprawy to raczej telefonu do firmy T byś nie wykonał ...co do mojej wiedzy i kompetencji w przyciemnianiu szyb to uwierz mi - mam :). Przyciemniłem kilka tysięcy samochodów i chociaż w tej chwili zarabiam w inny sposób to wiedza którą mam na ten temat jest wystarczajaca aby zabrać głos. Forum nie służy do reklamy wiec jak masz ochote to na priva podam Ci namiar na firme którą prowadziłem ładnych kilka lat...Co do tych procentów to precyzuje - 75 czołowa, 70 boczne i amen ( skrzynka wódki dla tego kto rozróżni szyby która ma 70 a która 75 % Dodatkowo atest na tylne szyby to bajka ( kto z Forumowiczów ma atest na np opony albo lampy ? Nikt ? Ale dystrybutor w kraju ma i na folie też mają :) ) ...Niedowiarków "procentowych" odsyłam do KD - chociaż tam jest tylko o kącie natomiast procenty są w dyrektywach ONZ. Co do firm trudniących sie ma "napylaniem" to niech Ci będzie że w Polsce sa 3 firmy ale proponuje wpisać w G fraze " metalizacja próżniowa powierzchni " i zobaczysz jak wiele firm zajmuje sie tym procesem...Jak myslisz skoro piec to wydatek od kilku do kilkudziesieciu tys. to czemu w żadnym dużym miescie nie ma firmy która ten proces stosuje do szyb ? Nienormalni czy jak - pieniądze same by płyneły a może to włascicel dawno pływałby np w Wiśle za nazwijmy to delikatnie " wprowadzenie Klientów w bład"...Dla mnie w tej metodzie totalną pomyłka jest wyciananie mechaniczne dobrych szyb a potem wklejanie ich na miejsce...żeby nie było - tez mam o tym pojecie ( inżynier mechanik ) - nie widziałem poprawnie wklejonej tej samej wycietej wcześniej szyby - może niewiele widziałem ? Co do reklam firmy T - sam tekst że szyba sama rozjaśnia sie w nocy - to obiecywanie cudu - dziecko ze szkoły podstawowej znajace podstawy fizyki wie ze to niemożliwe - ale dorośli ludzie kuszeni tym sloganem jakoś do T jeżdżą - czyżby kłaniały się wagary ?...Są specjane powłoki które temu służa ale o ich istnieniu firma T raczej chyba nie słyszała... Pozdrawiam
Panowie: kazdy Polak chce być mądrzejszy - najchętniej od innego Polaka :fcp5 "Umysłową wyższość" innych nacji jakoś tolerujemy :fcp20 Dziwne.... Ale ja nie o tym.
Do goorall: osobiście chcę przyciemnić swoje szyby folią - podobno tańsza i skuteczna na lata metoda: "prędzej pan auto sprzeda niż folia zejdzie" cytat od pana z jednego zakładu "foliowego". Co są sądzisz o takiej metodzie przyciemniania? Jakie są jej autentyczne wady i zalety? Pytam bo, jak napisałeś, masz doświadczenie :fcp1
ja mam folie i jestem mega zadowolony w odpowiednim świetle zmienia kolor oddcień (złudzenie optyczne) ale wygląda świetnie
Recondo - wszystko zależy jaka folie Ci zaproponuje. Bez urazy ale tu tez należy być czujnym bo 90% firm okleja foliami których parametrem główym jest cena...Zwykła folia jest po prostu barwionym poliestrem, który wybarwia sie juz po sezonie a jej końcowy żywot to kolor purpury :), dalej sa metalizowane - te maja już widoczny odblask a ich kolor w dużej mierze zależy od metalu dodanego do folii ...na koniec najlepsze sa folie "sputtered' które maja dożywotnia - tzn to tylko teoria bo w ostrym słońcu proces odbarwiana zaczyna sie juz po ok 5 latach ( w Polsce nie zauważyłem tych oznak)...Dla mnie kluczowym parametrem jest zdolnosć do redukcji energii słonecznej - toretycznie im ciemniejsza folia tym powinna byc lepsza ..a tak nie jest . Np 3M ma stała - szczerze to bardzo słaba wartośc redukcji bez względu na "ciemnośc" ...ja cały samochód mam oklejony folią napylona tlenkiem tytanu - delikatny stopien , a pochłania wiecej energii niz wiele folii bardzo ciemnych. Efekt - słońce jest po prostu punktem światła a nie żarówą :)... Co do folii to kolebką sa stany gdzie juz "ładnych kilka lat" okleja sie autka a na metode pieca to wielu ludzi na typowych forach dla "tintmasterów" :) po prostu nie dowierza,że ktos sie na te głupoty nabiera. W folii ja wad nie widze :) chociaz jeszcze niedawno głównym argumentem był problem - "co bedzie w czasie wypadku, pewnie nie wyjde z samochodu"...W tej chwili wiele lepszych aut ma laminowane szyby fabrycznie a i w rajdach w pewien sposób jest wymóg oklejania szyb - przy dzwonie taka szyba nie tnie ciała po prostu. Nie zastanawiaj sie tylko oklejaj . Pozdrawiam
goorall, mozesz podac jakies linki pzykladowe tych dobrych folii....
Bauma, ja mam z tej firmy z filli Kraków http://www.carsolar.com.pl/
W Polsce jest kilka marek dostepnych na rynku i każda z nich ma lepsze i gorsze folie, z fajnym albo nędznym odcieniem więc tak naprawde z SunGarda ( Warsfoll) dobra jest linia AR, z Bruxsafola ( Dyskret) seria Quantum, Folia Tec - fajny jest chromolux i folie w różnych kolorowych odcieniach, Armolite, Classic i i 3M ta podstawowa seria raczej mi nie podchodzą. Pozdrawiam
szczureczek 21-03-2007, 16:59 teraz 3m wprowadzila folie ciemny chrom jak na foto toyota i opel :fcp2 http://www.allegro.pl/item175611872_sto ... ie_3m.html (http://www.allegro.pl/item175611872_stop_folia_folie_przyciemnianie_3m.h tml) i jest najbardziej innowacyjna firm na swiecie. nie jest tania ale cos za cos
a tak przy okazji jezdziles autem z przyciemnionymi czeronymi, zielonymi lub niebieskimy foliami? masakra fajny wyglad, ale na jaki kolor widzisz swiat. dlatego 3m ma tylko jeden odcien. czarny :fcp3
teraz 3m wprowadzila folie ciemny chrom jak na foto toyota i opel :fcp2 http://www.allegro.pl/item175611872_sto ... ie_3m.html (http://www.allegro.pl/item175611872_stop_folia_folie_przyciemnianie_3m.h tml) i jest najbardziej innowacyjna firm na swiecie. nie jest tania ale cos za cos
a tak przy okazji jezdziles autem z przyciemnionymi czeronymi, zielonymi lub niebieskimy foliami? masakra fajny wyglad, ale na jaki kolor widzisz swiat. dlatego 3m ma tylko jeden odcien. czarny :fcp3
A to b. ciekawe co opowiadasz z tymi kolorami bo zastanawia mnie jaki kolor widzisz przez szybe z naklejona jak wspomniałes czarną folią ? Podpowiem...żaden :) W tej chwili wiekszość samochodów oprócz np avangardy w mecedesie ma transfer szyb lekko zielony więc tak naprawde aby otzymac ładna czerń z zewnątrz jak np w pajero lub avensis okleja sie szyby folią z kolorem bazowym ciemna zieleń :) a nie kolorem czarnym bo czarny rozjaśniany daje obleśny szary kolor który nijak ma sie do dot matrixa na szybie... Są oczywiście folie z mniejszym zielonym ale wtedy szyby wygladają juz jak barwione na zielono...to samo jest z niebieskim i granatowym transferem przez folie...Ja zwykle proponowałem folie z zielonym transferem co dawało czerń na zewn. a od środka było tak jak fabrycznie ( lekki zielony) ale jakby troche ciemniej :)
Ja przyciemniałem kiedyś szyby w Escorcie. Nigdy tego wcześniej nie robiłem więc kupiłem najtańszą folię na allegro. Po skończeniu pracy okazało się, że wyszło super! Jednak folia była jasna i po jednym letnim sezonie wyblakła (pod tym względem to badziewie) na tyle, że postanowiłem wymienić ją na ciemniejszą. Ciemna folia wyglądała jeszcze lepiej i już tak mocno nie wyblakła. Czyli da się to zrobić w warunkach amatorskich i wygląda to nieźle. Ale wielkim minusem przy operacji wymiany folii na tylnej ogrzewanej szybie było to, że ścieźki oporowe zostały na zdartej folii, nie na szybie. Więc jeśli ktoś liczy na to, że jak znudzi mu się przyciemnienie to zerwie folię i po sprawie. Folisa trzyma się tak mocno, że nie ma sposobu na uratowanie ogrzewania. Z tego powodu przyciemnianie nie bawi mnie już.
Dodam jeszcze, że tanie folie o odcieniu niebieskim lub zielonym są mniej podatne na wyblaknięcie.
AK15 Dziekuje za ostrzeżenie. Miałem chęć przyciemnic sobie u nich szyby. Wielkie dzieki.
szczureczek 22-03-2007, 13:46 zapraszam do mnie to zobaczysz czern a nie zielen :fcp2
zapraszam do mnie to zobaczysz czern a nie zielen :fcp2
A może by tak..... parę zdjęć na forum?
zapraszam do mnie to zobaczysz czern a nie zielen :fcp2
Niech Ci będzie...widocznie wiesz lepiej jaki kolor ma jaka folia - rozumiem że prowadzisz na ultradzwiękach :) a na poważnie to grunt że Tobie sie podoba i tyle...ja po tylu samochodach przyciemnionych jestem totalnie wypaczony w tym temacie i w zupełnie inny sposób postrzagam prawidłowy montaż , dobór folii , ich kolor , ilość "białych kropek" - jedna na szybie i jak dla mnie to "pozamiatane"...
szczureczek 23-03-2007, 17:55 ta ale zalezy od czego ta biala kropka sie robi kolego... bo jak pare dni wczesniej panowie sobie drzwi na gladko robili i blacharz jechal fleksem jak mu sie podobalo to szybki mogly zlapac conieco i dupa.. kropka :fcp2 w ilosci nastu moze byc.a co do podobania to juz mi sie nie podobaja te wszystkie trumnowozy... taki leciutki najladniejszy. a najlepsze ze policja dalej sie nie zna. ostatnio kazal mi zrywac co mial racje, ale ja go naprostowalem bo bez pomiaru przepuszczalnosci swiatla moze mi.... powiedzialem :fcp12 pajac to zabral za przerazliwy sygnal dzwiekowy :fcp15 nie wierzylem. a mogl nawet za brak kratki bo mam ciezarowke a co do fotek to nie bedzie az tak widac tego czarnego
Chcialbym powiedziec kilka zdan na temat rzyciemniania szyb piecowo w firmie Technikolor!
Niedawno przyciemnilem sobie szyby i szukajac tej firmy w internecie znalazlem ten link i sie z nim nie zgadzam!Niedawno kupilem samochod,mialem po niego jechac w nocy ponad 500 km,dzien przed wyjazdem zadzwnonilem do firmy Technicolor i umowilem sie na drugi dzien a godzine 13,jadac po samochod mialem pewne problemy "drogowe" i czulem,ze nie zdaze,wiec 30 minut przed koncem czasu zadzwonilem i przesunalem wizyte o 30 minut,myslalem ze sie nie uda,bo maja caly czas cos do roboty,ale na szczescie jak zadzwonilem to wlasciciel (bardzo mily czlowiek) powiedzial,ze czekaja na mnie i zebym sie nie spieszyl,to byl dla mnie bardzo mily impuls ze strony tej firmy,bo wiedzialem,ze nie pedze na marne!Jak juz dotarlem to przywital mnie wlasciciel firmy i zaproponowal kawe,jakis poczestunek,ale odmowilem,bo ktos po mnie jechal,wiec nie chcialem tracic czasu,usiadlem na bardzo wygodnej sofie w jego biurze i wlasciciel pokazal mi kilka szyb w roznych odcieniach i opowiedzial mi dokladnie na co zezwala prawo i co u niego moge sobie zrobic.Na pocztku myslalem zrobic szyby w jednym odcieniu,ale okazalo sie,ze z tylu moga byc ciemniejsze,a nawet pokryte powloka chromowa(tak jakby lustrzne odbicie) co sprawialo,ze auto mialo o wiele lepszy wyglad i efekt (dla niedowiarkow moge podeslac zdjecia), wiadomo,ze taka usluga za darmo nie jest,ale jadac tam ponad 500 km liczylem sie z takimi kosztami!Jka juz uzgodnilem z wlascicielem co sobie zycze, to wlasciciel chcial mnie odwiesc do miasta,ale odmowilem,poniewaz za mna jechal moj znajomy,ktory mnie odebrac mial,powiedzial mi tez,ze cala praca potrwa okolo 6 godzin, z tym tez sie liczylem,wiec musilame poczekac na moje cacko!:)... Po uplywie okolo 6 godzin zadzwonil do mnie wlasciciel i powiedzial,ze auto jest juz do odebrania.Jak juz sie zjawilem na miejscu,a byla to godzina 21 - czyli 3 godziny po zamknieciu, prosze sobie wyobrazic,ze ktos zrobil mi szyby przeciagajac swoj czas pracy az o 3 godziny - nie znam drugich takich ludzi,ktorzy by na to poszli,bokazdy by zwalal robote na drugi dzien,ale ta firma na szczescie nie i to duzy plus dla nich!!!! Wiec jak juz sie zjawilem i obejrzalem moje cacko,to bylem bardzo zadwolony,wygladalo to jeszcze lepiej niz sobie wyobrazalem!Wlasciciel firmy opowiedzial mi dokladnie jak mam sie obnosic z tymi szybami i dostalem w prezencie specjalna szmatke do wycierania takich szyb, powiedzial mi tez,ze na ostateczny efekt sciemniania trzeba czekac okolo 4 miesiecy,bo one musza dojsc w naturalnych warunkach. Minelo kilka dni od przyciemnienia i jestem bardzo zadowolony, duzo osob za moim autem sie oglada i kazdy moj znajomymi zazdrosci!Jestem tez szczesliwy z tych szyb piecowych,bo ostatnio na moim osiedlu zabierala policja dowody za szyby,a do moich sie nie mogli przyczepic,bo mam certyfikat! :D
Polecam wszystkim ta firme! :
Fachowa,mila usluga i bardzo profesjonalne doradztwo !
Pozdrawiam
dostalem w prezencie specjalna szmatke poprostu rewelacja no i jeszcze maja wygodna sofe super. prosze jak mozesz załącz fotki twojego bolidu
Jak różne są wymagania:
Wygodna kanapa i szmatka czasem wystarczy. A jeśli chodzi o to, że właściciel czekał dodatkowe 3 godz. to się nie dziwię. Ja też bym czekał na klienta który jest mi winien kasę. saymon
Mnie najbardziej interesuje to czy za wydane pieniądze dostałeś to co zamówiełeś. To znaczy czy te szyby faktycznie się przyciemniają tak jak to opisuje firma na swojej stronie internetowej. Tego nie zastąpi uprzejma obsługa.
Przyklej na szybę kawałek czarnego papieru i ustaw samochód na słońcu. Potem go odklej i zobacz czy jest różnica w jasności.
Ja będę bronił jednak swojego zdania. Szyby faktycznie wyglądają ładnie ale to trochę za mało.
Jeszcze jedno jeśli na urządzeniu do badania przejrzystości szyb wyjdzie nie tak to żaden certyfikat cię nie uratuje, ten papierek nie ma żadnej wartości.
Post od saymona to raczej ukryty pracownik tej firmy lub sam właściciel bo napisałem do nich i podałem link do tego wątku żeby się ustosunkował a on sprytnie podał się za zadowolonego klienta. Zresztą jest to jego 1 post więc chyba to na bank "samoobrona" właściciela.
thomastorun 24-04-2007, 11:07 ja pierdziele jakie jajca :)
certyfikat cię nie uratuje, ten papierek nie ma żadnej wartości. zgadza sie ja też mam certyfikat a przepuszczalność na poziomie 32%
thomastorun 24-04-2007, 11:13 a jak to jest jak masz piecowo przyciemnione i dowod miski zabiora to trzeba nowe szyby montowac czy jak??
thomastorun, oficjalnie tak.
a jak to jest jak masz piecowo przyciemnione i dowod miski zabiora to trzeba nowe szyby montowac czy jak??
Tak
Ale wtedy mogę podać gościa do sądu. Mam certyfikat z jego zapewnieniem więc zrobiłem to w dobrej wierze i wygrana w sądzie wraz ze zwrotem kosztów pewna.
Jasne i bedziesz jeździł 100 razy do sądu po 400km a adwokaci przez 2-3 lata w kulki będa cię robić i tracisz wiecej pieniędzy niż to kosztowało nie wspominając o czasie.
Fachowa,mila usluga i bardzo profesjonalne doradztwo !
Powinieneś sie jeszcze podpisać i podać godziny pracy Technicoloru :fcp2
Swoją drogą to ciekawe podejście.Jedzie kupować samochód 500 km i w drodze powrotnej od razu szyby ściemnia :fcp2
TO JEST NIEZłA śCIEMA PANIE Z TECHNICOLORU :fcp2
Wiecie przecież, że każdy użytkownik VW chcąc poczytać o dobrych samochodach wchodzi na nasze forum. Swoją drogą musiał dawno obserwować to forum lub ktoś mu dokładnie podał ten wątek bo był już dość daleko schowany ostatni wpis 23-03-2007.
ktoś mu dokładnie podał ten wątek bo był już dość daleko schowany ostatni wpis 23-03-2007.
No ja mu dałem link. Pisałem powyżej.
ech .. nie ma to jednak jak folia :)... nie dosc ze mniej kosztuje to jeszcze ciezko ja rozbic.
Słowo "żenada" jest odpowiednim określeniem na post "nowego"... Szkoda, że piał z zachwytu jak mu sie te szyby same rozjaśniają i ściemniaja oraz fakt, że przyciemnione to jednak przechodzą 70%...Nobel w dziedzinie fizyki czeka najwyraźniej na ową firmę.
jak masz piecowo przyciemnione i dowod miski zabiora to trzeba nowe szyby montowac czy jak??
Trzeba,trzeba :fcp16 i dobrze że to tylko o przednie :fcp2
A folie przy miśku zedrzesz i masz spokój :fcp2
thomastorun 24-04-2007, 16:06 do dokladnie ta firma to ewenement na skale nie tylko kraju ale i swiata!! mysle, ze smialo moze wspolpracowac z NASA :) Musze miec te super mega hiper extra szybki i poznac osobiscie autora postu :)
do dokladnie ta firma to ewenement na skale nie tylko kraju ale i swiata!! mysle, ze smialo moze wspolpracowac z NASA :) Musze miec te super mega hiper extra szybki i poznac osobiscie autora postu :)
Przyjedz do mnie, kupie zapalnicze i troche ci opalę te szybki :) ... efekt podobny (beda ciemne), tez nie mozna dotykac (bo sie wszystko wytrze), ale za to jak miśki sie czepia to bierzesz sciereczki, myjesz i juz jestes zgodny z prawem :) .... wezme za to gora 200 PLN ;).
Witam!
Nie jestem rzadnym ukrytym pracownikiem firmy!
Szyby sa przyciemnione tak jak opisuje firmy - jestem zadowolony!
Do weekendu jak zdobede aparat - to umieszcze zdjecia! - Sami zobaczycie! Dam nawet zblizenie na naklejke z firmy - zebyscie wiedzieli,ze napewno tam to robilem !
[ Dodano: 2007-04-24, 21:47 ]
Witam!
Nie jestem zadnym pracownikiem firmy !
Szyby sa tak przyciemnione jak firma opisuje !
Jak tylko zdobede aparat - to umieszcze zdjecia (jestem teraz na studiach - daleko od domu i nie mam apartu) - najpozniej do soboty !
Jest mi przykro,ze tak co niektorzy jada po tej firmie tu na forum,bo ja jestem bardzo zadowolony !!
Nie jestem zadnym pracownikiem firmy !
Jest mi przykro,ze tak co niektorzy jada po tej firmie tu na forum,bo ja jestem bardzo zadowolony !!
BRAWO :fcp2 :fcp26
thomastorun 24-04-2007, 21:21 blur, hehe no takie szybki to marzenie kazdego tjunigowca:) i jakie wrazenia podczas kontroli jak przy niebieskich czyscich "piecowo" przyciemniona szybke :) tylko ciekawe jak z opuszczaniem szyb :fcp13
Zdjęcia dzięki uprzejmości firmy zajmującej sie dystrybucją folii w Polsce...No comment...
goorall a co to za badziewia na tych szybach ? Skad to sie wzięło ?
thomastorun 25-04-2007, 10:29 .
Przyklej na szybę kawałek czarnego papieru i ustaw samochód na słońcu. Potem go odklej i zobacz czy jest różnica w jasności.
Ja będę bronił jednak swojego zdania. Szyby faktycznie wyglądają ładnie ale to trochę za mało.
saymon zrob ten test i wyslij fotki na forum :fcp12
Coś wyszło nie tak po prostu :)
A tak przy okazji jesli chodzi o przyciemnienie tylnej szyby to ktora wersja jest prawdziwa: powinna byc wyklejana z jednego kawałka czy z pasków ??? co sie zapytam to otrzymuje odwrotne odpowiedzi. W jakim przypadku nie bedzie pecherzykow podczas noramlnej kspolatacji czyli np. w zime grzanie tej szyby?
A tak przy okazji jesli chodzi o przyciemnienie tylnej szyby to ktora wersja jest prawdziwa: powinna byc wyklejana z jednego kawałka czy z pasków ??? co sie zapytam to otrzymuje odwrotne odpowiedzi. W jakim przypadku nie bedzie pecherzykow podczas noramlnej kspolatacji czyli np. w zime grzanie tej szyby?
A jak myslisz ? Oczywiście, że z jedego kawałka ...folia to nie panele podłogowe :) A co do"pęcherzyków" to same się nie pojawiają ...jest to brud lub kurz, który dostał sie pod folie podczas "profesjonalnego" montażu...dla mnie rzecz nie do zaakceptowania i tyle. Pozdro
W jakim przypadku nie bedzie pecherzykow podczas noramlnej kspolatacji czyli np. w zime grzanie tej szyby?
_________________ ,że czego ? to chyba jak sobie folie za 30zł z allegro położysz to może ci jakieś pęcherze pojawia. ja mam położoną folie w firmie Car Solar i jestem bardzo zadowolony z efektu a często się zdaża np. pod hipermarketem ,ze ktoś podchodzi i się pyta czy to są szyby piecowe
Saymon, to już wieki temu ludzi wiedzieli, że żeby propaganda była skuteczna, to nie może przypominać propagandy :fcp13 Kroniki filmowe za komuny były mniej oczywiste.
Ak15, dobrze, że ostrzegłeś innych. Proponuję post przenieść do działu "obsługa i naprawa", do mondkowego nie każdy zagląda, a szkoda, żeby się jeszcze ktoś na tych cwaniaczkach przejechał.
Pinki a możesz cos wiecej napisac ? co to za folia i ile cie kosztowala usluga.
folia jest atermiczna w różnym świetle nabiera innego odcieniu od czarnego przez taki jakby złotawy kiedy jest deszcz na szybach do koloru w odcieniu zbliżonego do nadwozia czyli ciemno zielonego przepuszczalność 32% koszt z tego co pamiętam 80zł boczne 200zł tylna.
jestem bardzo zadowolony z tego i kolejne autko (jak się kiedyś dorobię mkIII) tez bedle u nich kleił. dokładnie to ta firma http://www.carsolar.com.pl/
Dzięki. A producentem folii jest kto ?
a tego nie wiem jutro popatrzę może na szybach jest napisane coś poza firma która zakładała i numerem atestu. na ich www jest tak napisane: "Jednym z najważniejszych atutów materiałów, które stawiamy do dyspozycji naszych klientów jest to, że folie koncernu "Armorlite" i "Sun Gard" zostały przebadane przez Krakowski Instytut Szkła i Ceramiki z pozytywnym wynikiem. Oznacza to, że folie instalowane przez naszą firmę są ATESTOWANE oraz spełniają wymogi polskich norm.
Po montażu nasi klienci są informowani o aktualnych przepisach ruchu drogowego odnośnie przyciemniania szyb jak i otrzymują niezbędną dokumentację w postaci vinety atestowej, homologacji wraz ze świadectwem wykonanej usługi "
Witam!
w zalaczniku zdjecie mojego passata!
Dla inteligentnych "inaczej" zdjecia zrobilem w samo poludnie,przy najwiekszym Sloncu,dlatego efekt jest jasny!W cieniu wyglada to o wiele lepiej - dla mnie to jest logiczne! Pamietajcie,ze za okolo 4 miesiace one same od siebie skoncza sie przyciemniac,wtedy tez wam umieszcze fote!
Pozdrawiam
Witam!
w zalaczniku zdjecie mojego passata!
Dla inteligentnych "inaczej" zdjecia zrobilem w samo poludnie,przy najwiekszym Sloncu,dlatego efekt jest jasny!W cieniu wyglada to o wiele lepiej - dla mnie to jest logiczne! Pamietajcie,ze za okolo 4 miesiace one same od siebie skoncza sie przyciemniac,wtedy tez wam umieszcze fote!
Pozdrawiam
Tylko żeby ci się czarne nie zrobiły od tego przyciemniania... :fcp16
przy najwiekszym Sloncu,dlatego efekt jest jasny!W cieniu wyglada to o wiele lepiej - dla mnie to jest logiczne
No zaraz, zaraz, miały być jasne w nocy/przy małej ilości światła, a ciemne przy dużej-może Ci coś odwrotnie założyli :fcp18 I o jakim przyciemnianiu z czasem piszesz? Chyba ściemnianiu :fcp3
Poza tym zdjęć jakoś nie widać.
thomastorun 30-04-2007, 15:57 kurde ja nie widze zadnego zalacznika o co chodzi
Co wy chcecie przecież nie widać ,żeby było coś nie tak :?
Wlasnie calkowicie nie widac zadych wad :fcp18
|
|