Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Gniazdo zapalniczki bez przerwy ładuje, jak inaczej uzyskać 12V i 5V?
ManagerNexT 12-05-2015, 16:23 Witam, nie wiem czy tak ma być czy mam jakieś zwarcie czy co ale gniazdo zapalniczki bez przerwy ma prąd. W sumie mi to nie przeszkadzało ale odkąd zakupiłem Video rejestrator który ma się sam włączać i wyłączać gdy tylko dostanie lub będzie brak napięcia to zaczęło mnie to denerwować bo sam muszę wyłączać.
Więc pytanie brzmi czy tak faktycznie ma być że bez przerwy można z gniazdka korzystać?
Drugie pytanie to czy można się wpiąć gdzieś w konsoli tak by uzyskać 12V poprzez USB lub chociaż 5V do ładowania telefonu? Najlepiej jakby było tak że bo zgaszeniu silnika następuje odcięcie prądu na lini 12V.
Jeśli był już poruszony ten temat to proszę o linka ale szukałem i nie znalazłem odpowiedzi.
Pozdrawiam, Rafał.
Witam
Zamiast zasilać rejestrator z zapalniczki => kup coś takiego
(Jeśli chcesz, to na kablu zasilającym można dołożyć przekaźnik który będzie włączał napięcie po przekręceniu kluczyka)
http://allegro.pl/zasilacz-mini-usb-12v-5v-przetwornica-3a-samochod-i5296178856.html
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/52/96/17/88/5296178856
2) Do ładowania telefonu, użyj ładowarki do gniazda zapalniczki
np.
http://allegro.pl/mini-ladowarka-usb-samochodowa-pod-zapalniczke-12v-i5091735274.html
http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/91/73/52/5091735274
Prąd w zapalniczce jest chyba odcinany po 30 minutach
pozdrawiam
Arturek
W moim egzemplarzu prąd jest tam cały czas. Sprawdzone na 101 % (no chyba, że ~12h nie wystarczy...)
No i tak będzie. Zapalniczka ma prąd cały czas.
Do wideorejestratora najlepiej podpiąć się tak:
+ do lampki oświetlenia wnętrza (do tego wtyku gdzie jest pojedyncza wtyczka)
- do punktu masowego, który masz pod lampką
Oświetlenie wnętrza jest podpięte pod moduł oszczędzania energii i odłącza prąd po jakimś tam czasie ustawianym w GEM od (tutaj nie pamiętam czy wyjęcia kluczyka, czy zamknięcia samochodu). W każdym razie załącza w momencie otwarcia samochodu co jest fajne.
Żeby nie lutować w aucie możesz kupić zasilacz jak w poście wyżej, do tego albo konektor rozgałęźnik jak na zdjęciu poniżej, albo w wersji standardowej czyli męski i żeński oraz ucho jak na drugi zdjęciu otwór o średnicy 6mm.
Druga opcja jeśli masz elektrochromatyczne lusterko możesz plusa wziąć z wtyczki lusterka. Jest "po stacyjce" także będziesz miał po przekręceniu kluczyka napięcie dopiero. No i kabel nie będzie Ci wisiał jak przy braniu z zapalniczki.
ManagerNexT 12-05-2015, 18:56 Dzięki za odpowiedzi!
Odnośnie ładowania telefonu i tego adaptera z zapalniczki na 2xUSB to chcę tego uniknąć. chcę mieć po prostu tak by USB wystawało powiedzmy w okolicy hamulca awaryjnego ( ręcznego ).
Wrzoch świetny pomysł z tym by się podpiąć pod lapkę! Rozkręcę ją jutro i podepnę się tam i będę badał kiedy odcina się zasilanie a kiedy się ono tam załącza. Fanie by było jakby działało ono tak jak podświetlenie żeby podczas jazdy też było :)
Co do zasilania 5V to zostaje mi tylko taka przetwornica tak?
A jakbym np. zrobił tak że + i - wziął z zapalniczki i podpiął pod ładowarkę samochodową telefonu, tą ładowarkę schował w dogodnym miejscu i przeciągnąłbym sobie potem kabel gdzie będę chciał. Chcę po prostu uniknąć ładowarki samochodowej w zapalniczce, chcę ją schować. Tylko teraz pytanie co jeśli będę ładował telefon i podepnę pod zapalniczkę jeszcze jedną rzecz. nie braknie wtedy prądu?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
Zasilanie w lampce ta tym kablu o którym Ci mówiłem jest cały czas podczas jazdy. Po wyłączeniu zapłonu jeszcze przez kilka do kilkunastu minut będzie (można ELMConfigiem zmienić czas).
Co do ładowarki, to sam tak mam zrobione. Kup sobie gniazdo zapalniczki w wersji na kabel, wyprowadź gdzieś i schowaj. Wepnij tam ładowarkę, a kabel wyprowadzisz sobie gdzie chcesz. Miejsc w których jest + po stacyjce jest dużo.
ManagerNexT 16-05-2015, 18:25 No i zrobiłem to zasilanie z lampki ale.. podpiąłem rejestrator i bum, prawdopodobnie się coś tam spaliło.. nie wiem czemu.. czytam teraz instrukcje i ma zasilanie 12-24V czyli chyba dobrze? w samochodzie jest 12V , nie wiem co się mogło stać jakiś nagły skok napięcia?
Jeszcze by się upewnić:
+ do wtyczki z jednym kablem ( można też przylutować do metalu w lampce na który wsuwamy wtyczkę? Póki co to podpinałem kabel bezpośrednio do wtyczki)
- do masy czyli czarny kabel który kończy się na dachu przykręcony jest śrubą.
Myślę że dobrze podpiąłem bo potem sprawdziłem na lampce LED 12V i świeci normalnie.
Jakieś pomysły czemu mi się rejestrator nie może teraz włączyć? Co najlepsze to kontrola się na nim świeci jak go teraz podepnę kontrolka ładowania bo ma jakiś mini akumulator ale nie chce się włączyć.. i jakiś smrodzik spalenizny tam czuć..
Co o zasilania z zapalniczki to będę robił to w najbliższym czasie.
pankrakus 16-05-2015, 20:10 No i zrobiłem to zasilanie z lampki ale.. podpiąłem rejestrator i bum, prawdopodobnie się coś tam spaliło.. nie wiem czemu.. czytam teraz instrukcje i ma zasilanie 12-24V czyli chyba dobrze? w samochodzie jest 12V , nie wiem co się mogło stać jakiś nagły skok napięcia?
[...].
Witam
Chyba nie do końca tak z tym 12V
Rejestrator pewnie jest na 12V ALE nie bezpośrednio
Zazwyczaj jest wtyk do zapalniczki na 12V i to jest obniżane na 5V
Dopiero kabel 5V (mini USB lub microUSB) jest wpinany do rejestratora
Zgaduję, że zamiast 5V, na rejestrator poszło 12v i dlatego nie wytrzymała elektronika
Analogicznie działa zasilacz do laptopa => wpinamy go do gniazdka 220V ale do laptopa jest podawany prąd ok 20V
pozdrawiam
pankrakus
ManagerNexT 17-05-2015, 07:51 Witam
Chyba nie do końca tak z tym 12V
Rejestrator pewnie jest na 12V ALE nie bezpośrednio
Zazwyczaj jest wtyk do zapalniczki na 12V i to jest obniżane na 5V
Dopiero kabel 5V (mini USB lub microUSB) jest wpinany do rejestratora
Zgaduję, że zamiast 5V, na rejestrator poszło 12v i dlatego nie wytrzymała elektronika
Analogicznie działa zasilacz do laptopa => wpinamy go do gniazdka 220V ale do laptopa jest podawany prąd ok 20V
pozdrawiam
pankrakus
Właśnie myślę że tak mogło być, bo w pudełku był kabel mini USB - USB by podpiąć pod lapka/stacjonarke a tam mamy 5V.
Wprowadzili mnie w błąd tą ładowarką 12V.
PS. przeczytałem instrukcję i pisze zasilanie: 5V ..
Grr..
Ano mądry Polak po szkodzie .Wystarczyło kupić osobne gniazdo zapalniczki albo zestaw taki jak używam w ciężarówce http://allegro.pl/rozdzielacz-zapalniczki-gniazda-trojnik-panel-i4863212850.html coś w tym stylu
I tylko zamiast zasilać z gniazda zapalniczki podłączyłem pod 24v bezpośrednio W gniazda powpinałem potrzebne ładowarki i przełącznikami wł/wył steruję . Można oczywiście samemu sobie coś tym stylu stworzyć kupując gniazda kable i włączniki a można potem już w dowolnym miejscu umieścić włączniki resztę chowając
Witam
Jednak dobrze radziłem aby zainstalować coś takiego
http://www.wideorejestratory24.pl/userdata/gfx/a22a5978324e2a0e868f5b4ba2dce4c7.jpg
z jednej strony wpinamy kabelki do 12-to voltowej instalacji auta, a z drugiej mamy złącze miniUSB lub microUSB
pozdrawiam
Arturek
ManagerNexT 20-05-2015, 11:39 Witam
Jednak dobrze radziłem aby zainstalować coś takiego
http://www.wideorejestratory24.pl/userdata/gfx/a22a5978324e2a0e868f5b4ba2dce4c7.jpg
z jednej strony wpinamy kabelki do 12-to voltowej instalacji auta, a z drugiej mamy złącze miniUSB lub microUSB
pozdrawiam
Arturek
I chyba takie coś zakupie upcham to tam gdzieś koło lampki i wtedy będzie odcina zasilanie tak jak pisał wrzoch.
Na razie rejestrator podałem na GW ale wątpię by mi to przyjęli.. orientuje się ktoś w naprawach takich? Zakładam ze tam się dużo nie spaliło.
Tak czy inaczej dzięki za pomoc!
ManagerNexT 24-05-2015, 22:23 Rejestrator wrócił z gwarancji, wymiana na nowy czego się nie spodziewałem.
Wracając do zasilania, jeśli już zrobić to zrobić to dobrze, przydałoby się jeszcze zasilanie do telefonu ( używanego jako nawigacja ) czyli 5V.
http://allegro.pl/zasilacz-mini-usb-12v-5v-przetwornica-3a-samochod-i5296178856.html
Zamierzam to kupić ma 5V i 3A mój telefon na ładowarce 230V ma napisane 2A czyli 1A by zostawało na rejestrator, nie wiem ile on potrzebuje amperów. Pytanie takie czy ta przetwornica by to wytrzymała?
Jeśli by brakowało prądu to czy można ustalić priorytet taki by rejestrator dostawał 100% potrzebnych amperów a telefon resztę?
Wiem że to pytania mało związane z forum ale może ktoś posiada tą podstawową wiedzę.
Pozdrawiam
ManagerNexT 03-06-2015, 09:15 Witam, znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka-samochodowa-3-1a-2-x-usb-i4853679180.html
Jeden USB 2,1A drugie 1A , kamerka nagrywa z laptopa a tutaj mamy max 0,9A więc da radę.
Pytanie jak podłączyć zasilanie 12V do tej ładowarki? Nie mam gniazda zapalniczki takiego luźnego, Bolec to jest + a minus ( - ) to są te dwa metalowe zatrzaski? Wystarczy przylutować kabelki i będzie działać tak?
Pozdrawiam
pankrakus 03-06-2015, 13:58 Witam, znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/uniwersalna-ladowarka-samochodowa-3-1a-2-x-usb-i4853679180.html
Jeden USB 2,1A drugie 1A , kamerka nagrywa z laptopa a tutaj mamy max 0,9A więc da radę.
Pytanie jak podłączyć zasilanie 12V do tej ładowarki? Nie mam gniazda zapalniczki takiego luźnego, Bolec to jest + a minus ( - ) to są te dwa metalowe zatrzaski? Wystarczy przylutować kabelki i będzie działać tak?
Pozdrawiam
Witam
Kolego => a dlaczego chcesz uskuteczniać druciarstwo w swoim samochodzie => jest podany wyżej przykład urządzenia które wystarczy kupić
Stać Cię na auto, a będziesz oszczędzał 20zł? => ręce opadają => potem zrobisz zwarcie, coś spalisz lub uszkodzisz i znowu będzie płacz
Dobra rada => odpuść pomysł
pozdrawiam
pankrakus
ManagerNexT 03-06-2015, 15:23 Witam
Kolego => a dlaczego chcesz uskuteczniać druciarstwo w swoim samochodzie => jest podany wyżej przykład urządzenia które wystarczy kupić
Stać Cię na auto, a będziesz oszczędzał 20zł? => ręce opadają => potem zrobisz zwarcie, coś spalisz lub uszkodzisz i znowu będzie płacz
Dobra rada => odpuść pomysł
pozdrawiam
pankrakus
Nie oszczędzam zaznaczyłem tylko że jest tańsze. Chodzi mi o to by bez problemu rozdzielić prąd na dwa urządzenia a przy tym co podesłałem wystarczy wsadzić kabel USB i po sprawie.
edit. poszperałem i znalazłem o to o co mi chodziło.
http://allegro.pl/zasilacz-2x-usb-5v-12v-przetwornica-3a-samochodowa-i5406063452.html
ManagerNexT 12-06-2015, 15:17 Zasilanie w lampce ta tym kablu o którym Ci mówiłem jest cały czas podczas jazdy. Po wyłączeniu zapłonu jeszcze przez kilka do kilkunastu minut będzie (można ELMConfigiem zmienić czas).
I tak podpiąłem i wszystko działa, ale teraz trzeba ustawić czas, bo przynajmniej 3 minuty jest zasilanie a przydało by się trochę krócej myślę tutaj o minucie.
Nie mam ELMa więc pytanie mam takie czy jak go kupię to będę z waszymi wskazówkami umiał to zrobić?
Jeśli tak to jaki kupić?
Pozdrawiam
Nie. Nie będziesz umiał bo się nie da.
arturfom 13-06-2015, 06:51 Przy takim poborze prądu 3 czy 1 min nie robi różnicy dla akumulatora w samochodzie zostaw jak masz bo widzę że prąd nie jest twoja mocna stroną co byś nie musiał do warsztatu jechać elektryki naprawiać
ManagerNexT 13-06-2015, 08:56 Nie. Nie będziesz umiał bo się nie da.
Skoro się nie da, to może istnieje jakieś urządzenie które będzie odcinać prąd po wyłączeniu silnika?
Jest to więcej niż 3 minuty, na pewno nawet 30 minut. Jakby było 3 minuty to spoko ale 30 minut to za dużo, więcej będzie nagrywał jak się nie jeździ niż jeździ..
Czekam na więcej pomysłów. Sam wpadłem na taki by podłączyć go tak jak podłączają światła do jazdy dziennej ale jest to trochę dużo ciągnięcia kabla lub pod żarówkę przy zapalniczce, zawsze mi się ona świeci podczas jazdy ( swoją drogą irytujące trochę zwłaszcza nocą ) a gdy samochód zgaszę to przestaje świecić. Ale o ile pamieć mnie nie myli to nie zawsze się zapala, nie wiem dlaczego.
No to po co kombinujesz podpięcie pod zapalniczkę? Wystarczy podpiąć pod zasilanie lusterka fotochromatycznego albo czujnika deszczu itp. - będzie działało po zapłonie.
Wystarczy sensownie przemyśleć koncepcję i nic nie ma "dużo ciągnięcia"... Ładowarka do telefonu może być wpięta wprost do zapalniczki - ładuje wtedy, gdy go podepniesz...
Łączenie urządzeń o różnych wymaganiach tylko komplikuje zrobienie dobrej instalacji (ładowarka telefonu wymaga sporo prądu - gniazdo zapalniczki jest OK, DVR wymaga wyłączenia po zapłonie np. zasilanie lusterka fotochromatycznego jest OK - da tyle prądu co potrzebuje DVR ale na pewno nie da prądu do ładowania telefonu).
waldek1221 13-06-2015, 22:28 Można dołożyć przekaźniczek. Cewkę sterującą zasilić z obwodu podświetlenia zapalniczki, a styki prądowe podpiąć pod zapalniczkę i zasilić przetwornicę.
ManagerNexT 15-06-2015, 15:21 No to po co kombinujesz podpięcie pod zapalniczkę? Wystarczy podpiąć pod zasilanie lusterka fotochromatycznego albo czujnika deszczu itp. - będzie działało po zapłonie.
Wystarczy sensownie przemyśleć koncepcję i nic nie ma "dużo ciągnięcia"... Ładowarka do telefonu może być wpięta wprost do zapalniczki - ładuje wtedy, gdy go podepniesz...
Łączenie urządzeń o różnych wymaganiach tylko komplikuje zrobienie dobrej instalacji (ładowarka telefonu wymaga sporo prądu - gniazdo zapalniczki jest OK, DVR wymaga wyłączenia po zapłonie np. zasilanie lusterka fotochromatycznego jest OK - da tyle prądu co potrzebuje DVR ale na pewno nie da prądu do ładowania telefonu).
I o to mi chodziło o pomysł jak to najlepiej podpiąć nie znam aż tak Focusa by wiedzieć że kiedy jest prąd w lusterku czy czujnik deszczu. Teraz pytanie czy mam kable i moduł z pinami . W załaczniku przesyłam foto modułu kable jakie mam w podsuftce przy lampce to kable zasilające lampkę czyli w jednej kostce żółto czarny i niebiesko czarny a w drugiej kostce jednopinowej kabel o kolorach pomarańczowo niebieski. Noi czarny masa do dachu. Domyślam się ze nie mam okablowania na czujnik deszczu i lusterko. ..
Pin 11 tego kwadratowego złącza czarnego ROOF-1, u góry na zdjęciu - kabel zielono-czarny to + po stacyjce do czujnika deszczu (we wtyczce czujnika deszczu pin nr 1).
Jak masz ten pin i ten kabel we wtyczce, to szukaj na górze, przy lampce. Może jest gdzieś podklejona wtyczka do wiązki, aby się nie pałętała.
von_Luka 17-08-2015, 22:33 Co do ładowarki, to sam tak mam zrobione. Kup sobie gniazdo zapalniczki w wersji na kabel, wyprowadź gdzieś i schowaj. Wepnij tam ładowarkę, a kabel wyprowadzisz sobie gdzie chcesz. Miejsc w których jest + po stacyjce jest dużo.
Hejka! Interesujący mnie niezmiernie temat więc pozwolę go sobie odgrzać jeśli nie macie nic przeciwko... ;]
Bardzo mnie zainteresowało gdzie konkretnie kolego Wrzoch masz wyprowadzony ten kabel do gniazda zapalniczki ("dodatkowego" jak rozumiem)?
Takie rozwiązanie by mi najbardziej odpowiadało :)
Jakoś podpinanie się do lampki oświetlenia wnętrza to nie jest temat za który bym się samodzielnie zabierał... :(
A i pasuje mi możliwość żeby np. mieć możliwość wymiany rejestratora bez ponownego grzebania w lampkach, lutowania, przykręcania itd. itp - to po prostu nie dla mnie :oops:
Obecnie zasilanie do mojej kamerki (zamontowana na szybie "za" lusterkiem wewnętrznym) mam poprowadzone standardowym kablem zasilającym (fakt że jest naprawdę długi) u góry troszkę za podsufitką później wciśnięty między osłonę słupka a szybę - dalej nad nogami kierowcy do tunelu i wzdłuż niego do gniazda zapalniczki w schowku podłokietnika. I zasadniczo zajefajnie jak nie wiesz to nie widzisz, w oczy nie kole, nigdy też nikt o niego nie zahaczył i byłoby by git ale...
... ale w mojej foczce podobnie jak u większości wypowiadających się w tym wątku zasilanie jest cały czas... lipa...
Już samodzielnie myślałem dokładnie o takim pomyśle żeby gdzieś "wyprowadzić" dodatkowe (schowane!) gniazdo zapalniczki ale niestety samodzielnie to ja takiej operacji się nie podejmę... :(
Dlatego będę wdzięczny za podpowiedź (może jakieś fotki) gdzie jaki kabelek można by podpiąć żeby to hulało tak jak radio - że samo "wie" kiedy się włączyć/wyłączyć. :619:
pzdr. - luc.
Już samodzielnie myślałem dokładnie o takim pomyśle żeby gdzieś "wyprowadzić" dodatkowe (schowane!) gniazdo zapalniczki ale niestety samodzielnie to ja takiej operacji się nie podejmę...
Widzę, że z Krakowa jesteś, także odezwij się na priv.
Ogarniemy temat bez problemu.
Jsph1981 15-02-2023, 11:35 Witam
Zamiast zasilać rejestrator z zapalniczki => kup coś takiego
(Jeśli chcesz, to na kablu zasilającym można dołożyć przekaźnik który będzie włączał napięcie po przekręceniu kluczyka)
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/52/96/17/88/5296178856
2) Do ładowania telefonu, użyj ładowarki do gniazda zapalniczki
np.
http://allegro.pl/mini-ladowarka-usb-samochodowa-pod-zapalniczke-12v-i5091735274.html
http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/91/73/52/5091735274
pozdrawiam
Arturek cześć czy mógłbyś ponownie wkleić ten produkty, głównie chodzi o pierwszy. Niestety już nieaktywne
Po symbolu z archiwum aukcji, ten pierwszy link wskazuje na https://actii.pl/pl/przetwornice-napiecia/544-zasilacz-1x-usb-gniazdo-1x-mini-usb-5v-12v-przetwornica-samochodowa-3a-reduktor-napiecia-konwerter-ac5539-6931240055397.html
Jsph1981 15-02-2023, 13:00 Po symbolu z archiwum aukcji, ten pierwszy link wskazuje na https://actii.pl/pl/przetwornice-napiecia/544-zasilacz-1x-usb-gniazdo-1x-mini-usb-5v-12v-przetwornica-samochodowa-3a-reduktor-napiecia-konwerter-ac5539-6931240055397.html
Dzięki
Jest tu na forum jakiś fopock poświęcony montażowi tego ustrojstwa? Jestem kompletnie zielony w tym temacie
Jak kompletnie zielony to może lepiej podjechać do elektryka? Nie zrozum mnie źle, ale potem są tematy "olaboga nic nie działa w aucie" bo np. wtyczka nie była dociśnięta :) jednak podłączanie kabli w samochodzie wymaga odrobinę umiejętności technicznych i świadomości tego co się robi.
Co chcesz osiągnąć i w jakim aucie?
Wygrzebałeś temat o FF2 a z profilu wynika że masz Cmax 2
|