Zobacz pełną wersję : Mandat za pozycyjne .

eclipse
13-05-2015, 10:27
pojawił sie nowy filmik .
http://wp.tv/i,led-y-jako-swiatla-pozycyjne-mandat,mid,1690202,cid,8053,klip.html

Juzek
13-05-2015, 10:32
Jeszcze nigdy żaden policjant nie sprawdzał mi żarówek :) więc można to między bajki włożyć.

Tapnięte z Szajsunga MkIV

slawek-kali
13-05-2015, 10:35
Wyrocznia wydala werdykt :D Temat do zamkniecia :one:

tapas
13-05-2015, 11:35
Oby tylko nie dostali odgórnych wytycznych żeby sprawdzać te żarówki, bo posypia się mandaty, a jak wiadomo niebieskim zawsze brak pieniędzy...

lukaszek_socho
13-05-2015, 13:58
Ja bym raczej chciał, aby tu wypowiedział się ktoś kto potrafi odpowiedzieć na pytanie.
Gdzie jest zaznaczone na lampie samochodu, że została ona homologowana z żarówką a nie diodą LED? Mam w lampie źródło diodowe i na jakiej podstawie policjant mi udowodni, że tam ma być żarówka a nie LED??

Juzek
13-05-2015, 14:23
On Ci nie udowodni. On Ci zabierze dowód i nałoży mandat. Co najwyżej możesz się z mandatem nie zgodzić i go nie przyjąć. A dowód otrzymasz z powrotem jak auto przejdzie przegląd cząstkowych, gdzie diagnosta dostanie wytyczne by sprawdzić obecność żarówek LED w oświetleniu zewnętrznym.

hak64
13-05-2015, 14:36
Oby tylko nie dostali odgórnych wytycznych żeby sprawdzać te żarówki, bo posypia się mandaty
Odgórne wytyczne są praktycznie od zawsze. W niektórych jednostkach funkcjonuje powszechne powiedzenie "bez mandatu nie wracaj", więc jeśli nie będzie się czego czepić, to sprawdzą lampy (przy okazji zabiorą i dowód rej).jak wiadomo niebieskim zawsze brak pieniędzy... Tu może miałbyś rację, gdyby chodziło o Straże Miejskie, czy Gminne, jednak kasa z mandatów nałożonych przez policję, nie trafia do budżetu miasta, ani tym bardziej do jednostki policji.na jakiej podstawie policjant mi udowodni, że tam ma być żarówka a nie LED?
Policjant nie musi udowadniać. Wystarczy, że zatrzyma dowód rej za "podejrzenie dokonania przeróbek w oryginalnym oświetleniu pojazdu". To diagnosta ustali, czy lampa ma homologację, czy nie (oznaczenia na lampie pozwalają na dość szybkie ustalenie stanu faktycznego).

lukaszek_socho
13-05-2015, 14:45
Jako, ze nie mam LED ów powiedzcie mi... czy te LEDowe żarówki mają homologację??

hak64
13-05-2015, 14:54
Same żarówki może i mają, ale jeśli je wkleisz do lamp przeznaczonych dla zwykłych żarówek, to będziesz miał niehomologowane lampy...Jeszcze nigdy żaden policjant nie sprawdzał mi żarówek Zawsze może być ten pierwszy raz. Robiąc w tym fachu też uważałem, że są poważniejsze zajęcia. Bywają jednak tacy mundurowi, którzy muszą udowodnić, że są wyżsi od Najwyższego, albo co najmniej pierwsi po Bogu...

MaXyM
13-05-2015, 15:43
Wlasnie chodzi o to, ze same zarowki nie maja homologacji do uzywania na drogach publicznych

lukaszek_socho
13-05-2015, 18:31
No to wszystko jasne :D
Myślałem, że te ledy mają homologację a rozchodzi się jedynie o fakt, że lampa jest przewidziana pod żarówkę.

radek9103
13-05-2015, 18:42
Zależy od policjanta :D Mnie np. jak zatrzymali to jeden zapytał co to za żarówki bo do xenonu będą mu pasowały :D Specjalnie mnie zatrzymał za tydzień żeby pokazać jak świecą :D Więc to raczej będzie "asem" w rękawie dla służbistów. Fakt ,że jak kupiłem to w przeciągu 2kkm paliło mi się ich nawet 7(nie mam problemów z prądem w aucie), a na Led jeżdżę półtora roku i brak oznak zużycia.

Juzek
14-05-2015, 06:24
A ja zazwyczaj słyszę 'ile to pali?' albo 'ile do setki?' (Pozdrawiam wesołą ekipę z oznakowanej AR159 1.75 TBi na A4 :))

arturfom
15-05-2015, 21:34
Wlasnie chodzi o to, ze same zarowki nie maja homologacji do uzywania na drogach publicznych

Jesteś w błędzie - żarówka do auta musi mieć homologaxje, jeśli jej nie ma również dowód do zabrania

MaXyM
15-05-2015, 23:12
No a co ja napisalem?

arturfom
16-05-2015, 12:20
Ze żarówki nie maja widocznie kupujesz takie które nie maja albo nie patrzyles nigdy

MaXyM
16-05-2015, 16:09
Tak to musisz czytac posty na ktore odpowiadam aby sie zorientowac w kontekscie wypowiedzi.

Chodzilo mi oczywiscie o to, ze zarowki o ktorych mowa nie maja homologacji do uzywania na drogach publicznych i to wystarczy.

arturfom
22-05-2015, 09:53
Nie będziemy się kłócić ale przyjąć należy że żarówka to żarówka a LED to nie żarówka
LED sam z siebie owszem nie ma żadnej homologacji chyba że jest elementem lampy i spełnia wymogi ale i wtedy na LED nikt nie nanosi homologacji a na klosz tzw. lampy zespolonej np światła dzienne dostają oznaczenie E plus cyferka oznaczająca kraj np 1 Niemcy i takich świateł możemy używać nie tylko w niemcowie, potem są magiczne literki oznaczające przeznaczenie światła

zastanawia mnie tylko led a światła pozycyjne - przecież ta żarówka jedynie oświetla reflektor a nie drogę i spokojnie można było by dopuścić LED, producenci LEDów do AGD itp mają już w swojej ofercie źródła światła o charakterystyce wręcz identycznej jak zwykła żarówka więc zamiast klepania sklejanych ledów w kupie producenci mogli by sie pokusić o wyprodukowanie LEDa z "kloszem" i zrobienie homologacji - kierunki, pozycyjne, itp poza drogowymi można by było wymienić i mieć spokój z wymianą tanich g.wartych żarówek sprzedawanych jako firmowe w kosmicznych cenach - a ponoć dążymy do eko :razz: