Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Awaria skrzyni powershift
naumek74 21-05-2015, 21:40 Witam
Mam problem ze skrzynią powershift raz bieg wsteczny działa a raz nie działa .
Myślałem że to wina oleju ale po wymianie nie pomogło.
Może ktoś miał podobny problem proszę o info zgóry dziękuję
Kolega wrzoch z Krakowa (dokładnie taki sam, choć w C-maxie 2008, co jest bez większego znaczenia). Skrzynia jest po prostu uszkodzona - będzie kłopot z częściami. Nowych nie przewidziano, a używane tylko w ramach całej skrzyni...
naumek74 22-05-2015, 17:32 Dzięki kolego to znaczy że czeka mnie naprawa skrzyni lub jej wymiana a nie wiesz ile kosztuje naprawa skrzyni
Mało, jakieś 8kzł pewnie za komplet ... niestety automat jak zawsze, najlepszy do momentu awarii :(
Zgłaszała/zgłasza Ci jakieś błędy?
Tylko z wstecznym jest problem? Bo moja małpa problem z wstecznym ma, ale tylko na zimnym. Jak się rozgrzeje, to działa jak trzeba. Mi zgłasza losowo P073E (nie można włączyć wstecznego biegu). Czasem pomaga delikatne dodanie gazu w trakcie próby włączenia.
Witam,
mam dokladnie ten sam Problem (w Mondeo 9.2011 vin WF0GXXGBBGBJ75655, Wersja softu skrzyni TCM AG9R-7Z369-AL , Kalibracja AG9R-7J105-EL)
Blad : P073E
zaczelo sie tej zimy. Raz dzialal raz nie a od 2 tygodni juz ani razu nie zadzialal. Olej i filtr byl zmieniany 8 miesiecy temu i 4 dni temu jeszcze raz - z nadzieja ze to cos da.
Wyczytalem na forum ze jest do mojej skrzynki nowa wersja softu -AM
Jest wogole szansa po aktualizacji softu i adaptacj skrzyni zeby wsteczny zaczal dzialac ?
moze kolega mayak by sie wypowiedzial ?
Jest wogole szansa po aktualizacji softu i adaptacj skrzyni zeby wsteczny zaczal dzialac ?
Kibicuję, ale po własnych doświadczeniach śmiem wątpić.
Powiedz mi proszę czy zaobserwowałeś u siebie następujące objawy na zimnym:
- w pozycji N samochód niekoniecznie stoi - po puszczeniu hamulca delikatnie bardzo toczy się (u mnie akurat do przodu), ale występuje to tylko na zimnym silniku
- po przełączeniu z P na R, o ile ostatnie manewry wykonywał na R lub po przełączeniu z D na P odczekałem chwilę (na ciepłym) aż się poprawnie ustawią R i 2 na obu sprzęgłach wsteczny się załącza, ale jeśli auto zimne i sobie chcę włączyć R z D ... zaczynają się schody. Trzy razy próbuje, po czym się poddaje. Czasem pomaga dodanie lekkie gazu w losowych momentach.
Na ciepłym mogę włączać wsteczny bez żadnych problemów, na zimnym jest dramat. Parkuję auto tylko tyłem, aby wyjazd mieć z D i mam szczerą nadzieję za każdym razem, że żadna łajza mnie nie zastawi na tyle, że musiałbym wyjeżdżać wajchlując pomiędzy R i D.
maxsys skąd jesteś?
hand-ball 29-03-2016, 16:54 Wrzoch, a jaki masz przebieg?? U mnie sie slizgalo troche, ale po wymianie oleju i adaptacji objaqy zniknely. Teraz slychac cichy zgrzyt przy przelozeniach z 1 na 2 i z 2 na 3 juz cichszy, ale tylko jal jest rozgrzany.
wrzochg
jestem z Zielonej Gory obecnie mieszkam w okolicy Kolonii w D.
wlasnie tego sie obawiam i zastanawiam sie czy w ogole inwestowac w jakiekolwiek proby.
jak juz pisalem od jakiegos czasu wogole nie dziala - R.
Slychac ze skrzynia cos przelacza i lekko jak by pojazd probowal ruszyc do tylu ale po dodaniu gazu nic...
czarowalem P -> R i z D -> R wszystkie mozliwosci probowalem i nic.
No to podobnie jak u mnie się to objawia. Teoretycznie po przejechaniu niecałych 500m ze wstecznego mogę już w miarę normalnie korzystać, ale na zimnym to jest dramat.
Z tym dodawaniem gazu to przynajmniej u mnie jest tak, że skrzynia próbuje 3 razy zapiąć bieg po czym się poddaje i zapisuje P073E nic poza tym. Potem trzeba zmienić na cokolwiek innego i znowu R aby zaczęła ponownie. Też lekko rusza do tyłu w trakcie.
Sprawdzałeś czy na N na zimnym stoi czy podjeżdża w którąś stronę?
U mnie z tą zmianą i dodaniem gazu to działa tak, że dodanie dużej ilości nie pomaga. Jedyna skuteczna metoda to "wstrzelić" się z dodaniem na moment kiedy próbuje załączyć bieg - charakterystyczny klik wtedy słychać (w sumie to 3, bo 3 próby są w odstępach około 2 sekund). Druga rzecz - to bardziej kopnięcie pedału, aby wskazówka na chwilę podskoczyła na jakieś 1000 RPM i bieg zazwyczaj załącza się wtedy na "opadającym zboczu".
Nie wiem czy to kwestia synchronizacji wałków, czy niepełnego wysprzęglania na drugim sprzęgle (czasem zdarza mi się, że przy zapinaniu dwójki auto delikatnie rusza do przodu). Czy za dużej ilości opiłków (powszechne w tej skrzyni), które oblepiły magnesy na wybierakach. Możliwości jest dużo. Gość z Getraga twierdził, że ten błąd w większości przypadków oznacza jakieś problemy z mechaniką bardziej (wybieraki, czujniki położenia wybieraków, magnesy na nich, bądź synchronizatory) niż problem ze strony mechatroniki.
Ile Twój ma nalatane?
sprobuje jeszcze jutro, ale kiepsko to widze. Przebiegu mam 210 tys. ledwo co dotarty...i 90% z tego to nabite po autostradach.
Jeszcze jakis czas temu udawalo mit sie z tym R za ktoryms podejsciem ale obecnie bez szans. Czy zimny czy cieply bez roznicy - poprostu nie whodzi i wyskakuje P073E nic innego.
Dokladnie jak u Ciebie z ta roznica ze ja moge na glowie stanac a Powershift nie wrzuci R.
Jak jest zupelnie zimny to mam wrazenie ze na P i na N ma ciagoty do przodu.
Dzisiaj sie dowiedzialem z Centrala Forda w Kolonii ze ten blad jest co prawda bardzo zadki ale znany w tej skrzynce. Problem jest ponoc z jakimis widelkami ktore sie zawieszaja. Pomaga tylko wymiana skrzyni bo czesci zamiennych nie ma.... Dramat
Ale jakos im niedowierzam.
Przy tym błędzie niestety procedura serwisowa jest taka, aby przeprowadzić adaptacje obie, a jak to nie pomoże, to wymienić skrzynię.
Błąd zawieszającego się wybieraka A miałem raz albo dwa, potem się już nie pojawiał.
Też chciałbym to wreszcie naprawić, a nie ciągle próbować naprawiać i przede wszystkim wymienić tylko to co potrzeba, a nie to co się komuś wydaje. Najchętniej, to bym ją zamienił na jakąś inną, na którą dano by mi pełną gwarancję na chociażby rok, ale jakoś nie znalazłem chętnych.
niedawno robilem aktualizację i adaptację w aucie z podobnymi objawami (wsteczny jak murzyn na pasach: raz jest, raz nie ma), w skrzyni nie było żadnych błędów - po robocie (na razie) skrzynia działa ok
Ja się zastanawiałem czy nie zrobić jej jeszcze jednej wymiany oleju, tym razem na Fordowski. Teraz mam Motula DCTF, bo takiego mi akurat wlali (tańszy był), ale z tego co do tej pory czytałem w niektórych dwusprzęgłówkach (jak na przykład sławnej Mitsubishi z ich olejem Diaqueen SST1) podobno na zamiennikach działało to nie zawsze jak trzeba.
Może jakby wlać oryginała i skalibrować poprawnie zaczęłoby to działać wreszcie jak trzeba?
stingerA6 30-03-2016, 18:27 Ja bym zaczął od samej kalibracji.
wrzoch
z tego co wiem Ford nie produkuje oleju. A ten co sprzedaja ze swoja nalepka i cena jest najczesciej olej castrola.
mayak
tak mi sie wlasnie wydaje - ze jak sie zrobi aktualizacje i adaptacje czy kalibracje to bedzie lepiej. Z tego co wiem do mojej skrzynki jest nowa wersja oprogramowania mozesz mi to potwierdzic ? WF0GXXGBBGBJ75655, Wersja softu skrzyni TCM AG9R-7Z369-AL , Kalibracja AG9R-7J105-EL
przy wynianie oleju w zeszlym roku ponoc wszystko zrobili i w marcu zrobili jeszcze raz adaptacje itd. Jak ich wczoraj przydusilem to sie przyznali ze robia tylko adaptacje sprzegla i to nie zawsze, nic wiecej. Boja sie ze po pelnej adaptacji skrzynia wogole nie bedzie dzialac. Odwiedzilem w okolicy jeszcze 3 innych dealerow forda - zaden z nich nie chce sie tego podjac i zrobic pelnej adaptacji. Dwuch robi tylko adaptacje sprzegla a trzeci za oprogramowanie wogole sie nie zabiera. Kazdy mowi, trzeba wymnienic skrzynie :568:
mayak, szkoda ze tak daleko mieszkasz 1200KM to kawalek. Musze w okolicy kogos poszukac ....
Ta adabtacja czy kalibracja to sprzegla i czgo jeszcze ?
Sugeruję zmianę softu na AM (mam taki w swoim mondeo) i adaptację sprzegieł oraz wybieraka
orion512 31-03-2016, 17:30 Potwierdzam, kalibracja AM to najnowsza wersja softu do powershifta.
Też na niej jeżdżę i bardzo ładnie się zachowuje.
Sugeruję zmianę softu na AM
Czy ten soft aplikuje się też do skrzyń 7M5R-7000-A*?
Co najświeższego można do takiej dostać?
Co do oleju wiem, że Ford nie produkuje olejów.
podłączasz się do aktualnego IDSa i masz wszystko czarne na białym
...Co najświeższego można do takiej dostać?
...
Z tego co pamiętam, to jak byłeś u mnie sprawdzaliśmy czy jest aktualizacja do Twojej skrzyni?
BTW - tu w dziale S-maxa zrobił się całkiem aktywny watek o Twojej skrzyni Łukaszu...:one:
tedi_k - chwila minęła od tamtego czasu - może coś się zmieniło ;)
Ważne, że nie piszę o Durashifcie. To czy w C-Maxie czy S-Maxie co za różnica kiedy objawy podobne.
Potwierdzam, kalibracja AM to najnowsza wersja softu do powershifta.
Też na niej jeżdżę i bardzo ładnie się zachowuje.
Czy kolega też może ogarnąć adaptację lub wgranie nowego softu do PS ? Jeśli może jakiś kontakt tel. na PW.
orion512 19-04-2016, 10:50 Tak, bez problemu.
Ok to jakbyś mógł odpowiedzieć na PW jakie wysłałem.
M-S POWER 19-04-2016, 22:03 Fido zapraszam do Łodzi.
Ok to jakbyś mógł odpowiedzieć na PW jakie wysłałem.
Problem z aktualizacja i adptacja....
bylem wczoraj w serwisie i podlaczylismy IDS´a (Wersja IDS 99.02)
Po sprawdzeniu wersji oprogramowania powershifta AG9R-7Z369-AL pokazala sie nowa wersja - AM dokladnie jak mayak pisal. Instalacja nowej wersji powiodla sie. Po instalacji, dla pewnosci rozlaczylismy IDS´a i wystartowalismy na nowo. Po podlaczeniu do auta i sprawdzeniu wersji oprogramowania pokazala sie stara wersjia „AL“ i znowu wyskoczylo ze jest nowa wersja „AM“ oprogramowani. Spodkal sie juz ktos z czyms takim ?
OK, no to chociaz sprobujemy ta adaptacje pomyslalem ..... ale lipa, tez sie nie udalo.
Zanim mozna zaczac adaptacje IDS sprawdza teperature oleju w skrzyni i silniku. Temp. oleju w silniku OK... w skrzyni nic nie pokazuje. I lipa nie da sie widelek i sprzegla skalibrowac. Jak IDS sie przelaczy aby odczytac dane czujnikow to pokazuje temp. silnika skrzyni i wszystkiego bez problemow. Po przelaczeniu na kalibracje widelek lub sprzegiel temp. skrzyni nie pokazuje.
No i kalibracji jednak nie dalo sie przeprowadzic i aktualizacji rowniez nie. Po anulacji kalibracji auto nie jedzie ani do przodu ani do tylu. Wteczas pomaga tylko odlaczenie akumulatora i po 10 min. bydzie to samo co przed proba kalibracji to znaczy do przodu super do tylu bez szynsy. W pamieci byl blad P073E oraz P0949. Kolega z serwisu dzwonil do Forda w Koloni o wsparcie techniczne - i uslyszal tylko: trzeba wymnienic skrzynie nic sie nie da zrobiy :027: nie bylo zadnej mozliwosci aby cokolwiek dowiedziec sie dlaczego aktualizacja sie nie powiodla i kalibracja nie dziala. Faktycznie nic sie nie da zrobic ? moze ktos mial juz taki ciezki przypadek ?
kolopeter 20-04-2016, 06:16 co do updatu to sie nie wypowiem odrazu , ale co do kalibracji to zdaje sie ,ze starsze wersje IDSa np 86 sprawdza tylko temperature silnika. Zatem szukaj kogos w twojej okolicy, kto dorywczo bawi sie Idsem. zapewne bedzie mial wersje 86.
Update - sprawdz jakims innym programem(forscan) , jaka wersje softu masz obecnie w skrzyni. Seria oprogramowania IDS v99.xx jest jakas taka skopana ...
M-S POWER 20-04-2016, 07:28 Ja mam chyba jeszcze drugiego ids-a w wersji v86. jak cos to pisz na PW
kolopeter
sprawdze przez forscan lub ELMConfig wieczorem. Podejrzewam jednak ze bedzie stara wersja softu skrzyni.
M-S POWER
Wersje 86 mam, jak na razie kabla jeszcze nie mam i za kazdym razem musze do serwisu latac... Kabel przyjdzie w piatek lub w sobote. Jak kabel przyjdzei to sie zamelduje na PW, bylo by swietnie jak bys mogl pomoc....
@maxsys (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=302744) a cały problem jest taki że kolega nie czyta wszystkiego :
"W celu wykonania procedury programowania (zarówno sprzęgła jak i widełek włączania biegów) zaleca się najpierw rozgrzać przekładnię i monitorować temperaturę oleju za pomocą rejestratora danych do czasu osiągnięcia poziomu 40°C, a następnie wykonać procedurę FDRS."
...a następnie wykonać procedurę FDRS."
Dobrze, że ja nie czytam wszystkiego... :619: Dzięki temu nie wiedziałem, że tylko FDRS i wczoraj i dzisiaj zrobiłem 3 razy (za każdym razem skutecznie!) obie adaptacje po aktualizacji PS... :one: No i wszystkie IDSem...
Jedna drobna uwaga - jako chyba jedyny z nas tu się udzielających "hobbystów" mam najprawdziwszego, oryginalnego VCM II. Takiego na prawdę od Boscha a nie co to ma napisane "Bosch"...
Nie jest to bez znaczenia.
kolopeter 21-04-2016, 03:29 Brawo ty.
bylem wczoraj w serwisie i podlaczylismy IDS´a (Wersja IDS 99.02)
kolega wyraznie napisal ,ze byl w serwisie....
Dzięki temu nie wiedziałem, że tylko FDRS i wczoraj i dzisiaj zrobiłem 3 razy Tadziu zauważ że to jest cytat , i świeże info. , nie twierdzę że nie można zrobić tego IDS-em.
...kolega wyraznie napisal ,ze byl w serwisie....
...podlaczylismy IDS´a (Wersja IDS 99.02)
...
Słowo "podłączaliśmy" dla mnie zazwyczaj oznacza "byłem w serwisie u mojego kolegi"... A jak u kolegi, to co tam było za wyposażenie nie mamy pojęcia... Słowo "serwis" jest bardzo pojemne...
Tak czy inaczej - nic mi nie wiadomo o jakichś kłopotach z procedurami adaptacji PS w najnowszym IDS 100.1 - wg mnie działają całkiem sprawnie... SRS - tak więc świeże info, że tylko FDRS na razie na szczęście nie do końca się potwierdza... Pożyjemy, zobaczymy co będzie dalej...
w najnowszym IDS 100.1
No działa i to nawet bez VM na fullu :D
No działa i to nawet bez VM na fullu :D
Twoje posty Tomku czasem są zupełnie zaskakujące...:027: Czyli "bez VM" to "gorzej", "trudniej", "bardziej ryzykownie" czy co miałeś konkretnego na myśli pisząc ten post?:568:
maciek8791 24-04-2016, 22:42 Kolega z serwisu dzwonil do Forda w Koloni o wsparcie techniczne - i uslyszal tylko: trzeba wymnienic skrzynie nic sie nie da zrobiy :027:
Witam koledzy użytkuje obecnie s-maxa ale swego czasu miałem passata b6 (rocznik 2009) ze skrzynią DSG oraz identycznymi objawami opisanymi w tym wątku - auto co jakiś czas, rzadko, nie mogło wrzucić R.
Z czasem problem postępuje aż w końcu w ogóle nie można już wstecznego wrzucić.
Przerabiałem adaptacje oczwiście nic nie dały. W tym momencie chciałem ostrzeć Was przed firmami typowo zajmującymi się naprawą skrzyń biegów.
Po pierwsze naprawa w 99% przypadków ogranicza się do wymiany na inną używaną w cenie ok 4 tyś. Otrzymujemy raptem rok gwarancji i tak naprawdę jest to jedna wielka loteria, bo skrzynia którą Wam wsadzą może mieć 200k albo 300k kilometrów albo nie wiadomo co to jest. Serwis wsadzi ją Wam, skasuję kasę i tak naprawdę sam będzie ciekawy co się będzie później działo, oczywiście przez rok czasu bo później już nie.
Niektóre serwisy niestety oszukują też na naprawach, mnie to spotkało i umoczyłem troszkę kasy a problem wrócił po krótkim czasie. Postanowiłem nie wracać już do tego serwisu.
Ostatecznie naprawiono mi sprzęgła w skrzyni na dobrej woli dealera (auto krajowe serwis w PL cały czas). Dobra wola dealera moim zdaniem świadczy też o tym że te skrzynie to badziew który rozlatuje się dość często. Miałem farta że dealer nie doczepił się do nieudolnej naprawy w serwisie skrzyń biegów.
Dlatego mimo wszystko polecam Wam udanie się do dealera, bo tylko przy takiej naprawie u niego dostaniecie gwarancję dwa lata i później też łatwo Wam będzie sprzedać takie auto. W mojej ocenie warto do tego dopłacić.
Wstawiając auto to do serwisu skrzyń niestety wydajcie 4 tyś i macie rozwiązanie i spokój na góra rok czasu, po którym jest naprawdę duża szansa że skrzynia rozleci się z tego samego lub zupełnie innego powodu.
Jest to ogromny minus automatów, niestety według mnie automat ma jednak bardziej sens jak kupujesz nowe auto lub bardzo młode z PL dystrybucji innego bym nie dotykał, pomimo mojego bezgranicznego uwielbienia dla tego rozwiązania.
pozdrawiam - Maciek
niuniek37 01-05-2016, 10:30 Witam serdecznie, mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam swoje zapytanie. Nadmienię, że wcześniej przeczytałem zarówno ten wątek jak i w innym dziale o skrzyniach automatycznych i raczej podobnego zjawiska, o którym chcę napisać nie spotkałem. Wczoraj jadąc pojawił się komunikat "ograniczone funkcje skrzyni biegów". Zaczął dziwnie zrzucać w dól biegi aż w końcu stanął na prawdopodobnie pierwszym biegu i zgasł. Co najgorsze w silniku słychać było jakieś mechaniczne odgłosy typu "chrupanie, zgrzytanie", itp. Po ponownym odpaleniu samochodu komunikatu na wyświetlaczu nie było, samochód zachowywał się normalnie, przejechałem 100 km bez zarzutu. Dzisiaj był "forumowy" kolega, podłączył pod lapka - żadnych błędów. Wymiana oleju była, adaptacja również. Ford S Max 2012 163 KM, Powershift. Czy mam się czego obawiać?
... Czy mam się czego obawiać?
Pewnie tak... że będzie "powtórka z rozrywki" na przykład... Jak był kolega, to mógł trochę dokładniej pooglądać to auto. W UCDS jest mnóstwo danych ze skrzyni, które można podejrzeć i coś tam próbować wydedukować. Z opisu wygląda, że może być problem z siłownikiem sprzęgieł albo z tarczami wielopłytkowymi sprzęgieł. Oby nie, bo to kosztowny przypadek...
niuniek37 01-05-2016, 11:08 Oby nie, bo to kosztowny przypadek...
Dzięki Tedi, choć nie jest to pocieszające...Starając się myśleć pozytywnie, jeżeli nie byłoby to co wymieniłeś, to znaczy, że może to być zjawisko jednorazowe, czy też czasami tak się mogło zdarzyć? Oczywiście poproszę forumowego kolegę o zagłębienie się w UCDS.
PS. Te dwie rzeczy wymienione przez Ciebie, to jakie koszty? Bo o cenie nowej skrzyni wiem, koszty używek jak i innych części też już gdzieś wyczytałem.
jaropalka 11-06-2016, 10:33 Wiam jestem posiadaczem s-maxa z 2010roku 2.0L TDCI powershit,tydzien temu warsztat zdiagnozowal uszkodzona skrzynie to jest koszt okolo 3000 Funtow.
Przed uszkodzenim towarzyszyly mu takie objawy jak falowanie obrotow ,zaniki biegu wstecznego i uderzenia w skrzyni przy ostrym chamowaniu. Obecnie poszukuje skrzyni powershift z takim numerem AV9R7000AB bylbym wdzieczny jesli by ktos dal jakies namiary z gory dziekuje.
Dorzucę jeszcze moją historię, może ktoś też tak miał i coś wie.
Podczas jazdy na ekraniku wyskoczył komunikat o obniżonej funkcjonalności skrzyni biegów a po pewnym czasie o jej awarii. Okazało się, że straciliśmy nieparzyste biegi i wsteczny. Dojechaliśmy do warsztatu (ABSCar), ale po kilku godzinach wszystkie błędy zniknęły a biegi wróciły na miejsce. Niemniej zrobili update softu i oddali auto. To nie pomogło, bo po rozgrzaniu się, usterka znowu się pojawiła. Wróciliśmy i auto postało dwa dni w poszukiwaniu przyczyny. Przyjechali spece z ASO, ale doradzili to co potrafią czyli wymianę skrzyni. Przyjechali też inni i zdiagnozowali awarię TCM. ABSCar wykonał w tym czasie ponowną wymianę oleju i płukanie skrzyni, jednak problem nie zniknął. Poddali się. Obecnie auto stoi w innym warsztacie i jest diagnozowane.
I moj PowerShift w mondziaku wlasnie rozpoczal procedure zgonu. Wsteczny od miesiaca coraz rzadziej zalacza sie od razu. SAMKO wstepnie wycenilo naprawe na 7-8k. Szukam jakies alternatywy, ale ciezko w tym temacie. Postaram sie relacjonowac historie naprawy dla przyszlych pokolen :)
Powiedzieli co chcą za te kasę zrobić? Wygląda jakby sprzęgła chcieli wymieniać.
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Powiedzieli co chcą za te kasę zrobić? Wygląda jakby sprzęgła chcieli wymieniać.
najprawdopodobniej. gosc mowil, ze to nie wsteczny nie wchodzi, ale bieg do przodu nie wysprzegla i w zwiazku z tym oba naraz probuja ruszyc autem. zaowocowac to moze finalnie jakims konkretniejszym zmieleniem w srodu i uszkodzeniem obudowy = jeszcze wieksze koszta.
Witam Fordziarzy:). Panowie w mojej skrzyni PS podczas zmiany pomiędzy Pozycja P a D i R wyczuwalne jest szarpnięcie. Hamulec wciśnięty w podłogę i dla testu dziś pomachalem skrzynia w obie strony. Szarpało przy każdym przełączeniu. Nawet było słychać lekkie chrupanie. Samochód dość świeży bo 49 kkm dopiero wiec olej jeszcze nie zmieniany. Ktos miał podobne objawy i znalazł na to sposób? Podrzućcie jakaś mądrą radę bo mnie to szarpanie zaczyna irytować.
proponuję najpierw zrobić (jeśli jest dostępne) aktualizację oprogramowania skrzyni a potem adaptację sprzęgieł i wybieraka
skrzynia naprawiona miesiac temu. dzis wymieniony zostal w niej olej (usluga wliczona w cene naprawy). naprawa obejmowala: zestaw sprzęgieł, łożyskowanie wałka r/d, pokrywa uszczelnienie sprzęgła. koszt ~6500zl. gwarancja 12 m-cy.
zeby nie bylo kryptoreklamy to jak ktos chce namiar na warsztat to PW.
Panowie w mojej skrzyni PS podczas zmiany pomiędzy Pozycja P a D i R wyczuwalne jest szarpnięcie. po pierwsze to bym sprawdził poziom oleju w skrzyni , a dopiero robił bym cokolwiek z oprogramowaniem a zwłaszcza z adaptację sprzęgieł i wybieraka gdy przebieg jest tak niski .
A czy samodzielnie bez wizyty w serwisie jestem w stanie sprawdzić poziom oleju w skrzyni? Jesli tak to prosze o podpowiedz jak to zrobic.
A czy samodzielnie bez wizyty w serwisie jestem w stanie sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
proszę filmik co i jak https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Fy0TVRWjFfg
a tutaj w wersji papierowej jak sprawdzić poziom oleju
https://www.dropbox.com/s/b5jihwn02ruz39m/sprawdzanie%20poziomu%20MPS6.pdf?dl=0
Dziekuje ;)
Bump: Po przeczytaniu instrukcji stwierdzam że chyba nie jestem w stanie zrobić tego sam :). Nie posiadam aż takich umiejętności i chyba jednak wybiorę się do serwisu. Orientujecie się ile mniej więcej może kosztować taka usługa sprawdzenia?
Ten zanik wstecznego to z jakimś błędem powiązany? P073E?
Nie mogę teraz tego wygooglać, ale jakiś czas temu znalazłem taką tabelkę z kodami błędów i co "może pomóc". Przy P073E (nie można załączyć biegu wstecznego) było:
Przeprowadź adaptację sprzęgieł i widełek wybieraka
Jeśli to nie pomoże wymień skrzynię.
Znalazłem gościa na ruskim forum, który miał P073E, z tym, że u niego wsteczny w ogóle nie chciał się włączyć. Zdjął mechatronikę (do tego nie trzeba zdejmować skrzyni), przez otwory, przez które wchodzą czujniki położenia widełek wybieraka, używając magnesu "oczyścił" magnesy na widełkach z jak on to nazwał jeżyków, złożył, wsteczny zaczął działać. Na zdjęciu masz przykład jak takie jeżyki mogą wyglądać.
Dobrałem się do tego.
Tutaj jak wyglądały "bałwanki" na moich magnesach na widełkach wybieraków oraz jak wyglądały magnesy dodatkowe do zbierania opiłków wewnątrz komory TCMa.
Hmmm.
Co jest grane, że nie mogę dodać ani kolejnych zdjęć ... ani kolejnego posta.
No nic, podmienione jedno aby pokazać jak wyglądało to po.
Trochę zabawy jest, najwięcej z wykoncypowaniem jak obrócić TCMa aby wylazł bez zrzucania skrzyni (szczególnie jak to robisz pierwszy raz).
Da się. Warto ściągnąć obie osłony pod silnikiem (przynajmniej w C-Maxie), warto też odkręcić wąż od intercoolera idący pod TCM (chociaż mogłoby się wydawać, że miękki i się podda - braknie rąk i miejsca do przekładania go).
Wymienione uszczelki metalowe pomiędzy TCM a skrzynią. Nie są drogie. W Grosel zapłaciłem za nie niecałe 70PLN za obie. Wymieniony olej ponownie na Motul DCTF (taniość - 38PLN za litr, 7L wystarczyło na styk). Wymienione uszczelnienie wokół gniazda TCMa (łosie z PZService napakowali mi tam silikonu, a tymczasem oring 28mm (wewnętrzna) 3mm (przekrój) pasuje idealnie).
Teraz odnośnie czyszczenia - Potrzebne dwa magnesy (najlepiej takie na elastycznym badylu) przeciwnie spolaryzowane (skierowane do siebie się przyciągają). Magnesy na widełkach wybieraka są przeciwnie spolaryzowane i z obserwacji wynika, że opiłki dużo lepiej kleją się do magnesu przeciwnie spolaryzowanego (idą do) niż do tak samo spolaryzowanego (nie chcą się kleić, magnes je odpycha).
Filtr wewnętrzny skrzyni jest metalowy i magnesy się jego trzymają, wystarczy je zsunąć, wyczyścić, a potem założyć w to samo miejsce.
Teraz wnioski - po 5 godzinach postoju sekwencja P - D - R ... zadziałała bez problemu. Biegi pod obciążeniem wchodzą dużo lepiej niż przed operacją.
Jutro rano zobaczymy jak tam wsteczny. Może to efekt placebo, ale wydaje się, że jest dużo lepiej.
Będę raportował
wrzoch , domyślam się, że jak nic nie piszesz tzn, że wszystko działa.
I mi się zaczęło ,,dziać" [przebieg 200tys. 2013 rocznik]. Objawy; ( automat szukał, wybierał bieg, a to niższy, a to wyższy, coś jakby się ślizgało sprzęgło i przy tym wyraźne poszarpywanie w kabinie). Zrobiłem wymianę oleju i ... ustąpiło jak ,,ręką odjął" :)
Tylko ciekawe na jak długo ta poprawa??
Zrobiłem wymianę oleju i ... ustąpiło jak ,,ręką odjął" :)
Tylko ciekawe na jak długo ta poprawa??
Czy przy wymianie oleju adaptację zrobili?
zamiast brnąć w nie pewną naprawę i kosztowne wymiany oleju nie lepiej manual zapodać , na dobrych gratach bez problemu zmieścimy się w 3tyś
można ale automat to komfort jazdy, a to czasami nie ma ceny, a spalanie tej skrzyni jest takie jak manuala
michaljago 14-11-2017, 12:15 Witajcie Wszyscy razem i każdy z osobna,
Kłania się Radomiak, niby nowy choć zerknąłem tutaj po raz 1-szy na początku roku.
Pacjent S-max 2.0TDCI/163KM/Power Shift.
Problem skrzyni, pacjent jest w trybie awaryjnym ciągłym, jazda zupełnie niemożliwa, próba włączenia biegu skutkuje cichymi jakby stuknięciami w skrzyni, bez wyraznych szarpań, nic wiecej, ani D ani R. Wstępna diagnoza z ASO Radom; czujnik prędk.obr.wałka skrzyni do silnika + sprzęgło (tu nie są pewni do końca). Obecny przelot ok 240kkm. Wycenili jako ewent.wymiana na regenerowana za...18tysi...;-(
Pytanie: czy może mi ktoś z Was polecić uczciwy, zaznaczam UCZCIWY warsztat, być może p.Zenka, który może podjąć się naprawy takiej skrzyni np.warszawa? U mnie na wsi RADOM nie znajde nikogo normalnego poza ASO.
PS: jeśli na forum jest ktoś, kto mógłby oczywiście nie tylko "grzecznościowo" posłużyć pełną diagnostyką skrzyni z dojazdem do mojej wsi RADOM, poproszę o PW.
Proszę uprzejmie o pomoc, z góry dziękuję.
Dorzucę coś od siebie w związku z awaria mojej skrzyni PowerShift w Ford Focus 2.0.
Dnia poprzedniego zaparkowałem jak zwykle w garażu wjeżdżając do niego tyłem (pewnie bez znaczenia ale...).
Nazajutrz rano jak zwykle chciałem pojechać do pracy. Odpaliłem silnik, zmiana na D - zgasł silnik. Ponowiłem próbę, czyli odpaliłem silnik, D - zgasł. Raz jeszcze to samo.
Zadzwoniłem do assistance aby zawieźli go do ASO. Na drugi dzień oddzwonili z ASO z informacją, że skrzynia "mechanicznie zablokowana" cokolwiek to znaczy. Diagnosta podejrzewa, że wpięły się dwa biegi na raz i że skrzynia do wymiany. Czekam na decyzję Ford Polska o wymianie gwarancyjnej. Skrzynia 64k km. Żadnych niepokojących objawów wcześniej nie dawała. Przy 54k w styczniu 2017 był wymieniony olej w skrzyni.
Diagnoza ASO troszkę mi nie pasi z tego względu, że za pierwszą próbą podjechał metr do przodu (szarpnął). Generalnie zachowywał się tak jakby nie było sprzęgła. Porównując to do manuala to tak jakbym za szybko puszczał sprzęgło i dusił silnik.
Awaria skrzyni w moim S-Maxie. Nie działa mi bieg wsteczny skrzynia: AV9R 7000 AB, S-MAX 2.0 140km. Czy znacie kogoś godnego polecenia w okolicy Bydgoszczy kto naprawia automatyczne skrzynie biegów? Czy sam mogę zrobić jakąś diagnostykę? Na coś zwrócić szczególną uwagę?
qwertykk 19-12-2017, 08:45 Na to, że 90% z tych którzy podejmują się naprawy PS (a tych już jest mało) robią to źle. Generalnie zdecydowana większość lubi jest bardziej zadowolona z wymiany na używkę niż z 'regeneracji'. Tylko tu też można wpaść na szrot skrzynie.
Byłem u zaprzyjaźnionego mechanika by odczytać błędy. Jak się łatwo domyślić był tam błąd P073E "Niemożliwe wprowadzenie biegu wstecznego", P0705 "Czujnik TRS (zakres skrzyni biegów) A- sygnał wejściowy PRNDL". Oddaję po świętach auto do serwisu skrzyń (Naprawa Skrzyń Automatycznych Kowalewski Dariusz -Toruń) i zobaczymy co Pan Darek wymyśli. Czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić, spróbować na własną rękę?
Ile masz nalatane, że padł ci wsteczny?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
P073E "Niemożliwe wprowadzenie biegu wstecznego"
niedawno w FF2 z takim samym objawem (oraz migającym "P" na zegarach) po zrobieniu adaptacji zniknęły problemy ze wstecznym (ale "P" ciągle miga, podejrzewam jakieś mikroswitche przy lewarku)
slawek-kali 21-12-2017, 10:28 Na jakis czas.. takich bledow sie komputerem wyleczyc nie da.
egzemplarz o ktorym ja pisałem nie miał tego drugiego błędu kolegi czyli nie miał
P0705 "Czujnik TRS (zakres skrzyni biegów) A- sygnał wejściowy PRNDL"
Ile masz nalatane, że padł ci wsteczny?
Autko ma dopiero 190 tyś, potwierdzone wpisami do Szwedzkiej bazy danych (od 2014r). Liczę, że faktycznie skończy się na jakimś "małym zabiegu" a nie koniecznie wymianą kompletnej skrzyni. Ale cóż... różnie bywa. Po świętach się dowiem :-) Trzymajcie kciuki.
na pewno dam znać jaki będzie werdykt Pana Darka.
slawek-kali 22-12-2017, 23:19 przebieg może i ok.. A serwis ?
Dzisiejszy problem jednego z naszych kolegów zmotywował mnie by opisać happy end mojego przypadku.
Napiszę od początku:
Miałem Problem ze skrzynią powershift, to znaczy sprzedawca próbował mi wmówić, że wsteczny czasem wskakuje ale ostatecznie z pełną świadomością po dobrej cenie kupiłem smaxa bez wstecznego. Oddałem go do warsztatu w Toruniu (do prędzej wspomnianego Pana Darka) gdzie liczyłem, że to tylko styki, olej itp. Pan, który jest raczej starym wyżeraczem skrzyni wziął się za naprawę. Od razu stwierdził, że ktoś już się prędzej do skrzyni dobierał. Ostatecznie wymienił olej w którym było pełno opiłków sprzęgła i wrzucił swój sterownik. Wsteczny wskoczył, jednak nie szło zrobić adaptacji. Więc chciał podjechać do Forda na samą adaptację i zaproponował mi, że wymieni tez sprzęgło (w skrzyni jest podwójne) bo jak widać jest też już uszkodzone bo strasznie dużo było go w oleju. Gdy Pan Darek wyliczył mi ponad 3000zł za sterownik i 8000 zł za sprzęgł, poprosiłem, żeby mi autko złożył i w miałem nadzieję, że będzie w starym stanie "byle do przodu" i pojadę do już umówionego majstra z Poznania - gość wymienia całe skrzynie za 4500-5000zł. Po złożeniu skrzyni i jakimś "zerknięciu jego elektrycznego magika który coś zrobił w sterowniku ale sam do końca nie wie co" wsteczny powrócił na stałe. Do dziś działa a akcja była w grudniu, gość wziął za dwukrotne wyciągnięcie skrzyni, wymianę oleju, oringów i dospawanie jakiegoś wspornika na wydechu i swojego magika 1600zł. :-) Ogólnie fuks. Ale straciłem mnóstwo czasu.
Konkludując, jest problem ze specjalistami od skrzyń, ceny są bardzo duże (myślę, że Pan Darek liczył realne ceny nowych części), lepiej pójść w kompletną wymianę - gość z Poznania oferował zrobienie przekładki w kilka godzin i dawał roczną gwarancję na skrzynię regenerowaną a za nową chciał około 7000 i dawał 2 lata gwarancji. Pozdrawiam wszystkich którzy się natknęli na ten temat borykając się z tym samym problemem. Powodzenia życzę.
gość z Poznania oferował zrobienie przekładki w kilka godzin i dawał roczną gwarancję na skrzynię regenerowaną a za nową chciał około 7000 i dawał 2 lata gwarancji.
Jeszcze raz: Gdzie tak tanio dają te PowerShifty ?? :)
Może chodziło o nowe sprzęgło w regenerowanej, ostatecznie nie skorzystałem więc nie mówię z autopsji. Starą skrzynie gość zabiera i ją sobie regeneruje. Myślę, że warte uwagi. http://www.skrzynie-buda.pl/
Moi drodzy potrzebuję pomocy kogoś z Warszawy bo niestety ale mój power shift świruje i póki co - a byłem w dwóch miejscach w Warszawie nie uzyskałem żadnych odpowiedzi.
To mój pierwszy Ford - Mondeo Mk4 2.0 TDCi 2013 rok 140 z mapą na 163 KM do tej pory sprawował się wspaniale. Niestety ale zaczął świrować jakieś 2 tygodnie temu.. Najpierw w trakcie jazdy na trasie pojawiało się klasyczne "ograniczenie funkcji skrzyni biegów" i zblokowany bieg i mogłem jechać max 40 km/h. Z racji, że byłem w okolicy warsztatu, który robił mi mapę na 163 KM (Solid Garage) stwierdziłem, że dotoczę się do nich może to załatwią.
Przyjeli autko i po rozblokowaniu skrzyni i zrobieniu jej adaptacji (nie wiem czy tylko sprzęgła czy też wybieraka nie powiedzieli) oznajmili, że problem raczej załatwiony bo auto sprawne. Niestety tuż po odbiorze okazało się, że znowu wpada w tryb "ograniczenie funkcji..". Niestety nie uzyskałem odpowiedzi na temat ewentualnych błędów i przyczyn tylko - musimy rozebrać skrzynie żeby cokolwiek stwierdzić i wie Pan musi byc Pan przygotowany bo koszty pójdą w tysiące złotych..
Stwierdziłem, że zacznę szukać innej diagnozy i być może tańszego rozwiązania. O dziwo ruszając od nich ponownie auto magicznie znowu zaczeło działać! Nic się nie działo przez ok 2 tygodnie i jakieś 1000 przejechanych kilometrów do czasu aż znowu wyskakuje magiczne "i" z ogarniczeniem funkcji.
Po zgaszeniu i odpaleniu silnika auto odżywało i już było ok. Stwierdziłem, że pojadę do ASO może pod kompem zobaczą coś więcej i naprawodzą na trop. Niestety w ASO stwierdzili, że błędów żadnych nie ma auto gra i buczy i być może trzeba olej wymienić (ostatnia wymiana była w ASO przy 60 tkm obecnie 98 tkm). Rzucili kwotę 1400 zł za wymianę (ASO na Krasnobrodzkiej w Warszawie).
Przyjąłem więc tylko koszty podpięcia pod kompa w ASO i przeglądu na klatę i tak jeździłem z 1.5 tygodnia i parę razy wyskoczyło ograniczenie funkcji ale znowu po zgaszeniu było ok aż do dzisiaj..
Auto zaczęło szarpać podczas jazdy obroty zaczęły szaleć i parokrtonie zblokowały się raz biegi parzyste by potem znowu zblokowały się nieparzyste. Jak ruszałem do domu z pracy gdy po odpaleniu silnika i odczekaniu chwili wrzuciłem D auto szarpnęło i zgasło :( Odpaliłem i dojechałem praktycznie pod sam dom i znowu zablokowały się biegi tym razem na 3. Zaczął się świecić też check engine i nie chce zgasnąć mimo odczekania.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może podejrzewać przyczynę i czy ktoś z wyjadaczy z Warszawy byłby tak pomocny i pomógł w diagnozie na kompie? Z góry dzięki za wszelkie sugestie bo normalnie załamka i to jeszcze przed majówką :/
czy ktoś z wyjadaczy z Warszawy byłby tak pomocny i pomógł w diagnozie na kompie?
niestety nie wydaje mi się żeby tu była potrzebna diagnostyka.
Raczej skrzynia do remontu, a bez rozebrania nikt Ci nie powie co jest do zrobienia.
Podejdź do Maktrans w Warszawie na ulicy Mazura 18A. Panowie znają te skrzynie na wylot i podchodzą do sprawy kompleksowo, mają wszystko na miejscu. Ogarną ci skrzynie w kilka dni.
Moje auto tam stoi. Miałem podobne objawy choć mniej nasilone. Skrzynia do remontu/regeneracji jak by to nie nazwać. A może tylko zawory do czyszczenia. Tak czy siak ci pomogą i nie zedrą tyle co inni magicy
Niestety próbowałem rozruszać auto i mam zblokowane biegi nieparzyste tj przerzuca z 1 na 3kę i z 3ki na 5kę ale nie ma sposobu by wbił 2,4 etc. :/ Zastanawia mnie czy to może być kwestia oleju - za mało lub zbyt mocno zużyty. Wcześniej miałem raz tak, że zblokowały się parzyste biegi ale po restarcie działał. Niestety teraz zblokowało i trzyma.. Czy jest ktoś z Warszawy kto może zrobić adaptację sprzęgieł i wybieraka?
a na co te adaptacje maja pomóc jak skrzynia jest na wykończeniu/ najpierw trzeba mechanicznie ja naprawić a potem adaptować/ Tak w Polsce wygląda eksploatacja auta - auto już wyraźnie daje znaki że coś jest nie tak ale każdy chce szkłem d.pe utrzeć.
a na co te adaptacje maja pomóc jak skrzynia jest na wykończeniu/ najpierw trzeba mechanicznie ja naprawić a potem adaptować/ Tak w Polsce wygląda eksploatacja auta - auto już wyraźnie daje znaki że coś jest nie tak ale każdy chce szkłem d.pe utrzeć.
Nie wiem czy coś dadzą jestem laikiem w temacie - dlatego tutaj piszę o poradę :P Z tego co czytałem robi się tego typu rzeczy zanim pójdzie się w remont/wymianę skrzyni. Generalnie nie jest mi w smak robienie kapitalnego remontu bo nie jest to normalne by przy przebiegu 97 tys skrzynia klękła przy zwykłej eksploatacji i terminowych wymianach oleju etc. Dla mnie podcieranie szkłem byłoby jakbym olej chciał wymieniać raz na 80 tys a nie gdy szukam rozwiązania niż od razu pchać się w bardzo kosztowną naprawę.
Z tego co czytałem robi się tego typu rzeczy zanim pójdzie się w remont/wymianę skrzyni
robi się, ale jak skrzynia podszarpuje itd a nie jak biegów nie zmienia.
P:otrek - prawda jest taka, że skrzynia jest do remontu, możesz robić różne triki, wymiany olejów, adaptacje itp, stracisz czas i pieniądze. Podjedź albo zadzwoń do Maktrans i podaj im objawy - powiedzą ci co jest.
Niestety dzisiejsze auta i ich technologia jest kosztowna w naprawie. Komputerem tej usterki nie naprawisz. Jedyna nadzieja w fachowcach którzy nie będą chcieli za dużo zedrzeć i będą mieli pojecie o tym co robią. Faktycznie 100ys.km na skrzynie to b. mało. Zawsze jest opcja zamiany na manuala bo jak naprawisz to pewności nie ma że usterka kolejna usterka za jakiś czas nie wróci
U mnie na blacie pewne 109tys.km. i już od przynajmniej 20tys objawy miałem, które się nasilały. Także nie ma reguł.
Czyli jednak jakaś reguła się pojawia, ja remontowałem przy 94 tys. ;)
I przy takich objawach to nie polecam robić adaptacji, tylko możesz pogorszyć stan.
Jeśli kolega poleca Maktrans, to może warto, bo daleko nie masz. Patrzyłem na ich stronę i maja konkretne zabiegi na skrzyni wycenione.
Mnie się podobało to, że oni po objawach od razu wiedzą co tam prawdopodobnie będzie trzeba zrobić, co się zużyło i jest do wymiany, czyli podchodzą do sprawy kompleksowo. Wymiana etapami tylko podraża to wszystko.
No i gwarancja na rok bez limitu kilometrów.
Niedługo jak odbiorę auto dam znać jak to wyszło.
Niedługo jak odbiorę auto dam znać jak to wyszło.
Koniecznie napisz co zrobili i na ile Cię wycenili ja mam zamiar oddać im autko po majówce. Rozmawiałem z kimś od nich (Ukrainiec) i po objawach wycenił mi naprawę skrzyni widełkowo - To jest od 5-7k naprawę :-/ Zaczął wymieniać przez telefon co po kolei będą robić ale brzmiało to jak kompletny remont skrzyni niestety.
Ciekawe czy to ten https://www.youtube.com/channel/UCmp29Zm6L6IgvArnYxq6FOQ/videos :)
Zdjecia na stronce Maktrans wyglądają podobnie jak te filmiki.
Powiem wam, że to jakiś straszna lipa jest.
Mnie też czeka wizyta w Marktrans gdyż powershift szwankuje, a mam 135tys km. Nie mogę się z tym pogodzić, auto za 150tys zł. "dla mnie" to już klasa premium, a tu taka niespodzianka.
Po waszych postach śmiem twierdzić, że lifetime powershift to jakieś 140tys km. Od 97 przez 109 i ja 135tys km w relacji do ceny zakupu to naprawdę koszmar.
Miałem Kia ceed w diesel za 55tys zł. (salon) przez 9 lat zrobiłem 270tys (co prawda manual ale z czasem człeka ciągnie do luksusu) to w porównaniu do s-max 5letniego jeden strzał za skrzynie Forda mam 10-15 lat kosztów eksploatacji kia ceed, aż się K i H cisną na usta
juri2069 01-05-2018, 22:49 To sporadyczne przypadki. Na forum masz kilka procent użytkowników PS, z czego tylko mała część narzeka.
Ja zrobiłem 250 kkm i poszło dalej w dobre ręce, skrzynia super działała.
Zależy od uzytkowania:) wiadome sprawa , że np w trasach wszystko się mniej zużywa
sebku Niestety Ford to nie jest klasa premium. Dla nas Polaków to są wysokie kwoty. Ale to klasa popularna. Te auta są obliczone na średnie zużycie. Nie za szybko, nie za wolno. Tylko to jest średnia użytkowanie europejska, nie Polska. Tak uważam.
JacekF90 11-05-2018, 23:57 Ja z kolei mam taki problem w moim Powershift przy 150k km, że auto nie wrzuca biegów i jedynie stoi w miejscu. Komputer pokazuje P284F i P215B00. Po odłączeniu akumulatora wszystko wraca do normy, ale po chwili to samo... Błąd skrzyni i nie wybiera biegów. Dodam, że Mondeo dostało w tył, ale nie jakoś mocno, nawet tylna belka nie ucierpiała.
Zna ktoś jakieś warsztaty zajmujące się takimi przypadkami w tej skrzyni? Ewentualnie czy jest możliwość zamontowania manualnej skrzyni biegów?
JacekF90 12-05-2018, 10:42 Dziś warsztat zajmujący się automatycznymi skrzyniami, powiedział mi bez żadnych oględzin auta, że po podaniu objawów i rocznika to na 100% oba sprzęgła do wymiany, a koszt 7000zł! Mam się czym przejmować czy raczej nie warto wierzyć we wróżenie przez telefon?
Te PS to jednak droga zabawa. Zdecydowanie wolałbym tradycyjne automaty.
Piotr_V6 12-05-2018, 13:07 Dziś warsztat zajmujący się automatycznymi skrzyniami, powiedział mi bez żadnych oględzin auta, że po podaniu objawów i rocznika to na 100% oba sprzęgła do wymiany, a koszt 7000zł! Mam się czym przejmować czy raczej nie warto wierzyć we wróżenie przez telefon?
To magik normalnie jasnowidz :) skrzynia jest w pełni naprawialna i nie zawsze to jest koszt nie wiadomo ile tysięcy często kończy się w granicach 1500zl, od samego uderzenia skrzynia nie padnie, czasem wysiada komputer czasem mechatronika skrzyni działa wadliwie, przyczyn może być wiele , najlepiej od razu powiedzieć że trzeba oba sprzegła wymienić co za kretynizm
Bump: Powiem wam, że to jakiś straszna lipa jest.
Mnie też czeka wizyta w Marktrans gdyż powershift szwankuje, a mam 135tys km. Nie mogę się z tym pogodzić, auto za 150tys zł. "dla mnie" to już klasa premium, a tu taka niespodzianka.
Po waszych postach śmiem twierdzić, że lifetime powershift to jakieś 140tys km. Od 97 przez 109 i ja 135tys km w relacji do ceny zakupu to naprawdę koszmar.
Miałem Kia ceed w diesel za 55tys zł. (salon) przez 9 lat zrobiłem 270tys (co prawda manual ale z czasem człeka ciągnie do luksusu) to w porównaniu do s-max 5letniego jeden strzał za skrzynie Forda mam 10-15 lat kosztów eksploatacji kia ceed, aż się K i H cisną na usta
ciekawe bo są tutaj tacy co mają po 400tyś z PS nalatane osobiście mam 200ty i wymieniałem trzy zawory w mechatronice do tego wysiadł mi TCM. Jak ktoś normalnie jeździ to sprzegła wytrzymują dwa razy tyle co w normalnej manualnej skrzyni biegów. Ważna sprawa to obsługa eksploatacyjna wymiana na czas płynu filtra i traktowanie skrzyni normalnie, piszecie tutaj że sprzegło w PS wytrzymuje 135tyś czy tam ile w ferrari w automacie jak ktoś lubi poszaleć wytrzymuje 8 - 10 tyś km a koszt naprawy sprzęgieł to 30 tyś wiec nie płaczcie
Nie no sorry ale , porównywanie Ferrari do Forda jest , delikatnie powiedzieć nie na miejscu, a do tego jak Cię stać na Ferrari to - " stać Cię na konia to stać Cię na owies ". Piszemy o Fordzie i koszty dla zwykłego Kowalskiego są znaczne , bo PS psuje się dosyć często. Wystarczy przestudiować forum , wątków na ten temat jest masa. Te skrzynie po prostu nie są ( delikatnie napisać ) mistrzami wytrzymałości.
slawek-kali 12-05-2018, 17:14 Piotrek pokaz mi wpis ze padla skrzynia mmt6! ;)
Jak znajdę czas to policzę przypadki awarii PS-a na forum i manualna. Wezmę pod uwagę przebieg. Zobaczymy jak wyjdzie.
tylko policz koszty jak padnie manual a ps
Różnica będzie znaczna, zresztą manuale w fordach trwałe są.
Piotr_V6 13-05-2018, 18:40 Piotrek pokaz mi wpis ze padla skrzynia mmt6! ;)
Sama skrzynia nie pada ale dwumas często po 150tyś to już śmietnik, PS nie jest mistrzem bezawaryjności ale koszta jego napraw w porównaniu z DSG są o 2/3 niższe, awaryjność jest na normalnym poziomie, najczęstsza przyczyna awarii wynika z nieumiejętnego użytkowania lub zaniedbań w eksploatacji niestety, mam 200tyś km i skrzynia sprawuje się miodzio poza tym że była drobna awaria mechatroniki uważam że dramatu nie ma
slawek-kali 13-05-2018, 18:43 No jak tarcze lub klocki... kompletna wymiana sprzegla z dwumasa to 2500zl.. i nigdy wiecej nie robisz..
Powershift to skrzynia 1 wlasciciela.. on ma ok a potem bedzie drogo..
No i nie przesadzaj z tym DSG.. awaryjnosc taka sama, ale skrzynie bardziej znane mechanikom.
juri2069 13-05-2018, 18:48 Kolega już w passacie przy 190 kkm ( rok passata 2012 ) wymieniał dwumas, drugim razem coś tam elektronicznego w skrzyni , do tego jakaś głupota z turbem, na lawecie wrócił z wakacji ( egr czy coś tam - 1500 zł Nowa część) , kupil rok temu za 62 tysiące, teraz tego shitu chce się pozbyć za 49 i od 2 miesięcy ani jednego telefonu.
Z plusów to ma faktycznie wszystko co może mieć passat i jeździ się tym bardzo fajnie , DSG o wiele ładniej zmienia biegi od PS choć zaraz się tu odezwa ulubiency PS, że to nie prawda .
Ot cały volkswagen
Piotr_V6 13-05-2018, 19:00 Kolega już w passacie przy 190 kkm ( rok passata 2012 ) wymieniał dwumas, drugim razem coś tam elektronicznego w skrzyni , do tego jakaś głupota z turbem, na lawecie wrócił z wakacji ( egr czy coś tam - 1500 zł Nowa część) , kupil rok temu za 62 tysiące, teraz tego shitu chce się pozbyć za 49 i od 2 miesięcy ani jednego telefonu.
Z plusów to ma faktycznie wszystko co może mieć passat i jeździ się tym bardzo fajnie , DSG o wiele ładniej zmienia biegi od PS choć zaraz się tu odezwa ulubiency PS, że to nie prawda .
Ot cały volkswagen
PS nie jest tak kulturalny jak dsg, aczkolwiek duża w tym wina starego softu, skrzynia na nowszym sofcie działa zupełnie inaczej, gdyby znalazł się konkretny magik który by idealnie ją ograł, nie czułbyś różnicy, na trasie chodzi tak że nie wiem kiedy zmienia biegi, troszkę mniej kultury ma w mieście soft jest robiony aby dla środowiska było dobrze niestety
Bump: No jak tarcze lub klocki... kompletna wymiana sprzegla z dwumasa to 2500zl.. i nigdy wiecej nie robisz..
Powershift to skrzynia 1 wlasciciela.. on ma ok a potem bedzie drogo..
No i nie przesadzaj z tym DSG.. awaryjnosc taka sama, ale skrzynie bardziej znane mechanikom.
PS nie jest czarną magią, gorzej z częsciami zamiennymi, czasem trzeba troszkę poczekać niestety, ale wszystko jest wymienialne jedynie TCM nie, jest sprzedawany wyłącznie z całą mechatroniką, zaworki kosztują po 170zł i to one najczęsciej się psują
ciekawe bo są tutaj tacy co mają po 400tyś z PS nalatane osobiście mam 200ty i wymieniałem trzy zawory w mechatronice do tego wysiadł mi TCM. Jak ktoś normalnie jeździ to sprzegła wytrzymują dwa razy tyle co w normalnej manualnej skrzyni biegów.
Ale takie przebiegi to chyba tylko diesle robią. Większość przypadków awarii w okolicach 100 tys. miewają benzyny
slawek-kali 13-05-2018, 20:40 raczej 50kkm.. dlatego wycofano ta skrzynie..
Ja nie bede sie spieral.. ktos ma i nie narzeka, a powinien (wymiany)
Ta skrzynia jest nietrwała i tyle..
Dudi_81
Pomyliłeś się z cytatem, ja tego nie napisałem ;)
Piotr_V6 13-05-2018, 21:53 Ale takie przebiegi to chyba tylko diesle robią. Większość przypadków awarii w okolicach 100 tys. miewają benzyny
Ludzie co wy macie z tym że wycofali, w dieslach mk5 nadal jest 6DCT450 w benzynie konstrukcja GM/Ford, PS z benzyn nie został wycofany ze względu na to że był zły tylko ze względu na koszta które poniósł ford współtworząc skrzynię wraz z GM właściwie udoskonalając ją , zwykły hydrokinetyk. Po 2013r część problemów z PS została usunięta , zmieniono interwały wymian płynów zalecając skrócenie ich o ile to możliwe do 40-50tyś to tylko zalecenie, zmieniono oprogramowanie skrzyni i ciągle się nad nim pracuje, w silnikach benzynowych wprowadzono blokadę programową obrotów itd. skrzynia jest dostosowana do 7tyś obr/min wytrzymuje maksymalnie 450Nm momentu, nie lubi ostrych startów z pod świateł jest w niej tłumik drgań z tworzywa sztucznego który potrafi pękać, potem pękają sprężyny i idzie lawina awaria sprzęgieł ich obudowy mocne opiłkowanie itd. Sama w sobie nie jest tragedią jej konstrukcja pochodzi z lat 80 ubiegłego została skonstruowana na potrzeby Porsche 959 po czym projekt rozwoju porzucono ze względu na koszta, i niepopularność gdyż w tamtym czasie dominowały skrzynie ze sprzęgłem hydrokinetycznym, żadna skrzynia automatyczna nie jest bezawaryjna i tania w naprawie a wynika to tylko z tego że jest to niski procent rynku, tylko w Polsce i krajach podobnych uważa się skrzynie automatyczne za jakiś wynalazek i niepotrzebne koszta, dla mnie sprawa jest prosta jak cię nie stać i boisz się tego typu skrzyni nie kupuj
masz szeroką wiedzę o budowie i zachowaniu PSa!
czy możesz napisać co zmienili w tych skrzyniach przy okazji wprowadzenia mondeo mk5?
gdzieś słyszałem że przerobiony jest tłumik drgań (oddzielony od sprzęgieł)
Piotr_V6 15-05-2018, 07:04 Z tego co wiem dopracowano jedynie materiał (tworzywo sztuczne) aby było bardziej odporne na moment, ale ile w tym prawdy tak na prawdę tego nie wiemy, a wszystko cała lawina zaczyna się właśnie w tym miejscu, ponieważ cały ten tłumik drgań przesówa się na obudowie sprzęgła w raz ze sprężynami gdy pęknie spreżyny zaczynają ścierać obudowę powstają zadziorki bardzo niewielkie i obfite opiłkowanie po czym sprężyny opierają się o sprężyny i pękają bo nie ma separatora a wszytki ete drobiny rozwalają okładziny cierne na tarczach sprzęgieł , sama konstrukcja skrzyni pozostała taka sama, nie ma zadnej nowej serwisówki ani procedur , firma Getrag nie podaje konkretnych zmian jakie prowadziła , ta skrzynia siedzi również w Volvo od 2008r i o dziwo nie sprawia tylu problemów co w fordach , aczkolwiek największe problemy sprawiają suche skrzynie w focusach i fiestach , w Australii był nawet zbiorowy proces przeciwko ford motor , właściciele mieli naprawiane auta a nawet mogli żądać zwrotu samochodów, ford zapłacił potężną karę w mln dolarów , Getrag zaleca wymianę płynów w skrzyniach co 30tyś mil czyli jakieś 48tyś km, aktualnie wyszło najnowsze oprogramowanie w kwietniu, cała zabawa w dwu sprzęgłowe skrzynie każdemu producentowi znosi sen z powiek, awaryjność tych skrzyń stoi na akceptowalnym poziomie czy to DSG czy to DCT czy też PS w każdej z nich najważniejszy jest serwis i użytkownik, jak na razie faktycznie sprawa z MK5 wydaje się spokojniejsza jakby awaryjność faktycznie spadła cały czas obserwuję temat i szczerze jeszcze nie widziałęm MK5 z rozpierdzielonym PS. Puki co mam w swoim 200tyś km skrzynia chodzi naprawdę bez zastrzeżeń gdyby nie zwalone zawory i padnięty TCM nic złego powiedzieć nie można by o niej powiedzieć.
stingerA6 15-05-2018, 07:14 obserwuję temat i szczerze jeszcze nie widziałęm MK5 z rozpierdzielonym PS
Coś tam się dzieje
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=248214
do benzyny 2,0 EB nowa skrzynia hydrokinetyk 12kPLN a więc chyba tańsza opcja niż PS
Piotr_V6 15-05-2018, 11:35 Wszystko się może zdarzyć 26000 w MK5 hmmm ciekawe to, może zabrakło jedno 0 :-), jeśli chodzi o hydrokinetyczne skrzynię są tańszymi konstrukcjami ogólnie i bardziej dopracowanymi od dwusprzeglowek rozwijano je od 50 lat coś to ma wpływu na ich życie ale też nie są bezawaryjne piętą Achillesa kazdej skrzyni to modol z elektrozaworami
aktualnie wyszło najnowsze oprogramowanie w kwietniu
do których modeli?
aktualnie w Mondeo4 tdci mam w PowerShifcie kalibrację z oznaczeniem -AM (pojawiła się na jesieni 2015r.) i jakoś nigdzie nie widzę nic nowszego
Piotr_V6 16-05-2018, 09:17 Jest informacja w Etis dla mondeo odnośnie nowego oprogramowania 20171117-G1836935-2( konfiguracja AG9R-7J104-HD) teoretycznie pochodzi ona z Listopada i starsze wersje IDS ponoć jej nie obsługują nie wiem na ile to prawdy w tym ale takie mam informacje została wypuszczona oficjalnie w kwietniu tego roku na maj/czerwiec miała być kolejna jest też nowy PCM i IPC
mayak a wymuszałeś kiedyś aktualizację ?
Ja mam obecnie AG9R-7J105-KE i IDS nie znalazł dla mojej skrzyni nowszej kalibracji.
Wiem, że UCDS ma taką możliwość, ale czy warto ryzykować ?
ale czy warto ryzykować ?
IMO nie
Piotr_V6 16-05-2018, 22:04 Podaj Vin Dudi
Piotr_V6 17-05-2018, 18:03 Dudi najnowsza AG9R-7J104-HB
No to chyba nowszego softu nie ma jeśli podałeś nr strategii.
Moje nr'y
Nr części: AG91-7Z369-KE
Strategia: AG9R-7J104-HB
Kalibracja: AG9R-7J105-KE
Czołem,
Mam Volvo XC60 od niedawna - około 3500 km. To jest 2.0 benzyna T5 ze skrzynią Powershift z 2012 roku. Mam wrażenie, że po rozgrzaniu auta i puszczeniu nogi z hamulca samochód rusza dość niemrawo, to tzw pełzanie jest na moje oko dość mizerne. Mam dwa inna auta z automatami, 5HP24 i Aisin AM6 więc chyba wiem czego się po automacie spodziewać tyle że to hydrokinetyki. Dopóki mój PS jest zimny to rusza normalnie , w miarę energicznie, a po paru kilometrach jazdy zaczyna się ślamazarzyć. Efekt tego jest oczywisty, jeżeli chcę sprawnie ruszyć z miejsca to w czasie przeniesienia stopy z pedału hamulca na pedał gazu auto ledwie rusza i wciśnięcie gazu powoduje niemiłe szarpnięcie. Potem przy zmianie z pierwszego biegu na drugi jest takie jakby "przytkanie" ale potem już zmiany biegów są aksamitne. Z tego co wyczytałem w tym wątku mało delikatna zmiana z 1 na 2 to norma ale o tym mizernym pełzaniu nikt nie pisze.
Przejechane mam 124.000 km, auto krajowe, jeździło w znanej firmie, serwisowane w ASO, niestety olej w skrzyni zmieniony został dopiero przy 120.000 km. Wymiana w ASO + update softu + adaptacja wykonane ok 4000 km i 5 miesięcy temu. Od początku czułem że ze skrzynią jest coś nie tak , a już upewniłem się na dobre jak otrzymałem ze wspomnianego ASO kopię zlecenia wymiany oleju gdzie jako żywo stoi napis - skrzynia szarpie. Oczywiście poprzedni właściciel nie powiedział mi ani pół słowa o tym szarpaniu przed wymianą oleju.
Co o tym myślicie ?
Piotr
Piotr_V6 05-08-2018, 21:05 Jak właściciel nie zmieniał oleju w skrzyni to nie ma się co dziwić, w tej skrzyni to jest więcej niż konieczność, jeśli chce się ją dobrze eksploatować, najlepiej miedzy 40 a 50 tyś km wymiana, co do tego pełzania to sprawdź poziom oleju w skrzyni być może jest troszkę za mało, a lepiej ciut więcej niż deczko za mało , w przypadku tej skrzyni. Być może przez niezmieniany olej opiłki z obudowy sprzęgieł już robią swoje, nie wiesz jak wyglądał filtr gdy wymieniali olej w skrzyni bo ci nie pokazali a nawet gdy coś widzieli to się nie wychylali bo i po co przecież.
W historii serwisowej auta nie ma wzmianki o wcześniejszej wymianie oleju. Zrobił ją poprzedni właściciel a w zasadzie pośrednik, tuż przed sprzedażą. Jak już ochłonąłem po zakupie to zacząłem bardziej wnikliwie przyglądać się zachowaniu auta no i odkryłem, np że XC60 jest bardzo twarde ( w porównaniu z moimi innymi autami ) ale przede wszystkim zaczęło mnie irytować to że zmiana z 1 na 2 nie jest płynna. Dlatego zacząłem wypytywać ASO o to zachowanie. Kwestia poziomu oleju chyba faktycznie jest istotna bo człowiek z Dom Volvo w Warszawie sprawdzał ile oleju wpisali na fakturze w innym ASO gdzie był ten olej wymieniany. Na fakturze się zgadza :) - ale przy najbliższej okazji sprawdzę poziom. Z innych ciekawostek, kilka razy zdarzyło mi się że podczas wyjeżdżania z podziemnego garażu auto wspinając się po pochyłości nagle dostaje drgawek jakby się silnik dusił, ale tak jak napisałem dzieje się to raz na jakiś czas.
Piotr
Marek790414 06-08-2018, 02:16 Witam, śledzę ten wątek od dłuższego czasu z tego powodu że mam dokładnie takie same objawy jak kotxj. Mam powershift'a w fordzie galaxy 2013 2.0 ecoboost. Kupiłem przy przebiegu 85k i od razu zrobiłem płukankę skrzynki. Olej w skrzyni był mocno spracowany ale nie było żadnych części stałych. To mój pierwszy samochód z automatem dlatego na początku nawet nie zauważyłem tych objawów. Obecnie jeżdżąc zauważam dokładnie to samo co kolega kotxj : 1 i 2 wyraźnie odczuwalna zmiana biegu, potem płynnie i sporadyczne szarpanie przy ruszania nie koniecznie w jeździe pod górkę. Dołożę jeszcze ze mam wrażenie że dość długi czas myśli przy ruszaniu z miejsca, oraz mam również wrażenie że przy jeździe do tyłu(szczególnie pod górkę) tak jakby nie miał za dużo siły i musze mu dać więcej gazu co skutkuje że w pewnym momencie zaczyna pędzić. Zastanawiam się czy to już początek końca mojego PS'a czy można jeszcze na to jakoś zaradzić??
Cześć,
Chwilę temu wróciłem z firmy Midparts na Al. Krakowskiej w Warszawie - wyrok brzmi: sprzęgła do wymiany. To tyle ...
Piotr
Marek790414 10-08-2018, 09:54 I co będziesz z tym robił? Wymieniasz? Jaki szacowany koszt wymiany? I jaka skuteczność takiego zabiegu?
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Będziesz to jeszcze z jakimś innym warsztatem konsultował czy oraz sie na tej jednej diagnozie?
Piotr_V6 10-08-2018, 10:36 Cześć,
Chwilę temu wróciłem z firmy Midparts na Al. Krakowskiej w Warszawie - wyrok brzmi: sprzęgła do wymiany. To tyle ...
Piotr
3500 sprzęgła plus uszczelniacz plus robota jakies 5500 skasują
Marek790414 10-08-2018, 10:43 3500 sprzęgła plus uszczelniacz plus robota jakies 5500 skasująSame sprzęgła u nich z tego co widziałem to 7000 pln kosztują. Pytanie ile za robotę i co jeszcze trzeba uwzględnić w kosztorysie.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Marcin L. 10-08-2018, 11:31 Z tego co wyczytałem w tym wątku mało delikatna zmiana z 1 na 2 to norma ale o tym mizernym pełzaniu nikt nie pisze.
Kiedyś pisałem o mizernym pełzaniu, ale pewnie dawno temu i w innym wątku. Gdy kupiłem samochód pełzania nie było wcale, a na wzniesieniach po puszczeniu gazu samochód się staczał do tyłu. Adaptacja skrzyni rozwiązała wszystkie problemy (olej był zmieniony nieco wcześniej, ale sama wymiana nic nie dała). Niestety nie na zawsze. Ta skrzynia ma tendencję do rozregulowywania się i już po kilku tys. km czuć różnicę.
Co do kosztów to sprzęgła 6800, robota 1200 + olej = ~ 9000 PLN
Nie będę na razie nic robił, przy umiejętnej , delikatnej jeździe można z tym żyć. Problem w tym że kiedyś będę to auto chciał sprzedać ...
Na razie szukam jakiejś porady prawnej czy można domagać się zwrotu kosztów naprawy od poprzedniego właściciela - handlarza. Mi powiedział że zmienił olej bo zgodnie ze sztuką przy 120.000 km się to robi tymczasem na zleceniu wymiany widnieje "skrzynia szarpie" - odkryłem to już po zakupie. Nie powiedział mi tego więc moim zdaniem zataił wadę. Oczywiście powie, że po wymianie oleju przez ASO skrzynia nie szarpała więc nic mi nie mówił - no i pozamiatane. Pytam prawników czy to że podał mi inny powód wymiany może być jakimś punktem zaczepienia, ale i tak nie mam żadnych dowodóœ że to mówił. Czuję w kościach że handlarz zainwestował 1700 PLN w wymianę w ASO i kupił sobie w ten sposób skuteczne zabezpieczenie a ja wykazalem się szczytem łatwowierności i naiwności. Oczywiście można teraz brać rzeczoznawcę i dowodzić że te sprzęgła nie mogły się uszkodzić w ciągu tych 5-ciu miesięcy i 6000 km ale to koszty i skutek niepewny. Wygląda na to że wtopiłem.
Piotr
Piotr_V6 10-08-2018, 15:20 Masz rękojmię od handlarza, jeśli chodzi o zmianę z 1 na 2 przeważnie jest odczuwalna byle nie było jakiegoś łupnięcia, 7 tysi za same sprzęgła to wg mnie trochę wygórowana stawka bo nowy zespół sprzęgieł cały z obudową kosztuje 5500zł do tego uszczelniacz pokrywy sprzęgieł 500 plus olej plus filtr plus i tak mają to na wierzchu czyszczenie mechatroniki i sprawdzenie zaworów pod kątem ich sprawności przy okazji przegląd tłoków wybieraka bo może tez są wywalone. ogólnie cały remont skrzyni aby była jak nowa to jakieś 11tyś w getragu można kupić za 16 tysi fabrycznie regenerowaną
Mi powiedział że zmienił olej bo zgodnie ze sztuką przy 120.000 km się to robi tymczasem na zleceniu wymiany widnieje "skrzynia szarpie" - odkryłem to już po zakupie. Nie powiedział mi tego więc moim zdaniem zataił wadę. Oczywiście powie, że po wymianie oleju przez ASO skrzynia nie szarpała więc nic mi nie mówił - no i pozamiatane
nie potrzebujesz porady prawnej-sam sobie odpowiedziałeś.
Błędy p0796 p2714 p0766 p0771
Jakie mnie więcej koszta na dzień dzisiejszy?
Piotr_V6 18-03-2019, 17:44 Na moje to mechatronika do czyszczenia i ewentualnie solenoidy do wymiany w 2tyś z olejem się zamknie jak będziesz miał fart w gorszym wypadku będzie do wymiany TCM sam komputer często od teog jest błąd p0771 ale nie koniecznie tak czy tak do wyjęcia mechatronika.
Ktoś polecany w woj. podkarpackim?
Ktoś polecany w woj. podkarpackim?
Mój obecnie stoi u Findysza w Krośnie.
Dwa razy osobiście z nim gadałem, oglądałem warsztat bo i w zasadzie tylko i wyłącznie automaty robią.
Za pierwszym razem nawet w rękach miał rozgrzebanego PS.
W internetach komentarze pół na pół :/
juri2069 18-03-2019, 19:29 u Findysza
Nigdy bym do niegu już nie pojechał. Byłem tiptroniciem raz i o raz za dużo
Nigdy bym do niegu już nie pojechał. Byłem tiptroniciem raz i o raz za dużo
Napisz coś więcej i poleć kogoś innego proszę?
juri2069 18-03-2019, 20:33 Oddałem audi a8 i skrzynie do remontu bo w okolicy w sumie tylko on jest.
Zwlekał bardzo długo bo miało być 2 tyg , a było 6 tygodni . Tiptronic jest stosunkowo prostą i starą skrzynią , mimo to po naprawie miesiąc później drugi raz awaria. Oddałem mu i znowu rozebrał. Powiedział , że pękła jakaś część która już była zużyta , mimo tego nie wymienił jej pierwszym razem.
Ogólnie to pierwszym razem zapłaciłem 5 tys , a drugim 1500 zł. Mało tego , pierwszym razem chciałem fakturę żeby mieć jakąś podstawę i gwarancję ( której nie miałem ) to gość mówi że nie 5000 zł , a 6500 zł. Zapytany dlaczego , powiedział że 5 tyś netto. Wkurzają mnie ceny netto.
Po drugiej naprawie auto sprzedałem bo skrzynia przeciągała ciut biegi.
Tak ciut chaotycznie opisałem , wybacz.
Potem żałowałem , że oddałem mu skrzynie bo największa i najbardziej znana na podkarpaciu firma od automatów jest w Sędziszowie. Z opinii wiem , że części mają na miejscu i taki tiptroniczek to robią w 2-3 dni.
Aczkolwiek nie polecę ci Sędziszowa bo po prostu NIE WIEM czy zajmują się PS. Musiałbyś popytać .
Findysz , jak z opinii wynika , jest trochę oszustem i zna się bardzo na skrzyniach , ale teoretycznie. Z gadki to jest spoko i wrażenie robi dobre , poza tym tyle.
Ale skoro powiedział ci , że się tego podejmie to może coś tam ogarnia w tych PS , nie mam pojęcia. Na pewno jest drogi
W styczniu br. kupiłem S-maxa, zaczęły ślizgać się sprzęgła, wymiana oleju i adaptacja sprawiła, że skrzynia chodziła jak "w masełku", może nawet lepiej niż DSG, które użytkowałem wcześniej w Touranie przez 6 lat bez awaryjnie. Zwykle na zimnym, gdy temp. otoczenia wynosiła poniżej 0°C zgrzytnęła sobie raz albo dwa i nic więcej się działo. Aż tu nagle na skrzyżowaniu, dobrze nam już znane "ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów". Że było to 300m od domu to wróciłem na "jedynce". Skrzynia już się nie odblokowała.
Błąd P284B (widełki zmiany biegów C, zawieszony).
Czekam na wyjęcie skrzyni i usunięcie usterki, Zobaczymy co się tam zblokowało.
W styczniu br. kupiłem S-maxa, zaczęły ślizgać się sprzęgła, wymiana oleju i adaptacja sprawiła, że skrzynia chodziła jak "w masełku", może nawet lepiej niż DSG, które użytkowałem wcześniej w Touranie przez 6 lat bez awaryjnie. Zwykle na zimnym, gdy temp. otoczenia wynosiła poniżej 0°C zgrzytnęła sobie raz albo dwa i nic więcej się działo. Aż tu nagle na skrzyżowaniu, dobrze nam już znane "ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów". Że było to 300m od domu to wróciłem na "jedynce". Skrzynia już się nie odblokowała.
Błąd P284B (widełki zmiany biegów C, zawieszony).
Czekam na wyjęcie skrzyni i usunięcie usterki, Zobaczymy co się tam zblokowało.
dobrze byłoby pisać przy jakich przebiegach ( przynajmniej teoretycznych ) zdarzają się te usterki , jest to wówczas jakaś informacja co się dzieje przy jakimś przebiegu
Mało tego , pierwszym razem chciałem fakturę żeby mieć jakąś podstawę i gwarancję ( której nie miałem ) to gość mówi że nie 5000 zł , a 6500 zł. Zapytany dlaczego , powiedział że 5 tyś netto. Wkurzają mnie ceny netto.
Woda na młyn dla administracji skarbowej jak szynka dla pitbulla.
Przy tak dużej skali kręcenia liczników podawanie przebiegu może dodatkowo wprowadzić w błąd.
juri2069 19-03-2019, 20:10 Woda na młyn dla administracji skarbowej jak szynka dla pitbulla.
A nie bede się bawił w kablowanie choć chłop warta tego. Teraz już za późno :)
dobrze byłoby pisać przy jakich przebiegach ( przynajmniej teoretycznych ) zdarzają się te usterki , jest to wówczas jakaś informacja co się dzieje przy jakimś przebiegu
Obecnie mam 186 tys przebiegu.
waldemarsson 29-03-2019, 20:46 Podepnę się pod temat. Focus przebieg 138 tyś. Auto wydaje dziwne dźwięki spod maski i wyświetla komunikat o awarii skrzyni biegów. Objaw występuje najczęściej podczas jazdy pod górkę albo po przejeździe przez próg zwalniający. Można go wywołać kiedy auto jedzie wolno na niskim biegu i w tym momencie doda się gazu. Filmik z ilustrtacją poniżej.
Objaw występuje tylko podczas przyspieszania z niskiej prędkości, przy wyższych auto jeździ bezproblemowo.
https://www.youtube.com/watch?v=5i_PjlDFuds&feature=youtu.be
Auto stoi w autoryzowanym serwisie. Zmienili sprzęgło i zrobili adaptację. Nie pomogło. Teraz zabierają się za wymianę sterownika. Czy macie pomysł co to może być??
Pacjent to Ford Focus mk3 1.6 125hp Powershift DPS6 z 2015 roku.
VIN: WF05XXGCC5FK47016
Witam wszystkich, moja skrzynia PS wreszcie została naprawiona mechanicznie wymieniono sprzęgła na nowe oraz mechatronikę - kupiłem nową 4,7tys. Serwis ASO na płowieckiej wgrywał do niej oprogramowanie ver AG. Jest jednak jakis problem elektroniczny. Sprawa jest następująca : po zrobieniu adaptacji samochód jedzie przez chwilę, zmienia biegi i jest ok, ale potem jak się rozgrzeje wchodzi w tryb ograniczenia z błędem U2100 konfiguracja początkową nie ukończona. Po wykasowaniu błędu wchodzi drugi błąd P0949 ASM Adaptive learning not done. Ten błąd nie da się wykasować. Dopiero kolejną adaptacja to usuwa i tak w kółko. Na forum US znalazłem, że blad P0949 wynika z nieaktulanego softu, jednak ASO wgrywało to co podał im komputer. Może też być problem wiązki - przewody itp. Czy ktoś może mi polecić serwis / osobę w WARSZAWIE, która zna się na diagnostyce, aktualizacjach i może pomóc? będę wdzięczny.
Piotr_V6 14-04-2019, 22:19 Adaptacja sprzęgieł i wybieraków konieczna po wymianie mechatroniki i sprzęgieł . Nowy soft wgrywany tylko IDS zadziała poprawnie. Ale połączenia dochodzące do skrzyni złącza mogą być brudne.
Dziś Mondeo pojechało na lawecie z Warszawy serwis AutoWawer który próbował walczyć i poległ na elektronice do Długołęki koło Wrocławia serwis ASB Skrzynie. Jutro panowie mają szukać powodów błędu u2100 I p0949. Zobaczymy jak pójdzie. Napisze jak sprawa się skończyła.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Panowie, u mnie nastepujący problem.
Focus 16 USA 2.0 z DPS6 i przebieg 50 tyś km.
Wszystkie biegi skrzynia wrzuca bez problemu. Jedynie to przy ostrym ruszaniu jest mocne szarpanie i przy okazji towarzyszy temu stukot. Podobnie jak recznie wybiorę za niski bieg i dodam gazu to dzieje się to samo (stukot i szarpanie).
Macie może pomysł co z tym faktem zrobić ?
Wszystkie biegi skrzynia wrzuca bez problemu. Jedynie to przy ostrym ruszaniu jest mocne szarpanie i przy okazji towarzyszy temu stukot. Podobnie jak recznie wybiorę za niski bieg i dodam gazu to dzieje się to samo (stukot i szarpanie).
Ciężko z tego cokolwiek wywróżyć, chyba, że ktoś ma szklaną kulę. Nie piszesz czy to bardziej w skrzyni, może w silniku a może to "szarpanie i stukot" jest związany z zawieszeniem silnika, skrzyni. Sprawdź poduszki.
Może nie wiele odpowiedziałem ale w sumie jakie pytanie taka odpowiedź.
Bump: Focus 16 USA 2.0
Z resztą co to samochód, diesel, benzyna, LPG a może hybryda.
Spójrz na mój opis potem na swój po lewej, pod nickiem, co z tych opisów można wyczytać?
Bambusekk 27-04-2019, 19:00 Witam,
Problem z Powershiftem :/
Przeczytalem praktycznie caly temat i podejrzewam, ze bedzie remont ale chce opisac swoj przypadek.
Wczoraj po raz pierwszy zniknal mi bieg wsteczny. Po przejechaniu trasy okolo 100km i checi zaparkowania tylem na parkingu po wrzuceniu R zero reakcji. Na convers pokazuje tryb parkingowy ale auto stoi. Nie pomogla zmiana polozenia przekladni. Zaparkowalem przodem, zgasilem auto i zdenerwowany poszedlem w gosci. Po ok 30minutach odpalilem auto wsteczny normalnie sie pojawil. Trasa powrotna do domu i pod garazem parkowanie tylem wsteczny jest. Wszystko dobrze. Dzisiaj bylem u znajomego mechanika, podlaczyl kompa i brak bledu. Myslalem, ze cos pokaze... Dzisiaj zrobione kilka km i wsteczny za kazdym razem byl. Stan oleju ok bo byl wymieniany w tym miesiacu. Dodam, ze jest luz na osi sprzegla oraz uszkodzony ltumik drgan - mam napisana opinie rzeczoznawcy samochodowego. Auto kupione od handlarza i pewnie sprawa trafi do sadu bo gosc sie upiera, ze znalem stan techniczny auta przed zakupem.
Hej.
Mój powershift zaczął puszczać olej, wygląda na to że z podstawki filtra oleju bo cały filtr jest zalany olejem.
Czy wiecie może jaki numer ma ta część?
Panowie, u mnie nastepujący problem.
Focus 16 USA 2.0 z DPS6 i przebieg 50 tyś km.
Macie może pomysł co z tym faktem zrobić ?
Moge Ci sprawdzic kompem czy nie ma błeędów. Jestem z Lublina.
Dodam, ze jest luz na osi sprzegla oraz uszkodzony ltumik drgan - mam napisana opinie rzeczoznawcy samochodowego.
A kiedy ten rzeczoznawca tak ci napisał? Przed kupnem czy teraz. Napisałeś że sytuacja miała miejsce wczoraj, zdążyłeś już wezwać fachowca?
Bambusekk 28-04-2019, 18:31 A kiedy ten rzeczoznawca tak ci napisał? Przed kupnem czy teraz. Napisałeś że sytuacja miała miejsce wczoraj, zdążyłeś już wezwać fachowca?
Rzeczoznawca byl wzywany wczesniej do ogledzin skrzyni biegow. Demontowalem skrzynie bo kupilem z wyciekiem oleju. Poza tym nic sie niby z nia nie dzialo - tak mowil Grzesiek z Solid Garage. Ale musial byc powod tego wycieku. Po demontazu skrzyni okazalo sie, ze luz na piascie i uszkodzony tlumik drgan. Handlarzyk sie wypiera i mowi ze stan auta byl mi znany w trakcie zakupu. Jak na razie sprawa u adwokata i pewnie oprze sie w sadzie.
To co bylo przedwczoraj to inna sprawa - wczesniej tego nie bylo, ze bieg wsteczny zniknął. Teraz dwa dni uzywania s-max i jest ok ze skrzynia dlatego pytam.
Kupiłeś pojazd z awaryjnym powershiftem coś tam pogrzebałeś i chcesz wyciagnac od sprzedawcy kase? Napisz do Forda dlaczego takie g.wno zrobili
Bambusekk 29-04-2019, 20:48 Kupiłeś pojazd z awaryjnym powershiftem coś tam pogrzebałeś i chcesz wyciagnac od sprzedawcy kase? Napisz do Forda dlaczego takie g.wno zrobili
Chlopie a co w nim grzebalem?! Nic! Skrzynia zostala nienaruszona! Zdemontowanie skrzyni to Twoim zdaniem grzebanie w niej?!
Wiesz dlaczego kupilem z tym awaryjnym PS? Nie da sie w nia zajrzec przy zakupie i jest loteria, a druga sprawa, ze gosc sie zarzekał ze sie z nim nic nie dzieje a jednak okazalo sie inaczej. Zycie... Na nim ciazy odpowiedzialnosc sprzedazy auta bez wad. Mam takie prawo, zeby zadac jej usunięcia... Poza tym podejrzewam, ze o tym wiedzial. Poinformowałem go o problemie ze skrzynia to powiedzial ze auto jest moje i to moj problem nie jego.
Dobrze ci powiedział. A sprawdzać to trzeba było przed zakupem a nie po fakcie. Teraz czeka cie długa batalia sadowa na twój koszt. A jak udowodni ci ze tam grzebałes to leżysz. To jakbyś kupił nowe auto i jechał do garazowaca na serwis to myslisz ze diler by ci uznał reklamcje?
Bambusekk 30-04-2019, 11:16 Dobrze ci powiedział. A sprawdzać to trzeba było przed zakupem a nie po fakcie. Teraz czeka cie długa batalia sadowa na twój koszt. A jak udowodni ci ze tam grzebałes to leżysz. To jakbyś kupił nowe auto i jechał do garazowaca na serwis to myslisz ze diler by ci uznał reklamcje?
Znajdz mi osobe, ktora sprzedając auto pozwoli na zdemontowanie skrzyni i sprawdzenie jej stanu technicznego w warsztacie :-)
Takie jest Twoje zdanie. Rzeczoznawca i adwokat są odmiennego zdania. Wedlug Ciebie mozna mowic co sie chce, pisac w ogłoszeniu co sie chce a robic i sprzedawac cos zupelnie innego bez zadnych konsekwencji?! Uwierz, ze nie mam zamiaru sie klocic i dlatego koncze z Toba dyskusje. Chcesz cos wiecej dodac to zapraszam na priv.
Ważny jest fakt od kogo kupujemy. Ja kupiłem w styczniu br. s-maxa w Swarzędzu (Auto-Salon Sawicki) i po półtora miesiąca skrzynia padła to mi zwrócili 5 tys zł. Dlatego następne auto w przyszłości, nie wykluczone, że będzie od nich bo się nie odwracają od problemu.
Bambusekk 02-05-2019, 18:11 Ważny jest fakt od kogo kupujemy. Ja kupiłem w styczniu br. s-maxa w Swarzędzu (Auto-Salon Sawicki) i po półtora miesiąca skrzynia padła to mi zwrócili 5 tys zł. Dlatego następne auto w przyszłości, nie wykluczone, że będzie od nich bo się nie odwracają od problemu.
Widzisz... Zalezy od podejscia do klienta. Jeden bez problemu idzie na ugode a drugi cwaniak i juz nie tak latwo. Mam nadzieje, ze wyjdzie na moja strone.
Piotr_V6 03-05-2019, 11:26 Kupiłeś pojazd z awaryjnym powershiftem coś tam pogrzebałeś i chcesz wyciagnac od sprzedawcy kase? Napisz do Forda dlaczego takie g.wno zrobili
Raczej napisz do GERTRAG dlaczego zrobili w środku łajno z plastiku bo ford nie ma z tym nic wspólnego .
Bump: Ważny jest fakt od kogo kupujemy. Ja kupiłem w styczniu br. s-maxa w Swarzędzu (Auto-Salon Sawicki) i po półtora miesiąca skrzynia padła to mi zwrócili 5 tys zł. Dlatego następne auto w przyszłości, nie wykluczone, że będzie od nich bo się nie odwracają od problemu.
Wg znowelizowanego prawa komis jest tzw sprzedawcą profesjonalnym i musi udzielić tobie gwarancji 6mc na oferowany towar skoro prowadzi taką działalność prawo zakłada iż zna się na rzeczy i nie sprzedaje wadliwego towaru jeśli sprzedaje wadliwy towar ponosi konsekwencję tej wady czyli winien jest ją rozpatrzyć w terminie 14 dni i jak najszybciej usunąć tę wadę ma oczywiście prawo powołać eksperta do oceny tej wady czy powstała ona z winy nowego użytkownika czy też nie.
Tomi1000 03-05-2019, 21:54 musi udzielić tobie gwarancji 6mc na oferowany towar
Muszę lekko skorygować.
Wg prawa sprzedawca musi udzielić 2 letniej gwarancji jednak jeżeli towar jest używany może gwarancję skrócić max do 1 roku.
Muszę lekko skorygować.
Wg prawa sprzedawca musi udzielić 2 letniej gwarancji jednak jeżeli towar jest używany może gwarancję skrócić max do 1 roku.
ludzie zadnej gwarancji nikt na stare auto nie udziela, doczytajcie przepisy. Chyba ze płatna z firm gwarancyjnych ale i oni maja wylaczenia.
Jak już to rękojmia ale na wadu ukryte a to jest cos innego.
Z tego co wiem to komis jako sprzedawca profesjonalny ustawowo odpowiada za wady przez 6 miesięcy.
Nawet nie musi być to nigdzie w umowie zapisane.
Bambusekk 05-05-2019, 14:40 ludzie zadnej gwarancji nikt na stare auto nie udziela, doczytajcie przepisy. Chyba ze płatna z firm gwarancyjnych ale i oni maja wylaczenia.
Jak już to rękojmia ale na wadu ukryte a to jest cos innego.
A czy ja pisałem o gwarancji? Nie o zadnej gwarancji nid pisalem tylko rękojmi. A to jest inna sprawa. Uszkodzenie sprzęgła i tłumika drgań nie jest wada ukryta? No to czym wedlug Ciebie?! Chetnie sie dowiem. Powiedz w jaki sposob mogle sie dowiedziec tego, ze są uszkodzone przed zakupem bo z tego co sie orientowalem to bez demontażu skrzynie nie da sie tego stwierdzić.
Inaczej prawo ma sie do transakcji konsument-konsument niz do konsument-komis.
Problem u Ciebie jest taki, że sprzedawca poinformował Cię o wadzie (wycieku oleju ze skrzyni), więc nie będzie ponosił odpowiedzialności za wady, których skutkiem może być właśnie wyciek oleju. W razie sporu sądowego przyjdzie biegły i napisze Ci opinię, że "przyczyną wycieku oleju może być bicie wałka, uszkodzenie tłumika drgań, prowadzące do uszkodzenia uszczelniacza i wycieku oleju". Więc skoro sprzedawca poinformował Cię o wycieku oleju ze skrzyni a Ty pomimo to kupiłeś auto, to sprzedawca nie będzie ponosił odpowiedzialności za wady, objawiające się wyciekiem oleju ze skrzyni. Olej nie cieknie przecież ze skrzyni bez przyczyny. Koledzy wyżej mają więc rację pisząc, że jeśli chciałeś się dowiedzieć, czy przyczyną wycieku jest np. niedokręcony filtr, czy jakiś poważniejszy problem, to powinieneś zlecić badanie skrzyni przed zakupem, a nie po. Jeśli tego nie zrobiłeś, to sąd uzna że akceptowałeś każdą wadę, która może się objawiać wyciekiem oleju ze skrzyni.
Ale ten PS to syffffffffffffff sypie się jak choinka na 3 Króli
Piotr_V6 13-05-2019, 23:01 Ale ten PS to syffffffffffffff sypie się jak choinka na 3 Króli
Powiedział co wiedział 8) wiadomo że nikt się nie pucuje jak się nic nie dzieje, zawsze lament jak się spierdzieli a jak lata jak bajka to zero opinii , ja mam i chwalę ino dbam sobie o nią po swojemu , wymieniłem zawory w mechatronice po 190tyś co miało prawo wysiąść bo to tylko elektromagnetyczne badziewie za 170zł sztuka wytrzymało 7 lat wytrzyma kolejne a jak przy 300tys wysiądzie to naprawię za koszt części i dalej będzie latać .
Poczytaj na forum o PS, tematow chyba wiecej od tych w stylu, "jaki olej zalac" ;). PS niestety jest mocno awaryjna przekladnia.
Piotr_V6 14-05-2019, 13:19 Poczytaj na forum o PS, tematow chyba wiecej od tych w stylu, "jaki olej zalac" ;). PS niestety jest mocno awaryjna przekladnia.
No właśnie poczytaj miłej lektury :) Tak jak napisałem nikt nigdy nie poruszy tematu jak fajnie coś działa tylko jak się zwali .
Nie muszę czytać bo nie mam auta z PS i nie chcę mieć.
Piotr_V6 14-05-2019, 18:26 To po co się wypowiadasz na temat o którym nie masz pojęcia tylko mitologie tworzysz jakie to zło jakie be człowieku jak by się tak psuło jak myślisz to warsztaty by naprawiały tylko PS a prawda jest taka że każda skrzynia się potrafi posypać AISIN , ZF, Getrag , MB gdzie 7 G tronic też jest demonizowane jak PS a wcale nie jest tak dramatycznie , DSG od VW też nie jest wspaniałe a jakoś jeździ tego cała masa. Ktoś kto kupuje automat często jest świadom co kupuje i jakie mogą być koszta , są tez ludzie którzy kupują bo chcą mieć pierwszy automat gdyż nigdy nie jeździli a chcieli by i tutaj zaczynają się schody gdy nie ma żadnej historii serwisowej skrzyni już nie wspominając kręconych perełek z przebiegami powyżej 300 zrobionymi na 150 albo mniej bo dla Polaczka w 4 letnim aucie 200tyś nalotu to jakiś kosmos.
boruch13 17-05-2019, 22:16 Coś w tym jest, mam PS, 175kkm i nic. Co prawda krajowy bez dzwona i do tej pory serwis ASO. Może tu jest rozwiązanie.
Coś w tym jest, mam PS, 175kkm i nic. Co prawda krajowy bez dzwona i do tej pory serwis ASO. Może tu jest rozwiązanie.
Jak serwis w ASO to wymiana oleju w PS co 60 kkm. A to za rzadko. Powinno się wymieniać co 40 kkm. Moja nie doczekała trzeciej wymiany przy 180 kkm - poszła na regenerację. :) A samochód też z PL salonu z udokumentowaną historią...
Pytanie jest czy ten olej jest wymieniany na tym serwisie oraz ile go wymieniają i w jaki sposób. Niestety tam pracuja ludzie i maja ludzkie zacvhowania nie koniecznie uczciwe. Kolega sie o tym przekonał nawet w serwisie Lexusa w Katowicach gdzie olej w silniku w hybrydzie po przyjeździe do domu /40km/ okazał sie taki ciemny jak był wczesniej. Filtr wymieniony a korek od silnika nawet nie nosił sladów odkrecania. Okolice filtra pokapane resztami oleju a misa grama śladu. Niestety tak działaja serwisy ASO. Licza że mały przebieg to jeszcze pojeździ klient płaci i dostaje fakture za pseudousługe i nic wiecej
Przeczytałem cały wątek ,z racji tego,iż rozglądam się za używanym s-maxem z 2016 r . Większość tych aut ma automat i przebieg już powyżej 100tys. Stąd moje obawy o trwałość takiej skrzyni. Nie chciałbym aby krótko po zakupie okazało się ,że czeka mnie kosztowny wydatek...z drugiej strony większość aut również i innych producentów ma automat (np espace V którego tez rozważam ) i ludzie kupują i jeżdżą ... nigdy nie posiadałem automatycznej skrzyni biegów .Podejrzewam ,że wygoda wspaniała , tylko strach przed naprawą za 10000tys...
Najbezpieczniej wiadomo- nowe auto i gwarancja ,ale to odpada .
Przeczytałem cały wątek ,z racji tego,iż rozglądam się za używanym s-maxem z 2016 r . Większość tych aut ma automat i przebieg już powyżej 100tys. Stąd moje obawy o trwałość takiej skrzyni. Nie chciałbym aby krótko po zakupie okazało się ,że czeka mnie kosztowny wydatek...z drugiej strony większość aut również i innych producentów ma automat (np espace V którego tez rozważam ) i ludzie kupują i jeżdżą ... nigdy nie posiadałem automatycznej skrzyni biegów .Podejrzewam ,że wygoda wspaniała , tylko strach przed naprawą za 10000tys...
Najbezpieczniej wiadomo- nowe auto i gwarancja ,ale to odpada .
obyś się zmieścił w 10 000 i oby ktoś naprawił to prawidłowo.
obyś się zmieścił w 10 000 i oby ktoś naprawił to prawidłowo.
Daj żyć ... załamal bym się w ogóle ,gdyby krótko po zakupie w całe nie taniego przecież auta czekałaby mnie taka naprawa. Wiem ,że tak naprawdę nie da się tego przewidzieć przed zakupem -jeden dbał ,drugi mniej itp itd ,dlatego nie wiem czy to nie jest czasem proszenie się o kłopoty .
Jak to mawiał kiedy mój koleś „ bądź ty mądry i pisz wiersze „
Piotr_V6 18-05-2019, 16:34 Jeśli rozważasz ESPACE ze skrzynią EDC to jest to dokłądnie ta sama skrzynia co w fordzie . 6dct450 to samo siedzi w volvo mitsubishi i kilku innych fajnych autach z niewielkimi różnicami konstrukcyjnymi tzn kolejność wałków i biegów do tego uszczelniacze pokrywy sprzęgła mają mniejszą średnicę inne oprogramowanie inny numer i kalibracja sterownika skrzyni reszta jest dokłądnie taka sama
Jeśli rozważasz ESPACE ze skrzynią EDC to jest to dokłądnie ta sama skrzynia co w fordzie . 6dct450 to samo siedzi w volvo mitsubishi i kilku innych fajnych autach z niewielkimi różnicami konstrukcyjnymi tzn kolejność wałków i biegów do tego uszczelniacze pokrywy sprzęgła mają mniejszą średnicę inne oprogramowanie inny numer i kalibracja sterownika skrzyni reszta jest dokłądnie taka sama
Widzisz-nie wiedziałem . Wiem ,że nie powinno się demonizować i powielać mitów . Ale człowiek się zastanawia ,czy czasem nie wpakuje się na minę . Z drugiej strony tak jak tu kiła razy pisano- mało kto pisze hak dobrze i bezawaryjnie skrzynia się sprawuje .
Po prostu kupując auto odkładasz 7-8 kpln na ewentualną naprawę skrzyni i już. :) Ja tak zrobiłem - kupiłem auto za cenę ok 15 kpln niższą niż ówczesna rynkowa i gdy po jakimś tam czasie skrzynia padła to nie płakałem. Aha - gdzie robią dobrze naprawy skrzyń PS i w tej cenie co napisałem - znajdziesz w wielu wątkach w tym dziale. :)
allseess 24-05-2019, 09:34 Hej,
Ja też mam problem z Powershiftem. Ford S-max.
Czasami podczas zmiany biegów i redukcji nie wrzuca mi 2-giego biegu. Auto już w warsztacie. W poniedziałek mają się nim zająć. Może ktoś miał podobny problem. Wszystko się posypało po wymianie oleju (w serwisie). Przed wymianą miałem czasami podczas zmian biegu w okolicach dwójki zgrzyt jak w manualu jak sprzęgła się do końca nie wrzuci....
Daj żyć ... załamal bym się w ogóle ,gdyby krótko po zakupie w całe nie taniego przecież auta czekałaby mnie taka naprawa. Wiem ,że tak naprawdę nie da się tego przewidzieć przed zakupem -jeden dbał ,drugi mniej itp itd ,dlatego nie wiem czy to nie jest czasem proszenie się o kłopoty .
Jak to mawiał kiedy mój koleś „ bądź ty mądry i pisz wiersze „ ��
Tak jest, u mnie zaczęły elektrozawory wariować i pływały obroty na nieparzystych biegach.
Skrzynia do wyjęcia i otwarcia - w takim wypadku zawsze warto zrobić pełną regenerację bo i tak trzeba rozbierać więc mechanikowi potem obojętnie czy wkłada na pół zużyte części czy całkiem nowe, szkoda też zalewać nowym olejem jak ma znowu nie być pewne.
U mnie naprawa uszkodzonego elementu, a wymiana prawie wszystkiego to już było tylko 3tys różnicy w częściach, a z fabrycznego zestawu sterującego już niewiele starych elementów zostało. Wszystko weszło nowe łącznie ze sprzęgłami.
Poszukam jednak manuala ...:)
Piotr_V6 24-05-2019, 18:54 Tak jest, u mnie zaczęły elektrozawory wariować i pływały obroty na nieparzystych biegach.
Skrzynia do wyjęcia i otwarcia - w takim wypadku zawsze warto zrobić pełną regenerację bo i tak trzeba rozbierać więc mechanikowi potem obojętnie czy wkłada na pół zużyte części czy całkiem nowe, szkoda też zalewać nowym olejem jak ma znowu nie być pewne.
U mnie naprawa uszkodzonego elementu, a wymiana prawie wszystkiego to już było tylko 3tys różnicy w częściach, a z fabrycznego zestawu sterującego już niewiele starych elementów zostało. Wszystko weszło nowe łącznie ze sprzęgłami.
do wymiany solenoidów wyjmuje się tylko mechatronikę nic więcej
Krisowiec 16-07-2019, 06:13 Kto na południu Polski zrobi mi porządnie regenerację PS? Wszyscy tutaj polecają Maktrans bo rok gwarancji itd. Ale to wycieczka ponad 400km. Nalatane mam w Mondeo 170k olej zrobiony u Sławka 10k temu i adaptacja, chwilę chyba było dobrze. Teraz jak jest zimny to na 2 biegu lekko faluja obroty, na 5 biegu jak go przycisne Ale tak żeby nie musiał redukować to wydaje mi się że słyszę jakieś takie styrkanie z komory silnika (tłumik drgań?) No i nie zawsze Ale często przy dohamowywaniu jak zrzuca biegi w dół to z 3 na 2 takie nie miłe walniecie i czasem z 2 na 1. Przy rozpedzaniu tak do 3 tyś obr zmiana 2 na 3 i wyżej z takim chwilowym zamuleniem jakby te sprzegla tez nie domagaly. Chyba nie ma się co bawić w polsrodki tylko zrobić to porządnie.
Niejeden już jechał do Maktransa gdzieś z Polski i był zadowolony. Więc...
wybór należy do Ciebie. :)
Witam
Mam problem z PS w moim S-Maxie
Podczas jazdy nie wchodzi bieg nr 4 , objawy na każdej pozycji D,S ręczne przełączanie biegów. Z biegu nr 3 przerzuca na 5 i odwrotnie.
Może ktoś polecić dobrego fachowca z Wrocławia od PS
Leszek59 20-07-2019, 21:10 Automatyczne skrzynie biegów Powershift we Wrocławiu naprawia:
PHU Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Mechanik Przemysław Jarzębiński
Wrocław, ul. Rakowa 40a
Nie jest tanio, ale zna się na rzeczy.
Powodzenia
Piotr_V6 21-07-2019, 10:47 Witam
Mam problem z PS w moim S-Maxie
Podczas jazdy nie wchodzi bieg nr 4 , objawy na każdej pozycji D,S ręczne przełączanie biegów. Z biegu nr 3 przerzuca na 5 i odwrotnie.
Może ktoś polecić dobrego fachowca z Wrocławia od PS
Sprzęgło do roboty niestety
Dziękuję za info.
Słyszałem też o ASB Długołęka, że robią także automaty PS, godni polecenia są?
wojtek3535 07-08-2019, 21:57 Witam,
pierwszy raz pisze na tym forum.
W czerwcu kupiłem w Niemczech MK5 2,0D (styczeń 2017, przebieg 45500 km) z powershiftem. Wyglądało wszystko ok.
Teraz okazało się, że skrzynia jest do wymiany (co mnie podkusiło na automat!!!). Przy zrzucaniu biegu z 3 na 2 słychać delikatny zgrzyt na zimnym silniku - zawsze. Po rozgrzaniu zdarz się to czasami. W trasie nic się nie dzieje. W serwisie w Gdańsku zaproponowali na początek wymianę ojeju w skrzyni, bo był delikatny wyciek i to może to (1600.- z olejem, 300 pln roboczogodzina!!!) Nie pomogło.
Pytanie, czy ta skrzynia nadaje się do wymiany?
Zaproponowali naprawę skrzyni za około 8 tys. Teraz wycofali się z tego i proponują wymianę na skrzynie regenerowaną. Konsultant powiedział, że jak ją rozłożą i stwierdzą co jest, a nie zdecyduję się na naprawę,to mogą jej nie złożyć do takiego stanu w jakim ją pierwotnie zostawiłem!!!!!!
Wycena na regenerowaną z jakimiś tajemniczymi nakrętkami i śrubkami ma kosztować 16500,- brutto.
Przeczytałem cały wątek.
I proszę o opinię firm Maktrans i Solid Garage. (w Trójmieście oprócz dealerów nikt chyba się tym nie zajmuje) czy skorzystać z usług tych firm. Dają krótszą gwarancję, ale czy naprawiają rzetelnie?
Czy tylko aby przejeździło do końca gwarancji?
Czy ta skrzynia jest rzeczywiście do wymiany?
Podobno te skrzynie są niezniszczalne, a tu przy 45 tys. przebiegu taki problem. Auto było w leasingu, może Helmut nie chciał naprawiać?
Pozdrawiam
Niedaleko Trójmiasta masz
84-214 Bożepole Małe, ul. Paraszyńska 20
tel.502 419 791
Mi tam naprawiali PSa. Telefon i na drugi dzień z rana laweta już zabierała moje MK4 na warsztat. Gościu polecany na Pomorzu.
wojtek3535 - Jak ci nie przeszkadza manual, to ja bym robił przekładkę na manual. Auto młode i jeszcze długo pojeździ. Chce mieć kolejne "przygody"? Piszę jako praktyk.
Są już zakłady, które temat przekładki w kwocie 4500 ogarniają, już wydałeś na olej 1600, dorzuciłbyć 3 klocki i spokój na lata
Piotr_V6 08-08-2019, 12:40 Witam,
pierwszy raz pisze na tym forum.
W czerwcu kupiłem w Niemczech MK5 2,0D (styczeń 2017, przebieg 45500 km) z powershiftem. Wyglądało wszystko ok.
Teraz okazało się, że skrzynia jest do wymiany (co mnie podkusiło na automat!!!). Przy zrzucaniu biegu z 3 na 2 słychać delikatny zgrzyt na zimnym silniku - zawsze. Po rozgrzaniu zdarz się to czasami. W trasie nic się nie dzieje. W serwisie w Gdańsku zaproponowali na początek wymianę ojeju w skrzyni, bo był delikatny wyciek i to może to (1600.- z olejem, 300 pln roboczogodzina!!!) Nie pomogło.
Pytanie, czy ta skrzynia nadaje się do wymiany?
Zaproponowali naprawę skrzyni za około 8 tys. Teraz wycofali się z tego i proponują wymianę na skrzynie regenerowaną. Konsultant powiedział, że jak ją rozłożą i stwierdzą co jest, a nie zdecyduję się na naprawę,to mogą jej nie złożyć do takiego stanu w jakim ją pierwotnie zostawiłem!!!!!!
Wycena na regenerowaną z jakimiś tajemniczymi nakrętkami i śrubkami ma kosztować 16500,- brutto.
Przeczytałem cały wątek.
I proszę o opinię firm Maktrans i Solid Garage. (w Trójmieście oprócz dealerów nikt chyba się tym nie zajmuje) czy skorzystać z usług tych firm. Dają krótszą gwarancję, ale czy naprawiają rzetelnie?
Czy tylko aby przejeździło do końca gwarancji?
Czy ta skrzynia jest rzeczywiście do wymiany?
Podobno te skrzynie są niezniszczalne, a tu przy 45 tys. przebiegu taki problem. Auto było w leasingu, może Helmut nie chciał naprawiać?
Pozdrawiam
Nie winiłbym tutaj od razu całej skrzyni, dolej sam deczko jeszcze oleju, jakies 100-150ml, jeśli nie przejdzie może warto było by jeszcze spróbować adaptacji sprzęgieł na nowo a jeśli to nie pomoże, to może warto było by w mechatronikę zajrzeć, generalnie nie jest tak że ta skrzynia jest nie zniszczalna wręcz jest wrażliwa na debilizm użytkownika. Zgrzytnięcie z przy redukcji czasem może wystąpić taki objaw ogólnie na 45tyś km to dość niespodziewana awaria być może skrzynia było przegrzana.
wojtek3535 08-08-2019, 13:13 Piotr_V6 Olej nowy i filtry były wymieniane tydzień temu. Według serwisu to mogą być synchonizatory, ale coś mi sie wydaje że oni wolą wymienić niż bawić się w naprawę. Strzaszą opiłkami w oleju, i przy wymianie skrzyni zalecają znowu zalać ją świeżym olejem !!!
Co się działo ze skrzynią i autem przed zakupem nie mam pojęcia.
Bump: Piotr_V6 Olej nowy i filtry były wymieniane tydzień temu. Według serwisu to mogą być synchonizatory, ale coś mi sie wydaje że oni wolą wymienić niż bawić się w naprawę. Strzaszą opiłkami w oleju, i przy wymianie skrzyni zalecają znowu zalać ją świeżym olejem !!!
Co się działo ze skrzynią i autem przed zakupem nie mam pojęcia.
Bump: wojtek3535 - Jak ci nie przeszkadza manual, to ja bym robił przekładkę na manual. Auto młode i jeszcze długo pojeździ. Chce mieć kolejne "przygody"? Piszę jako praktyk.
Są już zakłady, które temat przekładki w kwocie 4500 ogarniają, już wydałeś na olej 1600, dorzuciłbyć 3 klocki i spokój na lata
Yakac Też miałem taki pomysł, ale powołując się na serwis Forda, jet to za duży koszt, bo wyjścia silnika do podłączenia sprzęgła i skrzyni manualnej są inne!!! Wciskają kit?
Bump:
Piotr_V6 08-08-2019, 14:16 Zawory w skrzyni są elektromagnetyczne , magnetyczne również są pozycjonery wybieraków , jeśli ulegną one kontaminacji przez opiłki sygnał odbierany przez pozycjonery zespole mechatroniki jest zaburzony co może prowadzić do takich właśnie sytuacji , osobiście nie podejmowałbym większych działań bez sprawdzenia co się dzieje wewnątrz mechatroniki czy jest jakaś spora ilość drobnych opiłków do tego przy okazji potem można dołożyć większych magnesów żeby lepiej te opiłki wszelakie były odzyskiwane tego się nie uniknie skrzyni apracuje każdy element mimo wszystko się ociera tak samo wyciera się obudowa sprzegieł w której jest tłumik drgań on drży pracuje w stali są sprężyny i twardy plastik to ściera wiadomo minimalne minimalne wrecz mikroskopijne ilości stali z czasem nagromadzenie tego jest naprawdę spore dlatego tak ważna jest wymiana oleju w skrzyni automatycznej , w PS najlepiej co 48tyś nie 60 to już górna granica producent tej skrzyni zaleca 30tyś mil lub 48tyś km właśnie.
Piotr_V6
czy wszystko co dotyczy PowerShift w Mondeo mk4 przekłada się na Mondeo mk5?
czy masz opis jakie zmiany konstrukcyjne zostały w niej zrobione przy zmianie mk4 na mk5? spotkałem się z opiniami, że zespół tłumików jest inny (lepszy?? trwalszy??)
Piotr_V6 08-08-2019, 14:40 Kolego oczywiście wszystkie problemy dotyczą się obu skrzyń konstrukcja jest dokładnie ta sama podobno w MK5 poprawiono wytrzymałość przekładek w tłumiku drgań , i dopracowano oprogramowanie aby chronić skrzynię przed przegrzaniem oczywiście w obu przypadkach taka ochrona istnieje i w chwili kiedy temperatura w skrzyni będzie zbyt wysoka skrzynia ograniczy obroty tak aby temperatura nie rosła . Podobno również zastosowano wytrzymalsze łożysko na wałku głównym , ale ile w tym prawdy to tylko GETRAG mógłby się na ten temat wypowiedzieć. Ogólnie na chwilę obecną PS w MK5 nie sprawia większych problemów to samo MK4 od 2014r gdzie owe zmiany niby zaistniały w skrzyni .
W jaki sposób można przegrzac PS? Ciągnięcie przyczepy czy coś innego?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
wojtek3535 08-08-2019, 20:49 W moim MK5 nie zamontowano haka. Tak więc przegrzanie z powodu ciągnięcia przyczepy nie wchodzi w rachubę.
Na 10 aut, które miałem tylko 3 były z automatyczną skrzynią. Volvo 343, MK3 i ten nieszczęśnik. Jak do tej pory nie miałem żadnych przygód z tymi autami (czytaj: skrzyniami).
Tak się zastanawiam, czy można wgrać jeszcze raz soft sterowania skrzynią i czy po podłączeniu do kompa diagnostycznego będą pokazane te objawy?
Bump: Jeszcze jedno, serwis Forda sprawdził po VIN, kiedy były przeglądy, co pokrywa się z książką serwisową. Poprzedni przegląd Helmut zrobił przy 30 150 km. Następny powinien być przy 60 tys. km.
kolopeter 08-08-2019, 21:29 2 letnie auto z 45 000 z Niemiec? pewny jesteś ? To raczej polskie realia. A może auto jest na gwarancji? Powershift nie jest jakiś straszny , po prostu się zużywa i wymaga remontu. tyle , ze jest troszkę drożej niż powinno to kosztować. Ciesz się , ze to nie audi :). zdarza się , ze skrzynia padnie wcześniej , ale nie przy 45 000... zdarza się , ale niezbyt często. Mam zgrzytanie , rożne szarpnięcia , 200 000 na liczniku i czekam aż się skrzynia zepsuje przez ostaniecie 30 -40 000 km. AAA i jestem użytkownikiem z debilizmem... wsiadam i jadę i mam kompletnie w nosie czy olej osiągnął temperaturę.
update:
jesli helmut nie kombinowal to i tak 45 000 to za wczesnie na takie objawy
wojtek3535 08-08-2019, 21:39 kolporter
autko było wyprodukowane w styczniu 2017, sprzedane 26 maja, gwarancja 2 lata. Kupiłem je 29 czerwca, niestety po gwarancji. Tylko teraz jest pytanie, dlaczego Helmut nie naprawiał na gwarancji?
Auto jest poleasingowe, miało strzał w tył, wymiana klapy i zderzaka, naprawa zajęła 5 dni.
Mówisz , że skrzynia zużywa się. Podobno te PS są niezniszczalne! I to mnie skusiło.
Mam jeszcze nie sprzedane MK4 z 2011 z przebiegiem 125 tys. w manualu. I nic z nim się nie dzieje. Na razie jeżdżę MK4, a MK5 stoi i czeka na decyzję co dalej.
kolopeter 08-08-2019, 21:54 a co na to właściciel/firma sprzedająca? może jakiś upust/zwrot od ceny itp itd. wtedy robisz skrzynie za ich kasę.
Piotr_V6 10-08-2019, 08:42 W jaki sposób można przegrzac PS? Ciągnięcie przyczepy czy coś innego?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Każdą skrzynię można przegrzać choćby długotrwałą jazda ze zbyt dużymi prędkościami na autostradzie, np. wiele Aut pochodzących z USA nie posiada fabrycznie montowanej chłodnicy oleju skrzyni, ponieważ tam dopuszczalne prędkości na autostradach są dużo niższe niż w Europie , nie tyle chodzi o przegrzanie całości co o przegrzanie elektroniki. W przypadku powershifta i wielu nowoczesnych konstrukcji jest to dość proste ze względu na to że komputer jest jakby integralną częścią konstrukcji cały zespół sterownika skrzyni chłodzony jest olejem skrzyni. Np w Skrzyni Jatco tak popularnej w MK3 sterownik skrzyni znajduje się zupełnie w innym miejscu z dala od wysokich temperatur. Skrzynia podczas pracy osiąga naprawdę wysokie temperatury około 100 stopni to można powiedzieć norma.
Bump: Powiem tak , w PS czasem zdarzy się że zgrzytnie, coś nie tak przełączy są, to sporadyczne przypadki których równiez niekiedy doświadczam, ale to najczęściej jak ostrą jazdą i nieprzewidzianymi po mieście dla skrzyni manipulacjami pedałem przyspieszenia, namieszam skrzyni w głowie, zdarzy się. Generalnie nie przejmował bym się tym tylko latał . Ewentualnie tak jak mówiłem wcześniej dolać 150ml oliwy, zrobić adaptację sprzęgieł i wybieraków , zobaczyć co dalej, jezdzić jezdzić aż się nie rozleci, jak się rozleci to myśleć czy naprawić, czy np przerobić sobie na manual lub wstawić używaną skrzynię. Szkoda że tak daleko mieszkasz bo być może jesteś przewrażliwiony być może zbytnioo się skupiasz na pracy skrzyni trzeba by to ocenić organoleptycznie jak to działa .
Kolega dopisuje się do wątku o awariach PS, który ma ponad 200 postów. A już dwa razy zdążył napisać, że podobno PS jest niezniszczalny. 10 minut na forum tym lub innych wystarczy żeby wiedzieć że z PSem jest różnie. Brzmi to jak jakieś trollowanie. Awarii współczuje, ale podejścia nie rozumiem.
Serdecznie witam kolegów Forumowiczów. Od niedawna jestem posiadaczem pięknego S-maxa z PS :570: Zanim przeczytałęm wszystkie wątki dotyczace PS, własnie sobie wmawiałem, że jestem przewrażliwiony. Delikatne szrpniecie przy zmianie z 1 na 2, jakies mini wibracje przy dodaniu gazu na wysokim biegu, odczuwalna(również delikatnie) zmiana biegu na postoju itd.
Wczoraj musialem syzbko włączyć się do ruchu i szok, a raczej załamka. PS myślał z sek, tak jakbym trzymał manuala na sprzegle przy wcisnietym gazie, potem HOP, dosłownie. Myślałem, że wyrwie silnik z ramy:evil: Na co dzień jeżdże spokojnie, także nie zauważyłem. Teraz za kazdym razem jak szybko dodam gazu mam żabke.
Mam nadzieję, ze zmiana oleju cos pomoże....
W wielu przypadkach wymiana pomoga ale nie do końca. Może być potrzebna adaptacja.
PS ma taką charakterystykę na D, że przy zwalnianiu bardzo długo trzyma drugi bieg, żeby później płynnie (aczkolwiek raczej spokojnie) się rozpędzać bez zmiany biegu. But w podłogę powoduje zmianę na jedynkę, przez co przyspieszenie nie jest natychmiastowe, bo konieczna jest zmiana biegu i dostosowanie się do nowych obrotów silnika. Natomiast jak już zaskoczy to daje ostro, stad szarpnięcie. Przy ostrym kick downie też potrafi szarpnąć. Nie twierdzę, że objawy są prawidłowe w Twoim przypadku. Ale jeśli np wcześniej jeździłeś autem o zauważalnie mniejszej mocy, to może też trochę kwestia obycia. W manualu jak na jedynce dasz buta to też w mocniejszym aucie najczęściej „wyrwie”. Ja w mieście, gdy wiem że muszę jechać agresywniej, zawsze przełączam na S, podobnie planując szybkie wyprzedzanie. Szczególnie przy ruszaniu/toczeniu auto sporo wcześniej przełącza na 1kę, więc po dodaniu gazu jedzie od razu i jakby sprawniej reaguje na gaz (D trochę ‚wygładza’ nogę kierowcy). W skrajności jest jeszcze sekwencja. Wtedy Ty decydujesz. D nie jest jedynym uniwersalnym ustawieniem, warto popróbować inne. Ja rownolegle jeżdżę jeszcze a-klasą z klasycznym automatem. Tam przy toczeniu automat zapina jedynkę zauważalnie wcześniej niż PS. Oczywiście ciężko wprost porównać, ale subiektywnie właśnie w mieście, przy dojeżdżanie i szybkim ruszaniu działa to znacznie sprawniej i zgodnie z oczekiwaniem niż w PS.
Natomiast co do poszarpywania przy zapinaniu biegów na postoju to były tutaj głosy, że w PS to normalne. Osobiście nie zgadzam się, w każdym znanym mi automacie szarpnięcie przy przełączaniu P na D czy D na R oznaczało nieprawidłowość działania skrzyni. Czasami „nieszkodliwą” w sensie, że auto jeździło tak latami bez innych problemów, ale skoro w innych egzemplarzach szarpania nie było to znaczy, że jest ono wadą a nie cechą. W moim PS zmiana przełożeń na postoju jest nieodczuwalna w żaden sposób. We wspomnianej A-klasie jak automat działa poprawnie to również. A jak mu się coś biesi (a z racji pełnoletności zdarza się) to pierwszym objawem jest właśnie szarpanie zmianach P/D/R na postoju.
Wymiana oleju i adaptacja nie jest straszna, gorzej jak to zapowiedź problemów, które trafiły już wielu...
Automatami wcześniej jeździłem, co prawda klasycznymi ale "agresywne" ruszenie spod swiateł nie powinno skutkowac takim skokiem i szarpnieciem, obojetnie jaki to typ skrzyni.
Przy jeździe próbnej czułem te szarpnięcia ale właśnie się naczytałem, ze przy PS to normalne. Do tego doszła opinia rzeczoznawcy, dr. inż (wymagana przy gwarancji). 103 tys przebiegu + ogólna podnietka i auto zostało zakupione. Teraz zamiast cieszyć się jazda to czekam na wymianę oleju
Piotr_V6 11-08-2019, 12:00 Serdecznie witam kolegów Forumowiczów. Od niedawna jestem posiadaczem pięknego S-maxa z PS :570: Zanim przeczytałęm wszystkie wątki dotyczace PS, własnie sobie wmawiałem, że jestem przewrażliwiony. Delikatne szrpniecie przy zmianie z 1 na 2, jakies mini wibracje przy dodaniu gazu na wysokim biegu, odczuwalna(również delikatnie) zmiana biegu na postoju itd.
Wczoraj musialem syzbko włączyć się do ruchu i szok, a raczej załamka. PS myślał z sek, tak jakbym trzymał manuala na sprzegle przy wcisnietym gazie, potem HOP, dosłownie. Myślałem, że wyrwie silnik z ramy:evil: Na co dzień jeżdże spokojnie, także nie zauważyłem. Teraz za kazdym razem jak szybko dodam gazu mam żabke.
Raczej nie pomoże ale warto spróbować jeśli ten chop jest z taki ostrym pierdyknięciem to już sama zmiana oleju nic nie da no chyba że jest go zbyt mało może gdzies wyciek jest ?
Co do adaptacji skrzyni i innych spraw, na pewno do kolegi z Kamienia się odezwę. We wrześniu będę 2 tyg w Polsce, o ile dojadę ;)
Jak ostatnio zmieniałem olej wlałem najpierw 6.5 litra i nie chodziła tak gładko jak bym chciał. Dolałem do 7 i jest zauważalnie lepiej.
Problem polega na tym, że nie mam możliwości( tak jak w Polsce) żeby pogrzebać, popatrzyć, wjechać na kanał itd.
Bump: Mało tego, żeby nie stracić gwarancji, wymiany olejów itd. muszą być przeprowadzane przez warsztat !!!
Bump: Na szcęście zamówilem 7l. A jeszcze taka ciekawostka. U Was też tak jest? W trzech S-maxach, które sprawdzałem i w tym, którego kupiłem przy 1.5tys obrotów na N czy P występują delikatne wibracje ale tylko przy 1.5 tys
Witam kolegów. Wczoraj odebrałem auto po wymianie oleju. Kupiłem 7 l, chociaz mechanik od poczatku twierdził, ze max. 6 i faktycznie litr mi oddal. Samej wymiany nie widziałem, chociaz jak zacząłem wypytywać o Fordowskie procedury to facet poczuł się urażony, kwitujac, ze miał 2 szkolenia z dwusprzęgłówek. Zużyty olej wyglądał ładnie, ani specjalnie czarny, ani smierdzacy a co najważniejsze wolny od opilków. W pamięci też zero błedów. Wczoraj zauważalna poprawa przy zmianie biegow i mniejsze szarpniecie przy starcie. Dzisiaj na zimnym oleju katastrofa. Dużo gorzej jak przed wymianą. PS dalej spędza sen z powiek. Jakieś sugestie? Zła ilość oleju? Zmiana przy złej temperaturze czy może faktycznie potrzebna adaptacja?
Bump: Witam kolegów. Wczoraj odebrałem auto po wymianie oleju. Kupiłem 7 l, chociaz mechanik od poczatku twierdził, ze max. 6 i faktycznie litr mi oddal. Samej wymiany nie widziałem, chociaz jak zacząłem wypytywać o Fordowskie procedury to facet poczuł się urażony, kwitujac, ze miał 2 szkolenia z dwusprzęgłówek. Zużyty olej wyglądał ładnie, ani specjalnie czarny, ani smierdzacy a co najważniejsze wolny od opilków. W pamięci też zero błedów. Wczoraj zauważalna poprawa przy zmianie biegow i mniejsze szarpniecie przy starcie. Dzisiaj na zimnym oleju katastrofa. Dużo gorzej jak przed wymianą. PS dalej spędza sen z powiek. Jakieś sugestie? Zła ilość oleju? Zmiana przy złej temperaturze czy może faktycznie potrzebna adaptacja?
Możesz po wymianie oleju zrobić adaptację sprzęgieł
wojtek3535 19-08-2019, 22:55 Witam,
pisałem wcześniej (8 sierpnia) o problemach a PS. Wstępnie jestem umówiony na początek września na konsultacje-oględziny auta w Automatic Car Service w Bożym Polu. Czy ktoś naprawiał u nich PS? czy lepiej zrobić to w Maktrans?
Do głośniejszego przerzucania biegów z 1 na 2 i 3 na 2 ( dealer Forda sugeruje że to mogą być synchronizatory) dzisiaj doszło jeszcze głośniejsze i z wyraźnym szepnięciem załączanie biegu D i R na zimnym silniku.
Pytanie drugie, czy mogę z tymi objawami jechać do serwisu, albo 50 km do Bożego Pola, albo 360 do Wawy? i liczyć że może dojadę, czy od razu zafundować sobie lawetę?
Pzdr
Ja bym jechał i jakbym nie dojechał to wtedy laweta.
Witam,
pisałem wcześniej (8 sierpnia) o problemach a PS. Wstępnie jestem umówiony na początek września na konsultacje-oględziny auta w Automatic Car Service w Bożym Polu. Czy ktoś naprawiał u nich PS? czy lepiej zrobić to w Maktrans?
Do głośniejszego przerzucania biegów z 1 na 2 i 3 na 2 ( dealer Forda sugeruje że to mogą być synchronizatory) dzisiaj doszło jeszcze głośniejsze i z wyraźnym szepnięciem załączanie biegu D i R na zimnym silniku.
Pytanie drugie, czy mogę z tymi objawami jechać do serwisu, albo 50 km do Bożego Pola, albo 360 do Wawy? i liczyć że może dojadę, czy od razu zafundować sobie lawetę?
Pzdr
Ja w Bożympolu robiłem - koniec października 2018. Do chwili obecnej żadnych problemów.
Wydaje mi się, że jakbyś stanął w trasie to z lawetą nie będzie problemu (z tego co mówił to obsługuje także pomoc drogową, więc lawetę ma w gotowości)
kaczor99 29-08-2019, 12:21 Możesz po wymianie oleju zrobić adaptację sprzęgieł
Możesz opisać jak ?
Ja robię to idsem, ewentualnie ucds'em. Jest podobno też w forscan ale nie używałem.
Odpalasz procedurę, wciskasz pedał hamulca i gazu, reszta się sama robi.
Piotr_V6 29-08-2019, 13:23 Możesz po wymianie oleju zrobić adaptację sprzęgieł
żadnej adaptacji po wymianie oleju się nie wykonuje , jedynie drążek we wszystkie pozycje po 20s adaptację wykonuje się tylko i wyłącznie po wymianie sprzęgła na nowe bądź odbudowane każda adaptacja mocno zużywa zespół sprzęgła, adaptację wykonuje się tylko i wyłącznie po wymianie sprzęgła w celu ustanowienia pozycji dla wybieraków oraz sprzęgieł aby się komputer mógł połapać kiedy i w jakiej pozycji znajduje się wybierak , czasem taka adaptacja na zużytych elementach pomaga na chwilę a czasem nawet nie ukończy adaptacji ze względu na zużycie lub awarię jakiegoś elementu.
Gdzieś już to chyba pisałem, ja po wymianie oleju zrobiłem po jakimś czasie adaptację. Odczucia miałem takie, że bardziej szarpał przy zmianie pozycji drążka niż przed (na postoju). Sam proces adaptacji brzmi jakby w skrzyni dział się niezły młyn.
Może to zbieg okoliczności, a może tylko przyspieszyłem awarię, ponieważ niedługo po tym pojawił się wyciek ze skrzyni no i skończyło się na regeneracji.
Marcin L. 30-08-2019, 16:22 Ja adaptację robiłem u siebie już pewnie ze 30 razy. Pierwszy raz gdy samochód miał 115 tys km. Obecnie ma 200 tyś.
Po adaptacji było zawsze przynajmniej nie gorzej niż przed adaptacją. Chociaż czasem dopiero drugie lub trzecie podejście przynosiło pozytywne rezultaty. Mam wrażenie że temperatura skrzyni podczas adaptacji ma znaczenie - czym niższa tym lepsze efekty (przynajmniej u mnie).
W czasie adaptacji wybieraków słychać tylko czasem przełączanie biegów, a przy sprzęgle chyba nawet nic nie słychać (nie licząc zmieniających się obrotów silnika).
Zgadzam się natomiast z Piotrem że:
- jak jest dobrze to nie warto robić adaptacji
- nie warto robić adaptacji rutynowo po wymianie oleju
- jeśli szarpie to najpierw zmienić olej (jeśli ma > 30 tys km) - zdarza się że pomaga bardziej niż adaptacja.
Podsumowując - podejrzewam że u Ciebie przy jakichś już istniejących uszkodzeniach skrzyni coś poszło nie tak przy adaptacji i cały proces tylko przyśpieszył awarię. Albo to tylko zbieg okoliczności. Osób które robiły adaptację są pewnie setki jak nie tysiące i nie słychać by masowo po tej operacji padały skrzynie.
slawek-kali 30-08-2019, 17:02 i dlatego aso tego nie robi? wyłącznie za zgodą wlasciciela na jego ryzyko
Marcin L. 30-08-2019, 21:17 i dlatego aso tego nie robi? wyłącznie za zgodą wlasciciela na jego ryzyko
Wielu rzeczy w ASO nie zrobisz, bo procedury tego nie przewidują i nikt się nie podłoży w razie jakichkolwiek problemów. Kiedyś już była dyskusja o tym że serwisantów zniechęca komunikat w IDS z pytaniem o to czy zostały wymienione jakieś elementy w skrzyni (już nie pamiętam jakie).
Poza tym opisuję tylko fakty. Kolega napisał że po adaptacji skrzynia się rozpadła. Dla kontrastu moja po kilkudziesięciu adaptacjach i przejechanych nie małej ilości kilometrów nie padła.
Pisalem o adaptacji bo skrzynia nie chodzi jak powinna a nie żeby zrobić dla zasady.
Jak się nic nie dzieje i skrzynia normalnie chodzi to też nie robię, jak są problemy to każdy ratuje się jak może żeby naprasiac nie trzeba było.
Witam. Jestem tu nowy i nie ukrywam że jesteście ostatnia deską ratunku. Niedawno kupiłem Forda 2.0 ecoboost w benzynie i tu zaczął się mój problem. Po przejechaniu 500-600 kilometrów biegi poprostu znikają i wyświetla się komunikat (skrzynia biegów ograniczone funkcje) Po zgaszeni auta i ponownym odpaleniu komunikat znika. Gdy auto wystygnie(około godziny) jeździ normalnie przez następne +/- 500kilometrów.w serwisie Pan nie miał pojęcia bo tomoze być bo się nie spotkał z takim przypadkiem. Jeżeli ktoś miał coś podobnego lub wie co mogę z tym zrobić to proszę o jakieś info. Dziękuję
Piotr_V6 03-09-2019, 16:46 Poczytaj więcej wątków wszystko już było opisane
Witam, a miał ktos problem tego typu ze automat wywala 7 bieg na wyświetlaczu? Skrzynia po regeneracji komunikacja z sterownikiem mechatroniki bez problemu ale po zmontowaniu wszystkiego auto wbija 7bieg (ktorego nie ma) i ogranicziny tryb skrzyni. Skrzynia AV9R7000AG, s-max 2013 2.0tdci powershift
może podczas regeneracji włożyli część gratów z jakiejś 7biegowej skrzyni? :D
Mi tak pokazywalo ale mam strzelona Stara skrzynie w sensie sprzęgło a raczej sprężyny posypane i blokujący się zawory a co po drodze jeszcze nie wiem... zakupiłem druga
No wlasnie umnie regeneracja byla robiona bo skrzynia wlanela w sesie tryb awaryjny skrzyni walnął 7bieg i auto wracalo na lawecie mechanik jeden polegl i drugi dostał auto częściowo rozebrane cale szczęście ogarniety rozebral pokazal mi co jest (sajgon sprężyny sprzęgła plastiki dostały sie do mechatroniki ale ostala jedynie zawory poblokowalo dlatego tez sprzęgła dostaly) po regeneracji dalej to samo 7 bieg no ale pomoglo wygranie nowego softa do skrzyni potestuje i zobaczymy czy wszystko gra.
Witam
Nie chcę zakładać nowych wątków więc piszę tu.
Zacznę od tego, że w marcu br. padła mi skrzynia PS (spadł magnes z widełek zmiany biegów "C"), wymieniono widełki, umyto skrzynię z opiłków i wszystkiego co tam było, zregenerowano sprzęgło i wymieniono filtr wewnętrzny. Przed awarią skrzynia na zimnym lubiła sobie "zgrzytnąć".
Zrobiło się trochę chłodniej i znów skrzynia zaczęła zgrzytać o poranku, nie za każdym razem ale coraz częściej. Tak jak kiedyś gdy próbuje wrzucić bieg "4". Raz zgrzytnie i jedzie dalej, żadnych szarpnięć. Olej jaki mam zalany to MOTUL MULTI DCTF, przeznaczony również do PowerShifta.
Jak myślicie olej nie lubi niskich temperatur i robi się jakiś gęstszy? Gdybym wiedział, że wymiana na oryginalny pomoże nie czekałbym ani chwili.
Jaki wy olej macie zalany w swoich skrzyniach?
Może wystarczy zmienić akumulator.
Tutaj poczytaj https://takoto.pl/skrzynia-automatyczna-powershift-szarpie-dowiedz-sie-jak-usunac-szarpanie-skrzyni
Może wystarczy zmienić akumulator.
Akumulator wymieniony na troszkę większy ale też zmieniłem ustawienia parametrów akumulatora w module BCM programem ElmConfig (instruując się wskazówkami właśnie z tej strony "opelastrag") Dodam, że mam błąd U0402 - nieprawidłowe dane z TCM [nie ciągły] ale ten błąd jest od dawna, kiedyś szukałem informacji na jego temat ale nic nie znalazłem więc dałem sobie z nim spokój bo nic się nie działo.
Marcin L. 31-10-2019, 08:12 Może wystarczy zmienić akumulator.
Tutaj poczytaj https://takoto.pl/skrzynia-automatyczna-powershift-szarpie-dowiedz-sie-jak-usunac-szarpanie-skrzyni
Ja akumulator zmieniałem już dwukrotnie, w obu przypadkach był już faktycznie słaby (zdarzało mu się nie odpalić silnika po nocy). Wpływ na pracę skrzyni... zerowy. :D Tzn. ani skrzynia nie pracowała jakoś wyraźnie gorzej przed wymianą, ani wyraźnie lepiej po wymianie. Natomiast po wymianie oleju różnica w pracy skrzyni była kolosalna. Tak więc nie wrzucałbym wszystkich przypadków do jednego worka. Jednemu pomoże wymiana oleju, innemu adaptacja, innemu wymiana akumulatora, a inny zrobi remont generalny skrzyni i dalej mu szarpie. Takie usterki potrafią być bardzo wredne.
Chodzi mi głównie o poniższy fragment z przytoczonego artykułu, nie wyrażałbym tak arbitralnych opinii.
> Nie trzeba wymieniać oleju. Zmiana oleju nic nie poprawi. Nie spowoduje, że szarpanie ustanie, że skrzynia przestanie szarpać.
To ja mam inne doświadczenia.
Poszarpywala od czasu do czasu więc zmieniłem olej.
Nic to nie dało.
Przed wymianą i po wymianie chodziła tak samo.
Po wymianie akumulatora przestała poszarpywala.
Dodam, że mam błąd U0402 - nieprawidłowe dane z TCM [nie ciągły] ale ten błąd jest od dawna
U mnie też ten błąd występuje.
===RFA DTC U0402:68-08===
Kod: U0402 - Nieprawidłowe dane uzyskane z TCM
Czasem potrafi pojawić się w trakcie czyszczenia błędów. Więc zupełnie nie mam pojęcia co go powoduje.
Marcin L. 31-10-2019, 10:53 To ja mam inne doświadczenia.
Poszarpywala od czasu do czasu więc zmieniłem olej.
Nic to nie dało.
Po wymianie akumulatora przestała poszarpywala.
Nie kwestionuję tego. :)
U mnie nie szarpie tylko wraz ze spadkiem temperatury zaczęła zgrzytać ale tylko na zimnym i po postoju i ewidentnie na widełkach zmiany biegów "C" (biegi 2 i 4) jakby synchronizator szwankował. Potem zachowuje się idealnie. Być może wina leży po stronie oleju (Mptul Multi DCTF), na którym jeżdżę od maja po awarii skrzyni ale od maja do teraz było ciepło. Wymienię na oryginalny Forda i zobaczę czy coś będzie lepiej.
Marcin L. 31-10-2019, 14:47 Z tego co pamiętam to wiele osób ma te "zgrzytanie" i chyba nikomu nie udało się go całkowicie pozbyć. Chyba ten typ tak ma.
Ja się cieszyłem, bo tego nie miałem, ale z biegiem czasu też się pojawiło. Zmiana oleju z Motula na Ravenol nie pomogła, ale chętnie się dowiem czy zmiana na fordowski coś da (niedługo znów czeka mnie wymiana).
kolopeter 07-11-2019, 19:56 Ravenol i fordowski to te same oleje.
waldemarsson 08-11-2019, 00:25 To ja się dopiszę bo już nie wiem co ze swoim powershiftem robić :(
Auto kupiłem za granicą i tam z powodu zgrzytów podczas zmiany biegów serwis zmienił mi sprzęgło.
Niestety to nie pomogło i oddałem auto do Teo Motors w Poznaniu gdzie wymienili mi synchronizatory.
Zgrzyty się skończyły ale zaczęły się inne problemy. Jest źle w położeniu Drive. Podczas ruszania przy delikatnym traktowaniu
pedału gazu auto jedzie w miarę płynnie ale gwałtowniejsze dodanie gazu skutkuje wyciem silnika, potem skaczą obroty i na koniec
auto dopiero jedzie. Wrażenie jest takie jakby po dodaniu gazu auto chciało jechać ale coś
by je przytrzymywało przez chwilę w miejscu. To samo jeżeli poczas jazdy odpuści się pedał gazu i po chwili znowu naciśnie - hałas,
obroty i dopiero jedzie. Objawy się nasilają, coraz dłużej trzeba czekać zanim auto zdecyduje się przyspieszyć.
Dodam, że auto jest wyraźnie słabsze, jedzie jakby "na pół gwizdka" i pali zdecydowanie więcej.
Z niecałych 9 spalanie wzrosło do ponad 12 litrów.
W położeniu Sport jest trochę lepiej ale na pewno nie poprawnie.
Bieg wsteczny działa normalnie.
Poradźcie proszę gdzie się z tym zgłosić, może ktoś mógłby chociaż na to spojrzeć i cokolwiek mi poradzić.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Moje auto to Ford Focus mk3 1.6 125hp Powershift DPS6 z 2015 roku.
przebieg 140k
VIN: WF05XXGCC5FK47016
Gdzie się zgłosić? Polecaną firmę znajdziesz w kilku pierwszych wątkach... :)
|
|