Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Elektryka Silnika, nierówna praca, kopie prądem ..
Witam drogich forumowiczów, posiadam Mondeo mk4 2010 2.0 16v proszę was o pomoc ewentualnie namiar na dobrego mechanika w Szczecinie który może mi pomóc ..
Mój problem polega na tym że silnik sporadycznie odpala na 2, 3 gary, musze dodawac gazu żeby zaskoczył albo nie..
Po zaparkowaniu auta musze zamykac go nogą bo kopie prądem,
Nierówno pracuje silnik, drgania na karoserii, sporadycznie jest ok..
Przygasajace światła na jałowym to norma
Brak mocy, jezdziłem juz takimi samochodami i lepiej sie zbierały niż moj, zero momentu obrotowego..
Kazdy warsztat w ktorym bylem konczył naprawe na wymianie świeczek i ciągle to samo, nikt nie chce sie podjąc diagnozy, na kompie zero błędów..
w poniedziałek jade na wymiane wszystkich rolek paska PK i daje alternator odrazu do regeneracji, bo moze regulator szfankuje, nie mowiac o sprzęgiełku które ma już dosc.. sprzęgło klimy padniete (wyje) rolka napinacza ma luzy, rolka posrednia też.. masakra ..
auto mam od 2 miesiecy i bujam sie co tydzien raz tu raz tam i wszystkie warsztaty wybieram z internetu oznaczone jako fajne :)
Prosze was, jesli znacie kogoś z okolic szczecina, kto zna sie na tym aucie dajcie jakis namiar albo podpowiedzcie co może być nie tak bo kasa ucieka a już nie chce w ciemno wydawać kasy, choć podejzewam ze cewka i kable mnie jeszcze napewno czekają ale moze te kopanie pradem uda nam sie wspolnie wyeliminować :)
podejzewam ze cewka i kable mnie jeszcze napewno czekają
W tym modelu nie ma kabli WN jako takich, są też cztery oddzielne cewki, po jednej na każdej świecy. Nie daj się przypadkiem naciągnąć na wymianę wszystkich. Możesz sprawdzić rezystancje wewnętrzne cewek, jeżeli któraś z nich będzie znacznie odbiegać od pozostałych, to wymień tę konkretną cewkę.
Tylko kto mi to zrobi, jak kazdy jeden mechanik chce tylko swieczki wymieniac, kazdy mowi " panie te swieczki co pan ma nie sa dobre ale jak ja zamontuje dobrej firmy to bedzie git" nikt nie chce poswiecic czasu na diagnostyke bo im sie to nie kalkuluje, szybka wymiana i nastepny jelen :)
dariuszk24 25-05-2015, 09:35 do pomiaru i wykrecenia cewki nie potrzeba zadnych uzdolnien
potrzebujesz klucz nasadkowy 8mm i miernik najtanszy jaki mozesz 4-5 zl
odpinasz kabel od cewki,kluczem 8mm odkrecasz srubke i bez zadnych oporow dwoma palcami zdejmujesz calosc .
w srodku masz dwa piny ktorym mierzysz opor(rezystancje) zapisujac sobie na kartce
robisz to dla wszystkich cewek .jedna bedzie sie roznic pomiarem i ta wymieniasz
Łukasz, rolki paska, to koszt 150 zł za dwie. Wymiana to nie więcej jak 50.
Czemu chcesz regenerować alternator?
Bo prad mnie kopie jak wysiadam z samochodu i wszystkie oswietlenie mi mryga na jalowym biegu.. a sprzeglo alternatora mialo luzy lekkie..
Bump: Skoro diagnostyka cewek nie jest skomplikowana to czemu nikt tego nie chce zrobic, jak mowie ze wibracje silnika przenosza sie na karoserie to oczywiscie wszyscy mowia ze poduszki..
Łukasz, nie denerwuj się, bo to nic nie da.
Czasem warto samemu zakasać rękawy i spróbować coś zrobić samemu.
Niestety dobrych warsztatów brakuje.
Co do alternatora - obawiam się, że nawet po jego regeneracji będą ci mrugać światła na jałowym.
Walczyłem z tym w poprzednim MKIV i po pewnym czasie olałem temat.
"kopanie" niekoniecznie musi być związane z usterka altka.
Zaproponował bym ci standardową procedurę - czyszczenie przepustnicy, reset.
Ewentualne podpięcie do kompa celem popatrzenia na parametry pracy silnika.
Niestety mieszkasz zbyt daleko, żebym mógł ci pomóc inaczej.
Jakub chyba masz racje z alternatorem, bo wlasnie dzwonil gosciu i mowil ze alternatir jest dobry nic nie trzeba wymieniac lekki luz na rolc ktory nie jest szkodliwy, mowi ze nie ma potrzeby wymieniac. Wiec jade po niego i zobaczymy co dalej..
Bump: Ale zastanawia mnie skad ten prad sie bierze, normalnie wali az reka boli jak drzwi zamykam :)
dariuszk24 25-05-2015, 15:10 ladunek elektrostatyczny w czasie suchej pogody zbiera sie na suchej masce samochodu zwlaszcza gdy jest nawoskowana,wypolerowana i swieci sie jak ;) , do tego moze dojsc pewnego rodzaju typ ubran ktore nosisz zawierajace wlokna mineralne ktore sie latwo elekryzuja ,czasami wiekszosc kierowcow doswiadcza tego raz na jakis czas,ale szybko o tym zapominaja,ile razy mnie nieraz kopnie jak sie polazi po sklepie z zona a pozniej przy probie dotkniecia klamki gola reka klik ,ladunek wyrownuje potencjal :( troche bolesnie
ale to nie jest wina ani alternatora ani cewek .
pytasz czemu pewnych rzeczy nie robia w warsztatach?
ano bo sa tak banalne i proste ze zapominaja o nich,allbo celowo je pomijaja w wiadomym celu.
darmodziej 25-05-2015, 16:44 Jeszcze do dziś można spotkać przy starszych samochodach takie „gumowe” paski przyczepione z tyłu do nadwozia, dotykające ziemi. Dawniej to było modne, a służyło właśnie do odprowadzenia ładunków elektrycznych do ziemi, żeby auto nie „kopało”.
Gosc co sprawdzal mi alternator mowil ze nie jest mozliwym zeby 5 letni samochod kopal pradem, to nie duzy fiat zeby z paskiem gumowym jezdzic. On obstawia ze jakis kabel ma przebicie ..
darmodziej 25-05-2015, 17:47 to nie duzy fiat zeby z paskiem gumowym jezdzicMój też "kopie", jak jest ciepło i sucho. W zimie, lub w deszczowe dni jest spokój. Teraz takie czasy nastały, że strach przed blokiem otworzyć maskę silnika, żeby sprawdzić poziom oleju, bo zaraz sąsiad pyta, „co się zepsuło”.
Ja nie miałem żadnego paska w 125p ale nie pamiętam czy mnie kopał, natomiast ta cholera :) jak jest sucho to sobie nie żałuje... czasami mam ochotę mu oddać... tylko szkoda drzwi a w koło to szkoda butów, ot takie błędne koło.
A w temacie, jakie przebicie kabli, tam nie masz żadnego wyższego napięcia, cewki zapłonowe jakby jakimś cudem kopały to tylko podczas pracy i dotykania ich:)
Mi też światła migają, nie mam pomysłu na to i tylko obserwuję czy to się nie nasila.
gregor75 25-05-2015, 20:12 normalnie wali az reka boli jak drzwi zamykam
pasażerowi dawaj wyjść pierwszemu :619:
darmodziej 25-05-2015, 20:31 pasażerowi dawaj wyjść pierwszemu Wystarczy po wyjściu z auta zbliżyć do karoserii kluczyk trzymany w dłoni, by przeskoczyła iskra, nim się je dotknie gołą dłonią.
Moj też kopie czasami, więc TTTM. (ten typ tak ma)
Co to sa polaczenia masowe, kable masowe.. ktos mi powiedzial ze gdzies musi byc przebiscie albo zasniedziale koncowki :) czarna magia nie wiem o co chodzi.. moze mi ktos wyjasnic temat..
To są kable podłączone do karoserii i/lub ujemnego bieguna akumulatora.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
I gdzie one sa do tej karoserii podlaczone to sobie zobacze moze faktycznie gdzies jest przetarty kabel.. takie strzelanie pradem jest niebezpieczne, niech przypadkiem podejdzie dziadek z roztusznikiem serca do mojego mondziaka i bede mial go na sumieniu bo dostanie piorunem z drzwi..
Panowie nie doszukujcie się w zjawisku elektrostatyki czegoś nadzwyczajnego.
Skład współczesnych aut to coraz większa ilość tworzyw sztucznych, na których gromadzą się ładunki elektrostatyczne + opony, które są bdb izolatorami.
Człowiek podchodząc do auta staje się najlepszym przewodnikiem i stąd wspomniane "kopanie prądem".
Szukanie wadliwych połączeń masowych może jedynie pomóc w ograniczeniu różnic potencjałów w obrębie samego auta, ale nie doprowadzi do rozładowania ładunku elektrostatycznego.
W zaden sposob nikt mnie nie przekona ze to normalne. Nigdy mnie tak nie kopal zaden samochod, sory ale dla mnie to nie jest wytlumaczenie " ladunki elektrostatycznr "
Szczerze mówiąc to nie wiem gdzie są takie podłączenia do masy w mk4. Najprościej będzie wziąć miernik, ustawić na pomiar rezystancji i sprawdzić pomiędzy minusem akumulatora a miejscem gdzie takie ładunki się pojawiają. Jeśli będzie więcej niż 50 Ohm to gdzieś masz niepoprawnie podłączoną masę. Zazwyczaj są pod lampami i pod akumulatorem.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
Odebralem auto z warsztatu po 3 dniach zostaly wymienione tylko rolka napinacza pk, i jakas inna rolka. Alternator byl wymontowany i zamontowany spowrotem bo zawiozlem go do regeneracji i wrocil z tamtad bardzo szybko bo ponoc sprawny.. natomiast warsztat uwaza ze jest trafiony.
W warsztacie podlaczyli pod akumulator jakis interface i wyszlo ze..
Nap. Rozruchu 10.59V
Nap. Bez obc. 14.41V
Nap. Pod obc. 14.14V
Pulsacja Nap. 0.36V za duze!
I powiedzieli mi ze alternator jest walniety z kolei gosc od regeneracji powiedzial ze alternator jest ok.
Nie wiem co myslec ?!
|
|