Zobacz pełną wersję : jak sprawdzić czy jest autoalarm

Marcin30
17-03-2007, 18:51
witam
kupiłem focusa I z 2000r., jak sprawdzić czy jest w nim zamontowany autoalarm, nie ma czujników ruchu, zamykanie zdalnie sterowane z kluczyka, pomóżcie bo nie wiem czy jest AL czy go nie ma.
pozdrawiam

frompoland
17-03-2007, 18:52
Marcin30, podaj VIN to ci chłopaki sprawdzą ;)

Marcin30
18-03-2007, 08:08
a co Wam da nr VIN można po nim dojść czy foczka ma AL, w jaki sposób, wybacz że jestem trochę nieufny ale teraz takie czasy, a ja się na tym niebardzo znam.

frompoland
18-03-2007, 09:46
nie rozumiem.... chcesz się dowiedzieć czy masz alarm to podaj VIN przecież nikt ci go nie ukradnie. Nie masz się czego bać. Po numerze VIN chłopaki sprawdzą ci czy masz alarm (niektórzy mają styczność z programem fordowskim)

Marcin30
18-03-2007, 11:30
fakt trochę się boję, ale czy ma znaczenie że samochodzik jest sprowadzany z zagranicy, czy do takich danych też jest dostęp, a co jeśli właściciel sam później zamontował alarm, nie da się sprawdzić domowym sposobem, po prostu żeby zaczął wyć.

frompoland
18-03-2007, 11:50
Marcin30, program jest na ford modele europejskie więc to czy z zagranicy czy nie nie ma wiele do powiedzenia...
a co do alarmu to uzbrój go i symuluj włamanie np przez otwarte okno a skoro nie chcesz podać VIN to nie jesteśmy wróżkami i nie wiemy co masz w wyposażeniu albo podajesz VIN i dowiesz się a jak nie to poproś o zamknięcie tematu bo nic nie wnosi do forum prócz tego że boisz się podać VIN jakby to była ściśle strzeżona tajemnica pentagonu.... bez sensu, prosić o coś a jak ktoś chce pomóc to pisać że nie dam bo się boję...

EDIT: jeśli tak się boisz o VIN to podjedź do ASO forda i oni ci sprawdzą koszt 140PLN! więc skoro chcesz tyle płacić to zapraszam tam, oni cię potraktują z bezpieczeństwem

arturek
18-03-2007, 15:05
1. Co za problem sprawdzić empirycznie czy jest alarm?
Wsiadasz do samochodu, zamykasz drzwi z pilota, od wewnątrz (klamką) otwierasz drzwi. Jeśli włączy się syrena to masz alarm. Proste!
2. Jesli nie chcesz podać VIN na forum to jedź do najbliższego ASO lub specjalisty od alarmów.
3. Jeśli punkt 1 ani 2 nie wchodzi w grę to zawsze można iść do wróżki :)
pozdrawiam
Arturek

Nurek 76
19-03-2007, 06:59
fakt trochę się boję

Boisz się? Nie rozumiem czego. Przecież manifestujesz numerem VIN swojego auta codziennie i to publicznie. Nie wiem czy wiesz ale numer VIN masz wypisany pod szybą przednią na dole po stronie kierowcy (chyba kierowcy). Więc każdy przechodzeń ma do niego dostęp. Ogólnie są 3 miejsca w aucie gdzie jest wpisany VIN :fcp2

arturek
19-03-2007, 08:06
fakt trochę się boję

Boisz się? Nie rozumiem czego. Przecież manifestujesz numerem VIN swojego auta codziennie i to publicznie. Nie wiem czy wiesz ale numer VIN masz wypisany pod szybą przednią na dole po stronie kierowcy (chyba kierowcy). Więc każdy przechodzeń ma do niego dostęp. Ogólnie są 3 miejsca w aucie gdzie jest wpisany VIN :fcp2

che, che ... może on ten samochód widział u sąsiada i nie wie na co ma byc przygotowany? Jeśli poda VIN to sprawa będzie zbyt oczywista :)

bodek29
19-03-2007, 09:31
Możecie sprawdzić dla mnie czy w moim focusie jest autoalarm,podaje VIN WFONXXGCDNYR28441

p.doppler
19-03-2007, 10:11
Nie musisz wcale jechać do ASO! Wystarczy że zadzwonisz i przez telefon podasz im VIN - oni sprawdzą dokładnie z jakim wyposażeniem Twoje autko wyjechało prosto z fabryki, i czy jest alarm, czy też go nie ma...? Nie musisz przy tym podawać żadnych swoich danych. Proste! - dzwonisz do ASO - podajesz VIN i proszisz o sprawdzenie. - To wszystko!
Ps.
A swoją drogą...
Skąd te lęki u Ciebie?... Czyżbyś maił coś już na sumieniu??? - bo jeśli nie... - to nie wiem czego się obawiasz? :fcp5

arturek
19-03-2007, 11:15
Koledzy - moim zdaniem informacja na podstawie VIN jest nie pełna. Wszystko OK jeśli auto wyjechło z fabryki z alarmem. Jeśli alarm był dołożony później to nie będzie informacji na ten temat w oprogramowaniu Forda (VIN o alarmie nie powie). W Polsce alarmy były domontowywane przez ASO - jest to wymóg polskich przepisów ubezpieczenia AC.

Marcin30
21-03-2007, 19:28
witam ponownie
wiem dałem ciała na całej linii, przepraszam, przekonał mnie ten nr na podszybiu, faktycznie tam jest, sorki raz jeszcze.
Podaję nr VIN mojej foczki WF0AXXGCxxxxxxxxx
Jeśli nie wszyscy mają mnie za kretyna to proszę sprawdźcie mi czy mam AL
Dzięki

arturek
23-03-2007, 09:41
No i co panowie - kolega podał VIN i cisza. Chcieliście VIN, a teraz nie wiecie! To po co była ta dyskusja?! Ja niestety nie mam dostępu do odpowiedniego oprogramowania aby pomóc koledze.

Marcin30
23-03-2007, 20:08
odpowiedz zostala udzielona ale w prywatnej wiadomosci a nie na forum ogólnym
dzieki

frompoland
23-03-2007, 21:38
No i co panowie - kolega podał VIN i cisza. Chcieliście VIN, a teraz nie wiecie! To po co była ta dyskusja?! Ja niestety nie mam dostępu do odpowiedniego oprogramowania aby pomóc koledze.

kolega sie chyba zapomniał i nie wiem że takie odpowiedzi idą na PW :)

Ukasz
03-04-2007, 10:42
Może po prostu wystarczyło wsiąść do samochodu, zamknąć, poczekać na uzbrojenie i spróbować odpalić. Jak wyje to jest alarm, jeżeli nie to albo go nie ma albo jest zepsuty :).

Pozdrawiam,
Ł.

arturek
03-04-2007, 10:55
kolega sie chyba zapomniał i nie wiem że takie odpowiedzi idą na PW :)

Rozumiem, że odpowiedź na pytanie czy jest alarm to tajne łamane przez poufne :)

frompoland
03-04-2007, 10:57
arturek, nie koniecznie ale nie każdy chce by jego VIN biegał na forum...

arturek
03-04-2007, 11:01
Sam zainteresowany wyjaśnił, że dostał priv więc nie rozumiem po co dodatkowa uwaga od kolegi

Marcin30
03-04-2007, 21:03
chłopaki po co ten spór, sprawa wyjaśniona i po problemie, pozdrawiam

karex
03-04-2007, 22:31
A na koniec wszyscy się uśmiechniemy :)
i podamy sobie buzi na zgodę :589: (no może nie takie, lepiej to typowe "rosyjskie" lub jak kto woli "na misia", ale nie ma takiej emotki).

Zamykam.
Acha VIN Marcin30 wymazałem z tematu :] .