Witam,
W zeszłym tygodniu dokonałem czyszczenia kolektora i próby uszczelnienia wtryskiwaczy. Próby, ponieważ mam problem z dokręceniem wtryskiwacza. Nakrętka jest już delikatnie zjechana. Do dokręcenia użyłem klucza imbusowego 7. Zauważyłem że klucz omyka mi się, ponieważ za mało wchodzi w nakrętkę przez śrubę ktora pojawia się w jej wnętrzu. Czy istnieje klucz z otworem, ktory bedzie pasował. Widział ktoś z Was taki klucz? Gdzie moge go kupić. Albo tez inne pasujące nakrętki na inny klucz?
arturfom
13-06-2015, 07:31
Po pierwsze zaopatrz się w klucz dynanometryczny i nasadkę kątowa bo uszkodzisz szpilki dane o momencie do kręcenia są na forum, jeśli przeskakuje ci nasadka w nakretce to może masz zjechana z reguły i zalecane jest wymienic szpilki i nakrętki na nowe, szpilka dokreconajak należy mocno nie wystaje, są klucze z otworem w srodku
Mam zamiar kupic klucz dynamometryczny przed ponownymi pracami. Szpilki i nakrętki kupiłem już nowe. O jakim kluczu kątowym piszesz? Po odkręceniu listwy z przewodami zasilania do wtryskiwaczy dojście do nakrętek jest prostopadłe. Dodatkowe pytanie czy wtryskiwacz powinno sie posmarować jakimś smarem, olejem przed włożeniem? Moje po wyjeciu były jakby w piachu....
arturfom
15-06-2015, 08:07
O jakim kluczu kątowym piszesz
nasadka na klucz z podziałką w stopniach lub klucz grzechotka z wybitymi stopniami - śruby dokręca się o dany kąt - w przypadku śrub na tych wtryskach 65 stopni
dane do wkręcenia
śruba wstępnie 5Nm +- 1
końcowo 10Nm +- 1
nakrętka wstępnie 4Nm +- 0,4
końcowo 65 stopni +- 5stopni
wtrysk ma być czysty bez żadnych mazi itp
Dzięki za odpowiedź. Nie do końca wiem jak mam to zrobić. Zrozumiałem tak:
1. Wkręcam wstępnie śruby z momentem ok. 5 Nm kluczem dynamometrycznym.
2. Co oznacza w przypadku śrub końcowo? W którym momencie je dokręcić do tych 10 Nm?
3. Nakrętki wstępnie również na ok 5 Nm ( taki będęmiał klucz).
4. Następnie nakładam na klucz nakładkę z podziałką i dokręcam o kąt ok. 65 stopni.
Takie ogólne pytanie.
Dokręcam od razu czy dopiero po odpaleniu jak sie silnik nagrzeje? Chodzi o nakrętki wtryskiwaczy.
Co do czystych wtryskiwaczy to ma sie rozumieć. Moje po wyjęciu były tak jakby w piachu...
Gdzieś przeczytałem, że przed włożeniem można przesmarować delikatnie smarem miedzianym lub ceramicznym.
Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? W poniedziałek zabieram się za prace. Mam pewne problemy z kluczem. Nie wiem czy nabyć corony 5-25 Nm czy Jonnesway 6-30 aby dokręcić wszystko prawidłowo. Przydałoby się wsparcie merytoryczne. Bez Was sobie nie poradzę :)
arturfom
22-06-2015, 12:53
klucz jak najmniejszy rozstrzał Nm - 5-25 wystarczy
wkręcasz szpilki na 5 Nm, końcowo czyli dokręcasz na 10 Nm przed włożeniem wtrysków ( szpilka jest hartowana i wkręcasz ja w aluminiowy blok dwa inne metale - szpilka ma grzybek który stawia opór o ukręcenie łba z grzybkiem nie trudno, drugi powód takiego wkręcania to aluminium - kto wymieniał pedały np SPD w rowerze z korba aluminiową samodzielnie to wie że o urwanie gwintu nie trudno - stalowa śruba w pedale ma ogranicznik tu stalowego elementu nie urwiesz a gwint zjesz moment - skok gwintu to około 24 na cal ~ 1 mm na obrót - norma dla odcinka chyba 22 mm na zerwanie stalowej śruby to około 180 Nm - szpilke w kole samochodu dokręcasz z ręki swobodnie z momentem 80-120 Nm kluczem o długości około 60 cm - weź taki klucz i pokręć do oporu taką szpilkę w bloku - nie wykręcisz w całości ) dokręcając nakrętki na szpilkach dokręcasz samą szpilkę jeszcze
żaden smar miedziany itp - wtrysk ma być czysty bez żadnych smarów, możesz umyć w ropie i przetrzeć czystą szmatką
smar miedziany czy ceramiczny jest zabezpieczeniem przed zapieczeniem gwintów połączeń dwóch różnych metalów pracujących w wysokiej temperaturze jak również przy wkręcaniu długich śrub - robiłem oś do hulajnogi dziecka tylne podwójne koło - stalowy gwintowany pręt wkręcałem w rurke aluminiową bez w/w smaru nie szło - zbyt duży opór w miarę wkręcania
marekdon
07-08-2024, 22:26
Ja rowniez na wielu filmikach widzialem, ze wtryski sa smarowane smarem ceramicznym zeby lepiej wchodzily.