Zobacz pełną wersję : [Transit 2000-2006] Zawor regulacji cisnienia pompy VP30
Witam!
Mam problem, jakis czas temu na przegladzie diagnosta powiedzial, ze cieknie ropa z zaworu regulacji cisnienia. Zakupilem taki od firmy, ktora wylacznie serwisuje transity. Po zamontowaniu mialem problem z autem, bardzo ciezko odpalal, praktycznie zero mocy. Zadzwonilem do serwisu, ze pradopodobnie zawor jest uszkodzony, byli troche zdziwieni, ale nie robili problemu i przyslali drugi. Zamontowalem zawor, auto odpala juz lepiej(ale nie tak jak po wymianie zaworu), ale jest slabsze. Wczesniej na cieknacym zaworze jezdzilem na trasie 130-140km/h, a teraz rozpedzic sie do 120km/h wymaga wiele cierpliwosci. Komputer nie wywala zadnych bledow, wszystkie filtry nowe, spalanie sie nie zmienilo. Ma ktos jakis pomysl?
lukas_ko 16-06-2015, 13:29 Witam!
Mam problem, jakis czas temu na przegladzie diagnosta powiedzial, ze cieknie ropa z zaworu regulacji cisnienia. Zakupilem taki od firmy, ktora wylacznie serwisuje transity. Po zamontowaniu mialem problem z autem, bardzo ciezko odpalal, praktycznie zero mocy. Zadzwonilem do serwisu, ze pradopodobnie zawor jest uszkodzony, byli troche zdziwieni, ale nie robili problemu i przyslali drugi. Zamontowalem zawor, auto odpala juz lepiej(ale nie tak jak po wymianie zaworu), ale jest slabsze. Wczesniej na cieknacym zaworze jezdzilem na trasie 130-140km/h, a teraz rozpedzic sie do 120km/h wymaga wiele cierpliwosci. Komputer nie wywala zadnych bledow, wszystkie filtry nowe, spalanie sie nie zmienilo. Ma ktos jakis pomysl?
Według mnie albo jednocześnie masz jakąś inną usterkę niewidoczną w błędach albo w co bardziej wierzę twój oryginalny cieknący zawór dawał większe ciśnienie przez co auto miało większą moc. Ja tak miałem w silniku 2.0 HDI 140 km to jest ten sam silnik co w fordach 2.0 TDCI tylko u mnie zaczął wyskakiwać błąd
I tryb awaryjny a na komputerze pokazało za wysokie ciśnienie paliwa w układzie comonreil za co odpowiadał w/w zawór po wymianie zaworu na inny nowy błędów nie było ale auto było odrobinę słabsze.
wojtekjanus 16-06-2015, 14:17 Ja tak miałem w silniku 2.0 HDI 140 km to jest ten sam silnik co w fordach 2.0 TDCI tylko u mnie zaczął wyskakiwać błąd Kolega jacob10 ma silnik tddi z pompą Boscha, a nie tdci Delphi.
MIREKTERAZPOLSKA 16-06-2015, 16:33 zawor stary i nowy mają ten sam nr katalogowy??
lukas_ko 16-06-2015, 17:58 Kolega jacob10 ma silnik tddi z pompą Boscha, a nie tdci Delphi.
Wojtek ja o tym wiem że on ma inny silnik a ja dałem tylko przykład bo działanie jest to same lub może być podobne.
A tak na marginesie to silniki TDCI w fordach miały i mają różne osprzęty pierwsze 2.0 TDCI miały Siemensa pompę i wtryski później był Delphi i jak był montowany osprzęt Delphi to równolegle wkładano Siemensa wiem bo mam dwa Focusy i każdy ma inny osprzęt. A silnik ten sam.
Sprawa zalatwiona :) mialem pecha co do zaworow. Zakupilem trzeci i autko znowu smiga jak powinno. Jeden zawor dawal za male cisnienie, drugi sie zawieszal, troche zwatpilem ze moze pompa siada, ale na szczescie wszystko wporzadku. :)
DELIKFENT 30-06-2015, 11:30 Kolego gdzie kupowałeś te zawory? Mam podobny problem. Kupiłem transita z uszkodzonym sterownikiem pompy. Po naprawie i przejechaniu 5000km sterownik znów się spalił. Powodem jest zwarcie w zaworze regulacji dawki. Miałem kiedyś pompę pod mondeo 2.0 tddi ale oddałem znajomemu za darmo a teraz sam nie mogę dostać takiego zaworu. Mówię o używce. Cena nowego to około 1300zł
Kupilem nowy zawor w ASO, a cena tych zaworow spadla o polowe bo zaplacilem za niego 690zl. Uzywki kupilem dwie i szkoda mi bylo nerwow na kolejne. Cena 1300zl obowiazywala w tamtym roku teraz jest o wiele lepiej ;)
DELIKFENT 01-07-2015, 18:33 Ok sprawdzę sobie jutro w ASO bo do tej pory każdy śpiewał sobie 1300-1500zł. W ASO jeszcze nie pytałem. Jeszcze jedno pytanie. Czy posiadasz może fordowski numer FINIS tego zaworu?? Czy w razie gdyby w Łodzi mieli starą cenę jesteś w stanie dowiedzieć się o taki zawór u siebie w ASO?
Czy mogę prosić kogoś kto ma dostęp do microcata o sprawdzenie jaki numer ma ten zawór.
Jak ktos potrzebuje sprawny zawor dawki do pompy vp 30 to wlasnie kolega sprowadzil transita z 2005r. i moge wyslac. Cena 250zl, pasuje do wszystkich transitow z pompa vp30.
DELIKFENT 17-07-2015, 16:31 Jacob podaj jakiś namiar na siebie
Wlasnie wczoraj wystawilem ;)
http://allegro.pl/zawor-dawki-paliwa-pompy-wtryskowej-vp30-i5554413943.html
bodziofila 23-10-2015, 20:54 witam. na prosbe kolegi zakladam temat(wyszukiwarka mi nic nie podala).
jak w temacie pompa vp(chyba tddi)cieknie w miejscu czujnika.pytanie czy mozna wymienic oring i wszystko bedzie ok czy trzeba robic cos wiecej.
jak dlugo mozna z tym jezdzic?.dziekuje za odp i pozdrawiam
Sprecyzuj jakiego czujnika. Najlepiej wstaw zdjęcie albo określ jego położenie na pompie.
|
|