Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Jaki kabel i jaki program do diagnostyki?

Lubof
17-06-2015, 08:51
Czołem. Chciałbym odczytać / skasować błędy w swoim C-Maxie 2012r. Jaki kabel powinienem kupić i jakiego programu użyć? :)

Nikt nie pomoże?

Tvvardy
07-08-2015, 13:54
Opcja szukaj na pewno pomoże, wiele już o tym było.

endrius33
07-08-2015, 14:52
Lubof... tu masz lekturę --> http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054

Karwos00
07-08-2015, 15:07
Elm jakiś lepszej firmy. Forscan i po problemie.

boncio
07-08-2015, 15:58
Lubof... tu masz lekturę --> http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054

To jest nowy C-max, a ten nie jest obsługiwany przez elmconfig.
Do błędów FORScan.

Lubof
07-08-2015, 17:10
Czyli dla jasności... Jeśli kupię na przykład ten kabel - http://allegro.pl/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-i5000063562.html i użyję FORScana to wszytko będzie działać, tak ? :)

meriam3
28-09-2015, 21:17
Witam Cię lubof.
Mam pytanie - ponieważ jestem tu nowy jakiego wyboru dokonałeś w sprawie zakupu interfejsa do diagnostyki i czy jesteś zadowolony czy byś teraz coś innego kupił ?
Marek

Lubof
29-09-2015, 16:49
Witam Cię lubof.
Mam pytanie - ponieważ jestem tu nowy jakiego wyboru dokonałeś w sprawie zakupu interfejsa do diagnostyki i czy jesteś zadowolony czy byś teraz coś innego kupił ?
Marek

Hej. Kupiłem właśnie ten kabel, o który pytałem w ostatnim poście - aukcja nadal jest aktywna. Nie mam porównania z innymi, ale ten działa bez najmniejszych problemów, używam go z FORScanem. :)

jaskół
30-09-2015, 10:47
Hej. Kupiłem właśnie ten kabel, o który pytałem w ostatnim poście - aukcja nadal jest aktywna. Nie mam porównania z innymi, ale ten działa bez najmniejszych problemów, używam go z FORScanem. :)

Czy używasz programu Forscan na androida czy na Windowsie ?

Lubof
30-09-2015, 17:07
Używam na Windowsie 7.

darrow
02-11-2017, 19:15
Witam tak jak w temacie szukam opinii i porady jaki zastosować interfejs i jaki program aby móc sobie zaczytywać błędy w naszych C-Max -ach. I sprawdzać parametry. Dużo na forum jest informacji ale w większości dotyczą wersji mk1. Zastanawiam się nad kabelkiem viaken na USB.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

boncio
03-11-2017, 14:45
To poszukaj dla Focusa mk3, to jest przecież to samo.

Vortac
06-10-2021, 08:22
Szanowni koledzy czy skaner Vgate VR 800 obsłuży w miarę świeżego forda. Mówię tu o c max II z 2013 roku. Dlaczego ten skaner? Zwyczajnie nie chcę nic modyfikować tylko mieć podgląd ewentualnych błędów. Stosowałem wcześniej ELM327 ale powodował konflikty z komunikacją pomiędzy modułami.
Pozdrawiam

Styber
06-10-2021, 09:12
Generalnie urządzenie o którym piszesz to też ELM327, tyle że w wersji 'standalone' :)
Airbag czy ABS tym nie zdiagnozujesz.

Lepszym wyjściem będzie zakup vLinkera i Forscana w wersji mobile.

januszt255
15-06-2022, 10:44
Witam,
Czy możecie polecić jakiś skaner do czytania błędów, który współpracuje z FORscanem?
Mam skaner BT ELM327 v2.1 ale nie działa z oprogramowaniem Forscan oraz Forscan lite (pełna wersja) na androida. Komputer (win10) jak i komórka wykrywają urządzenia BT ale później jest komunikat że nie może się skomunikować z samochodem (samochód ma włączony zapłon)>

miraż
15-06-2022, 11:16
Jeżeli ma być to skaner Bluetooth to ja polecam:
1) tańszy - Vgate iCar2 Bluetooth 3.0 (dla systemu Android)
UWAGA! Obsługuje tylko szynę HS-CAN, głównie do diagnozy sterownika silnika i trzeba go ręcznie włączać.
2) droższy - Vgate vLinker FD Bluetooth 3.0 (dla systemu Android)
Obsługuje obydwie szyny danych (HS-CAN i MS-CAN), czyli wszystkie moduły w samochodzie.
Na początku miałem iCar2, obecnie vLinker FD, obydwa działają bez problemu z telefonem Android, z laptopem, oprogramowaniem FORscan, Torque. Do odczytu błędów czy bieżących parametrów jak najbardziej polecam.

januszt255
15-06-2022, 11:50
A czy tym vLinker FD odczytam błędy o czujnikach parkowania?
Czy może wybrać Vgate 5640 na USB i podłączyć go do komputera?

miraż
15-06-2022, 12:22
Tak, vLinker FD odczytasz błędy o czujnikach parkowania.
Jeżeli chciałbyś spróbować czegoś tańszego to jest jeszcze polski interfejs Viaken VSCAN STN1170 V3 BT, osobiście nie testowałem ale według opisu również potrafi odczytać wszystkie moduły.
Jeżeli chciałbyś używać tylko do odczytu błędów czy bieżących parametrów, to interfejs na Bluetooth jest wygodny pod względem użytkowania, wpinasz do gniazda OBD i może siedzieć cały czas, a na telefonie korzystasz kiedy jest potrzeba, bo telefon przeważnie masz zawsze przy sobie.
Interfejs na kablu wybrałbym tylko wtedy, gdy byłaby potrzeba przeprogramowania czegoś w samochodzie, po prostu operacja kablem jest "bezpieczniejsza" niż przez Bluetooth. Zaproponowany kabel przez Ciebie jak najbardziej się nadaje. Jakbyś chciał coś odrobinę tańszego to oczywiście jest odpowiednik Viaken STN1170 V3 na USB.

januszt255
15-06-2022, 12:42
Ten Vgate vLinker FD to chyba najbezpieczniejszy. Tylko taki jak na podałeś chodzi na Wifi a wersja Vgate vLinker FD+ działa na BT.
Programować nie zamierzam.
A Ty z jakim programem używasz Vgate vLinker FD ?

miraż
15-06-2022, 13:21
Przy odczycie błędów "bezpieczeństwo" nie ma znaczenia, najwyżej nie odczytasz danych.
Ten co podałem, Vgate vLinker FD Bluetooth 3.0, jest właściwy jeżeli chcesz czytać dane przez Bluetooth i masz telefon na Android. Ja nie narzekam, działa bez problemów z telefonem czy laptopem.
Wersja WiFi jest droższa. Wersja FD+ jest pod telefony z systemem iOS.
U mnie działa z FORscan Demo, FORscan Lite, Torque, CarScanner.

Jacynt
09-12-2022, 16:19
127069
Czy takimi kablami, kupionymi kilka lat temu, będę w stanie coś podejrzeć po wpięciu w gniazdo grand c max? Biały na bt używałem w oplu combo i nawet coś pokazywał. Przewodu pod usb chyba nigdy nie miałem okazje użyć.
Czy lepiej kupić coś nowszego , sprawdzonego i polecanego w tym temacie?

tomao
09-12-2022, 17:12
Skoro już je masz, to sprawdź, sam jestem ciekawy efektu.

Jacynt
06-01-2023, 03:18
Skoro już je masz, to sprawdź, sam jestem ciekawy efektu.

Sprawdziłem biały na bluetooth. Wcisnąłem w gniazdo. Forscan i car scanner wykryly, ale.. z komunikatem, ze jest za slaby interface. Byc moze po zmianie ustawień coś by odczytał. Nie wiem, nie traciłem czasu. Potem był mały problem z wyciągnięciem interface z gniazda - nie było jak chwycić.
Niebieskiego nie sprawdzałem, bo nie miałem akurat laptopa dla usb.

Zamowiłem Vgate vLinker FS USB- polecany przez forscan. Jak wypada w porownaniu z polecanym na forum Vscan Viaken, nie wiem. Cena podobna. Chce spróbować, czy zadziała z kablem otg i androidem.

jaskół
07-05-2024, 11:31
Zamowiłem Vgate vLinker FS USB- polecany przez forscan. Jak wypada w porownaniu z polecanym na forum Vscan Viaken, nie wiem. Cena podobna. Chce spróbować, czy zadziała z kablem otg i androidem.

Jak doświadczenia z Vgate?

bsq500
11-05-2024, 21:23
Witam,
Mam ten kabelek - vLinker FS z Aliexpress. Komunikuje się elegancko. Błędy kasuje, programowanie BCM bez problemu. Działa z Windows 10. Poprzez OTG i Android nie próbowałem.
Krzysztof