Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Bezprzewodowa kamera cofania - montaż
sokrates-79 22-06-2015, 08:01 Witam
czy ma ktoś jakieś doświadczenia w montażu bezprzewodowej kamery cofania w Focusie MK3?
Jest to system z monitorem w lusterku wstecznym, i najbardziej obawiam się właśnie z montażem lusterka. Trzeba podłączyć zasilanie 12V oraz umieścić gdzieś nadajnik (urządzenie wielkości około 4x2x1,5cm) Czy na podsufitce znajdzie się miejsce na schowanie nadajnika?
O montaż kamery się nie martwię, bo to kamera zintegrowana z ramką rejestracji, i powinno się spokojnie dać to upchnąć w klapie bagażnika kombi.
Ponoć jakość obrazu z tej kamerki jest dyskusyjny :)
Tapnięte z Szajsunga MkIV
sokrates-79 22-06-2015, 08:18 widziałem jakość obrazu z tej kamerki - szału nie ma, ale nie służy to do oglądania filmów, a do pomocy w parkowaniu - m/z wystarczająca.
Podaj linka do tego zestawu
Tapnięte z Szajsunga MkIV
sokrates-79 22-06-2015, 08:34 http://allegro.pl/kamera-cofania-bezprzewodowa-tablica-lusterko-4-3-i5438731306.html
Może głupie pytanie ale czy musisz odkleić swoje obecne lusterko i w to miejsce przykleić to, które jest w tym zestawie? Czy jest to nakładka na lusterko? Myślałem też o taki zestawie (szczególnie dla żony) ale jakoś chciałbym toi najpierw zobaczyć u kogoś innego jak działa i jaki obraz z tego.
sokrates-79 22-06-2015, 11:56 Nakłada się. Samo lusterko sprawia dobre wrażenie, po nałożeniu wygląda bdb. i pasuje. od strony kabiny nie widać nic co wskazywało by że to nakładka.
Poza tym, że w przypadku posiadania lusterka fotochromatycznego straci się "samościemnialność"...:027: No i oczywiście "wygląda dobrze" jest oceną czysto subiektywną...
sokrates-79 22-06-2015, 12:19 nie mam fotochroma więc problem odpada.... oglądałem i macałem różne lusterka z ekranem do kamery - większość wygląda jak tani tablet na siłę zamontowane, no i są ciemne. To wygląda jak normalne lusterko.
Wracając do sedna tematu - może ktoś podpowiedzieć jak dobrać się do zasilania w miarę blisko lusterka i jak zabrać się do rozbierania podsufitki żeby nie narobić zniszczeń?
Wszelkie operacje wykonuj po demontażu lampki sufitowej - przez podważenie od tyłu i wyciągnięcie do dołu. Miejsca jest dość na taki moduł. Od tej lampki możesz też wziąć zasilanie. Ja dolutowywałem przewody (dla potrzeb lusterka fotopchromatycznego) i opisywałem to na tym forum. Przewody, po użyciu jakiegoś sztywnego długiego przedmiotu z plastiku, łatwo jest przepchać w okolice lusterka. Nie jest też wcale trudno przeciągnąć przewód do wstecznej kamery przewodowej. Ja mam podłączoną taką do chńskiego radia na Androidzie. Sama kamerka jest w ramce rejestracji. Trudniej jest właśnie z tyłu - montaż kamery. Trzeba demontować tapicerkę klapy. Ale przesadnie trudno też nie jest.
sokrates-79 22-06-2015, 18:00 Wziąłem zestaw bezprzewodowy aby nie ciągnąć kabli przez całe kombi... gdyby jednak okazało się że są jakieś zakłócenia itp. zawsze można podpiąć to tradycyjnie dołączonym kabelkiem ;-)
Przy lusterku to masz kolego, ale co najwyżej odbiornik. Nadajnik będzie gdzieś przy tej ramce rejestracji. Mały minus - będzie kabelek, który trzeba będzie jakoś do auta jednak wprowadzić - będzie go widać. trzeba było kupić taką w miejsce lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej, ewentualnie zintegrowaną z przyciskiem klapy. Jakościowo dają rady (o ile się odpowiednią kupi) i nawet w nocy jest całkiem przyjemnie.
sokrates-79 23-06-2015, 06:26 Nie łapmy się za słowa... chyba najtrafniej było by określić oba urządzenia jako nadajnik/odbiornik - bo nie wierzę że transmisja idzie tak na głupa w 1 stronę. Myślę że jak każda komunikacja po wifi odbywa się to w obie strony ;-)
Który to kabelek będzie widać? bo nie bardzo rozumiem... ten od kamerki będzie wprowadzony do auta pod ramką rejestracji więc nie wiem gdzie go będzie widać?
Oczywiście nie będzie nic widać, trzeba tylko wykonać otwór w klapie za rejestracją. Ja tak zrobiłem przez gumową, dołączoną do kamery przelotkę plus silikon . A kabel do kamerki ciągnąłem najpierw pod tapicerką w klapie, później przez gumową przelotkę, pod podsufitką przy uszczelce bagażnika a potem pod podsufitką nad uszczelkami drzwi i przez prawy słupek i schowek do radia. Bez klapy bagażnika - to operacja która zajmuje może z pół godziny. A więc łatwo. No a bagażnik (tapicerkę) i tak trzeba demontować aby zamontować odpowiedni moduł (u Ciebie nadajnik) no i zasilanie kamery od żarówki cofania. Ciekawe jeszcze, że 5 metrowy przewód do kamery (sedan) i tak był za krótki. Musiałem przedłużać.
sokrates-79 25-06-2015, 06:08 Wczoraj montaż - 2h ze znajomym elektrykiem. Poszło gładko. Zarówno kamerka jak i lusterko podłączone pod światło wsteczne - więc zasilane tylko podczas cofania. Obraz nadzwyczaj dobry. Wszystko działa pięknie. Jedynie zastrzeżenie mam do samej ramki - trzeba było ją wraz z tablicą zamontować na 2 wkrętach - inaczej groziło rychłym odpadnięciem ;-) Gwarancja 24mies. więc jeśli zestaw będzie działał bezproblemowo - wart wydania tych 220 zł.
a mógłbyś wrzucić jakieś fotki/filmik jak to wygląda?
sokrates-79 29-06-2015, 06:06 Jak znajdę chwilę to zrobię. Jestem człowiek bez facebooka i nie mam w nawyku dokumentować wszystkiego co zrobię i jeszcze wrzucać to do neta ;-)
|