Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Bezprzewodowa kamera cofania - montaż

sokrates-79
22-06-2015, 08:01
Witam
czy ma ktoś jakieś doświadczenia w montażu bezprzewodowej kamery cofania w Focusie MK3?
Jest to system z monitorem w lusterku wstecznym, i najbardziej obawiam się właśnie z montażem lusterka. Trzeba podłączyć zasilanie 12V oraz umieścić gdzieś nadajnik (urządzenie wielkości około 4x2x1,5cm) Czy na podsufitce znajdzie się miejsce na schowanie nadajnika?
O montaż kamery się nie martwię, bo to kamera zintegrowana z ramką rejestracji, i powinno się spokojnie dać to upchnąć w klapie bagażnika kombi.

Juzek
22-06-2015, 08:15
Ponoć jakość obrazu z tej kamerki jest dyskusyjny :)

Tapnięte z Szajsunga MkIV

sokrates-79
22-06-2015, 08:18
widziałem jakość obrazu z tej kamerki - szału nie ma, ale nie służy to do oglądania filmów, a do pomocy w parkowaniu - m/z wystarczająca.

Juzek
22-06-2015, 08:20
Podaj linka do tego zestawu

Tapnięte z Szajsunga MkIV

sokrates-79
22-06-2015, 08:34
http://allegro.pl/kamera-cofania-bezprzewodowa-tablica-lusterko-4-3-i5438731306.html

marez
22-06-2015, 11:22
Może głupie pytanie ale czy musisz odkleić swoje obecne lusterko i w to miejsce przykleić to, które jest w tym zestawie? Czy jest to nakładka na lusterko? Myślałem też o taki zestawie (szczególnie dla żony) ale jakoś chciałbym toi najpierw zobaczyć u kogoś innego jak działa i jaki obraz z tego.

sokrates-79
22-06-2015, 11:56
Nakłada się. Samo lusterko sprawia dobre wrażenie, po nałożeniu wygląda bdb. i pasuje. od strony kabiny nie widać nic co wskazywało by że to nakładka.

tedi_k
22-06-2015, 12:01
Poza tym, że w przypadku posiadania lusterka fotochromatycznego straci się "samościemnialność"...:027: No i oczywiście "wygląda dobrze" jest oceną czysto subiektywną...

sokrates-79
22-06-2015, 12:19
nie mam fotochroma więc problem odpada.... oglądałem i macałem różne lusterka z ekranem do kamery - większość wygląda jak tani tablet na siłę zamontowane, no i są ciemne. To wygląda jak normalne lusterko.

Wracając do sedna tematu - może ktoś podpowiedzieć jak dobrać się do zasilania w miarę blisko lusterka i jak zabrać się do rozbierania podsufitki żeby nie narobić zniszczeń?

jadja
22-06-2015, 17:30
Wszelkie operacje wykonuj po demontażu lampki sufitowej - przez podważenie od tyłu i wyciągnięcie do dołu. Miejsca jest dość na taki moduł. Od tej lampki możesz też wziąć zasilanie. Ja dolutowywałem przewody (dla potrzeb lusterka fotopchromatycznego) i opisywałem to na tym forum. Przewody, po użyciu jakiegoś sztywnego długiego przedmiotu z plastiku, łatwo jest przepchać w okolice lusterka. Nie jest też wcale trudno przeciągnąć przewód do wstecznej kamery przewodowej. Ja mam podłączoną taką do chńskiego radia na Androidzie. Sama kamerka jest w ramce rejestracji. Trudniej jest właśnie z tyłu - montaż kamery. Trzeba demontować tapicerkę klapy. Ale przesadnie trudno też nie jest.

sokrates-79
22-06-2015, 18:00
Wziąłem zestaw bezprzewodowy aby nie ciągnąć kabli przez całe kombi... gdyby jednak okazało się że są jakieś zakłócenia itp. zawsze można podpiąć to tradycyjnie dołączonym kabelkiem ;-)

wrzoch
22-06-2015, 22:02
Przy lusterku to masz kolego, ale co najwyżej odbiornik. Nadajnik będzie gdzieś przy tej ramce rejestracji. Mały minus - będzie kabelek, który trzeba będzie jakoś do auta jednak wprowadzić - będzie go widać. trzeba było kupić taką w miejsce lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej, ewentualnie zintegrowaną z przyciskiem klapy. Jakościowo dają rady (o ile się odpowiednią kupi) i nawet w nocy jest całkiem przyjemnie.

sokrates-79
23-06-2015, 06:26
Nie łapmy się za słowa... chyba najtrafniej było by określić oba urządzenia jako nadajnik/odbiornik - bo nie wierzę że transmisja idzie tak na głupa w 1 stronę. Myślę że jak każda komunikacja po wifi odbywa się to w obie strony ;-)
Który to kabelek będzie widać? bo nie bardzo rozumiem... ten od kamerki będzie wprowadzony do auta pod ramką rejestracji więc nie wiem gdzie go będzie widać?

jadja
23-06-2015, 19:09
Oczywiście nie będzie nic widać, trzeba tylko wykonać otwór w klapie za rejestracją. Ja tak zrobiłem przez gumową, dołączoną do kamery przelotkę plus silikon . A kabel do kamerki ciągnąłem najpierw pod tapicerką w klapie, później przez gumową przelotkę, pod podsufitką przy uszczelce bagażnika a potem pod podsufitką nad uszczelkami drzwi i przez prawy słupek i schowek do radia. Bez klapy bagażnika - to operacja która zajmuje może z pół godziny. A więc łatwo. No a bagażnik (tapicerkę) i tak trzeba demontować aby zamontować odpowiedni moduł (u Ciebie nadajnik) no i zasilanie kamery od żarówki cofania. Ciekawe jeszcze, że 5 metrowy przewód do kamery (sedan) i tak był za krótki. Musiałem przedłużać.

sokrates-79
25-06-2015, 06:08
Wczoraj montaż - 2h ze znajomym elektrykiem. Poszło gładko. Zarówno kamerka jak i lusterko podłączone pod światło wsteczne - więc zasilane tylko podczas cofania. Obraz nadzwyczaj dobry. Wszystko działa pięknie. Jedynie zastrzeżenie mam do samej ramki - trzeba było ją wraz z tablicą zamontować na 2 wkrętach - inaczej groziło rychłym odpadnięciem ;-) Gwarancja 24mies. więc jeśli zestaw będzie działał bezproblemowo - wart wydania tych 220 zł.

mkay
28-06-2015, 23:19
a mógłbyś wrzucić jakieś fotki/filmik jak to wygląda?

sokrates-79
29-06-2015, 06:06
Jak znajdę chwilę to zrobię. Jestem człowiek bez facebooka i nie mam w nawyku dokumentować wszystkiego co zrobię i jeszcze wrzucać to do neta ;-)