Zobacz pełną wersję : Solida Garage, specjalizacja Ford, Warszawa - polecam

Hipos
25-06-2015, 19:37
Mogę śmiało polecić Grzegorza Zarzyckiego z Solid Garage
specjalizacja Ford,
al Jerozolimskie 228 W-wa,
tel 502 472 028
solid-garage@wp.pl

RobekK4
22-10-2015, 11:01
Dodam, że p.Grzegorz wcześniej pracował w ABS Car, a teraz poszedł "na swoje".

GregReg
26-10-2015, 07:59
czy to ten Grzegorz, który rządził tam mechaniką, mistrz serwisu ?

Witam forumowiczów
Jestem pierwszy raz na tym forum i może najpierw sie przedstawię:
Waldek Chmielewski rocznik 1961 wykształcenie:Technikum samochodowe,Politechnika Warszawska - Istytut Transportu ,aktualnie właściciel abscar.Dziekuję wszystkim za opinie na temat firmy bo jest to znaczący sygnał dotyczący pracy całego zespołu.Aktualny profil mechaników firmy:
1.Grzesiek rocznik 1982,Technikum Samochodowe, w abscar od 2006 mistrz serwisu,specjalizacja: elektronika Ford.
2.Przemek rocznik 1984,Technikum Samochodowe, w abscar od 2008,specjalizacja:sprzęgła Ford.
3.Tomek rocznik 1986,Technikum Samochodowe, w abscar od 2008,specjalizacja:zawieszenia Ford.
4.Łukasz rocznik 1990,Technikum Samochodowe, w abscar od 2010,specjalizacja:rozrządy Ford.
5.Krzysiek rocznik 1990,Zasadnicza Samochodowa, w abscar od 2012
To nie są chłopcy na posyłki tylko profesjonalny zespół wyszkolony i pracujący pod nadzorem najlepszego mechanika jakiego spotkałem w swojej wieloletniej praktyce - czyli Grześka.
Na koniec dobra wiadomość dla Pana z powyrzszego postu: może Pan przyjeżdżać w dowolnych godzinach bo ja zajmuje się obecnie kontaktami z flotami i koordynacją zespołu a Grzesiek diagnostyką.
Pozdrawiam Wszystkich
Waldek Chmielewski

-----

28.10.2015

dziś oddałem moją foczkę 1.8 tdci na pełny rozrząd (kaseta) do SOLID GARAGE (http://www.fordserwis.com.pl), sporo się naczytałem o Panu Grzegorzu (kiedyś ABSService), i faktycznie mimo iż młodym człowiekiem jest to pierwsza rozmowa rozwiała wszystkie moje niepewności co do kompetencji tego mechanika ... w piątek odbieram, zdam relację

majuDJ
25-11-2015, 16:06
Ja również polecam Solid Garage przy Aleja Jerozolimskich 228.

Serwisuje tam swoje auto służbowe Ford Mondeo MK4 z 2008r 2.0 TDCI 140KM.

Jestem mega zadowolony z cen oraz poziomu obsługi klienta.

Byłem tam już w tym warsztacie na uszczelnienie klimy (wada fabryczna i sącząca się woda z tunelu środkowego na wycieraczkę pasażera), montazu czujników VALEO.

Ostatnio zostałem mile zaskoczony przy przeglądzie podstawowym co 20 tys km. Przy odbiorze moje auto zostało nawet umyte. A koszt podstawowego przegladu + wymiana klocków na oryginały Motorcraft w tej samej cenie co u konkurencji sam przegląd. POLECAM.

motatu
21-01-2016, 19:58
Dzisiaj odebrałem swojego maxa od P. Grzegorza i jestem bardzo zadowolony:lol:, obsługa jak należy, terminowo, wszystko z uzgodnieniami:one:, chociaż było co robić:

- przegląd rozszerzony (wg FORD), olej, filtry + filtr paliwa
- kompletny rozrząd + pompa wody
- tuleje wahaczy (komplet 14 szt)
- końcówki i drążki kierownicze
- świece (2 padły) i akumulator (przestał dawać radę przy -10st:mad:)
- geometria
- wypalanie DPF
- samochód oczywiście umyty

a wszystko w dobrej cenie :one: Polecam, ja tam na 100% wrócę, chociażby na przegląd.. wolę unikać innych powodów do wizyt w Solid Garage:P (a w kolejce czekają już żarniki:570:)

daniel66
18-02-2016, 13:28
Witam serdecznie!
Także MOGĘ śmiało polecić ten serwis. Obsługa fachowa, miła i terminowa.

Dla potomnych:
Al. Jerozolimskie 228 W-wa,
tel 502 472 028
solid-garage@wp.pl
http://www.fordserwis.com.pl/

luu1986
24-02-2016, 05:50
Witam serdecznie!
Także MOGĘ śmiało polecić ten serwis. Obsługa fachowa, miła i terminowa.

Dla potomnych:
Al. Jerozolimskie 228 W-wa,
tel 502 472 028
solid-garage@wp.pl
http://www.fordserwis.com.pl/

Orientuje się ktoś z was jaki jest koszt przeglądu ? Czytam opinie i mam swój sprawdzony serwis, ale wiadome jest, ze lepszy jest ten wyspecjalizowany w konkretnej marce Auta.

daniel66
24-02-2016, 07:37
Telefon / mail i chętnie odpowiedzą.

luu1986
26-02-2016, 07:00
Telefon / mail i chętnie odpowiedzą.

Pisałem. I powiem tak szkoda, że nie znalazłem wcześniej bo bym zaoszczędził na dwumasie + komplet sprzęgła ok 530 zł. U nich SACHS a ja robiłem LUK-a w innym warsztacie. :/

Abscar Chmielewski
11-03-2016, 00:06
to cytat z 2012 roku ,oj dawno temu w ameryce...

Bump: witam
moze poszedł,a moze nie miał innego wyjscia
pozdrawiam :(

luu1986
12-05-2016, 07:19
Na stronie dobry mechanik ich nie było może dlatego nie znalazłem. Zobaczę jak będzie przegląd okresowy jak z usługami oraz ceną.

slawomirro
17-05-2016, 00:28
Byłem u niech dziś (w sumie już wczoraj :D) i takie moje małe podsumownie:

+ łatwy dojazd do warsztatu, bo blisko obwodnicy S2
+ znają sie na rzeczy
+ szybka ocena
+ amortyzatory Kayaba do Fiesty mieli od ręki - wow
+ geometrię można też zrobić. 120zł taka przyjemność.
+ można u nich zaprogramować komputer (GEM) - 150zł (nie robiłem, ale kiedyś tak)
+ dzwonią że auto gotowe (co oczywistością nie jest)
+ można płacić kartą
+ dobrze robią, mogę polecić

- zadupie, choć koło obwodnicy. Jeżdzi tylko autobus 717 i to czasami.
- trzeba zamawiać taxi
- nie ma opcji by czekać na miejscu na naprawę, bo nie ma gdzie, chyba że w pobliskim McD.
- nie dają żadnego wydruku po naprawie, tylko paragon

Mimo, że komunikacyjnie (po oddaniu samochodu i jadąc po odbiór) to porażka i taxi niestety to konieczność, to polecam z czystym sumieniem i na pewno tam wrócę jeśli będzie jakaś potrzeba :)

actchris
18-05-2016, 10:14
- zadupie, choć koło obwodnicy. Jeżdzi tylko autobus 717 i to czasami.
- trzeba zamawiać taxi
Mimo, że komunikacyjnie (po oddaniu samochodu i jadąc po odbiór) to porażka i taxi niestety to konieczność, to polecam z czystym sumieniem i na pewno tam wrócę jeśli będzie jakaś potrzeba

Bez przesady, mam 10 min spacerkiem do domu :) pamiętaj że miejsce zawsze zależy od tego gdzie się mieszka a nie gdzie jest dany punkt :)

Lukasp85
18-05-2016, 12:13
Dla mnie, jako że mieszkam w Piastowie, to też jest całkiem blisko. Robiłem u nich klocki przód, geometrię, olej w skrzyni i na razie wszystko ok. Teraz w Focusie ojca coś stuka z przodu w rytm kręcącego się koła, zobaczymy co zdiagnozują.

rychu.zychu
18-05-2016, 12:26
- nie ma opcji by czekać na miejscu na naprawę, bo nie ma gdzie, chyba że w pobliskim McD.

Przesadzasz :) W recepcji są całe cztery krzesełka , a na zewnątrz piękna drewniana ławeczka :D

kendes
18-05-2016, 23:13
Do Ursusa na ryżowa jeżdżą busy bez przesady a potem 10 min spacerkiem dojść

Nadano z 4Galaktyki

madamaszek
19-05-2016, 10:22
Dla tych co mają problem z dojazdem / dojściem jest opcja wynajęcia samochodu zastępczego za smiesznie niskie stawki (50gr/km). Ja mam do nich 30km i już 2 razy tak korzystałem. Warsztat również polecam z czystym sumieniem.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

rychu.zychu
19-05-2016, 12:35
Dla leniwych mają też usługę odprowadzenia samochodu po naprawie pod dom klienta 24h/7 dni w tygodniu.

luu1986
21-05-2016, 07:12
Pisałem z recepcją i dostałem o nich maila

WAKACYJNA PROMOCJA NA BEZPŁATNE SPRAWDZENIE STANU TECHNICZNEGO TWOJEGO FORDA
Od dziś do końca wakacji nasi serwisanci BEZPŁATNIE sprawdzą stan techniczny Twojego auta przed weekendową lub wakacyjną podróżą. Skontrolujemy przede wszystkim elementy mające wpływ na bezpieczeństwo:

układ kierowniczy;
układ hamulcowy;
zawieszenie;
stan ogumienia;
oświetlenie zewnętrzne.

Chyba się dzisiaj przejadę zobaczyć jak wygląda ten warsztat :roll:, jakość usługi oraz przykładowe ceny. Ode mnie jet ok 25 km obwodnicą :). Mam już*inny warsztat z którego jestem zadowolony, jest znacznie bliżej i też solidnie robią jak nie "rżną" na żywca z kasy.

Bump: Dla mnie, jako że mieszkam w Piastowie, to też jest całkiem blisko. Robiłem u nich klocki przód, geometrię, olej w skrzyni i na razie wszystko ok. Teraz w Focusie ojca coś stuka z przodu w rytm kręcącego się koła, zobaczymy co zdiagnozują.

A jaka cena za wymianę oleju w skrzyni i klocków ?

rychu.zychu
21-05-2016, 11:05
Zwykły blaszak z plandekami powieszonymi pod sufitem :P

jarowo
22-05-2016, 17:43
Wybieram się do nich na wymianę rozrządu w 1.8 tdci, mają promocję za 1600zł, chyba ze jest w W-wie inny warsztat gdzie taniej to zrobię.

paoloWawa
22-05-2016, 20:07
Byłem na wymianie rozrządu i oleju w ramach przeglądu podstawowego. Polecam z czystym sumieniem, swojego Mondka chyba będę tu już serwisował na stałe. Ja akurat mam całkiem dobry dojazd (obwodnicą), a możliwość wzięcia auta zastępczego za 50gr/km też jest świetna.

Polecam :)

actchris
23-05-2016, 09:34
Wybieram się do nich na wymianę rozrządu w 1.8 tdci, mają promocję za 1600zł, chyba ze jest w W-wie inny warsztat gdzie taniej to zrobię.

700 zł za robociznę to troszkę sporo, można poszukać dużo taniej.

rychu.zychu
24-05-2016, 16:15

Identyczną cenę masz w ABSCAR.pl na instalatorów.

700 zł za robociznę to troszkę sporo, można poszukać dużo taniej.

Według S. G. koszty gratów to 1300 zł , czyli robocizna to 300 zł ;)

actchris
25-05-2016, 09:38
Ceny oryginałów:

Rozrząd – 1.8 TDCi * TDDi – komplet oryginalny FORD 1201255
http://ford-esklep.pl/pl/p/Rozrzad-1.8-TDCi-TDDi-komplet-oryginalny-FORD-1201255/159
Cena z VAT : 235,00 zł

Napęd kaseta rozrządu - pompy wtryskowej - rozrząd dolny 1.8 TDCi 1562244 FORD
http://ford-esklep.pl/pl/p/Naped-kaseta-rozrzadu-pompy-wtryskowej-rozrzad-dolny-1.8-TDCi-1562244-FORD/3516
Cena z VAT : 675,00 zł

Uszczelniacz wału korbowego - przedni 1.8 TDDi / TDCi - 1198045 FORD
http://ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelniacz-walu-korbowego-przedni-1.8-TDDi-TDCi-1198045-FORD/4321
Cena z VAT : 53,00 zł

Nie jest to 1300 zł a 963 zł + koszta wysyłki.

rychu.zychu
25-05-2016, 18:54
S. G oraz ABSCAR wymieniają trosze więcej części :

pasek rozrządu - góra silnika + napinacz
pasek rozrządu - dół silnika (tzw. kaseta rozrządu) oryginał Ford + napinacz
uszczelka pompy oleju oryginał Ford + uszczelka pokrywy zaworów
uszczelniacze / simmeringi: wału korbowego przód, pompy wysokiego ciśnienia
śruba koła pasowego (oryginał Ford).

Dolną kasetę (oryginał FORD) kupisz na alledrogo za 520 zł
http://allegro.pl/kaseta-rozrzadu-ford-focus-s-max-mondeo-1-8-tdci-i6163703451.html

Golson
26-05-2016, 11:51
Całkiem niedawno za 1600 można było wymienić kompletny rozrząd z pompą wody w ASO.

luu1986
06-06-2016, 05:45
Ja byłem w sobotę w serwisie. Nabijałem klimatyzacje oraz miałem darmowy w ramach ich promocji wszystkich niezbędnych elementów wpływające na bezpieczeństwo na drodze. Panowie wszystko skrupulatnie sprawdzili, powiedzieli co może być ewentualnie do wymiany przy następnym przeglądzie. Bardzo spodobało mi się, że wszystko było na papierze i informacje jakie są zbierane są elektronicznie więc wiadomo z czym w razie co mam się zgłaszać.

A w ramach zachęty za free przeprogramowali mi komputer. Dodali mi RDS, Czujnik ciśnienia w oponach, autoryglowanie drzwi podczas ruszania, poprawili żarówkę oraz hamulce które piszczały mimo, że miały nowe klocki i tarcze! Wcześniejszy serwis w jakim byłem mimo mojej prośby nie uporał się z tym problemem tylko mówił ten typ tak może mieć.. Ja polecam i będę tam wracać :)

dblazejek
14-06-2016, 12:12
Do Grzegorza przyjechałem z błędem p132b oraz uszkodzonym uszczelniaczem skrzyni biegów (powershift). Wymiana uszczelniacza profesjonalnie wykonana, dodatkowo otrzymałem pełną dokumentację zdjęciową dla swojego ubezpieczyciela. Błąd p132b okazał się bardziej problematyczny, wyeliminowanie go zajęło podejrzewam kilkanaście godzin, może więcej ale w końcu się udało! Dodatkowo poprosiłem o zainstalowanie oryginalnego wyłącznika poduszki powietrznej pasażera i full serwis klimy, co też zostało zrobione. Wszystko kosztowało względnie mało, a obsługa na najwyższym poziomie! Bardzo polecam Grześka!

fanpage Solid Garage - https://www.facebook.com/fordserwisSOLIDGARAGE

maniaq1
16-06-2016, 00:04
Zawitałem w SG na pierwszy "po zakupowy przegląd" = filtry + olej. Kontakt i terminy ok, Wszystko sprawdzone i opisane. Autko zdrowe, więc za dużo nie było do roboty. Ale dolany płyn chłodniczy, bo go było lekko poniżej min, wymieniona żaróweczka. Autko umyte przed odbiorem. Błąd z pamięci kompa zczytany i wykasowany.

Dobre wrażenie pozostało :) Pierwsze wrażenie ponoć najważniejsze ;) Polecam i dziękuje innym, że pofatygowali się, by pochwalić się, swoimi doświadczeniami.

detomasso007
16-06-2016, 08:48
Również przyłączam się do pozytywnej opinii, jaką wywarła na mnie wizyta w Solid Garage u Pana Grzegorza. Pojechałem tam z rozklekotanym przednim zawiasem (zaliczona dziura na poboczu - skutek: pęknięta sprężyna i wylany olej z amo) i na wymianę kompletu rozrządu w moim FF MK2 2.0 TDCI (_DA). Podczas wizyty wymienione zostały:
- kompletny rozrząd (pasek, napinacze, rolki, pompa wody, śruba koła pasowego, uszczelka wału korbowego od strony paska, płyn chłodniczy),
- łączniki stabilizatora tylnego zawieszenia 2 szt.,
- amortyzatory przód 2 szt.,
- łożyska amortyzatorów, osłony, odboje - komplet,
- sprężyna przód prawa.
Dodatkowo pokusiłem się o wymianę żarników ksenonowych (jeden z nich się już wypalił na pomarańczowo). Ceny bardzo przystępne, a jakość usług na najwyższym poziomie. Bardzo zaskoczył mnie fakt, że auto odebrałem umyte. Wrócę tam na pewno. Polecam.

kombokombo
18-06-2016, 13:19
W środę będę i ja. Zdam relacje po serwisie.

slawomirro
20-06-2016, 00:17
W środę będę i ja. Zdam relacje po serwisie.

Spotkania userów forum w serwisie... a podobno to tylko tak Fiat ma :D :D :D
Też będę najbliższą środę w Solid Garage.

Baku84
20-06-2016, 07:54
Byłem również w Solid Garage w ubiegłym tygodniu. Coś mi `dzwoniło` z prawej strony. Okazało się że do wymiany jest sprężarka klimatyzacji (diagnoza była natychmiastowa prawie że na słuch :) oczywiście po podniesieniu auta i dokładnym sprawdzeniu się potwierdziło). Jako że mam blisko, podjechałem w sumie żeby umówić się na termin naprawy, jednak samochód od razu został, odebrałem za 2 godz. Wszystko fachowo i profesjonalnie.
Także również szczerze polecam ! :)

Pozdrawiam,

jarowo
20-06-2016, 08:06
Też byłem, również jestem zadowolony. Gdy ponownie wybierałem się do nich zadzwoniłem wcześniej żeby dowiedzieć jaki koszt samej robocizny za wymianę poduszki skrzyni -wycenili na 100 zł, czy dużo nie wiem, więc zadzwoniłem do innego warsztatu pod szyldem Ford i tam koszt wymiany 40 zł. Czas wykonania usługi 10 minut.

slawomirro
23-06-2016, 11:39
Też byłem, również jestem zadowolony. Gdy ponownie wybierałem się do nich zadzwoniłem wcześniej żeby dowiedzieć jaki koszt samej robocizny za wymianę poduszki skrzyni -wycenili na 100 zł, czy dużo nie wiem, więc zadzwoniłem do innego warsztatu pod szyldem Ford i tam koszt wymiany 40 zł. Czas wykonania usługi 10 minut.

^^

Ciekawe. Właśnie m.in mi wymieniali wczoraj w tym warsztacie poduszkę skrzyni. Koszt wymiany - 50zł.

A tak swoja drogą to koszt innych usług jaki miałem to:
- wymiana bębnów, szczęk, cylinderków
- wymiana linki hamulca ręcznego
- wymiana łożysk obu kół tylnych

Łącznie zapłaciłem 450zł za całość usług (hamulce[części moje]+poduszka skrzyni).

btw odkryłem w odległości 1,5km od serwisu autobus 401 dowożący do metra.

jarowo
23-06-2016, 11:44
To może masz inne układy albo dlatego ze jeździsz mniejszym autem :)
Mi zaproponowali za całą wymianę 170 zł (100 robota, 70 poduszka)

kombokombo
23-06-2016, 12:51
No i po wizycie w Solid Garage. Co prawda nie miałem kontaktu z panem Grzegorzem ani z panem Jarkiem, ale pani Basia jest właściwą osobą na właściwym miejscu. Opinie o tym serwisie są jak najbardziej słuszne, pełen profesjonalizm. Forda zostawiłem rano, dostałem auto zastępcze a wieczorem wypucowanego Eśka przyprowadzono mi pod same drzwi. Brawo!
S-max przeszedł kompleksowy przegląd, wymiana wszystkich filtrów, olej Motul, tarcze/klocki przód Zimmermann/Ferodo, tył klocki TRW, wymiana rozrządu.
Teraz mogę spokojnie odsapnąć i cieszyć się z jazdy.

Lukasp85
29-06-2016, 17:22
Ja jestem po wymianie amorów przednich w swojej Foce, bo od nowości był chyba oryginalne, założyli mi Kayaba w cenie podobnej do cen internetowych. Niestety czeka mnie serwis sprężarki klimy, koszta bolą, same amory już bolały, ale cóż.:(

wilhelmsson
14-07-2016, 12:26
Wymiana amortyzatorów z przodu, przegląd, olej, filtry, klima, płyn hamulcowy, pasek, itd.
Ogólnie faktura na ponad stronę A4, pozycji od groma.
Cena na fakturze wg mnie do przyjęcia, podejście do klienta, szczególnie w sposobie przekazywania informacji o samochodzie oraz tempo pracy godne pozazdroszczenia.

slawomirro
14-07-2016, 13:57
Raz jeszcze byłem - głównie na własne życzenie:
- odbudowa hamulców przód, przewody, płyn
- uzupełnienie 30g czynnika od klimy
- wymiana baterii w kluczyku

ok 500zł, trwało to niestety aż 2 dni, bo warsztat miał opóźnienie (za dużo umówili aut na raz)

MatRat
15-07-2016, 10:43
Tak chwaliliście, że zdecydowałem się też oddać Fiestę do Solid Garage. Obsługa naprawdę sympatyczna, profesjonalna.

Ocena:
Czy znalazłbym tańszy warsztat? Pewnie tak, ale czy lepszy?
Po wymianie łożyska (prawy przód) wciąż coś nie do końca grało, chociaż moje uszy i tak były szczęśliwe. W efekcie wymieniliśmy jeszcze łożysko z tyłu, a i tak pan Grzegorz chciał szukać dalej ;) Mogli o 18 oddać auto, ale woleli testować dalej, a to raczej dobrze o nich świadczy.

Przy okazji czyszczenia klimatyzacji znaleźli usterkę rezystora. Jestem zadowolony, na pewno wrócę - chociaż oby nieprędko ;)

Szkoda jedynie, że nie było już oferty z wakacyjnym przeglądem przed wyjazdem :)

olek_grom
18-07-2016, 14:06
Też byłem ostatnio.
Rozrząd + przegląd (w tym wymiana oleju + filtry:oleju, kabinowy, powietrza) i sprawdzenie auta + pasek zapłaciłem niecałe 1400 zł.
Tak jak pisał MatRat możliwe, że dałoby się znaleźć taniej, ale jak dla mnie ok.
Wszystko zrobione w jeden dzień tak jak było umówione. Do tego zarezerwowałem sobie auto zastępcze 50gr/km bez tankowania, więc dla mnie super.
Na koniec jeszcze dostałem umyty z zewnątrz samochód. Może nie jakoś super wypucowany, ale zawsze to miły gest.
Zapewne do nich wrócę za 10 tys km.

szmelcmax
25-07-2016, 18:50
Tyle pozytywnych opinii zapewne powstało nie bez przyczyny. Ale przeglądając je (także poza forum) natknąłem się na firmowy filmik obrazujący montaż świateł do jazdy dziennej w s-maxie z 2007r. Technicznie wszystko ok. Tylko że panowie umieścili światła niezgodnie z przepisami. Odległość od lamp do bocznej krawędzi auta jest większa niż dopuszczalne 40 cm. No chyba że się przepisy zmieniły albo to konkretne auto schudło a ja o tym nic nie wiem.

slawomirro
25-07-2016, 22:50
Musiałem wymienić rozrząd dość pilnie:

Rozrząd, napinacze + pompa wody - firmy INA, całość 350zł
robocizna w Solid Garage też 350zł.
czas - 7,5h

i jeszcze dali naklejki pod tablice rejestracyjne jako bonus :)

rychu.zychu
26-07-2016, 00:32
Naklejki reklamowe SG :D

Lukasp85
17-08-2016, 14:48
Mam jeden zgrzyt i muszę się wyżalić.
Ze dwa miechy temu robiłem u nich geometrię, bo kierownica mi lekko w prawo się ,,przekrzywiła'' przód i tył zrobiony za rozsądne pieniądze i niestety po niedługim czasie , tył auta zaczął mi bujać na dziurach, studzienkach i poprzecznych nierównościach, wystarczy wjechać jednym kołem z tyłu nawet na wybrzuszenie w asfalcie i ten efekt jest. Pierwsza moja diagnoza to amortyzatory, więc podjechałem do nich, wzięli auto na podnośnik. Amory sprawne przynajmniej tak to wyglądało w organoleptycznym teście. Jeden z panów zwrócił uwagę, że ktoś mi spierniczył dokręcanie śrub regulacyjnych i pewnie tuleje w wahaczach dostały i mają luz, stąd to bujanie..... ja na to, że to u Państwa była geometria robiona.... powstała krótka niezręczna cisza, cóż....
Po dalszej rozmowie doszliśmy do wniosku, że jeśli to tuleje to oczywiście można zrobić remont tego zawieszenia, które najnowsze już nie jest, ja po lekturze tego forum wiem, że remont nie ma sensu i wole kupić całą nową zawiechę, co u nich wyjdzie 1500 zł :(

Podjadę jeszcze dziś na SKP i zobczymy co wyjdzie na szarpakach, liczę że może to cukierki które da się wymienić, jak nie no to kiepsko... No ale cóż kupując fokę byłem na remont zawiechy gotowy.

Pytanie ktoś tutaj robił u nich tylną zawiechę, można na nich polegać?

Bierut
18-08-2016, 06:41
Zastanawiam się jak ktoś mógł spierniczyć dokręcanie śrub regulacyjnych ?
Może po prostu padła któraś tuleja, nie związana z wcześniejszą geometrią.
Samochód masz nie najnowszy, więc w każdej chwili może coś paść.

Lukasp85
18-08-2016, 10:19
Jestem po SKP, amortyzatory tył 47 i 52 %, wg. diagnosty są jeszcze ok, w Solidzie też to potwierdzili. Na szarpakach nie wyszło nic, żadnego luzu na tulejach, nic nie stuka. Dostałem namiar do Milanówka, na SKP, która posiada jakiś dokładny sprzęt do pomiaru geometrii, możliwe że geometria jest jednak spierniczona.
Przed robieniem geometrii w Solidzie auto normalnie jeździło, nie było takiego myszkowania tyłu.
Wczoraj wracałem obwodnicą Wawy do domu, przy 120 km/h szarpnięcie kierownicą w lewo lub prawo powoduje bujnięcie tyłem, co dla mnie jest niebezpieczne.
Myślę jeszcze o podmianie amorów.

jarowo
18-08-2016, 10:27
Opon nie zmieniałeś, ciśnienie sprawdziłeś?
Ja miałem tak po zmianie opon, okazało się ze opony były miękkie i auto pływało.
Solid ostatnio przeżywa oblężenie, brakuje im stanowisk więc moje auto pojechało do budynku na przeciw. Robotę którą raczej powinno się zrobić w max godzinę (wymiana paska osprzętu z napinaczem) zrobili w 2 godziny ale nie ma co się dziwić skoro w miedzy czasie obskoczono 3 inne auta.

Lukasp85
18-08-2016, 10:59
Opony są ok 2013 rok, 5 mm co najmniej bieżnika, 2.2 bara w każdej niedawno sprawdzałem i nawet obniżyłem z 2.3 bara. Zmiana z zimowych była chyba w kwietniu, więc raczej to nie opony, oczywiście przód poszedł na tył i odwrotnie, ale po zmianie opon nic się nie działo. Dopiero zmieniło się po geometrii.

Wiem, początkowo mieli 2 osoby, teraz widzę 4 mechaników, dalej uważam, że to solidny warsztat i będę u nich robił auto, ale z takim bujaniem nie będę jeździł...

Bierut
19-08-2016, 06:57
Jestem po SKP, amortyzatory tył 47 i 52 %, wg. diagnosty są jeszcze ok, w Solidzie też to potwierdzili. Na szarpakach nie wyszło nic, żadnego luzu na tulejach, nic nie stuka. Dostałem namiar do Milanówka, na SKP, która posiada jakiś dokładny sprzęt do pomiaru geometrii, możliwe że geometria jest jednak spierniczona.
Przed robieniem geometrii w Solidzie auto normalnie jeździło, nie było takiego myszkowania tyłu.
Wczoraj wracałem obwodnicą Wawy do domu, przy 120 km/h szarpnięcie kierownicą w lewo lub prawo powoduje bujnięcie tyłem, co dla mnie jest niebezpieczne.
Myślę jeszcze o podmianie amorów.

Jeżeli objawy są po wizycie to reklamuj usługę. To jest ich problem, aby znaleźć przyczynę.

Lukasp85
19-08-2016, 13:07
Zaproponowali podmianę amortyzatorów na nowe i jazdę testową, fajny gest z ich strony. Finansowo jestem przygotowany na robienie zawieszenia z tyłu, brałem to pod uwagę kupujac 9 letnie auto, w ktorym zawiecha na pewno jest oryginalna.

Lukasp85
22-08-2016, 09:21
Jednak na nowych amortyzatorach buja z grubsza tak samo, sprawdzę jeszcze czy to nie wina opon....

actchris
22-08-2016, 09:27
Z ciekawości, ile Solid płaci za tą reklamę na forum :)

Bierut
22-08-2016, 09:30
Zdarza się, że uszkodzona tuleja nie ujawnia się na szarpakach. Dopiero demontaż demaskuje uszkodzenie. Tak miałem z tuleją amortyzatora w poprzednim Mondeo MK3.
Ponadto zdarzają się inne dziwne rzeczy, np. kiedyś wymieniałem 8 tulei tylnego zawieszenia w warsztacie. Od razu po przejechaniu kilku kilometrów stwierdziłem pływanie tyłu. Wróciłem do warsztatu. Po ponownym demontażu okazało się, że dwie tuleje omyłkowo były z Focusa. Rozmiar ten sam, ale inna twardość. Była to wina pakowacza w fabryce. Na pudełku było do Mondeo, a w rzeczywistości Focus.

slawomirro
22-08-2016, 13:27
Jestem po SKP, amortyzatory tył 47 i 52 %, wg. diagnosty są jeszcze ok, w Solidzie też to potwierdzili.

eee... żartujesz prawda? Ok 50% skuteczności amortyzatorów oznacza że są do wymiany. Tu nie ma co oszczędzać i jeżdzić do końca, ważny jest nie tylko komfort ale i bezpieczeństwo. Ja ja tyle miałem, to w Solid mi wymienili i wręcz sami pytali czy nie wymieniać, bo już źle pracuje.

Z ciekawości, ile Solid płaci za tą reklamę na forum :)

hehe, wygląda na to, że to jeden z lepszych warszawskich warsztatów Forda. I na pewno popularny, bo takiej reklamie robionej z nas, zadowolonych klientów. Gdyby nie Ford i nie to forum z pozytywnymi opiniami to bym w życiu o nich nie słyszał, a nawet jeśli to bym się nie wybrał, bo mi srednio po drodze odległościwo i komunikacyjnie.
Swoją drogą fajnie by było jakis rabat dostać za te pozytywne wpisy na forum :mrgreen: ;) niestety nie dają.

actchris
22-08-2016, 17:28
Cytat:
Napisał actchris
Z ciekawości, ile Solid płaci za tą reklamę na forum
hehe, wygląda na to, że to jeden z lepszych warszawskich warsztatów Forda. I na pewno popularny, bo takiej reklamie robionej z nas, zadowolonych klientów. Gdyby nie Ford i nie to forum z pozytywnymi opiniami to bym w życiu o nich nie słyszał, a nawet jeśli to bym się nie wybrał, bo mi srednio po drodze odległościwo i komunikacyjnie.
Swoją drogą fajnie by było jakis rabat dostać za te pozytywne wpisy na forum niestety nie dają.

Mam do nich 1 km ale na szczęście jeszcze nie miałem okazji korzystać na cito bo do tej pory oddawałem do znajomego na Dolnym Mokotowie gdzie po prostu miałem dużo taniej a dobry mechanik po prostu sobie radzi z tym bez problemu (hamulce, rozrząd, wydech). Pewnie jak odpukać coś będzie wymagało specjalistycznej wiedzy co do modelu to też skorzystam z SG bo mam blisko. Po prostu mam zdanie (swoje) że nie trzeba jechać pół warszawy żeby wymienić klocki bo warsztat jest polecany a dzięki forum ma super reklamę :)

Ps. jak ktoś będzie niech się spyta ile kosztuje zmiana ustawień świateł na skandynawskie i napisze na forum.

Lukasp85
22-08-2016, 21:40
Jest chyba rozwiązanie mojego problemu, pływanie tyłem powodują opony.....:roll:
Zamontowałem dziś 2 zimówki na tył, nowe kupione w zeszłym roku, i jak ręką odjął, żadnego bujania, ani przy ruchach kierownicą lewo prawo, ani na wertepach.
Pojeżdżę na nich kilka dni aby się upewnić.

slawomirro - amortyzatory przy sprawdzaniu organoleptycznym w serwisie, nie są zużyte, chodzi o te moje. Nowe na których teraz jeżdżę są minimalnie twardsze, pływanie było takie samo na nierównościach.

Moje opony letnie są z 2013 roku, mają min. 5 mm bieżnika, ale wiem pewnie jaki jest z nimi problem, po pierwsze długo jeździły na innej geometrii z tyłu, po drugie zamieniłem na wiosnę tego roku przód z tyłem i jak teraz sobie przypominam mogłem spierniczyć podpisywanie kredą, która opona gdzie była.... ehh. Pozostaje mi teraz zamienić znów przód z tyłem i zobaczyć czy jest zmiana.

W Solidzie nie wiedzą nawet o tym temacie na forum, rozmawiałem z Panią w recepcji, że mają tu spory fanklub, Pani twierdzi, że nawet nie wiedziała. Powiem szczerze, że nie dziwię im się, są często zajęci, ale terminy mają dobre, tylko raz czekałem dłużej, czyli kilka dni na serwis klimatyzacji, ale nie śpieszyło mi się.

Bump: ... oddawałem do znajomego na Dolnym Mokotowie.

To jest jakiś warsztat? Pracuję na dolnym Mokotowie, - Bobrowiecka, jest tu blisko jakiś serwis polecany?

actchris
23-08-2016, 09:07
Cytat:
Napisał actchris
... oddawałem do znajomego na Dolnym Mokotowie.
To jest jakiś warsztat? Pracuję na dolnym Mokotowie, - Bobrowiecka, jest tu blisko jakiś serwis polecany?

Ja robiłem tutaj ze względu na znajomego, nigdy się nie zawiodłem na naprawie, miałem tam 10 min drogi z domu (Stegny), robię tam już XX lat. Znajomi też często u niego robili i też nie słyszałem żeby ktoś narzekał.

https://elektromechanika-dudek.motointegrator.pl/

Jak patrzę to masz 5 min do niego z Bobrowieckiej :)

_sobol_
23-08-2016, 16:38
... ile kosztuje zmiana ustawień świateł na skandynawskie i napisze na forum

Zapytaj Mayaka lub kogoś z kolegów z forum z kabelkiem i elm configiem - sądzę, że będzie taniej... Lub jeśli masz trochę smykałki technicznej, czasu i zacięcia do przeczytania kilkudziesięciu stron wątku o elm configu - nabądź kabel i zrób to samodzielnie :)

actchris
24-08-2016, 12:17
Zapytaj Mayaka lub kogoś z kolegów z forum z kabelkiem i elm configiem - sądzę, że będzie taniej... Lub jeśli masz trochę smykałki technicznej, czasu i zacięcia do przeczytania kilkudziesięciu stron wątku o elm configu - nabądź kabel i zrób to samodzielnie :)

No właśnie Mayak mi wyłączył jak robiłem tempomat i teraz żałuję a że się przeprowadziłem na Ursus to nie chce mi się jechać do niego.

Jak zrobić i czym to wiem tylko ciekawe ile sobie takie serwisy liczą za to bo zaraz okaże się że taniej kupie kabelek i ściągnę soft na laptopa.

_sobol_
24-08-2016, 16:27
A czemu żałujesz, że wyłączyłeś? Ja kiedyś wyłączyłem samodzielnie (ze wsparciem Mayaka i Tedi_k'a), gdy aktywowałem sobie tempomat. Od tamtego czasu nie używałem jednak kabla (a i lapka w międzyczasie zmieniałem więc i soft "zgubiłem") więc raczej lenistwo nie pozwoli mi już na samodzielne zmiany w konfiguracji :)
No, chyba, że nagła sytuacja zmusi mnie do zmiany decyzji ;)

actchris
24-08-2016, 17:34
A czemu żałujesz, że wyłączyłeś?

Bo zdarza mi się zapomnieć włączyć jak wyjeżdżam z garażu gdzie działają automatyczne (jak wychodzę to zmieniam na auto). Kiedyś przydawało mi się jak stawałem autem i czekałem na kogoś z włączonym silnikiem (dziecko + zima). Ale widzę że lepszą opcją jest żeby cały czas się świeciły.

R_u_f_u_s
27-08-2016, 08:06
Geometrię robiłem w SG jakieś 2 m-ce temu - zwykła kontrola, z moim Focusem nic się nie działo. Geometrię sprawdzili "u sąsiadów" - powiedzieli, że nie mają do tego sprzętu. Przez 3 lata i 50 tys. km od remontu zawieszenia i poprzedniego ustawiania geometrii nawet korekta nie była potrzebna :) i niech mi ktoś powie coś złego na temat zawieszenia w Focusie :D

Kolejna wizyta w Solid Garage w tym tygodniu - padnięta klima, sprężarka się załączała, ale nie chłodziło. Sprawdzili, potestowali, wymienili jakiś oring testowo (za całe 5 zł :D), niestety lub stety skończyło się na wymianie skraplacza (chłodnica klimy) za 500 zł ...
Na razie ok.

Ruch mają taki, że o dodatkowych usługach (odebranie/odstawienie samochodu, samochód zastępczy) praktycznie można pomarzyć - trzeba mieć duże szczęście...

Jak do tej pory polecam ich znajomym.

Acha, mają do wypożyczenia bagażniki dachowe rowerowe Thule - 15 zł/dobę. Podobno od bardzo niedawna.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

slawomirro
28-08-2016, 20:32
A ja podjechałem do nich znów ostatnio głównie z powodu słabo działającej klimatyzacji w trybie AUTO, bo na manualu działała pięknie. Przeczyścili czujnik temperatury wewnętrznej i nagle jest wszystko ok.

Swoją droga też im wspomniałem o tym wątku i byłem podobno (wg pani w recepcji) którąś z kolei osobą, która im o tym mówi. Mam nadzieję, że tu zajrzą w końcu :D

actchris
29-08-2016, 09:02
Acha, mają do wypożyczenia bagażniki dachowe rowerowe Thule - 15 zł/dobę. Podobno od bardzo niedawna

Z belkami? czy same rowerowe?

Chomik75
30-08-2016, 13:20
Byłem tam w piątek i na pewno nie ostatni raz. Powiedziałem, że trzeba wymienić tarcze i klocki z przodu bo bije przy hamowaniu. Mimo mojej pewności zrobili sami jazdę próbną przed wymianą aby zdiagnozować a potem po montażu zestawu, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Bardzo wielki plus. Przy okazji okazało się, że przy ostatnim przeglądzie w ASO, który miał miejsce w czerwcu nie sprawdzono stanu płynu hamulcowego i poziomu płynu chłodniczego. Wymienione i dolane. :-) Cena..... w ASO zaproponowano mi ponad 1400 złotych za tarcze i klocki z wymianą, tutaj za to samo zaproponowano 680 złotych na tych samych częściach. Przy okazji Panowie przejrzeli cały samochód w poszukiwaniu ewentualnych usterek lub rzeczy do zrobienia w najbliższym czasie. Nic na razie poza eksploatacją. Oby jak najdłużej. ;-)
Całościowo biorąc pod uwagę podejście i fachowość oceniam warsztat na bardzo dobry. Za jakieś 10 tys km pojawię się tam. :-)

R_u_f_u_s
01-09-2016, 10:44
Nie pytałem ... Przy okazji ktoś się musi spytać :)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

MQ1
14-09-2016, 12:33
Na przełomie kwietnia/maja robiłem w Solid dużą naprawę, wymiana silnika.
Prócz silnika, rozrząd, nowe koło zamachowe + regeneracja turbo (sts turbo)
Wszystko sprawnie, rzeczowo.
O każdych ruchach byłem informowany tel/mailowo.

2 tygodnie temu, po przejechaniu ponad 7k km (4mies. od naprawy) S-max w 300km zgubił 1L oleju.
Poleciał uszczelniacz wału, zrobili od ręki bez zająknięcia
nie kasując przy tym ani złotówki.
Duży plus za podejście.:one:

olek_grom
30-09-2016, 09:21
Acha, mają do wypożyczenia bagażniki dachowe rowerowe Thule - 15 zł/dobę. Podobno od bardzo niedawna.

Byłem, zapytałem... Koszt wypożyczenia uchwytu rowerowego to 15 zł za dobę. Jest to sam uchwyt bez belek. Belek nie mają do wypożyczenia. Do tego pobierają kaucję 300 zł. Uchwyty marki Thule.

jan10
02-10-2016, 13:55
Proszę o kontakt do kolegi MAYAK w sprawie skrzyni automat-dzieki za pomoc.pozdr

Bump:

orion512
02-10-2016, 14:08
Napisz po prostu do niego PW.

Mondeo_Mk3_LPG
09-10-2016, 21:42
Jaki jest orientacyjny czas oczekiwania na przyjęcie do serwisu elektrycznego i mechanicznego w ich firmie, ile dni trzeba czekać w kolejce, czy jest duża kolejka do serwisu?

piotrek305
09-10-2016, 21:49
Jaki jest orientacyjny czas oczekiwania na przyjęcie do serwisu elektrycznego i mechanicznego w ich firmie, ile dni trzeba czekać w kolejce, czy jest duża kolejka do serwisu?

nie ma tragedii.. ja przyprowadziłem w poniedziałek na montaż xenonów.. odebrałem w piątek..

Golson
10-10-2016, 07:51
nie ma tragedii.. ja przyprowadziłem w poniedziałek na montaż xenonów.. odebrałem w piątek..

Przecież to jakiś dramat. Założenie wszystkiego łącznie ze zdejmowaniem zderzaka do spryskiwaczy to jeden dzień pracy dla jednej osoby.

Z podnośnikiem (czyli bez zdejmowania kół do założenia czujników), bez montażu spryskiwaczy (pisałeś, że u Ciebie już są) to właściwie kilka godzin (2-3) spokojnej roboty...

piotrek305
10-10-2016, 09:41
ja jeszcze za tydzień jadę na podłączenie samopoziomowania.. bo jest rozprowadzone ale brakuje jakiejś wiązki przy lampach i musza dorabiać.. ale generalnie świeci sobie..

Golson
10-10-2016, 14:37
bo jest rozprowadzone ale brakuje jakiejś wiązki przy lampach i musza dorabiać..

Co? To co oni zrobili przez ten tydzień?

1. Ile masz kabli we wtyczce do lampy?
2. Ile kabli dochodzi do wtyczki w okolicy lewego tylnego nadkola?
3. Miałeś już wtyczkę do przedniego czujnika?

Tam na prawdę nie ma dużo pracy.

artur1970
10-10-2016, 15:21
Golson Piotrek dokładał całe okablowanie, łącznie z wtyczką do modułu xenonów.

rychu.zychu
10-10-2016, 15:36
ja jeszcze za tydzień jadę na podłączenie samopoziomowania.. bo jest rozprowadzone ale brakuje jakiejś wiązki przy lampach i musza dorabiać.. ale generalnie świeci sobie..

To się chłopcy nie popisali.

Golson
10-10-2016, 15:46

artur1970 - tak jak i ja. Dołożenie instalacji do modułu zajęło mi ze 2-3h z czego 30min męczyłem się z dobraniem odpowiedniego wkręta do przykręcenia modułu.

Robiłem to sam, łącznie z dołożeniem spryskiwaczy, i stwierdzam, że jest to wykonalne w jeden dzień bez nadmiernego pośpiechu. Tydzień to zdecydowanie za dużo... a w warunkach warsztatu, z kompletem narzędzi, podnośnikiem, etc. to już zupełnie jakiś abstrakcyjny termin...

elucidate
10-10-2016, 17:12
To zależy, jak ja odstawialem im foke do dorobienia wiązki to trwało to 2 dni czyli postawiłem im w czwartek a odebrałem w piątek. Jedyny minus to cena bo liczą jak za zboże (300zl)

piotrek305
10-10-2016, 19:03

wiem.

slawomirro
11-10-2016, 00:35
Po wielu miesiącach zadowolenia z ich mechaniki, znalazłem ich słaby punkt. Nietypowe zlecenia klienta.

Nie można im odmówić chęci pomocy, inwencji, ale zrobili wszystko co mogli i stwierdzili że się "nie da".

Pojechałem do nich, bo hamulce, zamieszenie, rozrząd zrobili mi rewelacyjnie.

Sprawa: Słabe ogrzewanie w aucie na automacie klimatronika, bo na ustawianiach manualnych grzało wydajnie, ale też gdy temperatura ustaiona była większa niż 26*C.
Denerwowało mnie to od momentu kiedy zrobiło się chłodno.
Szukali długo problemu. Podpinali komputer, sprawdzali różne układy, czujniki temperatury, kable. Z pół dnia szukali i nic nie znaleźli.

Wyjechałem z ich stwierdzeniem, że "ten typ tak ma", automat będzie pracował mało wydajnie i cześć.

Minęł tydzień z hakiem. Wpadło mi do głowy by sprawdzić filtr przeciwpyłkowy. No i proszę. Był cały w liściach, syfie.
Gruntowne wytrzepanie filtra (wymiana nawet nie była konieczna) spowodowała że automat klimatronika działa elegancko, sprawnie i wydajnie i mocno.

I druga rzecz. Wymienili mi uszkodzony centralny zamek w drzwiach kierowcy. Poskłądali, całość działa pięknie. Tylko niestety coś im nie wyszło
i po dziś dzień nie wiem co, bo na nierównościach zwyczajnie coś w drzwiach trzeszczy. 2x(!) już to poprawiali i nic. Nie mogą. Trzeszczy dalej. Będę jechał do nich pewnie trzeci raz, ale :570:

Chomik75
16-10-2016, 20:36
W czwartek zawitałem do Solid Garage z wymianą na setup zimowy. Prosta sprawa....ale u mnie nie do końca gdyż zgubiłem nasadkę do nakrętek zabezpieczających koła przed kradzieżą. :mrgreen:
Panowie poradzili sobie sprawnie ze zdjęciem zabezpieczenia - nie było takie skuteczne jak się okazało. ;-) Dodatkowo skorzystałem z promocji na wymianę ( opony nówki ( nokian ) wylądowały na stalówkach ) oraz przechowanie "kół letnich".
Sprawnie i jak zawsze w miłej atmosferze. Ponownie polecam.

MQ1
17-10-2016, 15:02
Spoko promocje aktualnie mają na wymianę opon.
Swoje 18' zrobiłem za pół ceny (http://www.fordserwis.com.pl/promocja_na_wymiane_opon_zimowych_sezon_2016_2017) :) Czyli zamiast 80zł zapłaciłem 40 :)
Całość jak zawsze, profesjonalnie. Polecam!
http://i.imgur.com/T46cy3w.jpg

Golson
29-10-2016, 17:01
piotrek305 i jak? założyli? Działa Ci to w końcu tak jak powinno?

piotrek305
30-10-2016, 20:53
piotrek305 i jak? założyli? Działa Ci to w końcu tak jak powinno?

tak.. jest wszystko super :one:

Golson
01-11-2016, 08:09
tak.. jest wszystko super :one:

A ile Cię to finalnie kosztowało u nich?

actchris
02-11-2016, 07:18
Spoko promocje aktualnie mają na wymianę opon.
Swoje 18' zrobiłem za pół ceny Czyli zamiast 80zł zapłaciłem 40

Dzięki za info, skorzystałem i ja :)

MQ1
22-11-2016, 18:04
S-Max wstawiony na weryfikacje świec,
w zamian dostalem foke solidu - koszt 50gr/km :)

https://i.imgur.com/3JVDC3u.jpg

rychu.zychu
23-11-2016, 23:38
To ile im zajmuje taka weryfikacja świec, że musiałeś wypożyczyć tą rozklekotaną fokę ?

MQ1
24-11-2016, 01:20
rychu.zychu
Sama weryfikacja chwilkę, nie grzała żadna.
Wstawiłem we wtorek na wieczór ok 19, w środę przed 16 S-Max był gotowy.
Nie powiem żeby ta foka była rozklekotana, wręcz przeciwnie.
I wcale nie musiałem jej wypożyczać, chciałem. 50gr/km to dobra cena.

R_u_f_u_s
24-11-2016, 21:42
rozklekotaną fokę ?

Ja poprzednio dostałem Focusa mk1.
I był on w idealnym stanie, na pewno o wiele lepszym niż wiele (większość?) samochodów należących do użytkowników forum FCP.

Koszt wynajmu symboliczny - pokazuje wzorowe podejście do klienta.

Jeśli "rozklekotana" było dla żartu - nie udał się :)

Wysłane z mojej Moto X Play przy użyciu Tapatalk :)

mottom
25-11-2016, 10:35
50gr/km taniej niż komunikacją :)

rychu.zychu
29-11-2016, 18:24
Koszt wynajmu symboliczny - pokazuje wzorowe podejście do klienta.

Czymś Pan Grzegorz musi konkurować ze swoim poprzednim pracodawcą http://abscar.pl/

Jeśli "rozklekotana" było dla żartu - nie udał się :)

Jeśli dla ciebie przekazanie klientowni niezbyt sprawnego samochodu zastępczego jest żartem.

taniej niż komunikacją :)

Chyba taksówka wychodzi drożej , bo na pewno nie autobus :)

slawek-kali
29-11-2016, 18:28
Czyli Rychu z konkurencji :D

rychu.zychu
29-11-2016, 18:34
Tak z Auto Plazy :D

R_u_f_u_s
30-11-2016, 18:37
Jeśli dla ciebie przekazanie klientowni niezbyt sprawnego samochodu zastępczego jest żartem.
Nie miałem takiej wątpliwej przyjemności więc się nie wypowiem - mnie pozytywnie zaskoczyli stanem FF mk1.
Niemniej jeśli coś jest nie tak z samochodem to rozumiem, że obowiązkiem klienta jest to zgłosić, a nie psioczyć - z drugiej strony przecież konkurencja nic nie zgłosi, jeśli ma okazję ponarzekać - jak w polityce - smutne i niewiele wnosi do dyskusji, ale cóż począć.

W Auto Plazie jedynie uchwyty rowerowe Thule kupowałem - cena bardzo konkurencyjna. Żeby jeszcze takie konkurencyjne ceny były na usługi... I samochód zastępczy za chociażby 1,00 zł/km (do przełknięcia)... [emoji10]

kapi55
16-12-2016, 19:22
Polecam rowniez Solid Garage.W moim mondeo problem byl z nierowna praca na zimnym silniku.Wymienione wczesniej byly filtry, czyszczona przepustnica i wtryski nic nie pomagalo.W SG stwierdzili ze wina ktoregos wtrysku.Wymienili mi 4 wtryski i problem ustal od razu.wczoraj z rana przy -7c auto zapalilo i pracowalo normalnie.bez zadnego telepania.

piotrek305
16-12-2016, 20:10
Polecam rowniez Solid Garage.W moim mondeo problem byl z nierowna praca na zimnym silniku.Wymienione wczesniej byly filtry, czyszczona przepustnica i wtryski nic nie pomagalo.W SG stwierdzili ze wina ktoregos wtrysku.Wymienili mi 4 wtryski i problem ustal od razu.wczoraj z rana przy -7c auto zapalilo i pracowalo normalnie.bez zadnego telepania.

tdci ? jaki koszt ?

rychu.zychu
16-12-2016, 21:07
piotrek305 Za jeden używany wtryskiwacz z zaprzyjaźnionego szrotu do 1,8 TDCI kasują prawie 500 PLN.

piotrek305
16-12-2016, 21:50
piotrek305 Za jeden używany wtryskiwacz z zaprzyjaźnionego szrotu do 1,8 TDCI kasują prawie 500 PLN.

dzięki :) w razie czego będę się odzywał :P

kapi55
17-12-2016, 13:53
Ja zplacilem 1500zl z robocizna i 4wtryskami.Wtryski uzywane ale na gwarancji.silnik 2.0 tdci 140hp.

dr-ma
08-01-2017, 12:32
Nie polecam tego zakładu, kilka razy robiłem tam swój samochód i zachęcam do szerokiego omijanie zakładu Solid Garage

m_g
08-01-2017, 13:15
dr-ma a jakieś konkrety co zepsuli ?

daniel66
08-01-2017, 13:21
dr-ma a jakieś konkrety co zepsuli ?

Chyba konkurencje coś boli :D 1 post i akurat tutaj? Serio ? :one:

R_u_f_u_s
08-01-2017, 13:25
Daniel, ale kolega od 2013 r zarejestrowany, więc długo czekał z pierwszym postem :D

daniel66
08-01-2017, 13:27
Daniel, ale kolega od 2013 r zarejestrowany

Dobra, zwracam honor. PRZEMYŚLANY ruch :diabel2:

dr-ma
08-01-2017, 18:33
a to co nie można dopiero teraz napisać? konkurencja, jaka konkurencja, bo nie ja. Już mówię: zaprowadziłem do Panów samochód Forda Mondeo z zawieszeniem, wymienili oczywiście, policzyli za śruby nowe a kilka zostawili starych, tak się robi? Pewnego razu źle dokręcili rurę od interkulera i wywaliło ja kilometr od nich, czy tak robi dobry zakład?

Chomik75
09-01-2017, 21:44
Myślę, że kiedy się naprawia wiele aut to statystyka powoduje, że czasem coś nie wyjdzie. Ważne, że właściciele, jak obserwuję, zawsze starają się aby zadowolony klient do nich wrócił.
Dziś pojawiłem się w Solid Garage z problemem, który ujawnił się podczas mrozów. Auto przy niskich temperaturach ledwie zapalało z niespotykanym wcześniej szarpnięciem - stuknięciem, dźwięk silnika przypominał stary traktor ( wiem, że mam diesla ;-) ) i pracowało przez jakiś czas jakby nie na wszystkich cylindrach a spalanie wzrosło do 10 litrów/ 100km ( wcześniej było 7,4 - 7,8 ). Powodów mogło być wiele. Pan Grzegorz po sprawdzeniu świec, które jak się okazało były sprawne stwierdził, że nie dochodzi do nich zasilanie. Bałem się, że może moduł od świec padł. Na szczęście Pan Grzegorz znalazł przyczynę - przewody nie kontaktowały we wtyczce od modułu. Auto pali od strzału, nic nie szarpie, spalanie spadło, banan na twarz wrócił a przy okazji przejechałem się mondeo firmowym w benzynie. Oby do wiosny bo kolejny przegląd też tam zrobię. Pozdrawiam. :-)

slawomirro
10-01-2017, 08:39
No ja do nich jadę jutro z elektryką i problemem nie działającej przedniej grzanej szyby i bardzo słabo grzejącej tylnej i obie strasznie parują/zamarzają od środka. Równocześnie dla obu szyb tak się stało.

kruger
10-01-2017, 15:56
Byłem u nich pierwszy raz parę dni temu bo czasem mam dźwięk z zawieszenia jakbym na gorszą nawierzchnię (tarkę) wjechał. Sprawdzili na podnośniku, nic konkretnego jednak nie znaleźli ale podejrzewają łożysko w kole. Mam jeszcze jeździć i jak się nasili to pewnie do nich znów zawitam. Ale za tą diagnostykę nic nie wzięli co można chyba uznać za plus. Pierwsze wrażenie mam więc pozytywne. No i koszt przeglądu po 140 kkm na droższym oleju (5w20) wycenili na 420 PLN więc raczej konkurencyjnie.

dr-ma
11-01-2017, 09:58
Panowie/Panie ja tylko przestrzegam przed tym zakładem, każdy jest dorosły i każdy podejmuje decyzje, czy chce czy nie do tego zakładu pojechać, moja noga tam nie postanie.

Baku84
11-01-2017, 10:19
Jasne, jednak nawet patrząc na opinię jesteś wśród nielicznych. Ale tak jak piszesz, jesteś dorosły - Twoja decyzja.

Ja odkąd dowiedziałem się o ich istnieniu (notabene z tego forum) jeżdżę tylko do nich. I za miesiąc znów się pojawię na przegląd, wymianę oleju może też rozrządu. Moim zdaniem podejście do klienta i wykonanie usług profesjonalne i cenowo bardzo akceptowalne. Zresztą nie ma co się rozpisywać o jakości usług, bo sam ten wątek i polecenia SG od innych klientów na tym forum, przemawiają bardziej niż pojedyncze negatywne opinie.

dr-ma
11-01-2017, 13:14
Czy przemawiają czy nie przemawiają to subiektywne odczucie każdej osoby, wydaje mi się iż większośc tych wpisów pochodzi z SG, albo ich kolegów, nie ma co się rozpisywać i dewagować, robcie co chcecie, ale pamiętajcie że Was koledzy przestrzegałem.

slawomirro
11-01-2017, 17:51
wydaje mi się iż większośc tych wpisów pochodzi z SG, albo ich kolegów,.

Fajnie by było jakby SG płacił za wpisy :one: na razie jednak to ja im zostawiłęm parę tysięcy za od A-Z odbudowane zawieszenie i hamulce :D

Chomik75
11-01-2017, 20:48
Słusznie piszesz dr-ma, wydaje ci się. :-)
Jestem normalnym klientem, który po zakupie s maxa w czerwcu znalazł warsztat na stronie FCP.

Bierut
18-01-2017, 08:44
Ja osobiście nie robiłem u nich, ale na podstawie opinii na tym forum poleciłem znajomemu.
Robił Focusa I i jest bardzo zadowolony. Robił przegląd, hamulce i chyba jeszcze zawieszenie.

hatorrihanzo
22-01-2017, 19:44
Robiłem u nich rozrząd i kompletne zawieszenie z tyłu. Mechanicy super ! kompetentni i znają się na tym co robią. Swoim Klientom pomagają nawet "na telefon" Jeżeli chodzi o ceny to tanio nie jest ale masz pewność, że auto wyjeżdża zrobione tak jak powinno być. Jedyne zastrzeżenie do Pani przyjmującej auta, czasem odburknie coś pod nosem i może to zniechęcić. W każdym razie ja ze swoim C-Maxem jeżdżę do Solid Garage mimo tego, że mam możliwość naprawy auta w OMC Motors na ul. Krasnobrodzkiej "po znajomości"

vega
22-01-2017, 20:21
Dokładnie, ta pani to najsłabszy punkt tego serwisu.

R_u_f_u_s
22-01-2017, 21:19
Najsłabszy to wg mnie Mak obok - mogliby się umiejscowić gdzieś obok jakiejś renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin :D

A poważniej ;) nie mam do Pani Basi zastrzeżeń - robi co trzeba i jak trzeba.

piotrek305
22-01-2017, 21:45
Najsłabszy to wg mnie Mak obok - mogliby się umiejscowić gdzieś obok jakiejś renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin :D

A poważniej ;) nie mam do Pani Basi zastrzeżeń - robi co trzeba i jak trzeba.

Mak i stacja paliw obok to mistrzostwo świata :one:

R_u_f_u_s
22-01-2017, 21:48
Na BP już zdrowiej da się zjeść ;)

piotrek305
22-01-2017, 22:12
Na BP już zdrowiej da się zjeść ;)

STATOIL tam jest ;P

R_u_f_u_s
22-01-2017, 22:16
Wiem, to było ubolewanie że nie BP właśnie ;)

Ale w Solidzie przynajmniej kaffa gratis jest :)

slawomirro
22-01-2017, 22:27

McD to dobrza rzecz, ale o 9 rano to panienki z McD nie umiały swojego automatu obsłuzyć i trwało im to całe 10 minut... LOL

deamian_pl
13-02-2017, 11:24
Drodzy,

Powiedzcie mi, czy warto w SolidGarage chipowac dieslowa foke ?
Nie ukrywam, ze do Solid mi blizej niz do naszego forumowego Heko,a ich strona twierdzi, ze efekty beda podobne....

Golson
13-02-2017, 14:47
A hamownię mają?

R_u_f_u_s
13-02-2017, 16:52
A hamownię mają?
Pewnie outsourcing :)
Zbieżność też robią po sąsiedzku

Golson
13-02-2017, 21:33
Pewnie outsourcing

To jaki jest sens pchać się do takich "specjalistów"? http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/whyme.gif

R_u_f_u_s
13-02-2017, 22:20
To jaki jest sens pchać się do takich "specjalistów"?
Ja też nie wiem. Ale żaden inny warsztat mechaniczny nie ma na forach tylu pozytywnych opinii, zatem coś musi być na rzeczy. Nie uważasz?
Dla mnie ten outsourcing nie jest dyskwalifikujący, jeśli to co mają zrobić robią dobrze i nie partaczą roboty.

A dodatkowo w moim przypadku nikt nie jest bardziej po drodze niż oni.
:)

Golson, a Ty gdzie serwisujesz auto? Warszawa/Ryki?

Golson
13-02-2017, 23:12
Ale żaden inny warsztat mechaniczny nie ma na forach tylu pozytywnych opinii, zatem coś musi być na rzeczy. Nie uważasz?

Nie. Autopsja podpowiada, że nie ilość "lajków" czyni warsztat godnym polecenia.

Dla mnie ten outsourcing nie jest dyskwalifikujący, jeśli to co mają zrobić robią dobrze i nie partaczą roboty.

Główne problemy "outsourcingu" zaczynają się objawiać w momencie gdy trzeba wejść na ścieżkę reklamacyjną i zaczyna się zabawa w "głuchy telefon" i delegowanie odpowiedzialności. ;)

Golson, a Ty gdzie serwisujesz auto? Warszawa/Ryki?

Przetestowałem sporo serwisów - nie ma idealnego.

Z Solid Garage miałem styczność trzykrotnie:
1. Za pierwszym razem nie dotarłem w umówionym terminie - odwołałem wizytę z mojej winy. Problemów nikt nie robił z tego powodu.
2. Za drugim razem oddałem auto do sprawdzenia poszarpywania z sugestią sprawdzenia wtryskiwaczy - miały być cuda wianki i wydruki z maszyny, a okazało się, że dostałem jedynie odpowiedź "na gębę", że "sprawne są". Cena niewielka, lecz jakość usługi adekwatna do ceny.
3. Za trzecim razem miałem w garażu auto po wizycie w Solid Garage - to co zrobili działało, jednak "kultura techniczna" z jaką to było zrobione wołała o pomstę do nieba... Mi osobiście byłoby wstyd puszczać w świat takie druciarstwo.

Dodając do powyższego fakt, że jest to dla mnie przeciwległy biegun miasta raczej się u nich nie pojawię.

W swoich autach elektrykę robię sam - podziwiam czasami "patenty" serwisów i osobiście nie zaryzykuję w żadnym. Drobne rzeczy mechaniczne też dłubię sam w miarę wolnego czasu, a te grubsze/brudne/etc. (olej, rozrząd, etc.) najczęściej w ASO, a w przypadku fordów w Bemo (mają przyzwoite ceny jak na ASO) lub ABSCAR (nie jest to ASO ale z racji bliskości do zaakceptowania - mam obecnie do nich 5min spacerkiem).
Natomiast wszystkie nietypowe grubsze tematy w każdym z aut czekają na wycieczkę na szkieletczyznę - tam u znajomego w warsztacie dłubię rzeczy, których w normalnym serwisie nikt się nie podejmie, a nawet jeżeli to w 99% przypadków nie zrobi tego zgodnie ze sztuką...

slawomirro
14-02-2017, 01:04
Ja dodam swoje trzy grosze do tego, że Solid Garage mechanikę robi super. Robiłem tam rozrząd, kompletne zawieszenie, kompletne hamulce i jakościowo i cenowo oraz czasowo biją inne warsztaty na głowę.
Mechanicznie będę ich chwalił i będę tam jeździł, np wybieram sie w tym roku ze sprzęgłem, które mam do wymiany.

Jeśli zaś chodzi o elektrykę, to niestety nie...
- climatronik. Nie chłodził i nie grzał poprawnie. Szukali parę godzin w sterowaniu i elektryce probmeów nie znaleźli, orzekli że ten typ tak ma. Tymczasem parę dni później wymieniłem filtr przeciwypłkowy, bo był zatkany i to on był sprawcą, tego że automat nie funkcjonował poprawnie.

- centralny zamek. - ok, wymienili i działa, ale 3x jeżdziłem przez pół miasta na poprawki po usłudze.

- wymiana żarówek H4 w reflektorach. Zima, dostęp upierdliwy, to wymienili na poczekaniu. Jedną ze starych żarówek jednak zostawili pod maską. Po odjeżdzie coś mi hurgotało pod maską. Leżała luzem w komorze silnika. Już rozbita od wstrząsów.

- podgrzewana przednia szyba. Przestała działać. Orzekli, że prąd dochodzi i szyba grzeje i mi się "wydaje" że nie działa. Pojechałem w ostatni piątek do Bemo Motors. Ok, wzieli za diagnostykę 70zł (w SG nic), ale wiem, że grzeją mi niektóre nitki i uszczelka szyby puściła na dole, weszła wilgoć i szybę mam do wymiany. I jeszcze elektryk pokazywał mi co działa, co nie, dokładnie wszystko wiem.

zaq12w
03-03-2017, 17:14

+1.

Wemasc
04-03-2017, 11:00
Ja z czystym sumieniem polecam:) miła i sprawna obsługa. Pani w obsłudze pełen profesjonalizm, nie wiem jak wcześniej było ale ja jestem pod wrażeniem��

Alecki
08-03-2017, 15:31
Z przyjemnością lajkuję Solid.
Sprawnie i na poczekaniu rozwiązał problem z nieszczelnym dolotem z C-Maxie.

zaq12w
08-03-2017, 19:48
Ja z czystym sumieniem polecam:) miła i sprawna obsługa. Pani w obsłudze pełen profesjonalizm, nie wiem jak wcześniej było ale ja jestem pod wrażeniem��

W każdym temacie piszesz, że jesteś pod wrażeniem. No super ale jak się pytam pod wrażeniem czego to już nie odpisujesz. Biorąc pod uwagę ilość twoich postów to wnioskowałbym, że pracujesz w Solidzie zgadza się?

Alecki
09-03-2017, 08:12
Gdybym wcześniej wiedział, że auto zastępcze kosztuje tam tylko 1zł/km (złotówkę za kilometr), bez żadnych dodatkowych kosztów to nie czekałbym na miejscu na auto.

rychu.zychu
09-03-2017, 09:20
O już przestali rywalizować z konkurencją i podnieśli ceny samochodu zastępczego :) Wczoraj byś auta zastępczego nie dostał , bo wszystkie były zajęte.

Alecki
09-03-2017, 10:16
Wczoraj, jak czekałam na auto, Mondeo i Focus były na miejscu, a Pani Basia powiedziała, że jak chcę to mogę wziąć za złotówkę.

rychu.zychu
09-03-2017, 12:19
Aleckikręcisz chłopie oj kręcisz i mijasz się z prawdą. Serwisów nie pomyliłeś ?

Alecki
09-03-2017, 13:28
Oj, rychu.zychu po co miałbym kręcić?
Spędziłem wczoraj w Solid dwie godzinki, oblukałem wszystkie fordy na parkingu, przeczytałem gazetki, obejrzałem szczątki turbin na "wystawie", wypiłem kawę, spytałem gdzie kupili zegar "tryptyk" z mustangiem no i zagadnąłem o auto zastępcze, bo zbliżał się termin spotkania na mieście.
Byłem tu:
http://www.fordserwis.com.pl/trzy_samochody_zastepcze_ford_dla_klientow_naszego _serwisu
a zastępcze mondeo stało przed drzwiami wejściowymi.

rychu.zychu
09-03-2017, 13:46
Widzę Alecki, że poprawiłeś imię Pani z recepcji na prawidłowe :D
To coś marnie z jej kompetencjami , bo mi mówiła dzień wcześniej ,że na 8 marca wszystkie samochody zastępcze ma zajęte.

Alecki
09-03-2017, 14:21
Z tego, co słyszałem to jakieś auto im wypadło z grafiku. Może dlatego udało mi się załapać "od ręki" na reperację C-maxa.
...i może dlatego stało zastępcze.

rgroch1
22-03-2017, 12:53
Solid polecam, byłem na wymianie łożyska tył w foce , może nie jest super skomplikowana czynność ale szybko się uwinęli i znów mam ciszę w aucie .
Teraz będę u nich robił przednie amorki ...

actchris
04-04-2017, 10:59
Żadne okazje w tym całym Solid Garage.

Wymiana oleju Ford 5W30 oraz filtrów oleju , powietrza i nawiewu kabiny
w cenie 330,00 zł

To samo tylko bez filtra nawiewu kabiny w ASO. Filtr kabinowy to koszt od 20 do 50 zł.

FORD MOTORCRAFT SERVICE
sprawdzenie pojazdu
wymiana oleju silnikowego*
wymiana filtra oleju
wymiana filtra powietrza
w cenie 279 PLN

* Ford Motoraft 5W30 913C.

Do tego w ASO mam wbite w historię serwisową.

wojtekn
07-04-2017, 16:15
Trzy strony spamu poleciały więc myślę że temat wyczerpany zamykamy. :!!: