Zobacz pełną wersję : Wgniecione drzwi / Wycena naprawy
kapciu75 28-06-2015, 22:02 Witam. Mam do Was prośbę o wycenę i podpowiedź co zrobić z tym fantem:
http://i62.tinypic.com/30uv9tg.png
http://i58.tinypic.com/2cdv3ma.png
Po kontakcie z ubezpieczycielem (Proama) otrzymałem kosztorys naprawy od serwisu Opla, który jest rzeczoznawcą i likwidującym szkodę dla Proamy (bezgotówkowo). Kosztorys opiewa na 7600PLN. Proama skorygowała kosztorys do 5800PLN, co nie oznacza, że ktoś zaoszczędzi. Serwis Opla chce w tym wypadku abym dopłacił brakującą kasę. Korekta Proamy polegała na ścięciu roboczogodzin oraz potrąceniu sobie 30%, bo w przypadku częsic potrzebnych do naprawy nie ma zamienników. A ubezpieczenie AC Komfortowy oparte jest na zamiennikach wysokiej jakości.
Serwis Opla ma zamiar wymienić drzwi jedne i drugie, uszczelki i wszystko to co za tym idzie...
I tutaj liczę na wasze podpowiedzi....
Serwis Opla chce w tym wypadku abym dopłacił brakującą kasę.
A ile dali by Ci gdybyś nie likwidował tego bezgotówkowo? Moze lepiej to za 1000zł w zwykłym zakładzie zrobić?
Ubezpieczyciel, ani nikt inny, nie może dysponować Twoim mieniem. to od Ciebie zależy, gdzie zechcesz naprawiać swoje auto. Kosztorys sporządzony przez ASO Opla mógł zostać poddany korekcie, bo wymianie podlegają tylko elementy uszkodzone (w tym przypadku płaty drzwi). Zatem jeśli zaproponowano Ci odszkodowanie w wysokości 5,8 tyś, to najkorzystniej było by, wziąć kasę i naprawę zlecić w jakimś warsztacie (faktycznie w 1000 zł powinni się zmieścić).
kapciu75 30-06-2015, 08:04 Tylko wycena naprawy obejmuje wymianę:
DRZWI PRZEDNIE LEWE (NR KATALOGOWY: 1 530 170/KOD CZĘŚCI: 1481) - 1830.80PLN
USZCZELKA DRZWI PRZEDNICH LEWYCH (NR KATALOGOWY: 1 495 865/KOD CZĘŚCI: 1513) - 266.80PLN
OSŁONA T DRZWI PRZEDNICH LEWYCH (NR KATALOGOWY: 1 675 420/KOD CZĘŚCI: 1655) - 51.24PLN
KLIPS MOCOWANIA (9 SZTUK) (NR KATALOGOWY: 1 257 376/KOD CZĘŚCI: 1721) - 41.48PLN
DRZWI TYLNE LEWE (NR KATALOGOWY: 1 702 408/KOD CZĘŚCI: 1781) - 1637.60PLN
USZCZELKA DRZWI TYLNYCH LEWYCH (NR KATALOGOWY: WALK02502/KOD CZĘŚCI: 1813) - 90.44PLN
OSŁONA DRZWI TYLNYCH LEWYCH (NR KATALOGOWY: 1 360 967/KOD CZĘŚCI: 1947) - 85.47PLN
OSŁONA T DRZWI TYLNYCH LEWYCH (NR KATALOGOWY: 1 680 520/KOD CZĘŚCI: 1951) - 68.82PLN
KLIPS MOCOWANIA (7 SZTUK) (NR KATALOGOWY: 1 257 376/KOD CZĘŚCI: 2031) - 32.26PLN
Dowiadywałem się dzisiaj u lakiernika/blacharza oraz w serwisie Forda i wspomnianym Oplu. I na chwilę obecną najtaniej jest w stanie zrobić lakiernik/blacharz. W obiegu bezgotówkowym chce tylko, bądź aż 1000PLN dopłaty. Każdy z tej trójki naciska na wymianę drzwi. Byłem wczoraj u niego i pokazywał mi, i tłumaczył, że w Focusie trudno wypchnąć drzwi w tym miejscu, bo są złożone z dwóch warstw, gdzie nie ma miejsca aby wepchnąć "łyżkę" (warstwa jednej blachy jest milimetry od drugiej), a w przypadku cięcia, spawania będzie brzydko wyglądało i efekt nie będzie zadowalający a kasa poleci.
Używanych z Allegro nie biorę pod uwagę gdyż mogę gorzej trafić niż mam obecnie.
Trochę denerwuje mnie Ford, gdyż do zrobienia wyceny chce abym podpisał "cyrograf na naprawę", a dopiero później otrzymał kosztorys i przystąpił do naprawy. Mówią, że koszty będą podobne do Opla. Obiecują upust 15% na częściach jednak...
A ile dali by Ci gdybyś nie likwidował tego bezgotówkowo? Moze lepiej to za 1000zł w zwykłym zakładzie zrobić?
Marek, Proama pomniejszyłaby jeszcze wypłatę ubezpieczenia o 35% w przypadku naprawy gotówkowej za 6-letnie już auto (amortyzacja). No i za każdą część będącą zamiennikiem, nie oryginałem potrącają mi 30%. Patrz: AC Komfortowy w Proama.
A jeszcze pytanie do Was koledzy jak wygląda gwarancja na powłokę korozyjną i lakierniczą w moim przypadku i usunięciu szkody u lakiernika/blacharza. Tracę ją bezpowrotnie?
Używanych z Allegro nie biorę pod uwagę gdyż mogę gorzej trafić niż mam obecnie.
Bez przesady...
Właśnie wziąłbym kasę i na spokojnie szukał używanych w kolorze. Części do foki to nie jakiś biały kruk i spokojnie idzie to kupić nawet gdyby przyszło je polakierować to i tak się opłaci.
Kapciu 75, tak trudno na wstępie napisać, że szkoda z własnego AC? Przy likwidacji szkody z AC to ubezpieczyciel dyktuje warunki (zgodnie z zapisami w umowie), i nasze dywagacje co by było gdyby, czy też, gdzie tanio i dobrze, mają takie samo znaczenie jak zapowiedź emisji "mody na sukces" w wersji radiowej.
kapciu75 01-07-2015, 02:50 A ubezpieczenie AC Komfortowy oparte jest na zamiennikach wysokiej jakości.
hak64, napisałem w pierwszym poście o AC.
Bez przesady...
Właśnie wziąłbym kasę i na spokojnie szukał używanych w kolorze. Części do foki to nie jakiś biały kruk i spokojnie idzie to kupić nawet gdyby przyszło je polakierować to i tak się opłaci.
Wezmę to pod uwagę. Proama do ręki dałaby gdzieś ok. 3900/4000PLN. Pomniejsza 5600PLN (ich wycena) o 35% (amortyzacja).
napisałem w pierwszym poście o AC. Nie w pierwszym, tylko czwartym.wziąłbym kasę i na spokojnie szukał używanych w kolorze. To jest mądre rozwiązanie, bo przy odrobinie szczęścia można dostać naprawdę "igiełki" za niewielkie pieniądze.
można dostać naprawdę "igiełki" za niewielkie pieniądze.
kapciu75 04-07-2015, 21:26 A jak będzie na nich oryginalny lakier to jeszcze gwarancje na powłokę przedłuży :)
Czy te drzwi wyglądają ok (ze znanego serwisu aukcyjnego)?
Przód (http://allegro.pl/drzwi-prawe-przednie-przod-ford-focus-ii-lift-07-i5057288935.html)
Tył (http://allegro.pl/ford-focus-ii-2-lift-drzwi-tylne-prawe-nowe-org-i5477545735.html)
Te tylne budzą moje zastrzeżenia. Mają jakiś dziwny odcień...
coś za plecami klienta , który robił zdjęcie było w kolorze czerwonym a cena jest BARDZO DOBRA , tyle że są do Prawa Str.,Od: 19-07-2004 Do: 15-01-2008 Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07 4/5 drzwi
kapciu75 04-07-2015, 22:07 coś za plecami klienta , który robił zdjęcie było w kolorze czerwonym a cena jest BARDZO DOBRA , tyle że są do Prawa Str.,Od: 19-07-2004 Do: 15-01-2008 Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07 4/5 drzwi
Czyli rozumiem, że to nie moja bajka....chociaż tytuł aukcji wskazuje na mój wózek. :roll:
A co cię odcień interesuje, skoro te drzwi nie są lakierowane?
Oczywiście, że pasują do twojego auta. Jedne i drugie są na 100% do wersji poliftingowej, co widać przecież po przetłoczeniu na linii klamek (przed liftem tego nie było).
tak wyglądają drzwi do Focus-a 2008-2011
https://adalens.markesdemo.se/p/Ford/Ford%20Focus%2008-11/D%C3%B6rrar/D%C3%B6rr%20Bak%20H%C3%B6ger/A1226912/P8M51A24630AE/1702402
https://www.kaikki-autonosat.fi/p/Ford/Ford%20Focus%2008-11/D%C3%B6rrar/D%C3%B6rr%20Bak%20H%C3%B6ger/J334898/P8M51A24630AE/1702402
niewielka różnica jest ale jest
srs, a ty masz fokusa drugiej generacji czy tak bredzisz na podstawie zdjęć? Gdzie ta różnica?
srs, a ty masz fokusa drugiej generacji czy tak bredzisz na podstawie zdjęć? Gdzie ta różnica?
nie mam , a co to ma do rzeczy , są nie wielkie różnicy i tyle.
Bredzisz. Wczoraj te drzwi glinkowałem i mam pojęcie jak wyglądają, a ty tu pitolisz o różnicach, których nie umiesz opisać. Tylko wodę mącisz niepotrzebnie swoją niekompetencją.
cieszę się , że jesteś znawcą , tylko postaw sobie gołe drzwi jedne obok drugich i obejrzyj sobie je bardzo dokładnie
Te tylne budzą moje zastrzeżenia. Mają jakiś dziwny odcień...
Jak są nowe to są tylko zapodkładowane
Te tylne budzą moje zastrzeżenia. Mają jakiś dziwny odcień... Człowieku cierpliwości. Po co kupować gołe i potem malować (dolicz 400 zł za szt). Poczekaj aż się pojawią w twoim kolorze i wtedy kup. I nie zastanawiaj się nad odcieniem, bo pod różnym kątem, może to różnie wyglądać. Sprawdź sobie kod lakieru na Twoim aucie i kup drzwi z takim samym lakierem. Przecież uszkodzenia które masz w żaden sposób nie wpływają na bezpieczeństwo jazdy, a co najwyżej naruszą czyjeś wrażenia estetyczne.
|
|