Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Czujnik zapięcia pasów - jak wyłączyć powiadomienia?

robert1305
03-07-2015, 09:10
Witam
Czy można w jakiś sposób wyłączyć informacje o niezapiętym pasie. Od wczoraj zaczęła mrugać mi kontrolka mimo, że pasy mam zapięte.

kot_79
03-07-2015, 12:11
Nie czepiajcie się tak tych tematów... robert1305 na 90% koledze powyżej chodzi o to:
==================
- temat powinien być jednoznaczny, np. nie wystarczy napisać "podnosnik szyby", bo nie wiadomo co z tym podnośnikiem chcesz zrobić, lepiej napisać "jak zdemontować podnośnik szyby"
==================
ale głowy sobie uciąć nie dam :-P
Robert - pierwsze co przychodzi mi na myśl to zerknąc do Forscana/ELMconfiga i sprawdzić czy można to tam wyłączyć... aczkolwiek wolałbym porostu naprawić usterkę (czujnik zapewne znajduje się w zatrzaski pasów i pewnie próbowałbym rozebrać (o ile ten zatrzask jest rozbieralny))...

robert1305
03-07-2015, 16:11
Witam
Właśnie nie wiem czy jest to rozbieralne czy może w ustawieniach można wyłączyć, jak ruszam zapięciem podczas jazdy to czujnik łapie i sygnalizacji juz nie mam ale ciężko jechać z ręką na zaczepie.

Stefano
05-07-2015, 09:46
W temacie podwieszonym "Diagnostyka VAG" na pierwszej stronie masz odpowiedź.
Od 5- cio cyfrowej liczby kodawania licznika z dwóch pierwszych miejsc odejmujesz 02.
Np. masz teraz 25121, to odejmujesz kontrolę pasów 02 i wpisujesz 23121. Zatwierdzasz i jest OK!

kot_79
06-07-2015, 07:49
Stefano... o czym ty piszesz? Jaki VAG?

Robert, jeżeli masz Galaxy zgodne z opisem to Twoje auto nie pogada z VAG, tylko Forscan, Elmconfig.

rafus1984
06-07-2015, 08:02
W s-maxie podobno działa opcja wyłączenia bimbaja metodą zapnij i odepnij 9 razy pas. Warto spróbować lub wymienić wadliwy element.

Stefano
06-07-2015, 22:00
Stefano... o czym ty piszesz? Jaki VAG?

Robert, jeżeli masz Galaxy zgodne z opisem to Twoje auto nie pogada z VAG, tylko Forscan, Elmconfig.
Sorry, nie popatrzyłem na rocznik.

robert1305
08-07-2015, 18:41
Witam
Póki co się uspokoiło, ponaciągałem przewody pod siedzeniem i problem znikł.

kot_79
09-07-2015, 08:11
Ja bym to naprawił, może gdzieś przewód jest przetarty, jakaś drobnostka... oby się nie okazało, że napinacze pasów nie zadziałają w odpowiednim momencie.

robert1305
25-08-2015, 17:58
witam
Problem rozwiązany, rozebrałem i przeczyściłem, w środku było pełno kawałków folii aluminiowej, styki w stanie normalnym są zwarte a jak włoży się pas to styki się rozwierają, kawałki foli aluminiowej powodowały że styki były cały czas zwarte.

kot_79
25-08-2015, 19:49
No i gites! :-)

W-F
02-09-2015, 09:00
Gdyby jednak ktoś potrzebował wyłączyć sygnalizację dźwiękową niezapiętych pasów w Galaxy Mk3, to w wersji po FL (czyli po 2010 r.) nie da się tego zrobić permanentnie, a jedynie przy włączonym zapłonie do momentu jego wyłączenia i ponownego włączenia stacyjki - należy min. 7 razy zapiąć i odbiąć pas przy obciążonym siedzeniu.
W wersji sprzed 2010 r. podobno wystarcza 3 razy.

Bump: Dodam, że kontrolka miga nadal, a ustaje tylko "pikanie".

Piterrrr
24-09-2015, 12:26
Witam,

W moim galaxy '06 jest na stale odlaczony kabelek od czujnika zapiecia pasow. Poprzedni wlasciciel po prostu go odcial i zaizolowal. Czujnik caly czas mysli ze pas jest zapiety wiec poduszka odpali w razie wypadku. Nie powoduje to zadnych bledow komputera (sprawdzone po zakupie), swiecacych kontrolek czy dzwiekow.

Idealne rozwiazanie na krotkie dojazdy po osiedlu do przedszkola, sklepu itp, kiedy czesto sie wysiada a auto i tak sie ledwo toczy. Bloga cisza w aucie. Na dalsza droge pas zapiety i tez brak efektow ubocznych.

Roercik
15-11-2015, 22:08
Pokombinowałem i powiadomienia u mnie w Galaktyce włącza się i wyłącza poprzez włączenie zapłonu, zaciągnięcie ręcznego i następnie 10 krotne rozpięcie i zapięcie pasu. Po tej operacji 3 krotnie zamruga kontrolka od pasów. Następnie po odczekaniu kilku chwil wyłączamy zapłon. (kolejne zapięcie pasa oraz jego wypięcie przed wyłączeniem zapłonu przynajmniej u mnie powodowało nie zapisywanie się procedury) Później autko musi się trochę przejechać z zapiętym pasem. W czasie jazdy odpinam pas. I od tego momentu albo brzęczyk wyje i kontrolka się pali albo mamy zupełną ciszę.

Asia88
12-07-2016, 21:43
Podbijam temat.
Od kilku dni cieszę się Galaxy 2007. Poprzedni właściciel miał odłączoną jakąś kostkę czujnika pasa, żeby mu nie brzęczało. Przy zakupie poprosiłam, aby mi to podłączył. Niestety nie przyjrzałam się całej procedurze i teraz mam...Wiem tyle, że potrzebował śrubokrętu, ale czy coś odkręcał czy tylko podważał, żeby rozebrać to nie wiem. Coś tam nie styka i brzęczyk mnie denerwuje. Jak docisnę pas do klamry, to kontrolka gaśnie, ale ile można tak ujechać. Może mi ktoś pomóc gdzie ta kostka i co tam odłączyć?