Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czy przegub wewnętrzny może dawać takie objawy
daniellson 08-07-2015, 19:49 Czy ktoś z Was miał taki objaw ,że po wymianie łożyska koła lewego ,dalej hałasowało w zakręcie .Czy takie objawy może dawać przegub wewnętrzny (krzyżak trąc o bieżnie kielicha ) czy to możliwe
Łożysko podpory mam zmienione więc odpada
aa jak dobrze depniesz to cisza ? u mnie jak kiedys polecial krzyzak to wlasnie dawalo ostro ale tylko przy przyspieszaniu.
mojmistrz 08-07-2015, 22:30 Miałem uwalony przegub wewnętrzny i nie hałasował, a był w stanie agonalnym.
Xperia Z1 tap tap
maciej_b 09-07-2015, 06:47 A hałasuje przy skręcie w którą stronę?
daniellson 09-07-2015, 12:35 Właśnie dlatego pytam ,mnie także wydaje się ,ze przegub nie powinien w ten sposób hałasować ,jednak co by to mogło być ,łożysko nówka
Hałasuje przy skręcie właśnie w prawą stronę czyli .Czyli tak jak przed wymianą łożyska lewego
Które zdaje się było wymienione niepotrzebnie ,
Co to może tak hałasować przy obciążeniu ,
maciej_b 09-07-2015, 12:40 Generalnie łożysko koła można dość łatwo zdiagnozować. Sądzę że powinno być słychać uszkodzone łożysko na podnośniku (czyt bez obciążenia).
Co do tyłu to jesteś pewien że łożyska są ok?
daniellson 09-07-2015, 12:54 Generalnie łożysko koła można dość łatwo zdiagnozować. Sądzę że powinno być słychać uszkodzone łożysko na podnośniku (czyt bez obciążenia).
Co do tyłu to jesteś pewien że łożyska są ok?
Myślisz o osi tylnej ,tak łożyska zmieniałem niedawno .Jestem pewny ,ze to przód i raczej podejrzane mi są półosie ,też już raz wymienione komplet i przeguby z 2 x zewnętrzne
Podczas przyśpieszania znowu zaczęły trochę telepać
maciej_b 09-07-2015, 13:06 Aż dziwne że znowu coś czujesz.
Wymieniałeś zapewne na nowe (zamienniki?) Ile mniej więcej kilometrów masz przejechane na wymienionych podzespołach układu napędowego?
daniellson 09-07-2015, 13:20 Aż dziwne że znowu coś czujesz.
Wymieniałeś zapewne na nowe (zamienniki?) Ile mniej więcej kilometrów masz przejechane na wymienionych podzespołach układu napędowego?
Tak zamiennik nowe aso półośki to kosmos w cenie
Zamienniki to badziew typu GSP ,więc myślę ,ze mogą już siadać ,z 30 tys może mniej zrobiłem i w między czasie jeszcze łożysko podpory się sypnęło po jakichś 10 tyś .Wymieniłem na oryginał ,więc podejrzewam ,że podpora nie hałasuje
Już kupiłem kompletną półoś lewą BSG ,oraz krzyżak i przegub na prawą stronę i oryginalne osłony
Chyba nie długo już oszaleję z tym autem .
mojmistrz 09-07-2015, 14:22 Hałasuje jak tylko lekko poruszysz kierownicą, czy musisz wziąć mocny łuk, żeby zaczęło buczeć?
Xperia Z1 tap tap
daniellson 09-07-2015, 17:34 Hałasuje jak tylko lekko poruszysz kierownicą, czy musisz wziąć mocny łuk, żeby zaczęło buczeć?
Xperia Z1 tap tap
Powiem Ci tak ,jak odciążę napęd na stronę prawą ,czyli wezmę ostry łuk w lewo ,w tedy jest cisza taka jak być powinna
Jadąc prosto słychać delikatne ocieranie (bicie )jednak delikatne można z tym żyć .Biorąc łuk prawy dociążając lewą stronę nadwozie ,no to już jest źle i hałasuje znacznie .
mojmistrz 09-07-2015, 18:20 Może wyda Ci się to dziwne, ale zbadaj dokładnie stan poduszek silnika. Drgania(rezonowanie) i buczenie może wiązać się z tym, że silnik podczas zakrętów przesuwa się na uszkodzonej poduszcze, która nie tłumi pracy i nie niweluje drgań jak należy. Czytałem o takich przypadkach, sam też naocznie byłem świadkiem takiego zachowania auta. Po wymianie poduszki problem znikł.
piasta ma luz , za slabo dokrecone lub za mocno i pojechalo, albo jakies wadliwe sie trafilo.
daniellson 09-07-2015, 19:23 Może wyda Ci się to dziwne, ale zbadaj dokładnie stan poduszek silnika. Drgania(rezonowanie) i buczenie może wiązać się z tym, że silnik podczas zakrętów przesuwa się na uszkodzonej poduszcze, która nie tłumi pracy i nie niweluje drgań jak należy. Czytałem o takich przypadkach, sam też naocznie byłem świadkiem takiego zachowania auta. Po wymianie poduszki problem znikł.
Także brałem to pod uwagę ,jednak wydają się być dobre,ta pod skrzynią wymienione ,a dwie boczne raczej jeszcze możliwe
Nic zobaczę jak będzie po wymianie półosi ,jeżeli dalej będzie ha łasowało przyjże się dokładniej poduszkom ,zwłaszcza myślę tej nad skrzynią biegów pod filtrem powietrza
|
|